Покажи Публикации - bop_bop_mara
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 161 162 [163] 164 165
2431  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Доброволци-инсталировчици за инстал фест -: May 13, 2009, 23:33
@zeridon - Много ще сме ти благодарни за външното ЦД.
@milkonoj - Датата я казахме - 23 май (събота). Часът е 10 или 11 (според това дали ще правим презентация-зарибявка).
@RealEnder - Пожелавам ти бързо да се оправяш :)
@danaildr - Втори шанс, турне... трудна работа май. В смисъл, нашето е самоинициатива, в по-голямата си част е насочено към колегите от факултета. Но видях, че например на Опън феста в Габрово (в края на месеца) ще има инстал фест, може да следиш Опън фестовете (които май обикалят ТУ-тата).
@ANTIADMIN - Ядене, пиене и мацки в някоя кръчма.
@cezarbg - Разбира се, че приемаме централни наблюдатели ;D Все пак събитието в много голяма част е образователно. Предполагам ще имаш и въпроси, а къде другаде може да получиш отговор наживо. Чакаме те!

Много ви благодаря на всички за интереса и съпричастността! Като преброя колко хора са потвърдили участие, направо почвам да се притеснявам, че инсталировчиците може да са повече от кандидат-потребителите...  :-[ Утре ще задействаме запазването на зали и ще започваме засилена реклама :)
2432  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Няколко въпроса -: May 11, 2009, 15:31
Аз много бих препоръчала Дебиан (нетинстал) с лека графична среда (например е17). Обаче е17 все още е ънстейбъл и също така изисква Дебиан ънстейбъл. Ако ти е първи Линукс, може да дойде по-трудно. Но пък относно лекота и приличен вид е направо идеално.
2433  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Доброволци-инсталировчици за инстал фест -: May 11, 2009, 13:44
3ти, КН
2434  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Доброволци-инсталировчици за инстал фест -: May 10, 2009, 11:37
Да бе, знам ги всичките тия неща, ама примерно аз лично не искам да мажа някъде, където досега не съм ходила (все пак не съм нещо кой знае какво като Линукс потребител). Пък и, когато пред теб е един човек, който тепърва ще започва да ползва Линукс и ти му слагаш първото му дистро, не е хубаво да прекарваш по-голямата част от времето в търсенето на нещата в това дистро. В смисъл, че човекът срещу теб (може би) ще се чуди какво става, има ли проблем някакъв, толкова ли е трудно това нещо Линукс, ще се уплаши. Казвам го, защото се е случвало. Затова исках да кажа, че понеже и без това сме хора с разнообразен опит, няма да се налага да ходим из небрани лозета (не че няма да се ориентираме). Но ти вече си ми ясен, ще те държим за хардкор проблемите  :P

ПС. А да, и благодаря за практическите обяснения :)

ПС2. В профила ти пише нещо и за FreeBSD, инстал феста е за Линукс, но можем ли да те броим, ако случайно има някой желаещ да види и нещо, което по-слабо се познава?
2435  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Доброволци-инсталировчици за инстал фест -: May 09, 2009, 23:28
Датата е екстра. Имаш интересно разбиране за "не прекалено ранен час", но нищо, ядва се. То пък, ако е по-късно, ще засърби за бира и нищо няма да свършим. То... и аз съм дебил по принцип (Debian), но ако няма достатъчно хора за другите дистрибуции, няма проблем да се прехвърля. Не съм виждал инсталаторите на доста дистрибуции, ама това е бял кахър :) Ако ще има съревнование между дистрибуции, аз мога ли да сформирам група "Пет пари не давам за това безсмислено съревнование" :P А, и не разбрах, ние трябва ли да подготвим и да носим нещо (било то дори линк)?

P.S.: Защо първокурсничките отидоха по подразбиране само към biggie? Останалите да не сме кьорави, че да не преценим хващат ли окото? Пък и защо само първокурснички?... Нещо май никаква работа няма да свършим така ;D [_]3
Да си призная честно... не мие е това разбирането за не чак толкова ранен час... да речем, че моята сутрин започва с обедните почивки на хората... Ама искам да има време все пак.
Няма съревнование между дистрибуциите, напротив, аз лично много искам да има голямо разнообразие. Просто, понеже и аз съм Дебилче, като застана пред една Федора, нито знам репозиторитата как се оправят, нито нищо. Докато имаме хора, които ползват основно Федора и се оправят с нея така, както аз със Дебиан (ъъъ добре де, аз може и малко по-зле да се оправям). Така че няма смисъл аз да слагам Федора, а федорците Дебиан, защото нито мога да обясня на жертвата какво трябва да прави, нито мога да реагирам в някаква странна ситуация. Дебилчетата май ставаме доста, обаче не знам колко ще се кутира Дебиан за новаци хора, но мисля, че и с Убунту ще можем да се справим що годе адекватно.
А пък първокурсничките ги препоръчах на biggie, защото са му по-близко по възраст, по-големите вече са каки. Иначе във ФМИ момичетата са далеч от патриархалните образи на математички с плитки и лупи на очите. Много далеч са някои даже... :) Междо другото, мисля, че най-вече биха дошли хора от 2ри курс, защото 2 от специалностиите сега имат курс по ОС.
2436  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Problem sys synaptic -: May 09, 2009, 20:50
Малко се бъркаш bop_bop_mara. Визуалните емулатори на терминал, винаги стартират в домапната ти папка. При пременаването в свръх потребителски режим, си оставаш там, докато не се преместиш с cd разбира се, сиреч в реда:

root@debian:/home/didko#

няма нищо странно.

Нямах пред вид, че е странна текущата директория. Имах пред вид, че е странно root@debian. Понеже не вярвам да си е бърникал админския промпт, а поне в тези дебиани, които аз съм виждала, той е hostname:current_dir#, си мисля, че може нещо да е сбъркано с този root потребител. Понеже доколкото си спомням Убунту периода си, има разлики. Нека да отговори човека какво става от графичната среда като го пусне.
2437  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Доброволци-инсталировчици за инстал фест -: May 09, 2009, 18:54
На импрес може да имаме нещо като скелет на презентацията. Иначе да, ще прожектираме кадри в реално време от лаптоп(и). Единият човек за тръпката си сложи 4-5 графични среди (не че ползва повече от 1-2 де) и сигурно той ще бъде апаратното осигуряване.
2438  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Няколко въпроса. :] -: May 09, 2009, 18:47
Дам, моята машинка в момента е точно такава и съм с Дебиан (Тестинг). Върви си супер, особено ако няма да го претоварваш. Обаче ако си новак, Дебиан може да ти дойде малко голяма хапка, пробвай една Федора на жив диск как е, тя мисля, че е лекичка. Така де, живи дискове има за почти всички големи дистрибуции (включително и Дебиан), така че може да се поразцъкаш. Когато се инсталира, ще върви още по-леко.
За файловата система, така или иначе, трябва да инсталираш ОС на отделен дял (и още един малък дял за swap ти трябва). А за отделен дял, няма какво да те бърка, че ще ти е ext3/4 или нещо друго. Файловата система не е маловажна, защото тя осигурява защитата на файловете и правата върху тях. И понеже файловата система на ОС трябва да ти дава и някаква сигурност при сривове (например в електричеството), едно от добрите качества, които може да притежава е журналът. И изобщо... ntfs не спада към най-добрите файлови системи (това не е само лично мнение).
2439  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на скайп -: May 09, 2009, 18:36
Добре де, по-добри или по-лоши отговори, малко критики и т.н.
Само едно леко допълнение - готовите пакети за дистрибуции са 32-битови. Ако ОС ти е 64-битова, дръпни си статичния вариант (може да се сложи и 32-битовия с форсиране, но имам спомени, че не беше съвсем сполучливо). А пък и дори и да е 32-битова, може също да ползваш статичния вариант. Възможно е после да имаш разни проблеми със звук и др., във форумите тук има доста изписани теми. Прегледай ги, целта им все пак е да има архивирани разрешения, а не всеки път, когато някой се сблъска с проблем, да пише нова тема.
2440  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Доброволци-инсталировчици за инстал фест -: May 09, 2009, 18:18
Датата :) Извинявам се, аз бях малко сред природата и уж давах разни наставления на останалите организатори, ама то на вълка нали знаем защо му е дебел вратът :)

За дата сме 99% залепени за 23ти май. Така че се надяваме да нямате познати абитуриенти тогава. Часът няма да бъде прекалено ранен - 10-11 ч., ние със сигурност също не сме по ранните ставания.

Имаме идея да направим и някаква презентация за бъдещите Линукс потребители, в която да им покажем някакви графични гъзарийки и по-популярни програми от първа необходимост. Нещо в рамките на половин час. Ако имате идеи, можете да казвате. По това време във факултета ще има студентска научна сесия с научни доклади на колеги и може би ще вмъкнем тази презентация някъде там, за да привлечем и малко по-странична публика. Когато уточним час ще пиша пак.

Сега кажете на кого му е удобно тогава и честта на кои дистрибуции ще защитавате. Може би ще се получат нещо като екипи - Федора екип, Убунту екип, Мандрива екип, Нетбукове екип, Хардкор екип ;) И още нещо - на някой да у се намира външен CD/DVD ROM, че може да дотрябва?

Поздрави!

ПС. 17-годишния младеж, щом е ентусиаст, е добре дошъл!!! За нашите първокурснички се говори, че доста хващат окото ;)
2441  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Problem sys synaptic -: May 09, 2009, 18:03
syjeliawam za latinicata, ma samo na bsd pishe, fonetikata neshte neshto i ,,

ta neska slojix debian 5.0.. biax s ubuntu, no mi pisna samo se sriwa i t.n. ...
sled instalaciata niamax Synaptic, wikam, kwo tolkowa she go sloja (apt-get install synaptic), ama niama repositorys..
pisax w google i namerix primeren sources.list sys niakolko repositorys... slojix gi w moia (golemi myki, niamal sym prawa w /etc/apt/ ta prawix file na desktopa i ot tam chrez cp ... sym go prashtal w ~/apt/) apt-get update ; apt-get install synaptic, instalira se sichko ok... pusnax go i .. dade greshka, nemojel da syzdade papka /home/root i .synaptic naprawix mu papka wikam shte stane, ama ne sia dawa towa
Код:
root@debian:/home/didko# synaptic
E: Неуспех при отварянето на файл за заключване /home/root/.synaptic/lock - open (20 Не е директория)
root@debian:/home/didko#

 ??? Pomagaite molia  :'(
Оставяме настрана кирилици/шльокавици (без да ги омаловажавам).
Не ми харесват тези root@debian неща. Как го създаде този потребител root, който си търси home в /home/root? В Дебиан (може би не само там де, ама аз това гледам в момента) администраторския промпт е hostname:current_dir#, т.е. при теб трябва да е нещо като debian:/home/didko#. А домът на администратора навсякъде си е в папката /root. Пробва ли да пуснеш синаптик от графичната среда? Там ще те пита за парола, която е администраторската парола, а не твоята (както мисля беше в Убунту).
2442  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Доброволци-инсталировчици за инстал фест -: May 04, 2009, 23:24
Здравейте! Не съм сигурна дали този е раздела за темата ми, но знам, че модераторите ще я преместят, ако трябва ;)
Аз и няколко колеги от ФМИ на СУ искаме да направим малък Линукс инстал фест във факултета (не само за хора от него, разбира се). Обаче засега не сме намерили достатъчно хора, които да са навити да "мажат" компютрите на желаещите. Затова искам да попитам - има ли доброволци сред вас?
Трябват ни хора, които да са ентусиазирани да разпространят Линукс, да имат опит с ползването на някоя дистрибуция и със специфични за нея неща, хора, които горе-долу обясняват добре и са свободни в майските уикенди (не сме уточнили още за коя дата става въпрос). И разбира се, местоположението им да е в София.
Казвайте, ако имате желание, че в момента работата е малко на косъм :)
2443  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Езикови речници -: May 03, 2009, 14:52
Леле как ме приклещи!  ;D Обещавам, че може и да си помисля да направя така. Обаче след празниците, когато се върна при Оксфордкия речник.
В момента мога да помогна само на diti. Когато измисля по-универсално решение ще пиша.
Иначе идеята да се направи хранилище за речници е доста добра, признавам.
2444  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Езикови речници -: May 03, 2009, 00:00
bop_bop_mara инсталирах си Stardict 3.0.1 намерих и един речник: comn_sdict_axm05_Russian-Bulgarian_Phrase_book.tar.bz2 разархивирах го и копрах файла dict.xdxf в /usr/share/stardict/dic/ но речника нещо не превежда, въвеждам дума на руски и ми изписва <Not Found!> Когато му въведа английска дума ми превежда на нещо като китайски, може би аз не го настройвам както трябва. Знаеш ли защо не работи? И кажи моля те от къде да си изтегля английско-българските речници.
Благодаря!
Първо на китайския въпрос - изглежда, че създателят на програмката е китаец и е вградил някакъв английско-китайски речник вътре. Не се стряскай от него, игнорирай го.
Сега за речниците. Когато разархивираш речника, той трябва да се разархивира до папка с някакви файлове в нея. Премести цялата папка в /usr/share/stardict/dic.
Речника, който посочваш го намерих на: http://xdxf.revdanica.com/down2/index.php?down_format=StarDict. Това всъщност трябва да е разговорник, поне така пише в този сайт. Дръпнах го, сложих си го, изглежда, че уж всичко му е в ред. Само че в stardict като отида на Manage Dictionaries (едно от бутончетата долу вдясно) ми показва само 210 думи в този речник. Всъщност така пише и в сайта. Засега не съм нацелила фраза, която да е хванал, но аз и не знам руски. Така, че предполагам в това е проблема. За съжаление в този сайт не виждам друг руско-български речник. А и май никъде другаде :(
За английскo-българските речници, сега като гледам май и те нещо липсват. По принцип в сайта на stardict от dictionaries и единия от сайтовете, посочени там беше...
Пиши ми на мейла (вижда се в профила ми поне засега) и ще ти изпратя моите българо-анлийски, английско-български, руско-английски, английско-руски и още каквито речници имам. Понеже знам, че в страницата на stardict често се сменят речниците (имах 1-2 маловажни загуби) вече уж гледам да си ги пазя :)
2445  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Езикови речници -: May 01, 2009, 00:48
http://sa.dir.bg
Малко е минималистичен, но за дребни работи става. Не му се предоверявайте все пак... вижте как ще ви преведе "мишена"  :o

И все пак, пробвай речниците на бг-офис... на мен ми се струват доста прилични. А ако към английския имаш силен интерес, както казах, в речниците на Stardict има (или поне преди имаше, мога да пратя архивчето) за безплатно ползване тълковните речници на Оксфорд и Лонгман, те имат и транскрипции, и огромни описания с много много значения.
Страници: 1 ... 161 162 [163] 164 165