Покажи теми - gotha
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Avidemux -: Dec 03, 2006, 09:59
Имам леки подозрения, че Suse-то се опитва да ми каже нещо.  '<img'>
Става въпрос за Сусе 10.0 с KDE 3.4.2, опитах се да инсталирам avidemux по всевъзможни начини и накарая намерих rpm пакет в rpm.pbone.net. Инсталира се без проблеми, но когато се опитах да го пусна, то  просто спря.  Ето какво "се опитва да ми каже" в конзолата:
Цитат

avidemux2: error while loading shared libraries: libslang.so.1: cannot open shared object file: No such file or directory

Ако се получи диалога между нас може би ще оправя нещата. Някой да има предложения?




edit:
Проблема идва от невероятния пакет slang, който в момента е версия 1.4.9, а avidemux предпочита 1.4.5. При опит за downgrade се оказа, че трябва да се сбогувам с :
Цитат

SDL SDL_image SDL_mixer SDL_net SDL_perl SDL_ttf aalib frozen-bubble gimp gimp-cmyk gl-117 goom2k4 libvisual-plugins mc slang supertux

а пък аз не съм много склонен да го направя.
Идеи?

edit2:
Тази тема стана доста дебилна, но все пак трябва да споделя, че се оправих. Логиката води до извода, че щом не можеш да downgrade-неш едното, то трябва да ъпгрейднеш другото.
Поуката е : мислете преди да пускате теми, мислете като решавате зависимости и най-важното обновявайте си редовно хранилищата.

Чудя се за къде е по-добре да номинирам тази тема - за Кошче или за Бисери от форума.

Извинявам се на всички за тази тема и благодаря за търпението.



32  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Video editing -: Nov 28, 2006, 10:26
От доста време търся свястна програма за редактиране на видео под Линукс и тя все ми убягва. Писна ми да обръщам на Уин само за да ползвам Virtual Dub, която по ирония на съдбата също е под GPL '<img'>

Моля, препоръчайте ми някоя добра програма за редактиране на видео. Трябва ми нещо елементарно - да мога да кълцам и да обръщам в 2-3 формата.
Благодаря предварително.
33  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Yum, apt, smart, pacman -: Nov 15, 2006, 20:30
Имам един леко налудничав въпрос. Искам да накарам някой пакетен мениджър (yum, apt, smart, pacman) да инсталира .tgz пакети. Това възможно ли е ?  Знам,че си има мениджъри специално за .tgz. Примерно Suse използват apt за инсталиране на rpm, което ме навежда на мисълта, че няма невъзможни неща. Чудя се дали suse са модифицирали кода на apt или са го настроили по някакъв друг начин.
Ако някои има идеи как става това да пише.
Ако пък някои има идея на какъв приницип се инсталират rpm -и в suse да пише и мога да се пробвам да го направя по същия начин.

П.С. Не питайте защо ми е. Краткия отговор е research and education.
34  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Linux protection -: Nov 14, 2006, 02:26
Здравейте,
имам едно PC с Fedora 6 и едно след него, на което NAT-вам интернет. Проблема е, че втория компютър е много стар и използва една много стара версия на пословично бъгава операционна система - Win98SE. Тоест е много уязвимо откъм вируси. Има ли някакъв начин да се сканира трафика, който отива към комп2 още докато минава през комп1? Или файловете първо да се изтеглят на комп1, да се сканират и след това автоматично да се пращат на комп2?
Идеята е да го защитя без да му слагам някаква нова антивирусна или firewall, защото те ще го натоварят прекалено много и ще го направят незиползваемо.
Всякакви идеи са добре дошли.
edit: Моля да ме извините ако темата не е за тук.



35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Edulinux -: Nov 12, 2006, 00:29
Моля темата да бъде изтрита.



36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Linux education -: Oct 23, 2006, 12:41
Искам да ви питам приципно, кога един човек "знае" Линукс ?
Да поясня: Какво трябва да знае за да може да се каже, че ще се справи с ползването на Линукс вкъщи? Не говорим за нещо професионално. Ако има нещо като самоучител по Линукс, какво трябва да съдържа той.
Примерно аз съм един човек, който иска да ползва Линукс и искам да прочета някакъв наръчник или нещо подобно и когато го науча да знам, че ще мога безпроблемно да инсталирам и използвам Линукс вкъщи. Какво трябва да съдържа той ?
37  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Slax на български -: Oct 09, 2006, 23:20
Проблема е следния: Направих си едно live cd, което е базирано на Slax. Само че изникна един лек проблем - искам да си сложа KDE само че преведено на български.  Някой да има идея как става номера. Най-лесното е да направя едно преведено KDE на модул и да го сложа, но ми се струва малко грубо решение. Някой да знае по-елегантно решение ? Мога ли примерно да добавя превода към текущите модули на KDE ?
Всеки, който поназнайва нещо по въпроса моля до попише, че работата не е на добре.  '<img'>

еdit: Може би трябва да си перефразирам въпроса. Превода на kde като отделен пакет ли идва или всеки пакет от тези на KDE е преведен? Тоест дали се превежда самото kde  или отделен пакет отговаря за това? Не знам дали ме разбрахте, но се надявам да е така.
 '<img'>



38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Pc movies -: Sep 30, 2006, 16:12
Дайте да разнищим филмите свързани с компютрите и лунукс (може и по отделно не заедно). Аз като за начало мога да кажа 4 добри филма по темата - Hackers, Revolution OS, The Code Linux и 23 - Nichts ist so wie es scheint. За да не ме сметнете за няккво 13 годишно пъпчасало чатърче с претенций за хакер ще кажа, че Хакери като сюжет ми се струва доста тъпичък, но ми харесва много атмосферата на филма. Пък и е доста забавен. Главния компютър освен, че е голям трябва и да е с огромен екран на който постоянно седи промпт за логване. Виртуалния свят също е пресъздаден по доста странен начин. Пък и Анджелина Джоли ...
За Nichts ist so wie es scheint мога да кажа само хубави неща. Страхотен филм.
Та да чуем кой какво мисли за посочените филми и кои други филми по темата сте гледали.
39  Преводи / Преводи на документация / The code linux -: Sep 24, 2006, 13:41
Не знам дали темата е за тук, но все пак вижте какъв е проблема. Искам да разбера дали някой случайно има субтитри за филма The Code Linux. По голяма част от него е на английски, което не ми е проблем, но има големи откъси, в които говорят на финландски, който ми е млако непонятен. Ако някой разбира от финландски или пък има пълни английски субтри моля да пише.
Можем след това да ги преведем на български и да ги качим някъде.
П.С. Някъде бях намерил субтитри на турски, така че и някой с познания по този език също може да помогне.
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Не се стартира Х сървъра -: Sep 15, 2006, 17:15
Проблема е следния - инсталирам Archlinux през FTP. Слагам base пакета (то си е група от пакети,  ама да не изпадаме в подробности) и след това правя следното :
Примерен код

pacman -Sy kde
pacman -Sy xorg

Всичко се инсталира без проблеми и пиша:
Примерен код

startx

Не стана. Почетох малко в уикито на Arch и там видях как да си сложа драйвери и да конфигурирам Х сървъра. Изпълних следните команди :
Примерен код

pacman -Sy ati-fglrx
pacman -Sy ati-fglrx-beyond
aticonfig
xorgconfig

Отговарям на въпросите. Влизам в xorg.conf и редактирам резолюцията на 800х600 заради "готиния" ми монитор.  Отново пробвам startx, но излиза следната грешка:
Цитат

(EE) Failed to load module "vga" (module does not exist, 0)
(EE) No drivers available

Fatal server error:
no screens found

Пробвах дори да рестартирам (може би навик от бозата), но нищо не стана. Имате ли някакви идеи ?
Благодаря предварително!

edit: Това са статийте, които четох :
http://wiki.archlinux.org/index.php/ATI_Radeon_%26_Kernel_2.6
http://wiki.archlinux.org/index.php/Install_and_configure_xorg



41  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Guitar tablatures -: Sep 02, 2006, 19:51
Тази тема няма много общо с Линукс, но според мен всяко нещо, което е свързано с ограничаване правата на хората е важно и заслужава да му се обърне внимание. Преди извество време тихо, кротко и без много шум звукозаписните компаний забраниха на сайтовете за таблатури да продължават да ги разпространяват. Защо ? Нямам право да напиша и разпространявам таблатура, която пресъздава моето виждане за това, как трябва да се изсвири нечия песен !!! За сведение всеки, който се учи да свири на китара, започва със свиренето на чужди песни именно с таблатури, ако вече е по-грамотен може и с ноти. След като направиха това, възможността да си купиш китара и да се научиш да свириш сам се свежда до нула (изключваме вариянта да сте втория Моцарт).
Може би темата ви е малко чужда, но какво мислите ?

П.С. В случай, че сметнете тази тема за неподходяща за този форум моля да ме извините(и да я изтриете).
42  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Hdd partitions -: Sep 01, 2006, 23:33
Имам хард диск 80 Gb. На него съм направил няколко дяла:
hda1: 10 gb Windows
hda2: 1.4 gb  linux swap
hda3: 6 gb linux "/"
hda4: 60 gb /home
(стойностите са приблизителни)
С gparted live resize-нах  home дяла и отделих друг дял 6 гигабайта за друга ОС. Това беше първоначалния план, но не мога да създам дяла. Gparted ми казва, че съм стигнал максимума на дяловете, които мога да правя, cfdisk направо го маркира като unusable, пробвах и с програмата за разделяне на дискове на Suse, но и тя не ми позволява да направя дял.
Някой да има бегла идея какво става  и как да го оправя?
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Linux antivirus -: Aug 30, 2006, 16:52
Преди няколко дена Windows-a ми лепна много хубав вирус. Само като се пробвах да пусно Norton-а и забиваше. Та за да оправя нещата пуснах AVG под Убунту, сканирах и изчистих нещата. Та въпроса ми е дали има някакво live cd, с което да мога да оправям машини, на които няма инсталиран Линукс. Не ми трябва нещо професионално по простата причина, че няма да мога да се оправя с него. Трябва ми live cd  с антивирусна. Ако някой знае нещо подобно или имат опит да сподели опит.
44  Хумор, сатира и забава / Хумор / Ubuntu превод -: Aug 30, 2006, 16:35
Обърнете внимание на ограденото с черно. Скрийншота е от Synaptic с Ubuntu 6.06
http://img89.imageshack.us/my.php?....nt2.png

П.С. Не искам да чувам лоши думи за русенци, защото съм от Русе '<img'>
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с интернета -: Aug 29, 2006, 02:32
Проблема е следния:
Кагато си стартирам Live CD-то всичко е ОК, имам интернет и всичко си работи. След като го инсталирах интернета изчезна. Странното е, че аз съм на БТК ADSL и никога не съм правил настройки на нет при която и да било дистрибуция. Бутах настройките на GNOME и му дадох да търси dhcp сървър, но пак нищо.
Някакви идеи ?

Такааа .....
Какво се получи? След една приятна безсънна нощ взех, че го подкарах, но по доста странен начин. Около 200 пъти нацъках да се използва DHCP и не ставаше до момента в който без да искам махнах отметката за активиране на връзката. След като пак я сложих всичко тръгна. Остава добрия въпрос защо след като рестартирам пак същото и пак трябва да го правя същото нещо?
Ако ви трябва още информация,  примерно ifconfig или разни файлове казвайте ще показвам.



Страници: 1 2 [3] 4