Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Начини за увеличаване на бързодействието => Темата е започната от: supervas в Dec 24, 2016, 11:02



Титла: Адаптация на init системата спрямо зареденото ядро
Публикувано от: supervas в Dec 24, 2016, 11:02
Въпроса е следния:

Може ли да се направи така, че при избор на едно ядро от bootloader-а да се стартира един комплект от зареждащи скриптове или конфигурация на init системата, а при избор на друго ядро да се използва друга конфигурация или скриптове? Кой би бил елегантния начин да се направи това? Проверката да се прави в init системата или ядрото да указва кои скриптове да се използват?


Титла: Re: Адаптация на init системата спрямо зареденото ядро
Публикувано от: de_dust2 в Dec 25, 2016, 17:44
Да може. Това е Линукс. Тук всичко може. Като за начало научи какво е initrd, как работи, как се създава, как се добавят скриптове, как се добавят модули и т.н. Можеш да използваш това при еднакви ядра, но с различни initrd-та


Титла: Re: Адаптация на init системата спрямо зареденото ядро
Публикувано от: supervas в Dec 25, 2016, 23:23
Не се бях сетил за този вариант!

Но знам, че не е задължително да се ползва такъв файл. Ако нужните неща се компилират в ядрото, той не е нужен. Вярно, е че е трудно да се каже предварително какво е нужно и какво не и ползването на INITRD улеснява нещата по принцип.

А как може да се реши задачата, ако не се ползва INITRD?


Титла: Re: Адаптация на init системата спрямо зареденото ядро
Публикувано от: mystical в Dec 26, 2016, 00:20
Ако имаш време разгледай linux from scratch, тя е от типа направи си сам, но има документация и готови скриптове. Един от вариантите е модифициран initramfs http://www.linuxfromscratch.org/blfs/view/7.9/postlfs/initramfs.html ($2). В ядрото също има опции какво да стартира след като зареди, но всичко това е обвързано с време и доста тестове.