Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: bcdenkov в Oct 28, 2021, 13:14



Титла: За Казармата с Любов
Публикувано от: bcdenkov в Oct 28, 2021, 13:14
Напоследък много се говори каква армия сме имали и как трябвало задължителната военна служба да се върне отново. От ВМРО дори обмисляли да внесат в НС предложение за връщането ѝ за срок от 6 месеца за лица над 19 г. Щяло да има и варианти за алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца.

И понеже аз съм бил 2 години в служба на отечеството, бих искал да ви разкажа какво представляваше нашата армия.

В голямата си част (защото имаше и изключения, но те винаги потвърждават правилото) тя беше сбирщина на селяндури старшини и офицери, съблюдаващи политическата коректност към БКП. Те се водеха на свръхсрочна служба. Останалата и съществена част, водеща се на срочна служба, от личния състав на армията, бяха уплашени гологлави тийнейджъри, които 2 години основно търкаха танкове, ракети, кораби (по неизвестни причини корабите дори ги търкаха 3 години) и всичката бойна железария закупена от СССР, която добре, че не влезе в бойна обстановка, че врагът щеше да умре от смях, но от друга страна, може би това е било някаква секретна стратегия за унищожаване на потенциалния нападател посредством силни коремни конвулсии. В останалото време, когато не търкаше каквото там има за търкане, личният състав на войската набиваше крак в строева подготовка, по-позната ни като маршируване. Всъщност основната подготовка и умения на десетките хиляди срочно служещи, се изразяваше в маршируване на плаца.

В жега и студ, денем и мрак. Леви, десни, леви, десни…

Разглобяването и сглобяването на автомат Калашников за норматив беше другата основна дисциплина. Виж, стрелбата с него беше цяло събитие, защото се случваше само веднъж годишно и само с по един пълнител. За две години – 60 изстрела с автомат. Толкоз! Страхотна бойна подготовка, без съмнение! Имаше и строителни войски, които се ползваха за безплатни работници на големи и не толкова големи социалистически обекти, а доста често и на по-малки лични такива на някой комунистически васал. Там, може би, са марширували по-малко, понеже имаше много за строене навремето, а безплатната работна ръка трябва да се използва максимално и да не ѝ се губи времето с маршировки и разглобяване/сглобяване на автомат.

За извращенията, боят и униженията нанасяни от стари на млади под благосклонният поглед на старшините и офицерите, убийствата и самоубийствата, “качеството” на храната, “условията” за живот и хигиена, няма да пиша, просто попитайте някой ваш роднина, който в онези години е служил, нека той ви разкаже.

В общи линии това беше армията ни и много се радвам, че не съществува в този ѝ вид и че ако имам син няма да му крадат време от най-хубавите години в живота за да марширува и търка непотребни железа. Бих се радвал много всеки млад човек да мине подготовка по спасяване на човешки живот, даване на първа помощ, ориентиране, гасене на пожар, оцеляване в непозната среда и изобщо да придобие всички тези умения, които биха спасили неговия и други животи в екстремни ситуации, за които всеки ден слушаме в новините и които често завършват със смърт или крайно неприятни последствия. Доста по-полезно от разглобяване на Калашник за норматив и маршируване на плаца, не мислите ли?

Сигурен съм, че тези, които са били в армията, ще ме разберат, а другите, които страдат за нея и искат да я възстановят, бих искал да посъветвам – запишете се в нея, сега е професионална. Дайте пример със себе си и станете волнонаемни! Мрънкането по социални мрежи, телевизионни студия и кафенета по кварталите няма да помогне на никой. Безумието от парламентарната трибуна още по-малко. Бъдете образец, а не мрънкала, които искат да изпратят някъде чужди деца. Благодаря предварително!


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Oct 28, 2021, 13:50
   Повечето действащи офицери не бяха на свръхсрочна служба.
Бяха завършили военни училища,и им се признаваше висше образование.
Е да,повечето бяха простаци.
   За фатмаците (пардон,старшини),да: войници,оставащи на свръхсрочна служба.
От тях почти всички бяха простаци.

   Вярно е, имаше големи извращения,мизерии,самоубийства  и т.н.

Не виждам обаче нищо лошо в познаването на оръжията.
Може би трябва да върнат предмета НВО (начално военно обучение) в училищата.
Но,не трябва да има военни лагери.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Acho в Oct 28, 2021, 14:18
Че и като ходехме на военното не беше кофти.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: 4096bits в Oct 28, 2021, 15:45
Всеки трябва да може да държи оръжие и да знае, как да го използва. Мисля, че три месеца военно обучение трябва да има всеки. Мъж или жена. Оръжия, тактики, комуникации и прочее военни забавления. След това трябва да му се даде оръжие, за което да отговаря и то да си е негово и когато потрябва, да му е под ръка. Както в Швейцария например. Може би и правителствата, знаейки, че народа е въоръжен, няма да посмеят да правят, каквото си поискат.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Acho в Oct 28, 2021, 17:25
Ми то ние ще се изпотрепем.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Nik123 в Oct 28, 2021, 17:46
Аз бях морски, плавсъстав. Имам и лоши, и хубави спомени от казармата. Но помня по-силно хубавите.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: 4096bits в Oct 28, 2021, 19:51
Ми то ние ще се изпотрепем.
E, чак пък толкова... Аз бих утрепал човек само за удоволствие или за назидание. Още никой не ме е докарал до там, че да тръгна да го трепам за удоволствие, а за назидание... Засега отлагам. Не, че няма кого, но е крайна мярка.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Oct 29, 2021, 11:39
   Не бих имал нищо против да имам пистолет или нещо по-яко.
Но, съгласно нашето законодателство,това е свързано с много
допълнителни разходи - например да имаш каса,в която да го прибираш.
Особено кофти момент е,че трябеа да има разрешение от шефа на
РПУ -то (по местоживеене) - ако не го кефиш,нанайси пищов.
Понякога нещата могат да се оправят с бецален - сещайте се ...


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: nslave в Oct 29, 2021, 13:27
Не съм бил в казарма и не го смятам за житейски пропуск. Винаги като стане дума за връщането й ми става много интересно, какъв е смисъла и от къде произтича това силно желание да се върне. Още по-забавно ми е когато жени изскочат по телевизията да обясняват как трябвало да се върне. И пак не разбирам защо е необходимо това. Вярно, сигурно ще научи на някакъв вид дисциплина и вероятно ще се изградят добри приятелства, но това може и по друг начин да се постигне.

Честно казано не мога да си обясня, защо някой трезвомислещ би бил за недоброволното затваряне на разни хора в лагери където да упражняват безсмислени дейности (за тях), ръководени от вероятно некомпетентни хора и всичко това платено от данъкоплатеца.

А, ако е просто за въпроса на военната подготовка. Това вероятно може да се случи и без отнемането на правата и свободата на хората. Просто трябва да е безплатно (за тях) и добре организирано, за да искат доброволно да отидат на такава подготовка.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Oct 29, 2021, 14:52
Енслейв, много хора сме били в казармата. И ако не си се научил на дисциплина преди нея и в нея съюо няма да се научиш, ако ще десет години да е службата.

Това е напълно изразходено време и има само философски аспекти. За един от тях съм говорил често. Това е нагледно да се види, какво би било едно общество, ако в него няма жени. Войнитлъка дълго е бил само мъжко занимание. А картинката не е никак красива.

Само да те поправя, че освен, че са затворени, те не извършват безсмислени действия. Те се учат да убиват. Има смисъл в това действие. Но проблема е дори по-голям от това да беше безсмислено. Това е пълна изродщина. Теб те превръщат в киборг-убиец.

Тия дето искат да връщат казармата, са нищо различно от напълно загубили разсъдък индивиди, които мечтаят за световен тоталитаризъм. Не се учудвай, че има жени. Поради психическата си неустойчивост, в днешно време те най-често стават жертви на хистерия. Не, че и мъже не изтерясват.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Acho в Oct 29, 2021, 14:55
То и казармата си е диалектика като всичко. Имало и доста мизерии, имало и положителни неща за всеки отделен човек.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Oct 29, 2021, 15:51
То и казармата си е диалектика като всичко. Имало и доста мизерии, имало и положителни неща за всеки отделен човек.

Съгласен съм, че в казармата могат да ти се случат хубави неща. На мен са ми се случвали хубави неща, а лоши спомени почти или изобщо нямам. Но това не значи, че като цяло това място е положително. Ако желаеш да си млад и да опознаваш хората, че и света, един университетски курс може да свърши далеч по-добра работа.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Naka в Oct 29, 2021, 19:29
100 процента съм съгласен с написаното от бцденков.

Гърмял съм всичко на всичко 4 пъти с калашник и 3 пъти с танк и то с вкладни. Някои от колегите кемафи обаче имаха и няколко щатни стрелби.

Обаче носенето на автомат
 През цялата служба те научава кап равилно да борави с оръжие.

Постоянните караули постоянното зареждане на пълнителя и разредене..... Като 3 4 пъти се дърпа затвора за д се обедиш че няма в цефта патрон.. Или си забравил пълнителя :o


Това да сте го видя ли по някой филм? 2, 3 пъти да дърпат затвора? Ами и няма да го видите щото са аборигени.




Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Oct 30, 2021, 11:19
   Яд ме е,че не скатах казармата.
А можех !

Навремето можеше да започнеш работа в Кремиковци за няколко години
като стажът там се признаваше за военна служба.
Освен всичко друго,се получаваше и голяма заплата...


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Acho в Oct 30, 2021, 11:34
Язък.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Nik123 в Oct 30, 2021, 20:54
Аз в новобранския център стрелях доста, и гранати хвърлях. Не само аз де, всичките набори. Чак се учудих на някои от постовете по-горе, че стреляли по 4-5 пъти за цялата служба (за АК пиша). Аз служих вече по демокрацията, но след клетвата всяка седмица имахме стрелби с АК, случваше се и по 2 пъти в седмицата. С калашниците първия път стреляхме с патрони с дървени куршуми, по 5, или 6 на човек (само единична и презареждаш преди всеки изстрел, колкото да свикнеш с автомата, барутния заряд буквално издухва дървения куршум на тресчици, после чистиш яко цевта и възвратната тръбичка). После с халосни с муфа, втория път, оттам нататък вече на полигон с бойни патрони, всеки четвърти- трасиращ. С гранатите започнахме с пластмасови нападателни, яйцата, ама не Ф-1, лимонките, а гладките- представляваха пълен с пясък пластмасов корпус и запалката, колкото да свикнеш с тежестта. Гърмяха си. После хвърляхме от окоп в окоп и нападателни, и отбранителни. И при това, че аз бях морски, в новобранския център, три месеца и нещо, по спомен, след клетвата всяка седмица имахме поне по една стрелба. С калашника първия път с бойни патрони стреляхме по 6, учеха ни да ги отсичаме по 2. След тая първа стрелба- пълен пълнител, който свали всички мишени- втори пълнител, оставаха патрони. Събирахме всички гилзи. А в пехотата би трябвало да се стреля повече. А може и да е имало някакъв запас патрони за изстрелване, не знам, но в новобранския център стреляхме доста. Всеки от нас мина и по 10 патрона на лента с ПК (в ротата).
Вече в бойното поделение аз бях рулеви, работата ми беше да поддържам курса на катера, да знам сигналите и т.н., стрелби нямаше.

П.П. На ученията стреляха бойните кораби по мишени, плаващата от двете ни подводници тогава, с учебни торпеда, а най-готино беше, когато миньорите на някой тралчик на учения подривяваха мина (демек тралчика я е изтралил, тя изплавала, после я гърмят) - изплуваше риба , ако наблизо е минавал пасаж :)


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: danaildr в Dec 13, 2021, 15:35
Най странното е, че тея дето искат да връщат казармата, са се постарали да не ходят в казарма когато им е било ред. Кой с връзки, кой с подкупи се отървал от службата.
Това показва само, колко големи лицемери са те.
Армията и казармата са две много различни неща. Казармата е била удачна във времената когато войните са се водели  с пушка в ръка и през няколко години (от 1885 до 1939 България е участвала в 5 големи войни и няколко възстания).
Съвременните войни се водят от банкери и ако искаме да имаме подготвени за съвременна война граждани, трябва да обучим всеки гражданин, как да управлява правилно личните си финанси.
В момента знанията по финанси, компютърни науки, дигитална дисциплина и хигиена са много по-важни от знанието как да отнемеш човешки живот посредством взривяването на барут в месингова кутийка, изстрелващ парче метал през тръбичка .


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: 4096bits в Dec 13, 2021, 16:25
Най странното е, че тея дето искат да връщат казармата, са се постарали да не ходят в казарма когато им е било ред. Кой с връзки, кой с подкупи се отървал от службата.
Това показва само, колко големи лицемери са те.
Армията и казармата са две много различни неща. Казармата е била удачна във времената когато войните са се водели  с пушка в ръка и през няколко години (от 1885 до 1939 България е участвала в 5 големи войни и няколко възстания).
Съвременните войни се водят от банкери и ако искаме да имаме подготвени за съвременна война граждани, трябва да обучим всеки гражданин, как да управлява правилно личните си финанси.
В момента знанията по финанси, компютърни науки, дигитална дисциплина и хигиена са много по-важни от знанието как да отнемеш човешки живот посредством взривяването на барут в месингова кутийка, изстрелващ парче метал през тръбичка .
Не зная, някъде да обучават ученици във финанси. Или дори средни училища. Нямат сметка, да знаеш, как да управляваш парите си. Не им  е изгодно.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: danaildr в Dec 13, 2021, 16:31
Най странното е, че тея дето искат да връщат казармата, са се постарали да не ходят в казарма когато им е било ред. Кой с връзки, кой с подкупи се отървал от службата.
Това показва само, колко големи лицемери са те.
Армията и казармата са две много различни неща. Казармата е била удачна във времената когато войните са се водели  с пушка в ръка и през няколко години (от 1885 до 1939 България е участвала в 5 големи войни и няколко възстания).
Съвременните войни се водят от банкери и ако искаме да имаме подготвени за съвременна война граждани, трябва да обучим всеки гражданин, как да управлява правилно личните си финанси.
В момента знанията по финанси, компютърни науки, дигитална дисциплина и хигиена са много по-важни от знанието как да отнемеш човешки живот посредством взривяването на барут в месингова кутийка, изстрелващ парче метал през тръбичка .
Не зная, някъде да обучават ученици във финанси. Или дори средни училища. Нямат сметка, да знаеш, как да управляваш парите си. Не им  е изгодно.
Е да, прост народ лесно се управлява. То за това казармата е по-апетитна.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Acho в Dec 13, 2021, 16:40
То па сега една казарма............


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: jet в Dec 13, 2021, 16:45
По-скоро трябва да се обучава младежта на предприемачество, ама не знам като сле 50г. соц. БКП се погрижи да унищожи този начин на мислене у хората. Родителите си нямат хал хабер също, а това се тренира още в детска възраст. Комунетата все още притежават националното богатство и изненада, и те също не разбират от бизнес и това се вижда навсякъде.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: 4096bits в Dec 13, 2021, 17:26
По-скоро трябва да се обучава младежта на предприемачество, ама не знам като сле 50г. соц. БКП се погрижи да унищожи този начин на мислене у хората. Родителите си нямат хал хабер също, а това се тренира още в детска възраст. Комунетата все още притежават националното богатство и изненада, и те също не разбират от бизнес и това се вижда навсякъде.
И финанси, и предприемачество е добре. За финансите поне едно елементарно счетоводство и няколко закона може би ще е достатъчно.
Преедприемачество няма да се учи. И без това средната класа и независимите трябва да се унищожат.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Dec 14, 2021, 08:04
По-скоро трябва да се обучава младежта на предприемачество, ама не знам като сле 50г. соц. БКП се погрижи да унищожи този начин на мислене у хората. Родителите си нямат хал хабер също, а това се тренира още в детска възраст. Комунетата все още притежават националното богатство и изненада, и те също не разбират от бизнес и това се вижда навсякъде.

   Айдеееее,пак "комунетата" виновни.
ББ "комуне" ли е ?

А ако не е тайна,педала Джъстин Трюдо какъв е ?


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: jet в Dec 14, 2021, 15:17
Спеца:  отричаш ли твърдението ми?!
Като влезе БГ поне в Г20, а да не е Г7, тогава ги мери.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Dec 14, 2021, 16:32
   Не всеки може да бъде предприемач.
Това е талант,който малко хора притежават.

   Ти например и да си скъсаш гъза,не може да си на нивото на
Марлон Брандо като актьор. Просто нямаш талант за това.
Е,и аз не мога да бъда добър актьор. Просто дадох произволен пример.

А това кой бил  "комуне" и кой не,това са пинизи от ранните 199Х години,
Когато седерастите крещяха по площадите ... за да може да докарат
свои хора на власт (като Ал.Джеров) и да си реституират имотите.

По отношение на ББ: твърди се,че е бил член на БКП, и след 10.11.89
отказва да се "деполитизира" и напуска с-мата на МВР.
Доколко всъщност е бил "комуне" ,прецени сам ...




Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: 4096bits в Dec 15, 2021, 00:19
   Не всеки може да бъде предприемач.
Това е талант,който малко хора притежават.

   Ти например и да си скъсаш гъза,не може да си на нивото на
Марлон Брандо като актьор. Просто нямаш талант за това.
Е,и аз не мога да бъда добър актьор. Просто дадох произволен пример.

А това кой бил  "комуне" и кой не,това са пинизи от ранните 199Х години,
Когато седерастите крещяха по площадите ... за да може да докарат
свои хора на власт (като Ал.Джеров) и да си реституират имотите.

По отношение на ББ: твърди се,че е бил член на БКП, и след 10.11.89
отказва да се "деполитизира" и напуска с-мата на МВР.
Доколко всъщност е бил "комуне" ,прецени сам ...
Аз пък мисля, че всеки може да намери сфера на развитие, където ще може да направи и успешен бизнес.
Има обаче една съществена пречка. Повечето хора си мислят, че е много трудно да започнеш нещо. Понякога и дори често, е. Но много по-трудно е да повярваш, че можеш. Да си го представиш, планираш и започнеш. Дори идеята да ти хрумне е трудно. Останалото е просто работа и учене от грешките.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: remotexx в Dec 15, 2021, 07:03
Айде да не навлизаме в разни утопии - то и лесно да е (започването и т.н.) първоначалното натрупване на капитала ..много добре знаем какво ще му се случи на предприемача след това - я родната тиква ше го подхлъзне, я на тиквата с каскетя ще го прецака ...и за финал може и седемте джуджета да му се изредят и др. подобни  БГейски мастии..

такива ми ти БГейски истории

Няма значение какво преподават - ако няма условия (за развитие) хората ще продължават да гласуват с краката си.


П.П. В превод от български ($2)  .. или иначе казано 'тука - така'


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Dec 15, 2021, 10:16
   Ако те дразни думата  "мастия" (има я в речника на чуждите думи),
ще използвам "педал" (също я има).
   Та: в евроГейски  контекст: брюкселските педали често
организират гей оргии,и това никога не е било тайна.
При една такава набараха унгарски депутат (приближен на Орбан  ;D)
в опит да избяга. Писаха достатъчно за това...


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: 4096bits в Dec 15, 2021, 16:59
Айде да не навлизаме в разни утопии - то и лесно да е (започването и т.н.) първоначалното натрупване на капитала ..много добре знаем какво ще му се случи на предприемача след това - я родната тиква ше го подхлъзне, я на тиквата с каскетя ще го прецака ...и за финал може и седемте джуджета да му се изредят и др. подобни  БГейски мастии..

такива ми ти БГейски истории

Няма значение какво преподават - ако няма условия (за развитие) хората ще продължават да гласуват с краката си.


П.П. В превод от български ($2)  .. или иначе казано 'тука - така'
Няма утопии тук. Познавам достатъчно хора, които започнаха почти с нищо.
Ако пък се разрастнеш дотолкова, че привлечеш внимание, инвестираш в нещо огнестрелно, научаваш се да го ползваш и първия, който те е заплашил, го свиткаш между очите. Следващите ще си помислят.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 16, 2021, 20:08
Още преди седмица видях дискусията, която си водите тук. Но бях зает с досъсипване на кариерата си и поредния ми грандиозен провал в професията. Още не съм уволнен, но да видим другата седмица. Както и да е.

Та да кажа, че всички грешите по малко. Имах си аз българин да няма различно менние. Трима да се съберат ще имат между четири и десет мнения.

Та работата е там, че „Предприемачество“ се учи в българските училища. Синовете ми го учат от пети клас и точно така се казва предмета.

Иронията е, че този предмет идва на мястото на „Трудово обучение“, което вероятно на 4096 е по-познато като „Труд и творчество“. Не е вярно, че българското образование не отразява реалностите.  Може би не веднага, но в него навлизат промените в обществото. Например всички осмокласници имат нещо като 13 часа седмично по „Английски език“ плюс втори западен. Аз 13 часа имах за половин срок (един час седмично за една година!). А това се случваше във вече паднал режим и западна ориентация.

Така, че днешните деца се учат не да са трудолюбиви, а предприемчиви, което е кардинална промяна в учебните планове.

Освен това преподаване в училище (по-точно в професионалните гимназии, бившите техникуми) има обучение по „Финанси“ и „Счетоводство“. И то не е от вчера. И не е само за такива като мен, на които това ни е професия. Моята жена преди повече от двадесет години е завършила нещо безкрайно несвързано с Икономика. И въпреки това е имала такива часове по СИП. Нещо повече. Сегашните ученици го учат. Малкия ми син е в момента 10 клас в паралелка, която най-общо мога да определя като „Електроника“. Истинското заглавие е доста сложно. Между другото „Аналоговата схемотехника“ му е много сложна, а аз с нищо не мога да му помогна за Закона на Кирков и такива неща. Сефте ги чувам.

Та той от осми клас насам учи тези неща. Къде ти „Електроника“, къде ти „Икономика“. Но ги учи. Миналата година например учеше освен това (сега втория срок май пак ще има) и ТРЗ. Буквално ги учиха как да пишат трудови и граждански договори например. Това са неща, които мен не са ме учили, а ми е професия.

Образование по тези теми има и почти всички са засегнати от него. Особено предприемачеството го учат буквално всички.

=*=

Обаче и друг път съм го казвал. Не е за всеки. Предприемачеството преди всичко е риск. Не всеки е готов да рискува и не всеки е хазартна личност. Освен това трябва да е изпълнено поне едно от две условия — да си добър търговец или да си доста над средното добър в това, което правиш.

Повечето хора не са нито едно от двете. Аз съм в тази група и ми е добре известно. Трябва да ти сече пипето. С дървена философия (като моята) не става. Просто не става.

Относно финансите… Там си трябва математическа дарба. Финансите са нищо по-различно от математика. Достатъчно е дори само да можеш да правиш на ум аритметични сметки за под секунда. Пак ще се оправиш. Но и, ако не си спал в час и си понаучил разни работи (най-вече „Статистика“ и „Теория на вероятностите“) то ти ще си добър финансист.

Това ви го споделя човек, който е учил „Финанси“ има-няма десетилетие (техикум и ВУЗ) и го е работил през по-голямата част от кариерата си. При цялото теоретично и практическо подковаване е много трудно да се справяш, ако си некадърен математик (като мен).

И отново, както казах за „Предприемачество“, то и „Финанси“ (странно, но дори за елементарни) изобщо не е за всеки и го владеят много малко хора. Дори тези, които ни е хляба, много малко от нас стават за тая работа.

Които притежава и двете дарби е просто осъден на успех. При мен и двете липсват :( Само да спомена, че не съм съгласен с Аристотел и дарби могат да се придобият с упорит труд, но тези готови на толкова жертви, пак не са много.

=*=

Тук го има и Киро Брейка¹. „Аланкулу, ама то не е твое, а на банката“. На държавата също — ще добавя аз. То е така, но в тази плоскост, нищо не е твое по рождение. Раждаш се гол и нищо не ще отнесеш в гроба. Всичко материално (че и почти всичко нематериално) е твое само временно. И това не се различава, ако си предпримач, бачкатор или шефче. Няма значение. А то дори на банките и държавите не е. И те като всичко земно са временни. Ей я, КТБ, колко — успя ли да направи десет години? Косово, от колко време е държава? От половината Европа дори не е призната.




===
¹/ Този е културист, фантазьор от Тубата. Нищо не сте изгубили, ако не сте чували за него. Скръб.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: 4096bits в Dec 17, 2021, 01:30
Всеки е готов да рискува.
Погледни децата, Гога! От малки се научават, че може и да паднат няколко пъти, да си чукнат брадичката или главата някъде, но ще проходят. После ще тичат и ще бъдат с обелени колена и лакти. Ще се катерят по дърветата и ще си чупят при падане я ръка, я нещо друго. Но ще се катерят отново. Обаче докато растат, ние постоянно ги учим, че е много лошо, да се удариш, че е глупаво да рискуваш да се удариш, че другите ще те мислят, че си глупав, ако правиш така. И приключенския дух позастоява, мухлядва и у някои, а и не у малко хора, умира. Какво толкова можеш да загубиш, като вече си загубил най-ценното - живота? Родил си се и си осъден на смърт. Какво по-страшно можеш да рискуваш? Вече си го направил. Родил ли си се, няма от какво да те е страх. От време на време можеш да се стреснеш от нещо, но до там. Повечето хора имат нужда от едно хубаво напомняне, че са смъртни. От едно осъзнаване на смъртта. От едно сприятеляване със смъртта дори.

Карлос Кастанеда задава много добър въпрос: Какво би направил, ако знаеш, че ти остават две минути живот?
И отговаря. Че би ги изживял по най-добрия в този момент за теб начин. И независимо, какво правиш, то ще е най-доброто, на което си способен. И задава и следващия си въпрос. А защо да не изживеем живота си така. В крайна сметка, никой не знае, кога удари и неговия час. Може да е след десет минути. Или след месец, година...


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: jet в Dec 17, 2021, 03:01
В капиталистическия свят децата се учат от малки, много от тях научават занаят от родители и роднини. Резултатът е, че малкия бизнес е гръбнакът на икономиката. Много хора работят за някой друг, но също имат свой малък бизнес или научават технологията на работодателя си и после започват сами. Много хора като не могат да започнат сами, откриват франчайза или купуват готов бизнес. Да по някой път се фалира докато се научиш.
Ние дори нямаме дума в езика за бизнес, какво остава за манталитет и култура в тази насока. Затова и нашите "бизнесмени" първо купуват БМВ-то, тогава умуват над това какво ще правят (а Корнелия им е министър). И как една учителка, ще преподава предприемачество, като тя никога не го е правила, нито баща и (разкаче по картинка) и какъв пример за успешни бизнесмени ще дадеш на децата - мутри и комунета окрали държавата или чалга певици.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: remotexx в Dec 17, 2021, 07:29
А бе те и в не-капиталистическия свят се учат, ама не от малки и обик. на чужд гръб  :o

https://e-vestnik.bg/35223/rusia-i-kitay-sazdavat-edinen-front-sreshtu-zapada/


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: remotexx в Dec 17, 2021, 07:55
Гога - то в училище се учи едно а на практика понякога излиза съвсем друго (обик. зависи дали си на челно място или на г.за на географията) - аз затова споменах да не се отплесваме към утопии (на местна почва)

https://e-vestnik.bg/35221/kak-svetovnite-marki-dzhinsi-obuvki-i-dr-promenyat-kapitalizma-i-pravata-na-rabotnitsite/

Усмивки от старите шлагери:

На теория няма разлика между теорията и практиката, на практика обаче има.

Разликата между теория и практика на практика е доста по-голяма отколкото на теория.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Dec 17, 2021, 09:48
...
Карлос Кастанеда задава много добър въпрос: Какво би направил, ако знаеш, че ти остават две минути живот?
И отговаря. Че би ги изживял по най-добрия в този момент за теб начин. И независимо, какво правиш, то ще е най-доброто, на което си способен. И задава и следващия си въпрос. А защо да не изживеем живота си така. В крайна сметка, никой не знае, кога удари и неговия час. Може да е след десет минути. Или след месец, година...

   Звучи добре,дори ... вдъхновяващо.



Но,има забележки:
Цитат
В крайна сметка, никой не знае, кога удари и неговия час. Може да е след десет минути. Или след месец, година...

   Някои знаят,ако е "писано" да им се случи нещо лошо , и дори
могат да го предотвратят (изчистване на лошата карма).
Хората на такова духовно ниво обаче са много малко.

Предприемачество,та предприемачество...
Един много емблематичен пример: Стив Джобс.
Предприемач отвсякъде,много успешен меринджей ... и ...
... умира от рак само на 56 години.
Е за какво му бяха милиардите ?!?
   И не знам що за будист е бил,след като в будизма има достатъчно
медитативни техники,с които да пребори болестта.

   Има още много такива примери, сещам се в момента за Пол Алън
(съосновател на М$) умря на 60 и няколко,също от рак.

Е, те ви предприемачи ...





П.С. Абсолютно сигурен съм,че никой от пишещите тук не би искал да е на мястото на Стив Джобс.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Naka в Dec 17, 2021, 09:56
Цитат
Малкия ми син е в момента 10 клас в паралелка, която най-общо мога да определя като „Електроника“. Истинското заглавие е доста сложно. Между другото „Аналоговата схемотехника“ му е много сложна

В момента помагам на една колежка, на която и се случи да преподава точно това в техникум. Та с нея учихме заедно в ТУ, бяхме една група.
Сега разшифроваме учебника за техникума, по аналогова и цифрова схемотехника. Та съм в час и аз с тези техникумските неща.

Обаче да ви кажа ....няма такава идиотщина като този учебник. А пък те са вързани точно с него и с програмата.
Две изречения вътре няма верни. Високопарен език...грешни твърдения, неща попреписани от разни учебници от 60-те години...и то частично и не обеснени.....За схемите да не говорим...Много лошо начертани - завъртяни и заплетени така че нищо не можеш да им разбереш...и освен това в повечето (аналогови) схеми липсват елементи/връзки-орязани са...Нещо средно между принципна(блокова) схема и истинска схема...Как ще я разбереш, като липсват захранванията, преднапреженията.... Абе направо са за бой с този учебник и програмата.Да не говорим, че повечето 'глави'/раздели по програмата са зададени да се предадат за 2-3 урока...А би трябвало да се съберат поне за 10-тиниа или да се изучават цял 'семестър'.

Абе за бой са си с тази програма и учебника.
Как се оправяме....Ами много трудно. Четем си от лекциите от ТУ, от разни други класически книги/учебници и се чудим какво са искали да кажат. След това решаваме, коя схема как да се начертае така, че да е по-разбрана и кое въобще да не се споменaва от учебника.

Стигам до извода защо тези неща минават....Много са сложни и почти никой от околните не ги разбира, (даже и от министрестовото, ако те одобряват програмата). И един високопарен език ги прави да изглеждат още по-умни. Кой ще им противоречи? Ами никой. От друга страна кой съм аз и ти, че да им казваме че не са прави?

А имаше и един друг техникумски учебник, който беше много хубав...Ама беше написан от Г.Ненов -университетски преподавател. Да ама не работят по него. Сигурно щото учебника е много прост.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 17, 2021, 10:03
Гога - то в училище се учи едно а на практика понякога излиза съвсем друго (обик. зависи дали си на челно място или на г.за на географията) - аз затова споменах да не се отплесваме към утопии (на местна почва)

https://e-vestnik.bg/35221/kak-svetovnite-marki-dzhinsi-obuvki-i-dr-promenyat-kapitalizma-i-pravata-na-rabotnitsite/

Усмивки от старите шлагери:

На теория няма разлика между теорията и практиката, на практика обаче има.

Разликата между теория и практика на практика е доста по-голяма отколкото на теория.

Първо един отказ от отговорност. Това явление — един купувач, много доставчици в моите учебници беше означавано с термина — моноксон. Не знам от къде идва разликата, но вярвам повече на преподавателите си, отколкото на издателство „Изток-Запад“, колкото и реномирано да е то. Същото например се получава с Лука Пачоли. Поради някаква, неизвестна за мен причина, днес масово е наричан Пачиоли.

=*=

Това е стар проблем. Като стар проблем се описваше в учебниците ми, когато аз бях студент преди почти двадесет години. Играчите бяха същите — Найк, Рийбок, Адидас, Пума, Версаче и т.н. Още тогава ни се казваше, че можем да гласуваме с портфейлите си и да не купуваме от тях. Вместо това се появиха още луксозни марки — Луи Витон, Баленсиага, Кенвело, дори не мога да ги изброя, защото не ги знам.

Всъщност точно този проблем е причината Карл Маркс да изобрети комунизма или както е модерно да се нарича днес — държавния капитализъм. И до ден, днешен се спори по въпроса, защо Запада дръпна. Защо след двете големи войни, там експлоатацията не продължи, а постепенно взе да спада.

Почти съм на път да се съглася с една от теориите. Запада беше в конкуренция с Източния блок (тоест ние) и затова постепенно отпускаше каишката на работниците. Комунизма много пъти е бил аха-аха да пробие на запад.

Но пък има и една огромна яма в цялото нещо. Някак процесите не са синхронни. Например най-дивашката експлоатация в Англия е по времето на Тачър, която е била премиер през осемдесетте, най-напрегнатото време. Англичаните са добре едва сега, когато няма комунистическа заплаха.

Южна Корея например минава за развита страна. Ами не е така. Тя е високотехнологична и всичко от западната, популярна култура го има там в огромни размери. Има и огромни възможности за бизнес. Но хората не живеят добре. Ще кажете, че то това филмите не са като живота. Тъй е, ама и не е. Не може, ако корейците са презадоволени, във филмите да ги показват в постоянен стрес на ръба на самоубийство. Това се отнася дори за богаташите им. А средния кореец живее от заплата до заплата досущ като българина и е затънал в дългове.

Ами то САЩ, бре брате мой, САЩ е трагедия. Гледам някакви пичове се борят мъжката за някакви награди от по 10 000 долара. Тук кулинарните състезания дават 100 000 макар лева. Като ги питат, за какво ще ползват парите, всички отговарят едно от тези — ще се оженя, ще ида на меден месец, защото не съм имал, ще ги дам на сина/дъщерята да учи, ще си платя част дълговете, ще си купя камион и ще го направя подвижен ресторант. Някои по-екзотични отговарят — ще си платя операция по смяна пола. По-набожни казват, че ще ги дадат на някои приют да хранят бездомните.

10 000 долара се приема за голяма сума. У нас всичките лихвари ти се рекламират по телевизията, как ще ти дадат 20 000 лв. (горе-долу същата сума) с едно обаждане по телефона или дори приложение за умнофони. Обаче американския готвач с амнайсе години в кухнята, който работи като хвърчикоптер, едва му хващам движенията и за половин час сготвя три ястия, същия този не може да намери десет хилядарки, за да… си купи камион, който да превърне в закусвалня.

У нас готвач не сяда да говори за под четири бона заплата и то за квартална механа, дето пече кибапчета и прави кавърми на тиган, които изсипва в гювече.

Ужасяващо безпаричие за най-напредналия народ на планетата.

И какво после, като бензина му струвал центове. Тоя човек няма сто долара в джоба си. И работи на две или три места.

Май наистина е добре единствено в ЕС.

=*=

И като казах Европа, тук също нещата клокочат и почват да извират из под капака. От няколко години го пиша и почва да се показва. Под прикритието на епидемията, европееца започва и той да бъде ограбван. Инфлацията вече достига двуцифрени размери и никой не го забелязва. А растеж на доходите няма даже има леко снижаване. У нас все още има такъв, но той е админастративен. Догодина минималната ще е 710.

Много години съм писал, че ако не може да се плащат разумни заплати, по-добре да се закрива. И така беше докато преди три години, на 25.01.2018 год. бях освободен, не защото не си вършех работата, а защото влязлата в сила МРЗ от 610 лв. беше по-висока от заплатата ми с частта под масата. Общо правеше 600 лв. И паднах много лошо. Останах без доходи. Може да нямаш доходи, но разходи имаш и те си вървят. Понеже ми се е случвало многократно, не се притесних. Малко свиване до минимума и продължаваш.

Но сега положението е различно. Много хора ще загубат работата си през тази година, а при настоящите цени, които не са спрели растежа си, на една заплата никое семейство няма да може да живее на минимума. А много от тези хора имат ипотеки. Другата година ще е просто касапница. Не ми се мисли.

Ваксините ще са ни точно най-малкия проблем.

=*=

Да се върна на малко по-оптимистичните настроения. ЕС е в голяма турболенция, но ще минат много години преди средния европеец да падне на колене като виетнамчето шиещо адидаски и еър джордани. Може ние с вас дори да не го доживеем.

Все още перспективите за успешен бизнес у нас са отлични. И все още сестра Галева не е успяла да наложи закона за частния фалит, който просто да ни занули, макар все пак да имаме надзаконните ЧСИ пак благодарение на нея. А и сестра Галева не успя да влезе в този парламент.

Бизнес у нас все още може да се прави, къде полу-легално, къде няма да значи, че си изтрит с гума, ако фалираш. Най-много, ако е успешен, някоя местна мутра да ти го вземе безвъзмездно, но ще продължаваш да има знанията и уменията си. Ще можеш да почнеш отначало.

Ако държавата те натисне, там има безкрайни възможности да се договориш.

Изобщо дребен бизнес, който дори да порастне до среден и по-голям, все още е напълно осъществим у нас при все хилядите рискове и възможни пречки.

Аз лично бих посъветвал всеки, който има мозък за поне две стотинки да се опита. Сега е от последните възможни моменти. Аз нямам толкова мозък и не се опитвам. Но, ако имах, сигурно бих.

Поне до момента, когато ще се наложи да плаща заплати, е относително безрисково. Докато сам успяваш да свършиш всичко, почти няма вариант за провал. Е, счетоводството ще ти е изнесена услуга, че и ние трябва да ядем хляб ;) А и разправянето с държавата не е приятно, та винаги е добре да го върши друг.





Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 17, 2021, 10:20
Нали този ми съвет се отнася за хора без дългове. Защото, ако почнеш сам дори нещо много търсено, поне първите три месеца до половин година доходите ти няма да са добри. Хубаво е, когато можеш да започнеш с готови клиенти, най-често откраднати от работодателя ти. Не го одобрявам, но е често срещано. Но, ако нямаш такива, то до набирането им, ще е тегавко. А не се набират клиенти за ден. Някъде може, нещо по Интернет и пак не е толкова бързо. Оптималния вариант е някаква платформа за работа, обслужваща чужденци. Но и там да пробиеш трябва да почнеш на много ниски цени, че изобщо да те наемат.


=*=

Започвайки отново да изливам празнодумства, забравих, че все пак не съм съгласен с изводите на автора. Това, че производителите се окрупняват, не е добре за работниците им. Те ще получат увеличение на доходите си. Но това ще е синергичен ефект и това увеличение няма да е достатъчно да се почувстват „бели хора“, колкото и дискриминационно да звучи това. Окрупняването помага на оперативното управление на логистичните процеси в световните марки. То не се прави заради работниците. Създаването на монопол на работодателите не решава въпроса с моноксона на купувачите им. Единствения начин за решение на този проблем е — да няма марки. Но във век, когато рекламата е тази, която продава, това е невъзможно.



Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 17, 2021, 11:08
Днес съм се разписал.

Джет, ще ти разкажа случка, май съм я разказвал. Малкия беше началното някъде. Гледаше мен и майка си (тя е счетоводител). Не разбираше много. Но му беше достатъчно да заяви, че нашата работа никога няма да я върши. Не му хареса. Големия не е толкова експанзивен, трае си, но и той е показвал, че не му харесва.

Ето аз съм трето поколение икономист в семейството, изтърсака и няма да има четвърто. Децата ми не щат. И ги разбирам. Макар да си има добрите страни (не си на полето и не те пече слънце), то е общо взето неблагодарна работа.

И реално съм от изключенията. Ако не говорим за доктори и адвокати, рядко в днешно време има повече от две поколения да се занимават с едно и също. А и при тях е пак така. Мой добър приятел е от докторско семейство, но не пожела да стане и той. А баща му е много известен, има своя клиника. Майка му е на държавна работа, но и тя е добре.

Времената са такива, че всичко се променя бързо. Трудно се създава традиция. Пък и не е толкова необходимо. Ако детето ми е добър музикант, защо да го принуждавам да става футболист като мен?

Така нареченото ноу-хау също се променя. Ако нещо е работило при баща ти, изобщо не е сигурно, че ще работи и при теб.

=*=

Покрай това дистанционно обучение ми се наложи отново да завършвам осми, девети и десети клас. Особено миналата година ми беше доста тежко. Сега ще ги връщат в училище и ще е по-добре.

Къде помня нещо, къде ползвам Интернет. Случки хиляда.

Наскоро правех контролно по руски език. Бяха двадесет въпроса, почти всичките да посочиш точния падеж на дума. А ве пичове, аз българските падежи (доколкото ги има) не ги знам добре, вие ме карате за руските. И в училище това ми беше голяма мъка. Вземай думата Иван и почвай. И аз почвам — Риван, Диван, Виван, Тиван и Пиван. Това на по първата буква от имената им. Щото така ги пишеха на дъската в табличка, първа буква и точки да напишеш ти.

Какво направих? Отидох на bing.com/translator i написвах изречението на български. Това, което ми изплюеше на руски го посочвах в контролното. Не уцелих само две — в резултат петица. Аз като бях ученик не съм имал петици по руски.

Такива майтапи много. Най-глупавото е, че на мен като ученик никой не ми е написал едно домашно, а преписванията ми се броят на пръсти. Бях твърд противник на преписването.

Ама тука мъката е да избутаме тая глупост. Аз съм от първите хора занимавали се у нас с уроци по Интернет. Един дивак ни взе името, промени го, направи го бизнес и в момента му текат реклами по телевизията. Толкова далеч стигна. Всъщност името ни беше вървежно като COVID. Бяха го нарегистрирали във всякакви варианти.

Ами то това е работа за пълнолетни, осъзнати и желаещи. Обучение по Интернет не е предвидено и не може да се прилага на деца. Децата, ако не са от най-добрите, нямат мотивация да учат. А на тези най-добрите училището им е по-скоро пречка, отколкото да им помага.

В момента (от няколко години) са измислили наказание, ако си лош ученик, ако имаш проблеми в поведението или трупаш много отсъствия да те наказват като те правят частен ученик. Та да се провалиш съвсем и да отпаднеш от образованието. Напротив частен ученик трябва да е награда за тези най-добрите, дето даскал не им трябва.

Та така бутаме го там, просто да мине. Ако щат тройки да пишат, каквото искат, само да се маха, че е голямо безумие. Да ме бяха питали преди да го въвеждат или ако не мен, щото съм никой — да бяха попитали онзи дето го споменах по-горе.

Обаче разните схемотехники ми е проблем. Не съм ги учил и нищичко не разбирам по тях. Там не мога да помагам. Даскала е готин, прави, каквото може, ама какво може да направи дистанционно???

Което пак е добрия вариант. Щото даскалицата им по ИТ им пълни главите с пълни щуротии, показва грешно, не разбира почти нищо и трагедията е голяма. Там го докарахме до поправителен изпит с дружни усилия, защото беше решила да им прави наказателна акция и да им дава невъзможни задачи. За мен са трудни, където нещата ги знам. И то проблема не е толкова в огромните обеми, колкото времето. В рамките на час трябва да предадеш нещо, което като минимум е 20 стр. и то без обяснения, кое, какво е и защо.

Не знам тая нейния мъж ли я биеше, караше тежко критическата или, какво се случваше. Но това не беше педагогика по никаква система и никъде не преподавана. Това не беше педагогика. Колкото и малко да съм чел за тая наука, методите на тая женица просто не се вписваха в нищо. И на всичкото отгоре е парче началник, зам. директорка. Класния само вдига рамене безпомощтно.

Някакви ужаси.

=*=

Спец. ще прощаваш, че не ти отговарям, но взех да се изморявам :(


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Dec 17, 2021, 11:39
   Е, не ...

go_fire:
Цитат
Например най-дивашката експлоатация в Англия е по времето на Тачър, която е била премиер през осемдесетте, най-напрегнатото време.



   От средата на миналия век няма дивашка експлоатация никъде в
развитите западни държави. Производителността на труда е
достатъчно висока,има достатъчно читави закони и т.н. Не ,че
положението е розово ,но все пак,стига за хляб,а и за други неща.
   Бруталната експлоатация е била докъм края на 2-та св.война.
Особено през робовладелството и феодализма. До голяма степен в
началото на капитализма (за Англия - виж романите на Дикенс).

   По отношение на Тачър (не съм й фен) - сви сармите на синдикатите
и закри редица губещи производства. За онези времена това беше правилно решение.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 17, 2021, 12:03
Spec, какъв мислиш, че е ефекта от унищожаване на синдикатите? А какъв мислиш е ефекта от закриване на производства (основно мини и основно на север) без да си осигурил алтернативна заетост, с което десетки хиляди, а може би стотици отиват на пазара на труда?

Резултата е дивашка експлоатация на тези, които все още са на работа и крайна бедност на тези, които не са се нагодили към новите условия.

Не било като при Дикенс. Не е, ама е достатъчно близо до африканската действителност.

Нищо правилно няма в решенията на тази проклетница. И това го казвам като човек, който смята себе си за убеден еколог, което в частност значи и твърд противник на минното дело.

Всъщност сам ще го наблюдаваш от близо, какво следва, сега като започнат да закриват мариците в Гълъбово и минния комплекс около Стара Загора. Ще видиш сам, колко правилни са такива решения. Ако сега не избухне гражданска война, няма кога да е.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Dec 17, 2021, 14:39
   Явно съм неправилно разбран.

Категорично съм против закриването на въглищни мини и ТЕЦ -ове.
Единствената причина "Марица-изток" 2 да е на загуба е
евроГейското и екопедерастко малоумие,наречено въглеродни квоти.

   Винаги съм се изказвал против екопедерастията - насилственото
налагане на перки и фотоволтаици и субсидиите за тях.





Загубите на мините в Англия през миналия век са се дължали на съвсем друго...


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: 4096bits в Dec 17, 2021, 15:17
Като спомена квотите, не мога да се начудя, как почти всеки се връзва на това. Човакът вече е способен да направи филтри, които могат да пречистват на молекулярно ниво. И вместо да се говори за улавяне на тези емисии още на изхода, се налагат квоти. Ами ние сме почти 8 милиарда вече. Дали няма да наложат квота и на издишвания от нас въглероден диоксид?! Да си плащаш, че дишаш....


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Acho в Dec 17, 2021, 15:19
Нема никва свобода..................


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: jet в Dec 17, 2021, 18:59
Спец-а, умряли от Рак щото са предприемачи викаш - нямам думи, блондинките ряпа да ядат.

Не обичаш перките, щото тока ти идва по жицата. Ха да ви инсталират два ТЕЦ-а на въглища на жълтите павета да не можете да се видите от пушек и тогава разправяй. Иди се разходи до Марица-изток и тогава приказвай. Пушека в Кремиковци ще ти се види като свеж полъх.

Гога както обясняват транзисторитер и операционните усилватели накриво, така ги учат и на предприемачество - накриво. От баща ти може да се научиш на бизнес и не е нужно да работиш същото, особено когато се почвяват бизнеси/специалности, които ги е нямало до преди 10г. Нас ни учиха как да се подчиняваме на партията, щото иначе лошо ти се пише.

Шокиран съм, че още се учи руски - това на кой ще му свърши работа?! Сигурно на такива като Дянков дето отишъл да живее в Москва. Или да дават на даскалиците по руски хляб. Както казах - ще минат поколения докато се урегулират нещата.

А при Тачър е било толкова зле, че до ден днешен има няколко поколения дето живеят на помощи и никога не са работили дори не си помислят да търсят работа.
Американците и те са много зле ако вярваш на телевизията те затова са избягали да живеят в БГ (като на Кирчо жена му, че готвачите взимат повече).


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Nik123 в Dec 17, 2021, 19:23
..От баща ти може да се научиш на бизнес и не е нужно да работиш същото, особено когато се почвяват бизнеси/специалности, които ги е нямало до преди 10г....

Джет, ако баща ти е бил служител/работник - каквито са в по-голямата си част  всички бащи навсякъде, и о, невъзможно- и в красивия капитализъм също- на какъв бизнес ще те научи баща ти.. сигурно да казваш "Йес, сър!". Особено качествено обучение ще получиш от баща си, за бизнес, който не е съществувал преди десет години.

Перките са просто още един начин да се източват пари.
Тачър е заложила страхотно бъдеще, поданици с матов цвят от Британската общност да живеят с поколения само от помощи, на гърба на държавата. Страхотно е. Целия ЕС е поел навътре този въодушевяващ  пример.

За изучаването на руски- имаш един пример, на кой му върши работа- ами на мен, имам клиенти руснаци  ;D Но аз не съм критерий по евроатлантическата таблица, нали :)



Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 17, 2021, 19:25

Шокиран съм, че още се учи руски - това на кой ще му свърши работа?! Сигурно на такива като Дянков дето отишъл да живее в Москва. Или да дават на даскалиците по руски хляб. Както казах - ще минат поколения докато се урегулират нещата.


Това му е втория „западен“. Брат му избра немски, а той руски, щото уж щял да му е по-лесен. Сега знам, че си русофоб, но руския език не е безполезен. Аз получавам огромно количество информация точно на руски. И няма да ти казвам, колко тегаво ми беше да си го припомням в началото, след като не го бях ползвал/учил повече от десет години.

На руски език може да се намери много неща, които на английски ще са платени. И това е за всякакви теми. Рунет не е за подценяване.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Nik123 в Dec 17, 2021, 19:28
Плюс за това -
"На руски език може да се намери много неща, които на английски ще са платени. И това е за всякакви теми. Рунет не е за подценяване."

Особено техническа документация.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: remotexx в Dec 17, 2021, 19:53
Мдааа много зависи от коя част на пирамидата започваш да предприемаш  (какво нещо е богатството на езика, но да не се отклонявам)

/да сменим малко вестника, че ел.вестника не ставал за бърсане на вапцани .../

https://m.offnews.bg/news/Sviat-_12/Ih-tam-net-Ruski-sad-razkri-podrobnosti-za-ruskite-sili-v-Donbas_766966.html

Много е важно дали първоначалното натрупване на капитала е като шофьор/а, майор/а или като снабдител/а

Хубави кинти правят всички по веригата - ама зависи и кой колко му е голяма.. човката.

П.П. А по времето на Тачър ги нямаше още тия по мургавите, кремавите и пр. А по-черни беха единствено миньорите дето само очите им светеха като фарове като излезат от забоя.

Има един много хубав филм от 2014 по темата
Ама е в другата тема - Pride
https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48888.msg316762#msg316762


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Nik123 в Dec 17, 2021, 20:10
Хайде де, нямало ги тия мургавите по времето на Тачър..


https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/feb/27/how-did-british-indians-become-so-prominent-in-the-conservative-party

Къс отрязък от тая статия (от западен източник, да подчертая)- "Indian migration to Britain took place in two significant waves. The first was in the late 1940s and 50s, when migrants were recruited directly from India by successive governments to fill the labour shortage that resulted from the second world war."

А руснаци си има в Донбас, също както и американци в Сирия, например. В Донбас поне има руско население, а какво американско население има в Сирия, Ирак и т.н.? А, да, за демокрацията е всичко. Демокраси бре :D В Ростов са гепили някакви тарикати с пагони, които са си прибирали от доставките. Учудващо, не са скрили новината. Дори е похвално. Корупционна престъпност има във всяка държава. Не че при американците нямаше такива неща, особено с техните PMC ли беше, Private Military Companies в Ирак.
А за е-вестника, споделям мнението ти ;)


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Naka в Dec 17, 2021, 20:46
Шокиран съм, че още се учи руски - това на кой ще му свърши работа?! Сигурно на такива като Дянков дето отишъл да живее в Москва. Или да дават на даскалиците по руски хляб.

Що бе ru нета е огромен. Даже и е по свободен (все още) спрямо 'английския' нет. А и науката им не е заподценяване.

Аз например винаги като чета википедията гледам и английската и руската версия. Много често се различават и то значително и много често руската е написана по хубаво...особенно за техническите работи. но също го има и обратния момент че често англиийската версия е по-добра.

Тъй че какво лошо има в това в руския. Още повече че сме българи и ни е близък език и много лесно го учим...Абе въобще не го броим за 2-ри/ чужд език.

----
За операционните усилватели по програма бяха само 2 или 3 ??? часа. И то ученически часове. А това е най-приятния материал. Най-много от операционните усилватели може да се разбере аналоговата електроника. За мене това трябва да се изучава половин година.
А те ми набутали в програмата модулации...аплитудна фазова и честотна...Дотук добре, това трябва да го има/ да се спомене.... ама след това следват схеми (да схеми, не теория!) на демудолатори.....например схемички на фазов демудолатор...дробен детектор...Умножение на честота....Все неща дето се обесняват почти само математически....и граничат с 'теория на сигналите'. Ами как ще се разбере това....
Набутали цялата (аналогова) теория на  радиопредаването и приемниците...Като при това няма една блокова схема на радиоприемник..




Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: malin1 в Dec 17, 2021, 22:37
Поупражних "наживо" руския си за около час с едни украинци. Забравил съм го. Разбирахме се, но ... бях разочарован, не намирах точните думи.  :D В интерес на истината - за сефте го практикувах с жив истински човек (изключваме часовете навремето по русише). Вероятно го знам повече/по-добре (сега) от съученици който навремето имаха големи оценки, пък аз едвам изкласих за 4.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: remotexx в Dec 17, 2021, 23:10
Ник, проблема не е там кой к'во взел и к'ъв откат дал, а че го е взел от их там неты ($2). При това забележи майора е от действаща армия (дето уж я намало там и не им била помагала) и си краде от нещо дето го няма а?! т.е. прави от нищо нещо - кой разправяше че нямало вечни двигатели с КПД > 1

А за времето на Тачър - не е кат да е нямало пакита /Фр. Меркюри напр./ , хинду и пр. ама баш миньори не са били повечето - може да изгледаш филма който споменах и да се опиташ да откриеш поне един от тях (то е като да намериш арменец миньор у нас) били са по други места бачкатори... Един познат още навремето (студентските бригади) разправяше че бил верен вицът че у Лондон нямало ъгли (по улицците) щото на всеки ъгъл имало поне по едно/няколко/ хинду/паки и пр. магазинчетаи той така бая неща си понапазари оттам - само казваше че трябвало да се пазари като ци... като българин за да си дойдат на крайната цена като за него  ???


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Dec 18, 2021, 08:11
Спец-а, умряли от Рак щото са предприемачи викаш - нямам думи, блондинките ряпа да ядат.
...

   Толкова ли ти е трудно да схванеш за какво става дума ?

   Това,че са предприемачи очевидно не е голям плюс.
Щом са милиардери и не са се справили с някакво заболяване...
или са некадърници,или официалната медицина е безсилна.

А и са се самозабравили,което е много,много голям минус.
От психологическа гледна точка - изглеждат като играчи в казино
които са спечелили безумно много,и изведнъж - шат на патката главата...


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Nik123 в Dec 18, 2021, 09:58
Добро утро на всички!
Ремотекс, они там ест. Щях много да се учудя, ако ги нямаше. Имат свое население там, а възродения украински национализъм искаше най-малкото да изгони това население. И двете големи държави - Русия, САЩ- си имат контингенти, под една, или друга форма, в горещите конфликтни точки, където имат свои интереси. Вероятно и Китай. Също така и двете ще го отричат до дупка, политика. То това е започнало отдавна- например в израелските войни.
За британските поданици от бившите колонии не съм писал, че са миньори, а че си ги е имало по времето на Тачър и че още оттогава част от тях са захлебили живот на социални помощи, това имах предвид.

Малин, и аз съм опитвал да говоря с украинци на руски. Но като говорят на украински, ми е по-лесно аз на български, те на украински и някак по-добре сме се разбирали :) То всъщност и с руснаците съм така, на практика руския го ползвам повече за четене.
Хайде приятни почивни дни :)


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Naka в Dec 18, 2021, 10:39
Между другото ако се заслушате в украинския, ще видите много думи които приличат/ или са същите като на български....Мене. тебе... и т.н.

А българин никога не може да говори правилно на руски, както и руснак на български. Получават се големи смешки. Или пък вижте бесарабите, как се опитват да говорят на български..Получава се някава мешаница. :D

Това е защото езиците много си приличат, а когато се говори на чужд език мозъкът/говорящия трябвало да се мъчи вътрешно (волево) да ги разделя/ разграничава. А това при близки езици е много трудно.

По правилно ще говориш на Английски отколкото на Руски.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 18, 2021, 10:57
Spec., отговора на този въпрос е пряко свързан с това, какво е рака и какво го причинява. Дори светската наука, колкото и да е безпросветна, е стигнала до интересни изводи.

Но тук Ремо и Джет са прави. Това, че е хванал рак не е пряко следствие от създаването на ябълката, поне не в началото. А живота му показва, че е бил будист, колкото ти си дядо Мраз.

Изобщо интересен случай е неговия. Преди да се гътне, го знаехме ние, хората на компютрите. След това стана известен дори на майка ми. След може би седмица в Кауфланд вече се продаваше негова дебела биография. А аз не познавам хора, които си купуват книги от там.

И някак си стана едва ли не повод за култ към личността. А всъщност живота му не показва никакви признаци на нещо, което е добре да се подражава.

=*=

Относно Пол Алън, той не може да бъде наречен предприемач. Направил е една успешна инвестиция (и няколко реда гениален код), но веднага след като става успешна, той се оттегля и от там насетне води живот досущ като Чарли Шийн, но поради финансовите му възможности в много по-мащабни размери.

И при него, като и при Неработов края е предизвестен.

Тези двамата могат да са единствено пример, какво да не правим.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 18, 2021, 11:12

https://m.offnews.bg/news/Sviat-_12/Ih-tam-net-Ruski-sad-razkri-podrobnosti-za-ruskite-sili-v-Donbas_766966.html

Много е важно дали първоначалното натрупване на капитала е като шофьор/а, майор/а или като снабдител/а

Хубави кинти правят всички по веригата - ама зависи и кой колко му е голяма.. човката.


Ремо, отрочето на Владо Йончев ми дава 403. Но и преди не се отваряше от Тор. За разлика от Бакалов, Йончев може да бъде определен като градски десен.

За щастие заглавието дава достатъчно информация.

Има известна разлика да не казвам, че няма прилика между това, което се случва в Украйна и това, което ни казват западните /че и източните/ медии.

Като начало целта на руснаците не е отцепване на Донбас. Ако са го имали за цел, нямаше ли да го сторят?

Целта им беше точно обратната — Украйна им трябва цяла, а не част от нея. Дори успяха да разубедят Харков (град и област в северния край на Донбас, около ⅓ от него) да не вдига бунт и да не се отцепва.

И в момента са там с чисто охранителни функции.

И много са смешни от ЕС и САЩ. Непрекъснато карат путяка да реши проблема. Той може да го реши за половин ден, както стори в Грузия, ама няма хич да им хареса. Тия хора не знаят, какво искат.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Dec 18, 2021, 11:24
   Понеже някои пишещи тук се опитват да въздигнат предприемачеството
в култ (особено реактивния), затова и написах всичко това (за рака и т.н.)

   Не,предприемачите не са голямата работа. Скапаняци са.

   С нищо Стив Джобс не е превъзхождал който и да е от пишещите в този форум.

Е ,освен че е бил нагъл.   И тарикат.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: 4096bits в Dec 18, 2021, 12:18
   Понеже някои пишещи тук се опитват да въздигнат предприемачеството
в култ (особено реактивния), затова и написах всичко това (за рака и т.н.)

   Не,предприемачите не са голямата работа. Скапаняци са.

   С нищо Стив Джобс не е превъзхождал който и да е от пишещите в този форум.

Е ,освен че е бил нагъл.   И тарикат.
Ти какво разбираш под предприемач? Защо човек, който се опитва са прави  нещо, вместо да работи за някой друг, е скапаняк?


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Dec 18, 2021, 12:35
   Понеже някои пишещи тук се опитват да въздигнат предприемачеството
в култ (особено реактивния), затова и написах всичко това (за рака и т.н.)

   Не,предприемачите не са голямата работа. Скапаняци са.

   С нищо Стив Джобс не е превъзхождал който и да е от пишещите в този форум.

Е ,освен че е бил нагъл.   И тарикат.
Ти какво разбираш под предприемач? Защо човек, който се опитва са прави  нещо, вместо да работи за някой друг, е скапаняк?

   Ами с нищо не превъзхождат другите. Имат комплекси,дори понякога
мания за величие,пороци,слабости ...
   И се самозабравят.

   Разбира се,няма нищо лошо човек да се вземе в ръце и да работи за
себе си (аз в момента съм така),но в случая говорим за нещо друго.

Та за въпросния Стив Джобс:
Ами самозабравил се е.
Между другото,разрушил е много съдби. Уволнявал е директно хора,
само защото не са му били симпатични !   Дори и да ги е видял за
момент в асансьора,във фоайето и т.н.
Унижавал е публично подчинени,дори когато не са били виновни за нищо !






П.С.   Някой път ще напиша нещо и за Бил Гейтс.
Като за начало: на пръв поглед свестен, грижовен баща ...
НО.
След развода се появиха някои нелицеприятни факти за приятелството му
(може да е било и нещо повече) с педофила Джефри Епщайн (който се "самоуби").

Какво ли още ще излезе...
... като паднат маските...


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Naka в Dec 18, 2021, 13:44
   Не,предприемачите не са голямата работа. Скапаняци са.
   С нищо Стив Джобс не е превъзхождал който и да е от пишещите в този форум.
Е ,освен че е бил нагъл.   И тарикат.

Предприемача цял живот се мъчи да си увеличи богатството. И колко народ е пеебал докато го постигне..и колко грехове е натрупал? (айде да го кажем лоша карма)
Това си е жива материална привързаност. И вътрешна гордост, че като има пари е много повече от другите.

Да го избия малко на религия:

Точно в този контекст Христос е казал, че по-лесно е камила да мине през иглени уши отколкото богат да влезе в Божието царство.

Ами как ще влезе като човекът е обързан здраво материално и сърцето му е в 'имането' и парите. Той друго не вижда.
-------------

Който не знае какво е това 'иглени уши'.
Едно време в големите дървени порти на градовете е имало направена и малка врата за един човек, за някой закъснял пътник. Големите порти са се затваряли за през ноща. Тази малка порта се е наричала 'иглени уши'.
Обаче ако е е трябвало да прекарат и камила през тази малка порта е била мисията невъзможна. Камилата е трябвало да коленичи и така да мине...А това за животното е било много трудно.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 18, 2021, 13:53
Много добре казано!

Трябва да се преклониш. Сиреч трябва да оставиш всичко земно и едва тогава може да влезеш в царството небесно. Иначе ти тежи като пранги и те задържа на земно равнище.

=*=

Но и аз като 4096 — между предприемач и богаташ има известна разлика. За да си богат е необходимо условие, но не задължително да си предприемчив. А пък една много малка частичка от предприемачите успява да забогатее над средното. Богатите затова са богати, защото са малко.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Naka в Dec 18, 2021, 13:59
Чисто материално (и икономически) да от предприемачите има полза. На този свят тази работа все пак трябва някой да се върши.

И друго си мисля: В началото на века, много предприемачи (компании) са почвали дейност, не само от материални подбуди да натрупат богатство а от чист интерес да създадат нещо ново. Тогава е имало голям вакум за нови неща. Такива са например  Карл Бенц,  Даймлер, Вилхелм Майбах...
И Тесла и Едисон  и още много други.

Сега обаче тези времена отдавна са минали и сега предприемача си е далавераджия...играч на борсите...



Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: jet в Dec 18, 2021, 15:38
Говорите като комсомолци пишещи есе "Що е то предпиемач", т.е свободни съчинения.
Милиардерите са предприемаи, но не всеки предприемач е милиардер (по-скоро не е).
Това е като да кажеш всички бели са милиардери, щото няма черни сред тях (има ама са 2-3).
Предприемачеството е необходимо, но недостатъчно условие да си милиардер.
И изненада 20% от милиардерите по света не са предприемачи (като нашите мутри/комунета от висшата номенклатура).
Хората познават милиардерите по разбираеми причини, но малките предприемачи са невидими за медиите, освен ако не избухне някой стартъп с някой пробив.

"An entrepreneur is a person who starts a new business and usually risks his own money to start the venture. "

Предприемачи е и почти цялата средна класа в една страна (нормална). Болшинството са семейни бизнеси от 1 до 20 човека. Какви милиарди какви пет лева.
И да, сума ти предприемачи фалират.

САЩ:
"...
Over 99 percent of America's 28.7 million firms are small businesses. The vast majority (88 percent) of employer firms have fewer than 20 employees, and nearly 40 percent of all enterprises have under $100k in revenue.
..."

* In 2016, there were 25 million Americans who were starting or already running their own business.
* There are 582 million entrepreneurs in the world.
* 20% of small businesses fail within the first year

Корелацията с милиардерите - почти нулева.

по държави:
https://www.nationmaster.com/country-info/stats/Economy/Micro/Small-and-medium-enterprises/Number/Per-capita


Дори аз бях предприемач 4 години - регистриран.
Съседната баничарница до вас най-вероятно също са предприемачи.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: 4096bits в Dec 18, 2021, 16:32
Да ви разясня нещо за редовия предприемач. Той има идея или му е писнало да понася глупаците над главата си или му е писнало, да гледа, как работата се върши през пръсти и немарливо. И се захваща сам. Предприемача има безброй безсънни нощи, мислейки, как да преодолее тази и онази пречка. Хаби нерви, усилия. Общо взето, животът му може да се превърне в ад, докато всичко си дойде горе-долу на мястото и вземе да проработи. Предприемача поема рискове. Да не може да си плати сметките, да задлъжнее, да си остави приятелствата на трупче, да няма страничен живот за известно време, ако има семейство, да си занемари задълженията, рискува да се провали и да остане без нищо. Работника рискува единствено мястото и заплатата си. Може и да има притеснения, но те са от съвсем различно естество. Мога да кажа, че ако тихо си работи, не рискува нищо. А който не рискува поне малко, няма да успее.

Докато предприемача стигне до голямото богатство, което според вас го кара да се самозабрави, има много дълъг, тежък и трънлив път. И може на някои от вас да му се струва надут, високомерен, необщителен или дори зъл. Простата истина за повечето е, че те са си трошили достатъчно главата, изхабили са достатъчно нерви, инвестирали са достатъчно време и просто не харчат нищо повече от това за глупости, зе сополиви оплаквания на служители, за празни приказки. И ги прекратява веднага.
Има и наистина гадни копелета, които си го изкарват на подчинените, но не вярвам, това да е случая при повечето. Дадохте за пример Стив Джобс. Е, аз ще ви дам за пример Уорън Бъфет. Той е богат. При това много. Но си остава човек.
Предприемачи трябва да има. Една добра идея, пък била и малко по-добра от нещо съществуващо, трябва да бъде реализирана. Реализирана, тя отваря работни места, плаща данъци, подобрява качеството на живот, може да се надгражда още над нея, може да доведе някого до друга идея. Има полза за всички, от една добра идея и предприемач, който иска да я реализира. Не виждам нищо лошо в хората работещи, да реализират едеите, намеренията и мечтите си.
Богатството не означава, че богатите хора са автоматично зли. Богатството вади истинската същност на всеки човек наяве. Наистина ли вярвате, че повечето са толкова лоши хора?
Предприемач може да бъде и човек, който решава да си отглежда подправки на балкона, вместо цветя. Който си проустройва жилището, за да му е по-удобно. Може да го отнесете към почти всяка една дейност на човек, който иска да подобри по някакъв начин живота си. Останалото е просто мащабиране.

Или поне аз така го виждам. Вашият опит сигурно е друг. Уважавам всеки, който полага усилия. Най-малко заради това.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 18, 2021, 16:56
Много хубаво си го казал — богатството показва истинската ти същност. В по-общ план народа ни е казал — дай на някой малко власт и му гледай сеира. Щото то богатството и то това дава — власт. Или както Вонегът пише в „Космополит или забравих, какво беше“ i което цитирам често — превръщане на пари във власт и обратното.

Далеч не вярвам, че всички с пари или власт, или двете са чудовища. Тези неща дават прекалено много изкушения и малко хора се опазват да не се отдадат. Но, ако всички бяха чак такива зверове, то днес щяхме да сме в някакво средновековие.

Човечеството се цивилизова. Определено не всеки смята себе си за вълк, който трябва да победи другите вълци, а след това да иде и да издуши близкото стадо овце.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: go_fire в Dec 18, 2021, 17:02
Съвсем обърках заглавието. Говорех за тази книга:

https://chitanka.info/book/1431-fars-ili-nikoga-veche-samota

Във Википедия се оказа, че няма статия за нея на български език.

Та трябваше да изляза от Тор и да ида в „Моята библиотека“. Никога не съм харесвал Борката.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: Naka в Dec 18, 2021, 18:08
Значи има ралика в терминологията. (спрямо английския)
Аз 'предприемач' не мога да нарека някой, който има малък семеен бизнес и работи едва ли не за едната заплата. А такива в бг са много фирми. Да хубаво е да не работи за едната заплата ами той и семейството му да са материално добре.

То и понятието 'бизнесмен' в бг все още синоним на мутра.
---
Цитат
Богатството не означава, че богатите хора са автоматично зли.
Никой не е казал зли. И не мисля че са зли. Зли са били Хитлер и колко още в историята...зли са някои от 'обикновенните' хора с които се срещаш всеки ден.
Въпросът е че на богатите ъкъла им е все в парите и имането им.
---

Много задълбахме и се разфилософствувахме.


Титла: Re: За Казармата с Любов
Публикувано от: spec1a в Dec 19, 2021, 07:58
   A и няма рекордъори по дълголетие сред баш мангизлиите.
Столетниците са много малко сред тях.
   Джон Дейвисън Рокфелер (създателят на гнусната династия)
не успя да стане столетник (живя 98 г.  ). Внукът му Дейвид изкара
101 г. ,основно благодарение на съвременната медицина - давани са
милиони за поддържането му жив.
   За Ротшилдови - не знам да има столетници сред тях..

   В момента - някакъв от Сингапур е на 103 г. ,има още 2-ма на по 100.






   Така че,по-добре да си умерено заможен и да си живееш живота,
отколкото да си милиардер,и да ти се случи случка ...