Автор Тема: Puppy 2.12 вече на български  (Прочетена 5836 пъти)

tomek

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 65
    • Профил
Puppy 2.12 вече на български
« -: Dec 30, 2006, 01:28 »
Не мога да скрия удоволствието, което изпитвам, когато ползвам Puppy Linux. Тази дистрибуция е напълно самостоятелна и не е базирана на никоя от големите.
Реших, че трябва да се отблагодаря някак за това, че я ползвам и взех та   преведох менютата на JWM(Joe's Window Manager) - десктоп средата, с която идва Puppy, когато го инсталирате.
Разбира се, лесно можете да инсталирате на Puppy и XFCE, KDE, Icewm, Fluxbox, Blackbox, Enlightenment и други, но уверявам Ви, че JWM е напълно достатъчен и е толкова компактен, че цялото Puppy се събира в около 70МБ, което съвсем не означава, че е по-малко функционална от големите дистрибуции!!!
Цялата операционна система може да се зареди в RAM паметта на компютъра, а приложенията, които ползва са изключително практични и повечето от тях са добре познати като например Abiword, Gnumeric, inkscape... Интернет браузърът е Mozilla SeaMonkey, който работи и като мейл клиент и могат да му се инсталират добавки за firefox.
Като цяло, най-доброто впечатление, което прави Puppy e, че е много бърз. Мисля, че това е всъщност най-бързата Линукс дистрибуция, защото се зарежда в RAM паметта и така освобождава хард дисковете и CD/DVD устройствата от работа.
След като си дръпнете Puppy 2.12 (съвсем скоро ще излезне 2.13) от  тук  за няколко минути, изпичате си едно CD и само след минута ще имате напълно работеща ОС. За да го направите на български, най напред трябва да влезнете в Menu>Control Panel>Country Localization и да изберете bg. Рестартирайте Х с помощта на Ctrl+Alt+Backspace и после startx или xwin jwm

После изтеглете това: http://dotpups.de/dotpups....tor.pup  и кликнете веднъж на него. Той ще се инсталира. Ще ви се отвори прозорец от който можете да стартирате програмката. Отново изберете българското, след което автоматично ще се изключи Х и ще се опита да стартира. При мен не се получава, затова просто го рестартирах с Ctrl+Alt+Del и после всичко си стана на български... Ще ви пита преди рестарта, дали да запази това кмоето сте правили досега на CD-то. Кажете му "да" и така ще получите CD с Puppy 2.12 с меню на български.

Ще дописвам после...
Активен

TheNightmare

  • Гост
Puppy 2.12 вече на български
« Отговор #1 -: Dec 30, 2006, 11:21 »
Като ми се скапа харда исползвах Puppy през флаш. Като цяло ми хареса но заради опита с Debian-ски дистрибуции ми беше трудно да свикна. Иначе не лоша дистрибуция особено за флаш. Надявам се и обществото около дистрото да се включи с още повече добавки и най-вече със свестни nvidia драйвъри които се инсталират с един клик а не да се чудиш и накрая пак да не работят. Също не ми хареса това добавяне на пакети директно върху флаша за които трябваше рестратиране за да се включат, но предполагам на хора имащи опит с Win няма да им прави впечатление
Активен

tomek

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 65
    • Профил
Puppy 2.12 вече на български
« Отговор #2 -: Dec 30, 2006, 15:11 »
Значи рестартирането на JWM става за около от 2 до 3 секунди, когато се инсталира софтуер на Puppy (в повечето случаи). Много рядко е нужен рестарт на цялата система. Обществото на Puppy се разраства и добавките за него се множат с голяма скорост.
Според мен, много добър вариант за ползване на Puppy е да буут'вате от CD и да си сложите файл с настройките и допълнителните програми на .sfs файл на хард диск (или флаш).
Аз също съм Debian потребител, но Убунту е по-бавно в пъти в сравнение с Puppy... Тъй като ползвам ATI карта, не мога да дам съвет за nvidia, но съм убеден че развръзка има.
Свалете си файла http://www.puppyos.net/test/devx_212.sfs и ще имате и компилатор и така ще инсталирате каквото ви хрумне, да не говорим, че то си има в http://dotpups.de/dotpups/ има почти всеки софтуер компилиран в .pup файлове, които се инсталират подобно на .deb
Също така, Puppy може да е с КДЕ и е само 150МБ.

Няма такава дистрибуция, толкова малка и с такъв коефициент на полезно действие... Мисля, че Puppy е операционната система на бъдещето, в което няма да има хард дискове, а операционната система ще се зарежда в РАМ паметта, защото РАМ става все по-евтина и по-голяма. Вече се продават компютри серийно производство с по 8ГБ РАМ (а сигурно вече и повече) 200МБ са нищожно количество за толкова РАМ... Така поне ми се струва.

Весела Нова Гогина на всички и леко влизане в ЕС



Активен

TheNightmare

  • Гост
Puppy 2.12 вече на български
« Отговор #3 -: Dec 30, 2006, 16:19 »
Точно за тези .sfs пакети говоря. Може би са ги направили с цел олеснение но един метапакет би бил по-удобен незнам. '<img'>
Активен