Покажи теми - console
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 4
1  Програмиране / Общ форум / Търсене и съвпадения -: Feb 06, 2019, 16:33
Здравейте,

Казуса е следния :

Има над милион записа в таблица. Тези записи са на различни продукти. Примерно Телефон Nokia, Слушаки LG и т.н.

Имаме още една таблица с продукти които са предоставени от клиенти примерно.

Това което трябва да стане е да мачна едната таблица със другата на базата на имената на продуктите.

Проблема е че външните са описвани както им е било кеф на хората. Са разбира се проблема е как да стане мачването по-бързо.Наясно съм че това на 100% неможе да стане. Базата данни изобщо няма да ми свърши бързо тази работа тя просто си работи бавно за такива неща и трябва да напиша нещо което да го смели по-бързо.

Основното ми питане е какъв език е най-добре да се изоолзва за да минава бързо процеса. Пробвах с php и не ме изкефи изобщо защото за около 560 продукта подадени от клиенти цялото мачване през стотиците записи от таблицата с продукти мина за около 20 мин. То са вярно и лаптопа дето тествах не е много мощен но все пак 20 минути ми се сториха адски много за такъв тип операция.
2  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Gnome Nautilus невероятен feature -: Jan 04, 2018, 15:09
Нещо в последно време понеже нямам мн работа и се ровя да търся абсурди из Убунту. Надявам се следващата седмица да ме държи зает с нещо смислено и да не се дразня на някви графични идеални решения.

Така по темата.

В работата ползвам default ubuntu 17.04 инсталация. Откакто съм го инсталирал не ми се беше налагало да създам файл през графичната среда до днес. И какво да установя по дефаулт такава опция няма. Да правилно чухте няма. Десен бутон->new folder да new file у лево. Добре де може но с една интересна гимнастика изобретена от developer-ите на gnome.

Интрересното е че немога да направа print screen за да ви покажа защото когато съм дал десен бутон за меню-то бутона за print screen не работи.Евала  ;D

Сега естествено това са го репортнали като бъг през 2015 явно аз чак сега се сещам че има и графична среда която може да се ползва. >:D

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nautilus/+bug/1437502

По интересното е че от тогава до сега не са го оправили щото не го сметнали за бъг. То си е и така това не е бъг а feature.

Какво е гениалното решение тук и как може човек да създаде празен файл през gnome.

1.Има една магическа папка в home директорията наречена Templates - между другото изобщо не и бях обръщал внимание на тази директория. До сега.
2.Каквото и да сложиш в нея като файл то се появява автоматично като опция  new document..Ако в директорията няма нищо или ако самата директория я няма при десен бутон го няма това new document. Няма ограничение какъв е файла дали exe,zip,txt се тая.Идеално нали.
3.Решението е правите празен файл в тази директория кръщавате го както си искате примерно new file и вуала готови сте.

Са хубаво това е интересно като идея ама що е реализирано по тоя куц начин. Реално те резервират думата Templates и това е. Нещо аз май съм сбъркан че не ги разбирам тия работи.
3  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Intel security проблем -: Jan 03, 2018, 09:37
https://www.howtogeek.com/338269/a-huge-intel-security-hole-could-slow-down-your-pc-soon/

Как да го коментираме това??? Почти нямам машина която да не е с интелски процесор. Сега отново излишни гимнастики щото некои някога не си е свършил работата или по-скоро не е трябвало да я върши изобщо. Това едва ли е било девелоперско решение. Това си е чисто корпоративно решение водено от някви интереси далеч отвъд технологиите.
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Notebook лампа -: Nov 09, 2017, 09:04
Здравейте,

Купих на старо едно notebook-че (lenovo x131e) на които на гърба на монитора има една лампичка която индикира когато е включен и свети в зелено.Мен тази лампа ме дразни и като всеки линукс потребител решавам че няма начин да няма начин тая лампа да спре да свети.

Лампата индикира веднага след като лаптопа се стартира, и от тук започвам да си задавам въпроса дали тази лампичка се управлява от някакъв driver или и се подава ток директно без да се управлява от някакъв софтуер, и си мисля че май е второто защото ми се струва абсурдно първото нещо което да се зареди да е някакъв driver за няква си лампичка.

Проблема е че не съм на 100% сигурен а още по-големия ми проблем е как да го проверя това нещо.

Някакви идеи къде да ровя?

Поздрави
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Колеги от Австралия? -: Nov 14, 2016, 14:10
Здравейте,

Има ли колеги от Австралия тук? Мисля да се местя на там и би ми било полезно да поговоря с човек които е там на място.

Поздрави
6  Програмиране / Общ форум / Малко помощ за bash -: Oct 27, 2016, 17:54
Здравейте,

Проблема ми е следния. Имам N на брой файлове.Във всеки един от тези файлове се съдържа string понякога на английски понякога на български.

Правя следното нещо :

Взимам съдържанието на файла и го присвоявам на променлива

name=$(cat /path/to/my/file)

След това викам друг script на които му подавам като първи параметър съдържанието на този файл а като втори името на самия файл.

Проблема се получава когато в стринга които присвоявам на променливата има интервал примерно Иван Петров.

И когато подам Иван Петров като първи параметър съответно само Иван е първия параметър а Петров става втория и всичко отива подяволите.

Някакво решение на това виждате ли ?
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu Gnome проблем -: Apr 09, 2015, 09:56
Здравейте,

Тази сутрин ми се случи нещо странно. Пускам машината (Ubuntu 14.04 LTS kernel version 3.13.0-24-generic) тръгва да зарежда и замръзва на ето този екран



И няма мърдане. Освен Ctrl+Alt+F2 да ми отвори терминал и да рестартирам самата машина за да не го правя  от копчето.Тоя сценарии се разиграва 3 пъти преди най-накрая тъпия GNOME 3 да зареди.

Някакви идеи как да дебъгна да видя каде е бил проблема защото това се случва за първи път.
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Добър конзолен текстов редактор -: Apr 03, 2015, 10:49
Здравейте,

Интересуваме съществува ли добър конзолен текстов рекдактор (изключваме VI) които да предлага :
 --syntax highlighter
 --bracket matching
 --Autocomplete

Общо взето да има тези и други подобни благинки които предлагат останалите графични редактори.Nano ми харесва за редактиране на някакви файлове но на мен целта ми е да го използвам като IDE а nano неможе да ми предложи подобно нещо.

Поздрави
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / slackware 14.1 libssl.so.1 missing -: Mar 11, 2014, 13:26
Здравейте,

На една от машините имам инсталиран Slackware 14.1 и ми се наложи да update php версията от 5.2 до 5.3 и след това се случи следния проблем.

php: error while loading shared libraries: libssl.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

ldconfig - Segmentation fault

Общо взето почти всяка команда ми връща следното

pico: error while loading shared libraries: libssl.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

libssl.so.1 - такова животно няма ,но има libssl.so.0

Предложения ?
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Съвети за уеб сървър -: Aug 01, 2013, 01:10
Здравейте,

След няколко месеца мисля да пусна един уеб сайт на моя машина и понеже не съм много на ти с конфигурирането и изобщо като цяло с организирането на уеб сървъри имам нужда от вашата помощ.

1. Спрял съм се на две дистрибуции - Slackware or Debian - предполагам ,че и двете ще свършат работа, но кажете вашето мнение и да видим на каде ще се наклони везната повече.

2. Не съм много наясно каква машина с какви параметри да взема.Предполагам ,че това зависи от трафика които се очаква да има към нея, а си нямам и на идея какъв ще бъде.

3.Интересуват ме всякакви, книги ръководства статий и т.н към които може да ме насочите, на тема сигурност най-вече или примерно как да се предпазва сървъра от flood и всякакъв вид подобни атаки.

Всякакви други мнения,предложения,идей ако имате ги споделете.

Поздрави   
11  Програмиране / Web development / ioncube decoder -: Mar 19, 2013, 10:39
Здравейте,

Наскоро попаднах на кодиран php script с ioncube . Четох какви ли не мнения по въпроса дали и как може аджеба да се разкодира и мненията са толкова разнопосочни ,че немога да му хвана края. Някой твърдят ,че трябва да се закупи декодер други казват че може и собственоръчно да се разкодира трети пък казват ,че може да го разкодира само този който го е кодирал а този линк тук пък уж явно го опровегава.

http://www.waraxe.us/ftopict-10545.html

Вие зблъсквали ли сте се с този ioncube?Какви са ви менията за него?И най-важното може ли да се разкодира без да се закопува декодер?

Поздрави
12  Нетехнически теми / Идеи и мнения / tv streaming -: Oct 26, 2009, 10:31
Здравейте,

Пускам тази тема тук защото знам ,че ще получа най-ефективните и обосновани отговори и съм сигурен ,че ще се намери най-доброто и ефективно решение на този въпрос.

Желанието ми е да пусна телевизия по интернет.Да изградя сайт и да го направя найстина качествено.На този етап нещата който най-много ме интересуват са следните:

-Хардуера за телевизията - тв тунер,антена,кабелна, междо другото порових из интернет и намерих това http://www.satellitetvtopc.com.Вашето мнение какво е и дали ще ми свърши работа?

-Операционната система - предпочитам естествено да е линукс базирано,имам доста голям опит с slackware,но предполагам ,че едва ли точно слак ще ми е в най-голяма полза.

-Наръчник статия или каквото и да е за тв стрийминг - чесно казано не намерих никаде някаква добра статия относно това.С какви протоколи се работи и така на татък.

-Кой е най-ефективния начин за вграждане на вече готов стрийминг на уеб страница - лично според мен това е flash player, няма логика да ползвам както повечето media player.Все пак няма смисал да зависиш от опреционната система за да гледаш.Не съм много сигурен ,но си мисля ,че ако се използва flash player ще се избегне дразнещото крадене на streeming.

Найстина страшно много въпроси,много различни неща ще се чуят по въпроса,затова очаквам вашите отговори и се надявам да се получи добра дискусия.

Поздрави на всички!
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / E-mail server -: Aug 11, 2009, 11:05
Здравейте!


Искам да си пусна e-mail server които да мога да го ползвам чрез web.

До момента никога не съм пускал такъв тип сървър и сам много невеж въобще в това отношение.Препоръчайте ми нещо което да мога да се справя с него.
По отношение на web интерфейса нямам претенции даже ако може въобще да няма аз сам ще си направя.Въпросът е  email server-a да използва mysql.

Благодаря!!!
14  Трудова борса / Предлагане / Freelancer looking for a job -: Jun 08, 2009, 10:12
Здравейте!

Търся си работа като freelancer

Притежавам следните умения:

php - 3 години
mysql - 3 години
html - 4 години
css - 4 години
Опит с linux slackware  - 5 години
bash scripting - 3 години

Умения при работа с cms системи (joomla,wordpress) ,настроиване и конфигуриране на apache web server.

За повече информация viktor.stanoev88 @ yahoo .com

Лек ден
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Стартиране на програма с определен pid??? -: Mar 30, 2009, 13:23
Здравейте, надявам се ,че съм я постнал на правилното място!

Мога ли да стартирам програма с pid номер който аз искам?Примерно да му задам да пусне програмата с pid 200 или 300.

Има ли такава възможност?
Страници: [1] 2 3 4