Здрасти, форум!
За жалост пак се налага да пиша...ето го и проблема:
Един приятел вечно има ядове с Windose, я кирилицата ще се скапе, я пък вирус...и понеже аз съм запален сериозно от нялолко месеца по пингвина и по-специално по Кубунту, та реших и на него да му го инсталирам. Компа му е втора употреба с дъно асус и дежурната 3ком мрежова карта, но са му го дали без драйвери- още една причина да сложиме Кубунту, вместо да турсиме и да сваляме необходимия софт...да не забравя да спомена- поради липса на драйвери, човека си е сложил старата лан-карта на Риълтек, понеже 3ком-ската не се разпознава...странно...значи компа сега е с две карти. Под Уиндоус нета върви, а под Линукс го няма никакъв. Двамата сме към различни кабелни доставчици и при мен вс. е ОК. Проверих всяка настройка по 1000 пъти и нищо...после се прибрах и порових във форума, да видя как става тая работа с конзолата.
тук ми е източника...IP, DNS и Mask изглеждат наред, но като задаm /sbin/route -n, получавам 0.0.0.0 в полето за gateway. С
/sbin/route add default gw "тук слагам адрес"
получавам
SIOCADDRT: network is unreachable
a пък след
/sbin/route del default gw "тук пак слагам същия адрес"
SIOCDELRT: No such process.
Какво ли не пробвах: да опиша и двете мрежови карти в /etc/network/interfaces, (разпознават се като eth0-за 3com и eth1- за realtek), където всичко е идентично с настройките при мене...разбира се адресите са различни, но подредбата е същата...Тук са му и настройките:
IP: 10.10.14.18
Mask: 255.255.255.0
Gateway: 10.10.12.1
DNS1, DNS2: 217.30.222.2 i 217.30.255.1,
ако виждате нещо нередно...
/etc/init.d/networking restart
дава
SIOCADDRT: network is unreachable
Failed to bring up eth0
същото и за eth1...
Tрябва ли да изтрия вс. настройки в X? Мисля, че те се повлияват веднага, когато промениме съдържанието на съответните текстови файлове...
Също мисля, че проблема е в gateway-a...oт там идат вс. съобщения за грешки и само той остава ненастроен...незнам колко добре се разбират и двете лан-карти...Как да настроя gateway-a?
Това е..дано някои да има представа какво може да се направи, че се поизложих малко пред момчето и най-вече пред мен си

'>
Благодаря предварително!