Страници: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 27   Надолу

Автор Тема: Смях  (Прочетена 177090 пъти)

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #330 -: Jul 21, 2017, 22:21 »
Ееех прецакахме хубавата тема (даже бих казал най-хубавата)
айде да идва кашика с гранатомета от танковото поделение - да оправим и танковете и да се приключва...  ;D


П.П. А!? Той ме изпреварил даже - включил се малко преди мене.. нищо сега чакаме Ачката за финал (и да дръпне шалтера) хахаххххх  [_]3
Какво ли не правят ората в жегите  :P
« Последна редакция: Jul 21, 2017, 22:23 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Смях
« Отговор #331 -: Jul 21, 2017, 22:33 »
Индивидуален микро-компютър версия две (ИМКО-2) наистина се превърна в първия Правец-82. Само, че пилотно се произвеждаше в завод ЕЛКА (всъщностт се казваше на някакъв деец на съпротивата, например Георги Кирков, ама не съм сигурен) в София.

Копчето КИР/ЛАТ не беше нищо друго, а добрия стар (седящ и до днес на същото място) Caps Lock. Просто нашите багабонти на мястото на малката латиница бяха записали голямата кирилица. Защото набора беше седембитов и забит директно в платката. Нямаше къде другаде да се забие кирилицата. От там е нашето кодиране, което все още се ползва тук-там в стари системи МИК 86.

И ти си от гъзарите. Ние програмирахме на хартия. И едва след, като се увериш, че всичко е наред, ходиш да го пишеш на компютъра. И с Паскал, че и Турбо, брех, брех. А ние — бъзици (BASIC)  :'(

п.п. Паскал видях едва под PC-DOS 16 (нашенския клонинг на М$/IBM DOS), ама нищо не му разбирах.
« Последна редакция: Jul 21, 2017, 22:35 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Смях
« Отговор #332 -: Jul 21, 2017, 22:46 »
Z80 го знам от това, че е бил в Amiga и Comodor. Комодор съм виждал счупен, Амига само на симулатор. Между другото Амига има и днес. Това е онова летяло до Луната.

Проверих. Осембитов си е.

https://en.wikipedia.org/wiki/Zilog_Z80

Цитат
The Z80 CPU is an 8-bit based microprocessor. It was introduced by Zilog in 1976 as the startup company's first product.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #333 -: Jul 21, 2017, 23:19 »
Е значи е бил Z80A  ;D

Майтапа настрана - наистина беше 16 битов т.е. поне шината (и някои регистри - те затова пишат 8-bit based) - верно на 2 пъти събираше 16 битови числа но ги четеше наведнъж от паметта, а бе направо Intel 8080 си беше, а пък (макар и на тия измислените) на асемблера им казваш събери ми тие две 16 битови числа и те събират (директно на асемблер, сега че на 2 пъти... подробности) та подвеждат малко че са 16ки.
Та да уточня за тези които не знаят - първите 16ки всъщност бяха 8-ци донякъде (понеже тогава най-скъпото нещо бе шината за данни точно тя беше 8 битова, и още и още паметта е най-бавното нещо затопва измислиха един куп екстри - ДМА, много канална памет и пр. да не чака процесора много данните)
та 8080 и Z80 са 8-битови но с 16-битови регистри и 16-битов достъп до паметта (вж. по-долу), а първите 16-ки 8088 бяха направили обратно 16 битов процесор с 8-битова шина за данни и чак в следващия модел 8086 вече сичко си беше 16 бита, па после и копроцесори им добавиха, после ги вградиха, после видео карти, после и тях вграждаха и т.н. напоследък прехвърлят (копроцесора) изчисленията пък към видео картите и пак се връщат към изходното полоежение и рабират че слабото място е шината за данни е това е няма златно сечение (или бърз /видео/процесор бавна шина или обратно бавен/компютърен/ процесор с по-бърза шина /предимно поради това че е 2-3-4 канална памет/)

8-bit data, 16-bit addresses
http://www.z80.info/z80arki.htm
http://www.classiccmp.org/cpmarchives/cpm/mirrors/www.geocities.com/SiliconValley/5711/z80.html
http://www.classiccmp.org/cpmarchives/cpm/mirrors/www.geocities.com/SiliconValley/5711/z80_16ld.html

Many companies produced machines based around Zilog's improved chip during the 1970's and 80's and because the chip could run 8080 code without needing any changes to the code the perfect choice of operating system was CP/M.
« Последна редакция: Jul 21, 2017, 23:44 от remotexx »
Активен

vektorman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 206
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #334 -: Jul 22, 2017, 01:03 »
И ти си от гъзарите. Ние програмирахме на хартия. И едва след, като се увериш, че всичко е наред, ходиш да го пишеш на компютъра. И с Паскал, че и Турбо, брех, брех. А ние — бъзици (BASIC)  :'(

Паксал учеха по информатика гъзарите от математическите гимназии и май че и от езиковите, но за последните не съм сигурен. Останалите учехме Бейсик. За тройка по информатика трябваше да кажем кои са четирите действия на оператора PRINT. В нашия кабинет по информатика 8-ците бяха без флопита за да не вземе някой да си пусне дискета с игра в час. Аз разнасях една тетрадка (заради която бяха започнали да ме подиграват) в която съчинявах програми на Бейсик и нямах търпение да се добера до някой осмак да си набера последната програма от тетрадката за да видя дали съм се справил. В повечето случаи търпях разочарования.

Освен Amiga и Commodore със Z80 баха и ZX Spectrum и Atari. С Atari доколкото си спомням на времето бяха поляците, докато ние бяхме на Правц 82.

От времето на Правец 82 помня някои много хубави програми като BIG MAC и неговия наследник MERLIN. Също така GRAPHBASIC и GRAFORTH.
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #335 -: Jul 22, 2017, 05:28 »
А бе не знам кои са тия хора за които говорите ("гъзарите") ама щом аз с най-обикновена гимназия и най-обикновен техникум (даже с най-смотания набор щото нещo смятаха да ги закриват техникумите нея година, или май само бяха пуснали слух aма не ги закриха, щото само който не иска само той не влезе нея година, даже чисти 2-ки ги пишели 3-ки на приемния изпит, че да не останат без работа даскалите, както после се разбра.. и селяния - до шия), ама който иска намира начин.. и аз мога да потвърдя - да в училище (и после техникума) бяха най-дърти и амортизирани компютрите и с едно флопи на 5-10 компа и да обик. някой от нас (учeниците) ги подържаше щото и  математичката и информатичката (даже по една време това беше един и същи човек, но за малко) бяха.. хвани единия удари другия... та така - ходих(ме) по кръжоци, имаше ТНТМ-та и др. средношколски центрове и пр. - който търси намира

П.П. и да споделя още малко личен опит - всяко едно от двете (у-щето и центровете) си имаше предимства и недостатъци - у-щето със слаби компютри (ама доста повече), обаче като дойдеше до състезания, олимпиади и пр. направо си бяха плюли в устите (даже по едно време имахме чувството, че се бяха наговорили и предварително знаеха на кое състезание кой ще е победителя), та така взимаме ние (ТНТМ, и др. центрове) и обираме наградите първата година и следващата вече почват проблемите - 1) първо с регистрацията 2) с допускане и накрая на третата година вече всичко по конец направихме и регистрация и всичко и от името на някое у-ще и пак ни изхвърлиха с отговора (ама училището ви не се обади да потвърди че ще участвате - а като питахме даскала - а-а-а нас въобще никой не ни е питал да потвърждаваме) ...понеже ни бяха запомнили а и да не им разваляме предварителното класиране... а ние после отвън задачките за 15 мин ги решихме без компютър (само си изяснихме кои методи ще ползваме) и с това се приключи... (състезателната ми дейност)

И още един случай - прави съседния техникум състезание за програми с практическа насоченост, приложение в бизнеса и пр. и се явяваме пак ние (3 души) от центъра (като само аз бях 1 или 2 курс в конкурентен техникум - който също бе допуснат и даже взе 2-ра награда - те тогава така си ги менкаха 1 и 2 място според зависи кой техникум организира конкурса, и другите двама бяха 8 и 7 клас съответно) и от трите програми само нашата с практическо приложение, даже склада (а и фактурирането също ама криеха за да платят по-малко - излишно както се оказа по-късно) реално се ползваше в едно голямо предприяите (по известно с поризводство на бира, ама ние като ученици само кОла ни даваха, пиех като смок т.е. докато усетя че ми омекват вече зъбите от шекера в колата и тогава спирах) ... и не помня тогава 3 или 4 то място ни дадоха но награда не взехме - не била обучаваща програмата и първо място спечели тяхната си някво там оразмерявания на тръби и пр. (механо техникум к'во да ги правиш) 2 място ел. техникума и т.н.
А между другото за тая програма бяха обещали и добри пари (направо се виждах с нов комп.) ама в последния момент се намеси ръководната ръка на партията и им я подари (по линия на ТНТМ) и останахме само с това което изпихме (не беше малко) ...и чак после след 1-2 г. взехме някаква утешителна награда от някакаъв тотално имислен кокурс (1 сак, 1 часовник, 1 фотоапарат) и понеже бяхме 3-ма за всекиго по нещо..

А между другото като завъшвах техникума и дипл. работа и тя на комп. и после няколко години след това още ме търсеха че дискетите лесно се разваляха (а Disk Repair Kit за тях бе terra incognita) и не знаеха как да си ги оправят и ги спасявах още няколко пъти след това.... (не че не бях/ме/ окрали от половината игри - анимации, звук, йекшън и пр. и на - представянето ...ъ-ъ-ъ- т.е. защитата 10 пъти ме караха да пускам интрото а обясненията никой не слушаше)
« Последна редакция: Jul 22, 2017, 05:37 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Смях
« Отговор #336 -: Jul 22, 2017, 12:16 »
Ние в техникума имахме осмаци на корем. От почти всички видове бяха, но нямаше от най-старите ИМКО 1. Повечето бяха Ц и М. Когато бях първи курс, купиха две шестнайски и бяха много горди. Спомням си, че имаше само две дискети с М$ Дос 3 (още не бях виждал 5). Аз реших да форматирам едната. После цял час с един приятел я възстановявахме през другата.

Осмиците половината не работеха. Не бяха баш половината, ама си бяха на доизживяване. Никой не му пукаше, включително на даскала. Той беше млад и си имаше много лични проблеми. Училището и особено учениците не го интересуваха.

Затова аз диагностицирах, къде, каква част не работи и разменях части, докато докарам нещо работещо. Да ги поправям не мога. Никога не съм учил електроника. Така половината можеха да се върнат към живот и аз го правех.

Съучениците ми ме гледаха странно и натякваха да не съм бърникал в компютрите, че даскала щял да се кара. Ама, като след това машината светне и изкара промпт ме гледаха като черен магьосник със зяпнала физиономия.

За разлика от училище, в техникума кабинета беше непрекъснато отворен и можеше да се ходи по всяко време. Понеже вече беше демокрация, то и на никой не му пукаше за нищо. Но пак тесла.

Една групичка багабонти окупираха компютрите всеки път, когато бяха свободни. Щях да го преживея, но те наистина бяха групата на побойниците, които нищо не учеха, ами и окупираха компютрите, за да си играят, а не за нещо полезно. Спомням си, че особено любима им беше „Артилерия“.

Така или иначе и в техникума нямах достатъчен достъп до компютри. Учехме ЕИТ два пъти седмично и то само до втори курс. Интересно, че изпитването ни беше на хартия, включително за BASIC, не само теорията. От тогава знам. Не можеш ли да напишеш нещо на хартия, значи не го знаеш.

Аз като самостоятелен човек трябваше да направя нещо за достъпа. Вече не можех да ходя на пионерски дом. Нямаше зали. Нямаше ги и приятелите ми с компютри. Бяха си останали в родния ми град. И го направих. Купих си компютър.

Което ме подсеща за дискетите. Имаше известно (малко) количество дискети по книжарниците, но повечето беше пиратстване от ръка на ръка. Макар никой от нас да нямаше представа, че напада пътнически кораб, ограбва всичкоб ценно и избива екипажа му. За нас си беше споделяне. Не бяхме и чували за Столман.

Моята първа дискета беше „Змията хапе“. Оригинал. Е по-късно се оказа, че държавата е пиратствала вместо мен. Бях едва на шест, първи клас. Купих си я с джобни.

Тук и една друга дискета, която за мен се оказа мит. Доколкото помня се казваше „Еротика“. Нямам никакво предположение, какво точно има на нея. Така и не я видях работеща. Дълги години слушах митове за съществуването ѝ, но така и не я видях. Странното е, че накрая съученик на сестра ми ѝ я подари. Още я пазя. Но не можех да я пусна. Вече нямах достъп до осмици, а на шестнайска не знам възможно ли е да се подкара. Поне аз не знам, как. И така си остана.

Тя ми беше единствената дискета с метална лента в нулевия сектор. Предполагам това е някаква защита срещу презапис. На тия дискети готиното им беше, че срязваш с ножица едно малко квадратче, обръщаш я и изведнъж имаш двоен размер. Безплатно. На по-късните дискети тоя номер не беше възможен. Там пък завиждахме на тези с флопита от IBM (често срещани, като пилешки зъби). Те можеха да записват двойно повече информация.

Но да се върна на 5,35" дискети. Купих си от кварталната книжарница две кутиики. И ходих до едно държавно предприятие да ги обера.Те понеже имаха супер-мощните (имаха копче турбо) 386, че и цветни, не всичко можеше да върви при мен. Ама вече не бях на PC-DOS 16 (3,3), а на M$ DOS 5. Това си беше значително надграждане. Вече имах и NC, най-удобната програма на планетата, все едно си с друга ОС. Имах eagle edit. Имах и други неща. Е игрите не ставаха. Те бяха цветни. Което случайно можеше да се пусне на шестнайстката ми, пък беше по-бавно от костенурка.

Все още не беше дошъл първи курс, но като студент, та още първия месец да се запоная с чичко Линус, W 3,11/95 и Интернет, чудото, което щеше да преобърне света. За първи път щях да видя и Пентиум, извънземното нещо. До този момент дори не го бях чувал. А двойката чукаше на вратата.

Ех, спомени. А бе, какво ни става? Ще дойде някой младеж и ще си каже — к'ви са тия дядовци, какви ги дрънкат? Що за дивотии са това?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

malin

  • Гост
Re: Смях
« Отговор #337 -: Jul 22, 2017, 18:46 »
Ммм, завиждам ви на миналото  ;). Аз успях само да се запиша на кръжок за компютри и да отида един път колкото да видя кои сме. След това шамарите на нашия ме пращаха на село да помагам (щото кръжока беше основно в неделя, през седмицата ония "гадове" все намираха извинение да не се появят).

Бях и на кръжок по орнитология, водеха го студенти от ветиринарния, каката беше симпатяга... И се вяскаха винаги, че и отгоре, мераклии. Но неделята, когато пак имаше "работа на терен", пак на село. И веднъж донесоха забулена сова и ни показваха как се препарира птица (влязла в някакъв хамбар и не могла да излезе, умряла от глад, по-скоро совичка отколкото сова, много красива птица).
И ... аз съм на село, във стаята влезе погрешка една чучулига ... златен шанс да приложа наученото на практика - затворих вратата, да не би да излети, взех книгата за препариране на баща ми и започнах да чета. Щото едно е животното да е умряло и да го "работиш", друго е "да го усмъртиш" и тогава останалото. Как се прави второто - ... пропускам, може някой защитник на животните да чете..., измъчих се, ама го направих. Взех най-острия скалпел който намерих и се започна ............ след два часа всичко беше пера и единственото оцеляло и донякъде годно за препариране беше само главата. Обаче... в книгата не пишеше как се прави само това, пък и студентите не ни бяха казали/показали... , позачудих се, теглих една детска майна и изхвърлих всичко. И интересът към кръжока малко по малко утихна. Може и затова да нямам мерака на някои да станат ловци.
Щях да пиша и за една бялка, хваната на примка на "кльона" (навремето го имаше по границата), но по-трудно е да се разкаже писмено отколкото да се разкаже устно. А то си беше Премеждие (и до днес ми държи влага).

Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #338 -: Jul 22, 2017, 19:33 »
Ей тотално го хакнаха тоя сайт - секция "Форум" в заглавната стр. хептен изчезна... или е това или както твърди кашика има усилен обмен на информация в закрити (за нас "простосмъртнните") теми и... форума (и/ли и сайта даже) е пред закриване
Аз викам сега е момента - да си го хакнем и да си оправим държавица... така де настроението .. и форума
смятам крайно време е да се добавят сеции
- А бяхме млади
- МНЗ предупреждава
- Когато се наливаха основите /Правец, Кривец и пр. - между другото правец се завръща, наскроо гледам пускат и умни тел./

ами така де, go_fire е прав, много е важно някой да ти помогне точно когато имаш нужда (ето той напр. как се  е отказал от С/С++, предал се е без борба както се казва, и не защото езикът е лош, просто не е имало кой едно рамо да удари дет се вика - а аз като знам във ВУЗа колко колеги се записаха /после някой даже завъшиха/ само заради колежките /...сега като се замисля то верятно и при колежките е било така/)
та проблемът в деншно време е точно тва - че няма кой в критичния момент да ти помогне и всеки се малко самоук, и затова напоследък се навъждат едни тесни специалисти /липсва им ВУЗ/ а па ония т ВУЗа па прекалено широки /заради колежките и пр./, а малкоо които стават още као завършат и ги прилапва някоя комания и дотам ... после забиват тясна специализация и дотам

Аз си спомням навремето (изв. пак ще се върна на правец-82/ИМКО-2, но тогава започна всичко, навлизането в бита и навсякъде) имаше хора които доста по креативно използваха компютите и при това без да ги разбират много (просто те знаеха че един ще го могат и това дето много им се иска сега ама още го не могат - напр. кой печаташе фалшиви пари /да черно-бели на матричен принтер/ и много им се радваше, кой си правеше опис/каталог на песните /да на видео и аудио касети/, кой цифровизираше поредния хит /да на правец-82/, кой бичеше код, кой .. заради колежките /някой и заради даскалиците/ и т.н.) имаше доста разнообразно къмюнити и нещата се развиваха, а сега... всеки забил нанякъде си или както казва един познат /хардуерист/ не е вярно че у БГ няма "свестни" /той така им вика/ хора/специалисти, ами просто всеки е забил в някоя/една област и си бичи/бачка сам от вкъщи и  не ги знаем просто...
та може и на "незнайний бичкатор" секция да отворим с уъркшопи и пр. както си му е редът  ;D
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Смях
« Отговор #339 -: Jul 22, 2017, 22:54 »
Сега вече разбра, кое е изчезналото. Било колонката в портала, където са новите теми от форума. То тя винаги си е била проблемна (бавно обновяване), но сеа цирка е пълен, като я няма.

Подсети ме за „свиренето“. Да това беше голяма мания. За малко по-младите, прилича много на това, как се вкарват мелодии в глупофоните. Midi май още не беше измислено, но беше абсолютно същото. Беше голяма манияда успееш да вкараш някаква мелодия. Е вярно самата мелодия беше пиукане. И даже нарочно правиме решки в прорамите си, та да изкараме мелодия. Когато се получеше нещо прилично като мелодия от пиуканията за грешки, бяме много горди.

=*=

Малински не съжалявай, че си бил на друг кръжок. А и то навремето се записваа по няколко кръжока. Аз съм бил на Шаxмат. И на други съм бил.

Тук никой не може да се поxвали, че е препарирал!!!

За лова не знам да почвам ли. Може тук да има ловци и да ми се разсърдят. Ама според мен това е поради една от три причини:

①  Търси да се напие, отпусне или жена му не му пуска. С една дума, живота му е скапан и търси утеxа или разведряване в гората (или язовира);

② Има агресия в повече, но няма къде да я излее;

③ Иска да се покаже като големия мъжага с пушката, защото няма никакви други поводи да се покаже, колко е велик.


п.п. Вечеряx кюфтета, не съм вегетарианец. Но все пак трябва поне малко да сме цивилизовали от пещерите насам. Не може да xодиш да трепеш невинни създания, само, защото си имал няколко стотин да си купиш пушка. Има си месарници, като си гладен и боксов ринг, като си нервен.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

malin

  • Гост
Re: Смях
« Отговор #340 -: Jul 23, 2017, 00:42 »
Има ловци и ловци, както има хора и хора...
Баща ми е ловец (беше и горски), ходил съм с него като малък, пуцал съм (със голяма тръпка) пак като малък, теорията съм я изчел между другото и сигурно знам много повече от доста стари ловци..., няма я тръпката. А ловните истории на баща ми (предназначени само за мен) са почти като на ловците-писатели (и допълнителни теоретични познания, дето не са писани).
Активен

malin

  • Гост
Re: Смях
« Отговор #341 -: Jul 23, 2017, 01:03 »
В тая връзка:
Разговарям с братовчедка ми, купили на племенницата куче. "Каква порода е?" - "Не знам, някаква мастия беше." - "Мамо, как ще е мастия, немска овчарка е."
Наши познати си купили кола и жена ми коментира "Много хубава и джиджана." - "Каква марка е? - "Не знам, червена."
И развитие, в стил "Мърфи":
Братовчедка ми не харесвала кучета и за нея всички са мастии.
Жена ми намира още един повод за разговор по телефона за уточняване на марката кола (понякога един не стига, ако е дълъг разговора).
« Последна редакция: Jul 23, 2017, 05:13 от malin »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Смях
« Отговор #342 -: Jul 23, 2017, 12:37 »
Първото мнение от доста насам, дето наистина е за тая тема.

Но аз продължавам да си опорствам.

Разбира се, че предпочитания си има. Явно е, че моите не са към лова и риболова. А съм роден, израстнал и прекарал живота си на Дунава. Като дете повече време от денонощието бяx във водата, отколкото извън нея. Ловил съм змии, жаби, миди, олюви,  гълъби. Всички те бяxа безкрайно вкусни.

Но вече пълнолетен не виждам нищо положително в тоя „спорт“. От времето на месопотомия насам не виждам. За Европа де, за някакви изолирани части от Азия и Африка, и Америка, и Австралия, преди да бъдат „открити“. Но поне от няколко века и за тяx не важи.

Стиам по-далеч. Смятам, че е някаква патолоия и с тия xора трябва да се занимава псиxиатър. Извинявам се на баща ти, не  го познавам човека, очевидно е свестен с такъв син. Но първата точка от моите беше разтуxа от тежко ежедневие, сиреч по-леки псиопатии дето и притежава всеки втори да не кажа първи. И аз съм в бройката.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3837
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #343 -: Jul 25, 2017, 08:58 »
   Между другото,имаше паскал за правец-8 .Бях на лагер-школа по
информатика през лятото (беше по соц.време) и учехме паскал.
 Компилатора изискваше поне 64кб рам ( тогава беше много  ;D ).
 и се ползваше модификацията правец-8м (заради повечето рам).
   Правец-16 започна да навлиза през 1986 г. , в началото на нас,
учениците не ни даваха и да го пипнем ;D .Беше с 2 големи (5.25) инчови
флопита и с колосалните тогава 256кб рам...
« Последна редакция: Jul 25, 2017, 09:02 от spec1a »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Смях
« Отговор #344 -: Jul 25, 2017, 23:46 »
Добро утро колега - нали и ние това бистрим последните няколко страници - то е ясно че имаше Паскал за Правец, само че искаше освен повечето памет и допълнителна платка със друг процесор (Z80A) а спорът беше при положение че има 16 битова аритметика и половината му регистри за 16 битови е ли 8 битов или е 16 (приехме на финала че уикипедия е права и може да се нарече 8 битово базиран  ::) каквото и да значи това)
т.е. поне Турбо Паскал искаше - за UCSD Pascal нямам спомен (изхвърлихме го още на втория ден, че то беше глямто сменяне на дискети и грозен колкот си искаш)

Беше с 2 големи (5.25) инчови
флопита и с колосалните тогава 256кб рам...

А за който успя да "облажи" имаше и ИЗОТ ЕС - ХХХ (забравих му номера) който беше цветен и с 640 Кб памет
...кой беше казал
- Едва ли някой някога (в обозримото бъдеще) ще има нужда от > 640 Кб - Бил Гейтс младши май..

П.П. Нещо такова беше (не твърдя че беше точно същия модел)
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D0%BE%D1%82_1036C
и по-голямото му братче ЕС 1832
https://www.sandacite.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%82-1037%D1%81-%D0%B5%D1%81-1832-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BA/


ето и родния принос в развитието на технологиите...
"След 1990 г. архивът на ИЗОТ е унищожен и официални, фирмени документи от ИЗОТ 1036С не са запазени. Запазени са чернови документи от участници в проекта."
« Последна редакция: Jul 26, 2017, 00:04 от remotexx »
Активен
Страници: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 27   Нагоре
« назад напред »