Колеги - явно се налага кратко разяснение по темата...
При УЕФИ буут (в) БИОС-а ти е буут мениджър и докато е настроен на Secure Boot няма да тръгне да зарежда от неподписан (с ключ от Майкрософт - засега само те дават "благословия" за това) kernel. Аз затова наскоро минах на Федора - тогава само те имаха т.е. бяха си платили и Майкрософт им "разписали"

ключа та аз даже не разбрах че трябва да пипам нещо по БИОСа т.е. от Федора 18 нагоре си се инсталират безпроблемно на GPT дискове и със включен Secure Boot, даже се оправи "прозрачно" и със там 100 Мб ли колко си оставят Майкрософт резервиран GPT дял .. Ах ето намерих информацията
http://technet.microsoft.com/en-us/library/hh824839.aspxMicrosoft® Reserved Partition (MSR)
The size of an MSR is 128 MB.
Add an MSR to each drive for drive management. The MSR is a reserved partition that does not receive a partition ID. It cannot store user data.
Та ако видиш такъв дял не го барай, че Уиндоуса умира

Извинявам се че първо писах за Legacy-то но аз после се поправих т.е. на финала желателно е и двете опции да са настроени
Secure Boot - DISABLED
Legacy Support - ENABLED (или AUTO) - това го казах само за да се прескочи ако може -noacpi опцията на ядрото понеже първоначално реших че проблема е от видеото
И ако намериш и опция за Non-GPT boot/disk/partition активирай и нея, ако нямаш или не намериш ще разчиташ на Legacy Support опцията само да свърши това (в някои БИОСи било само така - нямат отделна опция демек)
Първата опция е задължителна (освен ако ОС която инсталираш не идва на GPT дял и е цифрово подписана напр. Федора 19)
та да се надяваме че с последните 2 опции ще може вече да зарежда от Non-GPT т.е. софтуерен буут мениджър от MBR на HDD или от MBR на някой Primary дял
Аз на моя лаптоп докато не ги направих всичките тези неща въобще не ми излизаха в буут менюто - то се оказа не че не ги вижда, ами докато са му забранени опциите - тези НЕ СА буутващи опции и не ги показва, даже от живо CD не искаше камо ли от тапа...
Също така ако тапата ти е голяма > 2 Гб смени я с по-малка аз имам една 128 Мб и зарежда на всеки лаптоп, но с големите размери не всички могат да буутнат оттам т.е. нормално е една машина да може да зареди а друга да не може от същата тапичка - обик. лаптопските БИОСи са бая скромни откъм опции (за настройка)
Кратко лирическо отконение - не по темата но полезно за послеЛаптопа ми е Lenovo G585 (също така имах и малък проблем с намирането на резервната му батерийка, ама това поради моя глупост - както и да е оправих се и с това

)
и още нещо, след оправянето на проблема със забравена парола на БИОС (НЕ слагайте парола на новите БИОСи особено на евтините модели, по-скъпите обик. генерират код от който се генерира master password и не се налага като мен разпояване и запояване на CMOS батерията /ако успеете да я откриете - а гадовете добре са се погрижили и ми поискаха $100 само за транспорта и оттам нагоре.. не слушах - само ме амбицираха и дето има един лаф "...видиш ли програмист с поялник... бегай, че работата е дебела"

та след ресета се оказа че явно някои неща ги пази в CMOS а някои и в EEPROM нейде та махна ми се мастер паролата но сега пък ми иска за влизане в БИОС парола, а то такава няма - даде фира при ресетването ама то си помни че трябва да ми я иска и нямам влизане в БИОС-а повече та ще си кара с дефаултни настройки - проблема му е само че вместо 5 ч. батерията изкарва едвам 3 ч., но пък не ми се даваха $100+ за ремонт (аз целия го взех за $200 покрай черния петък)
Те си и предупреждават де в книжлето за обновяване на БИОС - Обновяването на БИОС може да се прави и от потребителя... и нейде с най-ситен шрифт - ..като при обновяването трябва да знаете паролата за БИОС без нея няма да мине обновяването а ако случайно мине - няма да можете да влизате в БИОС т.е. ще помни и ще иска парола винаги но никога няма да може да я валидира, и тогава трябва да ни го изпратите - лечението е "смяна на дънната платка и Диска - понеже хардуера е заключен към тех" която смяна аз не дочаках да чуя колко ще ми струва а се засилих към поялника

Та съществения момент е че след тази интервенция - после не щеше да тръгва Федората добре поне че печаташе нещо по екрана за някакви невалидни ключове, едвам тръгна в safe mode и добре че ми дойде на акъла да сверя на БИОС часовника с hwclock и като си дойде на точното време - изведнъж всички уж невалидни ключове му се оказаха валидни...
П.П.
3. Ха-ха аз този филм съм го гледал - само че при мен не беше 30-40 мин.
Често срещан проблем си нацелил колега - успехи пожелавам само оттук нататък ..или поне много интересни филми - дето още не си ги гледал
http://community.linuxmint.com/tutorial/view/858http://arstechnica.com/civis/viewtopic.php?p=24422049http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2064159