Покажи теми - zoomaniak
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Нетехнически теми / Коментар / За четенето на сканиран текст -: Jun 06, 2011, 21:18
Искам да попитам дали има за Линукс - приложение - програма и т н. проект, който да е решил този проблем.

Сканираш парче от вестник. И програмата вади текстта в някакъв текстов формат и т н.

Разрових се в интернет, но това което открих са неща произведени за UK-EN текстове. И май няма за български текстове.

А ако наистина няма - искам да попитам може ли да предложа някой да напише. Все пак незнам колко ще е по оферта това начинание - НО бих го подкрепил финансово. За да мога и аз да ползвам тази възможност и всички останали мои сънародници.

И тъй като неразбирам много от Линукс - надявам се темата ми да е добре оформена. И да разберете идеята ми - предложението ми.

А ако пък вече има такова приложение с BG възможност за разчитане на текст под Линукс - сметнете темата ми за ненужна и я премахнете. Ама ако може преди това да дадете линк към приложението-софтуера и т н...

 [_]3
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / инус Торвалдс одобри ядрото на Linux 3.0 RC1 -: May 31, 2011, 20:04
Линус Торвалдс, който е инициатор за създаването на свободната операционна система Linux, все още е главен архитект на ядрото на въпросния софтуер и главен координатор на проекта. Той е одобрил публикуването на първата предварителна RC версия на ядрото за Linux 3.0. Файлът е с размер 93 мегабайта и е свободен за изтегляне от всеки, който желае да го разгледа или изпробва, предава TechSpot.

Една от новостите в Linux 3.0 е добавянето на поддръжка за контролера на игралната конзола Xbox Kinect. Това става с помощта на специален драйвер. В новото ядро има поддръжка на „cleancache”, ъпдейтнати графични драйвери, както и оптимизации за новите процесори на Intel (Sandy Bridge и Ivy Bridge) и AMD (Fusion APU). В сравнение с предишните версии на ядрото, при новата промените няма да бъдат толкова много.

Торвалдс е съобщил, че в новата версия на ядрото ще ги има обичайните промени в две трети от драйверите, както и голям брой малки кръпки, но номерът не означава, че са внасяни радикални модификации. Поради тази причина от новото ядро може да се очаква стабилна работа и липса на неприятни изненади и бъгове.

Има шанс излизането на Linux 3.0 да съвпадне с празненствата по повод двадесетата годишнина на операционната система. Проектът Linux е стартирал на 25 август 1991 година, когато Линус Торвалдс е публикувал официално съобщение, в което разказва за намеренията си да създаде безплатна операционна система. На пети октомври същата година бял свят са видели първите кодове на Linux.

В официалното съобщение с анонса на Linux 3.0 RC1 главният архитект Торвалдс ясно е заявил, че в новото ядро няма да има абсолютно никакви големи промени.

Източник: http://www.kaldata.com/
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Видео от конференциите FOSDEM и Embedded Linux Conference -: May 24, 2011, 13:43
Опитах се да пусна темата в правилният форум - ама май нямам права и дано тука е по-правилното място  [_]3

http://free-electrons.com/blog/fosdem-2011-videos/
4  Нетехнически теми / Коментар / Идеята за книги с отворен код -: May 19, 2011, 08:42
Постоянно се увеличават компаниите, които се надпреварват в сферата на дигитализацията на книжния пазар. Все по-често на дневен ред излиза една идея, която разтърсва традиционния модел на книгоиздаване само със споменаването си. Става въпрос за книгите с отворен код или идеята, че онлайн литературата трябва да бъде достъпна безплатно. Увеличава се броят на университетите, които качват лекции на свои преподаватели за безплатно ползване от всички желаещи в мрежата, предава Mashable.

Сред въпросните университети влизат реномирани учебни заведения като MIT и Carnegie Mellon. За съжаление на читателите обаче, има някои пречки, които възпрепятстват същия подход по отношение на книгите. На първо място, авторът на дадена книга трябва да даде съгласието си произведението му да бъде разпространявано онлайн без заплащане на авторски права. Тази практика може да е популярна в софтуерния свят, където някои програмисти пишат приложения в свободното си време, докато през останалото работят някъде срещу заплата, но писателите, които влагат всички свои усилия в книгите, които пишат едва ли ще са съгласни. Също така, ако вземем за пример учебниците ще видим, че те трябва да отговарят на определени стандарти преди да бъдат одобрени, а след това няма ясни процедури, които да позволяват безплатното им цифрово разпространяване.

Изследвания в Съединените щати са показали, че повечето от хората са склонни да плащат за поръчка на хартиени копия на книги, дори ако те са налични за безплатна употреба в световната мрежа. Въпреки това, организациите в които членуват книгоиздатели се противопоставят яростно на всички форми на книги с отворен код.

Източник: http://www.kaldata.com/
5  Трудова борса / Търсене / Търся Линукс подръжка за 3 PC -: May 18, 2011, 07:36
2 PC + 1 лаптоп
В мрежа са.
Принтер + скенер.

За контакти: stamen.stamenov@gmail.com

Живея в София и офиса ни е в гр.София

Ще има и бира!
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Питане от абсолютен новак! -: May 15, 2011, 23:26
Искам да инсталирам на моята машина Линукс - от това, което прочетох разбрах, че РедХат е за такива като мене. Въпросите са ми няколко:

1 - от къде да сваля фрее версия
2 - от СД след като я запиша се стартира самостоятелно както при Уиндоуса или не е така
3 - трябва ли да правя други неща. И дали има ръководство на български някъде в нета за инсталиране на РедХат.

Знам, че трябва после да настройвам всичко поотделно - или в днешни дни вече е решен и тоя проблем в Редхата.
Страници: [1]