Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Хардуерни и софтуерни проблеми => Темата е започната от: ExWin в Aug 05, 2013, 03:16



Титла: Ubuntu 13.04 - десктоп'а спря да работи
Публикувано от: ExWin в Aug 05, 2013, 03:16
Здравейте..

Първо да отбележа, че Ubuntu работеше перфектно. Не бях инсталирал никакви програми, освен един Chrome.

След последния рестарт, Ubuntu изглежда така :

(http://store.picbg.net/pubpic/2A/2C/efc79114fcb72a2c.png)

Картината на десктопа липсва тотално. Понякога се появяват тези хоризонтални черти, а понякога е само виолетов екран. Десен бутон на десктопа изобщо не работи.

На какво може да се дължи това ?


Титла: Re: Ubuntu 13.04 - десктоп'а спря да работи
Публикувано от: PaperNick в Aug 05, 2013, 09:06
Замислял ли си се да сменяш графичната среда?

Xubuntu 12.04 ($2) според мен е доста добър избор. Досега не съм имал никакви проблеми :)


Титла: Re: Ubuntu 13.04 - десктоп'а спря да работи
Публикувано от: ExWin в Aug 05, 2013, 10:41
Горе ви излъгах като казах, че единствената инсталирана програма е Chrome. Преди нея инсталирах "Ubuntu Tweak", че за Хрома ме мързеше да пиша през терминала или да зареждам .deb пакети, а от "tweak" графично може само с два клика да се инсталира.

Та като съм бил в "Ubuntu Tweak" променях разни настройки, и съм задал в графата "Desktop" на опцията "Show desktop icons" да е "OFF". То реално от това не трябва да се бъгва така, но го прави..

В нета пише и за една друга програма - Tweak Tool. В нея има опция "Have file manager handle this desktop" и там като се зададе на "ON" всичко се оправя.

Никъде не видях тези опции да ги дават само за Unity, така че този проблем може би се появява и на др графични среди като Xfce.

Иначе аз смятам, че за тотален начинаещ Unity си е много добра среда. Евентуално мисля от нея да мина на GNOME 3 защото и там присъства същата идеология и ми изглежда по-развита и детайлна. След нея трябва да пробвам KDE, че навсякъде само за това ми говорят и колко била функционална и богата на опции. И чак тогава ще имам възможност да скоча и на Xfce, който за момента прекалено много ми напомня на Windows и затова го избягвам..


Титла: Re: Ubuntu 13.04 - десктоп'а спря да работи
Публикувано от: cybercop в Aug 05, 2013, 11:13
Не знам, дали съм те разбрал.
Понеже си начинаеш и досега си ползвал Windows, избягваш графични среди, които приличат на тaзи на Windows.
Графичната среда е такава, каквато си я направиш.
Xfce може да изглежда така :
1. http://s19.postimg.org/7h5kfxub5/Ubuntu12_04xfce.png
2. http://s19.postimg.org/yqcpj1lwz/xubuntu12_04plank.png
3. http://s19.postimg.org/3p64k3qk1/Jessie_Xfce.png
Средата е като кубчето на Рубик и може да се пренарежда по всякакъв начин.
Състои се от около 15 основни пакета и в нея почти няма какво да се повреди.
За инсталирането на пакети - препоръчвам ти да си ползваш Synaptic. Не ползвам никакви нови глезотии, още повече, че с те не увеличават, а намаляват контрола ти върху процесите. За инсталиране на локални пакети, ползвай gdebi. Програмата няма да допусне да инсталираш неподходящ за системата ти пакет.
Нищо не си писал за видео - картата и дали не си се заигравал с модулите за нея.


Титла: Re: Ubuntu 13.04 - десктоп'а спря да работи
Публикувано от: ExWin в Aug 05, 2013, 13:35
Леко извън темата :

Нещо с тези "desktop environments" ми е мъгла още. Аз даже не знам и как да ги инсталирам. Мисля тези дни да чета тук ($2), но за начинаещ ми идва малко в повече.

Да не говорим, че съм 'свикнал' с ограниченията на Windows и като цяло явно мисля, че определена среда (примерно KDE) може да изглежда само със стандартния вид ($2). Вярно, че и самото Unity с което съм в момента си има някакви теми, стандартната която е Ambiance. Не знам дали за такава промяна става на въпрос. Но на тези картинки не ми изглежда да се променят само теми, така че явно няма да е само това. Тези "пакети" също не знам какво представляват, та това ще го оставим за по нататък след като прочета и ако нещо - ще напиша тема тук.

Иначе като цяло, ако сменям средата, ще търся нещо което е по-различно от Windows с идеята да не ползва икони на десктопа, да има такава странична лента (или плаваща отдолу в стил Mac), голям каталог с приложения и силна опция за търсене. Лентите на Unity за сега ми предоставят това търсене, а в GNOME гледах този каталог с приложения. В двата примера за Xfce има долу лента от типа "task bar" в Windows и някакво бутонче, като старт меню - това не го искам изобщо :D

Относно софтуера за Ubuntu - това вече е планирано на доста по-преден план и искам първо да седна и здраво да разгледам ($2), че иначе се чувствам като тотален 'noob'. А за инсталиране реших да ползвам само и единствено терминала, защото искам да се науча как всичко работи и да си поизесня някой неща около тези PPA, репозиторий, ключове и прочие. Иначе с този графичен интерфейс цъкаш там, става нещо, ама какво става .. За "GDebi" пише, че има "command line option" така че ще го пробвам.

По Темата :

Точно покрай видео картата и този "ефект" с хоризонталните черти мислех да се оплача още в началото, но сметнах, че нали като цяло всички драйвери за Ubuntu са назад т.е. Nvidia и AMD яко хранят тези за Windows и чак ако остане време за Linux, та си траех.

Картата е "ATI Radeon™ HD 4850" 512 MB, стара работа, но върви без проблем. Обаче тези нарязани чертични винаги ми ги показва при стартиране. Дори като бях с Wubi и предни версии на Ubuntu. Само в BackTrack 5 R3 не ги е показвало. Нищо не съм пипал нито по картата, нито по драйверите (даже не знам къде са). В момента при работеща система (и десктоп) само при стартиране се появяват за 2-3 сек и след това пуска десктопа и всичко е ок. Но вчера като не можеше да се пусне (десктопа), та успях да ги уловя на скрийншота в горния пост.

Някаква идея как може да се оправи това?


Титла: Re: Ubuntu 13.04 - десктоп'а спря да работи
Публикувано от: cybercop в Aug 05, 2013, 13:48
Не се променят само темите, а се добавят нови панели или се премахват съществуващи. Добавят се стартери и ленти с такива. Има десетки ленти за стартиране на програми, подобно на тази в MAC. Тази на втората снимка е една от най- леките - Plank. Вида на десктопа трябва да е съобразен с екрана и това, за което ти е нужен. За мобилни устройства Unity е подходяща, но за настолен компютър не ми е удобна.
Убунту поддържа тази видеокарта. Друг е въпроса, как се разбира с композитният мениджър на ефектите.
Пусни от Live CD едно Xubuntu 12.04 и виж там дали ти размазва. Ако върви добре, просто си преместваш долният панел вертикално до която от стените си пожелаеш или си сложи някакъв док.


Титла: Re: Ubuntu 13.04 - десктоп'а спря да работи
Публикувано от: PaperNick в Aug 05, 2013, 14:51
Както каза колегата, пробвай на Live CD да видиш как е. Ако се държи добре, можеш да си го нагласиш както искаш, просто трябва да проявиш креативност.
Ето един пример ($2)

Xfce е доста бърза като графична среда и е доста user-friendly. Ако се затрудняваш с инсталирането на софтуер, можеш да погледнеш Ubuntu Software Center. Оттам инсталираш буквално с два клика.

Ако си свикнал да работиш с док, мога да ти препоръчам AWN ($2) или Docky ($2)


Титла: Re: Ubuntu 13.04 - десктоп'а спря да работи
Публикувано от: bvbfan в Aug 05, 2013, 17:54
От видео драйвера е, най-добре отвори пакетният менажер и си инсталирай грфичен драйвер на AMD