Покажи Публикации - bcdenkov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Собствената операционна система Clear Linux на Intel - Впечатления -: Nov 05, 2021, 14:56
Някой инсталирвал ли е Clear Linux ?
Гледам, че много я хвалят, но имате ли някакви впечатления?
Мисля да си преинсталирам един Десктоп - Кула компютър и си търся някаква симпатична дистрибуция.
2  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът? -: Oct 29, 2021, 22:29
Пиша в тази тема за да не отварям нова тема. Постът ми ще е на тема икономика, финанси.

Правилно ли разсъждавам относно парите

Цитат
Представи си хипотетично, че спечелиш 1 млн лв от тотото. Добре обаче като се замисля, ако искам да си вдигна стандарта, пак не мога.

Защо? Ами много просто - ще купя 2-3 коли за по 100-200 бона в семейството, ще си купя една хубава къща и парите вече са свършили. ОК, обаче това всичкото нали трябва да се поддържа. Ако до сега разходите ни са били примерно 3 к, сега ще станат 5 к, защото ще трябва да поддържаме имот, коли, на почивка да ходим и т.н. Добре, ама на нас доходите ни пак си остават 3 к, другите 2 к от къде ще дойдат? Дори да са останали пари от единия милион, рано или късно ще свършат.

Т.е. излиза, че дори да имаш 1 млн въздушни, пак не можеш да си вдигнеш стандарта за дълго, освен ако не ги превърнеш в паричен поток.

Но дори да ги превърнеш, колко ще е този паричен поток. Ако ще и половината да ги налееш в имоти за отдаване - ще ти генерират едни 2 к допълнително на месец, които пак реално кой знае колко няма да ти променят живота, просто няма да се притесняваш за непланирани разходи. С тези пари пак не можеш да се отпуснеш да караш скъпа кола, да поддържаш хубава къща и да ходиш редовно на почивки.

Реално излиза, че 1 млн са нищо вече на този скъп живот. Освен ако не намериш начин да генерираш по-добър паричен поток с тях в сравнение с имоти, което съм сигурен, че средностатически човек не може да направи. Малко стават за бизнес. И как реално да се генерира достатъчно добър паричен поток с такъв скромен капитал?

Цитат
Ако си мислите, че в България може да имате собствен бизнес без да ви закачат мъжки кучки от типа “мутри”, жестоко се лъжете. Веднага ще започнат заплахи, проверки и предложения със заплахи да си продадете бизнеса за стотинки.  Давам ти пример, аз съм в Англия и тук ако спечелил 2 милиона паунда, са ти 5-6 милиона лева. В България се прибираш и купуваш 3-4 апартамента и ги даваш под наем. Купуваш си твой собствен и живееш в него, докато печалбата ти идва от другите 4. Останали са ти да кажем 4 милиона лева в банката и не се налага повече да робуваш за 600 лв месечно. Хубаво, ама Ганьо като се види в малко повече пари и си мисли, че света е негов и е безсмъртен.

Цитат
Ами да, реално 1 млн. не са много, ако не си чак толкова талантлив за бизнес.

Но да имаш някакво финансово спокойствие в днешно време е също признак на добър стандарт, макар и не най-висок, просто сякаш малко хора наистина могат да го оценят. Да ти идват 2-3к на месец, а ти да можеш да разполагаш както си искаш с времето си, си е лукс, даже много хора не смеят и да си мечтаят за това. Заведенията, скъпите коли и джунджурии разни омръзват, освен ако не ти е насаден някакъв комплекс от подрастваща възраст. Като искаш да се фукаш с кола, можеш да си потърсиш някакъв култов стар модел от 20 век и да похарчиш малко парички да ти го ремонтират, лъснат и каквото там правят още (не си падам по коли) и пак ще си супер атрактивен и ще правиш впечатление.  в днешно време е също признак на добър стандарт, макар и не най-висок, просто сякаш малко хора наистина могат да го оценят. Да ти идват 2-3к на месец, а ти да можеш да разполагаш както си искаш с времето си, си е лукс, даже много хора не смеят и да си мечтаят за това. Заведенията, скъпите коли и джунджурии разни омръзват, освен ако не ти е насаден някакъв комплекс от подрастваща възраст. Като искаш да се фукаш с кола, можеш да си потърсиш някакъв култов стар модел от 20 век и да похарчиш малко парички да ти го ремонтират, лъснат и каквото там правят още (не си падам по коли) и пак ще си супер атрактивен и ще правиш впечатление.

Коментираме с под условия - т. е. взимаме в предвид опорните точки:
1. Финансово спокойствие в днешно време.
2. Ако си мислите, че в България може да имате собствен бизнес без да ви закачат мъжки кучки от типа “мутри”, жестоко се лъжете. Веднага ще започнат заплахи, проверки и предложения със заплахи да си продадете бизнеса за стотинки.
3. Без крипто валути, биткойни и всякакви други виртуални пари.
4. Нарича се загуба на ликвидност във финансовата теория. Първата задача на един човек е винаги да НЕ допуска загуба на ликвидност.

Цитат
Изобщо не разсъждаваш правилно. Грешката ти е, че веднага се пускаш да инвестираш в нещо без стойност, в нещо, което не ти носи никаква доходност. Даже обратното - изисква нови и нови вложения от твоя стара. Говорим за колите. 100-200 000 лв. за 1-2 коли. Ти инвестираш 500 000 лева в автомобили, скъпи при това, които ще изискват и адекватна поддръжка, която като цифра ще е от порядъка на 15-20 000 лв. на година на кола! И всичко това не ти носи абсолютно нищо като доходност. Ако решиш да продаваш колите - цените ще са се смъкнали с поне 30% даже да я поддържаш перфектно. Разбери, че стандарта на живот се определя от постоянния ти доход. Ако както ти казват инвестираш в недвижими имоти и прибираш наерми - цялата сума от наемите е твоя постоянен доход, твоя стандарт в който да се вместиш. Българите масово мислят по този разоряващ портфейла начин. Ще спомена няколко грешки относно това. Грешка 1 - твоята - получават голяма сума пари извън дохода си и променят стандарта си на живот според тази сума, а не според дохода. Резултат - парите бързо свършват и се връщаш на изходно положение. Грешка 2 - започват работа и първото нещо е да си вземат апартамент и да го изплащат. Резултат - нямат никакви налични средства за каквито и да е инвестиции, често и мизерстват с години. Нарича се загуба на ликвидност във финансовата теория. Първата задача на един човек е винаги да НЕ допуска загуба на ликвидност. Не може на 22-23 г., когато трябва да инвестираш в курсове, в повече образование и т.н. от първата си заплата да почнеш да плащаш ипотеки и да оставаш само с пари за баничка с боза, обричаш се на дългогодишна загуба на ликвидност, никакви инвестиции и дори в перфектния случай - да успееш да платиш ипотеката след 20 г. ще си на 45 г. с нищо повече от 1 апартамент и ще се вайкаш защо нищо не си постигнал и си пропилял хубави години в мизерстване. Грешка 3 - инвестиране в недоходоносни активи/изискващи постоянно вливане на нови средства - това са автомобили. По същество тяхното действие е сравнимо с ипотеката, всеки месец разходи и никакви доходи. Ако си забелязал в Западна Европа много от хората нямат изобщо кола. Това е финансова култура. Само тук на Балканите манията да се парадира с кола, даже и да мизерстваш е вдигната високо. Замисли се....

Цитат
1 000 000 лв. не са достатъчни да почнеш да живееш като баровец, то и 5 000 000 не са, защото има ги историите на тото късметлиите и след няколко години нищо. Управлението на пари е изкувство, то е наука. 1 млн. лева обаче са достатъчни да създадеш един поток от пари, който да ти гарантира добър стандарт. Например с 1 000 000 лв. може да си купиш 10 апартамента (двустайни) и да ти останат пари да ги преведеш в перфектен вид и за под наем. За София не знам, говоря ти за Варна, централна част. Наемите на такъв имот са 350-400 лв., да кажем 350. 10х350 = 3500 лв. всеки месец. Извади 500 за някои ремонти малки, за данъците и т.н., сложи чисто всеки месец 3000 лв. в джоба. Намираш си една добра работа за 2000 лв. и с 5000 лв. всеки месец си цар бе човек. С 1 млн. няма да се оливаш, но напълно стигат да направиш както казват бабите "да капе". 1 млн. не предполагат рискови инвестиции, виж, ако сумата е примерно 10 млн. лева може да заделиш и 3-4 млн. лева за супер рискови неща, като криптовалути примерно, ще си платиш и за съвети, анализи, ти с 4 млн. и един добър съветник може да излезеш и с 40 000 000 после, но за 1 млн. няма място за рискове, а просто да си уредиш живота. 10 апартамента и си готов.

Цитат
Аз ъм против тези игри и печалби, защото е факт, че когато тези пари попаднат в хора без опит и знания, съсипва живота им. Има много истории за това и защо, защото парите свършват бързо и накрая са нищо. Както една така спечелила каза и покрива ми още тече. Затова при богатите хора с поколенията има натрупване. Има и такива от новите пример Мара Отсрочката, когато се е разделила с мъжа си е имало 100 лв. е продала бижутата си. Ето това е пример за много пари и са попаднеш в такава ситуация.
Теоретично дали ще спечелиш или не, но препоръчвам на вкички да се образоват по темата с парите има толкова видеа, толкова е писано, начин на спестяване,
Масата хора нямат представа за ежедневните харчове, как да се справят. Пример. Ежедневните разходи, които накрая на месеца ако ги смятате са сериозна сума. Пример пушач, цигарите, кафе, закуска, вода, нещо за обяд. И после нямаме пари. Аз си правя кафе от вкъщи имам фирма чаша, сандвич, вода, не пуша и този разход дневно е нула.
Има хора, колкото и да имат пак няма да имат пари. Купуват се куп излишни вещи, маха масово пазаруват от втораъепотреба, защото е евтино и какво от това, като гардеробите им са препълтини. От колко дрехи имаш нужда, от в пъти по-малко.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Oct 29, 2021, 21:49
Извинявам, се че пиша в произволна тема и то различни неща.
Бихте ли направили сравнение между следните марки автомобили:
Ситроен Пикасо. Бензин.
Сеат Ибиза или Сеат Алхамбра. Бензин.
Ситроен С4 или Ситроен С4 Комби. Бензин.
Опел Зафира Дизел или Опел Зафира комби дизел.
Имам в предвид втора употреба автомобили с максимална цена До 5 000 лв.
Главно предназначение, като голям семеен автомобил с Деца и Багаж за извън градско. Например съпругът е роден в София, а съпругата му е от Бургас.
Защо се разпространяват следните или подобни твърдения в интернет:„
В Швейцария са малки разстояния.
В Германия са по- големи разстоянията.
Автомобилите внос от Австрия гният, заради солта разпръсквана върху снегът.
Автомобилите внос от Швейцария гният, заради солта разпръсквана върху снегът.
Автомобилите внос от Италия са без смяна на масло и консумативи от първите или следващите им собственици.
Вероятност за следните ситуации:
1. Автомобил шофиран в Италия от Германец и с изрядна сервизна и истинска история и книжка.
2. Оглеждам автокъщи в София за произволен автомобил втора употреба. Харесвам си някакъв дву врат Мерцедес от 2009 год. или 2013 год. беше. Последно да приемем 2013 год. да е произведен. Дизел с електронна помпа за горивото ако това има значение. Без ток не може да работи. Няма такова нещо- палиш и не гасне. Преглеждат го в Автосервиз. В автосервиз аз нямам познати. Там ми казаха отличен е. Вече за Шест месеца са навъртени над 12 000 км. от краен квартал на София до пазар и работа по- София. За консумативи не съм чул да е сменяно. Просто колата била в отлично състояние. Но не изключвам да са сменяни консумативи - масла, ремъци, накладки, вериги и др. Не съм сигурен дали колата е кабриолет или не е. Може и да не е кабриолет, но е двуместна. Забравих номерът на конкретният описван модел на Мерцедес. Къде е уловката? Реално възможен ли е такъв случай или случка? Каква би била ориентировъчната цена на такъв автомобил, ако приемем, че авто джамбазите го пуснат случайно за продажба сред масовката, а не го запазят за себе си за да го карат и експлоатират?
3. БМВ дизел комби от 1996 год. Тройка. Бундесрепубликата. Внос в България.
При единият случай 200 000 км. изминати за всяка една календарна година.
При вторият случай 70 000 км. изминати за всяка една календарна година. Километражът на автомобила БМВ дизел комби 3 от 1996 год. показва 105 045 км. След продажбата при нотариус лаптопът показва 1 050 458км. Изтрили са последната цифра. Кола на 17 години в описваното време, момент и събития. Внос от Германия.
4. От София да ходя примерно до Велико Търново за да закупя Ситроен С4 от автокъща - направо от автовоза, без да познавам никого в този град. Без да познавам града. Без да познавам човек от града. Без да имам доверен сервиз. Колата да е бензинова в много добро състояние, закупена от Автокъща за 2500 лв. След покупката повече от шест месеца да е безпроблемна и без ядове. Просто както си я закупил от авто къщата я юркаш без проблеми и ремонти повече от шест месеца след сделката. Внос от Австрия или Швейцария. Втора употреба.
Вашето мнение е ценно за мен.
Извинявам, се че ви занимавам с глупости и разводнявам темата.


4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Осемте черти на културните хора -: Oct 29, 2021, 20:26
Посещавам няколко интернет сайта:
Избор на пол: Мъж.
Години: 45 год.
Височина: 168 см.
Килограми: 180 кг.

Кантара ми с батерия измерваше до 180 кг. За последен път, когато работеше и си измерих теглото в кг. на него - работещ - показваше 150 кг.

След месец си измервах теглото на същия кантар и показваше постоянно 50 кг. Предполагам, че към момента ми моето тегло в килограми е между 150 кг. и 180 кг. Затова въведох в интернет сайта 180 кг.  По -точно същите данни в два различни интернет сайта.

Интернет сайта го възприе, може би като шега или нещо нереално.

Извинянявам се, че Ви занимавам с глупости и семейни неща.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Oct 29, 2021, 20:16
Решил съм да пробвам различни дистрибуции Линукс на компютъра и да си избера за мен някоя, като най подходяща. Най- удобна. Най -приятна и т. н. По- лесно ми е да ги записвам на различни флашки за всяка отделна дистрибуция. Гледах флашки от 8GB usb 1.1  в магазин за лев за 6 лв. 8 ГБ ще ми стигнат ли, като флашка? Цената висока ли е? Има в момента изисквания за зален сертификат в някой магазини и не ми ксе разкарва излишно по- магазините, заради епидемията и ограниченията. Вие какво ще ме посъветвате?

Втори въпрос: Ако лично на Вас Ви се наложи да избирате между Федора и Опън Зуси, то според Вашите предпочитания и Вашето мнение, какъв Ви бил Вашият избор?
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Oct 29, 2021, 20:05
С Арч линукс съм.
Инсалирах успешно следните редове в терминала:

Цитат
$ git clone https://github.com/Nefelim4ag/Ananicy.git /tmp/ananicy
$ cd /tmp/ananicy
$ sudo make install

Какво съм направил?

Нещо повредил ли съм?

Ако може пример или готов скрипт за да инсталирам CAD софтуер, Блендер и др. по- гореописаният начин. Благодаря предварително.
7  Хумор, сатира и забава / Хумор / За твоята сигурност в Интернет и в защита на личната ти сфера -: Oct 28, 2021, 20:24
https://privacytools.io/    &
https://prism-break.org/en/

Препоръчани приложения и платформи:

Търсачки:
DuckDuckGo, StartPage, Searx, Qwant, MetaGer вместо Google, Bing и Yahoo.

Операционна система:
Linux Mint, PureOS, Elementary OS вместо Windows 10

Офис пакет:
LibreOffice, Collabora Office вместо MS Office (365)

Имейл:
ProtonMail, Tutanota вместо Abv.bg, Mail.bg, Gmail, Hotmail, Outlook.com, Yahoo и др.

Моментални съобщения (чат, аудио и видео):
 Signal & Viber, вместо WhatsApp, Facebook’s Messenger, Skype & Telegram 
(виж това сравнение!)
https://www.securemessagingapps.com/

Видео разговори / конференции:
Jitsi Meet, вместо Google Meet, Microsoft Teams, Skype и Zoom

Бележки и задачи:
 Standart Notes, Joplin вместо Google Keep, MS OneNote, MS Tasks

Управление на пароли:
Bitwarden, KeePass, Dashlane, вместо LastPass, 1Password

Личното ми мнение, е че Убунту и подобните на нея Минт и др. при инсталиране на компютър имат задължителна телеметрия към трети страни.

По- добре Arch или  Fedora.
8  Хумор, сатира и забава / Хумор / Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България -: Oct 28, 2021, 20:15
Тъй като краят на договора ми с Мтел наближава (в края на ноември), от около 2 седмици проучвах дали няма някаква по-изгодна оферта за някакъв план за разговори и данни, който хем да съответства на това, което ползвах в момента, хем да е наполовина по-евтин. Оказа се, че има! Аз ги наричам „официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори“ в България и сега ще ви разкажа как стигнах до тях.

Абонат съм на Мтел с актуалния си номер от 2001г. насам. Имам безупречна кредитна история, макар титуляр по сметката до преди 4-5 години да беше колежка на майка ми (заради едни доста по-изгодни договори, сключвани между Мобилтел и министерствата – знаете как беше преди 15-16 години!), аз бях истинският клиент и платец на всички сметки. И то без закъснения. След като прехвърлихме номера на мое име (срещу съответната такса, разбира се!), Мтел не ми разрешиха да прехвърля събраните ми точки. Не че с тях съм можел да направя нещо наистина осезаемо, но ми показа отношението им към крайните клиенти. Т.е. въпреки, че аз оставам лоялен към тях и имат история за мен, те са си определили фиктивен начин да ме третират „подозрително“ и като „нов“ клиент, с нови кредитни лимити и условия, които хем не са примамливи като за съвсем нов клиент, хем пък не мога и да се възползвам от разни преференции за стари клиенти. Яко, а?! Това беше преди около 4-5 години.

Към днешна дата: Това, за което плащам вече 23 месеца, е такса от 35 лв. месечно за неограничени разговори към всички национални мрежи и 10 GB интернет трафик на максималната им скорост. Това беше една официална промоция малко преди Коледа през 2014г. Наскоро един колега (бивш служител на Мтел) ми спомена, че има разни планове, които се дават „под масата“. Освен това ми показа и един форум, където други хора вече бяха получили оферти с подобни неофициални тарифни планове и споделят точно какво бяха успели да преподпишат със съответния оператор. След като попрочетох последните 20-тина поста, от иначе доста дългата тема (над 70 страници), ето какво направих:
Обадих се на Мтел (на *88)

След преход през 4 менюта в техния iVR и около 4 минутно изчакване, успях да дочакам връзка с оператор. Поисках да ми разяснят процедурата по пренос на номер към друг оператор. Казаха ми да остана на линия, за да ме свържат със съответния колега. Чаках още 5 минути! Сигурно, ако не бях в колата с телефон свързан през Bluetooth и пътуващ из софийското задръстване, където не ми пречеше толкова ГОЛЯМОТО изчакване, щях много да им се изнервя. След общо 9 минути чакане ми казаха, че сигурно искам да сменя оператора заради по-добра оферта, която са ми предложили и те (Мтел) също можели да ми предложат по-изгодни оферти. Виж ти! Казах им, че бих искал да си намаля месечния разход (35 лв.) поне на половина с евентуална възможност да запазя условията, които имам.

Тогава въпросната служителка от Мтел, с която говорех и бях чакал последните 5 минути (няма да цитирам имена) ми предложиха следните оферти, които били специални и щели да важат за мен в рамките на една седмица:
Неофициалните планове на Мтел (или поне част от тях)

Разговори: Неограничени минути към всички мобилни мрежи в България (без стационарните!)

+ Достъп до интернет в рамките на:

    8 GB на максимална скорост = 17 лв. месечно
    20 GB на максимална скорост = 25 лв. месечно

Както става ясно от форума, това са оферти, които са били предложени и на други хора.
В края на деня отидох до офис на Виваком

…намиращ се в кварталния ми мол. Там обясних на консултанта ситуацията с изтичането на договора ми след месец и той ми каза, че наистина има оферти, които не са оповестени официално на сайта им и той може да ми ги предложи такава, щом се касае за пренос на номер към тях (Виваком). Попита ме дали искам да ми ги каже или можел и да ми ги напише някъде. Написа ми ги с химикал в една от брошурите им, намиращи се по щандовете.
Неофициалните оферти от Виваком.

Разговори: Неограничени минути към всички мрежи в България (мобилни и стационарни!)

+ Достъп до интернет в рамките на:

    3 GB на максимална скорост = 16 лв. месечно
    9 GB на максимална скорост = 18 лв. месечно
    20 GB на максимална скорост = 25 лв. месечно

До скоро имах известен сантимент към Мтел (може би) поради факта, че бях с тях от началото (2001г. ) и то без да усещам нищо подобно в отношението им към мен като клиент. Но това, което наклони везните към при мен към Виваком беше фактът, че последната година и половина качеството на връзката в мрежата на Мтел в районите, които аз ги ползвам се влоши. Само ще спомена, че не намирам за нормално, на главен столичен булевард като „Шипченски проход“ да не мога да проведа обаждане по 5 минути, тъй като бивам „изхвърлян“ от мрежата. Понеже служебната ми карта е на Виваком, такова нещо при тях не ми се случва. Второто нещо е, че Виваком предлагат и неограничени минути към стационарните мрежи, докато те липсваха в офертата на Мтел.
Ами Теленор?

За да съм информиран до край, на следващия ден реших да проверя и какво ще ми предложат от Теленор – дали и при тях ще извадят „от ръкава“ някои от официалните неофициални тарифни планове. Разбира се, обясних им, че договорът ми изтича и обмислям пренос при друг оператор. Въпросът беше при кого. След кратък разговор ми предложиха следното:
Неофициалните планове на Теленор

Разговори: Неограничени минути към всички мрежи в България (мобилни и стационарни!)

+ Достъп до интернет в рамките на:

    3 GB на максимална скорост, а трафикът към Facebook & Viber е безплатен (не се отчита) = 16 лв. месечно
    5 GB на максимална скорост, а трафикът към Facebook & Viber е безплатен (не се отчита) = 18 лв. месечно
    10 GB на максимална скорост, а трафикът към Facebook & Viber е безплатен (не се отчита) = 25 лв. месечно

Значи и там има такива възможности, щом става въпрос за „открадване“ на клиент от конкуренцията!
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / За Казармата с Любов -: Oct 28, 2021, 13:14
Напоследък много се говори каква армия сме имали и как трябвало задължителната военна служба да се върне отново. От ВМРО дори обмисляли да внесат в НС предложение за връщането ѝ за срок от 6 месеца за лица над 19 г. Щяло да има и варианти за алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца.

И понеже аз съм бил 2 години в служба на отечеството, бих искал да ви разкажа какво представляваше нашата армия.

В голямата си част (защото имаше и изключения, но те винаги потвърждават правилото) тя беше сбирщина на селяндури старшини и офицери, съблюдаващи политическата коректност към БКП. Те се водеха на свръхсрочна служба. Останалата и съществена част, водеща се на срочна служба, от личния състав на армията, бяха уплашени гологлави тийнейджъри, които 2 години основно търкаха танкове, ракети, кораби (по неизвестни причини корабите дори ги търкаха 3 години) и всичката бойна железария закупена от СССР, която добре, че не влезе в бойна обстановка, че врагът щеше да умре от смях, но от друга страна, може би това е било някаква секретна стратегия за унищожаване на потенциалния нападател посредством силни коремни конвулсии. В останалото време, когато не търкаше каквото там има за търкане, личният състав на войската набиваше крак в строева подготовка, по-позната ни като маршируване. Всъщност основната подготовка и умения на десетките хиляди срочно служещи, се изразяваше в маршируване на плаца.

В жега и студ, денем и мрак. Леви, десни, леви, десни…

Разглобяването и сглобяването на автомат Калашников за норматив беше другата основна дисциплина. Виж, стрелбата с него беше цяло събитие, защото се случваше само веднъж годишно и само с по един пълнител. За две години – 60 изстрела с автомат. Толкоз! Страхотна бойна подготовка, без съмнение! Имаше и строителни войски, които се ползваха за безплатни работници на големи и не толкова големи социалистически обекти, а доста често и на по-малки лични такива на някой комунистически васал. Там, може би, са марширували по-малко, понеже имаше много за строене навремето, а безплатната работна ръка трябва да се използва максимално и да не ѝ се губи времето с маршировки и разглобяване/сглобяване на автомат.

За извращенията, боят и униженията нанасяни от стари на млади под благосклонният поглед на старшините и офицерите, убийствата и самоубийствата, “качеството” на храната, “условията” за живот и хигиена, няма да пиша, просто попитайте някой ваш роднина, който в онези години е служил, нека той ви разкаже.

В общи линии това беше армията ни и много се радвам, че не съществува в този ѝ вид и че ако имам син няма да му крадат време от най-хубавите години в живота за да марширува и търка непотребни железа. Бих се радвал много всеки млад човек да мине подготовка по спасяване на човешки живот, даване на първа помощ, ориентиране, гасене на пожар, оцеляване в непозната среда и изобщо да придобие всички тези умения, които биха спасили неговия и други животи в екстремни ситуации, за които всеки ден слушаме в новините и които често завършват със смърт или крайно неприятни последствия. Доста по-полезно от разглобяване на Калашник за норматив и маршируване на плаца, не мислите ли?

Сигурен съм, че тези, които са били в армията, ще ме разберат, а другите, които страдат за нея и искат да я възстановят, бих искал да посъветвам – запишете се в нея, сега е професионална. Дайте пример със себе си и станете волнонаемни! Мрънкането по социални мрежи, телевизионни студия и кафенета по кварталите няма да помогне на никой. Безумието от парламентарната трибуна още по-малко. Бъдете образец, а не мрънкала, които искат да изпратят някъде чужди деца. Благодаря предварително!
10  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът? -: Oct 27, 2021, 00:52
Музика е и carmina burana.  Но аз повече харесвам клипа на Ивана - Ало,
Девойките. На Английски език е Пупулизъм, а в превод на Български е Опростачване. Нямам и намерение да започвам бизнес. Нямам желание и да ставам бизнесмен. В тубата има много канали за приготвяне на храна на улицата или модели на къщи. Но има уловка. Всичко е патенти - интелектуална собственост. Хареса ми домашен хляб с кока кола или сирене от UHT мляко от супера в Сърбия без мая. Малко извън темата. Едно време парите по- времето на Византийският император Константин Велики са само от злато и сребро с неговите правила, теглилки определени от императора. Купуваш земя - само пари в злато. Земята винаги е имала стойност и е била скъпа. Поради тази причина ромите при цар Борис 3 нямат земя, защото нямат пари. Сега имаш един апартамент заедно с родителите ти + може или брат или сестра. Ти нямаш пари. Ти си продаваш труда на частник. Той определя цената на твоя труд. Инфлация, Дефлация, Лихви, Кейсианство и накрая бедни, като църковни мишки с банкноти без стойност. Обрани до шушка- до голо. За проба- провери в интернет статийте - Жена търси да купи жилище и др. под. Ако имаш имот, нива, закони, правосъдие, в бараката например слагаш един струг и почваш да работиш ако имаш знания и умения. Сам да си си началник. Но при тази данъчна система - честно - не зная и не съм сигурен. Имаше форум на Инвестор - няма го сега. Излъгантура, Кариерист, некоректни работодатели също ги няма. В БГ работ трият мнения - нищо лично. Прост бизнес. Преди време продаваха последният сайт за 800 000 лв. Истината казвам. Хляб и Сладолед най- трудно се продават от търговски представители. При бензиностанцийте печалбата е 1-2 стотинки от всеки продаден литър. Мисля, че от производството и продажбата на сладолед има добра печалба. Но там има големи изисквания за хигиена. Благоевградските меса според чуждо мнение не се различават по- съдържание, но са с големи ценови вариации.
Кой ще го купи?
Какво ще произвеждаш?
На каква цена?
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 27, 2021, 00:13
Извинявам, се че разводнявам темата. В бившия полиграфически комбинат " Димитър Благоев" на Цариградско шосе в София. Като се влизаше през централният му вход и веднага в дясно едно помещение беше преградено с алуминиева дограма и там продаваха книги и компакт дискове от вестници. Имаше дискове с филми и музика от вестници и книги, както от вестниците труд и 24 часа, така и книги от вестниците Български фермер и хоби фермер. От различни издателства. После тази книжарница започна да работи само, чрез поръчка чрез сайта й и куриери. Днес я потърсих. Предварително знаех, че полиграфическият комбинат от дълго време е бизнес център. От централния вход си личаха ремонтни дейности. Някой да има спомени или да знае нещо точно за тази книжарница? Ще бъда много благодарен за помощта. Да не откривам нова тема. Затова пиша тук.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Шъ съ оправим! /или Как ще ги стигнем… китайците?/ -: Oct 26, 2021, 22:26
Преди време гледам цена на LPG газта пропан за автомобили я видях 0,79 до 0,89 лв. Днес я виждам същата 1,54 лв. Лук ойл е единственият монополист доставчик на горива. За частни бензиностанции 2 000 000 депозит и акцизни складове. Всички разрешени акцизни складове са собственост на Лук ойл. Горивата на рафинерията в Бургас са с много лоши качества и параметри. После нови електронни дюзи комплект от няколко броя заедно - една дюза 1 000 лв. Никой не казва нищо лошо или против Лук ойл. Само лошо в интернет срещу САЩ, НАТО, И западна Европа. И колко и могъща и велика и богата е Русия.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Oct 26, 2021, 21:53
Не зная дали точно тази тема е подходяща, но реших и аз да се впиша с коментар. Непрекъснато попадам на коментари в интернет и по- националната телевизия, че Република България е мишена на Руските ядрени ракети, и защото е член на Европейският съюз и Северо Атлантическият съюз НАТО, то тези членства на Република България я правят враг на Русия и Българите - Българското население на държавата и територията ще бъдат изпепелени. Масово профили на лица се изказват от името на целият Български народ и Българското население. Никой Български гражданин не иска България в ЕС и НАТО. Политиците продадоха народа. Трябваше да има референдум за ЕС и НАТО. Американските марици - ТЕЦ - собственост на офшорна компания от САЩ с прокурист Руденко. Дънди Прешъс - Канадска офшорна компания с прокурист в България Заяцев. Ресурсно базирана икономика- на социални помощи и пред компютъра. САЩ - били кравари. DW било Дойче зеле. Разводняват темата или темите със странични измествания на следващите коментари. Изнася ли сме домати и краставици за СССР, който са се продавали по 4 копейки за кг. в Челябинск или Норилск. Сега, защо не изнасяме за СССР. Ами кой те спира. Направи фирма, произвеждай, изнасяй, плащай данъци, консумативи и заплати. Аз какво общо имам с цената от 4 копейки за килограм домати или краставици. На Българите им вменяват задължение да дават на Руснаците. По- добре на 60 км. от Москва, отколкото в САЩ или Англия, защото Ракетите на Путин били насочени в тази посока и щели да ни изпепелят и изтрият от лицето на земята. Преди време отивам по- спешност в Пирогов. Щом си без направление от личният лекар и личният ти лекар да те е пратил с пет различни направления към пет специалиста, то си плащаш като неосигурен частен пациент в Пирогов без значение, че си здравно осигурен без забележки. При НРБ България била на 8- мо място в Европа и на 26- то място по- Стандарт на Живот. Холандия и Белгия и Скандинавските след нас, а Гърците толкова назад, че не се виждат. Била е на 11 - то място по- икономически растеж през 1939 год. Каква армия имахме по- соца. Смелите родни граничари едвам удържаха тълпите от млади Гъркини, нелегално минаващи граничната бразда и Сигнал -100 за да мият дупетата на Български старци и Пенсионери. Пълна ангария. И ученическите бригади. И студентските бригади. И комсомолските бригади. Ангария и пълна робия. Детски труд в НРБ. 8 часовият работен ден при 5 дни е въведен при Цар Борис 3. От 1946 год. до средата на 1974 год. е 6 дневна работна седмица при 12 часов работен ден. Заплащане в ТКЗС е 25 ст. надница за 12 часов работен ден.
14  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът? -: Oct 26, 2021, 20:56
Аз съм авторът на темата. Темата я пуснах, защото в Български информационен сайт прочетох чуждо мнение, на човек, който се афишираше, като успешен и предприемач. Коментарът на същия беше нещо от вида: На работата лекото и на баницата мекото. Публикувах питане в този форум, като нова тема. С питане и до Цариград се стига. През 1994 год. завърших 3 годишният Попов в София. През 2001 год. машинен инженер- направо магистър. От 2003 год. до сега съм инвалид 1 -ва група с придружител. Илеус - Илиус - заболяване на тънките черва. Нито фирма ще откривам. Нямам и шофьорска книжка. През 1996 год. един месец преди да се уволня от казармата направих катастрофа. Плащай, плащай, плащай. Нямам и намерение да помирисвам кола, но макар и много рядко използвам услугите на таксита. Какво е Вашето мнение за магазините продаващи например дрехи по- граф Игнатиев в София. Сигурен съм, че са под наем. Дали наемателите им или фирмите на наемателите им са на печалба според Вас.
15  Хумор, сатира и забава / Хумор / Автомобил на лизинг. Условия. -: Oct 09, 2021, 09:57
Извинявам се.  Неправилно съм формулирал темата и неправилно съм формулирал въпроса.  Има ли значение и каква е степента на риска при закупуване на автомобил на лизинг от физическо лице или юридическо лице.

Цитат

Автомобил на лизинг. Условия.

Цитат
Има ли значение и каква е степента на риска при закупуване на автомобил на лизинг от физическо лице или юридическо лице. Под Юридическо лице аз лично разбирам фирма закупуваща автомобил за собственикът си. Има ли разлики в данъците? Има ли усложнения при процес на препродажба? Данъчни отчисления за амортизация и др. дали се признават и кое е по- изгодният вариант. Изключвам такси. Изключвам товарни превози и камиони.

Нещо, като частен автомобил, който ще се води на фирма с цел признаване на разходи и спестяване на пари от собственикът му. Има ли такъв вариант. Има ли такъв случай.

Цитат
Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът?
Страници: [1] 2