Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: razorbladic в Dec 07, 2012, 21:38



Титла: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 07, 2012, 21:38
Приятели, последният път, когато реших да инсталирам две дистра и Уин на компа, не бях разделил и кофигурирал паметта правилно и загубих достъп (руут) на една от дистрибуциите. Как, според вас, трябва да си разделя харда, така 4е да не ми се слу4и същата картинка.

Става дума за смес на Убунту 12.04 / Уин ЕксПи / Бодхи Линукс 12.04 .. като конфигурирането на руут и хоум директорийте на последния ми развали достъпа до Убунту... ?? Като инсталирам Бодхи, с ве4е поставени Уин и Убунту, да си оставя ли 4астта за Бодхи не маунтвана и като го поставям, да я използвам нея. Също, как Бодхи ще разбере коя руут директория да ползва, ако имам ве4е създадена такава от Убунту... Толкова неяснотии :)) Пишете, смело!

Благодарско !  :P


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: encho1982 в Dec 07, 2012, 22:09
Не извършваш ли инсталацията по следният начин:

1. Инсталираш Win XP първо, за да не ти затрие после GRUB настройките.
2. Инсталиращ това Бодхи Линукс в / ( то на какво е базирано не го знам ) и заделяш 2 ГБ swap дял.
4. Инсралираш Убунту 12.04 накрая в / , за да може да ти конфигурира GRUB и да можеш да си избираш между трите ОС.

Защо заделяш за home? Използвай целият диск. Ако някой който разбира повече те посъветва по-адекватно послушай него, но аз бих постъпил така.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 08, 2012, 10:41
Encho1982, благодаря ти за бързия отговор!

Ами да, аз първо бях инсталирал Уин, после Убунту, а накрая, исках да ползвам и Бодхи, който е базиран на Убунту, но не знаех как да го конфигурирам и затова (бях сложил хоум, верно) се объркаха историите. Ще пробвам както ти ми предлагаш, мисля 4е няма да има проблем! Ина4е съм много о4арован от Бодхи Линукс,.. по4ти ми харесва колкото Убунту! :))) може да разгледаш http://www.bodhilinux.com/ ($2)  тук за него.

Имам по-важен въпрос, оба4е.. Тъй като съм смесил хоум и руут на двете дистра, не мога да стигна до информацията си на Убунту, а там ми останаха важни документи, как да си оправя хоум и дяловете, 4е отново да ги про1ета, без да загубя данни. Би било хеви да ги изтрия, заради преинсталация :((


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: go_fire в Dec 08, 2012, 10:42
Първият ми съвет е да се отървеш от онова ОС ли, какво ли е. Но ако толкова държиш, с всяка жива дистрибуция може да си оправиш груба (освен ако си спал и не си му позволил да ползва целия диск).

После за Бодхито. Като стар „просветител“ (вж. ми профила) искрено те приветствам. Тук има и по-големи от мен — Тукс, Мара, а наскоро разбрах и за NorthBridge. В самия проект има двама българи, но те вече не пишат тук.  В е17 от глезотиите, единственото дето липсва са клатещите прозорци, жив преглед в лентата за задачи и експозето, когато забиеш горе ляво показалеца на мишлеко в КДЕ4. Последното с новия превключвател на задачи е ненужно. Но пък във всичко друго се справя и се е справял по-добре винаги, като изключим управлението на документи, дето е трагедия, но един ROX Filer или spacefm решава проблема ефективно, почти толкова добре, колкото шампиона Конкверор.

Та думата ми беше за Бодхи. Не е необходимо да го имаш отделно, след като имаш Убунту. Бодхи не е нищо повече от хранилища и донаправени теми (поне половината не стават за българи без ръчно оправяне на шрифтовете). Можеш да дбавиш неговите хранилища към убунтувските или пък обратното, в негова среда да инсталираш това, което ти харесва от Убунту без никакъв проблем. Аз лично направих първото.

Ако ще работиш с повече от една среда едновременно, първо стартирай КДЕ/Гном, а после е17 и така нататък среди, управители, обвивки. Защото е17 няма заложена графично  такава възможност. Разбира се винаги може от чиста конзола да го направиш, но пък защо като хората са го направили удобно?

Успех! 



п.п. Сетих се нещо. Ако си си направил някакви настройки от магесника на Бодхи, но още не знаш как се постиогат с е17, просто вземи папката .e и си я сложи у дома.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 08, 2012, 10:50
Go_Fire, аз нямам опит въобще с КДЕ и не го предпо4итам като графи4на среда, за Е17 дори не съм запознат. Бодхи ми хареса като дизайн, а аз държа на това, не толкова на хардуерните му специфики. Все пак, както сам каза, Бодхи е разновидност на Убунту и затова ми допада... Аз не знам как да се оправям с хранилища и т.н. но затова са бъдещите експерименти :))

Какво по втория ми въпрос? :)


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: go_fire в Dec 08, 2012, 10:59
Ами вероятно разпознава Убунту като самото себе си (каквото е, както си разбрал и сам) и се опитва да се надгради, което означава да изтрие убунтуто и да се настани отгоре. Честно казано, както ти писах, не е необходимо да имаш и двете. Към хранилищата на едното добави другите. В Бодхи е по-лесно, защото е графично, а в Убунту хранилищата на Бодхи се добавят на ръка. Ако ще ползваш други графични управители/обвивки/среди освен  е17, горещо съветвам да инсталираш kdm/gdm3 и да го поставиш по подразбиране, за което ще те попита.

п.п. Ако още не си разбрал Бодхи не ползва Юнити, Гном, Канела, Мате, XFCE, LXDE или друго, а е17, като е допълнен с програми от другите. Но понеже в последната версия минаха към EFM, боклук (евентуално бижу), с който имам всекидневен опит, то и беше съвета ми за  ROX.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 08, 2012, 11:05
Оставяме Бодхи да си джитка отделно, с неговото си Енлайтенед Е17 среда, а Убунту отделно също. Въпросът е как правилно да бъдат конфигурирани като отделни руут,хоум, тъй като ако иксам да преинсталирам някое от тях, да не губя информация и да не смесваме манджата с сладкото (на баба) :)) ??


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: go_fire в Dec 08, 2012, 11:08
Ако ще са отделни, / трябва да е отделен със сигурност. Ако ползваш временна памет (swap) няма никакъв проблем да е общ. Същото се отнася и за домът. Бодхи пише почти само в каталога .e. Най-много да изтряска да ти се зарежда по подразбиране е17, което няма да е видимо от Убунту, но това е въпрос на една щракане.



По принцип да ползваш общ дом за много дистрибуции не би трябвало да води до проблем, дори самите дистрибуции генерално да се отличават (напр. Генту и Федора). ЧУвал съм само за теоретични проблеми и нито един станал на практика.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 08, 2012, 11:16
И как на практика става това разделение? Дай ми то4ни стъпки... Инсталвам Убунту и си го конфигурирам с / + /хоум + /суап . ясно дотук! Ами Бодхи как след това го конфигурирам само с / + /суап (2ГБ) ли? Така май 4етох из нета?? :))


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: go_fire в Dec 08, 2012, 11:26
Временната памет не е необходимо да е повече от гигабайт, ако изобщо има нужда. Всичко, което ползва повече, ще доведе до забиване на машината. Има едно изключение, при което трябва да е повече от физическата два пъти и това е при дълбоко приспиване. Ако го ползваш, тогава два пъти. В Убунту до колкото помня има графичен конфигуратор.

В него се оказваше да ти задели, колкото му е необходимо от празното пространство за дървото. Това май беше третата възможност най-отдолу. После даваше възможност ръчно да се донастрои. При тая стъпка избираш точката за монтиране която е нужна (напр. home) и само добавяш пътя.

Не знам как друго яче да го обясня. Със сигурност има много видео снимано по въпроса, а и обяснения с картинки, включително на български. Толкова лесно ми се струва, че се чудя, как не им се получяава на някои хора.

Тук има само една особеност. Често се съветва home да е отделен дял. Но и да не е, една интелигентна дистрибуция, не би го пипнала при преинсталиране, ако е част от дървото. Все пак страхът бил пазел лозето. Допълнителна премия, когато е дял — с разни магии може да го достъпиш от другата ОС и да го ползваш например като Моите документи.

Нашият модератор Нетер пък съветва дори swap да не е дял. На лаптопа ми е точно така и не усещам голяма разлика в производителността, но пак, който иска сигурност — отделен дял.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: tonitochev в Dec 08, 2012, 11:57
Е какво му е сложното?
Разделяш диска така, че да имаш един дял за уиндоус, един дял за Линукс 1, един дял за Линукс 2 ..., дял за домашната директория и дял за суапа.
Убунту инсталираш на един дял, Бодхито на друг, хомето може да е общо, но силно препоръчвам потребителите да са различни.
Иначе, ако не ползваш отделен хоме, трудно ще можеш да контролираш разхода на пространство по диска.
Ако машината е лаптоп, суап е задължителен, ако ще го приспиваш и хибернираш.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 08, 2012, 14:29
Не 4е е сложно, просто не бях инсталирал 3 дистра на един лаптоп... А ако е необходимо да се преинсталира някое дистро, ако имат общ хоум, няма ли вероятност от загуба на информация?


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: tonitochev в Dec 08, 2012, 16:51
Точно за да няма загуба на информация, за това хоме ти е отделен. Когато инсталираш или преинсталираш, дяла за хоме само се посочва за използване като хоме, без да се форматира. Препоръчвам при различни дистрибуции да се използват различни потребители, за да не се омешват настройките.
По едно време на моя машина бяха 5 дистрибуции и уиндоус. Но просто няма смисъл, вече ги поглеждам на виртуална машина, а си ползвам Кубунту за постоянно.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 08, 2012, 23:16
Да! за идеята първо на виртуалката и после ако толкова приритам - на харда... на мене случаят с Бодхи беше такъв, не ми тръгна на виртуалката и за да я разгледам си я инсталирах и стана една послее..

Имам въпрос, как да стигна до ценните данни на хоум, при положение 4е не ми го показва при Бодхито, а хоума е на Убунту, който  руут или хоум не ми го зарежда, аз като инсталирах Бодхи сложих отделни руут и хоум и след това не успях да си включа Убунтото, а там са ми ценните данни. И не искам да ги загубя, какво трябва да направя, за да имам пърдо достъп до тях и после да нямам два хоума за 4етене а само един??


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: tonitochev в Dec 09, 2012, 08:06
Ако не си ги изтрил дяловете (дяла ?) на Убунту и не ти ги показва, значи не са монтирани просто. Отвори GParted примерно и виж какво има на хард диска - какви дялове, големина и означение. Ако помниш на кой дял си сложил Убунту и неговият хоме просто трябва да направиш запис във fstab на бодхито да ги монтира при зареждане . След това трябва да си дадеш права да отваряш и записваш в тези дялове и така...
Обаче друго ме съмнява. Щом Груб не е засякъл Убунтуто, ми се струва, че си го изтрил и го няма просто.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 09, 2012, 08:53
Убунтото не е изтрито, щото буутва при старт ама ако го избереш ти изписва дълъг ред със съобщението, че не може да бъде зареден (демек я руута я хоума - най вечв - е сбъркан).

Цитат
Отвори GParted примерно и виж какво има на хард диска - какви дялове, големина и означение. Ако помниш на кой дял си сложил Убунту и неговият хоме просто трябва да направиш запис във fstab на бодхито да ги монтира при зареждане . След това трябва да си дадеш права да отваряш и записваш в тези дялове и така...

Ще направя скоро щрак на Гпартед и ще покажа кво еположението, тъй като компа не е тук, ползвам друг временно. За останалото... просто нямам идея, опит как се прави, честно. Някви конретни показалци за случая или отворени теми как с еправи"?


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: nyakoy в Dec 09, 2012, 09:21
Примерно:
Gparted ->
/dev/sda1 -  Label XP 30GB
/dev/sda2 -  Label Ubu 10GB
/dev/sda3 - Label  Budha 10GB
/dev/sda4 - Label Home  xGB

Всичките са първични дялове.
За суап май е въпрос на вкус със сегашните размери на паметта. За едното разцъкване едва ли ще е нужен.
При добавяне на суап ще трябва да направиш /dev/sda4 extended и после добавяш хоум и суап дяловете
/dev/sda1 XP  primary
/dev/sda2 Ubu primary
/dev/sda3 Bodhi primary
/dev/sda4  extended
  /dev/sda5 home logical
  /dev/sda6 swap  logical
Инсталирай:
1. ХР
2. хУбу
3. Бодхи

Ако си спестиш инсталирането на Бодхи, по съвета на Огнения, ще си спестиш дял за него, съответно и домашен дял, всички дялове ще са първични и не на последно място при желание да смениш работната среда няма да рестартираш комп#търа. Също така за мястото на суап дяла може да разгледаш къде точно да го поместиш. Някои препоръчват в началото на диска, други казват, че няма значение и т.н.
http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-installation-40/should-i-put-the-swap-partition-at-the-beginning-or-the-end-of-the-drive-365793/


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 09, 2012, 13:29
Така! Само да уточня някои нещица... Старият комп, който имам и на който експериментирах въпросните дистра скоро ще го сменя с доста доста нов и по-бърз и адекватен лап, на който ще инсталирам със сигурност любимия Убунту, примерно 12.04 а за Бодхи не знам как да го инсталирам (конфигурирам) така че да не ми бъгне достъпа до Убунту.

Цитат
Примерно:
Gparted ->
/dev/sda1 -  Label XP 30GB
/dev/sda2 -  Label Ubu 10GB
/dev/sda3 - Label  Budha 10GB
/dev/sda4 - Label Home  xGB

Това кога го правя? При три дистра налчни или от Бодхи? (само от него мога да ползвам Гпартед, Убунту не ми зарежда, щото не е маунтнат май??)

Цитат
Ако си спестиш инсталирането на Бодхи, по съвета на Огнения, ще си спестиш дял за него, съответно и домашен дял, всички дялове ще са първични и не на последно място при желание да смениш работната среда няма да рестартираш комп#търа. Също така за мястото на суап дяла може да разгледаш къде точно да го поместиш.

Какво по-ясно значеше: ''и не на последно място при желание да смениш работната среда няма да рестартираш компютъра.'' ??? И всъщност аз не знам защо е нужен суапа. Доколкото помня беше за усб памет и външна оперативна памет, или се бъркам??


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: nyakoy в Dec 09, 2012, 16:06
В твоя случай май най-подходящо е следното решение:
Разделяш си диска предварително така:
/sda1   Label Win 40 или 60GB NTFS
/sda2   Label Lin  20 или 30 GB   Ext4
/sda3                 1GB     Swap
/sda4   Label Data останалото място NTFS

Инсталиране:
1. Инсталираш Уиндоус в първия дял 
2. Инсталираш Убунту  в /sda2  без да отделяш нищо - всичко в руут /
3. Инсталираш си Е17 и другите глезотийки на Убунту. Така като искаш да се порадваш на шарениите вместо да рестартираш компютъра се логваш в Е17 и се кефиш на слънцето.

Суоп дяла може и да се swapoff  и в същото време да си го имаш на харда и при нужда да го swapon.
Според мен е по-добре първо да свикнеш с Линукс, да видиш кое как е и после да си правиш отделни домашни и други директории. Линукс ти дава пълен достъп  до NTFS, докато Уиндоус не ти дава безпроблемен достъп до линукс дяловете.
Ако искаш много шарения опитай http://comfusion.es/2012/12/nueva-version-disponible-comfusion4-1-new-release-available-comfusion4-1/screenshot-3/ в тубата има клипове.
За предварителното разделяне на диска може да използваш Parted Magic или някой друг от многото инструменти. Ако ползваш Parted Magic след всяка стъпка прилагай действието.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: tonitochev в Dec 09, 2012, 16:29
Напълно погрешно според мен е предложението на някой.Ето как би трябвало според мен.1.Решаваш колко линукси би искал да имаш теоретически - 2, 3 или повече.
2.Разделяш харда по следният начин:Правиш 3 главни дяла и 1 екстендет, в който може вече да има още много дялове, наречени логични.Първият главен ще е sda1 и ще е за уиндоса.Вторият главен ще е sda2 и ще е за Линукс1 и ще е 10 гб.Третият главен ще е sda3 и ще е за Линукс2 и ще е 10 гб.Във четвъртият дял ,който е sda4 ще направиш още няколко дяла.Един дял от 1-2 гб, в зависимост от рам паметта и ще е суап.Един дял за /home с големина колкото искаш но е добре да е много.Един дял за Използване от Уиндоус, където да записваш от уиндоус.
Това относно разделянето на диска.
Относно да инсталира допълнително е17 на Убунту вместо да използва Бодхи - забрави, не е същото. Нито ги има темите, нито настройките и да си настройваш е17 начисто е мазохизъм и образуване на нерви - казвам го от личен опит.
И накрая, няма причина Бодхи като втора дистрибуция да не успее да настрои груб да стартира убунтуто.Може да се опита да настрои отново груб:
sudo update-grub



Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: nyakoy в Dec 09, 2012, 17:04
Тони, виж му последния пост и кажи дали е наясно колко линукса да има, как точно да ги раздели, да си ги инсталира и т.н.
Според мен след време сам ще стигне до извода дали му трябва отделен домашен дял и т.н.
Да си слага л#бимия му Убунту наравно с Уиндоус и на виртуални машинки да бичи на воля каквито си иска дистрибуции. И не го карай да си прави много голям дял, до който няма да има достъп от Уиндоус! Утре ще рече да гледа някой филм с гаджето и да се окаже, че трябва да рестартира, защото филмите му са в домашната директория на Убунту. Или ще иска да види някой файл.
С едно съм съгласен - че е по-далновидно да направи четвъртия дял разширен за гъвкавост. За Е17 има просветител във форума и ще му помага :)


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: tonitochev в Dec 09, 2012, 18:17
Еми проблема е, че няма как някой да му даде на човека най-правилният съвет. Защото всичко е въпрос на вкус и има много правилни начини.
Просто съвета ми е да си раздели новият диск с оглед на бъдещи възможности. Защото в последствие като го наблъска с данни и да реши да създава нови дялове става страшно ....
Защо да има отделен огромен дял за /home - защото така ще може да заделя за / 10 гб и да е сигурен че няма да се препълни. При голям хард и 10 дяла по 10 гб да задели за 10 Линукса, бълха го ухапала.
На нетбука ми харда е 160 гб и съм заделил 4 дяла за ОС + 2 дяла суап + 100 гб дял за /home и не съм го напълнил.
Когато имах Уиндоус, този големият дял беше 2 дяла по 50 гб - единият за уин другият за линукс. Но уин вече го няма и така...

По странното е, как груб на бодхито е засекло Убунту, но не може да го стартира.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: nyakoy в Dec 09, 2012, 20:23
Според мен правилният съвет в случая е да се научи първо да ходи и после да тича.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 09, 2012, 21:00
Приятели, благодаря ви за отделеното време и коментари!

Цитат
Напълно погрешно според мен е предложението на някой.Ето как би трябвало според мен.1.Решаваш колко линукси би искал да имаш теоретически - 2, 3 или повече.
2.Разделяш харда по следният начин:Правиш 3 главни дяла и 1 екстендет, в който може вече да има още много дялове, наречени логични.Първият главен ще е sda1 и ще е за уиндоса.Вторият главен ще е sda2 и ще е за Линукс1 и ще е 10 гб.Третият главен ще е sda3 и ще е за Линукс2 и ще е 10 гб.Във четвъртият дял ,който е sda4 ще направиш още няколко дяла.Един дял от 1-2 гб, в зависимост от рам паметта и ще е суап.Един дял за /home с големина колкото искаш но е добре да е много.Един дял за Използване от Уиндоус, където да записваш от уиндоус.Това относно разделянето на диска. Относно да инсталира допълнително е17 на Убунту вместо да използва Бодхи - забрави, не е същото. Нито ги има темите, нито настройките и да си настройваш е17 начисто е мазохизъм и образуване на нерви - казвам го от личен опит. И накрая, няма причина Бодхи като втора дистрибуция да не успее да настрои груб да стартира убунтуто.Може да се опита да настрои отново груб: sudo update-grub

Тони, като говориш за sda-ta, имаш предвид да са primal, а екстенда да е лоджик (него като какво трябва да бъде обозна4ен / или /хоум или просто немантвана 4аст?)? Напълно си прав за това, 4е Е17 обвивка няма смисъл и е бъгава история да се слага на Убунту, както са обвивките на Гноме и КДЕ среда. По-добре е да си е на Бодхито.

Цитат
Тони, виж му последния пост и кажи дали е наясно колко линукса да има, как точно да ги раздели, да си ги инсталира и т.н.Според мен след време сам ще стигне до извода дали му трябва отделен домашен дял и т.н.Да си слага л#бимия му Убунту наравно с Уиндоус и на виртуални машинки да бичи на воля каквито си иска дистрибуции. И не го карай да си прави много голям дял, до който няма да има достъп от Уиндоус! Утре ще рече да гледа някой филм с гаджето и да се окаже, че трябва да рестартира, защото филмите му са в домашната директория на Убунту. Или ще иска да види някой файл. С едно съм съгласен - че е по-далновидно да направи четвъртия дял разширен за гъвкавост. За Е17 има просветител във форума и ще му помага :)

Някой, аз ползвам Уин само заради две стари програми, които не тръгват на Уайна в Убунту и въобще не ми трябва пространство за него, освен за програмните файлове, демек 10ГБ са му пре-достатъчно. Основно работя с Убунту а Бодхи много ми харесва като среда и искам да я ползвам също. Когато инсталирах Бодхито, трябваше да променя дяловете и от глупост си мислех, 4е ако запи6а отделно руут и хоум, то те ще бъдат някак отделни, а то се оказа, 4е съм създал два руута и единния хоум съм разделил на две, после сложих у суапа и като заредих,,.. ми буутна трите, но имам достъп само до Уин и Бодхи. От Уин ясно, нямам достъп до другата 4аст на харда, Бодхито засе4е Уина, също и немаинтваната 4аст на Убунту, а Бодхи, странно, не успях да засека неговата хоум.. поне не ми стана ясно кое е.

Наблягам основно върху проблема за: как да си стигна до Убунту и данните в компа, които са важни за мене? Как да си поправя дяловете и инфото, без да губя информация?? Вси3ко друго за инстала може после, сега с еопитвам да си спася информацията а сега нямам достъп,... :(( Не искам да преинсталирам и с това да си загубя вси4ко... Няква идея как да го направя..???


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: nyakoy в Dec 09, 2012, 22:04
Ами турни си Уиндоус в една виртуална машина и кЕфи се на двете стари програми. Инсталирай си първо Бодхи, а после Убунту, защото при проблем ще имаш много повече информация за Убунту, отколкото за Бодхи.
Ами и Убунту и Бодхи са "живи" дискове - зареждаш от тях, спасяваш каквото имаш за спасяване и оправяш бакиите по харда. Дават ти достъп до Уин дяла, копираш, записваш и т.н.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: neter в Dec 10, 2012, 01:43
Малко късно се включвам в темата, но все пак да си дам моите препоръки в едно списъче (за някои от тях ще повторя препоръки от другите постове в темата):
1. Ползвай LVM за управление на дяловете! И на сървъри, и на работни станции, ползвай LVM! Най-големите предимства, които ще получиш, са улеснено създаване на резервни копия (със snapshot-и) и свободата лесно и много по-безопасно да променяш размерите на дяловете, ако не си преценил добре размерите им в началото (или нещо се е променило в последствие, било то и добавени допълнителни дискове към системата, върху които да се доразпънат дяловете). GRUB вече има пълна поддръжка за работата си върху LVM, така че вече не се налага да правиш отделен дял извън LVM за /boot папката. Единствените дялове, които за момента е нужно да са извън LVM (ако не броим това, че Explore2FS поддържа LVM2, но пък защо да не го броим), са тези, до които трябва да има достъп евентуално инсталиран Windows в dual-boot, защото сам по себе си Windows не поддържа LVM. Но ако притежаваш съвременен хардуер и на този Windows няма да работят приложения, изискващи някаква голяма комуникация с видео картата (например, игри и софтуер за 3D моделиране) или друг хардуер от машината, тогава отиваме към следващата точка;
2. Ползвай виртуални машини за всичко, което можеш да събереш вътре. С особена сила важи за случаите, в които пробваш нещо (дистрибуции или просто някаква функционалност) и в които имаш една шепа приложения, за които се изисква друга операционна система. Не става дума само за Windows, а за всяка система, различна от основната ти (например, аз пускам някои приложения от Debian Sid без да си цапам стабилното издание отдолу). Да си играеш постоянно да рестартираш или да си цапаш основната система, когато можеш да си го спестиш с виртуални машини, граничи с мазохизъм;
3. Не си губи излишно дисково пространство с физически swap дял, който на по-късен етап често се оказва, че пречи с разположението си (дори и да е сложен в самото начало на диска, където се препоръчва да се сложи), понякога се оказва недостатъчен (а е сложно да го преоразмериш, заради плътно разположените други физически дялове по диска) или излишно голям (но ако го смалиш, зейва дразнеща дупка до съседния физически дял). Ако няма да използваш дълбоко приспиване, най-добре въобще не добавяй swap. Когато е наличен, системата често прави обръщения към него, било то и само да провери има ли нещо в него или не (дори и приоритетът му да е снижен), а тъй като се намира на твърдия диск, това са многократно по-бавни I/O операции, отколкото останалите действия в RAM-та, и може да се усети малко или много забавяне в системата. Още по-зле става, когато системата реши да прати нещо там - към бавните операции за проверка се добавят и бавните операции около действията с данните там. Ако изпитваш недостиг на RAM, купи си още (в днешно време е много по-достъпна). Ако искаш просто малко памет отгоре за резерва, ако случайно останалата се препълни, пак си купи още RAM. Това не е подвластие на пазарната икономика - просто така стоят нещата в съвременните компютри. Виж, ако ще ползваш дълбоко приспиване, тогава ти трябва swap, но отново не на отделен физически дял. Нека бъде swap файл (или файлове, може да се променя динамично и със swapspace ($2)) или дял в LVM. Да, малко по-бавно е, отколкото ако е самостоятелен физически дял, но в сравнение с разликата в скоростта между swap и RAM е толкова мижава, че повярвай - няма да я усетиш.
Та така :)


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: backinblack в Dec 10, 2012, 02:23
Ти пък, къде отиде с този LVM, та сега ще вземе и за него да пита :D


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: tonitochev в Dec 10, 2012, 06:59
Относно спасяване  на информацията.
Пусни Gparted и разгледай какво ще разпознае като дялове.
Отвори файла fstab и разгледай кои дялове са монтиране и къде.
Ако има дялове, които са показани в Gparted, а не са описани в fstab, просто ги добави в fstab и им създай точки на монтиране. Целта е при рестартиране или изпълнение на :
sudo mount -a
всички дялове по харда да са монтирани и да имаш достъп до тях. Така ще можеш да ги разгледаш и да си откриеш ценната информация. Ако не я откриеш, значи си я изтрил.
В екстендет дяла, който е sda4, логичните дялове са sda5, sda6 и така нататък


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: nyakoy в Dec 10, 2012, 10:07
Аз винаги съм препоръчвал на хората (новаци с компютрите) копирането да го правят с влачене с дясна мишка от един отворен прозорец в друг отворен прозорец. Като свикнат с най-лесното и визуалното ще могат да научат и клавишни комбинации и "сенд то" и други магии. Затова сега бих му препоръчал да си раздели харда по възможно най-простия начин и да се учи. Да добавя РАМ към лаптопа е равносилно да захвърли някоя плочка. Как се увеличава паметта на лаптоп, който има 2 слота с 2+2 гигабайта сложени? Да си купи един външен хард диск и там да спасява информацията. Пък като види кое как е, как се прави и че не хапе и има къде да си пази инфото, може да си сгъва харда както иска.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 10, 2012, 12:24
Ще пробвам някакви неща и ще ви уведомя докъде съм стигнал.. :) Благодаря на всички за ценните съвети и коментари :)


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 19, 2012, 11:18
Ето ме пак..  :D съфорумци :))

В крайна сметка не успях въобще да си спася инфото от стария лап и го преинсталирах с ново Убунту 12.04 ЛТС... и го подарих на съквартиранта ми, който няма лап. Вместо него си купих ето този нов Самсунг лап http://laptop.bg/laptops-samsung-NP300E5X-samsung_np300e5x_A03BG_withSSD ($2).

Както се вижда той има два отделни харда: ССД хард (заради който въобще си купих лапа), който е 128 ГБ и 500 ХДД. Аз съм си инсталирал Уб 12.04 на ССД Харда и ми работи пИрфектно :))) Само че не знам как да маунтна 500 ГБ-вия хард и да го използвам просто като хоум и за данни, ползвайки си Убунтото от ССД харда? Идея как да го направя... Относно Е17 конзола, инсталирах си я на убунту, както и кайро-док и гноме...

Друг въпрос, така и така пиша.. Този лап е 64-бит значи ли че само 64-бит ОС трябва да ползвам, както и на виртуалката? Относно виртуалката, защо не ми засича мишката и не ми тръгва Бодхи исото? Баххх...


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 22, 2012, 11:49
Някой ще ми отговори ли, в крайна сметка? Не знам как д апроцидирам с втория си хард диск.. ;))


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: neter в Dec 22, 2012, 19:24
Не се монтират дискове, а се монтират дяловете (и, по-точно, файловите им системи), които имаш в тях. За да монтираш някой дял, трябва първо да добавиш partition таблица, да създадеш дяла и да му дадеш файлова система. Явно по време на инсталацията на системата си указал дялове и форматиране само на първия диск, но не и на втория, и сега вторият ти диск е празен и трябва да го настроиш за ползване.
Ако ще използваш само физически (стандартни) дялове, инструментът gparted (графичен е) ще ти е достатъчен за добавянето на partition таблицата (ползвай тип msdos), създаването на дяла (дяловете) и форматирането. Ако ще ползваш LVM, ще ти е полезен инструментът system-config-lvm (и той е графичен), с който да нагласиш логическите групи и томове.
След като създадеш дяла и го форматираш с избраната ти файлова система, вече ще е готов за ползване. Можеш да го монтираш с командата
Цитат
sudo mount -t ФС /dev/sdX /media/ПАПКА
където ФС е типът на файловата система, /dev/sdX e името на устройството (например, /dev/sdb1), а /media/ПАПКА е папката, в която да се монтира (трябва да я създадеш предварително). След като монтираш дяла, можеш да изпълниш командата
Цитат
cat /etc/mtab
при което ще ти се покажат текущо монтираните файлови системи, намираш реда за твоя дял и го добавяш в /etc/fstab, за да се монтира дялът автоматично със зареждане на операционната система.
От няколко версии насам Ubuntu (а и други дистрибуции) имат готови инструменти за монтиране и демонтиране на дялове графично от потребителя. Ако нямаш нужда вторият диск да седи постоянно монтиран, след като го форматираш можеш да пропуснеш стъпката с добавянето му в /etc/fstab и просто да рестартираш системата. След като системата зареди ще видиш иконка за дяла ти в левия панел с икони на Unity. Цъкаш на него, пишеш си паролата и ще се монтира.

Относно битовете на системата, щом машината ти е 64-битова, то ти препоръчвам да си ползваш 64-битова система на нея, за да се възползваш максимално от възможностите ѝ. Не е задължително, може и 32-битова, ако някога намериш някакви съображения, заради които да го искаш, но по-добре е 64-битова. Във виртуалните машини препоръката е същата. А за проблема с мишката във вртуалката, трябва да кажеш какъв софтуер за виртуалки ползваш и малко по-подробно описание на проблема.


Титла: Re: 3 в 1 :)
Публикувано от: razorbladic в Dec 23, 2012, 14:45
Така ми излиза ХДД харда... в него съм си сложил една моя папка с информация, при случай че искам да преинсталирам ССД харда, на който оперира Убунту.

(http://picbg.net/u/66110/48664/thumbs/682663_fr.jpg) ($2)

Така ми изглежда ССД харда на Гпартед...


(http://picbg.net/u/66110/48664/thumbs/682664_fr.jpg) ($2)

Тъй като не знаех как да маунтвам ХДД харда го направих на ФАТ32.. и не знам как да оперирам въобще с програмата за дялове...

(http://picbg.net/u/66110/48664/thumbs/682665_fr.jpg) ($2)

А от глупост си изтрих май дяла за усб и не ми ги разпознава вече.. както се вижда, не знам как се оправя..

(http://picbg.net/u/66110/48664/thumbs/682666_fr.jpg) ($2)

Искам да си преинсталирам лапа, но нямам СД-Ром, мога само с УСБ, но от БИОСА не разпознава в момента УСБ-та и веднага ми зарежда УБУНТУ днеърик пай... Какво да направя?