Покажи Публикации - Tarek
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Харесвате ли опън сорс игрите? -: Feb 13, 2005, 20:29
Здравейте,
На мен също много ми харесват игрите с отворен код. Въпреки че повечето не са с най-модерна графика, като начин на игра ми допадат. Определено забелязвам подем в разработката на такива игри. В сайтове като Linux Game Tome ежедневно се публикува информация за новоизлезли игри или обновления. Много ме впечатлиха и усилията за български версии на някои игри.
Наскоро се запалих по Battle for Wesnoth.
Според мен основен проблем за възприемането на тези игри от потребителите (и изобщо игрите за Линукс) са проблемите с драйверите за видео картите. Игри, които биха впечатлили с хубава графика, могат да разчитат на популярност, само ако потребителите ги видят в действие.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със стартирането на Дебиан -: Feb 02, 2005, 20:27
Здравейте,
Проблемът, както може би личи от загливието, е в това, че при стартиране на системата, като се зареди ядрото и се превключи на init 2 и услугата syslog, по нататъшното зареждане се преустановява. Успявам да вляза в системата,  като заредя ядрото с режим на възстановяване и то само в init 2. Ако се опитам да сменя на init 5 ситуацията от първото изречение се повтаря.
Симптоми за ненормалното състояние на система преди да се стигне до тук, бяха:
1. След инсталацията на Дебиан/Тестване си качих плуг-ин за флаш на браузъра Мозила. Последваха спонтанни забивания на системата, изхвърляне от сесията или спиране на браузъра. Прочетох във форума за други такива случаи, но ясно решение на този проблем нямаше.
Въпреки това не мога да твърдя, че точно това е причината за всички проблеми, защото веднага след инсталацията на Дебиан си качих този плуг-ин, т.е. не съм имал време да проверя стабилността на системата.
Може би друг път ще трябва да разглеждам файловете отчитащи състоянието на Дебиан.
2. Малко преди да стане сривът в Дебиан, си изтеглих 5 игри, от които реално тръгнаха само 2.
3. Имах и проблеми със звука, които обаче оправих. Може и да греша, но в една от темите ставаше въпрос връзка между проблемита с флаш плуг-ина и звука.
Относно init прочетох, че услугите (syslogd, apmd и др.) се стартират, като се направи символична връзка. Идеята ми бе да спра някои от услугите, като изтрия символичните връзки, ако те правят проблем. Но пък при init 2 файловете са само за четене. Нямам и мрежа.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем при пускане на 5+1 -: Dec 31, 2004, 16:00
Можеш ли да кажеш точно каква дънна платка си взел? Аз например имам ECS K7S5A с чипсет SIS735 и вградена звукова карта SIS 7012. Тя не поддържа 5+1 канален звук нито толкова колонки.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с достъпа до Интернет -: Dec 31, 2004, 11:30
Здравейте,
На компютъра си имам инсталирани Дебиан 3.1/Тестване и Уиндоус. Имам и достъп до Интернет през ЛАН. Проблемът се състои в това, че напоследък нямам достъп до някои сайтове, в които преди влизах. Със сайтовете хоствани в България нямам проблем (или поне така ми се струва), но повечето международни не се отварят. Сайтовете, в които преди влизах преди като theinquirer.net, overclockers.ru, ixbt.com се отварят, но останалите не. Не съм променял никакви настройки на мрежата, откакто съм си инсталирал Линукса. За по-сигурно опитах с един диск на Кнопикс 3.6, като  конфигурирах така  както съм правил много пъти. Отново никакви международни сайтове не се отварят. Такива проблеми нямам с Уиндоус - всичко се отваря.
Посъветвайте ме ,дали проблемът е в мен ли или в доставчика и как бих могъл да го преодолея?
5  Нетехнически теми / Коментар / ERP система под линукс ??? -: Nov 01, 2004, 15:49
Ровейки се из sourceforge.net, намерих проект, който може би ще те  заинтересува. Ето го
адреса. В уводния материал се казва, че този продукт е предназначен за предприатия с приходи от 2 до 200 млн. долара. Съкращението CRM идва от Customer relationship management или мениджмънт на взаимоотношенията с клиентите.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Какво да има в ядрото, за да върви правилно -: Oct 13, 2004, 18:53
Като се поразходих из форума, видях, че си с АТИ Rage карта и може би горния коментар няма да ти е много полезен. Доколкото знам fglrx не поддържа твоята карта.
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Какво да има в ядрото, за да върви правилно -: Oct 13, 2004, 18:45
Братко Смит, аз намерих решение на проблема и сега ще ти кажа при какви условия. Аз съм с Дебиан 3.1/Тестване, XFree 4.3.0, АТИ Радеон 9100 и драйвери 3.14.1. Не съм ползвал никакви указания от сайта на АТИ, а само коментари от форума и тези два златни адреса - за правилното компилиране на модул  към  ядрото и за самото компилиране на ядрото. Прочети много вниматилно съдържанието на първия адрес. От изброените там начини за сдобиване с .deb пакети за АТИ дравера, аз използвах скрипта
и готовите пакети, които изтеглих. Ти ще решиш кой от начините е удобен за теб.
Преди да тръгнеш да компилираш модул за ядрото (аз използвах ядро 2.6.8), трябва да конфигурираш правилно ядрото. При мен модулът, който си компилирах заработи когато:
1) се изключи изцяло поддръжката на DRM (dri) от ядрото
2) се изключат всякакви модули за АТИ Радеон картите (струва ми се,
че основно бяха два - ATI Radeon и ATI Radeon Old, но трябва да погледнеш къде се споменава АТИ и видео карти на едно място)
3) се остави включен като модул поддръжката на AGP от съответния чипсет
Ако се оставят модулите от точки 1 и 2 включени, при зареждането на всички модули възниква конфликт между drm и fglrx.
Предполагам, че ще успееш да си подкараш 3d ускорението на твоето
АТИ. Не трябва да забравяш, че драйверите са много бъгави. Някои от най-хубавите игри с отворен код за Линукс (Cube) не се играят поради некачествените драйвери. Дори се принуждавам да играя на Уиндоус само заради калпавите драйвери. Съвета ми към всички е да си намерят видео карта, която да има драйвер с отворен код (ако съществува такава карта).
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с ядро 2.6.8, ReiserFS и/или GRUB -: Oct 05, 2004, 11:26
Оправх си проблемите с ядрото, но така и не разбрах каква бе причината  
за тях. Инсталирах си Дебиан чрез debian-installer по мрежата. Оттам ми се качи ядро 2.4. Изтеглих си сорса на 2.6.8 и драйверите на АТИ, конфигурирах, компилирах и инсталирах ядрото и модулът за видео картата.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с ядро 2.6.8, ReiserFS и/или GRUB -: Oct 01, 2004, 20:21
Добавих опцията append="nomce" при зареждането на ядро 2.6.8 в Лило и то взе, че зареди. Странно, но като вляза в Контролния център на КДЕ все още ми показва, че съм ядро 2.6.7. Как мога да разбера кое ядро е заредено в действителност?
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с ядро 2.6.8, ReiserFS и/или GRUB -: Oct 01, 2004, 19:35
Черният екран се оправи с vga=normal, но продължава да ми дава грешка и не се зарежда root fs.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с ядро 2.6.8, ReiserFS и/или GRUB -: Oct 01, 2004, 11:57
Опитах се да махна всичко излишно от ядрото за да намаля размера му. Сега е по-малко от 2.6.7 - 1.3 МБ срещу 1.4 МБ.
Махнах GRUB и сложих Лило. Резултатът бе, че с това ядро (2.6.8) ми се зарежда само черен екран. С другите две всичко е наред. Изглежда опитите ми да инсталирам ядро ще претърпят провал.
Ето какво опитах досега:
1) Инсталирах kernel-image-2.6.8-1-k7 с initrd от източничите на Дебиан. Черен екран. Махнах ядрото.
2) Сложих GRUB. Опитах се пак да инсталирам пак горепосоченото ядро. Инсталира се, но този път ми даде грешка, че не може да направи initrd (!'<img'>. Оказа се, че скриптът mkext2fs липсва. Той се изпълнява от mkinitrd. Намерих в интернет такъв скрипт, но той не свърши работа. Махнах ядрото.
3) Това е случаят от настоящата тема. Изтеглих си сорс-кодовете на ядро 2.6.8, конфигурирах и инсталирах. Получи се грешката:
VFS: Cannot open root device "hda3" or unknown -block (0,0)
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic: VFS unable to mount root fs on unknown -block (0,0)
4) Когато съм с лило дори и грешка не се показва.
Накрая ще изтегля първите два диска на Дебиан и ще преинсталирам на чисто. Откакто качих Кнопикс 3.6 все изникват някакви проблеми.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с ядро 2.6.8, ReiserFS и/или GRUB -: Sep 29, 2004, 14:02
"Какви модули има в това initrd?"
Не мога да разбера въпроса. От предишни теми във форума разбрах, че когато има файлова система ReisrFS може да се компилира ядро и без използване на initrd. И за това при конфигурирането на ядрото изключих поддръжката на initrd:
# CONFIG_BLK_DEV_INITRD is not se

А това е файлът menu.lst:
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
#            grub-install(8), grub-floppy(8),
#            grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
#            and /usr/share/doc/grub-doc/.

## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.          
default      0

## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout      5

# Pretty colours
color cyan/blue white/blue

## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line)  and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
#      password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret

#
# examples
#
# title      Windows 95/98/NT/2000
# root      (hd0,0)
# makeactive
# chainloader   +1
#
# title      Linux
# root      (hd0,1)
# kernel   /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
#

#
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST

### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default optons below

## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs

## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specifiv kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
# kopt=root=/dev/hda3 ro

## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=(hd0,2)

## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
##      alternative=false
# alternative=true

## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
##      lockalternative=false
# lockalternative=false

## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
##      altoptions=(recovery mode) single
# altoptions=(recovery mode) single

## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
##      howmany=7
# howmany=all

## ## End Default Options ##

title      Debian GNU/Linux, kernel  
root      (hd0,2)
kernel      /boot/vmlinuz root=/dev/hda3 ro ramdisk_size=100000
initrd      /boot/initrd.img
savedefault
boot

title      Debian GNU/Linux, kernel  (recovery mode)
root      (hd0,2)
kernel      /boot/vmlinuz root=/dev/hda3 ro single ramdisk_size=100000
initrd      /boot/initrd.img
savedefault
boot

title      Debian GNU/Linux, kernel 2.6.8-1-k7
root      (hd0,2)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.8-1-k7 root=/dev/hda3 ro
savedefault
boot

title      Debian GNU/Linux, kernel 2.6.8-1-k7 (recovery mode)
root      (hd0,2)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.8-1-k7 root=/dev/hda3 ro single
savedefault
boot

title      Debian GNU/Linux, kernel 2.6.7
root      (hd0,2)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.7 root=/dev/hda3 ro ramdisk_size=100000
initrd      /boot/initrd.img-2.6.7
savedefault
boot

title      Debian GNU/Linux, kernel 2.6.7 (recovery mode)
root      (hd0,2)
kernel      /boot/vmlinuz-2.6.7 root=/dev/hda3 ro single ramdisk_size=100000
initrd      /boot/initrd.img-2.6.7
savedefault
boot

title      Debian GNU/Linux, kernel 2.4.27
root      (hd0,2)
kernel      /boot/vmlinuz-2.4.27 root=/dev/hda3 ro ramdisk_size=100000
initrd      /boot/initrd.img-2.4.27
savedefault
boot

title      Debian GNU/Linux, kernel 2.4.27 (recovery mode)
root      (hd0,2)
kernel      /boot/vmlinuz-2.4.27 root=/dev/hda3 ro single ramdisk_size=100000
initrd      /boot/initrd.img-2.4.27
savedefault
boot

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

title      Windows XP
root      (hd0,0)
makeactive
chainloader   +1
Цитат
[/QUOTE]
Цитат
Цитат
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с ядро 2.6.8, ReiserFS и/или GRUB -: Sep 28, 2004, 19:43
Опитах се да разреша проблема с 3D ускорението на Радеон под Дебиан. За целта си изтеглих сорс кода на ядро 2.6.8 и съответните драйвери на Ати. Компилирах и инсталирах ядрото и модулът за поддръжка на Радеон като се ръководех от следните статии:
1) Компилиране и инсталиране на ядроDebian
2) Ръководство за инсталиране на АТИ драйверATI
Използвах активно търсачката на сайта и прегледах множество теми, имащи отношение към моите проблеми.
Имам файлова система ReiserFS (на hda3=linux) като при конфигурирането на ядрото изрично посочих да няма initrd, но съответно включих статична  
поддръжка за ReiserFS. При рестартиране се получи следното:
...................................................................
VFS: Cannot open root device "hda3" or unknown -block (0,0)
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic: VFS unable to mount root fs on unknown -block (0,0)
spirious 8259A intrrupt: IRQ 7

Може би съм сгрешил някъде при конфигурацията на ядрото.  В тази статияlinux
пък пише, че има проблеми при използване на ReiserFS и  GRUB. Ето и извадка от config-2.6.8-1-k7:
#
# File systems
#
CONFIG_EXT2_FS=m
CONFIG_EXT2_FS_XATTR=y
CONFIG_EXT2_FS_POSIX_ACL=y
CONFIG_EXT2_FS_SECURITY=y
CONFIG_EXT3_FS=m
CONFIG_EXT3_FS_XATTR=y
CONFIG_EXT3_FS_POSIX_ACL=y
CONFIG_EXT3_FS_SECURITY=y
CONFIG_JBD=m
# CONFIG_JBD_DEBUG is not set
CONFIG_FS_MBCACHE=m
CONFIG_REISERFS_FS=y
# CONFIG_REISERFS_CHECK is not set
# CONFIG_REISERFS_PROC_INFO is not set
# CONFIG_REISERFS_FS_XATTR is not set
CONFIG_JFS_FS=m
CONFIG_JFS_POSIX_ACL=y
# CONFIG_JFS_DEBUG is not set
CONFIG_JFS_STATISTICS=y
CONFIG_FS_POSIX_ACL=y
CONFIG_XFS_FS=m
CONFIG_XFS_RT=y
CONFIG_XFS_QUOTA=y
CONFIG_XFS_SECURITY=y
CONFIG_XFS_POSIX_ACL=y
CONFIG_MINIX_FS=m
CONFIG_ROMFS_FS=m
CONFIG_QUOTA=y
CONFIG_QFMT_V1=m
CONFIG_QFMT_V2=m
CONFIG_QUOTACTL=y
CONFIG_AUTOFS_FS=m
CONFIG_AUTOFS4_FS=m

#
# CD-ROM/DVD Filesystems
#
CONFIG_ISO9660_FS=m
CONFIG_JOLIET=y
CONFIG_ZISOFS=y
CONFIG_ZISOFS_FS=m
CONFIG_UDF_FS=m
CONFIG_UDF_NLS=y

#
# DOS/FAT/NT Filesystems
#
CONFIG_FAT_FS=m
CONFIG_MSDOS_FS=m
CONFIG_VFAT_FS=m
CONFIG_FAT_DEFAULT_CODEPAGE=437
CONFIG_FAT_DEFAULT_IOCHARSET="iso8859-1"
CONFIG_NTFS_FS=m
# CONFIG_NTFS_DEBUG is not set
# CONFIG_NTFS_RW is not set

#
# Pseudo filesystems
#
CONFIG_PROC_FS=y
CONFIG_PROC_KCORE=y
CONFIG_SYSFS=y
CONFIG_DEVFS_FS=y
# CONFIG_DEVFS_MOUNT is not set
# CONFIG_DEVFS_DEBUG is not set
CONFIG_DEVPTS_FS_XATTR=y
CONFIG_DEVPTS_FS_SECURITY=y
CONFIG_TMPFS=y
# CONFIG_HUGETLBFS is not set
# CONFIG_HUGETLB_PAGE is not set
CONFIG_RAMFS=y

#
# Miscellaneous filesystems
#
CONFIG_ADFS_FS=m
# CONFIG_ADFS_FS_RW is not set
CONFIG_AFFS_FS=m
CONFIG_ASFS_FS=m
# CONFIG_ASFS_RW is not set
CONFIG_HFS_FS=m
CONFIG_HFSPLUS_FS=m
CONFIG_BEFS_FS=m
# CONFIG_BEFS_DEBUG is not set
CONFIG_BFS_FS=m
CONFIG_EFS_FS=m
CONFIG_JFFS_FS=m
CONFIG_JFFS_FS_VERBOSE=0
CONFIG_JFFS_PROC_FS=y
CONFIG_JFFS2_FS=m
CONFIG_JFFS2_FS_DEBUG=0
# CONFIG_JFFS2_FS_NAND is not set
# CONFIG_JFFS2_COMPRESSION_OPTIONS is not set
CONFIG_JFFS2_ZLIB=y
CONFIG_JFFS2_RTIME=y
# CONFIG_JFFS2_RUBIN is not set
CONFIG_CRAMFS=y
CONFIG_VXFS_FS=m
CONFIG_HPFS_FS=m
CONFIG_QNX4FS_FS=m
# CONFIG_QNX4FS_RW is not set
CONFIG_SYSV_FS=m
CONFIG_UFS_FS=m
# CONFIG_UFS_FS_WRITE is not set

#
# Parallel IDE protocol modules
#
CONFIG_PARIDE_ATEN=m
CONFIG_PARIDE_BPCK=m
CONFIG_PARIDE_BPCK6=m
CONFIG_PARIDE_COMM=m
CONFIG_PARIDE_DSTR=m
CONFIG_PARIDE_FIT2=m
CONFIG_PARIDE_FIT3=m
CONFIG_PARIDE_EPAT=m
# CONFIG_PARIDE_EPATC8 is not set
CONFIG_PARIDE_EPIA=m
CONFIG_PARIDE_FRIQ=m
CONFIG_PARIDE_FRPW=m
CONFIG_PARIDE_KBIC=m
CONFIG_PARIDE_KTTI=m
CONFIG_PARIDE_ON20=m
CONFIG_PARIDE_ON26=m
CONFIG_BLK_CPQ_DA=m
CONFIG_BLK_CPQ_CISS_DA=m
CONFIG_CISS_SCSI_TAPE=y
CONFIG_BLK_DEV_DAC960=m
CONFIG_BLK_DEV_UMEM=m
CONFIG_BLK_DEV_LOOP=m
CONFIG_BLK_DEV_CRYPTOLOOP=m
CONFIG_BLK_DEV_NBD=m
CONFIG_BLK_DEV_SX8=m
CONFIG_BLK_DEV_RAM=y
CONFIG_BLK_DEV_RAM_SIZE=8192
# CONFIG_BLK_DEV_INITRD is not set
# CONFIG_LBD is not set

Ако можете ми дайте насоки за разрешаване на проблема.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Неуспешен преход от lilo към GRUB -: Sep 25, 2004, 14:53
Благодаря за помощта на всички и особено на alex_c. Успях да се справя със зареждането на ядрото. Проблемът наистина бе в малкия размер на ramdisk. Следвах съветите на alex_c и добавих
в опциите за зареждане на ядрото ramdisk_size=100000:

kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda3 ro single ramdisk_size=100000

С всеки изминал ден нараства уважението ми към хората, които пишат и помагат в този форум.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Неуспешен преход от lilo към GRUB -: Sep 24, 2004, 20:35
Предполагам, че има проблем с големината на RAMDISK. Разгледах документацията за grub и menu.lst, но опции подобни на тези в lilo.conf за RAMDISK не открих. Не знам как да реша проблема при положение, че дори не намирам файла grub.conf.
Страници: [1] 2 3