Автор Тема: За и Против "облаците"  (Прочетена 24245 пъти)

pgmgm

  • Гост
Re: За и Против "облаците
« Отговор #15 -: Aug 27, 2017, 17:24 »
   Имаше една откачалка във форума: "apple" , със стил, наподобяващ 
pgmgm ,може да са един и същ човек: т.е. pgmgm е "apple", версия 2.0
   Както и да е...
   Конкретно, ето фактите:
   1. Сисадмините във "облачните" дейта центрове със сигурност  пишат
много команди в терминал,и няма как да е иначе (основните ОС там
са UNIX базирани). Дори и в центровете на малките-и-меките пишат
много често команди (налага се ползването на PowerShell)
   2. Всъщност делът на Линукс в десктоп сегмента е около 2 % (не 0,1 %)
и това може лесно да се провери.

Нямам нищо общо със споменатият от теб аппле.

В случая говорим, че повечето отричате "облака" като нещо неефективно, несигурно и лошо.
За сисадмините в датацентровете не говорим, там нещата е ясно как са.
В случая става въпрос за крайните потребители на облачни услуги, и как това ще "изяде хляба" на такива, които отричат и заклеймяват "облака".
В близко бъдеще харесва ви или не - всичко ще е в облака...
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #16 -: Aug 27, 2017, 17:44 »
Вече стана ясно, че pgmgm е ББ и по стила и по псувните.

"Но със сигурност е по-лесно да аутсорсваш, когато IT-то не ти е основен бизнес. Пак ще си плащаш, но когато не разбираш от нещо, по-добре да го свърши някой, който умее. " Ако е някой умеещ като ББ, по-добре да се гръмна.

Иначе клауда тръгна от Амазон еластичните сървъри - като ти дотрябва нов сървър - натискаш копче ти се изстрелва един имидж и ти пускат виртуален сървър със желаните параметри. Сега това го правят с контейнерите. Намесиха се и софтуер като сервиз - вместо да купуваш софтуер и инсталираш на сървър - някой друг ти го хоства и поддържа, ти само го ползваш (счетоводство, групуеър, тикетинг системи, Уики, блогове, уеб конференции,бази данни и т.н.) Идеята е плащаш за РАМ, процесори и дисково пространство колкото ти трябва и кихаш за месец например. Ако ти трябва още мощ - доплащаш. Ъпгрейди и местене между сървърите се прави от хостера.

Клауда можеш и да си го имитираш и у дома и да си го хостваш, но то си е сървъри както и едно време. Цялата работа сега е бизнес модел.
Има организации, които по закон не могат да хостват данни на чужди сървъри (още повече в чужди държави) - държавни учреждения, болници (дори и не държавни), застрахователи и банки. Големите корпорации имат тайни и ноу хау, та и те не щат чужди облаци. Дребния бизнес няма много избор и се налага да ги харесва.
При големите облаци се налага някакъв вид разделение - контейнери или виртуализация за да не се дебнат клиентите един друг или пък защото слушат Майкрософт - База данни сървъра трябвало да е на отделен сървър, Уеб сървъра тоже и т.н. (те толкова си могат). При домашен клауд си е нормално един или два Линкус сървъра и си цъкат. Общо взето нищо ново под слънцето. Мейнфреймите на ИБМ през 70-те и 80-те бяха като облаците сега, както и Юникс клъстърите.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

stealth01

  • Гост
Re: За и Против "облаците
« Отговор #17 -: Aug 27, 2017, 17:46 »
В близко бъдеще харесва ви или не - всичко ще е в облака...
То и сега е там... Колко са хората хостващи сайтове от собствени настолни компютри? Всичко е качено някъде.

Фейсбук е един доста мътен облак също. Всичките потребители качват съдържание, а корпорацията я управлява - те решават какво ще видите и какво няма да видите. Болшинството потребители не са технологично грамотни и не могат да вземат информирано решение. Те се доверяват на наложената мода.

Но нищо не пречи да си имате собствен облак. Външен твърд диск закачен на рутера може да върши същата работа без да плащате допълнителна сметка, а данните си остават под ваш контрол.
Решенията са много и разнообразни, просто трябва да се ползват обмислено.
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #18 -: Aug 27, 2017, 17:52 »
remotexx:
Цитат
по-добре да се учат новите неща отколкото само да се плюе по тях без да се разбират, харесва(т) ни, не ни харесва(т) - това е прогресът,

   Да разбирам ли,че трябва да сме изцяло зависими от разни Amazon,IBM,
Oracle,Microsoft и тем подобни ?!   Че това си е ИТ робство !

Ха-ха-ха
Е имаш право на избор  ;D на кой от всички да кацнеш ...или да си направиш собствен
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #19 -: Aug 27, 2017, 18:25 »
"Облак"-а не е само хостинг, ВПС и т.н. а по-скоро може да се разглежда като един голям суперкомпютър и понеже не може да е само за вас се споделя м/у много хора - като всеки си плаща само за ползваното време/ресурс. Да може да се ползва и само за/като хостинг, ВПС и пр. но това е по-скоро странично - голяма БД (хостинг само, а се достъпва локално), ВПС и там разните му докери и пр. или директно бичите код/скриптове... и като ви потрябва по-голяма ВПС просто мигрирате (но всичко това може да се направи и не в облака а в ЛАН затова казвам че е странично), това което не можете да направите е такова решение да го скалирате лесно за МНОГО големи обеми данни, да може да "уголемявате" ВПС сървъра но до едно положение, може да ползвате напр. Хадуп т.е. само БД нейде на хостинг и достъпа локално, но идва ден който напр. искате да обучите нов ИИ и той трябва да изчете цялата БД (милиони терабайти) локално само за да се тренира и изплюе едно файлче няколко МБ (и това ежедневно/ежемесечно) - та с локалното решение (или ВПС) идва момента когато вече трябва да се ПРЕНАПИШЕ да работи РАЗПРЕДЕЛЕНО т.е. да работи на повече от един компютър и какво правим тогава с нашия един единствен ВПС и софтуер с отдавна умрял разрботчик. За някои приложения скалирането е лесно т.е. става с пускане на 2 компютъра, но в повечето случаи някой/нещо трябва да им разпределя задачите поне за да не вършват и 2та едно и също нещо по два/Н пъти е те тука вече облака ги бие всички т.е. облака е един вид гигантски суперкомпютър само за вас (ако можете да си го позволите) целия.

напр. събирате милиарди "кратки" съобщения /данни/ на ден - напр. ГПС координати и искате веднъж дневно да обучите ИИ къде аджеба предпочитат да ходят тия хора (ежедневно, седмично, месечно) и какво купуват (да знаете какво да зареждате за следващите седмица, месец и пр.) - това е елементарно в облака - голяма БД за дневния "оборот" от данни и напр. след агрегирането и обучаването на ИИ се изтрива (пази се само ИИ и агрегирани данни няколко МБ ане целите 1,000,000 ТБ). Отделно повечето облаци предлагат и  ИИ като услуга т.е. празен ИИ модел само му даваш пътя до данните и той се тренира - направо в облака локално т.е. цялата горна постановка може да се направи почти без код само с конфигуриране (е и малък агент/приложение да се инсталира на телефоните да събира данните) и после ползвате по предназначение - напр. гледате че бе народа не ходи вече в Била ами по малките локални магазинчета (това по ГПС коорд.) и ИИ ви казва да ама там има новия продукт ХХ и тогава като отговорен ръководител в Била ги биете по цена и си връщате клиентите или пък като баш меринджей отивате при произв./снабител и го заплашвате ако не им надуе цените или спре да ги зарежда спирате да му купувате ..всичко (и пр. тоталитарни свинщини) и така убивате новия бизнес още в зародиш... и така до следващия ден когато вашия нов (т.е. наново трениран) ИИ ви казва всичко е на 6:
- Огледалце, огледалце, ии... я кажи кой (меринджей/ка) е най-най на света?
- Няма спор, ти си най-най!...Само остави тоя пистолет
...и когато каже "- Ами дръпни се да видя, бе" - е дошло време отново да го тренирате.

П.П. Docker swarms донякъде компенсират т.е. улесняват скалируемостта на някои приложния но не на всички, но пък повечето хора докерите пък ги качват в облака и така спестява се от сметки за ток и поддръжка (там плащат само за колкото ползват).

Наскоро гледах /не можах да изровя линнка/ някой от големите вериги магазини (САЩ) колко ресурс спестяват от това че са в облака т.е. приложението работи само когато се налага иначе преди плащали за 24/7 ток поддръжка и пр. а в облака им излизало по-евтино - 1) работи само когато има продажби 2) поема всякакъв пик в натоварването , че преди заради мноого големите пикове (напр. по ЧНГ и пр.) трябвало да имат много яки сървъри дет издържат 500% по-голямо натоварване отколкото обикновен ден - и нали се сещате че заради тоя един единствен ден харвуера си работи и останалите 365 дни в годината (ток, поддръжка и т.н.) и а си сложили /не в облака/ по-слаб хардуер а си загубил всички клиенти защото когато системата се срине - заминава цялата и то баш за ЧНГ и нали се сещате че до другата ЧНГ /че и преди това/ заминава и вашия бизнес - та другото за което е мнго удобен облака е scalability on demand и вече си плащате повече само за пик за ден-два повечко останалото време спестявате (да не говорим че има и дни близо до нулата, даже у БГ на някой фирми яко ще им прашасва /ежедневно/ ..облака ха-ха-ха)

https://stackoverflow.com/questions/9587919/what-is-the-difference-between-scalability-and-elasticity

https://www.slideshare.net/Clogeny/scalable-architecture-on-amazon-aws-cloud
« Последна редакция: Aug 27, 2017, 18:47 от remotexx »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #20 -: Aug 27, 2017, 19:30 »
Иначе клауда тръгна от Амазон еластичните сървъри - като ти дотрябва нов сървър - натискаш копче ти се изстрелва един имидж и ти пускат виртуален сървър със желаните параметри. Сега това го правят с контейнерите. Намесиха се и софтуер като сервиз - вместо да купуваш софтуер и инсталираш на сървър - някой друг ти го хоства и поддържа, ти само го ползваш (счетоводство, групуеър, тикетинг системи, Уики, блогове, уеб конференции,бази данни и т.н.) Идеята е плащаш за РАМ, процесори и дисково пространство колкото ти трябва и кихаш за месец например. Ако ти трябва още мощ - доплащаш. Ъпгрейди и местене между сървърите се прави от хостера.

Клауда можеш и да си го имитираш и у дома и да си го хостваш, но то си е сървъри както и едно време. Цялата работа сега е бизнес модел.

Общо взето нищо ново под слънцето. Мейнфреймите на ИБМ през 70-те и 80-те бяха като облаците сега, както и Юникс клъстърите.

Колегата силно ми напомня на ББ, на някой хора не може да се обясни че тези неща  /напр. авторското право/ не са бизнес модели (могат да се ползват в бизнес модели но не са заместител) ..то иначе по тая логика всичко е бизнес модел защото ...както каза някой преди "От всякакви боклуци могат да се правят пари. Видях го при едни бивши шефове" - да, да ама не, това че от нещо могат да се правят пари не го прави автоматично бизнес модел, то... по тая логика и губенето на пари си е бизнес модел ама нещо няма много мющерии /или поне не си признават/

Общо взето картинката по-горе описва неко го нарека облак в. 1.0 но в момента отива към в. 2.0. Уточнявам че късно навлязох в облаците и съм направо на в. 2.0 та аз никога не съм вижда на живо старата еластичност където напр. плащаш за 1 ВПС напт 2 ГХ процесор и 4 ГБ РАМ но като ти се дигне натоварването напр. 90+% процесорното ти разпъва още един ВПС сървър 2Гх и 4ГБ (или още докери в swarm-а) и т.н.
- в момента (в. 2.0) не /ни/ се налага "Ъпгрейди и местене между сървърите се прави от хостера." - облака е достатъчно еластичен вътрешно да поеме натоварването (там където си е) е доколкото може човек да си плати за това т.е. в 2.0. казваш на такъв и такъв план съм покрива ми  само до толкова постоянна еластичност и толкова пикова (или предплатен - докато свършат парите)

- и с това не съм съгласен "...но то си е сървъри както и едно време." по-скоро един единствен голям сървър , наречен облак
скриването на цялата архитектура отзад /хардуер и пр. натурии/ спестява доста овърхед, проблемът е само че това идва с нов начин на работа т.е. някой трябва да пренапише старите приложения да вървят облака или да създаде нови (което е по-лесно и затова толкоз напират) приложения които да зарибят критична маса хора. Тряба да се учи новото - совен ако не искаме да бъдем отнесени от бурята.

и моите 5 ст.
отскоро тествам(е) /на работа/ Ажур-а (понеже по евтин, не за всеки ами компанията майка като голям международен мастодонт издействала по-евтини цени, и не им пука че напр. Амазон облака е вече ехей чак зад хоризонта като капацитет и възможности) та така изгърчен(и) на 2ра класа облак, но даже и той е "прозрачен" * да обясня:
 - за мен това е напълно прозрачно откъм хардуер (чувам че бил линукс/дебиян отдолу, но не ми пука)
 - голяма статична БД (пак прозрачна откъм хардуер) като услуга - плащаш според употреба, но има и Azure Stream Analytics където данните може и да не се съхраняват въобще, само тренират нон-стоп ИИ (а да ми ги откраднат де)
 - Azure message queues/bus за прехвръляне на "съобщения"/данни насам-натам за обработка
 - Azure Functions—Serverless Architecture за обработка на горните съобщения
* горните "функции" са чист С# код качен в облака (който бори БД - stored procs)
 - планираме и ползване на ИИ също безсървърно
...и накрая ние /и клиентите също/ след обработката на всичките тия терабайти дневно всеки си сваля едни отчет по 1 до няколко МБ /и НЕ нямаме няколко ТБ т.е. милиарда клиенти/

т.е. за мен облака изглежда така
https://azure.microsoft.com/en-us/services/
https://azure.microsoft.com/en-us/services/machine-learning/

и това е второкласен облак, скоро и 3та класа /когато Гугъл дръпнат напред/
https://azure.microsoft.com/en-us/services/

Никакви сървъри, ВПС, софтуер на парче и т.н. функциите ми се изпълняват там някъде (разпределени невидимо от бекенда) и ми давата желания резултат. Капацитет според заплащането т.е. за мен облака (в. 2.0) е едно голямо и неделимо цяло. Е да за който си иска има ги още и legacy услугите ВПС и т.н. съвръри но вече емулирани а не реални железа

П.П. Ето и конкуренцията не спи
http://www.jenunderwood.com/2017/01/23/introduction-amazon-athena/
 и на графиката всичко е в облака вкл. и чак до сравката т.е. графиката която вижда крайния клиент. Лошото в цялата работа е че е направено с новите облачни технологии (които трябва да се учат наново, затова казах преди че учене му е м..ката) и не могат да се портват лесно обратно към десктоп (не и без пренаписване)
https://i2.wp.com/www.jenunderwood.com/wp-content/uploads/2017/01/AWSAthenaPipelineExample1.jpg
напр. горната картинка не е 1 към 1 напр. да пуснеш същия код на 1 десктоп и да тръгне (само като код) а да не говорим че на десктоп(и) сам ще трябва да си пишеш първо разпределянето по много сървърни железа и после агрегирането в 1 картинка на 1 място да се покаже на крайния потребител.

Затова (както и преди споменах)
- трябва да се учат нови(те) неща постоянно
- ситуацията в момента много напомня на зарибителен период преди т.нар. навремето vendor lock in т.е. аз в момента напр. дектоп код С# само го копирам и слагам във Ажур функция и си работи, но по натам като се мине да се работи направо в облака (то е ще по-скоро ГУИ нащракване на опции и навързване на компоненти) - първо че няма да мога обратно копи-пейст кода от облака на десктопа и бай-бай олбак ами и то може и да няма код (любим момент на ББ - всичко нащракано през УИ напр. ИИ чети данни от тасзи БД и всичко останало е собсвеност на облака т.е. супер секретна технология която те не дават /да не я занесеш на конкуренцията/ т.е. и да искаш и да си си платил няма да ти дадат не ами и няма даже да ти кажат как точно го правят /отзад/ всичкото това отзад камо ли да можеш да си го копираш на десктопа и то да вземе че да тръгне там)

...така че от един момент нататък няма да има връщане назад - само напред към скайнет


П.П.П. Да не говорим за един куп нови проблеми които ще създаде за хората
..напр. етични - понеже някой спомена #Слак (да не се бърка с другия Слак/уер)
напр. там всичко им е в облака - инсталира се само един клиент който само приема/предава и представя резултати (и само за тия 2-3 неща успяли да изядът 100 МБ, вграден ИЕ/ксплодер/, уеб форми и пр. простотии но да не се отклконяваме от темата) - та там имате (ако си платите добре) достъп до неограничено време назад в историята на съобщенията /която вероятно ще оцелее и при термоядрен взрив - т'ва според спецификациите на интернета/), НО данните ви се пазят в облака, вие само си плащате за достъпа до тях... т.е. една малка част $$ отива за Слак /екипа/ а по-голямата за облачните услуги /надявам се/, та нали се сещате за етичния проблем - какво става ако някой "лош" се докопа до вашите данни в облака, тогава кой е виновен - вие, Слак /компанията, екипа, някой друг там/, облачния доставчик??? инак то е ясно, че ще победи тоя с по-яките адвокати и никакво не/четене на ЕУЛА няма да го спаси другия...

Практически пример - напр. Ако Памела Андерсън си пазеше домашното ...видео в #Слак и някой вземе че и го докопа там, кой ще виновен е едно а кой на кого щеше да плати съвсем друго  :P

ама това е новото - свиквайте
« Последна редакция: Aug 27, 2017, 20:24 от remotexx »
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #21 -: Aug 27, 2017, 23:56 »
Колега, тиси се объркал нещо.
Изписа един ферман неща които нямат никакъв смисъл.
Облака тва, облака онова, хфърчат някакви терабайти. Някой ти е продал услуга (някакъв аналитикс) който ти мачка данните тоест сте си купили SAAS - software as a service. Това е само един частен случай на облака. Тебе даже ни ти е ясно какви сервизи ползвате - може да е някоя SQL БД или някоя noSQL -
 това продавача го е замаскирал с някакъв интерфейс. Ти можеш и форум или блог да си купиш като облак - но това не значи, че отдолу е някаква магия дето се случва.
Обикновено клауда е някакъв сервиз - дали е СУБД, файл сървър или уебсървър или всички заедно и отгоре му качваш софтуер, а може и продавача да ти продаде и цял софтуер без да имаш идея отдолу какво върви - но това са пак стандартни сервизи.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #22 -: Aug 28, 2017, 01:23 »
Колега, тиси се объркал нещо.
Изписа един ферман неща които нямат никакъв смисъл.
Облака тва, облака онова, хфърчат някакви терабайти. Някой ти е продал услуга (някакъв аналитикс) който ти мачка данните тоест сте си купили SAAS - software as a service. Това е само един частен случай на облака. Тебе даже ни ти е ясно какви сервизи ползвате - може да е някоя SQL БД или някоя noSQL -
 това продавача го е замаскирал с някакъв интерфейс. Ти можеш и форум или блог да си купиш като облак - но това не значи, че отдолу е някаква магия дето се случва.
Обикновено клауда е някакъв сервиз - дали е СУБД, файл сървър или уебсървър или всички заедно и отгоре му качваш софтуер, а може и продавача да ти продаде и цял софтуер без да имаш идея отдолу какво върви - но това са пак стандартни сервизи.

Колега и ти си се объркал нещо - вярно още се продават т.е. вървят и старите облачни услуги където ти продават някакво желязо  е вярно виртуализирано, но новите продават онова нещо отгоре и мислиш ли напр. на #слак отбора им пука върху какво желязо им върви услугата т.е. тоя стар(ия) почин "желязо" ама вече виртуално е все едно както едно време да си купиш желязото "реално" ама без ОС и второ не ние сме си купили SaaS а ние сме тези които продват SaaS който търкаляме въху облака (и без да се интересуваме върху какви желeза върви реално)

т.е. това което искам да каже е, че вече има един (все още тънък) слой отгоре върху "желязото" (подобен на ОС едно време - лошото е че по различен начин ги правят нещата различните облаци) който спестява много главоболия - а и бързо се развива. напр. в товя сл. - ВПС т.е. виртуалка нали се сещаш че един  момент ще се наложи обновяване нап. ЦентОС 6 до 7 - вярно разпъваш нова, само със 7, но пък и там се налага обновяване (това не върви, онова не върви на 7) или пък напр. заради Heartbleed, WannaCry и т.н. от време на време, което ти може и да си доволен да правиш защото от това си вадиш хляба, но ние гледаме да си спестим- та при нас т.нар. "Serverless Architecture" ми се спестяват всички тези главоболия с свиване/разширяване на облака, минаване на по-нов Дебиян отдолу и пр. и един път написна кода /Ажур функция/ ще си върви вечно, е докато ни устройва и според колко си плащаме

П.П. т.е. да донякъде и облака е СааС ама базов - нещо като ОС, те затова хората го разучават и пишат/предлагат нещо повече базирано на него. Не е само данни - данните обик. има начин да се прехвърлят от един облак на друг (напр. от Ажур към Амазон), не е само "железа" и ВПС-и макар и виртуализирани, ама кода... си е ... мамамата.. жив vendor lock in - дано не ми се налага, ама нали се сещаш че едва ли ще мога с копи/пейст да си прехвърля С# кода от Ажур функция в ...там каквото предлагат  Амазон т.е. те вероятно имат и по-добро решение за нашите проблеми, може даже и да е чист(о) ГУИ/визуално /мечтата на ББ/ но с копи и пейст няма да стане

П.П.П. Да колега "хвърчат терабайти" даже и за най-обик. услуга напр. разпознаване на говор (пращаш няколко МБ и ти връща 1-2 КБ чист текст), и да - не ме интересува върху какво върви отдолу то е ясно че не е на магия стига да предлага ясно дефиниран интерфейс, както казах нещо като ОС е- хората днес не ги интересува записването на файл в ОС как стига до желязото, ама как точно, че зависело от къв им е драйвера, па кво им е желязото отдолу (РАИД или диск) и пр. ОС дефинира стандартен интефейс - и облака върви натам само че колкото облаци толкова ОС т.е. интерфейси
Другото което казах и преди - citizen scinece и размиването м/у яките пичове и обикновените хорица, една такава услуга напр. разпознаване на говор вече не трябва да си як пич като навремето (не мога да изровя сега историята но карам по памет /всички ще се сетят/ историята за яките и брадати пичове навремето дето сами си пишели драйверите а това днешните за нищо не ставали - един драйвър не могат не да напишат ами да подкарат.. па и без бради) а Амазон вече предлагат и разпознаване и работа не само аудио ами и с видео и извличане на данни, разпознаване на обекти и пр. ..аз затова казах, време е да обръснем брадите и да седнем да почетем малко /и да - писал съм си навремето драйвър RWTS за Apple ][ т.е. Правец-82 - около 2-4 КБ беше.. и не искам да се повтаря пак/. Аз не съм експерт по новите технологии, ама и не карам още на ДОС, ей го на потрябва ми/ни да скалираме някои приложения и се разтърсих(ме) първоначално за докер и пр. ама накрая се спряхме на облака (който след по-задълбочено изучаване) се оказа че дръпнал вече доста напред, не е на ниво "железа" и ще ни върши доста по-добра работа.
« Последна редакция: Aug 28, 2017, 02:02 от remotexx »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #23 -: Aug 28, 2017, 04:53 »
Накратко (моето лично мнение) за тези които се интересуват от облаците - понеже някой попита за книга

1. На теория може и да има книга/и които да обясняват нещата обобщено, но на практика всеки облак има индивидуална интерперетация на всичко, и то доста различна от на другите.

2. Най-добре се учи като си "изцапра ръцете" човек и подхване нещо с някой /колкото повече, по-добре/ от облаците - като за начало с тестови акаунт.

3. по ред на номерата облаците към момента се класират така (по всеобщо мнение)

№1 Амазон (много напред, чак отвъд хоризонта, чак заради тях Гартнър си разшириха графиката /и то нелинейно/ тая година да ги поберат, другите 2-3 са общо взето заедно)

№2 Майкрософт - Ажура
№3 Гугъл (но бързо напредват/настигат)
№4 ИБМ
като за последния се шегуват че не бил цял цял/пълен, то това не било облак, само БД или само файлов сървър, само сбирщина ресурси (или железа според колегата по-горе, който живее още в миналото поколение облачни услуги)
- ама те май го закриха ИБМ т.е. компанията май закриват - наскоро уволняваха 20 или 50 хил., а и късно се качиха на облака, та и облака им май.. ще се извали нанаякъде (ако не го изкупи някой от другите трима де)

Значи по принцип и човек е 99% химия и малко физика (движи се все пак), той от това е изграден, но в действителност е много повече, та и с облаците е така - те са 99% "железа" - реални и виртуални, и малко услуги, но в действеителност са много повече от това (сбирщина ВПС, докери, железа, услуги и пр.) и да още бая време ще предлагат legacy услугите т.е. голи железа ..поне докато още има хора които да ги търсят, но потенциала и там където са насочени усилията в момента е на другото място, да станат като топлата вода - те почти са станали де, с едни колеги оня ден се заприказвахме, мигрирали си приложението на Амазон и яко си го ползват за разпознаване на видео - напр. докато преди са преценявали едно видео дали е същото по размер, бинарни данни, хешове и пр. и често софтуера се е лъжел напр. че различни формати са различни видеа 320х200 != 640х480 то сега Амазон даже и с различни реклами вградени вътре пак правилно ги преценя че е същото видео и им излиза и по-евтино даже щото след първото разпознаване му смятат хеша  и после вече определят по него  ;D

та така citizen science вече е на вратата
аз наскоро писах и за ИИ и дадох 2 линка (който иска да ги изрови) и с него така
- ха-ха ИИ прави маймунски номера там някъде далеч под нас и в следващия момент вече е далеч напред на хоризонта
та и с облака сега се получава така - едни хора още си мислят че е само разпродаване на желза (реални или виртуални няма значение) и малко софтуер, докато други реално си го ползват за разпознаване на говор и картина, ИИ и пр.

и учените май ще познаят - по мои спомени оптимистичния вариант беше до 20 г. средния 40 г. песимистичния след 100 г. но ще дойде ден ИИ ще стане по-умен от човешкия.


П.П. официалните ресурси
https://aws.amazon.com/products/
https://cloud.microsoft.com/en-us/
https://cloud.google.com/products/

значи стария модел със "железата" беше наобратно - пускаш ВПС и вътре ако щеш си подкарай всичките тези услуги напр. от Гугъл - Compute, Storage and DB, Netowrking, IOT, Machine learning, ... etc. пък ако искаш и само една и скалирането от теб, после предложиха известна автоматизация т.е. пускане на допълнителни машини но промяната на прилoжението си остана за вас, та тогава изгряха докерите, swarms  и т.н. за автоматично скалиране, а в момента вече нещата отивам към без-сървърни услуги т.е. всичко това (като топлата вода) се поема невидимо от инфраструктурата вие само завъртате кранчето и потича - е за който иска да се бори още се предлагат голи железа - тръби, гаечни ключове и пр. и дебело упътване.
https://aws.amazon.com/serverless/
https://azure.microsoft.com/en-us/services/functions/
https://cloud.google.com/serverless/

който иска - предлагат се безплатни и/ли тестови акаунти напр. https://functions.azure.com/try
« Последна редакция: Aug 28, 2017, 05:14 от remotexx »
Активен

ddantgwyn

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1262
    • Профил
Активен

the lamer's team honourable member

ddantgwyn

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1262
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #25 -: Aug 28, 2017, 07:51 »
значи стария модел със "железата" беше наобратно - пускаш ВПС и вътре ако щеш си подкарай всичките тези услуги напр. от Гугъл - Compute, Storage and DB, Netowrking, IOT, Machine learning, ... etc. пък ако искаш и само една и скалирането от теб, после предложиха известна автоматизация т.е. пускане на допълнителни машини но промяната на прилoжението си остана за вас, та тогава изгряха докерите, swarms  и т.н. за автоматично скалиране, а в момента вече нещата отивам към без-сървърни услуги т.е. всичко това (като топлата вода) се поема невидимо от инфраструктурата вие само завъртате кранчето и потича - е за който иска да се бори още се предлагат голи железа - тръби, гаечни ключове и пр. и дебело упътване.

Значи трябва да се уточним какво ще се разбира под „облачни технологии“.

За мен това означава технологията, която ми позволява от много „железа“ (10, 100, 1000 …) да направя едно такова „софтуерно“, което за такива като теб да изглежда като самотно „желязо“ нейде по света.

За теб явно означава какво може да се пусне да върви на това самотно „желязо“ и какво може да се прави с това, което си пуснал.

За jet може да означава нещо съвсем друго, така че предлагам да не бързаме с обобщенията и определенията, за да не създаваме излишно работа на модератора, колкото и рядко да влиза тук.
Активен

the lamer's team honourable member

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #26 -: Aug 28, 2017, 08:20 »
   remotexx,баси трактата си написал,и Конфуций би завидял  ;D
   Имам няколко въпроса по същество:
   1. Откъде си толкова сигурен,че "облаците" ще работят постоянно,
без никакви прекъсвания (даунтайм), и че няма да се злоупотреби с
тази информация(може напр.някой сисадмин от доставчика на услугата) ?
Това,че досега не се е случвало,не означава,че никога няма да се случи...
   2. Правите ли си бекъп на информацията от "облака" (виж т.1) ?
   3. Чел ли си някога договорите с доставчика на услугата,или поне самото
лицензионно споразумение;има ли клаузи за"форсмажорни обстоятелства"(виж т.1)?
« Последна редакция: Aug 28, 2017, 12:15 от spec1a »
Активен

pgmgm

  • Гост
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #27 -: Aug 28, 2017, 09:04 »
   remotexx,баси трактата си написал,и Конфуций би завидял  ;D
   Имам няколко въпроса по същество:
   1. Откъде си толкова сигурен,че "облаците" ще работят постоянно,
без никакви прекъсвания (даунтайм), и че няма да се злоупотреби с
тази информация(може напр.някой сисадмин от доставчика на услугата) ?
Това,че досега не се е случвало,не означава,че никога няма да се случи...
   2. Правите ли си бекъп на информацията от "облака" (виж т.1) ?
   3. Чел ли си някога договорите с доставчика на услугата,или поне самото
лицензионно споразумение;има ли клаузи за"форсмажорни обсатоятелства"(виж т.1)?

Т.нар. "Клауд", или "облак" няма как просто да спре.
Ако пък спре - повярвай, това ще е последният ти приблем.
Казваш - админа да не злоупотреби? човешкият фактор винаги присъства.
Каква е гаранцията, че ако аз например ползвам мои си сървъри, и те наема за админ - че ти няма да злоупотребиш?
Бекъп - може и да имаш, полезно е да имаш.
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #28 -: Aug 28, 2017, 10:19 »
   И откъде следва,че няма как просто да спре ?!
   Кой гарантира това ?
   Филанкишията ли ?
Активен

pgmgm

  • Гост
Re: За и Против "облаците"
« Отговор #29 -: Aug 28, 2017, 13:16 »
Защото "облак" не е това, което вие си представяте като "облак" - един домашен рутер с включен към него USB диск.

По същата твоя логика може да ти спре нета, телефона, тока, водата.
Активен