Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Коментар => Темата е започната от: laskov в Nov 13, 2019, 10:30Титла: Какво става?
Публикувано от: laskov в Nov 13, 2019, 10:30
Става ли все още или не? :) (опит за шега) :)

Занимавам се с разни Линукс неща, имам някои идеи, имам и проблеми. Търся инфо из нета, но не е както преди - няма актуални описания на инсталационни процедури, няма описания на тънкости в конфигурирането. Е да, инсталаторите вече "правят всичко". Тук-там намирам някой, който да е питал същото, често преди сто години, и е останало без отговор. ( Пример. ($2) ) Наистина ли всичко отиде в облака и хостинг компаниите?

Понякога имам усещането, че това, което правя, го правя само аз, а това е признак, че съм тръгнал да правя нещото по съвсем грешен начин.

Преди време тук във форума гъмжеше от теми, свързани с технически проблеми. Напоследък - само коментари, често без връзка с Линукс.

Мислейки си това, се сещам, че OpenFest скоро отмина. Каква ли е била атмосферата там, се питам? Дали е имало такова усещане за вакуум? Гледам сайта им - изглежда е бил жив преди събитието, но по време или след събитието, явно е умрял. Няма коментари, ... нищо! Има ли някъде някакви коментарни статии, отразяващи събитието?

Ако съдя по активностите във Фейса, 3D принтирането е едно от по-живите неща.

Та затова се питам, "Какво става?".


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: vyrgozunqk в Nov 13, 2019, 11:07
Всеки си кътка работата и мястото, не ще да споделя, работодателите не дават свободно време на хората... Десктопският пазарен дял на линукс системите пада, клауда расте... К'во да ти кажа. Фактори бол.

Защо да поддържаш 2-3 гурута локално, като на цената на заплатата на един - 2 от тях можеш да си наемеш сървис със съпорт.  ::)

Съответно съпорта на тоя сървис няма да седне да драска по форумите, защото тия неща се кътат във вътрешни бази. Нещата се затварят, пък и Столман изчезна. Хипаризма умира.  ::)


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: makeme в Nov 13, 2019, 11:14
Отговорът на този въпрос е доста дълъг. Накратко - фрагментацията във всички слоеве на компютърния свят, доведе до някак си естествена стандартизация (или по-скоро групиране) на по-известните (по-работещите) решения. Това важи за всички нива - хардуер, ос, софтуер (можем да прибавим при линукса и десктопа).

Дори, ако разгледаме само броят дистрибуции, който имаме в момента, ще се види, че само за някой по-известни, можеш да намериш специфични обсъждания в нета. Всеки форк дава повече сила на това , от което е форкнато (разбира се, ако не е пълен провал). Дори ако искаш да го разглеждаш на пазарен принцип - вземи биткойн и ще видиш, че всеки път когато излезе някоя нова криптовалута, цената му се вдига :) .

С всичко това казано, за мен не е чудно, че не можеш да намериш всичко в нета, понеже дори и да съществува, ще е иглата в купа сено (и то доста голям куп :) ).
Ето и пример: Ако питаш как да инсталирам мейлсканера с колаб, аз няма да мога да ти отговоря. Ако питаш обаче как да го инсталираш на цпанел, ще ти напиша или направо ще ти дам линк :) .   

ПП: И това което каза @vyrgozunqk го има. Ако е нещо неизвестно, ненаправено - по-скоро ще го видиш като нов проект, а няма някой да го направи за теб :)


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: 4096bits в Nov 13, 2019, 11:15
Като обикновен потребител, не ми се е налагало да се ръчкам много по която и да е система. Не съм пускал продъкшън сървъри, не съм предлагал хостинг услуги или изграждал мрежи, по-големи от домашната. В тази връзка, не съм се ровил толкова по нета за специфични и свързани с това неща. Та, няма как да сравня.
Но факт е, че облачните услуги предлагат по-добри цени - и простота. Ако ти порасне бизнеса, само доплащаш, а скалируемостта е тяхна работа. Да плащаш заплата на екип или дори на един човек, да свърши същата работа, да поддържаш хардуер, който трябва да сменяш поне през две години за да си в крак с конкурецията, е по джоба само на големите. Малките компании и фирмички просто не могат да си го позволят. Но пък и решенията, които им се предлагат, могат да се реализират често с по-малко ресурс, отколкото си мислят. В крайна сметка, всичко това е пазар. Този, който дава услугата се стреми да вземе повече за по-малко. Другият който я търси - също. Но нещата са ясни. Ако не го направиш сам, се поставяш в зависимост от някой друг. Ако другият реши нещо смахнато да направи или се срине, се сриваш и ти.

Което води до другото. Мисленето на "бизнесмена". Повечето тъй наречени бизнесмени, правят точно това - опитват се да намаляват разходите. И когато им предложиш по-ниска цена, се хвърлят. А облаците я предлагат. Но на това се ловят тези, които са по бързите печалби. Които искат да забогатеят от днес за утре. Другите, които искат да градят нещо, предпочитат да намаляват друго - зависимостите. Да, инфраструктурата расте заедно с бизнеса ти и това, което трябва да правиш е само да плащаш. С облака е толкова лесно. Но с този растеж винаги се стига до едно. Плащаш за пакет услуги и ако искаш нещо специфично... ей тогава може би ще ти дойде акъла. Не можеш да си го купиш, следователно, не можеш да угодиш и на клиента. А може и да не е само той. И бавно започваш да губиш позиции. Това в по-дългосрочен план.

Според мен е нормално да се ползват облаците, обаче докато понатрупаш малко капитал. След това е редно да си изградиш сам това, което ти трябва. Да, ще трябва да си наемеш специалисти, да купуваш железа, обаче в крайна сметка, бизнеса си е твой и ако от това ти зависи бъдещето, глупаво е да го поставяш в ръцете на други. Както казах, ако стане нещо, пропадаш  и ти.

Както винаги се отклоних. Та обратно към темата. Не мисля, че информацията за всичко се е затрила или хората не описват, какво са направили и как. Може би търсачките изкарват на преден план първо определени страници. Според зависи от кого, колко печелят.

Може би трябва да ползваш разширено търсене. Например по дата. Имаш проблем с тази и онази система, излязли онази година, онзи месец и залагаш търсене до дата шест месеца след това. Ако попадаш на неща, които не ти трябват обаче ти излизат непрестанно, можеш да ги изключиш от търсенето. Не е лошо да се знаят всички възможности на търсачките. Аз от много време си мисля, да науча какво например ми е дала като възможност Гугъл, обаче така и не съм сядал да го направя. А инструментите в търсачки, които могат да се ползват за търсене не са малко.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: ray в Nov 13, 2019, 11:20
Определено съм съгласен и с двете мнения преди моето !

Друго което мога да добавя е факта че все повече се работи с готови или полуготови неща, които при това стават и много сложни.
Пример: доскоро гледах (и на практика) как работи Kubernetes, K3s, Rancher и други подобни системи които навлизат доста бързо.
Ножицата между разработчиците на тези неща и потребителите става огромна, почти е невъзможно да разбереш тънкостите, нещата са изключително динамични и променливи.
Една такава система (клъстър) ти дава огромни възможности да деплойнеш почти всичко, да го скалираш, промениш и т.н.
ИИ май навлиза скоростно и в тези сегменти. Отделно че почти всичко това са фирмени решения, често без код.

PS: гледам че и makeme & 4096 са писали и то доста верни неща. Съвсем отделно не забравяйте че може и търсачките да са започнали повече да филтрират съдържание  :)


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: 4096bits в Nov 13, 2019, 12:20
Това и аз казах, ма доста по-тромаво. Филтрират се разултатите.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: senser в Nov 13, 2019, 12:55
Благодаря за темата - и аз вече бях почнал да се притеснявам, че правя някакви странни неща, с които никой не се е сблъсквал (с др. думи - глупости) :)
Последните 1-2 седмици ми се наложи да се занимавам с OpenBSD и по-конкретно подкарването на IKEV2/IPSEC тунел със StrongSWAN в другия край - повече инфо по темата е от преди годинии съответно не е актуална.
И напълно съм съгласен с това, което сте коментирали по-горе....


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: ray в Nov 13, 2019, 15:10
// off-topic (лек)

Извинявам се че пак ще отклоня темата от чисто техническа към бизнес-политико-техническа, но общото съгласие на толкова хора по тази тема показва че наистина "има нещо там"  ;)

Който е чел "Катедралата и базара" (от преди повече от десетилетие) знае че там се сравняват два модела на разработка на софтуер - катедралния/бизнес и базара/свободна колаборация и неограничаващи разработката лицензи.

Според мен "базара" доказа че е по-добър и качествен като модел на разработка, вероятно затова "катедралата" започна да взаимства неща и да ги добавя към своите продукти, но не толкова на "парче" а като цели подсистеми (Линукс подсистемата в Windows и вероятно много други).
Паралелно с това от доста години, около 90 % от разработчиците на линукс-ядрото са служители на големи корпорации и заплатите им идват от там.
Така че бих казал, в момента се следи за перспективни идеи и начални концепции и след подбор се продължава тяхната разработка, но на ниво фирма/корпорация (с всички по-големи възможности за това - пари, хора, медийно покритие и т.н.) и така се "затапва" разработката на оригиналната идея и автор  :o

Следва следващата стъпка, да се подтисне единия модел и да се даде предимство на другия, и как да стане това - много просто като се ограничи достъпа до определена информация и се подчертае друга "нашата". "Фалшиви" и "истински" новини концепцията  >:D
И понеже "базарния" модел се базира на свободен обмен на информация, подобни ограничения силно ще го възпрепятстват и с времето ще западне (до голяма степен).
Това го нахвърлях малко набързо, но намерението ми бе по-скоро да споделя насоката на мислите ми четейки мненията тук ...


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: makeme в Nov 13, 2019, 16:02
ray, съгласен съм с всичко казано от теб, без намекът за конспирация. Да, базарният модел победи ($2) :P , но това не означава, че катедралния сега си отмъщава :)

Ако приемем, че иглата от моята метафора по-горе съществува и ти се мъчиш да я откриеш с инструмента google, трябва все пак да знаеш как работи той. Истината е че никой не знае, но всички познати работещи в СЕО областта се обединяват около едно нещо - органични търсения. В превод - ще намериш нещо, само ако масата го търси и намира :)

Преди години гугъл бяха казали, че всякакви правителствени/държавни сайтове ще са с по-голям приоритет при резултатите. Това към момента, по мои наблюдения не е вярно. Не знам колко пъти съм търсил неща в гугъл, които ЗНАМ че ги има в някой официален/държавен сайт, но всички резултати са от новинарски сайтове. (разбирай официалната информация е изместена от медиите, които я използват). В това няма нищо конспиративно, разбира се. Просто хората ползват повече информацията от медиите (увеличават сламата в купа сено).

В техническия свят, в който всички тук живеем, освен Arch обществото, друг не знам дали е направил своята купчинка със слама. Всичко е игли  ;) Дори ако трябва да сравним "на времето" и сега - ще се види, че реално интернет отдавна се използва от повече лаици, от колкото хора занимаващи се с технологии. С това казано - гугъл ще ти предлага информация за лаици повече от колкото техническа.  ;)


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: ray в Nov 13, 2019, 16:31
@makeme: самата концепция и терминология относно "Фалшиви" и "нефалшиви" новини (разбирай информация най-общо) показва че опитите за разделение на наличната информация не са някаква "конспирация" а нещо съвсем "официално" за което доста често се говори, пише и дори се разработват алгоритми/продукти и конкурси за реализация на тази концепция.

Сега пределно логичния и резонен въпрос е: кой ще определи кое какво е ? (защото на тази база вече съвсем реално се извършва филтриране и премахване на съдържание, не е само на думи).
Извинявам се, но нямам особени причини "сляпо" да вярвам на изявленията на Гого или на които и да е друг, мога да ги приема за сведение и с времето да се съглася с тях или не  ;D

И не става въпрос за "отмъщение", а по-скоро за не особено честно използване труда на други хора (както се казва - нищо лично  >:D).


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: makeme в Nov 13, 2019, 17:23
Оф, човек, знаех си че не трябва да давам примери с медии и правителства. Не вярвам колегите по-горе да са намерили "фалшива" информация. Или не са намерили, или е била непълна, или е била стара.

Това, което се опитвам да кажа е че всички сме виновни за резултатите на Гото, а не е някаква световна конспирация. Ако иска колегата по-горе може да сподели след като е изградил тръбата, дали е направил туториал в нета, Гого да го види. Не искам да звучи като нападка и за това ще кажа, че и аз не правя туториали, след като съм си блъскал главата седмици наред.

Тук имаше един потребител Vask0. Момчето беше много надъхано да си направи свой форум, където да има точни туториали как става това или онова: https://forum.softinfo.org/
Питаше ме за доста неща и понеже видях ентусиазма му, реших да му помогна (надявам се да го е оценил), въпреки и че се дразних, че не пуска теми и другите тук да помагат (базара). В крайна сметка престанах да се занимавам, тъй като нямам време да се занимавам с поддръжка на форуми и ето още един пример за макар и косвена, все пак вина, за ситуацията.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: plamen_f в Nov 13, 2019, 17:35
Според мен отдвана липсва критична маса. Останалите вече са изчерпани - което си е съвсем нормално.

Следя постоянно

https://www.linux.org.ru/ ($2)
https://www.linux.org.ru/forum/general/ ($2)

Разликата е от земята до небето.
Просто мястото България се обезлюди от индивиди нужни за място като това.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: Naka в Nov 13, 2019, 18:00
А имате ли чувството че самият Веб (като интернет страници) загива.

Никой вече не се интересува да чете веб страници, блогове....сайтове на фирми.
С тези мобилни джаджи, Гого като че ли нарочно кара потребителите  да забравят за веба и лансира само приложения - Youtube приложение, Фейсбоок приложение......Хората не знаят вече какво е браузер и за какво служи :o :o :o

Да сте забелязали някой да отваря ФБ на телефона си в браузер? Въпреки че сегашният html+css+js е отвратително мощен и всичко може да се направи. Тъй че проблема не е технологичен.


Другият основрен проблем е, че според Гого ако нещо не обновявано дълго време (или просто е старо), то е неактуално и не трябва да се показва. :o
Написал някой перфектен туториал преди 10-тина години. Излизал е на първо място 2-3 години.....Иди че го намери сега.
Добре де ама техническите работи какво да им обновяваш. Теорията си е същата и сега и преди 10г. и преди 100 години!


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: 4096bits в Nov 14, 2019, 02:30
Браузърите са чудесни за разработката на графични приложения. Ползваш им само машината, а интерфейса лесно можеш да го разкрасиш, както си пожелаеш. Това намаля и писането на код. Пишеш едно уеб приложение и то работи навсякъде. Няма устройство без браузър. Хората няма как да разберат, че двигателя е Google Chromе нарпимер. Гледат приложение за мобилен телефон или десктоп, цъкат по интерфейса и изобщо не ги интересува, какво е отдолу. И не би трябвало.

Няма да се учудя и ако приложението за ФБ на телефоните на хората е такова.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: remotexx в Nov 20, 2019, 07:35
и малко встрани...

Остаряваме бавно
неусетно почти
Много видимо аз,
по невидимо ти

Едно време на въпроса "Какво става"? отг. беше... куп пожелания... К'вото му/ми става, да/не сядаш на него  :P, а сега...

А сега малко по към темата, макар и не съвсем.,. От известно време забелязвам, макар че открай време си е така... и аз още не мога да си го обясня - защо като се отцепи една тема от друга и се получават 3 вместо само две? напр. тази тема се разцепи на две а всъщност станаха 3, според мен излишната е тази - междинната
https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48670.0Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: Acho в Nov 20, 2019, 08:31
Пак става то.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: go_fire в Nov 20, 2019, 08:36
Искаш да кажеш, че остаряваме, затова мрънкаме, а света си е наред?

Най-вероятно е така. Ама сме още млади :P

п.п. Тези „междинни“ теми се създават автоматично, когато преместиш тема. Логиката е от старите бюлетини. Там се търсеше по категории, не е имало нещо като „последни мнения“. Когато човек тръгне да търси тема в даден раздел, ако няма „междинка“, ще реши, че е изтрита. Иначе нищо не пречи да се трият тези теми. Но те са вид връзка. Вярвам, че все още има хора употребяващи форумите по стария начин. Ако пък толкова настоявате, ще трия тези, автоматично създадените.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: vyrgozunqk в Nov 23, 2019, 22:58
Според мен отдвана липсва критична маса. Останалите вече са изчерпани - което си е съвсем нормално.

Следя постоянно

https://www.linux.org.ru/ ($2)
https://www.linux.org.ru/forum/general/ ($2)

Разликата е от земята до небето.
Просто мястото България се обезлюди от индивиди нужни за място като това.

И техният сайт е като писан на пърл, преди 20-на години... :D

Ама не сравнявай пазар с ~240млн. руско-говорящи и пазар с 6 млн. население от които 3 пенсионери, 1.5 цигани и турци без образование. : )))


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: go_fire в Nov 24, 2019, 10:04
Според мен отдвана липсва критична маса. Останалите вече са изчерпани - което си е съвсем нормално.

Следя постоянно

https://www.linux.org.ru/ ($2)
https://www.linux.org.ru/forum/general/ ($2)

Разликата е от земята до небето.
Просто мястото България се обезлюди от индивиди нужни за място като това.

И техният сайт е като писан на пърл, преди 20-на години... :D

Ама не сравнявай пазар с ~240млн. руско-говорящи и пазар с 6 млн. население ...

ЛОР e на Жаба. И е с година по-стар от ЛЗБ. Nixp.ru беше на Пърл, но преди 7-8 години го пренаписаха на п4п, че оказа се в РФ не останали хора да знаят Пърл :(


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: go_fire в Nov 24, 2019, 10:08
Потребители ми сигнализираха, че в темата сериозно се преминава добрия тон. Говори се за манафи. Изказват се мнения за наши сънародници та били те и от друг етнос. Ще помоля това да спре. Иначе ще бъда принуден да си вляза в задълженията.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: spec1a в Nov 24, 2019, 11:13
Потребители ми сигнализираха, че в темата сериозно се преминава добрия тон. Говори се за манафи. Изказват се мнения за наши сънародници та били те и от друг етнос. Ще помоля това да спре. Иначе ще бъда принуден да си вляза в задълженията.

   Aз съм един от тези ,които употребиха думата "манаф".
Много ясно обясних,че:
Цитат
Буквалният превод от турски на "манаф" е "продавач на плодове".
Това го пише в "Речника на чуждите думи" - издание на БАН.
И между другото,в арабските страни се среща "Манаф" като име.

"Изказват се мнения за наши сънародници та били те и от друг етнос"
Не съм аз,и не съм виждал такова нещо.Нека си каже написалият го ...

По отношение на наглата кифла  Херо Мустафа:
Каква е тая,че да се меси в Българската енергетика !?!
Щяла да докара "енергийни експерти" от САЩистан,които да ни кажат
какво да правим с АЕЦ "Козлодуй" и т.н. !
Това не е ли намеса във вътрешните работи на суверенна държава !?!
Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: remotexx в Nov 29, 2019, 08:20
Най обичам миризмата на напалм рано сутрин - край на цитата
Макар че по скоро в случая е за риба и пр. а бе все нещо дето се пържи в собствен сос.
Или казано по нашенски - гузен негонен бяга.
Срещата на Дръмпф с банския старец още неприключила и троловете пак се активизираха. Макар че то там при тия двамата въпросът е спорен кой е по интелигентния, но пък за сметка на това циркът е пълен. Мен най ми хареса снимката на фона на флотското знаме вместо на държавния флаг, ма така е който иска платноходки и гларуси трябва да се научи да разпознава и флотските знамена, нъл тъй.

Колкото до новия посланик, поне се постара... поне да почне да учи местния език, а не като пид.рашките посраници дето ...как па един не научи български.
А по бизнес дела по добре и хич да не се изказват, Хеле па и неподготвени, ма те кога ли са били подготвени, е по добре ли е 'и взорът отнийде надежда не види' или е по добре да има некой да предложи помощ, или дори и само съвет да е, и кой има файда , от едното и кой от другото. Стар принцип още от римско - Qui Bono?

https://faktor.bg/bg/articles/zapochna-sreshtata-borisov-tramp
- обърнете внимание на фона, най-вече на знамето  8)

П.П.
Ето така се прави, културните хора помагат на хората в нужда
https://m.censor.net.ua/video_news/3161737/gumanitarnyyi_konvoyi_ot_ukrainy_pod_posolstvo_rf_prinesli_unitazy_i_nijnee_bele_videofotoreportaj

А предложението за нов медал направо изби рибата  ;D

Прямо на акции люди нарисовали так называемый новый флаг военно-морских сил РФ и медаль "За взятие унитаза".


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: spec1a в Nov 29, 2019, 10:40
   Ало, дистанционното ...
Защо наричаш Тръмп "Дръмпф" ? Не те ли кефи нещо ?
А защо не те кефи ?
Да не би да е заради това:

Федералното бюро за разследване не може да ни каже това, което трябва да знаем за контактите на Доналд Тръмп с Русия. Защо?
Защото това би застрашило продължителната му, строго секретна операция срещу мафиоти свързани с руския президент Владимир Путин… и с Тръмп.
Но мълчаливото протакане на федералните води до далеч по-опасен риск – провал в разрешаването на кризата на доверие в президента на Америка.
В тази статия WhoWhatWhy предоставя в 6 500 думи подробна информация от разследване извършено в продължение на два месеца.
ФБР очевидно е знаело, пряко или косвено, на базата на наличните факти, че преди изборния ден Тръмп и неговата предизборна кампания
са имали лични и делови отношения с определени лица и групи свързани с престъпни елементи , включително известни руски гангстери,
които пък имат връзки с Путин.

https://bivol.bg/trump-fbi-sater-russian-mafia.html

Само да вметна,че bivol.bg е откровено про-Хамериканска медия ...


Вижте се какво представлява президентина ви (Тръмп(ф)) бе !
Уууууууу ...
Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: remotexx в Nov 29, 2019, 17:15
Убав, лош.. какъвто такъв, моем да си го любим или па мразим - свободни хора, а отсреща к'во ги събира по затворите Пут.ин или направо ги заравя, а и него кога ще го импийчнат? При това там е доказано напр. че заповедта за свалянето на един пътнически самолет е дошла от върховния главнокомандващ, разследването приключи, а сега да видим какво ще му се случи...

ФБР барем разследва, а отсрещната страна (ФСБ, ГРУ) какво прави, защо не им помага, та даже вътрешно разследване не направиха, един вид забраниха си да знаят дали са му помогнали. А бащицата кога ще го разследват за това и кога ще го капичнат... тъй се,  импийчнат, ма вие ме разбрахте.

П.П. А кога ще им върнат тоалетните на хората?


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: 4096bits в Nov 29, 2019, 22:32
Предпочитате Хилари да беше президент?!


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: spec1a в Nov 30, 2019, 09:36
   Считайте,ало тази кукундрела Килъри Хлинтън беше
станала президент,вече да е натиснала едно такова по-специално
"червено копче" ... и ... мазало,бате  ;D


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: 4096bits в Nov 30, 2019, 12:18
   Считайте,ало тази кукундрела Килъри Хлинтън беше
станала президент,вече да е натиснала едно такова по-специално
"червено копче" ... и ... мазало,бате  ;D
Абсолютно. Крещеше в предизборната си кампания, как Русия трябва да бъде унищожена. Досега да сме се затрили, та и целия живот на планетата барабар.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: ray в Dec 02, 2019, 19:01
https://www.actualno.com/world/putin-zabrani-prodajbata-na-smartfoni-bez-ruski-softuer-news_1411839.html


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: vektorman в Dec 04, 2019, 22:15

Цитат
По отношение на наглата кифла  Херо Мустафа:
Каква е тая,че да се меси в Българската енергетика !?!
Щяла да докара "енергийни експерти" от САЩистан,които да ни кажат
какво да правим с АЕЦ "Козлодуй" и т.н. !
Това не е ли намеса във вътрешните работи на суверенна държава !?!

Тя каза че приоритет са и развитието на енергетиката и корупцията. Аз за енергетиката съм съгласен, но за корупцията си мисля че толкова много вече сме я развили че няма накъде повече.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: 4096bits в Dec 05, 2019, 21:14
Ако започнем да изнасяме корупция, може и да се оправим


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: vektorman в Dec 08, 2019, 22:36
Най-сетне на въпроса какво става - всичко си работи както се очаква, тоест няма драма - налях си от най-новото червено вино и докато го пия инсталирах убунту 18 и всичко върви гладко - не забелязвам проблеми и дори с новия Гном се оправям. Не съм ползвал класическо Убунту още от времето когато беше с Unity, a Gnome не съм барал още от преди това, така че съм учуден даже как нищо не ме дразни и всичко ми се получава. Досега бях на Xubuntu и от него съм доволен ама пусто любопитство,,,


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: Acho в Dec 10, 2019, 09:44
Ей, какво става тука ?

Маа му стара и работа, вече два-три дена няма кой да подпита за някоя така по-екзотична или супер дупер рядка и настрана дистрибуция. Е как може такова нещо ?


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: 4096bits в Dec 10, 2019, 12:41
Предлагам на Лорда да пробва това: http://www.slitaz.org/en/


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: laskov в Dec 10, 2019, 13:11
Най-сетне на въпроса какво става - всичко си работи както се очаква, тоест няма драма - налях си от най-новото червено вино и докато го пия инсталирах убунту 18 и всичко върви гладко - не забелязвам проблеми и дори с новия Гном се оправям. Не съм ползвал класическо Убунту още от времето когато беше с Unity, a Gnome не съм барал още от преди това, така че съм учуден даже как нищо не ме дразни и всичко ми се получава. Досега бях на Xubuntu и от него съм доволен ама пусто любопитство,,,
И аз така с Fedora. Докато ми се наложи да настроя 3G модем. Голяма мъка беше докато го подкарам. OpemVPN - също. Исках да променя настройки, до които "няма достъп" в графичния интерфейс. При всяко обновление (освен последното) тези неща ме тормозеха. После дойде проблема с огромния log на jounalctl, съдържащ инфо отпреди 4-5 години досега :) ...


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: laskov в Oct 30, 2020, 13:45
Година по-късно, писмо в списък: "I know its the wrong list to post to ... But no one is answering everywhere else so hopefully someone here has seen and fixed this..;-)".

В друг списък: "Is this project still active at all? .. I filed a bug on their maniphest site and there are open, untriaged bugs from last year that have not been touched.".

Иначе Fedora наистина блести :). Обнових скоро (бях я зарязал поради тромавата и работа) от 30 направо на 32, а вчера на 33 и имам усещането, че всичко работи.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: Acho в Oct 30, 2020, 14:29
Ха дано.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: spec1a в Oct 31, 2020, 10:47
Най-сетне на въпроса какво става - всичко си работи както се очаква, тоест няма драма - налях си от най-новото червено вино и докато го пия инсталирах убунту 18 и всичко върви гладко - не забелязвам проблеми и дори с новия Гном се оправям. Не съм ползвал класическо Убунту още от времето когато беше с Unity, a Gnome не съм барал още от преди това, така че съм учуден даже как нищо не ме дразни и всичко ми се получава. Досега бях на Xubuntu и от него съм доволен ама пусто любопитство,,,
И аз така с Fedora. Докато ми се наложи да настроя 3G модем. Голяма мъка беше докато го подкарам. OpemVPN - също. Исках да променя настройки, до които "няма достъп" в графичния интерфейс. При всяко обновление (освен последното) тези неща ме тормозеха. После дойде проблема с огромния log на jounalctl, съдържащ инфо отпреди 4-5 години досега :) ...

   Имаш късмет,че не ти се е налагало да инсталираш 4G модем в Линукс
На мен направо ми се  е*а майката ,докато го направя.
Педерасите от Qualcomm (производителя) не са направили нищо за
потребителите на Линукс,само са гледали да е удобно на ползвателите
на бозата.Пъхаш го директно,вижда се като флаш диск,стартираш
инсталационната програма и "сичко е шес".
   А в Линукс: първо трябва да превключиш режима към модем
(usb_modeswitch), после: wvdial ,само,че гърми с някакъв assert и
излиза директно от програмата,наложи ми се да компилирам от сорс-код.
И там бяха едни приключения ...
Оправих всичко,но ми се разказа играта.


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: 4096bits в Oct 31, 2020, 12:07
Най-сетне на въпроса какво става - всичко си работи както се очаква, тоест няма драма - налях си от най-новото червено вино и докато го пия инсталирах убунту 18 и всичко върви гладко - не забелязвам проблеми и дори с новия Гном се оправям. Не съм ползвал класическо Убунту още от времето когато беше с Unity, a Gnome не съм барал още от преди това, така че съм учуден даже как нищо не ме дразни и всичко ми се получава. Досега бях на Xubuntu и от него съм доволен ама пусто любопитство,,,
И аз така с Fedora. Докато ми се наложи да настроя 3G модем. Голяма мъка беше докато го подкарам. OpemVPN - също. Исках да променя настройки, до които "няма достъп" в графичния интерфейс. При всяко обновление (освен последното) тези неща ме тормозеха. После дойде проблема с огромния log на jounalctl, съдържащ инфо отпреди 4-5 години досега :) ...

   Имаш късмет,че не ти се е налагало да инсталираш 4G модем в Линукс
На мен направо ми се  е*а майката ,докато го направя.
Педерасите от Qualcomm (производителя) не са направили нищо за
потребителите на Линукс,само са гледали да е удобно на ползвателите
на бозата.Пъхаш го директно,вижда се като флаш диск,стартираш
инсталационната програма и "сичко е шес".
   А в Линукс: първо трябва да превключиш режима към модем
(usb_modeswitch), после: wvdial ,само,че гърми с някакъв assert и
излиза директно от програмата,наложи ми се да компилирам от сорс-код.
И там бяха едни приключения ...
Оправих всичко,но ми се разказа играта.
Сподели ли някъде, какво си направил?


Титла: Re: Какво става?
Публикувано от: spec1a в Oct 31, 2020, 22:09
Най-сетне на въпроса какво става - всичко си работи както се очаква, тоест няма драма - налях си от най-новото червено вино и докато го пия инсталирах убунту 18 и всичко върви гладко - не забелязвам проблеми и дори с новия Гном се оправям. Не съм ползвал класическо Убунту още от времето когато беше с Unity, a Gnome не съм барал още от преди това, така че съм учуден даже как нищо не ме дразни и всичко ми се получава. Досега бях на Xubuntu и от него съм доволен ама пусто любопитство,,,
И аз така с Fedora. Докато ми се наложи да настроя 3G модем. Голяма мъка беше докато го подкарам. OpemVPN - също. Исках да променя настройки, до които "няма достъп" в графичния интерфейс. При всяко обновление (освен последното) тези неща ме тормозеха. После дойде проблема с огромния log на jounalctl, съдържащ инфо отпреди 4-5 години досега :) ...

   Имаш късмет,че не ти се е налагало да инсталираш 4G модем в Линукс
На мен направо ми се  е*а майката ,докато го направя.
Педерасите от Qualcomm (производителя) не са направили нищо за
потребителите на Линукс,само са гледали да е удобно на ползвателите
на бозата.Пъхаш го директно,вижда се като флаш диск,стартираш
инсталационната програма и "сичко е шес".
   А в Линукс: първо трябва да превключиш режима към модем
(usb_modeswitch), после: wvdial ,само,че гърми с някакъв assert и
излиза директно от програмата,наложи ми се да компилирам от сорс-код.
И там бяха едни приключения ...
Оправих всичко,но ми се разказа играта.
Сподели ли някъде, какво си направил?

   Ще ми отнеме твърде много време,докато опиша абсолютно всичко,
а и мoже да объркам някого с написаното.
   Все пак основните стъпки: ако wvdial спира заради някакъв assert
(при мен е: current_task->stack_magic blablabla) ще трябва да се изтегли
сорс-кода на библиотеката wvstreams (libwvstreams.so.<version>),да се
премахне реда с assert -а, да се компилира и да се замести старата библ.
При мен това върши работа,но не съм сигурен дали и в други случаи
ще се получи точно така.

   Ако ти имаш такъв проблем,опиши го подробно. Ще помагаме ...