Покажи Публикации - HammerFall_
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 5
1  Нетехнически теми / Коментар / Що ползвате Winboze -: Nov 10, 2005, 14:41
Цитат (SodomGomor @ Ноември 10 2005,12:16)
Как ще обястите този ред от web counter
Операционна система Windows 2000 / XP (50.4%) 8,361,343
Т.е. повече от половината от вас ползват Winboze!!!
Защо'<img'>?
Някой може ли да обясни?

Защото "Парътъ прай борбътъ"  '<img'>  А щом клиента иска Windows и приложения за него защо да си губя времето да го убеждавам, че Линукс е добра алтернатива? С 80% от потребителите на Windows изобщо не може да се спори. При тях важи проговорката: "Ено си баба знае, едно си бае" ( но като се замисля не е само при тях). А това да кажеш на Windows потребител, че ОС-а му е боза... пробвай да кажеш същото за Линукс. На бас, че и двата типа потребители ще те изядат с парцалите '<img'> Всяка идея си има и своите върли поддръжници... Е, аз бях и от двата типа и за това вече не се прикрепям към никоя идея... Ползвам това, което ми е най-добро за работа, иска малко системни ресурси, стартира се бързо, не заема самата ОС много процесорно време и най-вече има конзола или терминален режим за управление. А Windows предимно за девелопване.
2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Sorry , Извиняваите на всички които съм обидил ... -: Nov 03, 2005, 17:01
Цитат (nix @ Окт. 31 2005,17:50)
Пожелавам ти успех в развитието ти като специалист и вярвам, че ще допринесеш за разпространението на free/open software,в ПУ въпреки неговата M$ обвързаност'<img'>

/* Offtopic */
За щастие мога да кажа, че вече ПУ е отворено и към нови технологии и за това голяма заслуга има нашия декан. Вече се водят лекции като избираема дисциплина, които запознават студентите с това какво е отворен код, Лунукс и UNIX. А и надявам се съдействието на ПУ за съсдаване на LPI в Пловдив да не е останало само на думи.
/* End Offtopic */
JOKe,
ако пишеш с малко по-нормален стил, т.е. не чак толкова надменно от типа "...ама да не сте тъпи, че да не знаете това..." наистина ще ти бъде простено. Все пак всеки се специализира в различна област и има различни познания. Ето защо опита да се помогне от страна на някой по-малко запознат и неуспеха му, не го прави тъп.
Нещото което няма да ви простя е, че ме писахте в Linux day in PU като лектор, без мое знание, а аз нямах време да продължа участието си в организирането, но това ще коментираме на по бира. Съжалявам, че няма да участвам и на OpenFest-a.
А ако пак плюеш MicroSoft на OpenFest-a ще е наистина непростимо. Казвам ти го пред толкова хора, понеже надявам се и те биха се съгласили, че след като MicroSoft не казват нищо против Линукс на техните презентации е редно и ние да не ги плюем обществено. За тази цел си има изрази като "една голяма корпорация..." или нещо подобно.
А за правописа... моля те, слагай поне някоя точка. Нямаш си и на представа как се чете прав текст. Вярно и моя не е идеален, но поне се знае къде свършва една мисъл и къде друга.
Успех с OpenFest-a.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Кирилица в GAIM -: Nov 03, 2005, 16:21
Цитат (JOKe @ Ноември 03 2005,18:11)
щото е ясно че миранда или еди кои си няма да си променят клиента само заради гаим.

/* Offtopic */
Не мисля, че е редно заради един ICQ клиент всички останали да си променят идеологията. По тази логика дайте да кажем на ICQ девелоперите да нагодят клиента си спрямо gnomeicu например. С Miranda до сега не съм имал проблеми с енкодинга. Вероятно трябва да търсиш причината в твоя клиент. Много са ти погрешни разсъжденията.
/* End Offtopic */
4  Хумор, сатира и забава / Хумор / За админите - "програмисти" -: Aug 28, 2005, 13:07
Цитат (HammerFall_ @ Авг. 22 2005)
Незнам защо, но системните администратори в големите градове /*поне тези които познавам*/ си казват честно, че от програмиране не разбират и не се опитват да спорят за неща, които не разбират, така както аз не споря за неща от тяхната област.

Тъй като не сте разбрали какво точно искам да кажа некя да поясня, преди пак да почнете да се заяждате един друг. В този израз не включвам и хората, които се занимават с програмиране. А това че се иска от един системен администратор да знае дори и да програмира не мога да споря. За това малко преди това имаше публикуван постинг в тоя форум за водачите на МПС сравнено с това какво се изисква от един програмист.
Наистина като писах постингът и не съобразих че в Линукс няма по подразбиране ограничение на процесите на потребителите, но не мисля и че линукс е бъгава ОС. Все пак форк бимбата при стратиране не можа да препълни буфера на Линукса, но просто го доведе до трагично състояние, от което се излиза едниствено чрез "студен рестарт". Дори Дебиан /*на който съм голям почитател*/ не можа да се справи понеже той унищожава процес, който използва максимално много ресурси, а не последователност от процеси. Е да, това в *BSD е ограничено, но все пак Линукс се развива.
И като край искам да споделя само една идея. За да няма разни такива изказвания от нерегистрирани потребители според мен е по-добре да се ограничи постването във форума само от регистрирани. Иначе така всеки търси повод за изява и пише каквото си иска. Дори скоро четох някакъв постинг на някакъв къде хвалеше Windows. Вярно, малко е нестабилна ОС, но пък наистина е лесна за работа, а и от поддръжката им са много любезни, но явно никой не ползва лицензен Windows за да се убеди в това. По-лесно е да караш в типично българска черта - "щом е конкуренция дай да ги псуваме, пък покрай това някой балама може да се върже да ползва нашия продукт" В това същото градче има и само два доставчика на интернет и от едниния се води страхотна антиреклама към другия. Дори клиентите им са малко като феновете на Левски и  ЦСКА. Адски тъпо.
Що се отнася до въпросния админ наистина си няма идея от програмиране, но спори за какво ли не от неща, които е дочул. Благодаря за изказването OpenBSD но ако направят форума само за регистрирани потребители /*макар че се съмнявам*/ вече няма да можеш да се "изявавяш" с глупостите си и да петниш името на една наистина добра ОС. Все пак специано за БГ Линукс има още много да гони Microsoft относно поддръжката и контактите с клиенти, а такива като теб, по скоро отблъскват от колкото да привличат нови потребители. Няма значение към какво е ориентиран Линукс, по-важното е че много лесно и бързо може да се направи както на сървър, така и на десктоп система. Ако не ти харесва форума, просто не пиши в него.

p.s. NIX благодаря за инфото. Това за fork_bomb не го знаех.
На всички останали /*особено на OpenBSD*/ благодаря за безмислената информация, много бързо ми минава времето като почна да ви чета заяжданията, които настина са смешни. '<img'>
5  Хумор, сатира и забава / Хумор / За админите - "програмисти" -: Aug 22, 2005, 15:01
Просто не можах да се сдържа, а и как да не публикувам това при условие, че е колкото смешно толкова и жалко. Случката не си я измислям и ми се случи преди няколко дена. Смешно - трагичното е как един системен администратор от малък провинциален град, (в който съм роден аз) се опитва да покаже знания в областта на програмирането. И така, бяхме седнали в едно заведение и почнахме да говорим естествено за Линукс, като в един момент въпросния човек ми задава въпросът: "Ти знаеш ли функцията 'ФОРКЕ'? Знаеш ли какво прави?!?!" При което реакцията от моя страна беше голямо изненадване. Все пак за първи път чувах такава функция и се опитвах да направя асоциация с нещо сходно, но преди да отговоря веднага бях стопиран с въпрос: "Как не знаеш 'ФОРКЕ', като програмираш под Линукс?!?! Аз как я знам, а и ако знаеш колко шелове съм хакнал с нея..." Последва веднага от моя страна корекция, че функцията е fork(void) /*'ФОРК'*/, но така и не разбрах как с тази функция се хакват Shell-ове. Незнам защо, но системните администратори в големите градове /*поне тези които познавам*/ си казват честно, че от програмиране не разбират и не се опитват да спорят за неща, които не разбират, така както аз не споря за неща от тяхната област.
Това не е с цел да обидя някой. Просто ми се стори адски смешно, а и най-вече това до къде може да доведе незнанието на хората с голямо желание да се изтъкнат пред някой. Това доста често ми се случва в това градче.
А какво прави fork? Може да го видите от man fork. А ето и самата страница:
Цитат

NAME
       fork - create a child process

SYNOPSIS
       #include
       #include

       pid_t fork(void);

DESCRIPTION
       fork  creates a child process that differs from the parent process only in its PID and PPID, and in the fact that resource utilizations are set to 0.  File
       locks and pending signals are not inherited.

       Under Linux, fork is implemented using copy-on-write pages, so the only penalty incurred by fork is the time and memory required to duplicate the  parent's
       page tables, and to create a unique task structure for the child.

RETURN VALUE
       On success, the PID of the child process is returned in the parent's thread of execution, and a 0 is returned in the child's thread of execution.  On fail-
       ure, a -1 will be returned in the parent's context, no child process will be created, and errno will be set appropriately.

ERRORS
       EAGAIN fork cannot allocate sufficient memory to copy the parent's page tables and allocate a task structure for the child.

       EAGAIN It was not possible to create a new process because the caller's RLIMIT_NPROC resource limit was encountered.  To exceed  this  limit,  the  process
              must have either the CAP_SYS_ADMIN or the CAP_SYS_RESOURCE capability.

       ENOMEM fork failed to allocate the necessary kernel structures because memory is tight.

CONFORMING TO
       The fork call conforms to SVr4, SVID, POSIX, X/OPEN, BSD 4.3.

Ако някой може да ми обясни как само с тази функция се хакват shell-ове ще съм му много благодарен. И аз поне ще науча нещо.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / БТК ADSL (пакет инсталирай сам) и Ubuntu -: Jul 18, 2005, 10:17
Опитах да пусна БТК ADSL на OpenBSD и тръгна без проблеми, така че не виждам какво може да те притеснява за Линукс. Те пишат че се иска Windows защото към самия пакет имаш диск, който ти прави сам настройките на комп. само на тази ОС. Те и Netvisio в Пловдив искат всички клиенти да са им с Windows, ама като не ме кефи бозата как пък ще работя на нея.
Единствената трудност, която може да срещнеш е че голяма час от сайтовете, които се хостват на конкурентни фирми са забранили достъпа от мрежата на БТК. А особено в data.bg има страхотни книги в PDF формат, които за съжаление не може да се свалят  '<img'>  Само дърпа една малка част от началото, после download-a пада на 0kbps и така остава. Иначе интернета им си струва, макар и малко по-скъп от този който пускат по UTP кабел.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Линукс и Уиндоус -: May 31, 2005, 20:13
Цитат (JOKe @ Май 30 2005,13:31)
а ве незнам ама според мен SuSe се качва хем по трудно хем по бавно от ФрееБСД '<img'> и от неща като Дебиан,Слак,Арч  например

Не че нещо, но не мислиш ли, че човек сам решава какво да си качи. За сметка на това пък SUSE е много по-шарено и си има графична настройка на всичко. Хайде стига вече сравнява дистрибуциите. Да не говорим, че общото между Линукс и BSD са само портовете на линукския софтуер. Според мен това изказване никак не е на място.
А сега по темата. Направи си дяловете под Линукс и след като укажеш, че дяла на който ще инсталираш Windows е FAT/NTFS инсталирай windows-a. Това което описваш може да се случи само ако инсталираш на първия дял Линукс. Тогава преди да инсталираш Win-a си слага някои от boot-ващите файлове на първия дял, а след инсталиране на Линукс той пък ги затрива. А може след като си инсталирал SUSE на единия дял просто да инсталираш пак Win-a и ако не можеш да Repair-неш SUSE-то просто пак да го преинсталираш. Изглежда трудоемко, но това е най-лесното решение. Ако не, правиш системна дискета под Линукс и след инсталирането на Win-a boot-ваш от дискетата, пускаш пак lilo и всичко трябва да работи.
Успех!!!
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с GRUB -: Feb 14, 2005, 16:44
Моя съвет е да видиш преди това как наистина ти е именуван дяла. Давам ти пример: скоро си бъзиках диска и се оказа че не са именувани дяловете последователно, а са с последователността в коя съм ги създал. За това моя съвет е да видиш дали индекса на дяла е този за който ти си мислиш.
Успех!!!
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Patch-o-matic TTL Patch -: Feb 08, 2005, 16:40
Цитат (Guest @ Фев. 08 2005,11:01)
а най добре направо кажи на кой доставчик искаш да прелъжеш рутера '<img'>

Ако не си видял help-а на netfilter там можеш да задаваш TTL. Например за да спра крайни потребители да ползват маскирани мрежи ще им задам TTL 1. Така че не мисля че е задължително да се хващате за това, че някой се опитва да лъже доставчика си. Незнам каква е тая параноя дето е обзела админите. А все едно те не пишат в тоя форум за помощ.
А относно въпроса, ще трябва да минеш през menuconfig-a но моя съвет е да вземеш стария config-* файл от ядрото което си компилирал за последно в /boot директорията и да го преименуваш на .config в директорията на кърнъла който ще компилираш. После добавяш каквото ти трябва. Така ще избегнеш поне 1ч загубено време да задаваш какво да се компилира.
Успех!!!
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Съвет за download -: Feb 01, 2005, 10:17
А опитвал ли си да шейпнеш изходящия интерфейс?? Имам на предвид самия изходящ интерфейс. Ето ти едно решение... Но не мисля че идеята е добра защото по този начин би си шейпнал мрежата зад рутера два пъти.
Все пак не забравяй че това е рутер.
11  Програмиране / Общ форум / КОМПЮТЪРНИТЕ ЕЗИЦИ СЛЕД 100 ГОДИНИ -: Dec 29, 2004, 12:02
Едно е сигурно. 'С' оселеля толкова години и беше свидетел на появяването на изчезването на много ЕП.
Що се отнася до Java за момента има бъдеще. А и самия ЕП е толкова лесен за програмиране. Особено що се отнася до управление на памет. Там изобщо не мислиш за това. Но пък и наистина хората които са маняци на тази тема след време ще им е много трудно да минат на друг ЕП, в който сами трябва да се грижат за паметта.
ЕП са бомба с часовников механизъм. Но не от тези по филмитем където знаеш колко време ти остава. За това и програмистите трябва да са готови бързо да минат от един ЕП към друг.
А що се отася до байт кода, наистина СаВА не е зле да разясниш каво имаш в предвид. Какви дълбини на виртуална машина и каква виртуална машина имаш на предвид?
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Невежество в българските медии -: Dec 29, 2004, 11:12
Цитат (Emooo @ Дек. 28 2004,17:57)
...Също така схващането на български че силикон е гумено лепило е супер глупаво, аз като чуя думата силикон си представям силиции като материал, лепилото е взело името си защото е на основата на силиции. Според мен "Силиконовата долина" не е грешно, грешна е представата в българия за думата силикон.

...циците на памела и процесора са ти от един и същи материал така че винаги ще има двусмислие независимо дали се казва силикон или силиции


Странно противоречие се получава тук...

Цитат (Emooo @ Дек. 28 2004,23:38)
...не може един журанилист да разбира от елекроника, политика, химия, физика и още 1000 науки пък и дори да сгреши човешко е защо сте такива само гледате как да се надсмивате над другите...

Тогава защо пък ние трябва да знаем, че силикона съдържа силиций след като драскачите не е нужно да знаят?!?!?!
Не бих казал че се надсмиваме. Просто искаме чистота на българския език, а не разни чатърски терминологии да влизат в медиите или пък да завладяват езика ни. Хубаво е да се обогатява, но в положителна насока. Ето например напоследък всеки почна вместо "ЧЕСТНО" да казва "ЧЕСТО". А второто има съвсем друго значение. Утре някой драскач ще го напише в някой вестник, а редактора ще го пропусне понеже вече знае тази дъма с чатърското значение и за него текста има смисъл. А това със "Силиконовата (правилно казано СИЛИЦИЕВАТА) долина" е типичен пример. Антонов ти изясни каква е разликата между SILICON и SILICONE. Това не влиза ли в горе посочения пример за ЧЕСТНО и ЧЕСТО? Аз мисля че може.
Понякога дори не съм съгласен с това да се използват англ. терминология в българския език относно комп. въпреки че аз го правя много често и колегите ми много пъти ме питат и поправят. Понякога българската терминология е много по-близка до ума от колкото англ. А и когато говориш в 60% от случаите след 10мин човек забравя че Desktop е работен плот и е по-добре да го обясниш с 2 български думи вместо с 1 чужда.
Понеже може сега много хора да тръгнат да търсят мои публикации и да вадят правописните ми грешки бих казал, че това което е във форума 100% не е литературен стил, а е повече като разговорен. И все пак е малко от старанията ми да пиша правилно и да спазвам законите на словообразуването на българския език, но във форума не винаги следа кое как пиша. За сметка на това статиите и съобщенията ми в софтуера минават през грамотни хора, които ми обясняват къде съм сбъркал. За това съм им много признателен. Такива хора трябва да пишат вестниците.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Невежество в българските медии -: Dec 16, 2004, 15:17
Цитат (n_antonov @ Дек. 14 2004,23<!--emo&':0')
Фирми от силиконовата долина оцениха високо български ИТ фирми

Не че имам нещо против журналистите, но напоследък много драскачи се появиха. Явно SILICON им е трудна дума за превод и за това карат с това, което им изглежда най-близко по смисъл. А и то вероятно е много трудно да се провери в речника, че SILICON всъщност е СИЛИЦИЙ. Интересното е това, че всички медии си го преведоха като силикон. Трябва някой да вземе да ги просвети малко нашите журналисти (понеже тия 4г. в университета сигурно само са висяли по кафетата) и да им обясни някои понятия. Същото се получава и с думата Free Software. Не веднъж ми се е случвало да го чуя или прочета като безплатен софтуер. То вярно че има програмки, които са без пари, но нека да не забравяме, че първо FREE означава СВОБОДА, а Free Software е Свободен Софтуер.
14  Нетехнически теми / Коментар / Бихте ли сменили slackware с друга дистрибуция -: Dec 07, 2004, 09:48
Въпреки, че не ползвам Слак поне съм минал през етапа на тестване кое дистро ще ми допадне най-много и съм се сблъсквал и с него. И все пак ако ползвах Слак не бих го сменил. Проблема ще е за крайните потребители. Иначе това си е Линукс като всички останали. Не е чак толкова сложно да се компилира софтуер, а и съм убеден, че поне 80% от хората които са отговорили са се сблъсквали с това. Вярно, отнема време, но се запазва идиологията към която човек е свикнал. Това е все едно Дебианци да кажат че не могат да се занимават с поддръжката на .deb пакетите. Въпреки това не бих се отказал да си го ползвам.
А и Слак-а е един от най-сериозните конкуренти на Дебиан като "лека" ОС подходяща едновременно за десктоп и сървъри. Подкрепям идеята да се предостави възможност на кадърни хора да продължат развиието му.
15  Програмиране / Общ форум / MySQL vs. PostgreSQL -: Dec 04, 2004, 14:24
Напълно е ясно, че дори стабилна БД като Oracle би могла да се срине като се намеси задклавиатурния фактор. Все пак забравих да уточня, че нямам напредвид това. Наистина MySQL се разработва много преди PostgreSQL и е с известна преднина, лесна е за администриране, но възможността на PostgreSQL да работи с съхранени процедури също не е за изхвърляне.
Въпросът ми не е насочен към това да провокирам спор между това коя БД е по-добра. Просто ме интересуваше защо MySQL е толкова предпочитана пред PostgreSQL. В момента работя и с двете и не мисля, че мога да кажа че едната е по-добра от другата. Според мен MySQL е един добър старт към релационните БД.
Благодаря много за това че аргументирахте отговорите си и не превърнахте анкетата в безмислен спор.
Страници: [1] 2 3 ... 5