Покажи Публикации - asa
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 4
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / БДС или Фонетика ? -: Aug 18, 2007, 14:51
Цитат (sinan @ Авг. 18 2007,15:13)
а БДС откога е? в смисъл чувал съм че така са били подредени пишещите машини. Баба ми цял живот е писала на пишеща машина, и веднъж я накарах да пише на клавиетурата на БДС и тя каза че са различно подредени буквите.

БДС се базира на разработената от немската фирма Adler  българска подредба. Става дума за първата голяма поръчка на пишещи машини за ДА, 1924 ако не се лъжа. Разбира се както езикът, така и подредбата са търпяли промени.

Иначе пиша свободно на двете и мога да твърдя, че по "двупръстната система" няма съществена разлика - въпрос на навик е. За професионално писане обаче фонетичната подредба изобщо не може да се дискутира, тя все пак е кръпка, а не истинска клавиатурна подредба.



2  BSD секция / Настройки на софтуер / Въпрос за ssh-gent -: Dec 15, 2006, 18:01
Цитат (rpetrov @ Дек. 15 2006,17:05)
Терминал не е нужно да се пуска. Има си програмка за това: ssh-askpass.


ssh-askpass не е програма за добаване на ключове в агента а за въвеждане на кодовата фраза когато няма активен терминал но е сетната $DISPLAY. Така че инсталирането и няма да елеминира нуждата от отваряне на терминал (или от правене на по един .desktop файл за всеки възможен ключ ако това ти се вижда по-изчистен подход).

Цитат (rpetrov @ Дек. 15 2006,17:05)
И още нещо: gpg агента има възможност да симулира(емулира) ssh-agent. Не съм запознат и не съм го ползвал. Опитал ли си тази възможност ?


Не. Сега научих от теб че я има. И при това се държи точно така, както трябва.

Не знам кога са я добавили, но със 1000% сигурност не е там от появата му - когато писах безумния скрипт в man-a на gpg агента изобщо не се споменаваше ssh. Радвам се обаче, че не съм измислял колелото - щом са добавили такава възможност значи не съм единственият, който мисли че е нужна.

Е, това приключва въпроса. Едва ли ще намеря по-добър SSH агент, държащ се като GPG агент от GPG агента, държащ се като SSH агент!  '<img'>



3  BSD секция / Настройки на софтуер / Въпрос за ssh-gent -: Dec 15, 2006, 07:29
Цитат (rpetrov @ Дек. 15 2006,01:03)
ssh-agent -t

Хъм... Явно доста съм се старал за да го пропусна... Мерси, определено е по-добре от пускане с 'at' на 'ssh-add -d' '<img'>

Цитат (rpetrov @ Дек. 15 2006,01:03)
>и да се настрои ssh агента за поведение, подобно на това на gpg-agent: Добавяне на ключ и питане за кодова фраза при използване, а не при пускане; забравяне на ключа примерно след 10 минути.....

Тук нещо се обърках. След като ще те пита за "кодова фраза" при използване, защо ти е агента ?


Ще пита за кодова фраза, защото именно тоава ключа ще се добавя в агента (в момента при мен това го прави wrapper скрипта 'ssh' ). Разбира се ако в последните {таймаут} минути е имало логване със съответния SSH ключ той все още ше е в агента и няма да е нужно да се пише кодова фраза.  След като {таймаут} минути изекат и ключа се изтрие от агента за следващата връзка пак ще е нужно да се пише кодова фраза.  Така ssh-agent  ще е облекчение при множество повтарящи се операции без да се превръща в заплаха за сигурноста.

Разбира се тук възниква въпроса какво не ме устройва в предложението просто да си пускам терминал и да пиша ssh-add. Огговора ми е че не устройва не мен, а мързела ми '<img'>

А сериозно - мисля, че за GUI среда това е най-удачното поведение, защото от една страна позволява да се ползват предимствата на агента, от друга страна компромиса със сигурноста (защото агента е именно това) е краткотраен. А и представяш ли си как някой средностъкмистически люзер или узвер си пуска терминал, 'ssh-add'-ва си ключа, а като си свърши работата си го изтрива... В деня, когато това стане всички админи, преживели стреса ще бъдат уволнени по ненужност...

Цитат (rpetrov @ Дек. 15 2006,01:03)
Може да разгледаш още ControlMaster и ControlPath


Това, за което конкретно писах скрипта, емулиращ gpg-agent тип поведение на ssh-agent (освен че го намирам за най-удобно) са серии от по 5-6 чисто GUI операции, всяка от които иска ssh сесия. Сесиите не са толкова, че да спечеля скорост от използването на ControlMaster, а скриптовете, нужни за да автоматизирам нещата по този начин стават по-сложни (и съответно по-рискови от гледна точка на задклавиатурни грешки и недомислици) в сравнение с намирането на дефинирания в конфигурациите ключ и добавянето му със 'ssh-add -t ...'.

Това, с което не ме устройва скрипта е че не съм сигурен какво може да не съм предвидил (макар че досега винаги е работил) и че ми досади с питането за кодова фраза когато отсреща нямам ключ. Това ме принуди да добавям с последния вариант на скрипта само ключове, описани във host секциите на ~/.ssh/config. Ако ssh можеше сам да пуска ssh-add, опити за добавяне на ключ щеше да има само когато е сигурно, че той се използва.



4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Потребителите на Линукс били длъжни на Майкрософт -: Dec 14, 2006, 18:09
Цитат (SOMNIVM @ Ноември 19 2006,15:51)
Цитат (Italianeca @ Ноември 18 2006,19:42)
Много моля графичната среда сме я откраднали от Епъл '<img'>

Поздрави

Които пък са я купили (идеята) от Xerox '<img'>

При това - забравяйки да платят...
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Какво правят в държавната администрация -: Dec 14, 2006, 18:03
Най-интересният въпрос обаче е все пак какво е направил въпросният държавен служител за да го уволнят. Имам предвид причинатта, не повода.
6  BSD секция / Настройки на софтуер / Въпрос за ssh-gent -: Dec 14, 2006, 12:09
Ползвам KeyChain, но тоази програма има съвсем различно предназначение. Целта и е да се избегне пускането на повече от по един агент за SSH и GPG на потребител. KeyChain автоматизира закачането към вече работещите агенти (ако има такива), но няма пряко отношение към управлението на ключовете в тях (макар че може да добавя ключове при пускане).



7  BSD секция / Настройки на софтуер / Въпрос за ssh-gent -: Dec 14, 2006, 05:16
Дали е възможно да се настрои оторизацията с публични ключове в ssh така, че личния ключ да се прочита от агента при първо използване, а не при добавяне (или пък опита за добавяне да се прави автоматично от ssh при връзка към сървър, за който е настроен IdentityFile)? Също така може ли ssh агента да забравя сам ключовете след известно време?

Идеята е да се елеменира нуждата от ръчно добавяне на всички ключове, които има шанс да се използват и да се настрои ssh агента за поведение, подобно на това на gpg-agent: Добавяне на ключ и питане за кодова фраза при използване, а не при пускане; забравяне на ключа примерно след 10 минути. За момента постигам това, заменяйки ssh със скрипт в ~/bin, който преди да пусне истинския ssh парсва /etc/ssh/ssh_config  и ~/.ssh/config, за да намери подходящия ключ, прави ssh-add и ползва at(1) за да го изтрие от агента. Това е малко мърляв начин и не съм сигурен, че ще работи винаги.



8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / С кои от unix базираните ОС имате реален опит? -: Nov 30, 2006, 16:18
FreeBSD, GNU/Linux, Solaris, други.

А що се отнася до монолога на gat3way - много по-лесно (а и по-бъзо) е да научиш една OS и да флеймиш по адрес на останалите. Да овладееш няколко системи до степен наистина да можеш да ги сравняваш иска доста повече време и усилия.

Това е като литературата в образованието. Можеш или да четеш книги, или да развиваш добри теми. Да се съвместят двете е практически почти невъзможно.



9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Ctrl+клавиш в gtk 2 -: Oct 24, 2006, 20:50
Цитат (rpetrov @ Окт. 24 2006,14:27)
asa,
Ама [ALT]+[клавиш] не знам да дава едно и също в X Window при кирилица и друга подредба.


Не мога да намеря къде съм казал, че е едно и също. Писал съм, че се третираше като едно и също от програмите. Примерно alt+f, alt+о при БДС и alt+ф при фонетична отваряха File меню. Иначе казано това можеш ли да ползваш горещи клавиши не зависеше от това на каква клавиатурна подредба си превключил (което е правилният подход в този случай).

Проблемът е в това, че не само за много разработчици, но и за много организатори на проекти латиницата е "нормална" а всички останали са "разни други". Това се проявява и на много други места - примерно в начина, по който е реализирана поддръжката на Unicode локали. Просто за много разработчици адекватна поддържа на нелатински локации означава единствено и само да се гарантира, че хората, ползващи латиница ще получават правилен вход от тези, които ползват нещо друго. Всичко останало не е техен проблем, така че по-добре да не признават че изобщо има проблем за да не се налага да се занимават с него.

Разгледай листите на някоя то по-големите дистрибуции, правени в страни, където не се използва латиница или двубайтова кодова таблица - примерно ASP Linux. На тях често им се налага да поправят подобни проблеми и понякога публикуват доста подробни мнения за начина, по който реагират оригиналните разработчици в такива ситуации.

Цитат

А това за ctrl  при кои пакет/версия става ?

libgtk2.0-0, версия на пакета 2.8.20-3 (вече е и в testing).

Цитат

Би ли посочил модифицацията в gtk ( cvs-view url моля ) която е "счупила" [ALT]+[клавиш] ?

[/quote]
Готов съм да приема, че това не е заяждане (макар че начина на формулиране предполага че е) и да направя каквото искаш. Ще трябва обаче известно време да ми даваш уроци по C програмиране, а после да изчакаш достатъчно за да изуча и анализирам сорса на GTK. Ако можеш да отделиш необходимото време аз съм насреща.

Казано иначе да приемеш за презумция, че всеки може да програмира на C защото ти умееш е точно толкова грешно, колкото да приемеш, че всеки ползва само латиница, защото за теб е така.



10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Ctrl+клавиш в gtk 2 -: Oct 24, 2006, 19:45
Цитат (Italianeca @ Окт. 23 2006,20:51)
Опитай пак. Всяваш хаос напразно. Не забрявай че ползваш unstable където не всичко работи след инсталиране.


Става дума за проблем, проявяващ се на няколко различни машини с различни инсталации (Общо 8, на други в момента не мога да си позволя да тествам, защото невъзможноста да се ползва ctrl-c/ctrl-v няма да бъде възприета особено добре от хората, които ги полсват.) и появяващ се след обновление към сегашната версия на дебианския пакет libgtk2.0-0 в unstable/testing (2.8.20-3). И разбира се окаже ли се че това е просто бъг ще бъда наистина щастлив, дори да изглеждам глупаво заради това, което съм писал.

Ако имаш машина, на която е сложена същата версия на дебианския GTK2 пакет, но този проблем не се появява е важно да се разбере какво позволява да бъде преодолян. Три неща, за които веднага се сещам са:

Какъв начин за писане на кирилица ползваш? Това, което ползвам аз е
Option "XkbLayout" "us,bg"
в xorg.conf. Както писах ако вместо това пусна SIM проблема изчезва.

Ползваш ли Gnome или KDE? Ако да - хубаво е да се пусне X без тях и примерно Firefox и да се пробва пак.

Какъв локал ползваш? На мен ми се налага масово да рабботя с офис машини, коетo означава, че ако не искам няколко пъти седмично да обяснявам че гроздето е кисело съм длъжен да ползвам bg_BG.CP1251.

BTW: Интересно е също проблема има ли го в други дистрибуции със същата версия на GTK.



11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Ctrl+клавиш в gtk 2 -: Oct 23, 2006, 19:19
Преди около година една група тъпи англоговорящи идиоти, контролиращи разбаботката на GTK направиха съчетанието на алт и клавиш при работа с нелатинска клавиатура да е различно от алт и същия клавиш докато си на латиница. От тогава неведнъж и аз, и други хора сме питали касво ще стане когато им скимне да направят същото и с Ctrl.

И ето - както се казва "да ни е честито". От някъде около седмица в Debian Unstable ctrl+клавиш съчетанията не работят в нито една GTK програма, понеже въпросните олигофрени са решили, че примерно ctrl-ъ е коренно различно от ctrl-c. Тоест ако някой тъп абориген да кажем в някаква си България иска да копира нещо в клипборда той трябва да бъде така любезен да превключи първо на латиница. Пък ако е съвсем нагъл и държи да ползва да кажем кирилица трябва да си направи превод на всички нужни програми и там да укаже, че примерно ctrl-ъ е Copy (пишещите на двата варианта на фонетична кирилица разбира се ще трябва да си направят собствени преводи, а за да могат да ги управляват и собствени локали, нещо като bg_BG.UTF-8@phonetic и bg_BG.UTF-8@glupostanaban). Разбира се тогава пък при превключване на латиница няма да се разрешава използване на ctrl-нещоси (с възпитателна цел).

Борил ли се е някой с тази простотия? До момента единствения начин да се оправя, който намерих беше свързан с използване на SIM за писане на кирилица.

Мисля че въпроса е спешен и е хубаво да се реши преди повечето дистрибуции да са почнали да ползват сбърканите версии на GTK. Имам предвид както намиране на софтуерно решение, така и спамване s bug report-и на всички, от които зависи оправянето му.



12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / 800 хакерски атаки срещу преброителя на гласовете -: Jun 26, 2005, 03:58
Ами доколкото си спомням от един "Труд" отпреди няколко месеца хакерска атака е примерно да пратиш писмо от abv.bg ...
13  Нетехнически теми / Коментар / QTParted умря? -: Mar 01, 2005, 09:58
Разбира се че ще умре - откакто излезе gparted  никой почти не го ползва
14  Игри за Linux / Общ форум / 3D SPACE SHOOTER/TRADER -: Mar 18, 2004, 11:20
Между другото пробвал ли си Terminus Point Edition? Малко капризен е към неща, които не са Mandrake и гнусен за прекомпилиране е, но си заслужава - по-изпипана и същевремено работеща игра от този тип за Linux няма.

А освен това в форума на Universal Combat се обсъжда пускане на версия за Linux. Това наистина ще бъде прекрасно, защото когато излезе тази игра има потенциал да засенчи всички конкуренти - както Tribes, BF1942 и UT2004, така и разните FreeLancer-и и т.н. Просто мащабите и възможностите са абсолютно несравними.
Фен съм им още от времето на Battlecruiser 3000AD, но това е нещо много повече. За сега са пуснали демо, но още не мога да се преборя за него (fck.FilePlanet,fck,fck...)
15  Игри за Linux / Общ форум / Творенията на Loki Software -: Mar 18, 2004, 11:06
Цитат (Guest @ Март 17 2004,17:15)
Цитат на: vampi,Март 17 2004,16:54
Pich ti si velik. Nikoga ne sam si predstavial che ima tolkova igri za Linux. Nadiavam se che varviat dobre. Blagodaria mnogo

В последната игрална зала, която правих има 47 "сериозни" игри и над 100 малки игрички + MAME-то с още около 40. Това при условие, че всичко, което е прекалено старо или тъпо или неподходящо, както и това, което бави или не работи стабилно се изхвърля.
Така че игри, които да се играят под Linux има, не се безпокой  '<img'>
Страници: [1] 2 3 4