Покажи теми - vesko_dechev
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2]
16  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Цветови настройки на taskbar-а -: Jan 18, 2004, 00:12
Днес си инсталирах нова тема на КДЕ-то.
Ползвам федора 1 и съответно КДЕ 3.1.4-4
получават се следниет проблеми, коитон можах да разреша:
1. Таскбара се запълва със съответната му картинка, но самият таскбар е обграден от една рамка. Аз не искам да има такава рамка, а не мога да сменя и цвета й. Забелязвам, че цвета натази рамкасъвпада със цвета на основния фон. Аз негообаче не искам да го бутам. Доколкото си спомням в редхат 9 имаше опция целия таскбар да се оцвети в даден цвят ( за ремка не си спомням), но тук такава опция определено няма.
2. От друга страна прозорците на задачите в таскбара се оцветяват също в основния фон. А в случая това е неподходящо искам да се оцветят като останалата част на таскбара

Мерси за идеите предварително!
17  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Има ли аудиомиксер във Fedora core 1? -: Jan 17, 2004, 23:59
Във редхат 8 и 9 имаше аудио миксер, коитоимаше възможност да се слага в system tray-я горе -долу като на Уиндовс.
Сега във Федора 1 не мога да намеря нещо подобно
За мене това е част от системните инструменти, но може би раазработчиците не с амислели така.
Въпроса е:
1. Има ли все пак аудиомиксер във федора 1 и акоима къде е?
2. Ако няма- как мога да си намалявам например звука на миди-тата илида си регулирам микрофона и прочие настройки, които нормално се правят в този миксер.
3. Ако този миксер е отделна програма, то коя е тя и има ли други по-добри? коя бихте ми препоръчали?

Благодаря за съдейстието!
18  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Проблем с аудиокартите и ядро 2.6.0 -: Jan 17, 2004, 23:54
на моя компютър имам две карти:
-вградена, AC'97
-PCI-ска, Creative Live Player 5.1
******
като компилирах ядро 2.6.0 го направих с поддръжка на двете карти съответно. Избрах даже и драйвери на Open Sound System.
ползвам Fedora core 1
******
Когато си заредих ядрото не ми съобщи за никакви проблеми с конфигурацията на аудиокартите.
******
като дам от менюто Soundcard Detection,
двете карти са разпознати и дава звуки на двете.
Като пусна mplayer  и xmms звук НЯМА?
Ръчно избрах драйвер OSS и на двете и звук се появи.
******
Въпросът е:
1. Получава ли се някакъв конфликт заради това, че съм компилурал OSS и нормалните драйвери??
2. как мога да пусна норамлните драйвери?
3. защо при зареждането ми каза че не може да зареди драйвер emu10k, който е за креатива.
Въобще как се решава в подобни случаи кой от двата драйвера да се зарежда, при положени ече и двата стават?

Благодаря за мненията и препоръките!
19  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Най-подходящата GUI за държ. администрация -: Jan 17, 2004, 18:42
Във връзка с проект за въвеждане налинукс в държавната администрация и образователна система, моля да си кажете мнението коя графична средда следва да се включи в офертата. Скоро ще е готов скелетът на проекта и ще бъде публикувам в интернет, за което ще ви уведомя.
20  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Коя е най добрата оферта... -: Jan 17, 2004, 18:39
В момента работя върху макрорамката не един проект, който ще представлява оферта до Българските власт най-общо казано- администрация, образование и прочие.
за целта бих искал да чуя вашето мнение относнотова коя е най-добрата дистрибуция за целта.
Проекта ще бъде пубнликуван най-скоро в някой сайт, за което ще ви уведомя.
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / LAN s Davicom и кернел 2.6.0 -: Jan 15, 2004, 20:56
Аз си карам на Fedora core 1 и скоро сикомпилирах ядро 2.6.0
ОБАЧЕ
там няма нищо за лан карти с чип на Davicom (модул dmfe)
Въобще някой има ли идея како да се прави?
В сайта на производителя последните ъпдейти са от година и кусур, така че надежда няма.
разбира се без лан карта не мога
Дали ще се включи в ядро 2.6 и поддръжка на такива лан карти?
Все пак моята е CNET pro 200, смея да твърдя най-масовата карта
22  Хумор, сатира и забава / Хумор / бисери, бисери -: Jan 14, 2004, 15:03
Ей тука още един бисер :
**********
1. команда "find" в конзолата - това е нещо като дос. ама ти си печен и знаеш за какво става вапрос
2. ако нищо не открие, питай кучето дето са ти го сложили на вин-а като съветник, кой знае, може би то знае отговора
3. и то ако незнае, питай кламера на офиса, тай знае всичко
...

6. обади се на (02) 9657 100 за помощ (ако си от София, пропусни 02 в началото на номера, и не се опитвай да набереш скобите)

успех. и продължавай все така да пишеш в този форум, такива и още по-големи глупости.
***
23  Хумор, сатира и забава / Хумор / biseri -: Jan 11, 2004, 17:16
Здравейте,

Не съм сигурен дали трябва да пиша - не само по тази тема, а изобщо.
Всичко това НЕ изглежда нормално. Както винаги в типично български стил. Защо?

Едва ли някой е очаквал такова преброяване. Аз със сигурност НЕ.
От такива безконечни дискусии единствено може да спечели някой студент по психология - просто безплатен материал за поредната курсова работа. Невероятен избор ;-)

...

Миналата година по това време все още само бях чувал за Линукс. Лятото си инсталирах за първи път и естествено потърсих "виртуална" помощ, та затова попаднах тук. Е, бях малко същисан от отношението между хората, но реших, че е случайно. Предположих, че е от лятната жега.
Явно НЕ. Сега нещата не са по различни. Сигурно е от студа - пречи на мозъка да функционира нормално (някои го наричат студова еуфория).

Защо, бе, хора. Не може ли малко да се пречупим и да започнем да комуникираме нормално. Защо да не започнем да използваме някакъв подходящ протокол, че да се разбираме нормално. Не ме разбирайте буквално - нямам предвид tcp/ip или нещо такова ;-)
24  Нетехнически теми / Коментар / Кой с какво ще помогне за популяризирането на Linu -: Jan 10, 2004, 23:48
Предложения?
25  Нетехнически теми / Коментар / Linux в средното образование -: Jan 10, 2004, 01:10
Моля за вашите коментари по статиятя публикувана в
http://www.e-balkani.com/
*****************
Истерията на завистливите
 
Ако някой от противниците на сделката МОН-Microsoft може да предложи равна по изгода на нея, или по-изгодна на образованието, нека да го направи, преди да започне да хвърля измислени обвинения
 
     Една поредна истерична кампания се води в момента срещу "поредната далавера" на Министерството на образованието. Тя се отнася до инвестирането на колосалната сума от 1,5 млн. долара в софтуер на Microsoft, окачествено за пореден път като ограбване на бедния български народ и източник на тлъсти "комисиони". Само че този път комисионите сигурно ги е взел някой друг, за да помогне да се провали сделката. Доколкото "сделка" изобщо може да се нарича подобен тип благотворителност от страна на Microsoft.
     Аз лично преди време съм бил несправедливо обвиняван в пристрастия към Microsoft, че съм им се продал, че това издание било издание на Microsoft и пр. Този път обаче, в този случай, вдигам две ръце и казвам: "Аз съм за Microsoft!" Колкото и непопулярно да звучи и колкото и да подразни някого. Защото справедливостта и истината е на страната на Microsoft и припалваните непрекъснато скандали целят не толкова подпомагане на образованието, колкото разчистване на лични сметки от страна на недоволни от MS. И защото образованието не трябва да става заложник на такива борби.
     Ето защо съм за Microsoft:
    
     1.Предложената цена за въпросния софтуер е изключително изгодна. Искат се по 14 долара годишен наем за софтуер, който иначе би струвал няколко стотин долара. Срещу този наем се получава и правото да се ползват бъдещите версии в следващите години. Т.е. даваш 14 долара и си легален с основните продукти на MS.
     Съмнително е дали някой друг може да предложи толкова добра цена. Ако искам да си купя Linux, само носителите - CD-тата ще ми струват повече, дори и самият софтуер да е без пари. Ако си купя от "Славейков" пиратска версия, тя ще ми струва минимум 20 долара - 2 CD-та по 10 долара. Ще ми трябва да си купувам и всички ъпдейти в бъдеще.
    
     2.Министерството на образованието няма друг избор, освен да купува този софтуер и ако сега изпусне толкова изгоден шанс, в бъдеще може да се наложи да плаща повече. Microsoft нищо няма да загуби ако се провали тази сделка. Това за тях е благотворителност. Но ако след 1-2 години, защото сме били много умни, ни се наложи да плащаме по няколко стотин долара за всеки лиценз, тогава да ги видим днешните "кресльовци" срещу голямата далавера...
     Защо МОН трябва да купи софтуера във всички случаи?
     Защото този софтуер трябва да се изучава в училищата. Това е простият отговор. Windows е масово ползваният софтуер по света и е нормално той да се учи, за да може след това порасналите ученици да могат да работят на работните си места. Над 90% от потребителите по света ползват Windows.
     Тук може би трябва да вметнем заядливо, че ако Linux е толкова добър, защо се ползва толкова ограничено, след като е и безплатен? Защо корпорациите си плащат за Windows, а не си инсталират Linux? Те харчат свои пари и корупцията при тях е много по-малка? Windows обаче е изборът на свободния пазар.
     Именно поради тази причина той трябва да се изучава, заедно с основните приложения към него. Ако МОН вземе решение да се изучава Linux, това от само себе си предопределя да се изучава и Windows. Защото след като ще се инвестира време и средства в нещо по-малко разпространено и по-неизползвано, би следвало да се инвестира и в по-използваното. Да се прокарва тезата, че може да се ползва само Linux е нелепо. Това е все едно децата да започват да учат история на света, преди да са учили история на собствената си страна. Или да учат чужди езици, преди да са научили български. Или да учат формулите на Тейлор и Маклорен преди квадратното уравнение. Образованието върви от общото към частното. Учи се това, което ще е полезно и най-непосредствено важно, а не нещо друго, което изглежда важно само в очите на пристрастни наблюдатели. Дори и цялата образователна система, и цялата държавна администрация да минат изцяло на Linux в работата си, отново Windows ще трябва да се изучава в училищата. Защото това е масовият стандарт. Образованието трябва да образова и да образова на истинските неща, а не на измислените. Т.е. инвестицията в Windows е неизбежна. И от тук нататък въпросът е единствено колко ще се плати.
    
     3.Сделката е изгодна дори ако МОН има само 1000 компютъра, можещи да работят с въпросния софтуер. Защото нови компютри предстои да се купуват и ако сега се изпусне възможността да се снабдят с евтин софтуер, не е ясно дали в бъдеще този шанс ще го има. С настоящата сделка МОН има свободата да инвестира в до 35000 компютъра без да мисли за софтуера. Българското образование има нужда от тези машини, и дори от повече. МОН може да откаже сделката, само ако признае, че няма намерение да компютризира училищата. Ако обаче се откаже и реши да компютризира, тогава ще трябва после за всеки компютър, да предвиди и софтуер за по няколко стотин долара. Което ще окаже негативен ефект на желанието за подобна инвестиция. Т.е. средносрочно би могло да се каже, че подобен ход би облекчил въвеждането на РС-та в училищата.
     Дори върху настоящите шумно прокламирани около 1000 компютъра, в момента се ползва софтуер за около 500 хиляди долара. Т.е. ако не се ползва тази програма, а се купят пакетите по редовни цени, ще трябва да се плати толкова. Това означава, че с достигане на цифрата 3000 компютъра в системата на МОН, сделката вече е на нула. При 5000 РС-та изгодата вече е налице. А горната граница е 35000, включващи и новите версии в следващите години. Които също биха били по няколко стотин долара всяка.
    
     4.Като част от сделката Microsoft позволи на всички учители, преподаватели във ВУЗ и научни работници да ползват на домашните си компютри същия софтуер безплатно. Оценките за това за колко хора става дума са различни, но най-масово спряганата цифра е над 100 хиляди души. В подобен безплатен жест единствено много добре платено опозиционно съзнание може да открие "далавера". То всъщност "далавера" има, но тя е за потребителите.
     Отвъд пряката полза за самите хора обаче, "кресльовците" изпускат и още един важен факт - с толкова мащабна безплатна легализация, плюс легализацията на толкова компютри в училищата, и на фона на ниското общо разпространение на компютри в страната, се получава сериозно вдигане на общото ниво на ползвания легален софтуер. Т.е. в международните класации по пиратство слизаме "надолу" и се доближаваме лека полека до цивилизованите страни. Още сме далеч, но вървим натам. А този показател е важен, защото влияе на политиката на чуждите правителства към нас. Ако сме много големи пирати, можем да изпуснем други ползи, или да ни наложат санкции. На Украйна например и бяха наложени такива от САЩ, именно заради пиратството. Наложиха се търговски санкции от по-общ характер, които засегнаха и напълно несвързани с ИТ области - като производството на стомана например. Стойността на санкциите бе на колкото се оценяваха загубите от пиратството в тази страна.
     Ние получаваме шанс за масова евтина легализация, но в медиите слушаме предимно провокаторите, които заради личния си интерес и бизнес се опитват да провалят начинанието.
    
     5.Общата сума на сделката, съпоставена с парите, които ще трябва да се платят на самата Microsoft предопределя много малък марж, и следователно - малка територия за подкупи...
    
     Ако някой от противниците на въпросната сделка може да предложи равна по изгода на нея, или по-изгодна на образованието, нека да го направи и нека да хвърля мощно камъни срещу мен. Нека например поддръжниците на Linux да произведат 35000 копия на някоя от дистрибуциите и да ги предложат по 14 долара на година. Нека за тези пари всяка година да обновяват с най-новите версии, да осигуряват поддръжката на софтуера и да обучат учители и чиновници да работят с тях. Нека да гарантират, че ще поемат и всички разходи, свързани с осигуряването на съвместимост с масово ползвания в обществото Windows. И най-важното - да гарантират, че в тези 3 години тях ще ги има и софтуер и ъпдейти ще има. Т.е. да осигурят достатъчно надеждна организация, която да гарантира че договорът ще се изпълни. Това последното не е маловажно, защото за тези 14 долара на година Microsoft поставя името си, и стабилността си, която е постигнала с години инвестиции. Подобен партньор струва повече.
     Ако има някой, който е способен да предложи нещо такова, нека да излезе публично и да го покаже. Нека да се обърне към МОН и към другите институции, да демонстрира, да докаже надеждността си и да бъде сравняван с конкурентното предложение. Нека тогава да се види кое ще е по-изгодно. Защото е много лесно само да ревеш по медиите и да се правиш на велик с това колко си загрижен за предпазване от "далаверите" на Microsoft. Но вземи излез и предложи и ти нещо, което да работи. Нещо, което е извън общите приказки и сладникавите обещания. Инвестирай в нещо, така както Бил Гейтс е инвестирал в развоя. Размножи CD-тата. Създай центрове за поддръжка и обучение. Създай си клиенти, които да те препоръчат и с ежедневната си работа да доказват, че разчитат на продуктите ти. Създай тези клиенти първо в частния бизнес, който много внимателно ще гледа всичко, което му предлагаш. Не започвай от държавата, защото е податлива на популизъм... Създай си добро име и се конкурирай. Или намери друго създадено вече име, което да застане зад теб и да каже, че гарантира за теб. И да го направи на посочената цена. И тогава стани и кажи: "Това е далавера, аз предлагам по-добро"... Всичко останало е просто писък на завистта на неспособния срещу успеха на някой друг.

 
********
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как, на какви принципи функционира X, а GUI на Win -: Dec 30, 2003, 16:01
Някой може ли да обясни как точно функционира Х, защото на сайта им има по-скоро рекламни сведения- кой пич в кой team бил и прочие бла бла бла
По какво се различават конкретно X и GUI на Windows например. Интересува ме не на ниво експолатация, user, а на ниво програмна реализация. Защото в различните книги и сайтове, включително този изобилства със стандартни фрази за това какво е Х, как да с еконфигурира, но КАК РАБОТИ, какви са му механизмите... НИ-ЩО!
мерси
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / обяснете ми с няколко думи, pls -: Dec 27, 2003, 02:42
какво пречи на windows програмите да тръгват под линукс?
аз лично се сещам за доста неща. Но въпроса  е кои от тях са КЛЮЧОВИ. Защо въобще е толкова трудно даже чрез wine да се пригодят windows-ките програми към линукс?
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Какво точно е vmvare?? -: Dec 14, 2003, 14:58
Какво точно е vmvare??

Това, коетое  дадено в download.bg  е доста мъгляво, да не говорим за сайта на vmware...

какво значи да се създаде виртуален компютър?
Ами Wine не функционира ли пак така??
29  Програмиране / Общ форум / какво представлява Fedora??? -: Dec 09, 2003, 00:29
"Red Hat анонсират нов проект, който ще бъде спонсориран, но не и подържан от тях, наречен Fedora. Като основна задачa на проекта е изграждането на завършена операционна система, базирана разбира се изцяло на отворен код."

как да се тълкува това? какво значи ще спонсорира, но няма да поддържа? Това е безсмислица!
Не ми е ясно в цялата тази работа- Fedora накакъв наследник на RedHat ли ще е? (ЗАщото нали RedHat се отказват донякъде от open source и ще стават платена дистибуция). Ако е така - значи ли че няма да има Red Hat 10? '<img'>
Страници: 1 [2]