Автор Тема: Започна се...  (Прочетена 198628 пъти)

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3128
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1800 -: Aug 15, 2021, 19:21 »
Много интересна дискусия се заформи. Доколкото разбирам, повечето от пишещите тук сте икономисти и на мен ми е интересно.
Джет, да, това което казваш, че след година ставаш специалист и искаш повече-така е. Аз дадох пример за търговец, т.е. свободна професия, твоят пример сочи служител на заплата, но има общо. Но работодателят може да реши друго- да ти откаже по-голямата заплата и да си наеме пак новобранец, ако решиш да си тръгнеш (което и се случва постоянно, тука, в България). Тогава кое ще помпа инфлацията? Няма нужда от служител с по-голяма заплата.
Четири килобайта - с това съм съгласен, че добавената стойност (не ДДС-то) трябва да е двигателят. Но идва един проблем- баба ми да речем, произвежда домати, прави и лютеница, но освен на комшийките на село да я продава, няма къде. И отиваме в мат- лютеницата в Кауфланд е по-евтина от бабешката. Но има мрежа за разпространение. Тая същата кауфландска мрежа, в този частен случай, ще изкупи на баба ми доматите, но не и лютеницата. Щото си правят тяхна. Как може да оправим проблема, защото такъв има- един монополист хем надува цените за крайния потребител, хем изнудва производителите с ниски изкупни цени?
Файър- парите са кръвообращение, но ако теоретично могат да се печатат колко ти душа сака пари, това няма ли да докара парите до ниво на тоалетна хартия, и което писах в предния си пост- какво правим, нова парична реформа и рестарт? И къде отива разликата между цената на една кутия цигари от 5 лева днес и цената на една кутия цигари 6 лева утре, в чий джоб?
Не знам дали инфлацията е необходима- склонен съм да мисля, че е просто инструмент за ограбване на труда. И това е, според мен, защото един корпоративен шеф иска още по-нова кола тази година, например, въпреки че и старата миналогодишна му върши същата работа. Алчност.
Дори и ако парите са обезпечени със злато, какво се случва, ако един субект събере от печалби голяма част от парите, циркулиращи в обръщение? И останалите субекти останат без достатъчно оборотни пари? Държавата напечатва липсващото? Ама държавата в нашите демократични времена представлява куклички на конци, конците ги дърпа този субект, който е събрал парите. Та, напечатвайки нови пари, за да попълни оборота, Държавата сваля и стойността на натрупаното имане на субекта, но не го сваля дотам, че да го обезличи, но пък за сметка на това работната заплата на обикновения бачкатор пада като покупателна способност и той е закрепостен. Аз така го виждам.
Ремотекс- благодаря за линковете, ще ги прочета.
« Последна редакция: Aug 15, 2021, 19:35 от Nik123 »
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1801 -: Aug 15, 2021, 20:00 »
Ами като не дадат повече пари, отивам в друга фирма, вие в БГ да не се пенсионирате само на една работа.
Свободните професии - пробвате да вдигнете цените и чакате дали ще клъвнат клиентите (или ги чарджите двойно щото много им знае устата) - т.е алчност - ама тука нали пишещите са изключение.
На бабата проблема може да го оправи държавата, но такава в БГ не се наблюдава (чудна работа, що американските баби не гледат домати (сигурно в Америка не стават  ;D), китайските баби не се броят - те гледат домати, ама и те са американки колкото баба ми).
Инфлация се появява и когато постъпят повече пари в една пазарна ниша (българи в чужбина пратят пари на роднините в БГ) - търговците виждат голямо потребление и "пробват" по-високи цени.
Банките също правят инфлация  -пуснат "евтини" кредити и жилищата дори и по-скъпи се изкупуват/ цените тръгват нагоре.
С тези помощи за бизнеса дето се раздават - ново перо на инфлация. Програмите на ЕС също. Дотациите.
« Последна редакция: Aug 15, 2021, 20:02 от jet »
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3128
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1802 -: Aug 15, 2021, 20:19 »

Свободните професии - пробвате да вдигнете цените и чакате дали ще клъвнат клиентите (или ги чарджите двойно щото много им знае устата) - т.е алчност - ама тука нали пишещите са изключение.


Друг ми беше въпроса, но както и да е :). Чувствам се длъжен да отговоря на цитираното, защото е насочено към мен- Да, винаги "чарджа" двойно многознайковците, както съм го писал в предишен пост- или ще ми се махне от главата, или ще си взема двойно заплащане за работата, като компенсация, че слушам глупости, включително и в съдебната зала  ;D
Но това какво отношение има към инфлацията? Конкретно факта, че някой клиент не те кефи и му надуваш цената, с идеята да се разкара и да занимава друг с личността си, не е инфлационна помпа, защото за нормалната клиентела и тарифата си е нормална, и няма причини да я вдигаш.
« Последна редакция: Aug 15, 2021, 20:30 от Nik123 »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1803 -: Aug 15, 2021, 20:52 »
Парите са нещо отвратително. По начина, по който работят. Определено трябва да са сдързани със златото и произведените блага. Защото: ако реша, че съм направил достатъчно точно предвиждане за движението на акциите на някоя компания или пък това на някоя валута, поема по-голям риск и инвестирам повече или при по-голям левъридж и да речем, че спечеля за един ден една камара пари. Ама много. Десетки милиони или нещо от сорта. Вложил съм общо взето нищо, а на другия ден мога да си купя фабрика, да направя някоя и друга бензиностанцийка или да си купя плантация за памук някъде на другия край на света, да отворя няколко сладкарски цеха. Или да започна бизнес с недвижими имоти. Нещо.  Парите, които съм вложил са пак спечелени по същия начин. От спекулация на пазара. Буквално почти без да си мърдам пръста, без да съм допринесъл с нищо за благото на никого, аз ставам собственик на крупен бизнес и отговарям за препитанието на една камара народ. А не плащам и данъци. Впрочем, има ли го и в България законово това, да не се облагат реинвестираните пари? Та питам, това нормално ли е? Определено не е. И, ако не е, това не е никаква икономика. Лихварството е същото. Не си мърдаш пръста, даваш заеми, прибираш лихвите, а ако не могат да ти върнат парите и собствеността на длъжника и печелиш пари без никакво усилие. Но инфлацията... Проблемът е, че кредитите трябва да се връщат с лихва. А кредити се ползват от почти всички. За да се върне тази лихва, означава икономика в непрекъснат растеж. При днешната икомика, това означава потребители с възможности за все по-голямо потребление. Ако нямат тази възможност, трябва потребяват стоките на по-висока цена. Лихвата трябва да се върне. Трябва да накараш клиентите си да купуват повече или да вдигнеш цените. Разбирате ли абсурда на всичко?  :D
« Последна редакция: Aug 15, 2021, 20:59 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3128
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1804 -: Aug 15, 2021, 21:06 »
Впрочем, има ли го и в България законово това, да не се облагат реинвестираните пари?
Да, има го това нещо, например вадиш 20 лева от завод за захар и искаш да отвориш още един цех в завода, който цех струва 20 лева, купуваш механизмите, осчетоводяваш фактурите, и ги отразяваш- в справките-декларации по ЗДДС (ако имаш ДДС регистрация), отчета за приходи и разходи, в годишния отчет за дейността и в годишната данъчна декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане (като юридическо лице-търговец имам предвид- да речем- ЕООД) тая инвестиция ти представлява разход и с нейната стойност си намаляваш годишния финансов резултат (Т.е. тия 20 лева за новия цех ти идват разход). Респективно не дължиш данък върху тия 20 лева.
Двайсетте лева са примерна стойност.
« Последна редакция: Aug 15, 2021, 21:10 от Nik123 »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Започна се...
« Отговор #1805 -: Aug 15, 2021, 23:56 »
÷ А не плащам и данъци. Впрочем, има ли го и в България законово това, да не се облагат реинвестираните пари?

Не е казано изрично дали да реинвестираш печалбата. Но, ако раздадеш дивиденти, данъка ти е 5%. И понеже имаш  10% плосък данък (преди него можеш да си играеш с инвестиции), то стъпваш на 15%, колкото е и данъка на ЕТ. Но това скоро ще се промени. В Давос приеха, че не може да имаш данък под 20%. Господ иска десет процента, но те са по-нахални. Каквото дадеш на небесата на тях трябва да дадеш минимум по две. Само дето разликата е, че на тях (правителствата и мафиите) можеш да им покажеш среден пръст, а на другото място ще си вземе нещото и хич няма да те пита искаш ли. И лихвите ще си вземе, няма да се пазари.


Много интересна дискусия се заформи. Доколкото разбирам, повечето от пишещите тук сте икономисти и на мен ми е интересно.

Ами не. Повечето са компютърджии. Например Ачо и Джет са администратори в огромни концерни. Но имат мозък и мислят с него. Ремо е програматор, много, много добър от собствен опит го казвам. 4096 е изключение. Той е работил сто неща, от които дистрибутор му се е усладило най-много (някакви машинки за майстори). Но живота му е бил бурен и в последните няколко години пристан му е Форекс, нещото, от което аз съзнателно избягах. Но пък какъвто съм тъп и наивен, само щях да се набутам.

Печалбата трябва да зависи от добавената стойност. Производителя трябва да произвежда продукти с висока добавена стойност.

В икономическата теория, точно това е най-голямото достижение на другаря Карл — принадената стойност. Не случайно френската, правна школа измисля данък върху това — ДДС. Това е най-важния данък днес и ако разгледаш механизмите му, той просто означава национализация на частната инициатива. Това е вид крепосничество. Не случайно баш тия комуняги франсетата са го измислили.

Но съвременните капиталисти отдавна са му измислили цаката на това. Принадената стойност не се създава вече от работника, а от безкрайните мениджърски нива и маркетингови отдели. А самия работник се заменя от роботи и евентуално от изкуствен интелект. За разлика от Ремо, аз не вярвам в нещо, което ефективно е програмирана грешка. Ама и това е дълга тема, няма да си трошим хатърите.

Сега умните глави умуват следващия проект - "Универсален базов доход" - ей, идеята за комунизма не умира. Щото както парната машина събори феодализма, роботите ще сторят същото със съвременния капитализъм.

Напротив — това е най-пазарното нещо измисляно последните сто години. То освобождава работника от задълженито да работи. Ако не му харесват условията, няма да се хване на работа, само защото е гладен. С БОД той знае, че няма да е добре, но няма да е гладен. Ще стои на него. Ако е удовлетворен от предлаганото от работодателя, ще вземе тази горница и ще си позволява луксове. Ако не, ще седи на хляб и сирене. Ще е горд. Днешния работник е подтиснат, защото е задължен да работи на всяка цена. И това не е само у нас. Дори с по-голяма сила важи за Щатите.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1806 -: Aug 16, 2021, 03:55 »

Напротив — това е най-пазарното нещо измисляно последните сто години. То освобождава работника от задълженито да работи. Ако не му харесват условията, няма да се хване на работа, само защото е гладен. С БОД той знае, че няма да е добре, но няма да е гладен. Ще стои на него. Ако е удовлетворен от предлаганото от работодателя, ще вземе тази горница и ще си позволява луксове. Ако не, ще седи на хляб и сирене. Ще е горд. Днешния работник е подтиснат, защото е задължен да работи на всяка цена. И това не е само у нас. Дори с по-голяма сила важи за Щатите.
Това е поредната утопия която няма да сработи. На хартия изглежда много добре (точно като Комунизма), ама в реализацията е проблема.
И пак е замислена да пази богатите (щото ако няма на кой да си продават боклуците - само роботите ще бачкат и "получават заплати")
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Започна се...
« Отговор #1807 -: Aug 16, 2021, 08:19 »
Ако се замислиш, още от клона (преди според Дарвин да станем човеци) винаги законите са били на страната на силния. Всички самки са за най-силното шимпанзе, а другите само подсмърчат отстрани. После ще ги вземе тоя, дето е бил достатъчно куражлия и някак е успял да победи предния лидер.

Първите писани закони на хан Крум, какво казват? Напоследък у нас доста ги припомнят. Клъц ръката на тоя дето пипа и езика на тоя дето слъготва. Това кой обслужва? Не е сиромасите, нали?

Така, че няма значение дали ще е комунизъм, пазарна икономика, монархия, теокрация (власт на църквата) или нещо не измислено още, винаги закона ще обслужва силния.


п.п. Но това не означава да не се възползваме от шансовете, които ни дава съответния закон. БОД е много силно оръжие за преговори. Досега работника винаги е бил слабата страна. Затова се е наложило буквално с реки от кръв да се напише Кодекс на труда. Този кодекс не представлява нищо друго освен рамките при които работателя ще си прави, каквото ще, а работника няма да има право да писка. С БОД съвсем спокойно можем да отменим кодекса най-после.
« Последна редакция: Aug 16, 2021, 08:25 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3244
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1808 -: Aug 16, 2021, 09:29 »
А аз наскоро изгледах отново това

Idiocracy (2006)

И забелязах че колкото по отлежава по реалистичен става

Или както казваше стария м-р  Мърфи

„Количеството интелект на планетата е константа, а населението расте.“

Рано или късно всички ще минем на ББД и ше оставим на ИИ да ни оправи държавиците опа планетите  8)
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3873
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1809 -: Aug 16, 2021, 10:09 »
   Всъщност и сега в западните държави има нещо подобно на
безусловния базов доход - социалните помощи.В някои страни
(визирам основно скандинавските) те са щедри,в други не чак толкова
(САЩистан) но все пак осигуряват някакъв екзистенц-минимум.
Не вярвам някой да е умрял от глад там ...

   Проблемът на тузарите е друг: по-голямата част от световното население
живее много бедно,а това е предпоставка за революции.
Писах го преди,пак ще го напиша: от няколко милиарда все ще се намери някой
с големи способности: изявени лидерски качества,луд,но и много харизматичен.
И ще стане Световен Водач.
   Познайте какво ще им се случи на баровците: долу-горе това,което се случи
на руското царско семейство Романови след 1917 г. ...

Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Започна се...
« Отговор #1810 -: Aug 16, 2021, 10:26 »
Е то и без да са световни водачи непрекъснато се сменят едни баровцци с други. Ей го на раз-Бойко падна, дойде Дългия.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1811 -: Aug 16, 2021, 10:52 »
За мен универсалният базов доход е нещо много лошо. Дори да има възможност да работиш, когато искаш нещо повече в живота си, това желание за нещо повече ще те отличава от стадото като фар в безлунна нощ. Това е много добър начин, да се осветят тези, които биха могли да причинят неприятности на богопомазалите се. Тези, които искат повече. Тези, които биха прекрачили оградката. Тези, които биха могли да се измъкнат извън кръга очертан от йодния разтвор. Бактериите мутанти - само дето са хора.

Универсалния базов доход ще направи хората незаинтересовани, неангажиращи се с нищо, докато има какво да сложат на масата, безотговорни за себе си и близките си, защото друг се грижи за това. Умът на такъв човек залинява, няма развитие, няма стимул, няма я принудата, която те кара да преодоляваш себе си. Обществото ще се превърне в застояло блато, без промени. Само тук-там ще има по някое ручейче бистра, освежителна вода, но тя няма да има никога възможността да скъса бента, защото ще бъде много слаба. Ручеите би трябвало да се събират и превръщат в реки, а те да променят пейзажа.

Универсалния базов доход ще направи и нещо друго. Неработещите хора и тези, които разчитат само на него ( а те ще са все повече )  няма да имат средства за нищо друго, освен издръжката си. Това означава западащи и срутващи се бизнеси, просто защото няма да има потребление, няма да имат клиенти. Тези бизнеси ще бъдат изкупени, но много по-вероятно е просто да ги оставят да умрат. Хората няма да си купуват зеленчуци в близкото магазинче, а в големия хипермаркет, където те ще имат вкус на пластмаса. Ще настане царството на монополите. Характерното за монополите е ненаситният им глад. Все по-високи цени, все по-ниски разходи. Този универсален базов доход ще стига точно колкото да не умреш и да не ходиш по улицата по гол задник. И да, това може да предизвика революции, но пък за революциите има армии. Армии платени от корпорациите, които армии уж ще пазят стабилния ред и мира. Тоталното робство.

Универсалният базов доход ще доведе до масово измиране на видовете в икономическата екосистема. От един момент нататък такава просто няма да има. Биологическото разнообразие води до все повече възможности на екосистемата да се самоподдържа и да е устойчива на катаклизми. Което си го знаем. Отдавна установен факт. В света на икономиката не е по-различно. Храната ще се доставя само от една-две вериги магазини, енергията от някоя компания, водата и тя. Здравеопазване на практика няма да има, защото няма да е достъпно. Болкоуспокояващи и подобни хапченца и толкова. Сега си представете заплахата на една от тези компании да се оттегли. Недоволен ли си? Намери си храна другаде, аз няма да ти продавам, след като имаш толкова против мен.

Универсалния базов доход е зло. То е като ядреното оръжие. Един изстрел и всичко е леж. За много дълго време. Много удобно за кукловодите. А не е ли подозрително, че го предлагат. Едва ли е за наше добро. За тяхно е.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1812 -: Aug 16, 2021, 14:59 »
Освен всички социални проблеми които ще възникнат, простите сметки показват, че няма пари за всички и ще трябва да пускаме печатницата...
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1813 -: Aug 16, 2021, 15:28 »
Освен всички социални проблеми които ще възникнат, простите сметки показват, че няма пари за всички и ще трябва да пускаме печатницата...
Дам! Ма тя, печатницата, е пусната от не малко време вече:

https://www.forbes.com/sites/bobhaber/2020/03/16/the-fed-fires-the-big-one/

Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Започна се...
« Отговор #1814 -: Aug 16, 2021, 18:02 »
Абе те сигурно работят и по намаляване на населението на Земята (справка Ковид 19, 20, 21...), милиардерите се увеличават.
Интересно, че те (милиардерите) се юрнаха към космоса. Сигурно това ще е бъдещия еквивалент на старите крепости и замъци (ров с крокодили и армия не са нужни - тънка лайсна).
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.