Автор Тема: Въпроси за Линукс  (Прочетена 3592 пъти)

Peregalal

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
    • WWW
Въпроси за Линукс
« -: May 24, 2021, 15:07 »
Здравейте.

Имам толкова много въпроси, свързани с Линукс, че се надявам да не Ви стана досаден. Отдавна искам да се прехвърля на Линукс, но са ме спирали някои неща. Трябва ми офис пакет, тъй като засега често ми се налага да го използвам. Знам за Libre Office и ми харесва доста повече от офис пакета на Microsoft, но не знам дали двата софтуера са съвместими. Другото, което ме спира са игрите. Имам доста хобита, но едно от тях са игрите. Вчера разбрах доста неща по тази тема(благодаря Mozo) и мисля, че това вече не ме притеснява. Нека задам въпросите си:
- При проучването си се спрях на Ubuntu и Mint. Като потенциален потребител на Линукс добре ли съм се ориентирал? Кой е по-добре за игри?
- Трябва ли да правя някакви настройки или да инсталирам някакви драйвери, след като инсталирам избрания Линукс?
- Има ли нужда от антивирусна когато си с Линукс?
- Можеш ли да хванеш вирус чрез Wine?
- Може ли Линукс да "съживи" по-стара машина?
- Покрай мен и приятелката ми се ориентира към Линукс, тъй като Microsoft малко забозяха. В момента тя е на Windows 7, но дори след преинсталация прекалено бавно се пуска самият лаптоп. Този проблем ще се оправи ли ако сложим Линукс?

Засега толкова въпроси. Надявам се да не Ви досаждам с невежеството си.

Благодаря Ви предварително за отговорите.
Активен

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: Въпроси за Линукс
« Отговор #1 -: May 26, 2021, 14:03 »
Здравей,

Като имаш предвид, че съм дърт консерватор (във всеки смисъл на думите и поотделно и в съчетание), по ред на номерата:

1. Бих ти предложил да пробваш xUbuntu 18.4 (и да стоиш на тази версия) и/или последната Fedora Workstation. Двете нямат нищо общо като усещане и начин на работа. Никоя не е добра за игри.
2. Не. ... или зависи.
3. Не
4. Не знам.
5. Да
6. Да

Линукс можеш да пробваш без да го инсталираш, като го стартираш от флашка. Накратко: подготвяш си флашката, рестартираш компютъра и му казваш да зареди система от фрашката. Не се правят никакви промени по твърдия диск, работи по-бавно, понеже флашката е бавен твърд диск и е възможно да не ти работи всичкия хардуер, но ще добиеш представа.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Въпроси за Линукс
« Отговор #2 -: May 26, 2021, 15:19 »
Здравей,

ЛО е съвместим до някъде. Колкото по-сложен е един документ, расте възможността да не е съвместим. Например масово не може да се работи с документите създадени от държавната ни администрация.

Според мен е дори по-добър от по-известния, доколкото не се налага чак толкова много щракане с мишката, а повечето неща удобно могат да се правят с клавиатурата.

Аз лично не харесвам ЛО, а АОО. Последния обаче е дори по-малко съвместим, развитието му на практика е спряно, а и идва по-тежък от ЛО особено в частта ел. таблици.

В тази връзка ЛО е по-оптимизиран, но е оптимизиран по гългълски начин. Дай да махмем еди кое си, за да е по-бързо.

За игри има едно програмче наречено Proton. То е създадено от една от най-големите компании произвеждащи игри. Реално е настроенна версия на Wine. И е само малко по-стара от последната. Например е на три месеца. Обновява се изключително динамично по няколко пъти в месеца. Предлагам го пред самия Wine, защото е оптимизиран специално за игри. За Wine се предполага, че би трябвало да работи с почти всяка програма, не само игри. Двата проекта са в много тясна връзка.

Има начин да се подкара и Гог или там как се казваше нещото дето си купуваш игри по долар-два от Гългъл.

Нямаш нужда от противовирусна програма, а под Wine са правени специални опити за подкарване на вируси и било доста неуспешно.

=*=

Дали е възможно ГНУ/Линукс да възкреси стара машина, отговора е „и да, и не“. Отговора е сложен, защото, за да бъде популярна система, ГНУ/Линукс все повече се превръща в… М$ Windows. Целия батак от абстракции се настанява със страшна сила последните поне десет, а и повече години.

За целта ти трябва някаква дистрибуция, която специално се грижи поне част от съвременните „достижения“ на Ред Хат да не присъстват. Такива в една или друга степен са например Slackware, Gentoo, TinyLinux, Pupy, Nix, Devuan. Никоя от тези системи няма да е удобна за някой, който не е свикнал на нея. Точно защото липсват поне част от абстракциите или всички, се налага потребителя да има повече знания, как работят нещата. За масовия потребител от 99%, който не познава друго освен мишка, тези системи не са добър избор.

Между Убунту и Минт, повечето хора ще кажат Минт, защото е още една идея по-излъскан. Но от едната на другата се минава сравнително безпроблемно. Ласков спомена Федора, която е също много добър избор. За да е списъка пълен, ще сложа Open Suse и Mageia. Последната е най-проблемна от изброените и е всъщност за стари почитатели на Mandrake. За същите тези има още няколко избора.

Между Федора, Сусе и Убунту не се минава много лесно, защото някои основни инструменти са твърде различни, макар някои от разликите да се изглаждат поне на видимо ниво. От тях Опен Сусе е най-автоматизирана (което може би значи лесна), но и с малко по-стари версии на пакетите. До не отдавна самия Линус твърдеше, че ползва Сусе.

Fedora има предимството да идва от Ред Хат. Това означава, че включва всичко най-ново, преди да се е появило където и да е другаде и го получава директно от първоизточника.

Убунту и производните му (като Минт) имат най-голямата общност на потребители, което означава, че проблем, който може да ти изскочи, вече е решен от безброй други и решението е на няколко щракания разстояние в любимата ти търсачка. Моята е Ixquick, ама тя има неприятния навик да не се разбира с Tor при изключен js, затова за резерва ползвам Searx. Гългъл ми седи в hosts с безкрайното си количество адреси. Само те бяха някъде около десет килобайта.

=*=

Ползването на жив диск наистина е удобно. Ето например аз в момента ти пиша от такъв. Ползвам го вече четири месеца, защото останах без твърд диск. Не, че нямам резервен, ама и това е дълга тема. Предния път ползвах жива система година и половина. Но все пак си има ограничения и каквито и магии, Mega.nz synk и bash scripting да ползваш, все пак си е по-добре, като се спреш на окончателен избор — да преминеш и на стандартна инсталация. Единствения проблем с нея е начина за разделяне на твърдия диск.

Успех!

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5256
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Въпроси за Линукс
« Отговор #3 -: May 26, 2021, 16:09 »
Най-добре е сам да пробваш, и ще разбереш доколко ще ти върши работа тази ОС.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

niktechnet

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 2
  • Distribution: Ubuntu
    • Профил
    • WWW
Re: Въпроси за Линукс
« Отговор #4 -: May 27, 2021, 07:30 »
Ползвам Linux поне от 15 години. За това време съм пробвал какви ли не дистрибуции. Основните двигатели да Linux са на първо място Fedora, също така Ubuntu, OpenSuse. В дистрибуциите най-популярните първоизточници са Fedora и Debian. По голяма част от дистрибуциите произлизат от тези две. Няма как да пропуснем разбира се и Arch Linux.
Fedora е номер едно в иновациите за Linux и на практика нито една дистрибуция не може да се размине без включване на пакети от техни източници.
Разбира се разработката на Linux се основава на приноса на почти всички световно известни IT компании в това число дори и Microsoft.
Ако избереш Fedora, малко трудно ще свикнеш с новия Gnome 4. Най-близко до Windows е дистрибуция с графична среда KDE, пробвай Kubuntu.
По принцип системите основаващи се на Gnome работят по-стабилно. Задължително пробвай Ubuntu.
Ако ще трябва да съживяваш  стара машина, вече ще трябва да направиш доста компромиси в потребителското изживяване.
« Последна редакция: May 27, 2021, 07:33 от niktechnet »
Активен