Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: hao123 в Aug 20, 2012, 14:58



Титла: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 20, 2012, 14:58
Здравейте,
Аз съм новобранец- на "Ubuntu 10.10" съм от 5 дни. Реших да си инсталирам "Phototshop" с помощта на "WINE" (с това приложение съм си инсталирал "WinRar", "CS 1.6" и "Notepad ++"). Обаче нещата непотръгнаха при "Photoshop CS3" (мъчи се да се стартира, мъчи се, но нищо). Реших да пробвам по-новия "Photoshop CS5". Нещата там се развиха малко по-добре. Инсталира се нормално, но само толкова.  ;D Когато стартирам програмата, "WINE" ми отчита грешка (някакви невалидни параметри).
След това реших да се поровя из нета и да потърся за "Linux" версии на програмата и разбрах, че няма (поне така смятам аз; моля да ме извините ако греша). Какво вече споменах- нямам голям опит с "Linux" като цяло и затова реших да драсна тук (все пак това е най-популярният сайт за Линукс дистрибуциите у нас).  8) Надявам се да успеете да ми обясните как стават нещата.
Между другото: държа да поясня, че не съм от най-умните хора (бавнозагряващ съм) и затова се надявам да ми разясните нещата по по-елементарен начин.  :) Ако искате, можете и да ми пишете по скайп (skype: ak-47_123).
Колкото до "GIMP"- имам я свалена, но не мога да ѝ схвана цаката. Затова държа на "Photoshop".
Моля да ме извините ако съм объркал раздела на форума. Благодаря предварително.  :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 20, 2012, 15:55
"WINE" ми отчита грешка (някакви невалидни параметри)
Каква? (Под Linux обикновено грешките са със смислен текст, помагащ за установяването на проблема ;))

Аз не съм се занимавала с Photoshop и подкарването му през wine, но по принцип в сайта на Wine си има AppDB, където има списък с програми, техни версии и това доколко успешно са подкарани. За Photoshop: тук ($2). А официалните напътствия за инсталиране: тук ($2).

Цитат
Колкото до "GIMP"- имам я свалена, но не мога да ѝ схвана цаката.
Ако все пак решиш да я опиташ (и има нужните ти функционалности) - питай.

//offtopic
Цитат
Ако искате, можете и да ми пишете по скайп (skype: ak-47_123).
Това не е целта на форумите и може само да отблъсне хората от това да ти помагат (и да даде повод темата ти да се озове в Кошчето).


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 20, 2012, 20:23
Г-жо, бях написал "Ако искате, можете да ми пишете по скайп", а не "Чакам отговор по скайп", затова не приемам критики по това изречение (всичко зависи от начинът на тълкуване на изреченията ;)). Но да не се отплесваме от темата.
Между другото: нищо не можах да схвана от онези линкове. Това, че вие сте напреднали с "Linux" и сте му свикнали (браво; признавам, че сте по-добри от мен) не означава, че и аз съм на такова ниво (ако бях, нямаше да търся помощ).
Колкото до смислените текстове в "Ubuntu", мога само и единствено да ви пратя снимка ($2) от екрана си. Ако успеете да ѝ схванете смисъла и да ми обясните нещата на по-достъпно за мен ниво (без линкове към уроци), ще съм Ви много признателен.
Разчитам, че съм си разяснил проблема. Също така- ако може да не вмъкваме "Gimp" като решение за "Photoshop" проблемите, ще е по-добре (за мен). 8) :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: aleximilian в Aug 20, 2012, 20:41
http://www.playonlinux.com/en/app-595-Adobe_Photoshop_CS4.html

Колкото до gimp, има много възможности, но ако сте свикнали с Photoshop много трудно ще свикнете или преминете на gimp.
Но е добре да може да се научите да ползвате по-добре интернет -> в смисъл не е толкова трудно да напишете "linux: how to install photoshop" или нещо подобно, даже и филмчета има.
Относно грешката която сте показали, това е от версиите на wine, с едните става, с другите не става.
Поради тази причина за да може да ползвате photoshop и разни други има playonlinux, за възможностите ще разберете сами.

Отговорът удовлетворява ли Ви?


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bvbfan в Aug 20, 2012, 21:44
http://www.youtube.com/watch?v=1ZnCcJuQLwY
Ползвай youtube за видео уроци  [_]3


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 20, 2012, 21:50
До някъде- да. Явно съм забравил да спомена, че гледах клипчета в интернет по въпроса. Обаче там нещата ставаха (чрез "WINE"), но при мен не станаха. Ако бяха станали нещата, нямаше да си правя труда да драскам и да ви моля (всички вас) да си правите труда да ми обеснявате. Колкото до видеото от youtube.com, мъчих се да си сваля "Photoshop" от линка му, но не можах (иначе благодаря за идеята, готин).  :)
Благодаря за линка, но браузъра ми дава грешка. Заповядайте снимчица ($2). Все пак нямам намерение да се лъжем "Ясно. Всичко схванах.".  8) ;) :)
Ако може едно простичко обяснение от типа на "Свали си ... После го отвори ... Инсталирай го. После си свали ... Разархивирай го и го инсталирай ... После пиши в терминала ... След това инсталирай ...", ще е много по-добре.  :)
Отново ще спомена, че съм новак (с "Ubuntu 10.10" съм от 5 дни) и ми е малко друдно да свикна с него и затова искам по-простички обяснения.  :) Радвам се, че поне спазваме добрия тон.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: PaperNick в Aug 20, 2012, 22:15
Нали искаш да ти е лесно ?  ;D

1. Сваляш някоя версия оттук ($2). (Мога да ти пратя и CS3 ако искаш, защото гледам че са я махнали от сайта  ;) )
2. Инсталираш през Wine (Нещо като разархивиране, защото версията е Portable)
3. Пускаш през Wine
(Сега прочетох коментарите и пише, че нещо не работят. Ако не работят пиши на лично да ти пратя CS3)

Втори вариант:

Ако използваш VirtualBox с XP, Vista или 7-мица просто я инсталираш оттам и ще работи 100%.

(Версията е Portable и затова е толкова MB)  ;)
______________________________________________

От тези сайтове също тръгват програмките през Wine  ;)

http://portableapps.com/
http://portableappz.blogspot.com


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: aleximilian в Aug 20, 2012, 23:13
Благодаря за линка, но браузъра ми дава грешка. Заповядайте снимчица ($2). Все пак нямам намерение да се лъжем "Ясно. Всичко схванах.".  8) ;) :)
Ако може едно простичко обяснение от типа на "Свали си ... После го отвори ... Инсталирай го. После си свали ... Разархивирай го и го инсталирай ... После пиши в терминала ... След това инсталирай ...", ще е много по-добре.  :)

Добре де, този браузер като не знае какво да прави, кой трябва да знае какво да се прави?
Това е което съм дал е линк. Направихте ли си труда да разгледате какво е това, което Ви е дадено?
Инсталира се playonlinux, прочита се малко за желаната програма, може да има специални изисквания за пач към който има линк или за версия на програмата която ще инсталирате, програмата си инсталира правилното wine за което се знае и пробвано, че работи.
Предупреждение: Поради факта, че всичко това се инсталира в /home е добре да е се симлинкне за да не се препълни /home


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 21, 2012, 00:35
Аз прочетах какво има из сайтчето, но с анг. език съм леко скаран. Но това е друга тема.
Моите искрени поздравления към cool4y. Благодаря за линковете и за усилията, които положи да ми обясниш нещата. Голям длъжник съм ти.  8) :) :) :) Ако беше от моя град, щях да те наема за частен учител. Имаш уважението ми, готин.  :) Всичко стана още с 1-вия линк (по 1-вото предложение).  8) Моите поздравления. :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 21, 2012, 01:07
Проблемът е решен, но все пак мисля, че има още няколко неща, които могат да бъдат полезни на автора на темата или на други четящи я.

//offtopic
Г-жо, бях написал "Ако искате, можете да ми пишете по скайп", а не "Чакам отговор по скайп", затова не приемам критики по това изречение (всичко зависи от начинът на тълкуване на изреченията ;)).
И аз само изказах учтив съвет, въпреки че можеше да е официално предупреждение. Въпрос на тълкуване, наистина. :)

//ontopic
Цитат
нищо не можах да схвана от онези линкове
Това не е добре, понеже това са линкове към документация със статут "официална". Но поне запомни, че в сайта на wine може да намираш информация за това кои програми с кои свои версии под кои дистрибуции са били подкарвани. Също така в wiki-то към сайта на wine често има обяснения как да става това и може да се пробваш да ги следваш и, ако нещо се обърка, да кажеш "почнах по това упътване, изпълних това, случи се онова, стигнах до тук и ми даде такава грешка".

Цитат
Колкото до смислените текстове в "Ubuntu", мога само и единствено да ви пратя снимка от екрана си. Ако успеете да ѝ схванете смисъла и да ми обясните нещата на по-достъпно за мен ниво (без линкове към уроци), ще съм Ви много признателен.
Показването на снимка е много добро нещо. Ето, че от нея виждаме, че програмата всъщност се зарежда (поне до някъде) и тогава идва грешката. Защото може програмата изобщо да не се зареди, нещо да се обърка преди дори wine да стигне до етапа на визуализиране на прозорци върху екрана ти. Виж как от показаната снимка aleximilian успя да ти каже "това е от версиите на wine, с едните става, с другите не става".

Цитат
ако може да не вмъкваме "Gimp" като решение за "Photoshop" проблемите, ще е по-добре (за мен).
Това ще е добре за всички ни, тъй като води до дълги и ожесточени дискусии с прекалено малко ценна информация в тях. Но, след като ти споменаваш, че си пробвал и нещо не си се ориентирал в тази или онази програма, не се дразни от предложенията да ти се помогне, при нужда и желание от твоя страна.

Цитат
Аз прочетах какво има из сайтчето, но с анг. език съм леко скаран.
ОК, на всеки се случва. Нека това не те спира да помолиш за повече разяснения - например за превод на написаното. Playonlinux е нещо, с което също си струва да се запознаеш, особено след като емулираш толкова много приложения.

//още малко offtopic
Цитат
с това приложение съм си инсталирал "WinRar" ... и "Notepad ++"
От чисто любопитство - защо ти се налага да емулираш и тези две програми? Някакви проблеми с линукските програми за същите цели ли имаш?


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 21, 2012, 08:24
Отново подхванахме "Skype"- благодаря, че ми го изяснихте, но не може да е официално предупреждение, защото няма повод за такова. Много добре, че линковете са със статус "официална", но мен това не ме засяга- аз съм българин (народен човек) и търся помощ тук, а не там. Не съм писал нищо лошо от сорта "Сайта, който ми прати не струва.", но исках нещата да ми бъдат обяснени на български език (както направиха някои хора, на които им поднасям сърдечна благодарност за усилията). И аз мисля, че снимките са много хубаво нещо, затова ги качвам и ви ги пращам.  ;D От "Gimp" не разбирам. Ако някой ще ме учи на "Gimp"- ще трябва да има бая нерви (аз винаги съм готов да се науча на нещо ново, но в този случай- "Gimp" не ми беше решение на проблема; след време може и да почна да се уча на нея, но за сега съм с "Photoshop"). Бях написал, че "Gimp" не е решение за мен, защото видях, че в другите форуми и блогове, хората си измиват ръцете с нея (отбиват номера), а аз държа да си постигна целта. Не е въпрос на инат, а въпрос на точност (аз пиша за помощ с "Photoshop", а да получавам отговор "Забрави за него! Използвай Gimp!"- това е недопустимо). Тук ситуацията беше по-различна (аз търси помощ за "Photoshop", а получавам предупреждения относно 1-2 мои изречения; предпочитам: 1-во да ми бъде оказана нужната помощ, а после да почнем с другите критики и съвети). Все едно да отидете на пазара и да кажете на продавачът "Искам кайсии.", а той да ви отговори "Щандът за ябълки е ето там.".  ;D
Ще ви помоля (Вас и останалите) да спрем с тези критики, защото са излишно хабене на време (поне на моето). Предпочитам да обръщам внимание на по-серионзите неща.
Колкото до програмите, които съм подкарал ("WinRar" и "Notepad++"):
"WinRar" ми трябваше, за да отворя едни архиви (мисля, че бяха *zip, но не помня), които не можах да отворя с архивиращата програма на "Ubuntu". Не съм разочарован от нея, защото ми свършвала работа доста пъти, но за напред мисля да използвам "WinRar" (отново ще повторя- нищо лошо не влагам към архивиращата програма на "Ubuntu"; просто не можа да ми свърши една работа и това е) ;
"Notepad++" си го инсталирах за кеф (да видя дали ще стане). Чух от един авер, който се занимава със сайтове, че била много по-хубава от предшественикът си ("Notepad")- така е. Обаче не я използвам, защото не съм ѝ свикнал (изпитвам затруднения при запаметяването на файла- трябва да търся форматът, докато при "Notepad" сам пиша форматът).
Ще си позволя предварително да отговоря на въпрос, който най-вероятно ще ми зададете (след това мое изказване/изписване) и той сигурно ще е "Защо използваш Notepad?". Аз нямах никакво намерение да свалям допълнителни текстообработващи програми при положение, че имам такива, които ми вършат работа. Обаче след като си инсталирах "WINE", (какво вече знаете) забелязах, че в софтуерният пакет на приложението има "Notepad". А моя милост е свикнала с него и затова го използвам. Все едно да имате бира и вода- кое бихте пили ако сте жадни в горещо време? ;)
Предполагам, че бях достатъчно изчерпателен.  ;)
Все пак трябва да знаете, че наистина сте били много пекани.  ;D Сега вече като си постигнах целта (с помощта на онзи пич), мога по-ведро да гледам на нещата. Но един приятелски съвет- когато пиша по-форуми, значи имам нужда от добро обяснение (написано тук, а не урок към "официални" сайтове).
Интересни хора сте. Когато пак имам някакъв подобен проблем (сериозен като този), пак ще повдигна тема.
 8) :) ;)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: Ekspert в Aug 21, 2012, 09:13
За архиватора, пиши в конзолата:
sudo apt-get install unrar
и няма да ти трябва winrar, за notepad-а - kedit, gedit, gvim или конзолните варианти vim, nano.
За фотошопа, и въобще за win програмите, мое мнение: инсталирай си едно XP като втора OS и не си чупи главата с глупости. Кефа да имаш линукс си има и своите не дотам добри страни, една от които е wine. Да подкарва огромен брой софтуер, но в повечето случаи цената на това е висока, да не говорим че каквото и да подкараш няма да е като под win.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: PaperNick в Aug 21, 2012, 09:19
Радвам се, че съм помогнал с PS  :)

Между другото и аз преди, като теб използвах WinRar с Wine, докато не разбрах че трябва да инсталирам - rar и unrar (в Synaptic или Центъра) и хоп, докато се усетя вече забравих за Winrar и всичко си работеше  ;D (Колегата вече е споменал)

Относно Notepad++......
Чувал съм, че осново се използва за програмиране. При положение, че в Linux си има текстови редактори, (като gedit) не виждам смисъл да използваш Notepad++ (Чувал съм, че gedit може да прави всичко, което notepad++). Едиственият проблем, за който се сещам е да ти излизат йероглифи. Това лесно можеш да го оправиш в локалните настройки или ако не стане оттам с gconf-editor ($2).

Но, ако все пак ти трябва някоя Windows програма, виж в сайтовете които ти споменах  :)


Мисля, че ако използваш Линукс, трябва поне малко да се напънеш да разбереш как работят и Линукските алтернативи  ;)




Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 21, 2012, 10:37
Благодаря и на теб Ekspert за идеите и разбиранията. Вярно е, че имам доста проблеми с "Ubuntu", но не смятам да минавам изцяло на "Windows", защото не ми харесва, а не мога да инсталирам едновреметто "Linux" и "Windows", защото компютърът ми е старичък.  :( Затова предпочитам да си остана на "Linux" (харесва ми).
 8)
Все пак благодаря за идеите, хора.  :) Радвам се, че има хора, с които мога да се консултирам. 8) :) ^-^

Сега имам малко по-различни проблеми- не мога да пиша на БДС в "Photoshop" (,а съм го настроил да пиеше на БДС от Windows > Character) и в "Notepad". Нямам напредвид, че програмата е дефектна и ми е объркала нещата (напротив: програмата си е супер).  :) Само някой да ми обясни нещата по същият начин както cool4y и всичко ще си дойде на мястото.
Отново да спомена, че съм много доволен, че има хора, на които мога да разчитам.  8) :) Не правя четки; просто: много съм доволен от някои хора в този форум.  :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: PaperNick в Aug 21, 2012, 11:26
Относно Кирилицата в Wine.... Намерих това - клик ($2)

Там първо пише, че трябва да си инсталираш msttcorefonts (Това са Arial, Verdana....), ако не си ги инсталирал - sudo apt-get install msttcorefonts

След това няколко човека пишат, че им тръгва като добавят LANG=bg_BG.UTF-8 към някаква програма преди да я стартират. (При мен това работи с Gimp  ;)). За целта трябва да направиш нов шорткът на Фотошопа. Ще ти дам един примерен шорткът  :)

Създаваш нов шорткът с десен бутон:
1. Попълваш име

2. Пример в command: LANG=bg_BG.UTF-8 wine /Път/До/Папката/Photoshop.exe/
Как би изглиждало при мен: LANG=bg_BG.UTF-8 wine /home/nick/Desktop/PhotoshopPortable/PhotoshopCS5Portable.exe

3. Кликаш ОК и се надяваш да тръгне  ;D
Ето и примерен скрйншот - Клик ($2)


Аз съм дотук, защото нямам Wine. Нататък сте вие колеги  ;)

_____________________________________________
Още инфо, от линка който дадох: "Try copying TrueType fonts like Arial, Tahoma, Verdana etc. to the Windows/Fonts directory on your wine C drive. Maybe you won't need to set LANG after that."

Демек: Да копираш малко фонтове като Arial, Tahoma и т.н. в C:\Windows\Fonts на Wine


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: Ekspert в Aug 21, 2012, 11:33
Благодаря и на теб Ekspert за идеите и разбиранията. Вярно е, че имам доста проблеми с "Ubuntu", но не смятам да минавам изцяло на "Windows", защото не ми харесва, а не мога да инсталирам едновреметто "Linux" и "Windows", защото компютърът ми е старичък.  :( Затова предпочитам да си остана на "Linux" (харесва ми).

Не си ме разбрал правилно, не те карам да минеш изцяло на windows, а да си инсталираш И windows като втора OS, и да това е възможно при което при стартиране на компютъра ще ти излиза меню от което да си избереш с коя OS да работиш, и това няма никаква връзка с хардуера ти, щом тръгва ubuntu, то за един WinXP няма да имаш ядове. Съвеременните HDD са достатъчно големи и можеш да заделиш 20-40GB за целта.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: Recku в Aug 21, 2012, 11:58
/off-topic
        Отнсно GIMP... :D Ако си професионалист няма да ти е проблем да работиш с нея (че защо иначе ще искаш комерсиалния Photoshop), защото трябва и да знаеш какво правиш всъщност, не като заучените манипулации в програмата за "професионалисти" - PhotoShop. :D
И това да не можеш да разпознаеш, че инструментите не само се казват по същия начин, но и изглеждат по същият начин. :D
ПП: Последното не важи за вас, авторе на тази тема, отразявам наблюденията си.
ПП2: Да кажеш, че си свикнал с Notepad е странно, при положение, че не виждам някакви уникални функционалности (какво има да му се свиква), с които да се похвали, та той и кода не една функция или променлива не може да ти оцвети, за да е по-лесно четим. :D Gedit го прави. Относно Notepad++. :DD ... Чудя се как би реагирал тимът, разработващ Kate.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 21, 2012, 12:58
Здравейте,
Аз съм новобранец- на "Ubuntu 10.10" съм от 5 дни. Реших да си инсталирам "Phototshop" с помощта на "WINE" (с това приложение съм си инсталирал "WinRar", "CS 1.6" и "Notepad ++"). Обаче нещата непотръгнаха при "Photoshop CS3" (мъчи се да се стартира, мъчи се, но нищо). Реших да пробвам по-новия "Photoshop CS5". Нещата там се развиха малко по-добре. Инсталира се нормално, но само толкова.  ;D Когато стартирам програмата, "WINE" ми отчита грешка (някакви невалидни параметри).

Ubuntu 10.10 е без поддръжка. LTS версиите имат активни хранилища поне година след свалянето на поддръжката, но се съмнявам, че с Ubuntu 10.10 е така. Ориентирай се примерно към Xubuntu 12.04. Solus OS също е много добра.

Относно фотошопа - виждал съм го в списъка на PlayOnLinux. Програмата е инсталирана по подразбиране в Solus OS.

Относно winrar : Ползването на тази програма е безсмислено под Линукс. При наличие за програма за работа с архиви /file roller, xarchver, Ark/, която е интегрирана във файловият браузър и инсталирани unrar, rar и p7zip-full - почти няма формат, който да ти се опре.
http://s19.postimage.org/yrryd18s1/2012_08_21_131548_1024x768_scrot.png
Архивираш и разрхивираш просто с десен бутон на мишката върху самият файл.
A, Notepad текстови редактор ли беше ? Има десетки такива за Линукс.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 21, 2012, 17:19
Явно почнахме много да се откланяме от темата. Мисля, че в по-старите си отговори по темата, бях пояснил защо държа на "Photoshop". Между другото: знам, че е спряна поддръжката на "Ubuntu 10.10". Аз имам и "Ubuntu 11.10", записан на CD, но не ми харесва, защото е с "Unity" (предполагам, че знаете недостатъците ѝ), а аз съм фен на "GNOME 2". ;D Големи пичове сте, ей.  :P ;)
И аз ще си позволя лукса да се отклоня и за (моя жалост) да ви споделя още един мой проблем.
Без да исках махнах горният панел. Обаче заедно с него, ми се промени темата.  ??? Горният панел го възстанових за 2 мин с командата gconftool --recursive-unset /apps/panel && killall gnome-panel. Оправих менюто (върнах му стандартните настройки). До тук всичко се оправи. Обаче така и не можах да върна първоначалният изглед на иконките и цветът на маркиране. Сега те изглеждат така ($2). Настройките на менюто ги върнах от Система > Предпочитания > Външен вид. Обаче за това не знам какво да правя.  ??? :( Мразя синия цвят (напомня ми за "Windows 98"). Ако може да ми отговорите по-пълноценно (да ми обясните всичко стъпка по стъпка), ще съм ви много признателен. :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: Ekspert в Aug 21, 2012, 19:36
Не съм твърде сигурен ама опитай с дясно цък на мишока смяна на тапета, и там май беше и подпрозореца за темите, смени темата и си готов.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 21, 2012, 19:37
Явно почнахме много да се откланяме от темата. Мисля, че в по-старите си отговори по темата, бях пояснил защо държа на "Photoshop". Между другото: знам, че е спряна поддръжката на "Ubuntu 10.10". Аз имам и "Ubuntu 11.10", записан на CD, но не ми харесва, защото е с "Unity" (предполагам, че знаете недостатъците ѝ), а аз съм фен на "GNOME 2". ;D Големи пичове сте, ей.  :P ;)
И аз ще си позволя лукса да се отклоня и за (моя жалост) да ви споделя още един мой проблем.
Без да исках махнах горният панел. Обаче заедно с него, ми се промени темата.  ??? Горният панел го възстанових за 2 мин с командата gconftool --recursive-unset /apps/panel && killall gnome-panel. Оправих менюто (върнах му стандартните настройки). До тук всичко се оправи. Обаче така и не можах да върна първоначалният изглед на иконките и цветът на маркиране. Сега те изглеждат така ($2). Настройките на менюто ги върнах от Система > Предпочитания > Външен вид. Обаче за това не знам какво да правя.  ??? :( Мразя синия цвят (напомня ми за "Windows 98"). Ако може да ми отговорите по-пълноценно (да ми обясните всичко стъпка по стъпка), ще съм ви много признателен. :)

Мисля, че караме точно по темата.
Това, че си фен на Гном 2 не е основание да ползваш дистрибиция без поддръжка. Все още има няколко дистрибуции с Gnome-2 /Ubuntu 10.04, Debian 6, Solus OS и РОСА - поддържа се 5 години/, както и хранилища за MATE за почти всички дистрибуции.
Горен панел се създава, просто като дадеш десен бутон на мишката върху долният и избереш "Нов панел".
Цветовете на темата се настройват по следният начин - десен бутон на мишката върху десктопа>>настройка>>тема. Отдолу търси бутон "потребителски настройки" или "персонализиране на темата". От там ще можеш да регулираш всички елементи - прозорци, икони, цветове и т.н.
При мен настройките са малко по- различни, но са подобни.
http://s19.postimage.org/cv5fcnvld/2012_08_21_193911_1024x768_scrot.png


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 21, 2012, 20:21
Пичове, аз мисля, че ви писах по-горе, че работите от там не стават (при мен). Заповядайте снимчица ($2). Аз искам да върна първоначалните настройки на темата. Правя всичко по силите си, но нещата при мен не стават (най-вероятно защото съм новак; все пак съм с "Ubuntu 10.10" едва от 5-6 дни).
На въпроса "Защо избра точно Linux Ubuntu 10.10?" ще отговоря- избрах точно тази версия на точно тази дистрибуция, защото ми допада ("Ubuntu 10.04" е LTS версия, а аз искам нещо стабилно). Това, че не се поддържа по никакъв начин не оказва влияние върху мен (даже съм спрял ъпдайтите). Ако компютърът ми се развали, имам 3 CD-та с "Ubuntu"- "Ubuntu 5.10" (оригинален диск), "Ubuntu 10.10" (любимата ми версия, на която съм сега) и "Ubuntu 11.10" (разочарованието ми от "Ubuntu").
Сега да не обръщаме внимание на операционната с-ма, а на проблемът ми. Признавам си: моя е грешката, че без да исках изтрих панела и темата се смени). Обаче искам да си върна първоначалните настройки (панелът съм го оправил с командата, която по-горе написах). Ако може да дадете други идеи, ще съм ви признателен. Ако искате, ще ви пратя и други снимки на настройките ми за външния вид.
Благодаря предварително.  :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 21, 2012, 20:33
Към първоначалните настройки се връщаш, просто като отвориш файловият браузър, натиснеш Ctrl+H да се покажат скритите файлове и изтриваш потребителската конфигурация на Гном. След рестарта, графичната среда става като след нова инсталация.

От последният ти пост занемях и не искам да ти се меся повече в работата.  Оправяй се както искаш.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: edmon в Aug 21, 2012, 23:26
Gimp никак не му разбирам и нищо не мога да правя на него, нито на Фотошоп.
Но Гимп спечели уважението ми след като го видях инсталиран на Уиндоус на хора, който знам, че се занимават  с ремонт на коли и нямат малки деца! И ги питам и кво правите с тая програма , а те ми казват - ми татко си изрязва картиники?!?!?!??! :) Таткото е 50-60 годишен чичка - монтьор! :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: sstefanov в Aug 22, 2012, 08:38
Предимството на Winrar е, че работи безпроблемно с архиви, съдържащи файлове на кирилица. Нито една от линукските програми не успява тук.

Notepad++ е много по-удобен и развит от Kate. Работи си чудесно и под Wine, така че нека всеки използва това, което му харесва.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 22, 2012, 08:56
Благодаря за подкрепата, sstefanov. Радвам се, че и с теб се разбираме.  :) 8)
edmon, всеки разбира от различни неща. В твоя случай: човекът се е научил да работи с "Gimp", нека да продължи да я ползва. Евала му правя.  :) Няма лошо в това, че я ползва. Даже и аз искам да се науча да я ползвам, но (за мен) е по-сложно устроена от "Photoshop".
На мен "WINE" пак ми дава едни грешки и не мога да се оправя (новобранец съм и не знам с какви команди да оправя този проблем ($2)). Използвам "Photoshop CS5 Portable", която ми прати един пич, защото тя най-добре работи (другите даже и не се инсталират, въпреки, че съм им дал правата да ес стартират като програми). Радвам се, че тук има доста умни хора, които са готови да ударят по едно рамо на новаци като мен. Искам да знаете, че заради един "Photoshop" и някакви други бъгчета- нямам намерение да се местя на "Windows". Много ме кефи "Ubuntu 10.10". ;D Знам, че много гулпаво се изразих, но е самата истина. :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: PaperNick в Aug 22, 2012, 09:12
Мога да се съглася с мнението на чичката - Гимпа е доста добър за рязане на снимки. Има специален бутон за оразмеряване с доста опциики... Като избера селекция мога да я променям. Като изрежа нещо, има една готина опция Fit Canvas to Layers - Оразмерява ми директно изрязаното. Мога да променям цветовете и т.н. и т.н.  ;)

Мога да препоръчам и една друга програмка -  RawTherapee като LightRoom e. В комбинация с Гимпа са супер (поне за мен) ;)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: NikolaiTalev в Aug 22, 2012, 11:34
Предимството на Winrar е, че работи безпроблемно с архиви, съдържащи файлове на кирилица. Нито една от линукските програми не успява тук.

Notepad++ е много по-удобен и развит от Kate. Работи си чудесно и под Wine, така че нека всеки използва това, което му харесва.

<offtopic>
Не съм съгласен с теб. 98% от документите с които работя и архивирам са на кирилица и за няколко години до сега не съм имал проблем с разархивирането ( на която и де е дистрибуция ).
Относно Notepad++ не виждам с нещо да превъзхожда Gedit (който ползвам от първия ден в  света на линукс) има си бол плугини които правят работата с него удобна и приятна.
</offtopic>

А по темата моя съвет е една виртуална машинка с windows и забравяш за проблемите (работи  много по-бързо от инсталиран windows).
Минал съм по тоя път с борбата с Wine но е загубена клауза. Защото все нещо няма да е наред. Преди ми се налагаше да ползвам CorelDraw и Photoshop по старите версии вървяха на wine, но ...

Но най-вече си направих виртуална заради proteus-a (без който не мога) и заради word-a защото ми  пращаха word-ови документи с които либрето не се справяше (не ги визуализираше коректно, а някои по специални символи липсваха).

Изборът е твой  ;D


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 22, 2012, 11:55
Предимството на Winrar е, че работи безпроблемно с архиви, съдържащи файлове на кирилица. Нито една от линукските програми не успява тук.

Notepad++ е много по-удобен и развит от Kate. Работи си чудесно и под Wine, така че нека всеки използва това, което му харесва.

Коя линукска програма не може да се справи с файлове на кирилица, че нещо не ми е ясно ? Почти всички документи с които работя са на кирилица, а ползвам Линукс на домашен и служебен компютър през който минава голям обем документация.
Относно текстовите редактори - освен kate и kwrite, имаш ли някакви наблюдения върху gedit,  leafpad, mousepad, pluma?


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 22, 2012, 13:25
Нещата пoчнаха да стават все по-интересни и по-интересни.  ;D ;D ;D Темата е за "Photoshop", а почнахме да опсъждаме програми за архивиране и разархивиране.  ;D Лично аз предпочитам "WinRar", защото програмата в софтуерният пакет на "Ubuntu 10.10" не отваря *rar. Това си е лично мое мнение.  ;)
Хубаво е, че има и други програми, но още по-хубаве е, когато човек използва програмите, които му допадат.  8) Този форум започва много да ми харесва.  ;D Големи пичове сте.  :) Да живее "GNOME2"!  :D ;) 8) :P :) ;D ;D ;D


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 22, 2012, 13:55
//offtopic
Лично аз предпочитам "WinRar", защото програмата в софтуерният пакет на "Ubuntu 10.10" не отваря *rar.
hao123, беше ти казано какво трябва да си инсталираш, защо не опита? Надявам се не си мислиш, че всички тук, специално за работа с *rar сме си дърпали кракнат WinRar, който да ползваме под Wine....


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: sstefanov в Aug 22, 2012, 14:04
Коя линукска програма не може да се справи с файлове на кирилица, че нещо не ми е ясно ?

unrar, когато rar файлът съдържа файлове с кирилски имена.
Например този:
https://rapidshare.com/#!download|567p5|261234525|Python_v_sistemnom_administrirovanii.rar|6676|0|0

unrar x Python_v_sistemnom_administrirovanii.rar           
                                                                                                           
UNRAR 4.10 freeware      Copyright (c) 1993-2012 Alexander Roshal                                          
                                                                                                           
                                                                                                           
Extracting from Python_v_sistemnom_administrirovanii.rar

Cannot create Python � ���⥬��� ����������஢����.djvu
Invalid argument
No files to extract


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 22, 2012, 14:15
Е, това е проблем с имената на файловете (аз също от време на време попадам на такива архиви), но той не идва само от програмата за разархивиране май. Поне при мен се започва от самото име на архива (напр. àïïåòèòà.rar), много преди да стигна до xarchiver или някоя друга програма.

А информацията в тях повредена ли е, текстов файл с кирилски букви правилно ли се разархивира?


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: sstefanov в Aug 22, 2012, 14:31
През WinRAR всичко е перфектно:

(http://img696.imageshack.us/img696/7113/snapshot42v.png)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: aleximilian в Aug 22, 2012, 14:48
Излиза с неправилна кодировка, поради начина на архивиране. Това е архивирано 27,09,2009г и вероятно с някоя стара версия на winrar.

По същия начин ако потребител с win OS му се пльосне един unix/linux архив с тоя winrar ще има да си клика до... ехеее...  ;D


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 22, 2012, 17:58
bop_bop_mara, дали "WinRar" е кракнат или не- това си е моя работа. Важното е, че ми върши повече работа от "Unrar". Всеки си има свой подход към нещата.  8) Между другото: cool4y ме напътства по скайп.  ;) След като той ми обеснява всичко, значи "Unrar" не струва.  ;D Той ми обясни това, което ме интересуваше и ми оправи проблема с клавиатурата (поне за сега нямам такъв проблем; преди писах "Зo,аijи" вместо "Здрасти").  ;) Ако питате мен, cool4y трябва да стане модератор в този форум (разбира всичко и има много добър подход към новобранците като мен). Даже бих искал да стана като него.  8) :)
Между другото: послушате sstefanov. След като е написал нещо, значи има право.  ;) Това, че хората, които използват "Unrar", не означава, че "WinRar" е изпята песен в "Linux" дистрибуциите.  :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: sstefanov в Aug 22, 2012, 18:23
...Това е архивирано 27,09,2009г и вероятно с някоя стара версия на winrar...

Winrar на картинката е версия 3.70. Файлът е само за пример, имам много други и по-нови файлове. С нито един от тях unrar не работи.
Не знам кое с какво е архивирано, но показах пример, в който едната програма работи, а другата - не.

Ако успеете да накарате unrar да разархивира такива файлове (и да го опишете, разбира се) ще е чудесно!


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 22, 2012, 18:50
@sstefanov : Постни ми един коректен линк от който да сваля подобен файл за да го тествам на моят компютър.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 22, 2012, 18:56
Ако успеете да накарате unrar да разархивира такива файлове (и да го опишете, разбира се) ще е чудесно!
В един бъг репорт имаше workaround  да се деинсталира rar (да остане само unrar). Така като гледам, при мен това сработва за rar-ове. Гугълнах и за същото нещо при zip файловете, изглежда и там има решения.

Ако питате мен, cool4y трябва да стане модератор в този форум (разбира всичко и има много добър подход към новобранците като мен).
Модератори във форума никога не са излишни (в момента и недостигат). Модерирането, все пак, не е обвързано с ниво на познания - модераторът следи за спазването на правилата. Всеки е свободен да предлага хора за модератори (стига, все пак, те също да искат).


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: PaperNick в Aug 22, 2012, 19:32
Не, мерси  ;D

Плюс това hao123 пресилва нещата. Показах му как стоят нещата в линукс и го упътих в програмките - нищо особено  ;D
И още, аз имам познания в Линукс на ниво beginner - докато хора като dejuren и други.......

Таа... Какво говорехте за File Roller - Клик ($2) ;D


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 22, 2012, 19:49
Е, готин...  8) Много си скромен. :D Не съм преувеличил нещата, защото това, което написах е самата истина (показа ми някои неща, които даже не предполагах, че има).  ;D Много съм ти благодарен. :)
bop_bop_mara, вярно е, че модераторът следи за реда във форума, но трябва да има и познания за "Linux" (името на сайта отговаря на въпроса "Защо?") и добър подход към потребителите. Според мен, cool4y покрива тези изисквания. Обаче след като не иска, няма да го карам на сила. Но, човекът е голям пич и го уважавам. :)
Ако светът на линукс дистрибуциите беше хладилник за месо, то "Ubuntu 10.10" щеше да е най-крехкото!  ;D
В "WinRar" има още хляб. Не го подценявайте.  ;)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: sstefanov в Aug 22, 2012, 23:20
@sstefanov : Постни ми един коректен линк от който да сваля подобен файл за да го тествам на моят компютър.

Пусках го по-горе, но ето го пак (цялото това е един линк):

https://rapidshare.com/#!download|567p5|261234525|Python_v_sistemnom_administrirovanii.rar|6676|0|0 ($2)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 00:05
@sstefanov : Постни ми един коректен линк от който да сваля подобен файл за да го тествам на моят компютър.

Пусках го по-горе, но ето го пак (цялото това е един линк):

https://rapidshare.com/#!download|567p5|261234525|Python_v_sistemnom_administrirovanii.rar|6676|0|0 ($2)

total 13056
6676561 Aug 23 00:02 Python_v_sistemnom_administrirovanii.rar
6686405 Jul 29  2009 Python в системном администрировании.djvu


дистрибуция Fedora 17, файлът е разопакован през nautilus. и да, имам инсталиран unrar. и не виждам никакви проблеми с името на файла.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: neter в Aug 23, 2012, 00:07
Виж ти, какъв проблем имало с файловете на кирилица :o От години не ми беше попадал rar архив с файлове на кирилица.
Това ще има нужда от разцъкване, но за момента мога да потвърдя, че проблем има и при мен в Debian Stable, като проблемът е в rar (не в unrar). С командата rar има възможност не само да се архивира, но и да се разархивира, и когато пакетът rar е инсталиран, тази команда взема превес над другите разархиватори на rar архиви в графичните инструменти (или поне в Xarchiver и File Roller). Премахването му дава път отварянето на архива да стане с някоя от другите команди, в които проблем с файловете на кирилица няма (стига системата да е настроена правилно). Ако на някого не му трябва да прави rar архиви и му е достатъчно само да може да разархивира такива, може да деинсталира rar пакета и да инсталира само unrar или p7zip-rar (разширение за rar към p7zip).
Интересно дали пакетът unrar се е появил, само защото има разни такива проблемчета в rar...


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 00:20
Виж ти, какъв проблем имало с файловете на кирилица :o От години не ми беше попадал rar архив с файлове на кирилица.
Това ще има нужда от разцъкване, но за момента мога да потвърдя, че проблем има и при мен в Debian Stable, като проблемът е в rar (не в unrar). С командата rar има възможност не само да се архивира, но и да се разархивира, и когато пакетът rar е инсталиран, тази команда взема превес над другите разархиватори на rar архиви в графичните инструменти (или поне в Xarchiver и File Roller). Премахването му дава път отварянето на архива да стане с някоя от другите команди, в които проблем с файловете на кирилица няма (стига системата да е настроена правилно). Ако на някого не му трябва да прави rar архиви и му е достатъчно само да може да разархивира такива, може да деинсталира rar пакета и да инсталира само unrar или p7zip-rar (разширение за rar към p7zip).
Интересно дали пакетът unrar се е появил, само защото има разни такива проблемчета в rar...

Чакайте малко -- за rar ли говорим или за unrar? Защото доколкото знам rar е комерсиален продукт и версията му за Linux надали се разпространява свободно.

Иначе с unrar мога само да разархивирам, но то друго не ми трябва.

Има ли го в хранилищата на Debian или трябва да се инсталира самостоятелно?


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: neter в Aug 23, 2012, 00:41
Защото доколкото знам rar е комерсиален продукт и версията му за Linux надали се разпространява свободно.
Ако става дума за проблема с файловете на кирилица, говорим за пакета rar. Той не е свободен, но не е и комерсиален. Има го в официалните хранилища на Debian и може да се инсталира безплатно за всякаква употреба. Е, изходния му код го няма в хранилищата, което прави решаването на настоящия проблем по-трудна задача, но...
С unrar няма проблем с файловете на кирилица. Той също не е комерсиален, но се разпространява в два варианта - несвободен (с цялата функционалност на unrar, но без изходен код) и свободен (поокастрен, но с наличен изходен код).


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: sstefanov в Aug 23, 2012, 01:18
Потвърждавам, че през Ark на Debian Testing с KDE си работи нормално.
Явно проблемът е само за конзолата.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 23, 2012, 01:36

Чакайте малко -- за rar ли говорим или за unrar? Защото доколкото знам rar е комерсиален продукт и версията му за Linux надали се разпространява свободно.

Иначе с unrar мога само да разархивирам, но то друго не ми трябва.

Има ли го в хранилищата на Debian или трябва да се инсталира самостоятелно?
Проблемът е с разархивирането, което, както е казал neter, при наличие на двата пакета (rar и unrar) всъщност става с rar (който омазва нещата). Когато имаш само unrar, проблемът го няма. Мисля, че го няма и като ползваш unrar от команден ред (в който случай може да си имаш инсталиран и rar за създаване на архиви). Пакетите със сигурност ги има в хранилищата на Debian.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 08:14

Чакайте малко -- за rar ли говорим или за unrar? Защото доколкото знам rar е комерсиален продукт и версията му за Linux надали се разпространява свободно.

Иначе с unrar мога само да разархивирам, но то друго не ми трябва.

Има ли го в хранилищата на Debian или трябва да се инсталира самостоятелно?

Проблемът е с разархивирането, което, както е казал neter, при наличие на двата пакета (rar и unrar) всъщност става с rar (който омазва нещата). Когато имаш само unrar, проблемът го няма. Мисля, че го няма и като ползваш unrar от команден ред (в който случай може да си имаш инсталиран и rar за създаване на архиви). Пакетите със сигурност ги има в хранилищата на Debian.

Това го разбрах. Просто в хранилищата, които ползвам от Fedora не намерих пакет rar. А sstefanov говореше изрично за unrar. Затова съм и толкова досаден да разпитвам за подробности.

Аз мога да потвърдя, че и при разархивиране на посочения от него пакет с unrar в конзола ($ unrar e Python_v_sistemnom_administrirovanii.rar) също няма проблем.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 08:20
Защото доколкото знам rar е комерсиален продукт и версията му за Linux надали се разпространява свободно.
Ако става дума за проблема с файловете на кирилица, говорим за пакета rar. Той не е свободен, но не е и комерсиален. Има го в официалните хранилища на Debian и може да се инсталира безплатно за всякаква употреба. Е, изходния му код го няма в хранилищата, което прави решаването на настоящия проблем по-трудна задача, но...
С unrar няма проблем с файловете на кирилица. Той също не е комерсиален, но се разпространява в два варианта - несвободен (с цялата функционалност на unrar, но без изходен код) и свободен (поокастрен, но с наличен изходен код).

Аха, явно имаме разминаване в дефинициите за комерсиален, което не е чак толкова важно. За мен интересното беше, че не намерих пакет rar в хранилищата на fedora, които ползвам и затова посочих само резултата от ползването на unrar.

Сещам се, че навремето григор гачев беше направил едно перфектно изследване и сравнение между различни архиватори за DOS. Интересно би било да се повтори и за света на свободния софтуер.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 23, 2012, 08:52
Трябва да променим темата- от "Инсталиране на Photoshop на Linux Ubuntu 10.10" на "Нагласяне на програми на Linux дистрибуциите". ;D
Който има проблем с "Unrar", нека използва "WinRar". Много хубава програмка е. ;) Аз съм с нея и всичко прави (архивира, разархивира и отваря папки).  8) Който иска, нека да си го свали ($2) и да го пробва (линкът е за "Winrar" на български език и е за 32 bit ОС). С него съм (откакто съм на "Ubuntu") и не ме е разочаровал до сега.  [_]3


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: mimosh в Aug 23, 2012, 09:47
hao123 не знам какво толкова си се закучил с тоз рар. Навремето и аз само него ползвах, много ми харесваше, ама ми писна да е траял или да го краквам и си сложих 7zip (налага се да работа на уиндоус, заради AutoCAD) и нямам проблем с кирилица и латиница.

В къщи ползвам Кубунту (с AutoCAD във Virtualbox, защото гимнастиките с виното са си точно гимнастики и не става за реална работа  ;D)

В Кубунту си ползвам Ark с инсталиран unrar и също нямам проблеми.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 23, 2012, 12:36
mimosh, аз си свалих "WinRar" от същият линк, който пратих по-горе.  ;) Не ми се е налагало да го краквам.  :D Дали е кракнат или не- и аз не знам (а и не мисля, че има значение). Все пак ми върши работа. А ти защо си се закучила за "Kubuntu"?
 ;D
Между другото: ще ви питам още нещо, което ми е любопитно. В този форум трябва да има най-малкото 30-45 човека, които играят или са играли "CS 1.6" и сигурно знаете за "HL Tag Converter". Е, аз търся аналог на тази програма или начин, по който да подкарам тази. Приемам всякакви идеи и съвети.  :) 8) За тези от вас, които не знаят: целта на тази програма е да конвертира изображения (*jpg; *jpeg; *GIF и др.) във формат *WAD. Благодаря предварително. :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 23, 2012, 12:48
@sstefanov : Извинявай за късният отговор, но бях офлайн.

Свалих архива, който си постнал.
http://s19.postimage.org/7cuwp9nsh/2012_08_23_124250_1024x768_scrot.png
Xarchiver+unrar+p7zip-full го чете и разархивира без никакви проблеми с кирилицата или с латиницата. Програмата е инсталирана върху Debian Testing с LXDE.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: sstefanov в Aug 23, 2012, 12:56
Пробвай от конзолата с unrar, както аз пробвах, да видим какво ще се получи.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 23, 2012, 13:13
Пич, unrar не разархивира директно, а ползва програма за управление на архивите. Това може да бъде xarchiver, file-roller, Ark.
http://s19.postimage.org/8ugd0tsj5/2012_08_23_131515_1024x768_scrot.png
Преполагам, че има и други, но не ги ползвам. Тези програми са интегрирани във файловият браузър и позволяват директно управление на архивите от него.  В случая - не се налага да пишеш команди, а просто да дадеш десен бутон на мишката върху пакета и да избереш "Разархивирай тук".


Титла: PeaZip & KGB Archiver
Публикувано от: Recku в Aug 23, 2012, 13:39
7zip || 7zip + bzip2  (http://www.desismileys.com/smileys/desismileys_1825.gif)
А може и lzma2. :D
Rar не струва. :D Но това няма как де се усети, докато не започнат да се правят backup-и на големи масиви от данни.
Може да разгледаш тук ($2).
"Пея с цип" или "КГБ архиватор"  ::)
ПП: Winrar да си стои там, за където е (бозата). Докато хората не се научат да използват UTF-8, винаги ще има йероглифи. Използват скапани кодировки като Windows-1251. За щастие в сайтовете UTF-8 е масов. Та Windows са най-отчуждени към страните използващи Кирилица, а какво остава за продуктите към тях. :D
Още нещо: питам се дали въпросният архив, обсъждан по-горе не е направен под winrar. Реших да тествам като създам един архив (rar) с файл, в името си съдържащ символи на латиница и кирилица. След което:
Код
GeSHi (Bash):
  1. $ rar l Python\ -\ 1\ тон.txt.rar
  2.  
  3. RAR 3.90 beta 2   Copyright (c) 1993-2009 Alexander Roshal   3 Jun 2009
  4. Shareware version         Type RAR -? for help
  5.  
  6. Archive Python - 1 тон.txt.rar
  7.  
  8. Name             Size   Packed Ratio  Date   Time     Attr      CRC   Meth Ver
  9. -------------------------------------------------------------------------------
  10. Python - в кашон.txt      175      123  70% 23-08-12 13:30 -rw-r--r-- 171D0C0B m3b 2.9
  11. -------------------------------------------------------------------------------
  12.    1              175      123  70%
Тестът е направен на Убунту 10.04.
Rar - мултиплатформен, друг път! Друг е въпроса, че не си заслужава да правиш архиви от този тип, да, има таблица с индекси, но не е единствен. И това с избора на компресия (rofl).
Моля желаещите да пробват дали ще се чете правилно файла в архива!  [_]3


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 23, 2012, 13:49
Това брои ли се за правилно ?
http://s19.postimage.org/tfzq6gzht/2012_08_23_134815_1024x768_scrot.png


Титла: Архиватори и разни други неща!
Публикувано от: Recku в Aug 23, 2012, 13:52
Напълно! Ориентира е в името на файла. Въпреки че с този мога да стана лауреат. :D


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 23, 2012, 14:02
Стега с тези архивиращи програми (ясно е, че "WinRar" е най-добра).
Между другото: ще ви питам още нещо, което ми е любопитно. В този форум трябва да има най-малкото 30-45 човека, които играят или са играли "CS 1.6" и сигурно знаете за "HL Tag Converter". Е, аз търся аналог на тази програма или начин, по който да подкарам тази. Приемам всякакви идеи и съвети.  :) 8)  За тези от вас, които не знаят: целта на тази програма е да конвертира изображения (*jpg; *jpeg; *GIF и др.) във формат *WAD. Благодаря предварително. :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: sstefanov в Aug 23, 2012, 14:07
Да бе, unrar не разархивира директно! А какво прави?
А ако нямам въобще инсталирана графична среда и разните там обвивки как работи?
Не видя ли командата, с която го пускам от козолата?
На повече от сървърите ми е точно така. Нямам xarchiver, file-roller, Ark, а rar/unrar си работят (ако няма кирилица).


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 23, 2012, 14:24
Е, при мен работи и с кирилица. Много майстори на конзолата се навъдиха напоследък. Малко останахме от по- простите, които ползваме графичните приложения.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 23, 2012, 14:33
Е, при мен работи и с кирилица. Много майстори на конзолата се навъдиха напоследък. Малко останахме от по- простите, които ползваме графичните приложения.
Така или иначе графичните приложения са front-end за конзолните.

Аз също мога да заявя, че, след като се отървах от rar, xarchiver вече (ползвайки unrar) работи коректно с такива файлове. Сега отново си сложих rar, като unrar от конзолата продължава да си работи.

sstefanov, може би трябва да се сравни кода, от който са компилирани пакетите при теб и при другите?


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: sstefanov в Aug 23, 2012, 15:58
# apt-cache show unrar
Package: unrar
Source: unrar-nonfree
Version: 1:4.1.4-1
Installed-Size: 239
Maintainer: Martin Meredith <mez@debian.org>
Architecture: amd64
Depends: libc6 (>= 2.2.5), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libstdc++6 (>= 4.1.1)
Conflicts: rar (<= 2.60-1)
Description-en: Unarchiver for .rar files (non-free version)
 Unrar can extract files from .rar archives. If you want to create .rar
 archives, install package rar.
Homepage: http://www.rarlabs.com/
Description-md5: 363f696bb115028ffafb265ccc9f32fb
Tag: implemented-in::c++, interface::commandline, role::program,
 works-with-format::TODO, works-with::archive
Section: non-free/utils
Priority: optional
Filename: pool/non-free/u/unrar-nonfree/unrar_4.1.4-1_amd64.deb
Size: 108702
MD5sum: 2201e1cb1ff3bf6c65c08ae281829edf
SHA1: 94741630f541b7f4ed5c0bd4fc768160a68ff48a
SHA256: 0e8867d4dc86f758e90c9cc7241e48e4ee9ca90ea324ca6e310bcd761742f45d


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 23, 2012, 16:20
# apt-cache show unrar
При мен е по-старата версия (Version: 1:4.0.3-1), нека и cybercop да каже.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 23, 2012, 16:38
Същият резултат :
http://s19.postimage.org/kospc7g6p/2012_08_23_163012_1024x768_scrot.png
Конфликт с rar, по- стар от версия 2.6. При мен е 2.4, така, че би трябвало да има конфликт.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 23, 2012, 17:25
Искам някой да ми предложи програма, която да е аналогова на "HL Tag Converter" или да ми обясни как да подкарам тази.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 23, 2012, 18:03
Искам някой да ми предложи програма, която да е аналогова на "HL Tag Converter" или да ми обясни как да подкарам тази.
Моля да не пускаш постоянно това искане (това е 6ти или 7ми път вече от 12:36 насам).

Цитат
Ако не получите отговор

Ако не получите отговор, не го възприемайте като лично отношение. Може би, просто наистина никой не знае отговора. Липсата на отговор не означава пренебрегване. Повторното пускане на въпроса обаче не е добра идея. Може да бъде счетено за злоупотреба с форума или списъка или за спамване.

Все някъде ще могат да Ви помогнат!
(Източник: http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=6115.0 ($2), т. 1)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 18:09
Е, при мен работи и с кирилица. Много майстори на конзолата се навъдиха напоследък. Малко останахме от по- простите, които ползваме графичните приложения.
Така или иначе графичните приложения са front-end за конзолните.

Аз също мога да заявя, че, след като се отървах от rar, xarchiver вече (ползвайки unrar) работи коректно с такива файлове. Сега отново си сложих rar, като unrar от конзолата продължава да си работи.

sstefanov, може би трябва да се сравни кода, от който са компилирани пакетите при теб и при другите?

[nick@hodoo ~]$ rpm -qi unrar
Name        : unrar
Version     : 4.2.3
Release     : 1.fc17
Architecture: x86_64
Install Date: Mon 18 Jun 2012 03:45:03 PM EEST
Group       : Applications/Archiving
Size        : 212204
License     : Freeware with further limitations
Signature   : RSA/SHA256, Wed 06 Jun 2012 09:31:50 AM EEST, Key ID 0dd634bdd2382b83
Source RPM  : unrar-4.2.3-1.fc17.src.rpm
Build Date  : Mon 04 Jun 2012 12:46:14 AM EEST
Build Host  : builder1.ovh.rpmfusion.lan
Relocations : (not relocatable)
Packager    : <http://nonfree.rpmfusion.org/>
Vendor      : RPM Fusion
URL         : http://www.rarlab.com/rar_add.htm
Summary     : Utility for extracting, testing and viewing RAR archives
Description :
The unrar utility is a freeware program for extracting, testing and viewing the contents of archives created with the RAR archiver version 1.50 and above.


това е при мен -- никакви проблеми нито в графичната среда (през nautilus), нито в конзола.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 18:13
Искам някой да ми предложи програма, която да е аналогова на "HL Tag Converter" или да ми обясни как да подкарам тази.

то и аз искам шестица от тотото, ама никой не ме чува.

проверихте ли какво би отговорил ($2) чичко google на въпроса "wad converter for linux"?


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 23, 2012, 18:31
bop_bop_mara, щом ме помоли, повече няма да има поредица еднакви съобщения от моя страна. 8)
ddantgwyn, бях проверил, но нищо не намерих. Даже пак посетих сайтовете (които бяхте открили с "Google"; в някои от тях бях влизал), но без резултат. Бях търсил "*wad converter for Ubuntu 10.10", "image converter for Ubuntu" и още 1-2 подобни, но нищо. Ако откриете някоя програма, ще съм Ви много благодарен. :)
Между другото: повдигнах тема в www.cs-bg.info, но там са малко, хората, които са с "Linux" (още по-малко са тези с "Ubuntu").


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 18:54
ddantgwyn[/i], бях проверил, но нищо не намерих. Даже пак посетих сайтовете (които бяхте открили с "Google"; в някои от тях бях влизал), но без резултат. Бях търсил "*wad converter for Ubuntu 10.10", "image converter for Ubuntu" и още 1-2 подобни, но нищо. Ако откриете някоя програма, ще съм Ви много благодарен. :)
Между другото: повдигнах тема в www.cs-bg.info, но там са малко, хората, които са с "Linux" (още по-малко са тези с "Ubuntu").

Добре де, дал съм ви връзка към отговорите на google на въпроса „wad converter for linux“ -- поне тях няма ли да погледнете?!

Нали няма да ме карате да ги чета вместо вас -- не проявявам никакъв интерес към игрите.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 23, 2012, 20:02
Господине, явно не сте ме разбрал. Ще повторя- аз видях резултатите, които ми пратихте, но там няма програма, която да конвертира изображения във формат *wad. Ако не ми вярвате, вижте резултатите от търсенето на "Google", които ми пратихте. ;)
За бъдеще, ще Ви помоля да ми пратите линк директно за сваляне на програмата. Съжалявам, но тези линкове не ми вършат работа (примерно: единият резултат ме насочи към "Any Video Converter", който е за видео конвертиране и то при "Windows").
Нека да уведомя ВСИЧКИ ЧЕТЯЩИ: аз не повдигам тема във форуми без причина (без да потърся сам решение на проблемите си).  :) Не намеквам, че нищо не сте направили- уважавам старанието Ви.  :) Обаче на мен ми трябва помощ.
Между другото: *wad форматът не се използва само в "CS 1.6".  ;) Уверявам Ви, че няма нужда да се ровите из сайтове за игри (въпреки, че възможността да се открие информация там не е много малка).  8)
Дано да успеете да намерите някоя програма (аналогна на "HL Tag Converter"), която да ми свърши работа. Благодаря предварително.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 20:37
Господине, явно не сте ме разбрал. Ще повторя- аз видях резултатите, които ми пратихте, но там няма програма, която да конвертира изображения във формат *wad. Ако не ми вярвате, вижте резултатите от търсенето на "Google", които ми пратихте. ;)
За бъдеще, ще Ви помоля да ми пратите линк директно за сваляне на програмата. Съжалявам, но тези линкове не ми вършат работа (примерно: единият резултат ме насочи към "Any Video Converter", който е за видео конвертиране и то при "Windows").
Нека да уведомя ВСИЧКИ ЧЕТЯЩИ: аз не повдигам тема във форуми без причина (без да потърся сам решение на проблемите си).  :) Не намеквам, че нищо не сте направили- уважавам старанието Ви.  :) Обаче на мен ми трябва помощ.
Между другото: *wad форматът не се използва само в "CS 1.6".  ;) Уверявам Ви, че няма нужда да се ровите из сайтове за игри (въпреки, че възможността да се открие информация там не е много малка).  8)
Дано да успеете да намерите някоя програма (аналогна на "HL Tag Converter"), която да ми свърши работа. Благодаря предварително.

Знаете ли, човек не може само да иска. Вторият резултат от търсенето в google ми показа следното:

How to Convert PNG to WAD | eHow.com
www.ehow.com › Hobbies & Science - Cached
"PNG" to "WAD" converters are very rare because the two formats don't have many similarities. However ... How to Convert a PDF to PNG on Linux


В него има връзка към програма, която много прилича на това, което търсите, но ще ви оставя да се оправяте сам. Нещо взе(хте) да (ми) досажда(те).


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 23, 2012, 21:10
Господине, вторият резултат от търсенето ви е този ($2). Като го отворим да видим какъв линк има- същият линк, за който споменах- "Any Video Converter". Ако не ми вярвате, заповядайте доказателство ($2).
Г-не, не съм искал да ви обидя с "Искам" (това даже не е обида). Предполагам, че на снимките достатъчно ясно се вижда вторият резултат.
Аз по никакъв начин на никого не досаждам. Просто Ви казвам (пиша) как стоят нещата. Даже ви показах (пратих линкове). Ако се дразните от резултатите, ще ви помоля да не си го изкарвайте върху мен. Знам, че е трудно да се намери такава програма. Затова повдигнах тема в този форум.  :) Ако не можете да откриете програма за конвертиране на файлове в *WAD, няма да ми се разсърдя. Аз просто търся помощ от хора, които са се сблъсквали с моите нужди и проблеми. :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: PaperNick в Aug 23, 2012, 21:16
Много сте наострили зъби тук  ;D

hao, бях ти спонелал за Virtualbox, но не знам защо не го инсталира. Точно в такива случаи ти трябва.

Аз във VirtualBox използвам AnyVideo Convertor, Subtitle Workshop (знам, че има Gnome Subtitles, просто ми крашва) и също една програмка за създаване на книги на телефон. Доста по-удобно е и не се налага постоянно да търся неща в нета. Помисли върху това  :)

П.П.  Програмата от eHow не може да се свали...


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 22:01
Господине, вторият резултат от търсенето ви е този ($2). Като го отворим да видим какъв линк има- същият линк, за който споменах- "Any Video Converter". Ако не ми вярвате, заповядайте доказателство ($2).
Г-не, не съм искал да ви обидя с "Искам" (това даже не е обида). Предполагам, че на снимките достатъчно ясно се вижда вторият резултат.
Аз по никакъв начин на никого не досаждам. Просто Ви казвам (пиша) как стоят нещата. Даже ви показах (пратих линкове). Ако се дразните от резултатите, ще ви помоля да не си го изкарвайте върху мен. Знам, че е трудно да се намери такава програма. Затова повдигнах тема в този форум.  :) Ако не можете да откриете програма за конвертиране на файлове в *WAD, няма да ми се разсърдя. Аз просто търся помощ от хора, които са се сблъсквали с моите нужди и проблеми. :)

Добре, отваряме същата връзка за която си хортуваме и какво виждаме там:


Instructions

  • Open your favorite Web browser and navigate to "gamefront.com/files/3632507/This_is_wally_version_1_55b" to start downloading the Wally program. Click on the "Download Now" button and save the file in a folder on your hard disk drive.
  • Double-click the wally_155b.exe file you just saved to start installing the tool. Follow the instructions you see on your screen to finish the installation.
  • Double-click the Wally icon on your desktop or click the Wally icon in the Start menu to start the program.
  • Go to the File menu and select the New option. Select Half-Life Package (.wad) as the file type. This action will create a new project.
  • Go to the File menu and select the Open option. Use the resulting file browser to highlight the "PNG" file and click on the "Open" button. The image will be opened in a different window.
  • Right-click inside the window containing the "PNG" image and select Copy from the menu. Right-click inside the main project window (the tan one) and select Paste as New from the menu. The image will be copied to the project window. Close the window containing the "PNG" image.
  • Go to the File menu and select the Save option. The file type will be automatically set to "WAD," so you just need to type a name for your new "WAD" file and select a location where to save it. Click the "Save" button to create the "WAD" file.

[/tt]

В точка 1 ви се предлага да изтеглите програма, за която се твърди, че може да манипулира текстури за игри и стандартни графични формати към .wad формат.

Изобщо опитахте ли да последвате инструкциите, описани в тази хипервръзка, нищо че програмата е за Windows. Както стана ясно вие нямате проблем да ползвате windows програми в емулатор под linux.

@cool4y

Странно, аз как успях да я сваля тогава? Просто копираш "gamefront.com/files/3632507/This_is_wally_version_1_55b" (без кавичките естествено) в адресната лента на браузъра си и попадаш на страница, на която единствено трябва да натиснеш бутона "download". По-нататък нямам намерение да се занимавам с тази програма поради твърда липса на интерес.

Нека човекът да пробва дали тази програма му върши работа и чак тогава да предявява нови претенции.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 23, 2012, 22:17
ddantgwyn, това не е конвертор за изображения, а конвертор за видеа (вижте над звезчиките какво пише).  ;) А такива инструкции, които пратихте, ги няма в сайта.
Господине, аз търся сериозни хора, които да ми обеснят нещата, а не да ми се прати линк (с мисълта "Да се отбие номера") и то към програма за конвертиране на видео.
Аз имам програма за конвертиране на видеа ("HandBrake"; предлага се за "Linux", "Windows" и "Mac OS X"). Ако не разбирате какво ми трябва или не желаете да помогнете- признайте си (не ви се сърдя). Обаче не се опитвайте да ме подвеждате. Вярно е, че съм нов в клуба (на "Linux"), но все пак не съм вчерашен.  ;) Колкото до претенциите ми- аз ясно Ви написах (няколко пъти) какво търся.
cool4y, трябва да има все някаква програма за конвертиране на изображения в *WAD формат, която да тръгва на "Linux". :(


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: PaperNick в Aug 23, 2012, 22:25
Колкото пъти кликнах Download, толкова пъти ме рефрешна  ;)

Даже пробвах с wget, но вместо програмата ми свали html на страницата...

Не знам и не ме интересува  :)
________________________________________
hao said: Трябва да има все някаква програма за конвертиране на изображения в *WAD формат, която да тръгва на "Linux".

Съжалявам пич, не мога да пиша програми. Прочети пак коментарът ми за Virtualbox....


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 22:48
Колкото пъти кликнах Download, толкова ме рефрешна  ;)

Даже пробвах с wget, но вместо програмата ми свали html на страницата...

странно наистина. може би е заради някакви добавки в браузъра -- RequestPolicy например. Аз наистина успях да го сваля.

Цитат
Не знам и не ме интересува  :)

мъдро решение ;)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 23:00

ddantgwyn, това не е конвертор за изображения, а конвертор за видеа (вижте над звезчиките какво пише).  ;) А такива инструкции, които пратихте, ги няма в сайта.

Ето това (http://www.ehow.com/how_12197002_convert-png-wad.html ($2)) е връзката, която при мен се появява като втора. Явно при вас е нещо различно, което донякъде ви извинява, но само донякъде.

Цитат
Господине, аз търся сериозни хора, които да ми обяснят нещата, а не да ми се прати линк (с мисълта "Да се отбие номера") и то към програма за конвертиране на видео.

А за това изказване получавате жълт картон от мен. Още едно подобно и ще спра изобщо да ви отговарям.

Цитат
Аз имам програма за конвертиране на видеа ("HandBrake"; предлага се за "Linux", "Windows" и "Mac OS X"). Ако не разбирате какво ми трябва или не желаете да помогнете - признайте си (не ви се сърдя). Обаче не се опитвайте да ме подвеждате. Вярно е, че съм нов в клуба (на "Linux"), но все пак не съм вчерашен.  ;) Колкото до претенциите ми -- аз ясно Ви написах (няколко пъти) какво търся.

И аз ясно съм написал какво съм намерил. btw при наличие поне на малко желание от ваша страна, можехте и сам да намерите страницата, за която аз говоря. Но явно вие предпочитате някой друг да свърши работата. освен всичко друго, това е поведение, което не се приема много добре в „клуба“ на Linux.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 23, 2012, 23:23
Тази страница, която ми пратихте е вече друга, господине. Това наистина Ви оправдава, но до някъде.
Колкото до "Download Now", то нищо не става.
Аз не карам никой да ми върши работата. Просто потърсих помощ в сайта, защото не мога да открия програма за конвертиране на изображения. Целта на писането ми, беше някой да ми прати програма за конвентиране. Между другото: ако пратите такава програма, няма да е само за мен. Всеки месец, десетки хора минават на "Linux", а за начинаещите ще е добре като/ако видят темата, да си свалят програмата (ако въобще някой намери подобна).
По мои преценки, "Linux" потребителите през периода около 2015-2017год, ще стане 10%-11% и след това, ще започне масовото писане на софтуер (игри, приложения, програми и драйвери за "Linux").
Като споменах "Linux" клуба- за мен това е общност от хора, които обменят идеи и си помагат в така наречените "Линукс центрове" (този сайт е типичен пример за "Линукс център").  ;)
Ако не сте ме разбрали, ще повторя- аз не карам някой друг да ми свърши работата (аз търсих, но нищо не намерих), а ако поставите линк за сваляне на самата програма (не линк към сайта, а дируктно към програмата; пример за такъв линк е този в описанието ми, който е за "Ubuntu 10.10"), ще улесните още (средно) 10 души, които са решили на преминат на "Linux".  :) Това допринася за развитието на сайта и прочее.   ;)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 23, 2012, 23:50
Тази страница, която ми пратихте е вече друга, господине. Това наистина Ви оправдава, но до някъде.
Колкото до "Download Now", то нищо не става.
Аз не карам никой да ми върши работата. Просто потърсих помощ в сайта, защото не мога да открия програма за конвертиране на изображения. Целта на писането ми, беше някой да ми прати програма за конвентиране. Между другото: ако пратите такава програма, няма да е само за мен. Всеки месец, десетки хора минават на "Linux", а за начинаещите ще е добре като/ако видят темата, да си свалят програмата (ако въобще някой намери подобна).
По мои преценки, "Linux" потребителите през периода около 2015-2017год, ще стане 10%-11% и след това, ще започне масовото писане на софтуер (игри, приложения, програми и драйвери за "Linux").
Като споменах "Linux" клуба- за мен това е общност от хора, които обменят идеи и си помагат в така наречените "Линукс центрове" (този сайт е типичен пример за "Линукс център").  ;)
Ако не сте ме разбрали, ще повторя- аз не карам някой друг да ми свърши работата (аз търсих, но нищо не намерих), а ако поставите линк за сваляне на самата програма (не линк към сайта, а дируктно към програмата; пример за такъв линк е този в описанието ми, който е за "Ubuntu 10.10"), ще улесните още (средно) 10 души, които са решили на преминат на "Linux".  :) Това допринася за развитието на сайта и прочее.   ;)

bla-bla-bla -- винаги ли сте толкова многословен и нищо не казващ? всъщност въпросът ми е риторичен и не очаквам отговор на него.

опитайте да изтеглите програмата с wget от тази връзка (http://media1.gamefront.com/serioussam/general/tools/wally_155b.exe ($2)) и след това споделете дали ви върши работа. при мен се получи, да видим вие дали ще се справите.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 24, 2012, 00:17
Господине, каквото трябваше да ви го напиша, ви го написах.
Свалих си програмата и я инсталирах. Сега как да конвертирам изображение в *wad?


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 24, 2012, 00:34

Господине, каквото трябваше да ви го напиша, ви го написах.

Свалих си програмата и я инсталирах. Сега как да конвертирам изображение в *wad?

Ами използвайте един от законите на Мърфи -- когато нищо не помага, прочетете инструкциите.

В случая това са инструкциите, публикувани тук от мен -- точките след първата ::)

И да не забравя -- каквото имаше да кажа, вече го казах.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: PaperNick в Aug 24, 2012, 09:03
hao по-рано беше споменал, че не може да се оправя с Английския...


Превод:

Кликнете на File -> New. После изберете Half-Life Package (.wad), като файлов формат. Така ще създадете нов Проект.

Отидете в File -> Open, като изберете желаното от вас PNG. Картината ще се отвори в нов прозорец.

Кликнете с десен бутон в прозореца с PNG-то и от падащото меню изберете Copy. После отидете в прозореца, който създадохме с Half-Life Package (.wad), натиснете десен бутон и кликнете Paste. По този начин, картината ще се копира в Half-Life проекта. Вече можете да затворите прозорецът с PNG-то.

Отново отиваме в Half-Life прозорецът и от менюто избираме File -> Save. Форматът автоматично ще е зададен на .wad, като на вас ви остава да напишете нещо в полето за име. Изберете къде да се съхрани файлът и кликнете на Save
End of Translation

 :)
______________________
Аз мисля, че горе-долу се опитва, но като не знае език, малко по-трудно се ориентира и има нужда от повече помощ...

Кофти е да знаеш само Български ;)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 24, 2012, 09:27

hao по-рано беше споменал, че не може да се оправя с Английския...


Вярно, така беше.

Тогава се извинявам за прекалено силната ми реакция от последния ми отговор.

Но оставам на мнението, че на hao123 му е необходимо малко „поощрение“ за да започне да се справя по-добре сам ;)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 24, 2012, 10:06
Благодаря. Вярно е, че ми е трудно с английския език и като добавим фактът, че съм с нова ОС на компютъра и  съвсем се обърквам. :) Благодаря за информацията.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: STormDevil в Aug 24, 2012, 10:21
За английския...

Може да ползваш Google Translate - http://translate.google.com/ ($2). Следващата страница с информация, която намериш, може да е на немски или френски... Та идеята ми е, че като инструмент е много полезен, понякога безценен.

Поздравления за намеренията ти да опознаеш света на Линукс, то тук нещата стават не само с много питане, а и с много четене.
Не си мисли, че си първия в света, който се сблъсква с даден проблем.

Хората от форума са изключително компетентни и когато някой си е направил труда да ти посочи линк, бъди сигурен, че е проверил какво има там и че това нещо би ти било полезно. Така че, опитай се да направиш максимума, за да разбереш това, което пише на страницата.

Айде, със здраве и успех с Ubuntu  :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 24, 2012, 12:11
Благодаря, готин.  :) :) :) Знам, че не съм първият и че няма и да съм последният човек, който е решил да използва "Ubuntu" на домашният си компютър.  :) Дано повече компании (като "Adobe") започнат да пишат софтуери за "Linux". Тогава нещата ще станат още по-приятни.  :)
Между другото: вярно ли е, че "Microsoft" преди влеме е купила "Skype"?  ??? Това е от чисто любопитство. ;)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: STormDevil в Aug 24, 2012, 12:50
Абсолютно вярно, дори си мислех, че няма да пуснат нова версия за линукс и ще си откараме на 2.2 бета докато не излезе Win8 и не фалират....


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 24, 2012, 13:45
Радвам се, че ми разяснихте нещата.  :) Те, че ще фалират- ще фалират. Но не заради "Windows 8", а заради основните си недостатъци (високите цени на лицензите им, проблемите със сигурността и др).
 :)
Но според мен, www.facebook.com ще фалира преди тях (според последните слухове, някои от акционерите настояват Марк Зукърбърг да им позволи да си продадът акциите; те искат да си ги продадът, докато са още скъпи). Аз имам регистрация в сайта, за да мога да се вписвам в други сайтове с нея.  :) Иначе ми е много интересно: какви PR-и е наел Марк Зукърбърг, че сайтът му е станал толкова популярен?.  :D ;)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: dejuren в Aug 24, 2012, 17:34
/off
Дано повече компании (като "Adobe") започнат да пишат софтуери за "Linux".
Дано повече компании като Adobe спрат да правят софтуер за линух. Флаш-а им е трагедия, освен за мигащи реклами под път и над път не става. Adobe Acrobat Reader за линух има няколко десетки публично известни дупки в сигурността, които те не си мърдат пръста да затворят. Виндов$ версията е по-напред, там са само 16. Да видим поне тези ще затворят ли, и кога.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 24, 2012, 21:24
Е, всеки с мнението си.  8)
Може ли да ми кажете (напишете името) на притурката (която е вляво) на тази снимка ($2)?
Знам, че думата "притурка" не беше най-подходящата дума в случея, но не знаех как да се изразя. Ако все още не сте ме разбрали: интересни са ми онези детайли за системата, които са изнесени вляво на картинката ($2), дали ще стане да сложа това чудо на моя работен плот и как (ако става)? ??? Знам, че не е от най-важните неща, но стои някак си (не знам как да се изразя) ... хакерско.  ;D
Благодаря предварително.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: cybercop в Aug 24, 2012, 21:47
Казва се Conky. Добра програмка, която консумира незначително малък ресурс. За да си направиш приличнa конфигурация  обаче се изискава опит, време или колега, който е готов да ти отслужи с готов конфигурационен файл.


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 24, 2012, 22:28
Благодаря за информацията. Беше ми от полза. Идеално подхожда на "Ubuntu 10.10" (заповядайте снимка ($2)).


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: PaperNick в Aug 24, 2012, 22:45
Доста добре е с това Конки.  :)

Малко офтопик...
Сега, като ти видях VLC, се сетих, че може да ти е полза да го използваш и като Music Player, като просто кликнеш CTRL+L. Така се появява плейлист и можеш да добавяш повече музика. Ако имаш интернет връзка и са ти попълнени данните за песента (албум изпълнител...) VLC директно сваля обложка от интернет и я изобразява. Скрийн ($2)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 24, 2012, 23:15
Това го знам, готин. Между другото: би ли ми писал по скайп, за да те питам нещо (стига само да ти се занимава с моите простотии)? :)


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 25, 2012, 17:54
Това го знам, готин. Между другото: би ли ми писал по скайп, за да те питам нещо (стига само да ти се занимава с моите простотии)? :)
Форумът има лични съобщения, използвайте ги за "би ли ми писал по скайп", моля!


Титла: Re: Инсталиране на "Photoshop" на "Linux Ubuntu 10.10"
Публикувано от: hao123 в Aug 25, 2012, 18:25
Добре.  ;D  :)