Покажи Публикации - The Ghost
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Нов хард диск - копиране от стария с dd? -: Jan 17, 2014, 00:38

А относно самия хард - явно ще е WD Black, не ми се свидят 50 лева отгоре, просто незнам дали си струва, или плащам за маркетинг. Дори на клипчето с тестовете разликата в началото според идва точно от размера на cache. А SSD определено няма да си купя скоро, понеже за личните ми нужди няма смисъл освен да се кефя че системата ще зарежда за 3-4 сек, вместо за 12. Виж на жена ми бозата определено има нужда от такова нещо.

Браво, добър избор! Не е маркетинг, дискът е по-надежден спрямо Blue и особено спрямо Green, попрочети из нета какви са конструктивните разлики м/у евтините серии и Black, не са малко (и механични, и в контролера, и в алгоритъма на кеша). А и не слагаш 60м гаранция на нещо дето ще се потроши бързо от лашкане.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Нов хард диск - копиране от стария с dd? -: Jan 16, 2014, 11:42
И един малко по-хардуерен въпрос - много съм доволен от Хитачитата, но май вече не се намират на пазара, мислех си за Уестърн Диджитал Грийн. Някой има ли наблюдения на хардовете продавани в момента да препоръча нещо, по възможност да не е пак Сеагейт понеже другия е такъв и ми се иска да е различен - един вид да видя след време кое е било по-добрия избор(нямам планове за райд).

И аз да се включа (ще коментирам изключително WD дисковете)

По нарастване на цената (1. и 2. са на еднаква, най-ниска цена):

"desktop" клас дискове:

1. WD Green - най-лош избор, "green" фунцията на тоя модел му прави кофти номера, при най-малкото затишие прави auto-park - и като си погледнеш един ден брояча на "load" циклите ще ти стане лошо. Дават най-голям процент брак. Малка гаранция - 24м. Далеч от тоя недомислен боклук!

2. WD Blue - "нормалният" вариант на WD Green, цената му е същата. Нe прекалява с auto-park :) Ако бюджета ти е свит и не те притеснява че това е обикновен десктоп диск (не е за 24 часово натоварване, мислен е че ще го ползвате средно 8 часа на денонощие) - купувай. Гаранцията е сравнително малка - 24м

3. WD Red - мислен е като диск за 24/7 натоварване в storage системи от нисък до среден клас, а не е толкова скъп като себеподобните си "enterprise" модели. Ако търсиш надеждност без да ти олеква джоба прекалено - това е твоя диск. Гаранцията тук е вече ОК - 36м

4. WD Black - това е супер диска от "desktop" сериите на WD ("enterprise" са отделна и по-скъпа категория, най-вече за сървъри).
Твърдо това е моя личен избор, по-високата цена си струва заради голямата му надеждност и качество. Може на някой да му шуми в повече и да му топли - да си вземат WD Green тогава ;). Дори и в лаптопа си слагам винаги WD Black 2.5" модела. Натоварване: 24/7. Гаранция - 60м

-----

и по-скъпичките:

"enterprise" клас дискове (дето им викаме "сървърни" :) )
 
5. WD SE серия - нов продукт, бюджетен вариант на WD RE от т.6, занижени параметри (MTBF най-вече) с/у по-ниска цена. 60м гаранция

6. WD RE серия - това избора за storage от по-висок клас и други сървърни употреби. Универсален "enterprise" диск. 60м гаранция

7. WD XE серия - това е по-сериозния братовчед на RE серията. За сървъри и сториджи от най-висок клас. Отново 60м гаранция

8. WD VelociRaptor - това чудо се намърдва тука като цена, но е съвсем друга работа. Представлява 2.5" 10000rpm диск, наврян в оребрен радиатор с формата на 3.5" диск. Високооборотен, малък seek, не е за сървъри а за мощни workstations по-скоро според мен.
За разни тежки видео или инженерно-архитектурни дейности ще е супер предполагам. Абе - чудо :) 60м гаранция.

9. (това последното няма смисъл да го пиша май, ама хайде): SAS 2.5" WDXE 10000rpm 64MB for servers - името говори достатъчно :) Обичайната 60м гаранция за класа.

Вероятно съм пропуснал нещо или има неточности, за което предварително ме извинете, не съм търговски представител на WD все пак :)

3  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Продавам дъно и процесор за 100 лева общо -: Dec 09, 2013, 18:34
Платката и процесора са продадени.Ще чакам отзиви от колегата във Варна.Ако остане доволен -добре.Ако не, ще си ги прибера обратно и ще си сглобя 3 машина...

:)  Колегата не може да си дигне главата от работа, все не остава време да го запаля.
Надявам се до утре да успея.

Иначе много благодаря! Изкефи ме външната опаковка. :)
4  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: SEAGATE Constellation ES.3 или WD RE4 за райд 5 масив!? -: Nov 16, 2013, 04:22
Чак такъв вариант дето да ми изпушат всички дискове едновременно не ми е минавал през акъла, но ме е страх от варинта докато ребилдва райда при смяна на диск да се крашне и втори преди да се е ребилднал.

Е те затова съм сложил на сървъра RAID6, 4 диска по 750GB. Ама носи на загуба на до два произволни диска едновременно, без data loss. Верно губя повече дисково пространство, затова пък как спокойно спя! :)

Fail-вал ми е единичен диск през годините 2-3 пъти. Няма шашкане дали няма ей сега и 2-рия да крашне, отиваш купуваш друг, после минаваш през дейта центъра, сменяш го и не трепериш дали и 2-ри няма дa fail-не при array rebuild!
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За кой ще гласувам? -: Apr 11, 2013, 01:17
Много кофти опци за отговор на анкетата, никакъв шанс да отговоря коректно не ми дава. Как си успял да сложиш в един отговор комунистите с десни партии не можах да включа. Някак си се чувствам омерзен да оставя отговор, в който фигурира БСП... Напиши си коректни опции ако искаш коректни резултати.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя е най-благоприятната версия на Linux за сървъри? -: Apr 07, 2013, 13:51
ОК, къде в изхода на ifconfig има Realtek RTL8139/810x и т.н.? ???

Гледам и не вярвам на ушите си...
Знаеш ли, вече ми хрумва тъпата мисъл, че човека е местната КЪРТИЦА и нарочно се прави на луд и ни гледа сеира колко можем още да понесем...  :o

Мне, боб мара е жена, а ако не знаеш, за жените е характерно желанието да правят на пук на другите :D

Абе не говоря за нея, нищо си разбрал :) Кой е героя на темата, забрави ли?  "dhclient Realtek 8139/810X Family Fast Ethernet NIC", даже с интервалите написано...  ???
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя е най-благоприятната версия на Linux за сървъри? -: Apr 06, 2013, 04:58
ОК, къде в изхода на ifconfig има Realtek RTL8139/810x и т.н.? ???

Гледам и не вярвам на ушите си...
Знаеш ли, вече ми хрумва тъпата мисъл, че човека е местната КЪРТИЦА и нарочно се прави на луд и ни гледа сеира колко можем още да понесем...  :o
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя е най-благоприятната версия на Linux за сървъри? -: Apr 04, 2013, 13:02
Аз първо написах 192.168.1.2 и не стана и затова пробвах с .x.y, г/д имам някакви познания..

Ах, сега го видях... познания викаш... ???
9  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя е най-благоприятната версия на Linux за сървъри? -: Apr 04, 2013, 13:01
Абсолютно на всяка команда ми излиза “командата не е открита„ кабела от рутера които изкарах го бях вкарал в машината и лампичките светиха.



Гледам тази тема, гледам и не вярвам на ушите си. Докато давахме съвети коя дистрибуция по-по-най - ОК. Ама вече...  >:D

Чети, момче, чети! С четене далеч се стига. И накрая като някои детайли ти се губят, питай, ще помогнем. Ама да четем вместо тебе....  ???
Ако не знаеш откъде, започва се с подходящи въпроси към Google - дълбоката мисъл. Подлагаш го на кръстосан разпит и всичко си казва.
Толкова много HOWTO-та, статии, документации да има. Питай тука за специфични неща, които не са ясни на първо-второ четене.

Не се заяждам, ама не става така, от Windows-а и хоп - сървъри правим без да четем.
10  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Debian Stable vs Ubuntu LTS Server -: Mar 29, 2013, 11:49
А Ве чел съм, че тоя Ксен имал проблеми с ГНУ/Линукс. Не знам какво беше дали за домакин или гостенин, но знам, че имаше нещо и беше голямо, защото бая се шумеше. Опен ВЗ нали не би трябвало да не е в същата категория? То не е пълна виртуализация, а по-скоро доста мощен вариант на затвор.

[sorry, съвсем off topic стана ама:]
Сори go_fire, ама се смях на глас като първия човек... :)
Не те знам какво си чел, сигурно някоя "жълта" интерпретация на някой журналист чул за някой бъг някога из Xen-а :)
Ако с Линукс има проблеми, то тогава ...сори пак се смея... то какво да му пускам братче... Не че нямам един-два Windows guest-а по неволя...
От 5-6 години връткам Xen базирани кирии на production сървъри, родих се направо като извхърлих 1-вата партида допотопни стари железа в контейнера, след като бях ги мигрирал на виртуалки за една нощ.

OpenVZ си е container или jail система, квото щеш - прав си. За чеп за зеле не става мен ко питаш, ама масово го рекламират идиотите от по-измекярските хостинг провайдъри като "лек" и "по-евтин" вариант за продаване на VPS-и.
[/съвсем off topic]
11  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Debian Stable vs Ubuntu LTS Server -: Mar 29, 2013, 09:26
И една статистика от началото на миналата година . Когато фактите говорят ..... нали се сещате, за ония радио водещ!
А тука няма съвсем да се съглася. Мисля, че всички потребители на Линукс-базирани ОС сме наясно, че това, че дадена технология се ползва от най-много хора, не е показател за качеството ѝ.

Я колегата е дал по-нова и по-актуална статистика
Да, между другото забелязвате ли осевата симетрия между водещите двойки дистрибуции? Спокойно сега някой може да изтроли и да каже, че „фактите говорят“, че хората масово са мигрирали от CentOS на Debian и от RedHat на Ubuntu.  >:D

[troll on]
Аз ще изтроля наобратно пък... "фактите говорят" или пък "злите езици казват" :) че мигрирам от Debian, Ubuntu, някой стар позае**н Slackware и т.н. на CentOS.
Макар че смятам да дам шанс за тест и на Scientific Linix, както и на ClearOS - други RHEL ГМО-та.
[/troll off]

А, ако има значение за статистиката: 90% от инсталациите са в/у VPS-и (на собствени или фирмени железа, а не по разни VPS провайдъри). Xen технология навсякъде, като изключим че по неволя - натресоха ми го, съпортвам едни чужди псевдовиртуалки на Debian/OpenVZ. Бегайте далеч от OpenVZ, освен ако хоствате насипно/наливно само дребни сайтове например. И пак не го препоръчвам, не мога си накривя душата.
12  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Debian Stable vs Ubuntu LTS Server -: Mar 28, 2013, 09:54
Чакайте сега, обвинявате Дебиан, че Broadcom не уважава клиентите си, които им дават парите си ???

Честно да ти кажа, слабо ме интересуват подбудите на Дебиан да не включат една шепа "non-free" драйвери, както и не ме интересува защо Broadcom не уважавали клиентите си, измежду тях Dell. При положение, че повечето сървъри, които инсталирам са със Broadcom LAN на дъното, какъв ми е избора? Шефът е фен на Dell и има мазен договор с тях. Аз работя за шефа. Когато ми трябва изрично Intel e1000 примерно (за traffic capture и др.), аргументирам му се подходящо и получавам допълнителeн Intel 1, 2 или 4 портов контролер). Но мазният Broadcom си седи на дъното. Успях да убедя шефа да спре да купува поне Dell switch-ове, щото те за разлика от сървърите им са някаква пародия, и вече сме на Cisco (кефи ме новата им SG500 серия, хем супер евтино, хем си е як switch. За Catalyst вече ще ме уволни за преразход)

Е, 90% от сървърите са на CentOS по случая (и не се мъча никак!), освен друго и заради 7 год. lifetime, Debian-а е малцинството в случай че някой специфичен софтуер/проект е зависим от Debian тип система, а не се поддържа добре от RHEL тип система. Ubuntu LTS/без LTS не го приемам на сериозно, може би за някоя десктоп машина става.

E, някога Debian беше мнозинство. Много-много някога имаше само Slackware, докато сървърите не наброиха 60 и от сутрин до мрак само ги пасях... Тогава Debian-a надделя :)
13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Debian Stable vs Ubuntu LTS Server -: Mar 28, 2013, 05:05
Точно и аз щях да питам, къде ми са "free" Broadcom-ските драйвери? Или дай да не си купуваме маркови сървъри, щото на някои пичове в Дебиан обществото им било криво. И на мен ми беше криво, инсталирайки...

Не ме интересува Broadcom ли са лошите, някои от Debian ли са по-по-най... искам да работи.

To стана като Windows-а... "Натиснете F6 и турнете дискетка с драйверите за тоя-оня контролер...." :)
14  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Debian Stable vs Ubuntu LTS Server -: Mar 27, 2013, 18:44
Ееее Гога, ами като няма драйвер и не познава картата, как да нагласи мрежата!?
И други са писали точно за такъв проблем с Дебиан на сървър, че на друг компютър с нет да търсят и свалят драйвери. Наистина е много тъпо това!

[flame on]

еееее, black, ами като няма драйвер и не познава картата, да ползва centos -- таман ще има и по-дълга поддръжка на дистрибуцията в сравнение с ubuntu и debian  ::)

[/flame off]

Да, и аз наскоро го ядох без упойка с Broadcom драйверите при една remote инсталация на Debian през Dell Remote Access Controler. Добре, че DRAC-а има виртуална флашка, където изсипах non-free драйверите. Но този цирк не може да ме накара да сложа Ubuntu LTS вместо Debian за сървър. По-скоро ще сложа CentOS, както и обикновено правя :)

Там даже long term support-а ми е 7 години, а не 5. И като бонус, patch-овете ми идват на практика от RHEL.
15  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Коя е най-благоприятната версия на Linux за сървъри? -: Mar 23, 2013, 21:15
Не мога да се логна вижте до къде стигам...Какво да пиша тук?


Е те това е скрийншот!!!

Казах ти аз CentOS да си пуснеш :)
Страници: [1] 2