Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: bdenkov в Feb 23, 2022, 15:52



Титла: Техническа литература
Публикувано от: bdenkov в Feb 23, 2022, 15:52
Вече не може да се намери никъде въпросната техническа литература. Всички сайтове, са закрити или са изтрили въпросните книги. Книгите, не могат да се намерят в библиотеките, че дори и в читалните. Няма автори, които да желаят да бъдат забравени (някои вече не са живи) и е само спекулиране, че те не били желаели книгите им, да се публикуват в интернет. Няма и автори (още повече радиолюбители), които да желаят труда им, да бъде безвъзвратно загубен и забравен.


Естествено, на друг език, не е проблем, да се намери абсолютно всичко в областта и това е странно и може би не случайно - глупав народ, най - лесно се управлява.

  http://karadev.net/nachinaesti/    ($2)


   http://karadev.net/nachinaesti/Cifrowa%20izchislitelna%20i%20komp.%20tehnika/Comp_tehnika.html     ($2)



Титла: Re: Техническа литература
Публикувано от: 4096bits в Feb 23, 2022, 16:48
Хубаво линкче.
Не съм сигурен обаче, колко са актуални тези книги в днешно време. Особено, що се отнася до комуникацията и радиоразпръскването. В основата си, това е една и съща технология, но до там. Мен например преди време ме интересуваше да намеря формулата по която се изчислява заглъхването на радиосигнал с разстоянието, обаче това го няма никъде или поне аз не можех да задам правилните фрази за търсене.


Титла: Re: Техническа литература
Публикувано от: jet в Feb 23, 2022, 20:06
Забравил си ламповите схеми.


Титла: Re: Техническа литература
Публикувано от: Naka в Feb 23, 2022, 20:31
Забравил си ламповите схеми.

Заменяш лампите с полеви транзистори (jfet) и получаваш същите схеми. Цялата електроника(схемотехника) първо е преминала през лампите, от там са измислили всичко. Накъде от 20-30 години до 50-60те. Според мен тези схемни решения с лампите трябва много да се уважават.

Цитат
Не съм сигурен обаче, колко са актуални тези книги в днешно време

Като приложение не са актуални.....Обаче това е теория, което е фундаментална и без нея не може. Сред тези книги има и много посредствени тип ТНТМ, обаче има и няколко много хубави и професионални/академични. Нищо, че вече като съвременни технологии не са актуални.


От готините заглавия, набелязах набързо две:

Ако някой се интересува как 'класически' електронно се прави компютър това е едно от класическите заглавия. Сега това знание е загубено и всичко е скрито вътре в чипсети, SoC-ове, контролери и.т.н
(http://karadev.net/nachinaesti/Cifrowa%20izchislitelna%20i%20komp.%20tehnika/Comp_tehnika_files/image017.jpg) ($2)



(http://karadev.net/nachinaesti/Elektronika/Elektronika_files/image004.jpg) ($2)



------------




Като библиотка, обаче липсват някои знакови заглавия, преводи от аглийски.
Едното е Операционни усилватели на Джордж Клайтън.

(https://knizhen-pazar.net/books/200/20063/2006389.jpg) ($2)

Другото е Искусство Схемотехники. Хоровиц и Хилл. Три тома https://www.olx.bg/d/ad/izkustvoto-na-shemotehnikata-horovits-i-hill-tri-toma-CID618-ID8FIri.html

Аз като ви разправям, че руснаците са превеждали(а и ние Българите също), най-хубавото от запад, не ми вярвате. Джета със сигурност я знае тази Искусство Схемотехники. Има я и в оргинала много в нета на англиийски The Art of Electronics ($2)  и на руски....свобода....


Титла: Re: Техническа литература
Публикувано от: jet в Feb 23, 2022, 21:15
Естествено, с тях лягах, с тях ставах. Както и с ТТЛ каталога на Конов (абе що не ги правиха с твърди корици тези).
Имаше и партйни номенклатури дето крадваха това-нова.
Едно време правих хардуерно делене с Д-тригери (една мацка имаше курсов проект), ама това са малоумни изпълнения. Както един младеж тука мъчеше да прави микропроцесор с ТТЛ логика - то не че не става, ама. То и с лампи става. Вместо два реда на Питон или С в Ардуиното или в Распберито.
Най-яки бяха битовите секции на АМД Am2900 (в последствие разбрах, че стях са правили мини машинитe като VAX, DEC) - можеш да си правиш колкото искаш дълги битови процесори (кратни на 4 бита), ама биполярни (с яки мегарци).
https://en.wikipedia.org/wiki/AMD_Am2900
Даже рашките ги имитираха, сигурно имат още радари с тях.


Титла: Re: Техническа литература
Публикувано от: Naka в Feb 24, 2022, 10:05
За още едно много хубаво заглавие се сетих.
Приложения на аналогови интегрални схеми
Сидни Соклоф
(https://knizhen-pazar.net/books/193/19344/1934484.jpg) ($2)

Някой може да каже, че и това не е актуално..1990 г. Обаче вътре има най-доброто описание/теорията на импулсните захранвания. Нещо което изключително масово се използва днес.