Автор Тема: Може ли малко помощ за създаване на SPF запис  (Прочетена 1076 пъти)

Ali Nebi

• Напреднали
  • Публикации: 394
  • Distribution: Centos, Debian, Fedora, Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Здравейте,

реших да създам SPF запис за нашите домейни, но до сега не съм го правил. Видях wizard-а, който се използва за създаване на SPF записи, но все пак искам да попитам дали го правя правилно, че не съм го правил до сега.

Значи имаме примерно домейн наречен mydomain.tld и този домейн има следните MX записи:

mx1.mydomain.tld и mx2.mydomain.tld

Сървърът, който използваме като пощенски сървър има следното име: mailserver.mydomain.tld

Имаме и други сървъри, където хостваме сайтове и от където също се пращат писма с @hostdomainname.tld.

Примерно host1.mydomain.tld и host2.mydomain.com

Въпросът ми е как точно да създам SPF записа?

Аз правя така в wizard-a.

domain name:mydomain.tld

mydomain.tld's IP address is 212.xxx.xxx.xxx (mydomain.tld).
Does that server send mail from mydomain.tld?  [A] -> YES

This wizard found 3 names for the MX servers for mydomain.tld: mx1, mailserver, and mx2. (A single machine may go by more than one hostname. All of them are shown.)

MX servers receive mail for mydomain.tld.
Do they also send mail from mydomain.tld?    [mx] -> YES

Do you want to just approve any host
whose name ends in mydomain.tld? (Expensive, unreliable and not recommended) [ptr] : -> NO

Do any other servers send mail from mydomain.tld? [a:] -> host1.mydomaint.tld
                                                                                       host2.mydomain.tld

You can describe them by giving "arguments" to the a:, mx:, ip4:, and ptr: mechanisms. mx: takes domain names and approves all the MX servers of these domains. To keep the wizard short we left out ptr:, but it works analogously.

Тук не знам точно какво трябва да се въведе евентуално:

IP networks can be entered using CIDR notation, eg. 192.0.2.0/24

Тук не знам точно какво трябва да се въведе евентуално:

Could mail from mydomain.tld originate through
servers belonging to some other domain?
If you send mail through your ISP's servers, and the ISP has published an SPF record, name the ISP here.    [include:]    

Предполагам тук трябва да въведа името на домейна, който има настроен relayhost сочещ mailserver.mydomain.com

Ние имаме няколко други сървъра, които сме настроили по този начин.

Do the above lines describe all the hosts
that send mail from mydomain.tld?    [~all] -> YES

Предполагам, това трябва да го направя за всички мои домейни, които хоствам и за които съм разрешил да ползват пощенски услуги.

Ще се радвам ако дадете своето мнение и ме коригирате където трябва.

Благодаря предварително!
Активен

Не се задоволявай да бъдеш дим, когато можеш да бъдеш огън!