Покажи Публикации - dilyan
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 13
46  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / За macos -: Feb 20, 2007, 17:39
форума на Апъл е на http://www.apple-bg.com. Поздравления за хората който го хостват, поддържат и подкрепят.
Между другото, Линус работи на PowerBook, поне на последното филмче което гледах с него имаше.
47  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / За macos -: Feb 19, 2007, 13:27
MacOS е сладурска операционна система. Добре пипната, премислена и "нестандартно" оформена за свикналия с Уин потребител. Мене лично много си ме кефи, защото имам свободата на *nix подобна система с удобствата на супер-юзер френдли система. Все пак освен мен и други хора ползват лап-топ-а. Това наистина е най-най-най-юзер френдли системата. Искаш да инсталирваш приложение - просто драг-дроп където искаш. Искаш да си вържеш телефона през блутуут - клик с мишката и готово. Искаш да ползваш GPRS през телефона - готово, клик-клик. Дефакто отдолу вървят същите неща като при Linux, FreeBSD, просто за всичко са помислили хората и са ти написали готови скриптове.
А, ICQ-то е направено да ти чете съобщенията '<img'> голям смях пада като ти пише някой на латиница. Има и приложения за разпознаване на звукови команди, една гора глезотийки.
48  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с apache2 и server-status -: Jan 03, 2007, 13:24
Allow from .yourdomain.com

a, изпреварили са ме вече '<img'>.
Можеш да сложиш и ExtendedStatus On в модула mod_status преди директовата LoadModule



49  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / БТК adsl и Линукс -: Dec 28, 2006, 14:33
Може да се приеме малко off-topic, но все още има хляб в DSL технологията:
- поправка към обясненията на Веселин Колев, четох му с интерес писанията към линка по-горе, но ADSL-a на БТК не върви върху ATM, а върху Gigabit Ethernet over SDH/WDM мрежа; (поне доколкото аз знам)
- хората са измислили и VDSL технология с капацитети съответно 25 Mbps/ 5 Mbps доунлинк/ъплинк, което вече е факт и в Европа: Германия примерно.

За това в EU 70% от широколентовия достъп е ADSL.

Интересно ми е от къде ще дойдат големите телекоми догодина? Лесно е да се каже - не ползвайте ADSL, LAN, cable modems - ама като няма светлина в тунела от где?
- Wimax-a е умряла работа - б/г стандарти, скъпо оборудване
- UMTS data cards - никои оператор не иска да пусне flat rate,  всеки иска да му се плаща за трафик, дори и тогава повече от 240 кбпс ъплинк няма да вдигнеш, освен ако не живееш на 50 метра пряка видимост от Node B-то.
- FTTx няма изглед да се реализира в БГ без правителствена подкрепа

и Дойче Телеком, Телефоника, Бритиш Телеком да дойдат - нещата няма да цъфнат и вържат. Отнема време да се изгради инфрастуктура, да се променят правилата на играта.
50  Програмиране / Web development / Postgresql unicode problem -: Oct 25, 2006, 20:03
привет,
боря се със следния проблем:
Постгрес база с уникод (UTF-8), вътре мешано кирилица, латиница, работи без проблем. От 8.0.3 минавам на 8.0.8 поради бъг фиксове, memory leakage, etc. следвайки инструкцийте - спиране на постмастер-а, rpm -Uvh ...  всичко пали, върви, работи без проблем.
Правя обаче един pg_dump и после при pg_restore ми дава грешка, че в една таблица имам проблем с енкодинга - някакъв си ред съдържа неверна за енкодинга поредица. В една таблица такова нещо имам на кирилица, в друга на латиница, общо около 3-4 таблици имат такъв проблем. Въпреки, че знам на кой ред е грешката ако вляза в pg_dump архива и го изтрия/поправя после не излизат сумите на проверката и дава грешка.
Двете бази са на различни компютри но с абсолютно еднакви бази и техните конфигурации. Разликата е само, че дъмпещият е СуСЕ 10, а рестора е на СуСЕ 10.1.
Четох, че има някакви конвертор тулове за енкодинг, но все пак конвертора прехвърля от един формат в друг, а не поправа грешки в енкодинга.
Някой решавал ли е подобен проблем? Идеи?
51  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Ubuntu / suse -: Oct 15, 2006, 18:51
На този въпрос никой няма да ти отговори еднозначно. Всичко е въпрос на личен избор и предпочитания.
Аз лично съм фен на SuSE защото с него започнах, с него свикнах и нямам забележки '<img'>. Мое лично мнение (то си е само за мене си), че си трябва зад една линукс дистрибуция да стои голяма и сериозна компания, с поддъжка, точен цикъл на издания (релийзи), услуги и прочее. На мен лично ми е по-лесно когато имам опция за сигурен съпорт, а не да чакам отговор в някой форум, мейл лист или разработчик на принципа "ако ми отговорят".
Някой казват, че СуСЕ е бавно, не било за съвър системи, били много юзер френдли и прочее. Аз обикновено на тези факти давам следните примери: СуСЕ е дистрото което ползва Торвалдс, на СуСЕ се крепи 90 % от университетската мрежа на Техническия Университе в Мюнхен (и голяма част от останалите немски университети), голяма част от телеком департамента в Сименс, Новел го дръпнаха напред с една гора приложения от техното портфолио, една от малкото дистрибуции с официален съпорт от Оракъл, IBM.
Все пак подобни примери може да се дадат и за други дистрибуции.
Да подчертая, че аз не съм администратор, и не си изкарвам хляба с линукс. Поста го пускам в духа на рекламата "Всичко е от значение. (но да опиташ ->) Ето това е най-важното!"
52  Програмиране / Web development / Специфична sql заявка - select + join -: Oct 02, 2006, 17:49
не казваш каква ти е базата данни, но трябва да е нещо от сорта на:
select *,* from albumi join snimki on (snimki.kliu4 = albumi.kliu4);

където kliu4 са ти полетата по които навързваш таблиците. В PostgreSQL синтаксиса е такъв, за друга база - сам си го написал: ask google '<img'>
53  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ssl-сертификат и apache2 -: Sep 21, 2006, 14:02
Чак разбирач не съм, но ще се оптитам да помогна.
В СуЗИ нещата даже са опростени за генериране на ключовете със скрипт gensslcert, /usr/bin/gensslcert.
След като като казваш, че серитфикатите ти са ОК, остава да пипнеш на 2-3 места конфига на апачито и си готов.

1. listen.conf -> добавяш Listen 443, след това добавяш след реда #NameVirtualHost * - това ->
<VirtualHost xxx.yyy.zzz.tttt:443>
 ServerAdmin е-маил@е-маил.сом
        SSLEngine On
</VirtualHost>
IP или domain на местото на x,t,z,t, твоя майл. Аз предпочитам да пиша тук SSLEngine On, макар че може и на други места.

2. в /etc/apache2/sysconfig.de/ трябва да имаш loadmodule.conf, провери дали вътре зареждаш модула за ssl ->
LoadModule ssl_module              /usr/lib/apache2-prefork/mod_ssl.so

3. /etc/sysconfig/apache2 скрипта трябва да има следното:
APACHE_SERVER_FLAGS="SSL"
APACHE_MODULES = "SSL"

4. apache2ctl restart

Това трябва да свърши работа. Все пак като пипташ по скриптовете то си пише кой параметър за какво е, погледни и в логовете за да се ориентираш.
54  Програмиране / Web development / Ms access с php пoд linux -: Sep 05, 2006, 09:15
с някакъв туул(готов скрипт) ли го правиш или ръчно?
Мене ме притеснява, че има доста кирилица в базата и винаги експорта - импорта запича я от енкодинг, я от нещо си друго ... но ако няма начин това ще е.
Благодаря за отговора.
55  Програмиране / Web development / Ms access с php пoд linux -: Aug 31, 2006, 21:10
Привет,
не знам дали точно тука е раздела, но все пак да попитам.
имам една база на MS Access от която не мога да избягам - трябва ми да чета от нея. Копитам я локално на едно SuSE сървърче с PHP, Apache 2.0 на него. Четох за връзване към Access се ползва комбинация от mdbtools драйверите от sourceforge + unixODBC драйверите на php. Всичко е инсталирано, но не може да се каже че работи на 100 %. Следвах едно how-to но за съжаление не мога да сложа линка защото в момента имам само BG peering.
самите програмки на mbdtools, като mdb-schema, mdb-sql работят, връзват се към mdb файла правя разни прости куерита. mdb-schema показва правилно съдържанието, но завършва със segmentation fault. Същото става и с odbc_connect() под php - дава segmentation fault. Това ме кара да мисля, че драйверите на mdbtools не са много читави. Пробвах да направя и една проста базичка с една таблица с две колонки - пак segmentation fault!
Въпроса ми е дали някой е правил такова нещо от линукс машина с php да чете от чист MS Access mdb файл, ако може да сподели  решение, идеи, ще съм много благодарен.
поздрави, Дилян
56  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Courier не се "закача" за postgresql -: Jun 22, 2006, 16:03
за да се уверим, че проблем не е във връзването към базата, на редовете на local и postfix изтрий ident и password и напиши trust. 5232/tcp порта отворен ли е?
57  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Нещо интересно ... -: Jun 21, 2006, 11:16
Не разбирам само защо това те кара да отидеш в чужбина? Я отиди в Германия, САЩ да видим дали ще сваляш така на поразия безнаказано, и дали големите провайдери ще ти отварят порт за всичко и навсякъде.

Трудничко е за някои да се спазват правилата ....
58  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Courier не се "закача" за postgresql -: Jun 17, 2006, 23:00
не съм имал този проблем но ще се опитам да помогна.
1. Провери някой firewall да не блокира порта на който слуша postgresql-а. Мисля, че беше 5432, но не съм сигурен.
2. Постни настройките на pg_hba.conf файла, той отговаря за връзката, би трябвало да е в data/ директорията, не ползвам дебиан, в сусе е /var/lib/pgsql/data.

По принцип можеш ли да се вържеш към базата от шел?
59  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Wap mail portal -: Jun 09, 2006, 23:15
привет!
Малко е изчанчен въпроса, но се интересувам някои правил ли е wap mail portal, т.е. мейл акаунт достъпен през мобилен телефон? Гуугъл дава интересни неща по въпроса, но все пак се интересувам от нещо правено вече и съвет '<img'>
поздрави, Дилян
60  BSD секция / Настройки на софтуер / Bash във freebsd -: Jun 06, 2006, 22:56
Привет.
Искам bash да ми е шела по подразбиране във FreeBSD. Отивам и като пич си сменям в /etc/passwd шела от csh на bash. Да, ама не. Не иска. Дори когато създавам потребител с adduser  ми дава да избера шел от sh, csh, zch ..... bash-a изoбщо не го бръсне! Имам го инсталиран, работи, има си всички настройки в bashrc.
Защо е така? И как да го направя шел по подразбиране?
поздрави, Дилян
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 13