искам да помоля да ме насочите какво да търся...
искам да науча повече за device-s в линукс, за proc..
примерно като се прави 'nod' в /dev/ как се разбира кой е minor и кой major номера? (хайде кога да е block и кога character или fifo да речем че съм разбрал (или поне са 2-3 възможности, ще се разбере

'>.
man mknod ми каза че като правя 'nod' с '-c' трябва да му дам и minor и major номер.
имам смътното усещане че тез работи зависят от posix / unifix (за unifix може и да бъркам)
доколкото разбрах при debian въпросните номера били по-различни (оттук и съмнениято че posix има нещо общо с това)
конкретния повод да се заинтересувам от тез неща (аз и от преди ми беше чудно и любопитно, но нещо с времето не се разбираме напоследък...) е опит за подкарване на alsa sound под archlinux (archlinux, защото има компилирани за i686 нещица, а на мойта машинка се компилират бавно и то доста бавно...)..
от
http://www.alsa-project.org четох инструкции писах конфигурационни файлове

'>, после открих alsaconf

'>
alsaconf се мъчи да открие 'заместител' (явно според дистрибуцията) на rcalsactl (по-дълго беше името, но не го помня в моменте, btw ако някой се присети за начин на четене на resierfs под win2k? vmware и копиране на fat дял е работеща алтернатива), но доколкото разбрах то служи само за първоначална настройка на миксера, така че не е фатално за момента.
alsaconf правилно си описва модулите в modrpobe.conf (ядрото е 2.6.7), при зареждане на модула за мойта звукова карта си зарежда всички необходими му модули (aka soundcore, snd etc...)
в alsa-project.org имаше 'hint' да се променят permission-ите на /dev/dsp /dev/mixer etc..., за да може да се ползват и от друг освен от root-а, аз реших първо да подкарам нещата като root и после да донастройвам...
обаче се оказа впоследствие че въобще ги нямам тези 'nod'-ове...
проверих дали кернела открива звуковата карта, открива я (гледах на няколко места, dmesg, 'cat'-вах devices и си я имаше)
p.s. с удоволствие бих тръгнал да търся от нулата (така ще науча повече неща), но ще ми отнеме много повече време (имам скорошен опит с psmouse.prot...) затова искам да помоля за насоки при търсенето