Покажи теми - Deathmaster
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Много нисък звук (почти никакъв) от слушалките на Toshiba SATELLITE-C50-A-14X -: Jun 01, 2014, 19:56
Здравейте!

Отдавна не съм писал в този форум, както и (за съжаление) отдавна не съм ползвал Линукс. Но от днес тази грешка беше поправена. Взех си преди време лаптоп Toshiba SATELLITE-C50-A-14X и днес сложих най-новото Убунту. Всичко работи чудесно out of the box, без звука от слушалките.

Бях установил това още от тестовете с live dvd-то, но при предпоследния тест, след като инсталирах pavucontrol, нещата някак си се оправиха от самосебе си и дори имах по-добър звук от този под windows.

За съжаление при инсталацията на самото Убунту (след като повторих същите стъпки) не се получи - чува се много нисък звук с хриптене (все едно е усилено на макс).

Рових се в нета, пробвах да добавя в /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

options snd-hda-intel model=basic  както и options snd-hda-intel model=auto

Дори пробвах и това: http://www.benbristow.co.uk/2013/08/fix-low-sound-with-intel-hda-on-ubuntu/ (следвайки съветите и от коментарите, че след определена версия това е част от alsa-tools-gui ). Гледах и в alsamixer - нямам нищо mute-нато и всичко е усилено на макс (поне така мисля).
Ефектът е нулев.
Моля за помощ и благодаря предварително! :)
2  Игри за Linux / Общ форум / Half - Life 2 Flashlight problem -: May 31, 2009, 15:04
Здравейте!
Ето каква е ситуацията - Half - life 2 retail 32 bit version, Ubuntu 8.04.2, Nvidia Geforce 4 MX 440, официални драйвъри от сайта на НВИДИА 96.43.11, wine 1.1.22 останалите параметри не мисля да ги споменавам, понеже играта върви, и то по - бързо отколкото на легалния ми XP. Та проблема идва от осветяването на обектите. Първо са прекалено светли, когато са осветени от дневната светлина в играта. На тъмни места ( примерно някой тунел ) си е чиста тъмница, а фенера не работи изобщо. Тук - таме може да се мерне светлинка от него, но не е както на XP. Направил съм всичко, което може да се настрои, според сайта на wine. Пробвах да подкарам с dxlevel от 70 до 90 и едно и също е положението. Сложих този код в system.reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\Direct3D]
"OffscreenRenderingMode"="fbo"
Положението не се оправи. Пробвах с -opengl дори и с -direct3d пак едно и също. Та въпроса ми е дали тези чалъми не са от видеокартата ?
Благодаря ви предварително. :)
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с вграждането на субтитри в avi -: Feb 20, 2008, 15:17
Здравейте! Имам един въпрос относно вграждането на субтитри в avi файлове. Използвах инструкциите тук
с цел да конвертирам avi на 3gp за GSM. Всичко е на 6, но от тези инструкции се вижда, че първо в новополученото avi са вградени субтитри, ако се посочи -sub опцията. Субтитрите се вграждат, но за съжаление не излизат на български език. За subfont.ttf, както е казано в линка, сложих един шрифт arial и го преименувах на subfont.ttf. Нищо не помага дори и да ползвам субтитри в utf8. Друго което пробвах бе да поставя -subcp cp1251, но ефекта бе, че вместо букви се вградиха _-та.
Същото става и като ползвам субтитри в utf8  с -subcp utf8. Ако някой има идея как мога да вградя субтитрите моля нека да ми помогне, защото в интерес на истината ми е много интересно как става. '<img'> Благодаря предварително!
4  Нетехнически теми / Идеи и мнения / (k)ubuntu compiz-config-settings-manager -: Oct 20, 2007, 11:42
Здравейте! Вчера си сложих новото Кубунту 7.10 и какво да видя компиз си работи, но ccsm се прави на ударено и не иска да пали. Грешката, която можете да видите е
Примерен код
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/ccsm", line 45, in <module>
    idle = ccm.IdleSettingsParser(context)
  File "usr/lib/python2.5/site-packages/ccm/Utils.py", line 229, in
  File "usr/lib/python2.5/site-packages/ccm/Utils.py", line 228, in <lambda>
  File "usr/lib/python2.5/site-packages/ccm/Utils.py", line 225, in FilterPlugin
AttributeError: 'compizconfig.Plugin' object has no attribute 'Initialized'


Това е като напишете ccsm в конзолата.
Естествено компиз ще работи но без достъп до контролния център няма да можете да нагласяте кои ефекти искате и с кои клавиши да ги управлявате. Решението е просто:
Първо:
Примерен код
sudo rm /usr/bin/ccsm

След това:
Примерен код
sudo apt-get --reinstall install compizconfig-settings-manager

Но може да се окаже, че няма този пакет в хранилищата. Тогава просто от ТУК
си взимате ccsm и го инсталирате. После тествате в конзола с ccsm и би трябвало да видим до болка познатия ни контролен център. Това е! Дано да съм бил полезен на някого!
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Как да се пренастроим таговете на мп3 на utf8 -: Aug 16, 2007, 21:29
Здравейте!
Понеже доста често се случва да има оплаквания от потребители на амарок, които имат много музика с CP1251 тагове намерих в нета решение, което ще пренастрои таговете на utf-8 лесно, бързо и ефективно: http://lj4newbies.blogspot.com/2007....de.html

На мен ми свърши чудна работа. Дано да е полезно и на други.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Въпрос относно pppoe -: Jul 14, 2007, 21:41
Здравейте! От скоро минах на нов интернет доставчик и там връзката става посредством PPPoE. Аз успях да си направя сам настройките и интернета ми вървеше чудесно. Но вчера(точно на петък 13-ти) интернета ми нещо взе да се прави на интересен. Свързвам се чрез PPPoE, но нямам пинг нито към вътрешната мрежа нито към който и да е сайт. Пробвах през recovery mode и там интернета е наред. Видях в настройките, че съм оставил да си взема IP само през dhcp. Но през recovery mode нямаше никакво IP, докато през normal mode имаше. Тогава направих нещо много тъпо, но то взема, че проработи. Ръчно въведох някакво IP, без значение какво и интернета си тръгна. Доколкото ми е ясен принципа на работа на PPPoE, си мисля, че не би трябвало да имам проблем, защото във вътрешната мрежа се вижда IP-то, което  си е взело чрез PPPoE, а като вляза в danasoft.com( не ми се смейте, но така проверявам) се вижда IP-то  на цялата мрежа, в която съм. Та въпросът ми е дали трябва да се притеснявам, че съм въвел това IP, или трябва да махна всякакви IP-та, DNS-и, Mask-и и др. ?
ПС:Дистрото е Кубунту 7.04
Благодаря предварително и дано ако някой се е разсмял от моята аматьорщина, то поне да се е посмял хубаво. Ще се радвам. '<img'>
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Кой начин за инсталиране на драйвъри на нвидиа -: Mar 08, 2007, 19:28
Здравейте,
Тия дни се чудя, кой начин е по - добър за инсталиране на драйвъри на нвидиа на *бунту - този от хранилищата или чрез официалните драйвъри от сайта на нвидиа? Въобще има ли някаква разлика? Вие как мислите?
Благодаря предварително!
8  Игри за Linux / Общ форум / Hamachi -: Dec 23, 2006, 22:22
Здравейте,
Как мога да играя в ЛАН чрез виртуалното пространство, създадено от Хамачи и в случая не говоря само за native игри, а предимно за емулирани чрез wine/cedega. Ситуацията при мен е, че имам нереално ИП. Идеята ми е, ако добавя новото ИП генерирано от хамачи в /etc/hosts то игрите го разпознават(пример Диабло2 играно с wine/cedega), но не мога да пингвам човек от моята нова виртуaлна мрежа, камо ли да играя с него. Ако можете помогнете. Дистро: Кубунту 6.10
ПС: Весели празници на всички членове на този форум.  '<img'>
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Забиващо Кубунуту 6.10 -: Nov 11, 2006, 13:28
Здравейте,
Пускам тази тема в този раздел защото смятам че проблема ми е наистина много сериозен. Отново започна да ми забива линукса като копирвам файлове от CD/DVD. Преди проблемът беше при Федора 5. Какво съм правил до момента:
1.Изтеглих си исото от българското хранилище на убунту.
2.Записах го на диск като проверих md5 сумите и съвпаднаха(поне от к3б като гледах).
3. За всеки случай колкото и да е тъпо записах и едно копие под windows
4.Инсталирах и системата е на 100% като изключим тези забивания.(Два пъти пробвах да инсталирам като единия път беше от диска записан под win).
5. Пробвах да копирам като пуснах помощния режим на кубунтуту-то и там под конзола като забие дава следната грешка:
[някакви цифри]BUG: soft lockup CPU#0
Мисля че беше нещо подобно.
Идеята ми е да не би да имам проблем със записването на дисковете и от там да идва всичко,защото ми прави впечатление,когато си поръчах версия 6.06 нямах абсолютно никакви проблеми или пък когато преди ползвах старите версии на федора то някой друг ми ги беше записвал, не аз.
Порових се в гугъл и намерих само още един човек с подобен проблем но на сусе 10.1 и никой не му беше помогнал от което си мисля че проблема е доста необичаен.
Като алтернатива виждам да си сложа пак 6.06 и да ми е спокойно но пък как ще ползвам новите пакети. Другото което е че като използвам алтерантивното цд на кубунту 6.10 винаги като се опитам да обновя 6.06.1/6.06 (понеже имам ужасно бавен интернет) се скапва тотално. И така отчаянието ме хвана и не знам какво да правя. Ако можете да ми помогнете ще бъда много благодарен.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с gaim -: Nov 05, 2006, 18:17
Здравейте,
Имам следния проблем с gaiм. Използвам го като icq клиент и когато искам да споделя даден файл с някого по принцип си го изпраща, Но от известно време насам на 92% програмата се изключва сама и целия трансфер на файлове е отишъл на кино. Не мога да си обясня как изведнъж стана така. Версията на гайм е : 2.0.0beta3.1, подкарана на Кубунту 6.10( само за сведение на 6.06.1 точно преди да сложа новото Kубунту правеше тези проблеми със същата версия). Не знам какви логове да дам така че каквото  трябва ще го дам като информация стига да ми кажете какво е нужно.
Освен това пробвах с други IM клиенти като licq, sim, kopete но с тях не мога да започна какъвто и да е файлов трансфер.
Благодаря ви предварително!
11  Хумор, сатира и забава / Хумор / Як хип хоп -: Sep 21, 2006, 18:09
Това просто ме заля от смях. Препоръчвам го. '<img'>
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Забиваща Федора 5 -: Jun 03, 2006, 20:37
Здравейте,
Имам следния много дразнещ проблем. Ако река да копирам нещо, независимо от размера му и на какъв носител е ( двд или обикновен диск) федората забива. Рестартирвам компютъра и като дам пак да копира в повечето случаи си върши работата безпроблемно. Да кажа, какво съм пробвал до сега. Спрях процесите hal и autofs - пак забива. Монтирам дисковете ръчно, пак забива. Накрая върнах всичко както си беше. Само да поясня че проблема не е в хардуера. На старата федора, както и на убунто(лайф цд-то) не ми е правило такъв проблем със същите устройства(една двд записвачка и една цд запсивачка). Знам че проблема е доста необичаен, но ако някой има идея какво може да се направи, ще съм му повече от благодарен.
13  Хумор, сатира и забава / Хумор / Опълченците на star craft -: Apr 19, 2006, 22:24
Ровя си  се аз из нета и виждам следното:

Нека носим йоще, вдигнали челото,
Синила от стим-а, следи от теглото;
нека спомен лютий от зергски терор
да висне кат облак в наший кръгозор;
нека ни запомни историята, века,
нека да се слави името ни; нека
новий Brood War и Star Craft-ът стар
во  веки останат на нашия хард!

О, Star Craft!
Три деня младите марини
как бункера бранят. Цялата вселена
трепетно повтаря на боят ревът.
Пристъпи ужасни! Дванадесетий път
зергските орди лазят по урвата дива
и тела се стелят, и слуз я залива.
Зерглинг подир зерглинг! Рояк след рояк!
Кериган безумна сочи базата пак
и вика:"Търчете, тамо са раите!"
И зергите се юрват с писък страховитий,
Безчетни, безумни, озверели копои.
Върхът отговаря с вик:"Go-go-go!"
И с нов дъжд куршуми, огън и пламък,
марините наши, на чуждопланетния камък,
пушкат и ругаят, без сигнал, без ред,
всякой гледа само да е напред
и гърди геройски на смърт да изложи,
и един зерг повеч мъртъв да положи.
Пушкалата екнат. Зергове ревът,
муталиски налитат и падат, и мрат;-
Идат на орляци, бягат като овци
И пак се завръщат; медици, орловци  
лекуват другари по страшний редут,
не сещат ни жега, ни жажда, ни труд.
Щурмът е отчаян, отпорът е лют.
Три дни веч се бият, но помощ не иде,
От никъде взорът надежда не види
И Протоски съюзник не фърчи към тях.
Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх -
преди това ще вземат безчет зерги с тях.
Талазите идат; всички нащрек са!
Последния напън вече е настал.
Тогава Джим Рейнър, наший генерал,
ревна гороломно: "Млади опълченци,
венчайте Човечеството с лаврови венци!
На вашата сила Играчът повери
базата, войната и себе си дори!"
При тези думи силни марини горди
очакват геройски извънземните орди
бесни и шумещи! О, геройски час!
Танковете застават в "обсада" тогаз,
стимовете липсват, пушкалата траят,
бронята не пази - гърдите остаят
и сладката радост до крак да измрът
пред цяла вселена, на тоз славен рът,
с една смърт юнашка и с една победа.
"Човечеството цяло сега нази гледа,
таз война е важна: то ще ни съзре,
ако би бегали: да мрем по-добре!"
Последното оръжье - атомната бомба!
Невидим Дух я пусна върху зергския стан
и след този удар всичко беше в плам.
Дроуни и сгради изчезнаха там.
Но вълни по-нови от зерги дивашки
гълтат, потопяват орляка юнашки...
Йоще миг - ще падне човешката база.
Протоси долетяха, поставиха зерги в стазис...
.............................................................................
И днес йощ Blizzard, щом E3 настане,
спомня си за Star Craft - игра славна, голяма,
а геймърът се моли, иска зове,
чака да направят Star Craft 2!

Дано да ви е харесало, защото мен лично много ми хареса и затова реших да го постна тук. '<img'>
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu network restart command -: Mar 01, 2006, 22:39
Здравейте,
Въпросът ми е следният. Под федората като искам да рестартирам eth0 пиша service network restart. Как стоят нещата при Ubunto и по - конкретно версия 5.10 Live CD ? Аз пробвах да напиша service network restart, но ми каза, че нямало такава команда service. Освен това преди време бях питал относно моя проблем с интернета, където се оказа, че е трябвало да укажа безсегментно шлюза. Та потърсих аз из нета как да направя това при убунто и попаднах на това
Направих, както пише там и  като пробвах да пингна вече не ми пишеше Network unreachable, но въпреки това не пингна нищо, само си седеше. И сега аз си мисля, че трябва да напиша някаква команда от сорта на service network restart, но не я знам коя е тя при Убунто. По - принцип на прав път ли съм, имайки впредвид каквото съм направил до момента? Въвел съм си всичките данни и  тях ги има като напиша ifconfig .

ПС: Аз пак ще си ползвам Федората, но просто исках да видя дали ще успея да подкарам нета на друга Линукс дистрибуция и понеже това Убунто ми е под ръка рекох да пробвам с него.
Така че ако някой има времето и желанието да обърне внимание на тази моя прищявка, ще му бъда благодарен за помощта, която ще ми окаже.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честит Трифон Зарезан... -: Feb 14, 2006, 18:33
Честит ви Трифон Зарезан и Свети Валентин. Желая на всички изключително много здраве, щастие, успехи и  любов. '<img'> И айде наздраве. '<img'>
Страници: [1] 2