Анкета

Въпрос: Коя дистрибуцуя предпочитате

  • Debian
    - 66 (8.4%)
    openSuSE
    - 16 (2%)
    Ubuntu
    - 79 (10%)
    Linux Mint
    - 32 (4.1%)
    PCLinuxOS
    - 6 (0.8%)
    Slackware
    - 24 (3%)
    Mandriva
    - 12 (1.5%)
    Mepis
    - 0 (0%)
    Arch Linux
    - 14 (1.8%)
    CentOS
    - 18 (2.3%)
    Fedora
    - 25 (3.2%)
    DSL
    - 1 (0.1%)
    Slax
    - 8 (1%)
    Zenwalk
    - 2 (0.3%)
    Sabayon
    - 3 (0.4%)
    Sidux
    - 3 (0.4%)
    Gentoo
    - 11 (1.4%)
    Puppy linux
    - 6 (0.8%)
    Vector Linux
    - 0 (0%)

Общ брой гласове: 160

Автор Тема: Съвети за избор на дистрибуция  (Прочетена 137379 пъти)

loxs

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 307
    • Профил
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #30 -: Jul 09, 2007, 01:33 »
neter

мисля, че и двамата казваме абсолютно едно и също нещо. Да, всичко зависи от човека, знанията и уменията му. Лошото е когато тези знания и умения ги няма. Аз исках да кажа как най-добре се придобиват тези знания и умения.
Разбира се, че можеш да се научиш и от Убунту. Разбира се, че можеш да се научиш и от Федора. Но аз лично не бих се учил от тях. И не бих учил едни мои евентуални "ученици" от тях. Все едно да покажен на някой студент по архитектура айфеловата кула и да му кажеш "ето, на... така се прави".
Не е ли много по-добре да се почне с дистрибуцията, която се строи тухла по тухла? За да можеш по-лесно да се научиш как се прави?

Да не говорим, че документацията на Федора примерно е под всякаква критика. Такава на практика няма. Тоест има, ама е пръсната из най-отдалечените кътчета на мрежата. Виж, ако си говорим за документация, http://gentoo-wiki.com - това е сериозна документация. Така се прави. Не знам как е документацията на Убунту. То има ли нужда от документация? Че то последния път като го погледнах си правеше всичко само!... Ето защо тези дистрибуции не са добри за обучение... Защото тях едни много можещи хора са ги направили много добре... и са ги дали "as is"... без много обяснения кое как и защо...
Активен

Linux is like a wigwam - no windows, no gates, apache inside!
We shall walk together through all eternity. Wandering in the shadows, spreading the fear!
Gentoo - Baselayout 1.12.9-r2
Linux 2.6.21-suspend2-r6 Mon Jun 25 17:48:08 EEST 2007

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #31 -: Jul 09, 2007, 01:48 »
Отново се опира на лично предпочитание. Има хора, които по-добре биха се научили, ако хванат нещо от нулата и го построят. Има и хора, които биха се научили като хванат нещо готово и разучат как е построено. Има хора, които ще се научат, без значение кой от двата метода ще хванат. Има и хора, които няма да се научат, който и метод да хванат и това ще се дължи на липса на ентусиазъм и мързел. Ето защо не трябва да се налага мнение кой от двата метода е по-добър - просто зависи от човека и ако някой ден имаш ученици (стискам ти палци да се случи), не им налагай метод за учене, а се опитай да уловиш индивидуално на всеки кой метод му приляга повече. Така трябва, така ще се научи, на това се оповава и педагогиката. А когато човек вижда нещо неправилно и недовършено, човешко е да се опита да го поправи. Не ти харесва документацията на Fedora? Хвани една Fedora и оправи документацията за нея. Не си губи времето да се оплакваш от нея. От написването й ще спечелят всички, а от оплакванията - никой.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

loxs

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 307
    • Профил
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #32 -: Jul 09, 2007, 02:00 »
Хм, има нещо вярно в размислите ти за типовете учене, но все пак, ние не започваме от висшето образование и след това да ходим в първи клас, нали? Правилно е да се започне с първи клас. С "А" и "Б". С тухличка по тухличка. За да можеш да разучиш сложната машина (дистрибуция), това предполага предварителен набор от много и различни знания... А обратния случай би сработил винаги. Е, той е по-трудоемък, но донася по-пълно познание.
Това си е моето мнение де. Не искам да го налагам на никого.

А що се отнася за документацията на Федора... Няма да съм аз този, който ще пише документация за нея. На личните си машини ползвам Gentoo и за него документацията напълно ме устройва...
Федора или Убунту (според техните предпочитания) инсталирам на всички приятели, които просто искат да "пробват" линукс. Някои си остават на тях, други минават на други... това е хубавото, че можем да избираме.
Активен

Linux is like a wigwam - no windows, no gates, apache inside!
We shall walk together through all eternity. Wandering in the shadows, spreading the fear!
Gentoo - Baselayout 1.12.9-r2
Linux 2.6.21-suspend2-r6 Mon Jun 25 17:48:08 EEST 2007

gotha

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 551
    • Профил
    • WWW
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #33 -: Jul 09, 2007, 02:23 »
Цитат (loxs @ Юли 09 2007,02:00)
Хм, има нещо вярно в размислите ти за типовете учене, но все пак, ние не започваме от висшето образование и след това да ходим в първи клас, нали? Правилно е да се започне с първи клас. С "А" и "Б". С тухличка по тухличка.

За мен да започнеш с дистрибуция от типа на Slackware, Gentoo или Arch е като да започнеш да учиш от висшето и да слизаш все по надолу. Не че е невъзможно, но просто е доста по-трудно. Това донякъде доказва теорията на neter. Пък и кой е казал, че трябва да знаеш как работи Линукс за да го ползваш.
Активен

blurmind

loxs

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 307
    • Профил
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #34 -: Jul 09, 2007, 02:32 »
Не, не трябва да знаеш как работи линукс за да го ползваш.
Както не трябва да знаеш как работи колата за да можеш да я караш.
Това за което ви говоря е как да научиш "как работи линукс".
Поне малко останах с впечатление, че инициаторът на темата има такива намерения, макар и (все още) да се надява да мине и без конзолатата.
И не, да започнеш с тези дистрибуции не е като да започнеш от висшето. Разбира се, в началото няма да имаш работеща система, в началото няма да имаш Beryl, но ще можеш да учиш bash, ще можеш да учиш елементарни команди като cp, mv, touch, less, tail, grep и т.н. Ще можеш да се научиш как да компилираш ядро, ще можеш да научиш много неща.
Кой е казал, че първо трябва да пишем романи? Нека първо пишем букви.

Затова и казвам на човека... нека спре да се страхува... и нека се забие на дълбоко. Иначе няма голям смисъл... да "разучава" каквото и да било.
Активен

Linux is like a wigwam - no windows, no gates, apache inside!
We shall walk together through all eternity. Wandering in the shadows, spreading the fear!
Gentoo - Baselayout 1.12.9-r2
Linux 2.6.21-suspend2-r6 Mon Jun 25 17:48:08 EEST 2007

Archangel

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 152
  • Distribution: Fedora 11.91 (Rawhide)
  • Window Manager: GNOME 2.27.5
  • ненормалник
    • Профил
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #35 -: Jul 09, 2007, 10:16 »
Имам намерение това да ми е предпоследното мнение '<img'>

Съгласен съм с neter (че кой ли не е '<img'> ). За мен  лично дистрибуцията в голямата си част е шаблон. Тя е началото + някои допълнения но как ще я ползваш си е лично твоя работа. Трябва да се отбележи че има голяма разлика между Debian и Fedora (разположението на conf файловете (на някои) ).
Не разбрах какво сравнявате Fedora и Ubuntu. Да и двете могат да работят прекрасно веднага след инсталацията. Като стана дума и Debian работи прекрасно след инсталация.
Да обясня защо съм против Ubuntu. аз съм против "човечноста за всички"(май това беше единия превод) защото тя при инсталацията не ти дава никакво право да си оправиш настройките ама никакво и ако нямаш dhcp сървър в мрежата нета ти e .... '<img'> .
Аз лично не видях нищо по трудно в инсталацията на Debian (lenny/sid netinstall) при expertgui или пък при Fedora (която си е преименуван RedHat). Да вярно и двете (особедно Debian-а) имат повече стъпки но основната разлика е че ти дават да си кажеш какво ти IP-то , Gateway-а и DNS server-а (е па ако не можете да запомните три IP адреса ... ) при Fedora ти дава право и да си избираш пакетите (един по един и после добавя тези от които зависят избраните ти (в общия случай аз премахвам пакети)).
Една от причините да харесвам толкова много Fedora е че инсталацията и без графична среда ми отнема 20 минути после още  1 час до достигане на предишните и настройки и една седмица през която си инсталирам каквото открия че ми липсва.
@loxs съгласен съм че трябва да се гмурне. Но пък на човека може да му трябва компютър (работещ '<img'> ) и да не може  да си позволи два дена да не види курсура на мишката '<img'>
вече съм сигурен че на фена му трябва едно debian-че на тестинг - последни версии на пакетите (понякога са със сегашна дата на релийза '<img'>) и не бих казал че има нещо сложно в администрацията му.

edit:
http://fedoraproject.org/wiki/Docs
http://docs.fedoraproject.org/
http://elibrary.fultus.com/technic....ex.html



Активен

l_fen

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 30
    • Профил
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #36 -: Jul 09, 2007, 11:13 »
Понеже взехте да обсъждате личните ми качества, затова се налага да споделя малко лични неща.

Аз наистина съм фен на Линукс - още при първата инсталация на Линукс изхвърлих Уиндоуса и повече не го качих (а и на работата ми е достатъчно да го гледам).

Проблема е че съм с малко дете и нямам никакво, ама никакво време за експерименти. А повярвайте ми - много бих искал да седна и да науча Линукса.

Нещата вече не опират до това кой е по-добър линукс, а до това кой е по-добър за мойте изисквания. Та това са ми изискранията - да нямам много проблеми и да имам работещ комп.

Мисля си за следния вариянт - да почна с Убунту, а по-нататук да мина на Дебиан.

Почти бях стигнал до решение да се хвана направо с Дебиан, но ме уплашихте с това че може няколко дни да нямам работещ комп.
Като се има в предвид, че мога да отделям по половин-един час вечер, за мен тези няколко дни могат да станат месец, а това не е приемливо.

И все-пак - за Дебиан - и трите ДВД-та ли трябва да си сваля?

И друг въпрос - искам да си запазя съществуващите партишани заради информацията в Home директорията. С кой линукс (Дебиан или Убунту) това може да стане?
С Мандривата става - при инсталация ме пита и аз казвам да ги запази като форматира само този с инсталацията. Тук може ли да стане така?

Абе наистина ли е толкова трудно да си инсталирам дебиан, защото сякаш предпочитам него?
Активен

Към 13.10.08: Debian testing - 2.6.26-1-486; KDE 3.5 (и GNOME 2.18); AMD Athlon XP 2000+ 1.67GHz 1G RAM.

phantomlord

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1832
  • Distribution: Debian Sid
  • Window Manager: KDE 4
  • Fall to your knees and bow to the Phantom Lord
    • Профил
    • WWW
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #37 -: Jul 09, 2007, 11:21 »
Не е чак толкова труден. Ако имаш читава интернет връзка, най-добрия вариант е да си изтеглиш NetInstall (Stable) или NetInstall (Testing, Current). По ~160 MB са, останалото се инсталира от нет-а по твой избор.



Активен

http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Linux - connecting people...

l_fen

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 30
    • Профил
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #38 -: Jul 09, 2007, 11:23 »
Имам възможност да изтегля и трите ДВД-та (за три нощи) - не ми е проблем.
Не е ли по-добре с тях?
Активен

Към 13.10.08: Debian testing - 2.6.26-1-486; KDE 3.5 (и GNOME 2.18); AMD Athlon XP 2000+ 1.67GHz 1G RAM.

phantomlord

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1832
  • Distribution: Debian Sid
  • Window Manager: KDE 4
  • Fall to your knees and bow to the Phantom Lord
    • Профил
    • WWW
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #39 -: Jul 09, 2007, 11:24 »
Няма смисъл, и без това после ще теглиш ъпдейти от интернет. Ако държиш да сваляш дискове само 1-то DVD или CD пак ти стига да направиш инсталация.



Активен

http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Linux - connecting people...

aaaaaa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 971
    • Профил
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #40 -: Jul 09, 2007, 11:31 »
Цитат
Почти бях стигнал до решение да се хвана направо с Дебиан, но ме уплашихте с това че може няколко дни да нямам работещ комп.
Като се има в предвид, че мога да отделям по половин-един час вечер, за мен тези няколко дни могат да станат месец, а това не е приемливо.

И все-пак - за Дебиан - и трите ДВД-та ли трябва да си сваля?

Няма какво да се плашиш. Дебиан нито е толкова сложен, нито е толкова труден. И не трябва да сваляш 3те двд-та - трябва да свалиш диска за мрежовата инсталация (голям е около 150Мб). Съветвам те да почнеш със стабилния дебиан, вярно няма последните версии на доста неща, но пък както подсказва името е много стабилен и шансът нещо да се счупи е доста малък. Преди да почне инсталацията (като се буутва напиши installgui - това според мен е най - удбоният метод за инсталация). После по време на инсталацията особено ключов момент е настройката на мрежата - бъди сигурен, че ще можеш да си настроиш интернета. Все пак това е мрежова инсталациия, не че не може без интернет по време на самата инсталация, но е доста трудно. Също така като ти предостави избора на пакети не забравяй да сложиш тикче пред desktop environment. След инсталацията ще трябва да се запознаеш със apt-get и synaptic. Ако има проблеми погледни в wiki страницата на дебиан или във форумите на Дебиан (90% от решенията на проблемите, които съм имал съм ги намерил на тези две места). Може да питаш и в този форум, така като гледам има доста фенове на дебиан (мен в това число). И не се стряскай т думите на другите - когато за пръв път си инсталирах дебиан единственият ми опит с линукс беше около месец и половина - два ползване на убунту. Тогава се справих (а на всичко отгоре си инсталирах направо нестабилната версия) и от тогава на сам през повечето време позлвам дебиан (пак нестабилната версия). Щом аз на времето се справих, не мисля, че ти с 1 година опит с линукс ще имаш сериозни проблеми. За това, че щял няколко дена компютърът ти да е неизползваем - миналата седмица правих инсталация на нестабилен дебиан - трябваха ми около 3 часа (като тук включвам времето за сваляне на пакетите) за да си инсталирам и настроя всичко - от тапета на десктопа, през мултимедията до wine и игрите.
Активен

...to boldly go where no one has gone before...

l_fen

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 30
    • Профил
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #41 -: Jul 09, 2007, 11:33 »
Цитат (phantomlord @ Юли 09 2007,12:21)
Не е чак толкова труден. Ако имаш читава интернет връзка, най-добрия вариант е да си изтеглиш NetInstall (Stable) или NetInstall (Testing, Current).


Нещо не схванах - не трябва ли да си инсталирам стабилната версия, а после да използвам Testing медии?
Stable и Testing са два различни дебиана - така ли?

Т.е. ако инсталирам стабилния, после за да мина на тестовия трябва да преинсталирам?

Ами unstable версията? Каква е разликата между нея и тестовата?

И ще мога ли да си оставя партишаните?



Активен

Към 13.10.08: Debian testing - 2.6.26-1-486; KDE 3.5 (и GNOME 2.18); AMD Athlon XP 2000+ 1.67GHz 1G RAM.

phantomlord

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1832
  • Distribution: Debian Sid
  • Window Manager: KDE 4
  • Fall to your knees and bow to the Phantom Lord
    • Профил
    • WWW
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #42 -: Jul 09, 2007, 12:00 »
Ти си избираш с кое да започнеш - нещо стабилно, но малко старо или нещо ново, но може би с леки проблеми.
Активен

http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Linux - connecting people...

Златко

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2147
    • Профил
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #43 -: Jul 09, 2007, 12:16 »
Цитат
Почти бях стигнал до решение да се хвана направо с Дебиан, но ме уплашихте с това че може няколко дни да нямам работещ комп.
Като се има в предвид, че мога да отделям по половин-един час вечер, за мен тези няколко дни могат да станат месец, а това не е приемливо.

И все-пак - за Дебиан - и трите ДВД-та ли трябва да си сваля?

Е, щом нямаш време слагай Федора 7. Аз лично не съм я позлвал, но ползвам Федора 6 и съм доста доволен, особено по отношение на красотата - смених само шрифтовете, другото си беше ОК. Казват, че 7 била още по-добра.  'B)'
Избора си е твой, все пак.  '<img'>
Активен

Без правила няма игра

aaaaaa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 971
    • Профил
Съвети за избор на дистрибуция
« Отговор #44 -: Jul 09, 2007, 13:01 »
Цитат

Нещо не схванах - не трябва ли да си инсталирам стабилната версия, а после да използвам Testing медии?
Stable и Testing са два различни дебиана - така ли?

Т.е. ако инсталирам стабилния, после за да мина на тестовия трябва да преинсталирам?

Ами unstable версията? Каква е разликата между нея и тестовата?

И ще мога ли да си оставя партишаните?

Edited by l_fen on Юли 09 2007,13:00

Една от идеиите на дебиан е да не се преинсталира. Можеш да си инсталираш стабилен и после да ъпгрейднеш (без да преинсталираш) до тестинг или до нестабилен. Виж обратното е малко трудно:-). Иначе не бъркай версията с метода на инсталация. Мрежовата инсталация е просто метод на иснталация - чрез този метод можеш да инсталираш и стабилната и тестващата се версия. Повече информация за версиите можеш да намериш тук. Инструкции за инсталация можеш да намериш тук (държа да отбележа, че всъщност инсталацията е доста по - лесна, от колкото такъв дълъг наръчник би те накарал да си мислиш.
Активен

...to boldly go where no one has gone before...