Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Кошче => Темата е започната от: go_fire в Aug 26, 2012, 14:19



Титла: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 14:19
Ей тука така те в коша си създавам една тема по въпроса. По принцип е тъпо да се изливат отрицателни мнения, но съм яко напушен в момента. И така кое е вашето?

Моето е *buntu. Вече съм почти убеден, че това дистро е конспирация на костюмарите от Редманд. Просто не е възможно да има други разработчици, освен цитираните, които да направят толкова неструваща за нищо ОС.

Не е имало случай да седна на нея и да не ругая кански. То не са проблеми и проблемчета, то е чудо. Изобщо се чудя има ли смисъл да пускам теми. Направо е учудващо при такова астрономическо количество проблеми, как новопостъпилите питат единствено за скъп чат и кънтър.

Но това, което ме дразни повече дори от долнопробното антикачество е философията на това дистро. Единствената друга ОС с подобна философия споменах в началото, което само затвърждава подозрението ми за конспирация.

Не може ОС да знае по-добре от мен, какво искам и да го прави против волята. Последното решение трябва да е мое. Не може на всяка крачка да прави нещо зад гърба ми и аз да я следвам, като полицаи и да търся какво е унищожила. И да не го търся, след минути то ме намира.

Изобщо ако имам прилично количество тротил, снаряди за гранатомет и няколко ленти за танкова картечница, знам къде ще ги употребя по най-благоприятния начин и отърваване на света от поредни злодеи с мания за величие.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: cybercop в Aug 26, 2012, 14:39
Аз съм си много доволен от Ubuntu и всичко ми е наред при ползването тази дистрибуция. Има огромни възможности за избор /ядра, графични среди, ppa за софтуер/, просто трябва да ги потърсиш. 


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 14:56
Да бе супер, пълно е със софтуер, а един скапан fbxkb няма от две версии насам. И непрекъснато ми бута под носа фалша. Нито има как да изключа прозорчето нито нищо. На два пъти ми го инсталира зад гърба, че трябваше да го махам. Един път се опита да ми набута насила mscorefonts. Ама М$ са пичове, не са като Адобе и Епъл. Като им отказах ЛСКП и не ме инсталираха. Най-идиотското дистро правено някога.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: trosho в Aug 26, 2012, 15:15
Няма смисъл да си тровиш нервите. Най-добре е да не поглеждаш към него, ако те дразни толкова.
И на мен търпението ми се изчерпа в един момент и го смених с друго дистро.
Вярно е, че в Ubuntu има много софтуер и други благинки, но това е без значение, когато ти е писнало.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: cybercop в Aug 26, 2012, 15:40
Това за ttf-mscorefonts-installer сериозно ли го пишеш ? Или, че ти инсталира софтуер за гърба ?


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 15:48
За съжаление съм му заложник. Нямам избор дали да го ползвам, докато имам Ати. Естествено вероятни кандидати са шапки, магьосници и гущери, но вече съм дърт, избрал съм си начина на работа и не мисля да се връщам назад.

Ми да Кибер. Почаках 4-5 месеца преди да мина на 12.04 и то съвсем насила ми го даде като задължителна и неотменима зависимост. WTFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF! Добре, че все пак М$ са точни и номера мина.

За фалша е същата история. Първия път ми го сложи зад гърба (за mscorefonts поне ме предупреди) беше при чистата инсталация. Втория път беше при едно масово обновяване скрит измежду стотици пакети. Но въпреки това не спира да ми натяква по стотици пъти на ден за него.

Някой ще го боли мощно като го пипна мамка му. А имаше време когато имах инсталирана негова алтернатива, после само за пробата сложих и затъмненият, но терора не спираше.

Но най-голямото доказателство, че това дистро го правят в покрайнините на Сиатъл е идиотското напомняне за изключване на компа след всяко обновяване. Доказано е, че в вселената няма други кретени освен тия от дъждовният щат, които могат да поискат подобен абсурд.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: aleximilian в Aug 26, 2012, 15:50
Верно е, че т'фа африканското взема превес, може би от там идват и недоразуменията и не съвсем логични действия в последователноста на действията на *buntu.
На мен и един друг въпрос ми е интересен. Защо на нови потребители им се дава ъкъл баш там да се набият. Те голяма част от тях с next->next->lele_male не могат да се оправят, пък камо ли с *untu.
Не е нормално след гасене и на другия ден като се пусне да е станало невероятно мазило. Без каквото и да се пипа.
Вярвам, че нов потребител ако си сложи слак и го подкара, по-малко проблеми ще има.
Неприятното е друго, че много от нещата в *buntu влизат и в debian.

Тоз Цецко да не е отишъл в canonical?  ;D [_]3


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 16:03
Да факта с Дебиан ми бърка в здравето, защото естествено другите ми машини (е без сървъра) са на него.

Аз да ти кажа през живота си не съм имал и един проблем със Слак. Нито един! Но просто е много кофти инсталацията на нови пакети и най-вече обновленията. Става за зареди и забрави, ама не за всекидневна, настолна машина, колкото и да е железарка.

Все пак ме кефи нещо влязло от *buntu и това е Муон. Мамка му в Гном го има от втора версия. Тя излезе 2002!!! Толкова е трудно да има един демон да следи за обновления веднъж на ден мамка му. Ако разбирах от bash и cron сам щях да го напиша. Това са два реда и един за уведомяване.




Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: Odido в Aug 26, 2012, 16:06
За съжаление съм му заложник. Нямам избор дали да го ползвам, докато имам Ати.
За видеото ли говориш? Щото с дебиана перфектно съм си настроил радеонките от 6-та и 7 -ма серия.С убунту започнах и отдавна съм го отписал.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: backinblack в Aug 26, 2012, 16:07
Жоре, какъв дявол те бута да минаваш на 12.04!? По Унити-то или по новия Гном си се увлякъл!?
Мен новия Гном ми 'аресва, ама тази липса на gksu-nautilus още не мога да я прежаля :D

Между другото, вчера(май) излезе първи ъпдейт на 12.04.1 ! Пробвай и с него.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: Mitaka в Aug 26, 2012, 16:09
В продължение на близо 9 години не ползвах нищо друго, освен Линукс. Дебиан.
Нямал съм никакви фрапиращи проблеми, дори с nvidia драйверите...
Но не ми понесе "КДЕ 4." Хората са си казали - НИКОГА не пускай недовършен продукт за масова употреба. А от КДЕ направиха точно това с първата "стабилна" версия на КДЕ.
Дадох шанс и на Gnome, но не успях да му свикна... сега, с излизането на разните Gnome 3, Unity и т.н. съвсем я втасаха. Наскоро пак пробвах КДЕ 4.незнамси-колко (последното).
Тенденцията е (не ме нападайте, но е така): да го направят максимално близо до Vista/7. Защо им трябваше - идея нямам.
Unity пък се пробва да бъде "таблет на PC", е мерси... нямам нерви.
Гном 3 също само напомня за Гном 2.х...
Не знам защо всичко живо гледа да кооира таблети, виндовси и други подобни.....

Виндовс нямам и не ползвам, освен на майка ми на компютъра.
За себе си съм избрал MAC OS. В началото беше по принуда, вече го ползвам като даденост. А и за това ми плащат.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: petar258 в Aug 26, 2012, 16:18
Е бунтуту е правено като за тъпанари дето не вдяват от линукс - само си взема решения и си прави каквото иска. Също като бозата, не случайно го оприличаваш с нея.  ;D
Тъпото е че често пускат нови неща дето не са изпипани и пробвани и става мазало. И често се случва след ъпдейт на някоя библиотека нещо което е инсталирано отделно да спре да работи. Затова е добре да се кара със стара проверена версия, а ако ти трябва някоя определна програма я инсталирай съвсем ръчно - от tar.gz архив примерно.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 16:20
Всъщност причината да ида на 12.04 са две — пет години поддръжка и КДЕ 4,8. Казват в него били оправили много идиотщини. Но след постоянният терор просто не издържах и се върнах отново на е17. Колкото и Конверор да е втората най-полезна програма във вселената, просто е нетърпимо.

С Ати е руска рулетка, при това в бурето има пет куршума. Ако една версия на шибаният Каталист успее с кански мъки някакси да се инсталира и по някакво чудо да тръгне, то със следващите три няма да е. А това е невъзможно за работа, защото в тестовия най-рядко на всеки три месеца се появяват нови ядра. Да не говорим с лошото момче за какво обновяване става на въпрос.

Естествено логичното решение е просто да не ползвам проприетарни отпадъци. Само дето се оказа, че серията 58хх не работи със свободни водачи. По-точно работи, но няма никакъв шанс да настроиш правилната разделителна способност, ако използваш  аналогов извод на цифров монитор?! Ама какво да направя, като ми изгоря цифровия вход на монитора? Нямам кинти за нов.

А бе аз съм си за бой, че купувам на сляпа вяра.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: backinblack в Aug 26, 2012, 16:29
Цитат
Всъщност причината да ида на 12.04 са две — пет години поддръжка и КДЕ 4,8.........

За поддръжката, до като изтече официалната поддръжка на 10.04 има още почти 1 година, а на сървъра е 5, което значи, че хранилищата ще са активни поне още 3-4 години! На 8.04 са още активни!

За КДЕ...... не знам тука. Аз нещо не го долюбвам и по бих предпочел ХП пред него!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: Odido в Aug 26, 2012, 16:34
ММда с ати имах нечовешки ядове и аз ,но боднах от squeeze xserver-xorg-core-то замразих му ъпгрейда  ,инсталирах последния каталист от сайта на амд и нещата заспаха ,колкото и да харесвам гноме 3 се наложи да го разкарам, че изненадващо за мен е доста бъгаво ,та сложих омразното ми кде и с него без грешка досега карам.Иначе бях решил да пробвам Арч  или дженто и накрая да се откажа от линукс....
П.С. Ползвам wheezy с 3.2 -нещо си ядро amd64 ,имам и един къстъм 3,3 и с него няма проблеми.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 16:37
КДЕ 4 и аз не го харесвам особено (никак даже), но както казах, ако искам втората най-полезна програма в историята, то трябва задължително да имам КДЕ. Обаче мизерниците от Каноникъл намериха начин да ме откажат от него.

Те и друга мизерия бяха измислили. Бяха премахнали настройката, кой да е файловия управител по подразбиране и набутваха насила недоразумението КТунар. Обаче аз съм от стара коза яре, набичих настройките от Дебиан и тръгна. Но не беше за дълго. Тогава започна постоянният ужас.

Добавка
+++++++

Хей Ари това е нечовешко добра идея!!! Как не съм се сетил??? Ами проблемите с държавният комунистически младежки съюз как реши? Караш на дърти ядра? То това не е проблем де. Почти всички ядра са еднакво добри.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: v13 в Aug 26, 2012, 16:41
Да бе бях забравил, че във този форум пишат само супер надути линукс гурута дето винаги за всичко Убунту им е виновно. То бива омраза към една дистрибуция ама чак пък толкоз, направо нямам думи. В този форум от години забелязвам само едно, само лоши думи за Убунту и по всякакъв начин старание за очерняне на дистрибуцията.
Аз лично ползвам Кубунту 12.04 и съм много доволен, нямам никакви проблеми. Някой който се пише разбирач да не може да си изкл. примерно за 5 мин. нещата, които не му трябват...
Много мога да пиша за преимуществата на *бунту но файда в този форум няма. Дори когато излезе нова версия на дистрибуцията се пуска пишман новина след 5 - 10 дена. По добре се прекръстете тук антиубунту форум!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: Mitaka в Aug 26, 2012, 16:42
Аз преди време навих един познат да му инсталирам Линукс.
В интерес на истината, вскчко тръгна, единствено уеб камерата ми даде адски много зор.
Изтрих му Windows-a, и му сложих някакво убунту, вече не помня кое.
Един ден човека ми звъни - Убунту иска да се ъпдейтва, какво да правя? Викам му - ами давай му ОК, пиши си паролата и си готов.
Да, ама не. След рестарта - черен екран. Както и да е, оправих го по-късно, оказа се - бъгнат Х.
Но... човека ме попита директно: Защо да ползвам тази боза, след като спря да работи още при първия ъпдейт, а Виндовса никога не е спирал след ъпдейт?
След което ме помоли просто да му махна Линукса, и да върна Виндовс.

От тогава ми е като обеца на ухото: никога вече не бих скапал работеща система, било то и Виндовс, за да инсталирам каквото и да е на негово място.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: n00b в Aug 26, 2012, 16:42
За мен най-мразената дистрибуция е Slack-a.

С извинение си е чисто сезифово усилие да направиш понякога елементарни неща. Пакет X иска библиотека Y. Не я инсталираш и си капут - следва усилие да разбереш защо и как. Пакет A за да заработи трябва да бутнеш в /etc/B.conf  така че пакет Б да се научи да го използва.

А това е недопустимо!

Втората най-мразена е gentoo - малеее... какви компилации има там и мъка чак ми е бедна фантазията. Аз дето имам опит ме е страх да се захвана с нея, а тук редовно се рекламира на новаците.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: Mitaka в Aug 26, 2012, 16:43
Да бе бях забравил, че във този форум пишат само супер надути линукс гурута дето винаги за всичко Убунту им е виновно. То бива омраза към една дистрибуция ама чак пък толкоз, направо нямам думи. В този форум от години забелязвам само едно, само лоши думи за Убунту и по всякакъв начин старание за очерняне на дистрибуцията.
Аз лично ползвам Кубунту 12.04 и съм много доволен, нямам никакви проблеми. Някой който се пише разбирач да не може да си изкл. примерно за 5 мин. нещата, които не му трябват...
Много мога да пиша за преимуществата на *бунту но файда в този форум няма. Дори когато излезе нова версия на дистрибуцията се пуска пишман новина след 5 - 10 дена. По добре се прекръстете тук антиубунту форум!
А не си ли задаваш въпроса "ЗАЩО?".... защо точно *бунту?


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: Mitaka в Aug 26, 2012, 16:44
За мен най-мразената дистрибуция е Slack-a.

С извинение си е чисто сезифово усилие да направиш понякога елементарни неща. Пакет X иска библиотека Y. Не я инсталираш и си капут - следва усилие да разбереш защо и как. Пакет A за да заработи трябва да бутнеш в /etc/B.conf  така че пакет Б да се научи да го използва.

А това е недопустимо!

Втората най-мразена е gentoo - малеее... какви компилации има там и мъка чак ми е бедна фантазията. Аз дето имам опит ме е страх да се захвана с нея, а тук редовно се рекламира на новаците.

Тия още ли не поддържат пакетни зависимости, та се налага да ги изпълняваш "на ръка"?


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 16:51
Версия 13 тръгнах съвсем непредубено към него. Освен това не съм точно никакъв спец, а обикновен ламер. Тука народа даже монтанчанина дето не е компютърджия (и аз не съм), знаят много повече от мен.

Но имам два въпроса към теб. Как да изключа постоянното напомняне за фалш? При положение, че нямам никакви несвободни хранилища, успява да го качи! Как да изключа идиотското напомняне за презапускане??? Ако отговориш на тези двата, ще задам още десетина.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: Odido в Aug 26, 2012, 16:53
КДЕ 4 и аз не го харесвам особено (никак даже), но както казах, ако искам втората най-полезна програма в историята, то трябва задължително да имам КДЕ. Обаче мизерниците от Каноникъл намериха начин да ме откажат от него.

Те и друга мизерия бяха измислили. Бяха премахнали настройката, кой да е файловия управител по подразбиране и набутваха насила недоразумението КТунар. Обаче аз съм от стара коза яре, набичих настройките от Дебиан и тръгна. Но не беше за дълго. Тогава започна постоянният ужас.

Добавка
+++++++

Хей Ари това е нечовешко добра идея!!! Как не съм се сетил??? Ами проблемите с държавният комунистически младежки съюз как реши? Караш на дърти ядра? То това не е проблем де. Почти всички ядра са еднакво добри.



Мога да ти обясна най-грубо процеса през който минах,ако искаш подробности пиши на лична .
Процедурата е много лесна. Ctrl+Alt+F1 ,спираш графичната среда ,махаш настоящия xserver-xorg-core с прилежащите му буклуци ,както и всякакви fglrx* производни .Влизаш в хранилището и коментираш всичко ,като добавяш нонфрее -то на sqeeze
след като си разкарал хорга си дърпаш новия стабиляга който е 7-9 нещо си мисля.  разкоментираш си старите хранилища.
и след това с  wget -c www2.ati.com/drivers/linux/amd-driver-installer-12-6-x86.x86_64.run поне 12.6 беше последна тогава версия инсталираш и забравяш.Имаше едни врътки със забрана на ъпгрейда на xserver ,които не се сещам от къде ги бях изровил само


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 16:55
Да, да последното е лесно, просто слагаш hold на пакета. Много благодаря! И нямаш проблем с ДКМС? Яко!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: Odido в Aug 26, 2012, 17:05
Ами тази процедура я направих на прясна инсталация ,та се наложи предварително да дръпна хедърите ,dkms ,gcc мисля беше...
Трябва да почна да си водя записки ,че забравям какво беше ,а някой път ми се налага да минавам отново през същите болежки.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 17:06
Ще помоля Марчето да обедини тая тема с другата, защото се оказа, че към нея няма как да добавя анкета. До тук съм добавил само три отговора, защото няколко човека казахме за едно дистро, Нуб за още две. Като се появят други кандидати, ще ги добавям динамично.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: tonitochev в Aug 26, 2012, 19:28
Най-омразната ми дистрибуция е Федора, Сусе след нея и като цяло всичко що е рпм.
Жоро, жоро, жоро ....Знаеш, може би, че някога не обичах хич Убунту, поради извратеното според мен тогава използване на sudo. Е, сега не ща да видя Дебиан. На настолния е Кубунту с КДЕ 4.8.4 (което върви бързо и перфектно), а на нетбука е Lubuntu.
И въобще не разбирам как може да си се фанатизирал да ползваш разните там гнаш -маш боклуци, вместо работещият си прекрасно флашплаер. Ама били свободни - е кво като, като не бачкат просто ...
Истината е, че Убунту и семейство са си най-изпипаните дистрибуции. Колкото до проблемите с обновяванията - еми знайте си хардуера и си преценявайте. С интелска картичка няма как да стане инфекция. С чиста инсталация също няма как да стане проблем. Мамка му, ъпгрейд от версия до версия си е равносилно на ъпгрейд от хп на седмица ....


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: borovaka в Aug 26, 2012, 19:41
Между другото като стана въпрос за "свобода" Столман съвсем са му проговорили от Марс:
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=radmjL5OIaA ($2)

Слушах и се хванах за главата ... най-голямата мъдрост беше, Американците да се замислили да не правят деца, щото популацията им скапвала природата. Другото беше, че нямало значение дали програмист, щял да може да си храни детето, щото той, ако не пишел "свободен" софтуер, скапвал правата на обществото и това, че той предлага лиценз с който хората са съгласни или не, нямало значение, щото ги бил изкушавал ... Та такива мити работи.

Иначе по темата, определено Slackware, за десктоп специално трябва да си болен да го ползваш, иначе Gentoo си бачка прилично и ако се сложат подходящи USE флагове всичко си е ОК, като изключим чакането за компилация.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: sstefanov в Aug 26, 2012, 19:42
Centos!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 20:24
Добавих трите предложения.

Няма да ползвам програма, чиито договор казва, че има право да ме шпионира. В тая връзка Саутпарк четиринадесети епизод от трети сезон е много показателен. Да това е сатира, но сатирата е самия живот.

Столман не знам какви ги е бъбрил, нямам време сега за него. Но, ако е казал, че иска намаление на популацията, то това не са негови думи, а съвсем официална позиция на всички правителства във връзка с екологичните проблеми.

Населението ще бъде съкратено много значително, независимо дали го иска или не Столман. Разбира се, ако не сме достатъчно добросъвестни да го сторим доброволно, ще ни организират случка. А пък и да не бяха твърдо решени да намалят популацията, то така или иначе тая планета няма как още дълго да издържи и тя лично ще ни го причини.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: sudo в Aug 26, 2012, 20:46
Българските хейтъри, най-добрите хейтъри в света! Обичам ви всичките!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 21:01
И ние те обичаме  :P


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: nyakoy в Aug 26, 2012, 21:24
Аз съм се научил да не мразя.  ;D
Казват, че човек рано или късно стига до Дебиан. Е аз няколко пъти съм стигал и все съм се отказвал. Не мога и не мога да го харесам. Същото и с Минт - каквато и версия да сложа не може да ме накара да я запазя.
Не ги мразя, просто не ги ползвам.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 21:50
Тъй де Некойси, започнах с декларацията, че е лошо нещо, не се препоръчва, ама си бях перколясал. Сега от коментара ти не разбрах да добавя ли или не Дебиан и Мента? Аз рано попаднах на Дебиан (рано, рано, колко да е рано, към 2003, вече имах хем там пет годинки с Манрака), та си останах на него.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: dev_urandom в Aug 26, 2012, 21:52
Ползвам Слак от версия 7.0 и НЕ съм имал проблеми. Коя ли душица гласува, че го мрази ?  ???


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: jet в Aug 26, 2012, 22:03
Ползвам Слак от версия 7.0 и НЕ съм имал проблеми. Коя ли душица гласува, че го мрази ?  ???
аз го мразя. А ти за какво си го ползваш- да ти подпира вратата ли?


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: dev_urandom в Aug 26, 2012, 22:08
Ползвам Слак от версия 7.0 и НЕ съм имал проблеми. Коя ли душица гласува, че го мрази ?  ???
аз го мразя. А ти за какво си го ползваш- да ти подпира вратата ли?

Не, подпира ми тавана  ::)
Аман от хейтъри ...


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: dejuren в Aug 26, 2012, 22:11
Българските хейтъри, най-добрите хейтъри в света! Обичам ви всичките!
sudo, присъединявам се към теб!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: dev_urandom в Aug 26, 2012, 22:13
Българските хейтъри, най-добрите хейтъри в света! Обичам ви всичките!
sudo, присъединявам се към теб!

+1


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: borovaka в Aug 26, 2012, 22:14
@dev_urandom Би ли казал за какво го ползваш ... ако е за някакъв сървър ОК, ама за десктоп нужди, ми изглежда малко неудобно решени ( пак зависи от нуждите де ... ). Преди време и аз ползвах дистрибуции които по-голямата, част от настройката им иска намеса, ама вече не виждам голям смисъл да си хабя времето и нервите, за такива щуротии.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: backinblack в Aug 26, 2012, 22:16
Жоре, като стана въпрос за мандракета, видял ли си, че магеята дето е приемник на мандривата, а тя пък приемник на мандраке, стремително върви нагоре в дистроуач и вече е на 2-ро място(!) само след ментата, а до преди месец беше към пето!?
Каня се да я кача на виртуалка да я разгледам!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: nyakoy в Aug 26, 2012, 22:17
Тъй де Некойси, започнах с декларацията, че е лошо нещо, не се препоръчва, ама си бях перколясал. Сега от коментара ти не разбрах да добавя ли или не Дебиан и Мента? Аз рано попаднах на Дебиан (рано, рано, колко да е рано, към 2003, вече имах хем там пет годинки с Манрака), та си останах на него.


Аааа, не ги добавяй! Аз само не ги харесвам, не ги мразя  :D


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: edmon в Aug 26, 2012, 22:19
какъв комплексар трябва да си ,, за да мразиш някакъв софтуер! всички имат предимства и недостатъци. на някой са по-явни на други по-дразнещи. например нямам никаква идея за какво вообще съществуват слакваре и генту освен като доказателство за идеята!!!!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: backinblack в Aug 26, 2012, 22:31
Цитат
например нямам никаква идея за какво вообще съществуват слакваре и генту освен като доказателство за идеята!!!!

Да си запълват времето безработните :D


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: dev_urandom в Aug 26, 2012, 22:37
@dev_urandom Би ли казал за какво го ползваш ... ако е за някакъв сървър ОК, ама за десктоп нужди, ми изглежда малко неудобно решени ( пак зависи от нуждите де ... ). Преди време и аз ползвах дистрибуции които по-голямата, част от настройката им иска намеса, ама вече не виждам голям смисъл да си хабя времето и нервите, за такива щуротии.

Ползвам го за сървърни нужди, и за нещастие покрай КДЕ4 - за десктоп
Само веднъж съм омазвал машина със Slak, покрай невниманието ми за инсталиране на Evolution, когато се направих на хитър с rpm --nodeps


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: gat3way в Aug 26, 2012, 22:38
Или комплексар или каубой...


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: dev_urandom в Aug 26, 2012, 22:39
какъв комплексар трябва да си ,, за да мразиш някакъв софтуер! всички имат предимства и недостатъци. на някой са по-явни на други по-дразнещи. например нямам никаква идея за какво вообще съществуват слакваре и генту освен като доказателство за идеята!!!!

Мда, имаш как да намериш авторите и да  питаш, нали ?


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: cybercop в Aug 26, 2012, 22:46
Жоре, като стана въпрос за мандракета, видял ли си, че магеята дето е приемник на мандривата, а тя пък приемник на мандраке, стремително върви нагоре в дистроуач и вече е на 2-ро място(!) само след ментата, а до преди месец беше към пето!?
Каня се да я кача на виртуалка да я разгледам!

Няма да съжаляваш. Това за мен е най- добрата дистрибуция с KDE. Аз харесвах старата Mandriva, но Mageia е по- добра. Още като я стартираш от Live CD оставаш очарован. Всяко нещо е на мястото си. Само избери Europe2 версията, че в нея е българската локализация.
Достатъчно е да разрешиш тези хранилища
http://s19.postimage.org/xc65tw6cx/non_free.png за да можеш да инсталираш всичко, което ти е необходимо. Ако си с нова карта на nvidia, след инсталацията може да се наложи да инсталираш firmware-nvidia.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: dev_urandom в Aug 26, 2012, 22:53
Темата е провокативна - какво мразим -> детската проходилка /Убунто?/ или възрастните ?/Слак/ :)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: gat3way в Aug 26, 2012, 22:56
Значи KDE си е доволно удобен и красив WM. Ама ядяло много ресурси, ама било шарено. При мен си върви доволно мазно и приятно на 6GB рам, AMD Radeon 6870 и 6-ядрен булдозер. Това може да си го сглобиш за има-няма 1000 лева при добро желание. Ако изнасилиш някаква антика с 512 мегабайта DDR, антикварен athlon и видеокарта от зората на unified shader-ите от сорта на nvidia 8600, еми няма да върви като хората и KDE не е виновно за това, виновен е скапания хардуер. Че и да мразиш софтуера щото не ти върви на музейния експонат....не, не мога да го разбера :)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: dev_urandom в Aug 26, 2012, 23:02
Значи KDE си е доволно удобен и красив WM. Ама ядяло много ресурси, ама било шарено. При мен си върви доволно мазно и приятно на 6GB рам, AMD Radeon 6870 и 6-ядрен булдозер. Това може да си го сглобиш за има-няма 1000 лева при добро желание. Ако изнасилиш някаква антика с 512 мегабайта DDR, антикварен athlon и видеокарта от зората на unified shader-ите от сорта на nvidia 8600, еми няма да върви като хората и KDE не е виновно за това, виновен е скапания хардуер. Че и да мразиш софтуера щото не ти върви на музейния експонат....не, не мога да го разбера :)

Дали винаги е въпрос на hardware, или се хвалиш какво притежаваш като машина ?
На КДЕ4 бих му пратил SIGKILL

Поздрави, все тая , различни гледни точки


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: backinblack в Aug 26, 2012, 23:16
Абе аз от има няма 3 години съм на Линукс и още куп работи не знам, терминали не ползвам и си плая сичкото през интерфейс по уиндоуски и до сега никога не ми се е случвало с Убунту да ми се омаже нещо от ъпдейт и тем подобни работи! Омазвам от експериментиране и незнание, но не и от хората които го правят.
В началото ги превъртях и федори и гущери и дебеляни и мандриви, но най-юзерско ми е убунту, квото да попитам чичо гошо уроци има бол, всеки софтуер си има хранилища и пакети за убунту и на никой не препоръчвам нищо различно от него!
Не знам как на някои тука дето и със сертификати се изказват, че убунту и сървър в едно изречение не можели да съществуват и не ставало! Те мога да им разбера проблемите!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: gat3way в Aug 26, 2012, 23:17
Говоря съвсем принципно. Софтуерът не може да е скапан само защото не върви както ти се иска на скапан хардуер.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: dev_urandom в Aug 26, 2012, 23:22
Говоря съвсем принципно. Софтуерът не може да е скапан само защото не върви както ти се иска на скапан хардуер.

Добре, обясми на всички останали колко им е скапан HW и защо нямат машина с 15755 ядрен CPU


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 23:40
Добре е. Много им се радвам на Магеята. Франсетата вечно правеха някакви глупости, никога няма да се вразумят. Стара любов си ми е. Иначе, не бях видял, в DW рядко влизам.

Не съм казвал, че КДЕ4 не е красиво. Точно обратното. А сравнено с предните КДЕ-та 1,2,3 (едно съм виждал само на картинка), си е направо кръстоска между Лео Ди Каприо и Брад Пит. И ефектите са много готини. Не, че виждам да са с нещо по-различни от въздъртия Берил, дето е три пъти по-лек, най-малко.

Но може да се приеме, че не всички имат конфигурация като твоята. Всъщност тия дето имат са щастливци. И 1 000 лева за много наши сънародници е космическа сума.

Предпоследният път като купувах нов компютър (без монитор) през 2006-та струваше 600 лв. без ДДС и лизинга му беше  за три години. Точно това е масовия случай. Е има и един такъв момент, че до като свърши лизинга вече дъно му горя, два твърди диска, други неща сменях, добавях памет…

Последното беше особено гадно. Защото взе, че излезе Вкистата и цената на паметта се срина буквално за един ден. Две гъбки струваха на цената на 256 меги ден по-рано.

И изискванията на всички приложения в рамките само на месеци литнаха в десетки пъти. Та вече не можех да карам с 512 и трябваше да докупувам, което ми струваше над сто лева за втора плочка. Мани-мани, трагедия беше.

Но от тогава насам трагедията само расте. Вече се говори за 8, 12, 16 гъби памет. Тия за нищо ги нямат. Процесорите вече са с 2, 4, 6, 8 ядра. А Ве ужас.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: gat3way в Aug 26, 2012, 23:42
В духа на такива мнения лесно мога да им обясня че са жалки некадърници, които не могат да си намерят свястна работа и да си купят нормален компютър. Ще е точно толкова коректно.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 26, 2012, 23:45
Ми аз никога не съм претендирал да съм особено кадърен, но познавам много надарени дето бачкат за 400 на месец и то, ако имат късмет. Не всички брат сме взимали правилните решения в живота си.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: gat3way в Aug 27, 2012, 00:07
Добре, тук очевидно имаме някакво controversy. Живеем в консуматорско общество, ОК, човек може да взема 400 лева, което също е ОК. От друга страна, KDE е отворен проект, не комерсиален такъв. Сега може ли един отворен проект да е символ на консуматорското общество е интересен въпрос.

Също така дори и да вземаш не 400, ами 200 лева, не мога да го разбера този негативизъм. В смисъл примерно ако видя някое Порше на пътя, въпреки че знам че никога няма да си го позволя, няма да го намразя само защото струва n на брой годишни заплати. Разбирам, макар че не споделям, това виждане че нямането на пари е един вид достолепно, хилядите тъпаци с много пари до немалка степен подпомагат това. Обаче да обяснявам че нещо е лошо _само_ защото е извън възможностите ми е просто глупаво.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: backinblack в Aug 27, 2012, 00:32
Жоре, аз съм с i5 и 8GB рам, но ги ползвам само за виртуалки. За нормални офисни и домашни нужди, на които няма да се играят игри, на всички приятели препоръчвам втората употреба слимчетата с P4 3-3400+ с 1ГБ рам ддр2 и 80ГБ хард. По 150 лефа са и никой от тях, който ме е послушал не е съжалявал! 12.04 ще си върви пирфектно на тях. На един приятел на такъв с 2ГБ рам съм му добавил още един диск в райд1 и освен за десктоп с Убунту 10.04 му върви и рутер и един уиндоус във виртуалката.
Преди време и аз търсих свястно дистро за слаби компютри, но се отказах от това!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2012, 00:44
Да ти кажа на лаптопа съм с един гигабайт и единственото, с което е използваем е комбинация между  pekwm|flwm и fbpanel|tint2, евентуално fbdesk за гъзария. При това положение докарвам умопомрачаващото потребление от ~50 МБ, което само преди няколко години беше нечувано. С flwm успявам да сваля още 2 МБ.

Само при това положение е използваем. Ако река да съм нахален мога да го засиля към ROX-Desktop, за да имам всички възможни графични екстри, но дотам. С е17 например потреблението скача към 150, а ако случайно взема, че включа Гном се чувствам като с телефон.

Сиреч не мога да имам повече от едно пуснато приложение, но то в никакъв случай да не е от тежките като  Опера, Опен Офис или Гимп. С iceweasel например е трагедия под Гном2.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: gat3way в Aug 27, 2012, 00:49
Между другото, на работа имам vmware виртуална машина с убунту 12.04. Заделени са му две ядра и 2 GB памет. Търкаля gnome, eclipse cdt, coverity (едно изключително прасе за статичен код анализ, java-базирано, със сървърна част и postgresql backend), bitbake (build система за крос-компилация за ARM архитектура, много наподобяваща gentoo-вската такава, също прасе). Нямам никакви оплаквания. Единствено трябваше да сменя сесията по подразбиране да е класическия гном. bitbake също така вижда зор когато parse-ва всички рецепти за пръв път и си билдва там depencency графовете. Като цяло съм много доволен. Native сигурно щеше да си върви още по-добре, за жалост съм вързан към уиндоус.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2012, 00:51
Е да, ама това е два пъти повече памет и тогава за Гном отива под 1/6, а не почти половината, което спокойно отваря възможност за 3,4,5 тежки приложения.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: gat3way в Aug 27, 2012, 00:55
Паметта в момента е доста евтина, като се замисля, май не помня някога да е била по-евтина.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2012, 00:57
И отново опираме до пари. Специално при мен, още една плочка струва 60 лв. на втора ръка (защото нова вече не се продава за машини произведени преди четири години!!!), което в моя случай е невъзможна за бюджета ми сума.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: backinblack в Aug 27, 2012, 01:22
Цитат
Native сигурно щеше да си върви още по-добре, за жалост съм вързан към уиндоус.

Моето впечатление е, че нативе всички вървят по-бавно! 10.04 във виртуалка на едно ядро и с 512 рам ми върви по-бързо от колкото на такъв пентиум дето препоръчвах по-горе, пък ХП-то лети още повече :D

Жоре, да е слабо процесорчето, колкото и рам да слагаш файда няма! Аз на тия пентиуми дето ти споменах по-горе, с 2ГБ рам, като отворя купища табове и приложения да вдигне консумацията е на 1,5 заета започва да идъхва, но с толкоз заета рам, доста работи можеш да вършиш с нормална и шаренка дистрибуция!
Ей този модел ($2) има място за втори диск вътре! Точно такъв ползва приятелчето с дето го споменах по-горе, но с малко по-бръз процесор. Тези с 40ГБ хард са с ide и работят малко по-бавно. Не си струва, нищо, че са и по-евтини.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2012, 02:10
Ако не ползваш много ефекти, не е от значение толкова. Ето например, сега се преместих на лаптопа. В него имам отворена само Опера с около 60 страници и ROXTerm (естествено за де сме без конзолка, трябва си непрекъснато).

Положението е процесерно време около 10% и над 700 заети от паметта, като почти още толкова са във виртуалната.  А процесорчето е 1,2 Центрино, като е от тия орязаните с намаления волтаж, което реално си значи равностоен на PIII.

Обаче като изяде цялата памет и почне да скрибуца на 4200 обортният диск си става мазало.


‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑
Добавка
‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑‑

А да за компютърчето. Точно същия модел (dc7100SFF) ми беше служебният. Това чудо успяваше да понесе без никакъв проблем seXandPorno. Когато ни набичиха 2007 мислех, че ще се трупяса. Все пак това е някакво мижаво Пентиум Д на 2,8. Но издържа! Миналата година, след съкращенията набиха даже 2010! И то работи.

Това е някакво чудо на техниката. Не знам защо, но винаги марковите машини с по-малко ресурси вървят по-добре от домашните с повече. На предната работа пък бях с някакъв вехт Пентиум тройка на 600 и с него същата ОС летеше. За сравнение на домашният ми тогава (450 МХц) имаше деветосмица и тя се задъхваше, което е много странно, защото същата машина с нестабилен Дебиан и КДЕ 3,2 (и 3,1 но не 3,3) беше пушка.

Тогава имах още един комп (марков) на 233 и на него 98СЕ в общи линии биваше, а 3,11 и Мандрак 7,1 чупеха плочки в банята. Може би все пак е от значение това, че си идват с лицензирани ОС и всичко по тях със седмици е сертифицирано точно за нея.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: Oxy в Aug 27, 2012, 07:06
Аз нещо не я разбрах тази тема... реално хардуера става все по-мощен и по-евтин (Долара за гигабайт, или долара за гигахерц), респективно софтуера става все по-комплексен, все по-функционален, все по-сигурен и задължително с това и по-ресурсоемък.  Другото което не разбрах с това мрънкане относно дистрибуциите и техните философии и прочие. Убунту било тежко, Дженту му трябвало много време за компилиране и тн... ами винаги има трейдоф, пък и нали за това има толкова дистрибуции и е свободен софтуер, като не ти харесва си сваляш нещо друго и точка.
Аз понеже съм от най-мързеливите, обичам най-новия хардуер и прочие харесвам убунту... Федора също харесвам, но имах проблем с флаша и се отказах. Дженту също харесвам, ама станах вече на 20 и в клубовете има по-интересни неща от манюала за юз-флагс на дженту иф ю ноу уа ай мийн. Ако целта ви е да се интересувате и да бъзикате едни компютърчета действайте. Лично на мен като го работя това с компютрите и го следвам същевременно, да ви кажа все тая какво е Линукс, уиндоус или мак - гледам да си свърша работата максимално бързо и да хвърля някъде компютъра да не го гледам.
Ето какво ползвам в къщи:
Един сървар с убунту сървар лтс
Един Макбуук Еър с Лайън - цел разработка на на разни неща и аппове.
Един Ейсър на 2 години почти с i5 и 4 гиги рам... на него търкалям едно хУбунту 12.04 което само да стане 12.10 отива на Гном 3 и в него от време на време търкалям една виртуалка със уин 7 като ми трябва да ползвам разни специфични софтуери.
Скоро ще се сдобия с едно настолно желязо само за да му набия уиндоус 7 ултимейт с едно м$ вижуал студио ултимейт с няколко дбмс-а(на въпроса защо - ще се пише един дейтабейс абсракшън лейър).
Извода - вземаш си нещо което ти върши работа и не хленчиш.
ПС: Много плюене падна по гном 3. Ползвах го с последната федора и само заради него можех да остана на федора. Ако някой толкова се е затъжил за стария гном 2 тип изглед, има си го в гном 3. Просто спираш ефектите преди логин или още по-добре ХФЦЕ работи много добре според мен.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: v13 в Aug 27, 2012, 07:21
Темата е супер тъпа!
Бях чувал разни неща за форума тук от разни хора, които са го зарязали ама все не ми се вярваше. Е сега се вече много добре разбирам какво са имали предвид.
На всичкото отгоре анкетата е манипулативна понеже се гласува само от регистрирани а е ясно и без анкета, че пишещите във форума на 90% мразят Убунту. От друга страна има още ред популярни дистрибуции, които не са включени в анкетата. Аз примерно бих гласувал за Дебиан само на пук на злобарите против Убунту.
С тая тема тотално се излагате!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: CHH4 в Aug 27, 2012, 09:12
Не харесвам Ubuntu, може би защото никога не съм харесвал GNOME като графична среда, пробвах 12.04 с новото Unity, пробвах и с classic desktop-a - е не става, тъпа история и това е.
От няколко месеца съм с Kubuntu 12.04 (с ъпдейтнато kde до 4.9 и ядро 3.5.3) на не чак толкова нов хардуер - ThinkPad T61 (Intel T7500, Nvidia Quadro 140, 2GB RAM) и кде върви безупречно със или без включени ефекти. А всички знаем Quadro-то преди 2008ма за какво ставаше въпрос .. с две думи тю тю  ;D


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: danaildr в Aug 27, 2012, 09:24
аз обичам дебиан, но ползвам кубунту, но то и в секса е така, не винаги си лягаш с обичаната жена


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: b2l в Aug 27, 2012, 09:28
аз обичам дебиан, но ползвам кубунту, но то и в секса е така, не винаги си лягаш с обичаната жена

За секса - ОК. Ама за дистрото, защо да не си с любимото си?


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: danaildr в Aug 27, 2012, 09:34
защото нямам достатъчно място да си бекъпна информацията, а и лаптопа е сертифициран от убунту и всичко работи от раз


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: lunarvalley в Aug 27, 2012, 10:46
мрън-мрън-мрън
 ;D
кат не ви кефи не ползвайте ве сладури... те па и мразят!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2012, 11:19
Версия 13 не си чел темата човек. Поначало тя не беше с анкета. Взеха да се трупат гласове и реших да сложа. Дистрота се добавят при поискване. Това, което поиска вече е добавено и спокойно може да гласуваш.

Не могат да гласуват външни за форума, защото SMF не го позволява, най-доброто, което ми позволи като я създадох беше да се вижда от нерегистрирани. Явно и с форумни системи не си се занимавал.

А да и на всичкото отгоре темата започва с отказ от отговорност.

И на последно място. Тази тема е в коша! Какво точно полезно очакваш от нея??? Макар такова все пак да има и то точно за недолюбваният от теб Дебиан, но как да го знаеш, като не си я чел?

Не обичам неподготвени изказвания в стил аз съм най-великия, а Вие смотани хейтъри.


За персоналните компютри никак не съм  съгласен, че са поевтинели. Говоря за класическите настолни. Освен, че действа трижди проклетият муров закон, действа и неговото първо следствие — мечтаният компютър винаги струва 3 000 щ.д.

Нещата сега струват колкото и преди 10 години или дори 15. Да имат много по-добри параметри, но цената на изделие е същата. Има и случай за брутално поскъпване.

„Любимият“ ми пример са видео ускорителите. В края на деветдесетте мечтаната Riva TNT2 или VooDoo струваха най-много 300 щ.д. Я вижте днес. Поскъпване с от 200 до 300 %. Ей на това викам инфлация. Почти три пъти по-високи цени!       




Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: v13 в Aug 27, 2012, 16:22
Аз в този форум никога не съм се надувал и правел на велик за разлика от много други. Форумни системи съм ползвал всякакви и мога да ти кажа, че няма невъзможни неща, само желание да има.
Какво очакваше с тази тема, всички да ти съчувстват в стил дружинката на анонимните....
Убунту е прекрасна дистрибуция!


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: kifavi8024 в Aug 27, 2012, 16:31
Ама добре бре...
Какво толкова си се захванал с тази тема - вече ти казаха, че е в коша и в нея всеки може да си твърди каквото му е на душата. Това е тема като все едно сте седнали на по  [_]3 някъде навън и си говорите глупости.

Толкова ли ти е странно, че има хора, които им е интересно да си водят такива шантави разговори от типа - кое дистро мразите най-много.

Според мен темата дори е градивна, защото когато някой дава мнение, може да видиш какви доводи дава и дали това мнение е основано на нещо или просто е говорене на изуст.

v13 - явно ти си от хора които не зачитат чуждото мнение или от тези, които се дразнят ако мнението им не съвпада с чуждото. Като не ти харесва тази тема, не влизай да я четеш и това е.
Толкова ли е трудно.
Форума е разделен на секции. Скрии тези които не ти харесват и си чети само тези, които ти харесват.

По темата: аз мразя всички дистрота и като цяло всички операционни системи - защо? Щото никоя не ми покрива стандарта на 100% :P  ;D  ;)  [_]3  >:D


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: v13 в Aug 27, 2012, 16:39
Кефете се няма да пиша повече в темата.
Аз не съм чак такъв "супер" потребител та да си позволявам да оплювам която и да било дистрибуция, най-малкото, защото това е трудът на хиляди хора, а на голяма част от тях и не се заплаща за това. Тук явно обаче има хора, които са постигнали супер висоти в познанията си за Linux и много лесно разбират, че Убунту е "буклук".


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: edmon в Aug 27, 2012, 17:39
 офф... мен живо ме интересува следното, ако Мандейк 8.0 е работил сносно на Селерон на 600 MHz с 512 Мб РАМ, няма ли да е супер бърз на двуядрен Атлон на 2ГХц с 4 ГБ  РАМ.????


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: kifavi8024 в Aug 27, 2012, 17:53
Кефете се няма да пиша повече в темата.
Аз не съм чак такъв "супер" потребител та да си позволявам да оплювам която и да било дистрибуция, най-малкото, защото това е трудът на хиляди хора, а на голяма част от тях и не се заплаща за това. Тук явно обаче има хора, които са постигнали супер висоти в познанията си за Linux и много лесно разбират, че Убунту е "буклук".

 Аз не мога да разбера защо приемаш нещата толкова навътре?
Като цяло най-доброто в света на линуксите, е че разработчиците малко или много се вслушват в съветите дори и на обикновенните потребители. Може да не е за всичко, но все пак това движи света на Линукс...
 Нещо те е прихванало и си мислиш, че само "храниме без покритие". Реално просто изразяваме мнение. Какво толкова? Толкова ли е странно, че на някой не му харесва еди кое си в дадена дистрибуция? Както и да е :D
Явно някои теми са болни за определни хора...


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2012, 18:38
Едмон, ако много държиш имам оригинален диск точно с тази версия и мога да направя проверка. Преди време си пусках едни игрички през DOSBox. Ами не можеха да се играят изобщо. Летяха буквално и свършваха за под секунда. При проверка се оказа, че за една друга много популярна ОС имало програмче наречено cpukill, с което ставало да се играят. Боли си ме, защото моята първа любима игра (Каратека), която играех още 1986. год. е сред тези игри :(



Опа сетих се, че онзи диск не разпознава дискове със SATA връзка. Имам тук някъде една двайска и ще сложа нея за пробата.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: blagomil в Aug 27, 2012, 22:47
Защо трябва да мразиш ОС или дистрибуция на дадена ОС.Когато нещо не ти харесва просто не го ползваш и толкова.А ако се имаш за много вещ и знаещ,вместо да мразиш вземи,че създай някаква нова дистрибуция,супер перфектна или поне някакво приложение.
Не вземам участие в такива анкети,защото за мен те са тъпи.
Лично аз си ползвам Убунту,работи си отлично,не ми създава проблеми и ядове и съответно съм доволен от тази дистрибуция.
Наздраве на всички мразещи и не мразещи. [_]3


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 27, 2012, 23:10
Наздраве Благо, мене днеска ме дариха с литровка старо винце, та имам с какво да отбележа. И все пак твърдението за перфектно работеща и безпроблемна дистрибуция никак не може да бъде съотнесено към Убунту, колкото и в него да са работили в посока на потребителски опит. Доказателство е, че половината гласове до тоя момент са именно за него.

Естествено участието и неучастието е по избор, и никой не те задължава с нищо.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: lunarvalley в Aug 27, 2012, 23:32
Цитат
Доказателство е, че половината гласове до тоя момент са именно за него.

аха
скоро ще станат цели 25 гласа -- наистина представителна извадка


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: n00b в Aug 28, 2012, 00:01
Едмон, ако много държиш имам оригинален диск точно с тази версия и мога да направя проверка. Преди време си пусках едни игрички през DOSBox. Ами не можеха да се играят изобщо. Летяха буквално и свършваха за под секунда. При проверка се оказа, че за една друга много популярна ОС имало програмче наречено cpukill, с което ставало да се играят. Боли си ме, защото моята първа любима игра (Каратека), която играех още 1986. год. е сред тези игри :(



Опа сетих се, че онзи диск не разпознава дискове със SATA връзка. Имам тук някъде една двайска и ще сложа нея за пробата.

шшш айде по-полека с процесорите. Аз moonpatrol за Apple ][ играя на C2D/C2Q.

Виж параметрите на DosBox:
http://www.dosbox.com/wiki/Performance#CPU_Cycles_.28speed_up.2Fslow_down.29
и свърши работата.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2012, 01:05
М-м-м друга любимка, но от началото на деветдесетте, когато бях на двуцифрени години и ходех на кръжоци (другия беше по Ботаника) в пионерския дом. Нуб преди време ми се искаше да те беся, ама все повече почвам много да те уважавам. Сега, ако кажеш и от де да го дръпна,  съвсем ще те заобичам.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 28, 2012, 07:55
М-м-м друга любимка, но от началото на деветдесетте, когато бях на двуцифрени години и ходех на кръжоци (другия беше по Ботаника) в пионерския дом. Нуб преди време ми се искаше да те беся, ама все повече почвам много да те уважавам. Сега, ако кажеш и от де да го дръпна,  съвсем ще те заобичам.

Може да опиташ от тук ($2), пък после да споделиш какво си направил :)

За емулатор на Apple може да погледнеш LinaApple ($2) дали ще ти свърши работа.

И внимавай детенце да не се запали по тези игри, че ще трябва да мислиш за нова машина по никое време ;)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: vyrgozunqk в Aug 28, 2012, 08:09
Мнооого мразя Fedora и гласувах за нея.
Ужасно сбъркана дистрибуция, която само има претенции.
Като си оправят GUI-то на пакетният мениджър, като разкарат това отроче наречено SELinux, което просто пречи на една десктоп дистрибуция и пооправят още няколко дребни нещица, може и да и обърна малко внимание.  ::)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: bop_bop_mara в Aug 28, 2012, 10:00
GUI-то на пакетният мениджър
Цецо, не се излагай с тия GUI-та, има си терминал  ;D

Ама като се замисля, от тука може да почне флейм на тема "dpkg срещу rpm". И може да успееш да обърнеш резултатите срещу Fedora и CentOS >:D


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: laskov в Aug 28, 2012, 10:28
//извън темата
... когато бях на двуцифрени години ...
Е-е-е, че кога навърши 100 !?!?  :)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: laskov в Aug 28, 2012, 10:34
По темата - аз бих гласувал "Въздържал се", ама няма такъв избор.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: n00b в Aug 28, 2012, 12:22
М-м-м друга любимка, но от началото на деветдесетте, когато бях на двуцифрени години и ходех на кръжоци (другия беше по Ботаника) в пионерския дом. Нуб преди време ми се искаше да те беся, ама все повече почвам много да те уважавам. Сега, ако кажеш и от де да го дръпна,  съвсем ще те заобичам.

Имам на един диск записани около 2000 изображения на дискове. Като сметнеш че на един диск има и повече от една игра или приложение се получава колосален брой.

Преди 5 години играх Conan, Hard Hat Mack, StarBlazer (малеее, друга любима), GoldRush, etc. Върнах се 20 години назад... удоволствието е НЕОПИСУЕМО. И да - превъртях moonpatrol, докато навремето не можах да го направя.

Трябва да взема да намеря архива - ако тук има други фенове да го шерна и към тях?


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2012, 12:38
Вече има  ::)

Как така сто? Всъщност кръжоците ги почнах малко по-рано, защото от края на 1993-та разпуснаха пионерската организация, но кръжоци все пак имаше още две-три години.

Ако 1990. год. съм бил на двуцифрени години, най-малкото от тях е десет (то на толкова бях), след 22 години, няма как да съм на сто. Мога, но ако двуцифрените бяха над 78, но при това положение и през 1980. год. щях да съм на двуцифрени, че и доста по-рано. Но израза „вече бях“ не предполага, че по-рано също съм бил.

ddantgwyn на всички домашни съм им накупил компютри. Цифром и словом значи пет +2 лаптопа. Всички те се ползват за игри и филмчета, но официално само два са детски на синовете.

Добре, че на тоя свят съществува ssh, че не знам иначе как бих се оправял. Този на майка ми обаче е с ОС дето няма ssh и съм го оставил на самотек да се оправя.

Нуб и на мен не ми се отдаде някога да я превъртя, даже подозирах, че просто няма край.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: laskov в Aug 28, 2012, 12:47
Вече има  ::)
Вече гласувах :)
Как така сто? ...
Най-малкото двуцифрено число е 10, а най-голямото - 99. Щом възрастта ти е била двуцифрено число, значи вече е трицифрено :)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: ddantgwyn в Aug 28, 2012, 13:01

Вече има  ::)

...

ddantgwyn на всички домашни съм им накупил компютри. Цифром и словом значи пет +2 лаптопа. Всички те се ползват за игри и филмчета, но официално само два са детски на синовете.

Добре, че на тоя свят съществува ssh, че не знам иначе как бих се оправял. Този на майка ми обаче е с ОС дето няма ssh и съм го оставил на самотек да се оправя.


За компютъра на майка ти използвай комбинацията stunnel + rdesktop. Но имай предвид, че масовият Windows позволява включване само на един потребител -- два не могат да се включат едновременно, иска си допълнителен лиценз :)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: clovenhoof в Aug 28, 2012, 13:55
Малко е смешно (безсмислено) да има опция "въздържал се".


"Въздържал се" предполага че точно определен брой хора гласуват и смисъла му е да се знае колко от тях не са гласували (или колко са гласували).
В случая, за да се въздържиш просто не гласуваш :)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: laskov в Aug 28, 2012, 14:04
Аз пък мисля като някои от изказалите се вече, че не може да се мрази дистро. За да мразя, значи да познавам много дистрибуции, да не искам да работя с ЕДНА от тях, но да ме принуждават да го правя. Освен това, избягвам да мразя каквото и да е и мисля, че не ми е познато като вид емоция или нагласа.
Но пък съм прочел темата и искам да се знае, че имам друго отношение по въпроса и мисля, че е добре да се знае и броят на хората, които не желаят да гласуват. Така получаваш и общата бройка на прочелите темата.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: clovenhoof в Aug 28, 2012, 14:21
Тази бройка ще я получиш ако задължиш хората да гласуват, но случая не е такъв.


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Aug 28, 2012, 15:27
Много задълбахте бре хора. Тука е свобода, демокрация. Който иска гласува, който не иска не. Не е толкова лошо да има въздържал се. По тоя начин тия трима до тук показват, че имат отношение по темата.

Ето и на нормални избори има десетки хиляди невалидни бюлетини. Това са десетки хиляди изразили отношението си. Същото са сторили и тия дето не са гласували. Но първите (специално в тоя случай) показват, че са стигнали до тази тема, не са я отминали и са имали свое виждане.

Ей сега ще добавя още един отговор за по-интересно  >:D


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: laskov в Aug 28, 2012, 15:44
...
Ей сега ще добавя още един отговор за по-интересно  >:D
Мно-оого провокативно :) Няма да продължа за да не "разваля" резултата :)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: nyakoy в Aug 28, 2012, 16:14
Току-що и аз се въздържах.  :)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: laskov в Sep 23, 2012, 20:58
А вие тука мразите убунту: Инфраструктурата на LibreOffice мигрира на  Ubuntu 12.04 ($2)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: bop_bop_mara в Sep 23, 2012, 21:02
А вие тука мразите убунту: Инфраструктурата на LibreOffice мигрира на  Ubuntu 12.04 ($2)
Сега много тролско ли ще е да кажа, че аз още ползвам Open Office (много, много стар) на щайгата... И даже съм малко по-доволна спрямо Libre Office-а на лаптопа... ;D ;D ;D


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: dejuren в Sep 23, 2012, 22:37
А вие тука мразите убунту: Инфраструктурата на LibreOffice мигрира на  Ubuntu 12.04 ($2)
Сега много тролско ли ще е да кажа, че аз още ползвам Open Office (много, много стар) на щайгата... И даже съм малко по-доволна спрямо Libre Office-а на лаптопа... ;D ;D ;D
Да, много ще е тролско! Къде гледат модераторите не мога да ра'збера! Само бой по троловете рзбирш ли! ;D


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: go_fire в Sep 23, 2012, 23:16
Ми то и в Скуизи си е ОО.о, та и аз в редките случай, когато ми се налага, го ползвам, ама поне не съм модератор  8)


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: bop_bop_mara в Sep 23, 2012, 23:18
ама поне не съм модератор  8)
Бе, аз може да съм модератор, ама поне не ползвам Убунту...  ;D ;D ;D


Титла: Re: Анкета за най-мразена дистрибуция
Публикувано от: task_struct в Sep 23, 2012, 23:31
Ако трябва да парафразирам една мисъл "Има 2 вида операционни системи - такива, които всеки мрази и такива, които никой не използва" (оригинала е за програмни езици)