Покажи Публикации - programings
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 15
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 18, 2022, 23:47
Нямам автомобил - нямам проблем. :)
2  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: VirtualBox shared clipboard-копиране на текст през кипборда м/у виртуалката и К. -: Nov 18, 2021, 12:57
Инсталирани ли са VirtualBox Guest Additions на виртуалката?
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да накарам beep (системен говорител) да работи при старт на сървър с Debian -: Nov 18, 2021, 12:56
.
4  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България -: Nov 03, 2021, 17:07
Програмингс, точно така е- за известен период е отразено, че ползваш отстъпка. Примерно нещо от сорта  "Цената на пакет "Стандарт" е 40 лева месечно, като с подписване на настоящия договор за период от две години абонатът ползва отстъпка в размер на 50% от цената". Т.е. плащаш 20 лева на месец, а ако проспиш другодишния срок и не подпишеш, на 25-ия месец си неприятно изненадан със сметка 40 лева.

А това си е учебникарски пример за нелоялна търговска практика - чл. 68ж, ал. 1, т. 6, буква А от ЗЗП. ;)
5  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България -: Nov 02, 2021, 22:03
На мен не ми е ясно по каква причина хората, които искат да запазят същите условия по договора, който им изтича, подписват нов, като съгласно чл. 229, ал. 1 ЗЕС, след изтичане на срока на договор с доставчик на електронни съобщителни услуги, същият се преобразува в безсрочен със същите условия и възможност да се прекрати с едномесечно предизвестие по всяко време от потребителя или да се трансформира отоново в срочен.

На теория, всякакви клаузи в договора, противни на законовото положение, трябва да са недействителни.

Дали обаче операторите не правят някакъв друг трик, например след срока да отпада нещо, което за срока на договора е представено като преференция, промоция и т.н., но само за срока на договора (1 или 2 години), съответно това автоматично да води до по-голяма такса?
6  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България -: Nov 01, 2021, 16:59
Магаре се лови за ушите, а човек - за подписа.  ;)
7  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Хакване на мобилен телефон -: Aug 02, 2021, 22:43
Последно като проверявах, повечето африкански държави имаха UMTS, така че не е толкова страшно да има разплащателна система, базирана на SIM Toolkit приложение. Предполагам имаш предвид точно M-Pesa в Кения и Южна Африка.

Пък за избора на мрежа е много важно какво точно можеш да избираш. Например, на iPhone не можеш да избереш да не минава на 2G никога, поне не и през стандартното меню. На доста Android ROM-ове също не можеш през стандартните настройки (напр. на Xiaomi имаш опции "Prefer LTE", "Prefer UMTS" и "GSM only"), но има MMI код с който може да достъпиш меню със сервизна информация за мрежата, което позволява повече опции за фиксиране на типа мрежа. Там вече може да избереш примерно само LTE и UMTS, без fallback до 2G.
8  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Хакване на мобилен телефон -: Aug 02, 2021, 17:22
Като не ползваш умен телефон, как може да ти се гарантира, че няма да бъдеш слухтен? Дори е по-лесно, тъй като много от телефоните с по-ограничен feature set не позволяват да се избира типа мрежа, която да се използва, и безпроблемно минават към 2G, ако няма (или умишлено е заглушено) 3G, да речем, докато на Android смартфон поне е възможно да се укаже типа мрежа, която да се използва, без fallback до 2G.

А накараш ли телефон да слезе до 2G, забавата започва. :)
Човек дори не се нуждае от скъпа техника, за да си направи клетка - два стари Motorola телефона с Calypso, съвместими с OsmocomBB (с премахнати филтри за uplink-а), Linux компютър с OsmoBTS, OsmoBSC, OsmoMSC, OsmoHLR и т.н. стека, USB към TTL конвертор от Зрънчо и два 2.5 мм. аудио кабела. Инвестиция за 30 лв. Един заглушител е под 100 лв - дори има и такива, на които селективно могат да се зададат само ARFCN-ите с 3G клетки наоколо.

Телефонът ти ще избере най-силния 2G сигнал и изобщо няма да ти каже, че мрежата е некриптирана (тъй като няма как да пуснеш криптиране, като не знаеш Kc-то на SIM картата).
9  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Хакване на мобилен телефон -: Aug 02, 2021, 16:56
   Това,което се сещам,е зловреден код във съобщение,изпратено от
"правилните" хора,като се използва похвата "препълване на буфера" (buffer overflow)
или нещо подобно.

Да, това е отдавна известен вектор от времето на feature телефоните от 2008-ма - ето един talk по темата от 27c3.

Теоретично е възможен такъв вектор и при Android, но на практика е значително по-трудно, заради системата с права за всяко приложение, MAC-а като модел за достъп до файлове и ресурси, JVM-ма, и т.н. Разбира се, със съгласието на производителя, който прави ROM-а, умишлено е елементарно да се създаде подобен бекдор.

Иначе израелският софтуер няма много общо с мрежата, той си върви на телефона, подобно на другите приложения.

Тази система е изцяло независима нямаш достъп до нея. На практика, телефонът може да се командва почти изцяло от нея. И има директен достъп до всичко в телефона. Или поне така го бях чел някъде. На практика, сигнал от мобилната клетка може  да каже на тази подсистема да направи нещо, което тя по принцип не прави.

Това зависи от архитектурата. Примерно на MediaTek базираните телефони, baseband-а е точно така - има достъп до голяма част от периферията и може да я управлява. Други смартфони обаче не са така.
Факт е обаче, че дори и днес, baseband-а остава затворена черна кутия и може да бъде програмирана да прави каквото си иска, което не е окей.

За съжаление работата по проекти като OsmocomBB, крайната цел на които е разработката на телефон с изцяло FOSS baseband, в последните години позамря. Да, в момента имат реализиран работещ open source baseband за стари 2G телефони, базирани на Calypso архитектура, но с перспектива 2G-то скоро да си отиде като мрежа, няма много смисъл от цялото нещо - иначе е фундаментален труд и гениален софтуер, много полезно и за research на GSM мрежата и сигурността и - прави съвършено лесно проследяването на трафика, който минава между мрежата и телефона, като просто си сложиш SIM-а в един от поддържаните телефони, заредиш firmware-а през UART входа на слушалките, и наблюдаваш в Wireshark комуникацията между теб и мрежата. Имплементацията им има функциите и на обикновен телефон - може да се правят обаждания, да пращаш и получаваш SMS-и, и т.н.
10  Програмиране / Общ форум / Re: Безплатен телефонен номер -: Jul 15, 2021, 19:46
https://smsreceivefree.com/

Да почерпиш, ако ти свърши работа. ;)
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Директория със снимки в apache2 / колко му e да има thumbnails ? -: Jul 06, 2021, 17:21
Антично, но върши работа - http://www.edwinh.org/imageindex/ .

Пускаш в директорията и генерира index.html с thumbnail-и, ето така. Ако искаш да е динамично, при добавяне на нова снимка в директорията, пусни си в бекграунд да върви един Bash скрипт с inotifywait, който да регенерира index-а при всяка новодобавена снимка.
12  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia -: Jul 01, 2021, 15:20
Спокойно, не е толкова просто в днешно време да spoof-неш IP.  ;) Рутерите по пътя правят egress filtering, и когато source IP-то не е на хост в мрежата на първия рутер през който минава трафикът, не би трябвало да продължи по-нататък, т.е. първият рутер ще drop-не пакета и всичко приключва.

Разбира се, при кофти конфигурация на няколко устройства по пътя, е възможно да се случи, но шансовете за това са малки, при все, че това са опции по default на мрежовите стекове на Линукс ядрата.
13  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Нов лаптоп Lenovo ->Intel + Nvidia -: Jul 01, 2021, 14:36
IP-то не можеше ли да се спууфне? Изобщо не може да се разчита на туй нящо.

Не, не може. В смисъл, ти може да си сложиш какъвто искаш IP адрес в IP хедъра, но да речем, когато в него е енкапсулиран транспортен протокол като TCP/IP, при установяване на връзка с 3-way handshake, като пратиш SYN пакет (първият от трите, произхождащ от теб), и сървърът тръгне да ти връща SYN+ACK, ще сложи в destination IP полето спууфнатия от теб адрес, и пакетът ще отиде при него, а не при теб (съответно той ще отговори с дейтаграм с RST флаг, тъй като TCP/IP стека му не знае да е отварял такава връзка въобще, и казва да се преустанови).

Едно време, преди NAT-а, се е ползвал source routing-а и там това е било напълно възможен снецарий и известна по това време атака, тъй като може да си направиш пакет, на който да укажеш точно откъде да мине на отиване и наобратно. Source routing-а вече е забранен на всички IP имплементации на операционните системи, разбира се, заради сигурността.

Така че, не - в днешно време не може да spoof-неш IP и да получиш отговор. Виж, с UDP историята е доста по-различна (при кофти конфигурация на устройствата по пътя и доза късмет, може и да стане), но тук имаме уеб сървър, който сервира HTTP, обвит в TCP/IP, така че не може да се случи нещо такова.
14  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Извънтемие от: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Jun 01, 2021, 17:24
Онези сонди касини дето ги изтрелваха към сатурн как успяваха да предават към земята далеко от на майната си  с една мижава чиния. На единия даже чинията не се разтвори правилно и пак упяваше да предава. Даже плутон заснеха.

Хубави, големи антени на Земята (радиотелескопи) и state of the art приемници с изключително ниско шумово число и изключително висока чувствителност. :)

Двата Вояджър-а още предават, след 43 години и на повече от 22 милиарда километра от Земята, макар мощността, която излиза на антената, да е едва 23 вата. До Земята достига нищожна част от това.
15  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Извънтемие от: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: May 31, 2021, 17:00
В космоса, понеже е вакум радио вълните не затихват. Това не е атмосфера.

Така е, но пък понякога се срещат със заредени частици и губят част от енергията си. Само за уточнение. :)
Страници: [1] 2 3 ... 15