Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Хардуерни и софтуерни проблеми => Темата е започната от: Rabin в Feb 28, 2016, 22:19



Титла: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: Rabin в Feb 28, 2016, 22:19
Здравейте,
На Убунту съм. Искам все пак да си видя видеокартата на някоя тлъста игра, примерно Metro Last Light. На емулатор не тръгна, напук на твърденията на руснаците. Направих си dual boot с Windows 8.1. Дотук добре, но WIndows почна да прави ъпдейти. Траят над цял следобед, и иска още много време. Имам съмнения, че ми сканира Линукските дялове и ме дразни. Просто не им вярвам на тия доказани шпиони.
Дайте идеи как да направя Ext4 партициите невидими за Windows...
1. Mина ми през акъл да криптирам дяловете, но при фал ще остана без данните си.
2. PGP диск може да защити част от тях във виртуален drive. Не знам колко го има за Линукс, но със сигурност ще ми забави системата, вкл. и идеята от т. 1.
3. Лаптоп е, идеята да включвам и изключвам дискове не ме кефи.
4. Виртуалка също зверски спъва производителността, пък и драйверите на видеото са някакви никакви.

Питам за някоя хитра идея, която да ме скрие от всевиждащото око на М$.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: malin в Feb 28, 2016, 22:45
Тва Metro Last Light онлайн игра ли е, щото може да си спреш мрежата, примерно.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: makeme в Feb 28, 2016, 22:50
Мисля, че друг шанс освен с криптиране нямаш.
Имай предвид, че най-вероятно няма да загубиш данни, но обикновено криптирането на десктоп дистрибуции наистина чупи това онова.

Това казано, но не знаех, че Уина изобщо може да чете ext4. Явно се научава нещо всеки ден.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: Rabin в Feb 28, 2016, 22:59
Играта е офлайн. Докато си прави ъпдейтите няма как да му спра мрежата. Дали чете ext4 не знам, но M$ ми омаза boot сектора на Линукса, а беше на отделена и форматата партиция. Направо ми уби Линуксчето без предупреждения. Съмнително ми е тоя ъпдейт да трае над един ден. Просто не им вярвам на тия боклуци. Ако искат могат да прочетат дяловете, на които сорсът им е на отворен код.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: malin в Feb 28, 2016, 23:14
Добре е да си параноичен, но само М$ го отнася при тебе. Все ще измислиш нещо. Ако се информираш малко повече, ще спиш маалко по-спокойно. Примерът с boot сектора (ще извиняваш) ама е смешен.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: Rabin в Feb 28, 2016, 23:22
Не разбрах нищо от последното мнение. Кое е добре според автора, за кое съм неинформиран, и какво отнесе мега-гиганта от мен лично?
Пак да кажа, че търся идея да направя Линукските дялове невидими за WIndows. Съзнавам, че има 99% вероятност задачата да е невъзможна.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: malin в Feb 28, 2016, 23:30
Знаеш ли какво прави ntfs-3g? Ако да, задай си въпроса - има ли обратния негов аналог във Уйн (инсталиран подразбиращо).
Доколкото разбирам искаш да имаш нещо като вдигнат флаг "hiden" на Линукс-дяловете, може но не си струва усилията и времето.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: Rabin в Feb 28, 2016, 23:36
Нищо не разбирам от постовете ти, може ли да спреш да пишеш в тоя стил? Ако не можеш да смениш стила - спри да пишеш тук! Знам какво е ntfs-3g, и е много вероятно М$ да имат такъв драйвер.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: malin в Feb 28, 2016, 23:39
Спирам. Въпросите ти са "относителни" , а искаш "конкретни" отговори.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: zahari_bgr в Feb 28, 2016, 23:54
Играта е офлайн. Докато си прави ъпдейтите няма как да му спра мрежата.
А защо изобщо му даваш да прави ъпдейти.
Никога не му давай достъп до каквато и да е мрежа и готово.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: tonitoshev в Feb 29, 2016, 08:43
Уиндосът няма начин да ти прочете линукските дялове, без ти да му инсталираш специална програма за целта. Системата вижда, че има някакви дялове,но за нея са непознати.
Колкото до боот  лоудъра на линукса, нормално. Като инсталираш Уиндоус след Линукс така става винаги.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: Rabin в Feb 29, 2016, 12:45
Мислех да преинсталирам, и без да му давам да прави ъпдейт. Но не ми се занимава пак да оправям boot-а на Линукс.
WIn7 е все същата работа, от XП нататък са върла шпионария, ако се докопа до ъпдейт и си дръпне зловредния код от М$.
Наистина се държи като вирус. Скапва другите ОС и ти рови с часове, до дни по диска.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: lunarvalley в Feb 29, 2016, 12:58
Цитат
WIn7 е все същата работа, от XП нататък са върла шпионария, ако се докопа до ъпдейт и си дръпне зловредния код от М$.

имаш ли представа кой ъпдейт го прави, че да го избягваме?


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: Rabin в Feb 29, 2016, 13:05
По нета има описано какво се прави да си обезвредиш вирус-ОС-а. Не работя на нея, не съм се занимавал на практика.
А десятката хич и не пита, дърпа си мизериите когато и както си реши.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: growchie в Mar 02, 2016, 23:24
Параноята за системните администратори е по-скоро ефект от колкото дефект, но все пак не трябва да се предозира. Меките не четат extX файловите системи. Споко, бозата нищо няма да направи на данните ти и няма да ги сканира.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: gat3way в Mar 03, 2016, 03:24
Абе може ако искат, изчитането на extfs файловите системи въобще не е толкова сложно, особено ако се самоограничиш малко и решиш че са ти важни само малки файлове. В смисъл аз сам съм го правил и мога да кажа спокойно че изобщо не е сложно. Когато файловете нараснат като големина става значително по-сложно, защото вече има индиректни блокове, организирани йерархично и това вече преминава рамките на уикенд проектче. Обаче майкрософт си разполагат с предостатъчно ресурси и предполагам ама абсолютно никакъв проблем не им е да си напишат напълно функционален четец за ext* файлови системи. И съответно ако искаха да ги изчитат, щяха спокойно да го направят. Освен това в случаят позволенията върху inode-овете нищо не означават, в смисъл няма какво да ги enforce-не, те са просто няколко бита записани някъде, приеми че за някой дето има достъп да чете дяла, това няма да е нещо повече от полезна информация. Всъщност, за линукс има един такъв проект, CLI четец за ext2/ext3/ext4 системи, debug2fs или нещо от сорта се казваше, много полезен инструмент ако искаш да разбереш малко повече какво се е случвало на счупени хостове.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: spec1a в Mar 03, 2016, 09:52
  Ами криптирай си Линукс дяловете и така малките и меките ще
останат с пръст в ...  ;D


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: jet в Mar 03, 2016, 15:06
Най-добре разкарай Уиндоуса на цяло.

gat3way: честит 6000 пост.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: growchie в Mar 04, 2016, 00:08
Абе може ако искат, изчитането на extfs файловите системи въобще не е толкова сложно...

То е ясно, че може. Аз съм си слагал опънсорс драйвери за да си чета линукс дяла под боза. Просто не мога да разбера защо Меките биха го направили. Няма начин да се скрият, някой все ще ги хване, а тогава скандалът ще е грандиозен. И какво ще видят на ехтХ дляла? Па(о)рното и пиратските игрички на потребителите си?! Някакви супер секретни хеширани пароли ли ще дърпат че да си ги чупят на азурето за спорта? Ако се докаже бутане не където трябва ще има Sony rootkit v2.0, че и по-зле. М-у другото, ако сте пациенти за психото за да спите спокойни има dm-crypt, veracrypt (fork-a на truecrypt), а убитуту от 100 години имат ecryptfs.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: gat3way в Mar 04, 2016, 02:21
Говорим чисто теоретично и изхождаме от гледната точка че Майкрософт са много лоши, искат да знаят колкото може повече за потребителите си поради някакви демонични причини, та значи при това положение аз бих се заинтересувал от home директориите из линукските дялове, би имало интересни неща - примерно история и кеширано съдържание на браузъри, .config, .kde или .gnome, бих търсил за .ovpn файлове и т.н. Че някой рано или късно ще разбере за това е ясно, поради тази причина аз бих изпреварил събитията и бих замотал някъде нещо неясно от сорта на "четем ви из линукс дяла не за друго, а за да ви улесним живота - примерно ако сте имали настройки за прокси сървър в браузъра, да ви ги suggest-нем в IE" или някаква глупост от сорта. Не е толкова сложно да се направи и да не е чак толкова очебийно. Оттам ако тръгнеш да доказваш каквото и да било трябва да заведеш дело и да се оръсиш стабилно за адвокати и експертизи (в САЩ специално където загубилият делото не покрива съдебните разноски на другата страна).

В смисъл ако наистина имаха доброто желание, могат да го сътворят това, а иначе дали имат - мен лично силно ме съмнява - няма смисъл предвид че линукс инсталациите са малък процент, dualboot инсталациите са пренебрижимо малък процент. А евентуалния gain от цялата работа не е чак толкова голям, предвид че разбираемо няма как да продаваш събраните резултати на други компании, единствено на разни правителствени агенции и накрая винаги съществува риска все пак да се намери някой ненормален идеалист дето да ти се изсере на публичния имидж заради всичкото това.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: growchie в Mar 04, 2016, 11:02
Тогава чисто практически ecryptfs. Прозрачно криптира само home директории без сериозен оувърхед. И като си говорим за теоретика то не "злите" Майкрософт, а "злите" руснаци които се изхранват с писането на криптовируси може да инвестират време в един техен си порт на extf2s драйвера за боза и като заразят уиндолз инсталацията да вземат и да криптират линукс дяла. Друг е въпроса какви пари можеш да изкараш от човек който дуълбуутва. Но като цяло повреда на данните от бозата е по-голямата опасност.


Титла: Re: Защита от Windows 8.1. ?
Публикувано от: Naka в Mar 04, 2016, 11:38
Един път много отдавна бях сложил един ext2 драйвер под виндовс да може да си чета и пиша ликуксите дялове.

След две седмици нормална работа, ликуксият дял се повреди така че нищо не можеше да го оправи.
Причината така и не стана ясна. Дали беше бъг в ext2 драйвера или някой бозджийски вирус вилня и затърка всичко до което имаше достъп така и не разбрах. По скоро беше вирус.

Та недейте да правите такива работи.