Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Начини за увеличаване на бързодействието => Темата е започната от: ignorant в Dec 19, 2015, 20:20Титла: Reiser4 vs BTRFS
Публикувано от: ignorant в Dec 19, 2015, 20:20
Здрасти хора, реших да направя едно малко проучване сред потребителите на този форум. Reiser4 не се поддържа от ядрото но пачнатите ядра могат да я използват, а BTRFS от 4.3 е стабилна и спокойно може да се ползва от ядрото.  Кой как мисли Reiser4 или BTRFS е по-стабилна? Моля да не взимат участие в анкетата хора които не са използвали и двете файлови системи.


Титла: Re: Reiser4 vs BTRFS
Публикувано от: cybercop в Dec 19, 2015, 20:43
BTRFS е бъдещата файлова система по подразбиране за почти всички дистрибуции и в момента, вече е такава в Open SUSE. Добре работеща файлова система със сериозна корпоративна поддръжка и огромни възможности. Ползвал съм я и имам много добри впечатления от нея. 
http://s19.postimg.org/h62q6kx0x/btrfs_jessie.png ($2)
Колкото до другата - не съм я ползвал и не познавам лично човек, който да я ползва. Не съм сигурен, дали изобщо се ползва за друго, освен от ентусиасти, за да си правят експерименти с нея.


Титла: Re: Reiser4 vs BTRFS
Публикувано от: pennywise в Dec 19, 2015, 22:53
btrfs още не е завършена официално ама си я ползват хората вече. Райзер ползвах преди 3-4 години незнам и аз защо, а от тогава само ext4. За мен лично няма особено значение тъй като не търся нищо специално от файловата система.
Относно скороста, едва ли има големи различки, мисля, че btfs е малко по-бърза от ext4, но с малко.
Общо взето на стар хардуер каквото и да му сложиш, ще е бавно сравнен с нов.

Отговора може би клони към btrfs, но аз бих изчакал малко преди да я ползвам.


Титла: Re: Reiser4 vs BTRFS
Публикувано от: go_fire в Dec 20, 2015, 10:36
Бътърефес е една щуротия, която се опитва да е зетефес за ядрото Линукс. И съответно точно като нея се опитва да решава задачи, които не са ѝ работа, като raid, резервни копия на данните, връщане на състояние (backup picture).

Обаче е достатъчно чуплива и по-важното с лоша производителност, че Сусе да се откажат от нея по подразбиране след само една версия, в която я ползват. Казват, че това е бъдещето. Ако е така предпочитам да живея в миналото.

Рейзър ползвам от амнайсет години, когато ме споходи токов удар. На следващият вече благославях небесата, че съм с него. След това се сдобих с непрекъсваемо захранване, а повечето лаптопи имат работещи поне някакво време батерии (демек вградено). Но въпреки това продължавам да съм с него. Ext бих ползвал само, ако обменям данни с друга ОС.

Проблема на четворката си го написал сам. Той не е в ядрото. Да се грижиш сам за ядрата е играчка. Единственото ядро (за което знам) поддържащо го щатно е продъненото Зен. Не мога да си го причиня. И поради това не мога да поддържам четворката на повечето си машини, карам основно с по-старата версия, която си е все така стабилна.

п.п. Забравих. На скоро си цапнах лаптопа точно където е диска (сефте ми беше) с тежък предмет. Ядрото се паникьоса. Всичко мина без проблем. Рейзъра се оправи сам.


Титла: Re: Reiser4 vs BTRFS
Публикувано от: Recku в Dec 22, 2015, 21:41
Както всичко, напоследък съвременното е най-големият боклук. Reiserfs използвам на настолния със хард диск с няколко увредени сектора (за по-сигурно). Подходяща е, ако целиш по-голяма защита по отношение на загубата на данни, а и е най-бързата с малки по обем файлове. Най-грубо, това са причините, поради които бих избрал reiserfs.


Титла: Re: Reiser4 vs BTRFS
Публикувано от: Ipolit в Dec 23, 2015, 16:04
BTRFS е много яка на книга, въпросът е дали вече е достатъчно надеждна, че да се ползва в продуктивна среда. Аз отдавна и се точа, ама малко ме е страх още.
Иначе ZFS ползвах няколко години и не съм имал никкави проблеми. Ама не искам повече БСД.
Тоя Райзер жив ли е още, нали беше някакъв масов убиец?


Титла: Re: Reiser4 vs BTRFS
Публикувано от: Recku в Jan 03, 2016, 15:07
Тоя Райзер жив ли е още, нали беше някакъв масов убиец?

Е, да убиеш жена си в много от случаите може да бъде основателно. Всеизвестно е какви паразити могат да бъдат. :D


Титла: Re: Reiser4 vs BTRFS
Публикувано от: 10101 в Jan 03, 2016, 17:57
Ама не искам повече БСД.

Били споделил защо не искаш повече БСД? Питам ей така за собствено наблюдение.Благодаря предварително ако има отговор.
На мен нещо новите версии не ми допадат...

Поздрави.


Титла: Re: Reiser4 vs BTRFS
Публикувано от: growchie в Jan 06, 2016, 11:56
От двете по-стабилната е ZFS :)


Титла: Re: Reiser4 vs BTRFS
Публикувано от: ray в Jan 07, 2016, 15:54
Преди 4-5 години ползвах reiser4 на Gentoo и работеше добре (тоест доволен съм).
Вече не ми се занимава да компилирам всичко и ползвам btrfs&ext4 на бинарно Gentoo, доволен съм и от тях (особено оптимизирани/ext4).
Но гласувам за reiser4.

Поздрави,
Румен