Страници: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 78   Надолу

Автор Тема: Епидемията и българските културни особености  (Прочетена 69698 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6194
    • Профил
Мдам сега борбата е неравнопоставена защото правителставата имат достъп до неща неразрешени за обикновения потребител...  :o но пък от друга страна ИИ скоро може да излезе извън контрол и ...тогава ще я втасаме

щото реално кой върши истинската работа тук?
https://www.cyberscoop.com/id-me-ceo-backtracks-on-claims-company-doesnt-use-powerful-facial-recognition-tech/

Nik А с образователна цел нямаш ли право да бараш там... или според цвета на шапката или по нашийо закон нема значение с к'ва шапка си и дали работиш напр. за Касперски или др. фирма за ел. сигурност - пак ли падаш под ударите на закона и там 50 хилки и т.п. или ако съм без фирма не е ОК ако иам секюрити фирмичка е ОК?
Не е съвсем така. Правителствата имат достъп например до биологични лаборатории, където могат да разработят такива оръжия, имат достъп до инсталации за обогатяване на уран и плутоний за бомби, но това е всичко по-различно.
В последните две години е имало няколко нападения над войски на НАТО и САЩ с дронове и онези не са могли да направят нищо. Евтина технология, която върши чудесна работа за целта. Всички имаме достъп до нея. Не военни дронове, а най-обикновени, пригодени за целта.
Можем да обучаваме машини за военни цели. Не е някаква изключителна инжинерна дейност.
Ако се наложи, можем да го използваме.
И какво излиза? Ако искат да ни наложат нещо със сила или трябва да ни хвърлят смъртоносен щам, или да ни пуснат яднера глава върху главите. Друг вариант няма. Ако хората почувстват нужда да се въоръжат и да воюват срещу правителствата си, могат да го направят и имат много големи шансове.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3126
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Nik А с образователна цел нямаш ли право да бараш там... или според цвета на шапката или по нашийо закон нема значение с к'ва шапка си и дали работиш напр. за Касперски или др. фирма за ел. сигурност - пак ли падаш под ударите на закона и там 50 хилки и т.п. или ако съм без фирма не е ОК ако иам секюрити фирмичка е ОК?

Ремотекс, нямаш право да бараш с образователна цел. Ако правилно съм те разбрал де, в контекста със зеления сертификат, нямаш право да се пробваш да направиш фалшив такъв, за да видиш дали ще стане работата. Ако се пробваш да го направиш, е опит за престъпление по ония членове по-горе от НК. Ако го направиш и вземе, че стане красив като истински, ама те хванат като се пробваш да го ползваш, е довършен опит (има разлика между довършен и недовършен опит за престъпление). А ако го направиш, стане, минеш един-два пъти, да речем, и вече че хванат, е довършено престъпление (все постановки от сухата наказателно-правна теория, дано не е много отегчително). Но и трите описани варианта са наказуеми. Дали си имаш сикюрити фирмичка и се пробваш да хакваш, за да видиш дали ще стане, или си гражданина Ремотекс без фирмичка и се пробваш да хакваш, за да видиш дали ще стане, все едно. В нашето наказателно право отговорно е човечЕто (уточнявам, в наказателното право, гражданското е друго).

За компютърджийските неща не съм много в час, откъм "компютърната" им страна- предполагам, във връзка с примера за Касперски, техните си разработчици си го тестват продукта отвсякъде, включително и за дупки, там алфа версия, после бета версия, накрая файнъл, преди да го продадат на някой клиент. Но едва ли се пробват да пробиват своя продукт, инсталиран на техен клиент. Но тук не съм запознат, може и да го правят, но пак е незаконно.

Но ако свалим въпроса до по-прости неща- например дали ако си решил, като един редови гражданин с опознавателна цел да се пробваш да направиш и да прокараш в обращение фалшив документ (зеления сертификат)- отговорът е, че е наказуемо. По нашия наказателен кодекс. Вече за вината, размера на наказанието, са други въпроси, индивидуално е.
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3242
    • Профил
Ник аз май не дадох много добър пример - нека опитам пак (аз не твърдях че ще го ползвам - а само че ще го произведа напр. и там има ли значение дали е с цел печалба или не)

напр. правя програмка дето сваля защита на тел. (или нещо подобно) но не я ползвам лично (това е все едно правя паталаци ама само ги продавам и не трепя аз лично хора с тях) - сега (по белия свят май има значение при софтуера дали го правя с цел печалба или е безплатно, с цел обучение и т.п. но това е по-скоро заради авторските права - то дет се вика си струва да го направиш само заради т'ва - после сички акери да ти плащат за патента ха-ха)

Ти твърдиш че не може - тогава как работи оная фирма дето снабдява правителставата (преди 1-2 г. я обсъждахме тъдява) със инструменти за незаконно (доколкото яблъките гугъл и пр. не отстъпиха даже пред върховния съд) смъкване защита на тел, напр. и още един билюк софтуер за хакване на тел. че наште юнаци и те си бяха напазарили от тях некви софтуерчета... и не е ли това двоен стандарт значи за оная фирма може а за отделни частни лица не може - макар и само с образователна цел или др. не не и с цел вреда нито печалба?!


П.П. А сега кратко лирическо отклонение - да смъкнем малко нервното напрежение  8) 8) 8)
Кой и колко требе да излежи за неспазване на виенската конвенция
https://www.youtube.com/watch?v=E9UIUjjCLSo&t=7m7s
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
https://www.ploshtadslaveikov.com/bojkot-ot-nijl-jang-za-spotifaj-zaradi-podkast-na-antivaksar/

Доколкото си спомням си про-ваксинационно настроен. А това не е ли антиреклама на твоя отбор?!

Извършва се цензура и смачкване на някой, който не е на мнението на правителството. Ама прав ли е, не е ли, няма значение. Така ли трябва да се изявява някой, който е прав?

Това ли е правилното поведение?

Или да го преведа така. Тая очевидно е вещица, защото аз съм много добър поп, а тя не ми пусна. Значи — клада.

Ако бях за ваксините, след подобен пример щях да стана против. Това е всичко друго, но няма нищо общо с плурализъм, свобода на изразяване и лично достойнство.
« Последна редакция: Jan 28, 2022, 09:38 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Рем, като никога, закона у нас е доста либерален. Ама това е, просто защото на практика не се прилага. Правеше ли се, щеше да си стане пълното безумие и бумащина като всичко останало.

Значи положението е такова — у нас няма капи. Всъщност мисля, че никъде по света няма капи. Тия капи мисля, че са ги измислили хлапаци, за да защитят пакостите, които правят.

У нас всичко е забранено, но и всичко е разрешено. Можеш да направиш атомна бомба, ако желаеш. Но има едно условие. Трябва да си образователна институция. Такава ли си, можеш да правиш всичко без позволение, без разрешение, без дори обявление. За всички останали всичко е забранено. Но никой не проверява нищо. Кибер Явор е просто мит, а иначе обикновен чичак без два грама сиво вещество, учил в Симеоново.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3126
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Ремотекс, да, сега схванах точно какъв е въпросът ти, и това относно "двойния стандарт". По нашето наказателно право, има значение дали си направил някакво програмче, за да издъниш онлайн-банкирането на Уникредит Булбанк, например, и да гепиш кинтите, или си направил програмчето, за да видиш, дали може да го направиш, с опознавателна цел- тук е въпросът за умисъла (който е форма на вина - има ли го, няма ли го.. ). Мисля, че схванах въпроса за двойния стандарт и сега, като ти прочетох последния пост- да, на мен лично ми е известен един "двоен стандарт", ще го нарека така с леко уточнение (на края ще уточня).
Става въпрос за Германия.
Преди години ходих на един семинар на тема престъпност в Интернет, или както е модерно да му викат- киберпрестъпност. Германците имат една специализирана прокуратура, вече забравих къде й беше седалището, някакво малко градче. Тази специализирана прокуратура е с малък състав, по спомен бяха десетина прокурори, та двама от лекторите на семинара бяха прокурори от тази тяхна прокуратура, а специализацията й е разследване на киберпрестъпления- на територията на цяла Германия, само тази прокуратура се занимавала с хакерските неща. Тия прокурори бяха доста в час с тематиката. Та, обясниха хората, как работят. Примерно някой си там хакер издънил банкирането на някоя банка и лепнал парата. Това е престъпление. Тази прокуратура имала договор със софтуерна фирма, която разработва за целите на разследването специализиран софтуер, включително и за проникване в чужди компютри. Първо специалистите от тази фирма "преглеждали" компютрите на банката и ако могат да установят откъде идва атаката (вероятно айпи-адреси и прочие, тук аз съм най-босия във форума), с тяхна си програма прониквали в компютъра на хакера и си копирали цялата информация, и след това вече физически полицаите арестували човека. Не се интересували от "желязото"- компа на хакера, ако успеят да проникнат в него и му вземат информацията. Това "хакване на хакерския комп" ставало с разрешение на съда.

Та, ето един пример за "двоен стандарт", който аз познавам. Закупуването на специален софтуер от нашите служби за следене на разни комуникатори като Вайбър пак е пример за това, те го писаха по медиите. Но такова следене пак става с разрешение на съда (у нас)- по законова дефиниция е СРС (специално разузнавателно средство).

За уточнение: От практическа страна- ако ти си направиш програмче и почнеш да четеш вайбъра на някоя мадама- престъпление, според закона. Ако полицията си купи такова програмче и почне да чете вайбъра на наркодилъри- това не е престъпление, напротив, то е с разрешение на съд. Тук накратко ще опитам да го обясня теоретически. В единия случай (ти с програмчето и вайбъра на мадамата) извършваш общественоопасно деяние- четеш чужда кореспонденция, да кажем, да видиш подробности за мадамата. Полицията, с разрешение на съда, с програмче, чете чужда кореспонденция- на дилърите, за да разбере къде са им сделките и да ги хване. Това не е общественоопасно, а общественополезно деяние- пресичане на търговия с наркотици.

Сега, не знам как звучи написаното, теорията не ми е много силна страна. За да е престъпление едно деяние, трябва да е общественоопасно, според нашата наказателно-правна теория. Та, целта на програмчето, както казваш, има значение, да.
« Последна редакция: Jan 28, 2022, 09:15 от Nik123 »
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3869
    • Профил
   Aaaaaaaaa,у САЩистан всичко е възможно, в края на 70 -те години
някакъв пич си беше купил ... атомна бомба (напълно функционална !)
и я беше сложил в гаража си.
   Конкретно: ядрена бойна глава,която се готвели да я бракуват поради
проблеми с електрониката.по някакъя начин въпросния пич се възползвал
от съществуващи тогава бюрократични абсурди,платил и ... си я взел.
   От ФБР разбрали за това,посетили го,той им показал документа за
плащането и те си подвили опашките.
Очевидно после се разчуло по-сериозно и след няколко дена някпй от
големите шефчета наредил да му конфискуват бомбата.
Не стана ясно дали са му платили някакво обезщетение.

   Това го четох още като ученик; по-късно ,когато Интернет вече беше
станал масов,намерих и линкове по темата,някъде съм ги записал.
Явно са ги махнали,конфузът май е прекалено голям...



Иначе небрежността на фуражките от Пентагона е пословична:

The US Has Lost Six Nuclear Weapons. So Where The Hell Are They?

https://www.iflscience.com/technology/the-us-has-lost-six-nuclear-weapons-so-where-the-hell-are-they/






Ето нещо по-ново:

NUCLEAR SCARE Ohio man sparks mass panic as homemade NUCLEAR REACTOR is found in his garage prompting evacuation of 40 homes

https://www.thesun.co.uk/news/10495037/ohio-homemade-nuclear-reactor-found-garage/
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3869
    • Профил
Написах го приятелски.
 Погледнато строго с прокурорски поглед, изглежда като подбудителство (форма на съучастие) към съставяне на неистински документ (зеления сертификат). Леко престъпление е, по основния текст до 3 години за съставяне (документните престъпления, официален документ- чл. 308 НК) на фалшив зелен сертификат. Който го ползва, отива на чл. 355, ал. 2 НК- и там е леко престъпление, т.е. наказва се с до 5 години, в случая- до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. Ако си неосъждан, минаваш с условна, ама що да се стига дотам.. друг е въпроса, че за момента просто си плямпаме тук, но ако почнем публично да си обсъждаме примерно кода, бъговете, и да създаваме продукт за изготвяне на фалшиви сертификати, някой може да се заинтересува, четейки тук.

П.П. Постарах се да дам кратък обзор, не претендирам за изчерпателност. Ако се разпиша в детайли, ще стане ферман :)

   И аз го написах приятелски,това са си лично мои възгледи и
аз не ангажирам никого с тях.
   Но смятам,че съм прав.





   А иначе съществуващите юридически  абсурди са толкова много,
че само описанието им е от порядъка на терабайти ...
   Пример: от прокуратурата искат да подпукат някой (обикновено бивш)
министър или зам.министър и му повдигат обвинение от вида:
не е упражнил контрол върху ... еди кой си ... (може да е както
началник отдел във министерството,така и обикновена калинка),
и този (еди кой си) е врътнал далавера,облагодетелствал се е незаконно и.т.н. ...

Ако въпросния министър/зам.министър трябва да следи какво точно правят
няколкостотин човека,ще стане разноглед.
Да не говорим,че е и физически невъзможо,а и няма да има време да си върши работата.

Това не е ли абсурдно ?
Активен

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
https://www.ploshtadslaveikov.com/bojkot-ot-nijl-jang-za-spotifaj-zaradi-podkast-na-antivaksar/

Доколкото си спомням си про-ваксинационно настроен. А това не е ли антиреклама на твоя отбор?!
...
Аз съм про (имам бустерна), но чета (всякакви неща). Ако се заформя спор, често съм на страната на липсващите. Реших това да го споделя, понеже отразява вид културни особености.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Това не е ли абсурдно ?

Както казваш, пълно е. Две хиляди години римско право са се натворили всякакви свинщини. Например една от най-големите е — дело срещу неизвестен извършител. Не можеш да докажеш нищо, но развеждаш произволни хора с години по зали и арести. Магически думички са това „неизвестен извършител“.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6194
    • Профил
Добре, @Nik123, говорите си за закони и наказания...

Аз обаче имам въпрос. Правя си програмчето за хакване на ПИБ например. Дали съм го използвал или не, да си търсят. Но съм се похвалил с него в някой форум за програмисти и се е завъртяла дискусия. Звънят ми на вратата, отварям и ме заключват. Не съм откраднал нищо, тепърва ще изясняват, дали съм правил опити да ги хакна. А и да съм, аз публично съм обявил, че имам нещото под ръка. Не съм се крил. Има ли престъпление, когато няма труп? Иначе, не съм откраданал нищо, не съм счупил нищо, не съм наранил някого или пък съм го убил. На какво основание ще ме съдят, ако съм написал парче софтуер, което може дари да не е влязло в употреба?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3126
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Това, че обявяваш нещо, за момента нищо не значи. Да вземем идеалния случай, има два варианта:
По фактите- направил си програмче.
Дошли са ти на гости полицаите и са го намерили на компа ти.
1. Ако си го използвал, да хакнеш ПИБ-а, и това са го доказали, носиш отговорност- но тук спектърът на евентуалните престъпления е много широк.
2. Ако не си го използвал, а  си го написал и то стои просто на компа- в някои случаи пак носиш отговорност, примерно в чл. 319д на НК (глава "Компютърни престъпления)  пише така:
Чл. 319д. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 101 от 2017 г.) Който създава, набавя за себе си или за другиго, внася или по друг начин разпространява компютърни програми, пароли, кодове или други подобни данни за достъп до информационна система или част от нея с цел да се извърши престъпление по чл. 171, ал. 3, чл. 319а, чл. 319б, чл. 319в или чл. 319г, се наказва с лишаване от свобода до две години.

Сега, тук ще направя едно разграничение: Това горе е буквалния прочит на закона (няма да преписвам всичките му членове тук). Дали това, че си направил програмче, което може да хаква, но не си го ползвал, те прави престъпник, зависи от много неща- с каква цел си го направил, имал ли си намерение да го използваш.. абе много, ама много тънка материя.
Това се решава при конкретен случай, много ми е трудно по абстрактни примери да давам мнение, в тая област.

Ако тръгна да развивам различните варианти, ще стане поне 2-3 страници.  Трябва да тръгна с тълкуване на всичките членове в глава "Компютърни престъпления", да мина и през скиминга (който е в друга част на НК) и т.н. ..

На практика, ако си направил програмче и си се похвалил във форум, и се завърта дискусия, само по себе си не е достатъчно, да те заключват. Аз поне такъв случай не знам. Но е основание да започнат да те следят, за известно време, дали ще направиш нещо, и кога. И ако почнеш да правиш, тогава да те приберат. Например дали няма да почнеш да обясняваш на други, как да ползват програмчето, или да ги навиваш да си напишат такова, че да хакват ПИБ.. това е подбудителство към престъпление (хакването на ПИБ е престъплението)- форма на съучастие. Другата форма на съучастие, според това, дали само си ги карал да си правят програмчета и да хакват, или си им обяснил как да си напишат програмчето и да хакват, е помагачество.

Но в общия случай това, че си обявил публично "Аз имам нещото подръка", не те освобождава от отговорност, ако нещото си го ползвал, или си го направил с цел ползване, наистина темата е много обширна. В някои случаи самото притежание на "нещото" е наказуемо. Например да обявиш, че си  направил незаконен пистолет, но нямаш намерението да го ползваш. Да, ама самото му притежание е забранено. Тук говоря по принцип, с програмите е малко по-различна материята.
« Последна редакция: Jan 28, 2022, 15:20 от Nik123 »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6194
    • Профил
С "цел"...
Искаш да кажеш, че ако няма извършено престъпление, трябва да доказват мотив, за да има такова?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3126
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
"Мотив" е по американското законодателство, и е друго нещо, по-скоро "причина да го извършиш", адаптирано към нашенското.
Целта е друго- имам предвид, във виртуалния случай с ПИБ, който обсъждаме в момента, че ако си направил програмчето, а не си го ползвал, трябва да доказват, че си го направил, именно за да хакнеш ПИБ.
Това е т.нар. в наказателно-правната (нашенската) теория "специална цел".


П. П. Това сега го видях
NUCLEAR SCARE Ohio man sparks mass panic as homemade NUCLEAR REACTOR is found in his garage prompting evacuation of 40 homes
https://www.thesun.co.uk/news/10495037/ohio-homemade-nuclear-reactor-found-garage/

Хоуммейд реактор.. Леле. Досега бях гледал по National Geographic как някакви изкукали там си правят бетонни бункери зад къщите, в случай на ядрена война с руснаците, но това със самоделния реактор е направо в космоса.
Доколкото разбрах от статията, все пак не става дума за реактор, работещ с радиоактивните уран, плутоний и т.н.
« Последна редакция: Jan 28, 2022, 17:14 от Nik123 »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3242
    • Профил
Ник тъкмо щях да питам за доуточняване и ти отговори но според твоя отговор всички фирми производители са за затвора защото там рекламата е задължителна за разлика от форумите капацитети дето я се похвалят я не.

Освен това.. ползването е със съдебно решения и е ОК обаче изначалния въпрос беше за производството т.е. от 3 фирми производители имаме съдебно решение да ползваме софтуера само на една - значи останалите са го произвели техния незаконно  ??? Или за фирми не важи? Тогава форумния капацитет си прави фирмичка и... може да хвали колкото си иска

П.П. Никога няма да забравя навремето като погнаха фирмичките за нелоялна и подвеждаща реклама и сам един оцеля късметлията щото нямаше за какво да се хванат в рекламата÷
Маркова техника - фирма Крали Марко
Не било подвеждаща реклама  ;D


П.П.П. Тя тая стана малко като с домашната пърцуца - начи ако си я правиш сам без акциз и без бандероли и си я поркаш сам и ... не те хванат - всичко е ОК, а по въпроса за рекламата - има си хас да стане хубава крушовица(та) и да не се похвалиш а и да си я ползваш само за миене на прозорците
« Последна редакция: Jan 28, 2022, 17:58 от remotexx »
Активен
Страници: 1 ... 45 46 [47] 48 49 ... 78   Нагоре
« назад напред »