Покажи Публикации - dilyan_rusev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5
31  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Cvs mirror ? -: Mar 18, 2007, 20:36
може би скрипт, който да cvs commit-ва едновременно и в двата сървъра (всъчщност да повтаря комнадата във втория). поне за това се сещам - може би има по-лесно решение, но нали и аз съм новичък в cvs и не мога да се сетя '<img'>

редакция:

например:
Примерен код

#!/bin/bash

# употреба:
# [ ако се казва cvssync.sh ]
# bash cvssync аргументи
# все едно
# cvs аргументи
# ако ползваш локален cvs

# първо правим променливи за улеснение:

server1='-z3 -d :ext:my_user@my_project.cvs.sourceforge.net:/cvsroot/my_project'
server2='-z3 -d :ext:my_user@my_next_project.cvs.sourceforge.net:/cvsroot/my_next_project'

# след това четем аргументите и ги предаваме на
# cvs със $* - ако се лъжа, поправете ме

# извикваме първия сървър:
cvs $server1 $*

# извикваме втория сървър:
cvs $server2 $*


пп: още съм нов и във cvs, и в bash - така че ме поправете ако греша някъде, но попринцип не виждам дупка в логиката...



32  Нетехнически теми / Коментар / Относно брояча на сайта -: Mar 18, 2007, 20:23
или пък тука е пълно с шпиони 0_о
33  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталиране на tar.bz2 -: Mar 17, 2007, 12:33
по мое мение за debian-базирани дистрибуции е далеч по-удобно да се използва aptitude вместо apt-get. няй-малкото по-добре се справя с излишните пакети когато премахнеш например kde. използва се по същия начин като apt-get и apt-cache, само дето трябва да помниш едно име, а не две.

за инсталиране от сорс (изкодния код на програмата):
.tar.gz и tar.bz2 се наричат "tarballs". принципно това са двойно компресирани папки с кода на някоя програма, като в архива е включено (обикновено) някакво средство за инсталиране. най-сигурния начин е да прочетеш какво пише в README и INSTALL файловете (ако ги има). в повечето случай се използват или т.нар. autotools или scons.

за да разархивираш един "tarball", използвай командата:
tar -xf име_на_архива
а ако искаш да гледаш как се разархивират файловете (мене поне това ме дразни), използвай подробния (verbose) режим:
tar -xvf име_на_архива
след като изпълниш коя да е от двете програми обикновено се създава папка със сходно име на това не пакета. влез в папката (или каталога, което ти харесва повече) с cd и прегледай съдържанието й с ls. ако има файл, наречен "configure", значи ще използваш autotools. ако не, прочети README и/или INSTALL. ако няма configure, значи се използва дирктно make или scons или някой друг начин. тъй като autotools се е превърнал в нещо като стандарт за инсталиране от сорс (така се нарича тази процедура), ако не се използва, това ще е изришно упоменато в някой от помощните файлове, както и указания как да ги използваш.
ако има configure (което се нарича инсталационен скрипт) просто го стартираш с:
./configure
ако искаш да промениш нещо, тогава пишеш
./configure --help
(с две черти). така ще видиш ключовете, които можеш да зададеш на скрипта. какво всъщност прави той? ами проверява какво имаш на машината си (например харуерни неща, неща, свързани с програмирането, наличието/отсъствието на програми и библиотеки). ако изпълняваш минималните изисквания на програмата, то тогава тя ще завърши успешно без да дава грешки. добра идея е да гледаш внимателно какво ти се изписва на екрана докато си проверява. повечето отрицателни проверки не са никакъв проблем. ако обаче ти каже "warning:...", то тогава трябва да обърнеш внимание. обикновено казва, че трябва да инсталираш първо нещо друго, за да можеш да използваш някаква функционалност на програмата. ако даде "error...", значи пак същото, само дето тази функционалност е ключова за програмата и тя не може да работи без нея. обикновено накрая като приключи дава резюме - това, което ще работи и това, което няма. след като решиш, че си доволен от изхода на configure, изпълни следващото:
make
след това:
make install
и накрая:
make clean
Подсугири се обаче, че изпълняваш make install като root (ако инсталираш програмата на "глобално" място, като например в /usr йерархията от папки). Ако сравняваме целия процес с готвенето, то ./configure проверява дали имаш необходимите продукти, make прави бъркоча, make install слага масата, за да е готово за ядене, a make clean почиства боклуците. целият процес може да се обобщи със следните четири реда:
./configure     (като нормален потребител)
make              (като нормален потребител)
make install   (като root)
make clean   (като нормален потребител)

важно е да запомниш да оставиш кода и да не го триеш, за да можеш после да uninstall-неш програмата с:
make uninstall (пак като root).

ако ще се ползва scons, то общо взето цялата работа става с
scons            (като обикновен потребител)
scons install  (като root)

а за .rpm файловете - ами чисто и просто не ги ползвай. в slakware има програма, наречен rpm2tgz, която превръща от .rpm в .tgz (пакетната система, която се използва от slackware). никога не ми се е случвало да попадна на програма, която е само в .rpm формат и да я няма нито като source tarball, нито като .deb. принципно те хората ти го казаха: твоята операционна система е debian-базирана, така че използвай само .deb файлове. не знам дали знаеш , но в хубавото на debian-базираните дистрибуции е, че нямаш нужда от от целя този процес по ровене из интернет, за да свалиш някой пакет/source tarball, че после да си играеш да го инсталираш ръчно. (ако не знаеш как се инсталира .deb ръчно, то това става с dpkg -i име_на_пакета.deb ... то даже и ключа -i май е излишен; провери с man dpkg). обикновено хората, ползващи дебина-базирани дистрибуции правят следното, за да си инсталират/махнат пакет или да обновят системата:
1) стартират synaptic
2) чрез приятни графичен интерфейс търсят и обозначават кои пакети искат да се инсталират
3) цъкат apply (приложи/приеми, не си спомням как е преведено) и готово.
ако не знаеш къде се намира synaptic из менютата, изпълни от конзолата gksu synaptic, ако полваш gnome; кде-ската програма не я знам (алтернативата на gksu).

пп:
не обръщай внимание на такива "geek"-ове, който дори да знаят много се правят на дървени философи. не всички в линукс-обществото са такива дървета. в крайна сметка никой не се ражда научен и е нормално да питаш. с времето ще те домързи да питаш и ще ти стане по-удобно да търсиш в google сам решения на проблемите си. тъкмо защото не си направил последното ти се раззяяха така. наистина е по-добре първо да се поинтерсуваш и после да попиташ, но в крайна сметка е и нормално тези, които разбират повече, да помагат, а не само да се правят на много важни със знанията си.

дано съм ти бил полезен и не се притеснявай да питаш - все някой ще ти отговори!

пп:
когато почнах да пиша отговора си мението на Slevin_ го нямаше. връзката, която ти е дал е доста по-изчерпателна от това, което аз съм ти написал.



34  Нетехнически теми / Коментар / превод в прав текс "Крадете виндоус" -: Mar 16, 2007, 23:41
Ами да, прав е човека. Защото има някакъв шанс децата на този човек, който е крал, да си купят windows. Ако не друго, по този начин намалят продажбите на други ОС. За съжаление "закърмен с Microsoft" е реалността в България.
35  Нетехнически теми / Коментар / Бихте ли си купили РС с преинсталиран Линукс? -: Mar 16, 2007, 23:11
Ами аз бих се радвал да си закупя компюърче с предварително сложен линукс, но ако ще е с дебиан. То каквото и да си ми сложили, аз ще си го наглася както на мене ми харесва без да има нужда от излишна инсталация.

А между другото Генту на лаптоп? Тази компилация не яде ли прекалено много батерията?
36  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Папка защитена с парола? -: Mar 16, 2007, 18:58
ами може би ще е добре да не ползваш руут, а някой нов потербител и/или група. после даваш само определения потребител/група да може да отваря папката, а в папката - друга папка, която вече я притежава твоя потребител и в която реално са нещата. като настроиш sudo би трябвало да работи механизма. за по-лесно не мога да се сетя, защото и аз съм начинаещ '<img'>

пп на новия потребител добра идея е домашната му папка да е някоя от защитените папки.
37  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Как да инсталирам Линукс -: Mar 14, 2007, 19:39
ако имаше поне някакви познания за линукс бих се подвоумял между slackware и debian, но определено ти препоръчвам debian, след като се запознаеш с линукс поне на елементарно ниво ще оцениш това, че дебиан сам си настройва доста прилично програмите още като се инсталират и можеш само с един ред да си инсталираш и настроиш един приличен сървър с Apache. но наистина трябва да прочетеш малко. май имаше debian book на български, потърси в google. там сигурно ще е описано как се прави минимална инсталация от първия диск (или netinstall).
38  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Орязване на системата -: Feb 28, 2007, 21:45
ъъ не мисля, че това много му изясни нещата...

ами начи това слакче, дето толкова не ти харесва - провай zenwalk - инсталира се пак без графичен инсталатор, но, след като си пробвал убунту, знаеш, че това не означава непременно трудно. хубавото при последната система е, че се конфигурира лесно, разполагаш с последния софт и върви като чук. можеш да пробваш и elive - пак леко, но по-красиво. попринцип всички дистрибуции можеш да добиеш някакво впечатление за тях от distrowatch.com. като отидеш на сайта и отвориш някоя дистрибуция, гледай скрийншотовете и изчети статийте за тях (review-тата).

та значи една от причините, поради които ти сече е не само заради стартираните модули. както каза, ти си направил пълна инсталация. това означава, че много програми са се стартирали, което отнема цикли на процесора, както и заема памет. гледай да спреш apache и mysql; поне аз като ги сложих под mepis (по мое мнение пълна бозаааа) без да правя нищо друго ми осакати (ужасно забави) системата. можеш да пробваш gnome, ако вече не си с него - може да е по-грозно, но пък е доста по-бързо. xfce е още по-грозно и не кой-знае-колко по-бързо. enlightenment се води хем красиво, хем различно, хем бързо.

за това коя дистрибуция може да бъде "втора" ос, прочети следната статия (само страницата, не давай next и прочее).
връзка
не се притеснявай, че е за друга дистрибуция; важното е да схванеш как се настройва boot load-ъра. описано е доста добре според мене. след като го схванеш (а то е доста лесно), ще можеш лесно и бързо да си настроиш всяка линукс-базирана дистрибуция (ако не се лъжа и FreeBSD може) като "втора" ос.

и един съвет: mepis е ужасно лесна за прецакване. просто не ми е попаданала никога друга дистрибуция, която да се скапва толкова лесно... вградените инструменти (повечето) не са нищо друго, а "превеждането" им от gnome в kde.
39  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Кои са "Най-добрите".... -: Feb 28, 2007, 17:42
Ами аз още се ориентирам, тепърва изпробвам нови графични среди и дистрибуции, но все пак имам някакви предпочитания:

graphical login: gdm
window manager: GNOME
pdf viewer: evince
среда за програмиране: не съм решил още, като че ли kate предлага  това, от което имам нужда; когато съм стартирал конзолата - emacs
browser: firefox, доста често ползвам и links2
обмен на файлове: ktorrent, amule, wget/kget, linuxdc++
чат: gaim (2ката доста ме радва) за всичко без skype
дистрибуция: ако всички дистрибуции имаха простите (=> готини) init script-ове на slackware, щеше да е по-лесно... за сега е безспорно debian, предстои да пробвам zenwalk (което доста ми е грабнало окото) и gentoo
текстови редактор: зависи за какво; ако е само за показ на файлове - gedit, защото ми се струва по-бърз; ако ще преглеждам повечко файлове или ще ги пиша - kate
филми: mplayer

ам.. ще видим като пробвам enlightenment и xfce '<img'> пък и ако gentoo може да има същата опростена скриптова система като slackware - тоест всичко в /etc/rc.d, сигурно ще ми хареса доооста '<img'>

редакция:

сега след като "пробвах " gentoo останах със смесени чувства. инсталацията очаквах да е далеч по-трудна, а се оказа, че не е по-сложна от тази на lfs, даже далеч по-лесна. проблемът беше, че след като я иснсталирах, не можах да подкарам нета. четох в гугъл за безмислената грешка, която ми хвърляше, четох, но... нищо. и се отказах. явно ще трябва по-късно '<img'>. но пък за сметка на това пробвах zenwalk. мога да кажа само, че съм ужасно впечатлен. xfce се оказа надмина всичките ми очаквания и вече снятам да си го сложа и в debian-а. след около седмица zen-ване ще преценя коя да бъде "водещата" ми дистрибуция. аа - във zenwalk има нещо много странно - това е еднинствената дистрибуция, която ми засича дисковете като sata; т.е. - вместо /dev/hda1 имам /dev/sda1. не че има проблем, но това предизвика начално объркване за настройките на grub и се сетих че има проблем чак като видях kernel panic-а '<img'>



40  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Какъв boot manager ползвате -: Feb 25, 2007, 17:03
ами аз и двете съм ползвал и съм стигнал до извода, че и двете си вършат еднакво добре работата. в момента съм с debian, затова и ползвам grub. иначе нямам никакви предпочитания.
41  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Каква *buntu версия използвате? -: Feb 25, 2007, 16:53
ами аз ползвах убунту от 5.04 или там каквото беше до версията преди 6.10. когато бях със старата nvidia карта, всичко си беше наред. като я смених с ati, пак всичко си беше наред, но трябваше да попроменя малко настройките на Х, защото досега нито една дистрибуция, която съм ползвал, не ги прави като хората просто-ей-така. после не си спомням какво прецаках и останах само с windows. след като го махнах напълно, сложих mepis, но тази дистрибуция направо ме уби... толкова бавно нещо не съм виждал '<img'> всичко си дойде на мястото, след като си сложих debian etch. хем кирилиза от раз (даже и в конзолата), хем върви бързо като slackware (това е най-"hardcore" дистрото, което съм имал, но и, струва ми се, доста бързо за кде). абе общо взето убунту-то си е доста добра дистрибуция, но на мене повече ми харесва дебиан. но определено предпочитам gnome пред останалите графични среди... другите са или прекалено тромави на моя компютър, или прекалено грозни по моите вкусове. не че gnome е красив, но... ако трябва да избирам кое най-много ми допада, определено това е убунту.
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Xp or vista -: Feb 13, 2007, 16:25
.net не може да бъде причина да пренинеш към windows. в случай че не знаеш, има свободна имплементация на .net за mac и linux. за сега са имплементирали 1.1, като дори windows forms работи, нали аз се занимавам с това. не се сещам за пример от книгата на петцолд, който да не ти тръгне. а за asp.net даже си има модул за apache.

тъй... колкото и да съм убеден, че просто си искал да разбудиш духовете на слабите сърца у форума, смятам, че е добре да спомена за mono. аз поне не забелязах никой друг да го споменава.... вярно, monodevelop е далече от sharpdevelop и visual stidio, но все пак идеата за виртуални машини ми се струват пресилени, освен ако наистина нямаш нужда от някои от функциите на visual stidio-то

http://www.mono-project.com/Main_Page
http://www.monodevelop.com/Main_Page



43  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с просвирването на филми -: Dec 26, 2006, 01:11
Благодаря, но го разреших сам в крайна сметка... Както си мислих, решението е повече от очеизвадно.
Когато сваляме svn на mplayer и пускаме configure, когато програмата свърши, тя ни казва следното
Цитат
...
Please check mtrr settings at /proc/mtrr (see DOCS/HTML/en/video.html#mtrr)
...

А там пише:
Примерен код
8.1. Setting up MTRR

It is VERY recommended to check if the MTRR registers are set up properly, because they can give a big performance boost.

Do a cat /proc/mtrr:

--($:~)-- cat /proc/mtrr
reg00: base=0xe4000000 (3648MB), size=  16MB: write-combining, count=9
reg01: base=0xd8000000 (3456MB), size= 128MB: write-combining, count=1

It's right, shows my Matrox G400 with 16MB memory. I did this from XFree 4.x.x, which sets up MTRR registers automatically.

If nothing worked, you have to do it manually. First, you have to find the base address. You have 3 ways to find it:

   1.

      from X11 startup messages, for example:

      (--) SVGA: PCI: Matrox MGA G400 AGP rev 4, Memory @ 0xd8000000, 0xd4000000
      (--) SVGA: Linear framebuffer at 0xD8000000

   2.

      from /proc/pci (use lspci -v command):

      01:00.0 VGA compatible controller: Matrox Graphics, Inc.: Unknown device 0525
      Memory at d8000000 (32-bit, prefetchable)

   3.

      from mga_vid kernel driver messages (use dmesg):

      mga_mem_base = d8000000

Then let's find the memory size. This is very easy, just convert video RAM size to hexadecimal, or use this table:
1 MB   0x100000
2 MB   0x200000
4 MB   0x400000
8 MB   0x800000
16 MB   0x1000000
32 MB   0x2000000

You know base address and memory size, let's setup MTRR registers! For example, for the Matrox card above (base=0xd8000000) with 32MB ram (size=0x2000000) just execute:

echo "base=0xd8000000 size=0x2000000 type=write-combining" > /proc/mtrr

Not all CPUs have MTRRs. For example older K6-2 (around 266MHz, stepping 0) CPUs don't have MTRRs, but stepping 12 does (execute cat /proc/cpuinfo to check it).

Тъй като табличката е непълна, аз си я разширявам:
16 MB   0x1000000
32 MB   0x2000000
=>
64mb = 0x4000000
128mb = 0x8000000 (което е точно това, което ми трябва)

Някрая изпълнявам указанията: пиша в конзолата (като root)
Примерен код
echo "base=0xd8000000 size=0x8000000 type=write-combining" > /proc/mtrr

и проверявам дали всичко е наред:
Примерен код
cat /proc/mtrr

при успех, при вас трябва да има нещо подобно:
Примерен код
reg03: base=0xd8000000 (3456MB), size= 128MB: write-combining, count=1

след проверка с -fs -zoom всичко изглеждаше както съм си свикнал и точно каквото бих очаквал от своята щайга! Дано това мнение бъде  полезно и на някой друг!

редакция:
Решението, което написах тука, работи, но при рестарт ще трябва отново да пишете линията със echo. За постоянно решение трябва или да вмъкнете тази линия някъде в стартиращите скриптове, или да направите това, което ме посъветва stealth01. При втория начин обаче трябва да използвате -vo xv, като най-добре го сложете в файла за настройки на mplayer (~/.mplayer/config или /usr/local/etc/mplayer/mplayer.conf).



44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с просвирването на филми -: Dec 25, 2006, 23:01
Ами.. малко ми е неудобно да задавам въпроси тъкмо за mplayer, при все че преди време го бях подкарал на същата щайга, но наистина не мога да се справя сам.
Системата ми е:
карта: ASUS Radeon 9550 128/128 GE
процесор: Duron 1800+ (на 1350Mhz)
ядро: 2.6.15-26-386
дистрибуция: SimplyMepis 6
driver за картата: 8.32.5-x86.x86_64 (свален от сайта на ati)
версия на mplayer (mplayer --version): 0.99+1.0pre7try2+cvs20060117-0ubuntu8

Проблемът е, че mplayer е прекалено бавен когато просвирва филми на цял екран, по-точно с опциите -fs -zoom . В този случай звукът и надписите буквално "тичат" пред картината (ако не засича на "картички", то поне се бави с няколко секунди) и е доста дразнещо. Когато задам само -fs, всичко си е наред, но сами разбирате, че това убива цялото удоволствие от гледането на филми '<img'>. Та значи проблемът не е само със съответният файл, пробвах с няколко други филма, като резултатът беше горе-долу същият. Реших, че нещо mplayer не е компилиран като хората, затова пробвах с други "плейъри" - Kaffeine и Xine, но те не се справиха дори и в прозоречен режим...
Първо, реших, че проблемът е във настройките на xorg.conf. След извесно ровичкане, установих, че не намирам нищо нередно:
моят xorg.conf. Ще цитирам най-важните части (според мене) :
Цитат
Section "Module"
   Load   "GLcore"
   Load   "bitmap"
   Load   "dbe"
   Load   "ddc"
   Load   "dri"
   Load   "extmod"
   Load   "freetype"
   Load   "glx"
   Load   "int10"
   Load   "record"
   Load   "type1"
   Load   "vbe"
EndSection
...
Section "Device"
   Identifier   "ATI Technologies, Inc. RV350 AS [Radeon 9550]"
   Driver      "fglrx"
   BusID      "PCI:1:0:0"
   Option      "UseFBDev"      "true"
EndSection
...
Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Device      "ATI Technologies, Inc. RV350 AS [Radeon 9550]"
   Monitor      "Philips 170X6"
   DefaultDepth   24
   ...
EndSection
...
Section "ServerLayout"
   Identifier   "Default Layout"
   Screen      "Default Screen"
   InputDevice   "Generic Keyboard"
   InputDevice   "Configured Mouse"
   InputDevice     "stylus" "SendCoreEvents"
   InputDevice     "cursor" "SendCoreEvents"
   InputDevice     "eraser" "SendCoreEvents"
EndSection

Section "DRI"
   Mode   0666
EndSectio

Не открих нищо нередно и при ~/.mplayer/config (ето го целия)
Цитат
...
#vo=gl2,fbdev2
...
ao=alsa
...
mixer-channel=Master
...
stop-xscreensaver=yes
...
fs=1
#zoom=1

Играх си да сменям -ao със sdl и oss, но разлика нямаше. Сетих се да махна -vo gl2 и така филмите се просвирвана нормално при -nofs, но си остана същото, когато включих -zoom. За мое учудване, -vo sdl не работеше: хвърли ми следната грешка:
Цитат
...
VO: [sdl] 640x352 => 640x352 Planar YV12
...
X11 error: XF86DGANoDirectVideoMode
...
MPlayer interrupted by signal 6 in module: key_events
...
XIO:  fatal IO error 0 (Success) on X server ":0.0"
      after 153 requests (151 known processed) with 7 events remaining.

Или по-точно проработи, но само до толкова, че да ми прецака x - смени ми разделителната, целия екран беше в мацаница и трябваше да scroll-ирам докато се добера до kcenter,да сменя и върна разделителната, за да се оправят нещата. Явно sdl не е компилирано като хората - жалко, че няма да мога да местя надписите извън черната лента, но нали не мога да гледам филми на истиски цял екран, така че какво ми пука '<img'>
След като се отчаях, реших да потърся из мрежата, та дано намеря нещо... но не намерих и се отчая още повече. Търсих тука и не намерих нищо, освен неща за надписите, кирилициране, "кожи" и прочее. Тоест нищо, което ми трябва. Не знам защо, но някак си съм убеден, че проблемът е в настройките. Ако ви трябва още информация - кажете. Имам и една карта GeForce2 MX 400, която ми служи вярно с години под Windows, но искам да пробвам всичко, преди да я сложа на мястото на ati-то... най-малкото, защото не ми се иска да съм си хвърлил парите на вятъра.
Та, както се и очаква, ще съм ви *изключително* благодарен, ако ми помогнете, защото от няколко дена (откакто махнах изцяло windows) се чувствам като идиот, който не знае нищо... Благодаря предварително!
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Разделяне на 10gb хард-диск -: Dec 24, 2006, 16:05
Благодаря много за отговорите!
Иначе смятам да пробвам доста дистрибуции преди да се спра на една '<img'>
Страници: 1 2 [3] 4 5