Покажи Публикации - radnev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Интернет банкиране -: Mar 23, 2010, 11:05
Първа инвестиционна при издаването на подписа ползват някакви Инфонотари, които искат IEeeee.

И на всичкото отгоре от който компютър подадеш заявка, там трябва да си изтеглиш подписа. Пуска някакви ActiveX, които помнят някакви неща. И после разбира се експорт/импорт в който си искаш браузър.

Поне така беше аз като си го пусках.
2  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Дебиан Лени и HD (1920×1080) - огромен шрифт -: Mar 08, 2010, 14:43
Разпознава си хардуера, тръгва, вади перфектна картина.

Само дето шрифта на KDM и после на Fluxbox е супер огромен. 10 букви на 5 реда запълват екрана.

Някой да се е сблъсквал с подобен проблем. Гугъла ми вади статии от 2000-2004 год. :(


Предполагам трябва да разцъкам шрифта от някъде.


А тестинга пък нещо са го сгъбясали и ми се издъни при цепенето на диска и затова си качих Ленито.
3  Нетехнически теми / Коментар / има ли съществени разлики между debian i ubuntu ? -: Aug 22, 2007, 17:59
Цитат (tyuio @ Авг. 22 2007,18:27)
Опитвам се да уча някои езици за програмиране и за това се спрях на линукс, но Сусъ ми се струва на моменти бавен и тежък макар и вече да съм си го настроил и от извесно време нямам проблеми. Макар че ползвам само 10.0 новите нещо се скапват и даже ми се струват по-тежки и за това смятам да пробвам другите диструбуции може даже всички'<img'> това е общо взето въпроса за дебиана дали си струва да го пробвам след убунтуто.
благодаря на всички '<img'>

Ако искаш да учиш езици за програмиране, то изборът е Дебиан. Изборът на езици за програмиране там е най-голям в сравнение с другите дистрибуции.

А не говорим само за езици за програмиране, но и за библиотеки, които ще ти трябват, ако искаш да изучаваш примерно графично програмиране.

Примерно Qt, GTK и пр.
4  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Коя често използвана дистрибуция е съчетала най-до -: Jul 04, 2007, 17:10
Цитат (romeo_ninov @ Юли 04 2007,17:03)
Цитат (radnev @ Юли 04 2007,14:38)
Ромео,

Просто има малко фирми в България, които използват комерсиалните дистрибуции и затова не се коментират много.

Радко решенията се взимат на база цена. Пътя е по-скоро обратен. Трабва ни приложение, което прави това. АМи добре, ето го, приложението иска тази база данни. ДОбре, ето я. И работи на платформа. Ами купуваме я.
Между другото за минорни промени и кръпки никой не отменя съвместимост. Например Oracle дефинира версиите си в зависимост от съвместимост така: 10gR2, 10g, 9.2, 9.0.1, 8.1.7 (8i) и т.н. А тръгвайки от
тук можеш да видиш че например 10gR2 е съвместим за х86 със RHEL 3 и 4 т.е.  голяма част от твърденията ти са безпочвени ;-)

Хе, че те нещата от там почват. Какво ще си го правиш тоя Оракъл с ОС-а.

Над него има още 3 пъти по толкова неща:
1. Джава.
2. Апликейшън сървър.
3. Приложения, които работят на тоя апликейшън сървър.

Отделно някои приложения не са чисто Джава и имат системно зависим код. Айде и той трябва да бъде лицензиран за дадена версия, за да има поддръжка.

Към Оракъл нямам забележки, нито към тези дето правят апликейшън сървърите (WebLogic, JBoss). Те нямат проблеми. Ама над тях кашата става пълна - приложенията, които работят на тях са доста проблемни.

Пътя ми е ясен от къде се тръгва - и си прав - за това не споря. Тръгва се от какво ни трябва. Купува се, лицензира се, има поддръжка. Ама като почнат обновяванията става кашата. Щото този момент не е предвиден и пари за обновяване към главни версии са предвидени след 2-3 год. примерно.

Някои не правят, ама някои се закучват и казват, че само на тази специфична минорна версия, на която са пускали тестовете си е лицензиран.
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Коя често използвана дистрибуция е съчетала най-до -: Jul 04, 2007, 13:38
Цитат (romeo_ninov @ Юли 04 2007,13:42)
Както винаги тук се събраха доста едностранчиви отговори. И сигурно ще събера много "светкавици" на главата си, но нейсе:

- до сега никой не говори за комерсиални дистрибуции, коментират се само безплатните. Да, но щом има фирми като RedHat, Novell, Mandriva и други явно има място под слънцето и за такива
- За сериозните потребители (корпоративен тип) е много по-важна поддръжката, а нито Debian, нито Slackware и т.н. го предлагат на комерсиална основа
- обикновено много от продуктите с които се работи в корпоративния свят са сертифицирани да работят с RHEL и SuSE, и губиш поддръжка ако дистрибуцията е друга. ТОва с губенето важи и даже ако версията е различна от поддържаните

Ромео,

Просто има малко фирми в България, които използват комерсиалните дистрибуции и затова не се коментират много.

Ясно ми е как работи корпоративната среда, но това е една от най-неефективните и тромави среди. Там решенията се вземат на база колко скъпо е дадено нещо - колкото по-скъпо, толкова по-добре.

А лицензирането и поддръжката е една голяма простотия. Толкова голяма, че се чудя как клиентите се връзват. Но като се замисля те просто нямат избор.

Мога да ти дам конкретни примери.

Компания А, продава продукт Х, лицензиран да работи само на дадени версии на дадени апликейшън сървъри. Съответно има поддръжка само за тези, за които е лицензиран. Отделно тези апликейшън сървъри са лицензирани да работят само на определени версии на даден ОС (но там нещата са по-добре).

В следващия момент компания В, доставяща апликейшън сървъра, открива грешка и пуска нова минорна версия (която оправя тази грешка) и спира поддръжката на сгрешената версия.

Продуктът си работи като пушка на новата версия, но не е лицензиран и губиш поддръжката.

Докато компания А изкара лицензирана версия или го лицензира минава време. Често ако това е стара версия апликешън сървъра компания А, не го лицензира, а препоръчва да се обновят до следващата майорна версия на продукта.

Пример имаме апликейшън сървър 5.15. И продуктът Х, е лицензиран за 5.15. Пуска се 5.16, която оправя критичен бъг в 5.15. Компания А бави или не пуска лиценз за 5.16, щото има 6.10, в която грешката е оправена и продуктът Х е лицензиран да работи на тази система. И от компания А ти препоръчват да се обновиш до 6.10, примерно.

Обаче ти си купил лиценз за 5.х серията и там имаш обновяване. Ако искаш 6.х, трябва да платиш. Да ама корпорациите са бюджетни организации и това трябва да се планира и да се включи в бюджета, да се отделят пари за покупка и пр. Още повече, че си го купил преди година и мислиш да го ползваш още 2 год.

Пита се в задачата какво правим в тоя случай.

Отговор: Спасяваме се кой както знае. Админите обновяват без разрешение до 5.16 (ако искат системата да им е сигурна и да нямат главоболие). Или карат с пробита система докато отпуснат пари за 6.10.

Шефовете са спокойни, щото са пуснали отчет нагоре и са пуснали заявка за пари до финансовия отдел и чакат да им се одобри раздуването на бюджета.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Коя често използвана дистрибуция е съчетала най-до -: Jul 04, 2007, 11:40
Нещо ми дойде музата, така че ще се отдам на писане.

ГНУ/Линукс е съвкупност от програми (софтуер): ядро, драйвери, командни обвивки, езици за програмиране, сървъри, графични среди и още там каквото се сетите. Всички тези програми се разработват от отделни екипи или хора. Те имат различни цикли на пускане на нови версии.

Отделните програми  зависят една от друга. За да работи една графична среда и трябва графичен сървър, библиотеки и още един куп други неща.

Накратко процесът на правене на една дистрибуция включва събирането и напасването на една камара програми, така че да работят една с друга и да се разбират.

Задачите, които (би трябвало да) решава една дистрибуция са:
1. Инсталационна програма, чрез която да става първоначалното инсталиране на дистрибуцията.
2. Хранилище за пакети (програми).
3. Разрешаване на зависимостите м/у отделните пакети (програми).
4. Подписване на пакетите (програмите), така че да знаеш, че пакетът, които инсталираш не е модифициран да прави нещо друго.
5. Автоматично обновяване на системата (или чрез команда от админа).
6. Автоматично преминаване към следваща версия, без да се налага нова инсталация, като се прави максималното да се запазят настройките на системата.
7. Лесно инсталиране на програми и да могат да се конфигурират лесно по време на инсталация и след това.
8. Бързо обновяване и инсталиране на критичните неща.

И още там каквото се сетите.

Някои дистрибуции правят част от тези неща. Други правят всички тези неща, че и повече.


От там нататък има деление на дистрибуциите по различни показатели:

1. Комерсиални и некомерсиални.
2. Такива дето пускат често нови версии и такива дето пускат рядко нови версии.
3. Дистрибуции насочени към решаването на специфични задачи и универсални дистрибуции.


И от тук всеки си има критерии, по които оценява, коя би била неговата дистрибуция. Лично моите критерии са:

1. Лесна за инсталация.
2. Лесна за поддръжка и обновяване.
3. Лесна и бърза инсталация на нови програми.
4. Голям набор от пакети (програми).
5. Автоматично обновяване към следваща версия (а не преинсталация).
6. Да е стабилна, но да не се ползват прекалено стари неща.
7. Подписани пакети.
8. Да не е комерсиална или да се контролира от фирма, че може да фалира фирмата.
9. Да има много потребители и разработчици - като това гарантира, че дистрибуцията ще съществува и след 10 год. и след 20 год. и ще продължи да се развива.
10. Предпочитам да е универсална дистрибуция, за да мога да я използвам за много неща.

Според моите критерии Дебиан отговаря най-добре. Ако може само малко по-често да пускат нови стабилни версии, ще бъде върха. Примерно веднъж на 2-3 години.

Убунту - орязана версия на Дебиан, която се пуска по-често. На всеки 6 месеца пускат нова версия и често има счупени неща. Щото там нещата като се компилират и се пуска нова версия.

Федора - събират нещата и щом се компилират пускат нова версия. Нямат много време за тестване и изчистване на грешките.

Слак, Джентуо - не ми се коментират.
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Linux конструктор ? -: Jun 06, 2007, 10:36
Убунту на времето ползваше същия инсталатор като на Дебиан, само дето вместо Дебиан, пишеше Убунту. Сега може и да са го променили, въпреки че се съмнявам.

Като се инсталира Дебиан чрез мрежовата инсталация се опитва да се настрои мрежата чрез DHCP, ако не успее, ти дава възможност да настроиш мрежата ръчно. Ако не намира хостовете в source.list-а може, примерно, да не си задал DNS.

И отделно защо ти е да копираш редове в source.list-а, след като той сам си го прави след като избереш някой мирър. За това май се искаше мрежа, обаче. Ако не ти работи мрежата, тази стъпка не сработваше.

И след като завърши мрежовата инсталация, системата е толкова базова, че няма и накъде повече. Нищо допълнително не качва. После ти си качваш каквото си искаш.
8  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Миграция от windows към debian Сървърно Решение. -: Apr 20, 2007, 16:43
На подобна система като хардуер съм пуснал още 3-4 неща.

1. Кеш на DNS - че на доставчика често му пада DNS сървъра. Май tinyDNS ползвах.

2. За филтриране, пренасочване и пр. използвах shorewall, щото ме мързеше да чете правилата. Това е надстройка над Нетфилтъра и си идва с готови конфигурационни файлове, само тук таме ги променяш и всичко тръгва. Много мързелешко.

3. Томкат зад Апачето - стартира се като услуга при стартиране на системата. И се спира съответно пак по стандартния начин. Трябва Джава тук.

4. HTTPS + Basic authentication за Апачето за някои страници гледани отвънка. Все пак искам само аз да мога да си гледам отвън някои неща.

5. PostgreSQL. (MySQL също го има качен и даже се пуска, но не се използва май за момента).

7. Squid за прокси (без идентификация и оторизация). Ако искаш да намалиш трафика, помага. Иначе може и да не се ползва. В смисъл не е задължително.


И стана като коледна елха, ама си върви. Обаче моята система е с повечко памет - 256. Иначе е същия процесор. И е на Сарджето. Трябва да я обновя тези дни, добре че се сетих.


Лесно е, не се плаши. Ще се справиш.



9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Kbedic -: Jan 05, 2007, 10:26
Тази версия поддържа коректно транскрипцията.

http://bgoffice.sourceforge.net/assistant/index.html

Също така, трябва да вземеш шрифта от Уиндоус Lucida Sans Unicode и да настроиш речника да работи с него.
10  Преводи / Преводи на програми / За преводите на програми -: Feb 03, 2003, 11:55
След няколко месечно забавяне, документите описващи как да се извършва превод на програми са готови. Желаещите могат да ги разгледат на сайта на
Сдружение "Свободен софтуер"

Основният документ е "Превод и създаване на ГПИ на български". Той се базира изцяло на статията на М. Балабанов "Повелително наклонение в потребителския интерфейс". Основният документ съдържа спецификации и много нагледни примери как да се превеждат различните графични елементи. Очаквам повечето да се съгласят с правилата заложени в документа.

Надявам се, дискусия да се получи върху раздела "Речник на най-често използваните команди в потребителския интерфейс".

Може да пускате коментари и забелжки тук. Благодаря предварително за участието.
Страници: [1]