Покажи Публикации - ikb
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Дебиан Българизиране -: Mar 12, 2009, 14:54
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=34198.0 и аз имах същия проблем и прочети това.При мен стана.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Избор на дистрибуция -: Mar 12, 2009, 12:49
Здравейте.Искам да те посъветвам и аз въпреки че моят опит не е токолва голям.Ползвам на домашния си комп PCLinuxOS и съм много доволен.Тои е базиран на Мандрива но изпозва инсталатора на Дебиан което го прави много компакто дистро (според мен по-добро от другите rpm дистрибуции).Има превъзходна графична подръжка на всичко и няма никакъв проблем със кирилизацията.Иначе ако искаш да се усъвершенстваш и да напредваш според мен трябва да ползваш Дебиан или клоновете му базирани на него.Има доста бъгове по дебиан базираните дистибуции но има и добра подръжка и кои да ти помага.Ако искаш нещо със графична настроика на всичко и да е достъпно за конторол,то това е PCLinuxOS.Тъкмо сега излезе 2009-final и може да се насладиш на последни стабилни подобрения.Успех
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Име на файл на кирилица-??????? -: Mar 12, 2009, 12:28
Здравейте.Благодаря за помоща която ми оказахте и сега бързам да ви кажа резултата.
 Послушах съвета на tolostoi и използвах командата dpkg-reconfigure locales за да видя как е настроен локала,след което се съобразих със съвета на     Ivshti - Примерно ако е:
LOCALE=en_US
трябва да стане
LOCALE=en_US.UTF-8 и настроих локала както го е описал.След което известно време пренастроива доста кодови таблици на UTF-8 и се получи.Вече спокоино мога да чета файлове със заглавие на кирилица и да съзадам такива също.
  Благодаря ви още веднъж и се надявам това да помогне и наякй друг.Успех на всички :);)
  P.P. Сега остава да прегледам кои шрифтове подържат кирилица и кои не за да не се стига до подобни проблеми в бъдеще.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Име на файл на кирилица-??????? -: Mar 11, 2009, 15:38
Значи имам едио питане,тъй като не всичко което споменавате за кодовите таблици и шрифтове ми е ясно.Значи КДЕ подържа писане на български език така както и кирилизиране на интерфейса.От тук следва че тъй като може да се настои да се пише като със клавиатурна подердба "Phonetic" така и със "bds".От всичко което ми написахте излиза че не е проблема във графичната среда или във програмата,а във запса на фаиловата система и това дали тя може да го разпознае като шрифт или не.Обяснете ми ако не ви вземем много време следното:
 1.CP1251 и UTF-8  коя таблица използва КДЕ за въвеждане на кирилица (фонетична и БДС) и не е ли редно след като се кирилизира целия интерфейс на графичната среда това да е първото и най-важно нещо което трябва да се направи- да се синхронизира писане,запис, и четене на съответния език.
 2.Кои шрифтове да се използват за да няма проблеми със програмите които използват български език и как по-подробно става това нагласяване на фаиловата система към разпознаването на кирилицата и нейното използване без проблем занапред от цялата система.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Име на файл на кирилица-??????? -: Mar 11, 2009, 13:34
/dev/sdb1 / ext3 defaults,noatime 1 1    тук е инсталнато
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Име на файл на кирилица-??????? -: Mar 11, 2009, 13:31
/dev/sdb1 / ext3 defaults,noatime 1 1
proc /proc proc defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0622 0 0
# Dynamic entries below
/dev/sda1 /mnt/sda1 ext3 noauto,users,exec,relatime 0 0
/dev/sda5 swap swap sw,pri=1 0 0
/dev/sda6 /mnt/sda6 vfat noauto,users,gid=users,dmask=002,fmask=113,relatime 0 0
/dev/sdb5 /mnt/sdb5 ext3 noauto,users,exec,relatime 0 0
/dev/cdrom /media/cdrom udf,iso9660 noauto,users,exec,ro 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom udf,iso9660 noauto,users,exec,ro 0 0
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Име на файл на кирилица-??????? -: Mar 11, 2009, 12:34
Това което си пратил съм го пробвал и него и на CP1251 го сложих ...............не желае и нежелае да изпише или прочете името на фаила на кирилица
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Име на файл на кирилица-??????? -: Mar 11, 2009, 12:32
Да.Конкуерор ми е и ме доста странно.Шрифтове ли не качвах какво ли не се мъчих да правя и не става и не става.А съм ползвал и дистро базирано на Мандрива и нямаше проблеми със това.Прегледах и настройките на Конкуерор-а ......нищо............излизат само  ??????????(питанки)
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Име на файл на кирилица-??????? -: Mar 11, 2009, 12:16
Инсталирах Mepis  и след всички настройки които съм направил се учудих че не може нито да разчете фаил които е със име на кирилица,нито да запамети име на фаил също така на кирилица.Със КДЕ съм и ми е странно.Срещал съм го този проблем но немога да се сетя как съм го отстранявал.Има качен БГ на КДЕ и браузерите и офис пакета нямат този проблем ...само фаиловият менаджер не разпознава Кирилицата.Надявам се ми ударите едно рамо :)))Благодаря.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Препълване на / или /home -: Feb 19, 2008, 11:05
Здравейте.Преди няколко дни писах една тема подобна на тази,но бих искал да Ви попитам нещо конкретно.
  Как може да се ограничат потребителите на една машина да запълват точно определено място ( примерно 3GB.)от свободното в /home директорията,тъй като тя (/home) се споделя от всички потребители и всеки има възможност да я запълни до последно, и оттам да не може никои от потребителите да се логне и да работи нормално?
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Loginmenager- Проблем! -: Feb 17, 2008, 15:53
Здравеите.Имам еди гаден проблем които не знам откъде доиде.След нормално изключване на системата,когато я стартирах наново на следващият ден,немога да се логна и заредя графичната среда.Приема логването и след няколко секунди ме връща отново в логин промпа.Какво може да е причинило това и има ли начин да го оправя.Благодаря.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Loginmenager- Проблем! -: Feb 17, 2008, 17:50
Не съм променял конфигурационни файлове. Просто след спиране на машината следващото включване даде такава грешка. Ползвам PC Linux OS и графична среда KDE. Логвам се графично. Тъй като не съм променял никакви конфигурационни файлове, възможно ли е да има проблем с четенето на файл от харда преди да го зареди в рам паметта? Понеже машината не е първа младост, а е на 6-7год имам силни опасения за по-горе посочения проблем, но все пак ще се радвам на някакво по-конкретно решение от ваша страна. Мерси.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / DC++ или еквивалент -: Dec 17, 2005, 16:59
Здравейте.Май тази тема е разисквана тук,но аз искам да получа малко по-нова информация от всички които имат такава.
Ползвам Кнопикс 4.0.2 и си търся DC++ или подобна програма която да мога да ползвам за споделяне и теглене на информация от другите потребителите.Тъй като съм начинаещ и не ме бива в сложните компилации,който някъде видях за да тръгне DC++,бих се радвал да ми предложите нещо по-лесничко и което да върши работа.
  Благодаря и успех на всички!!! '<img'>
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Въпрос за линукс? -: Nov 18, 2005, 12:09
Здавей.Аз като теб от доста време разучавам дисрибуциите и да ти кажа честно още не съм се спрял на конкретна.Имайки предвид че съм начинаещ като теб и може да не ми взимаш под внимание мнението а то е следното:
  Тъй като навярно ти е писнало от инсталации,ти препоръчвам да пробваш  Live CD-та за да поразучиш нещата.Препоръчвам ти 2 а те са:
 Knoppix i VS Live. Идвете ги има тук.С тях ще работиш и ще си настроиваш системата и ще можеш да си запазваш насроиките за следащото стартиране на машината.
Това според мен е наи-безопасното като начинаещ,защотот има доста разлики между Линукс и Линдолс.Имайки предвид че Линдолса е досата мързелива и бъгава система,то Линукс е по-трудна за работа но пък е по стабилна и няма да имаш проблеми с вирусите но е малко труден прехода.
Но кураж и даваи смело заштото според  мен си заслужава!
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Help!!!Problem s Rezoluciqta na Monitira -: Nov 17, 2005, 10:33
Sorry(che pisha na latinica,no imah mnogo problemi i ne sum go oprawil oshte)
 Sled kato inatalirah Slackwere 10.2,monitora mi ne iska da zaredi poweche ot 61Hz i mi 'vadi' ochite za 30 min.Nqkoi moje li da mi pomogne da se sprwq s tozi problem.Blagodarq!
Страници: [1]