Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: aspirina97 в Apr 27, 2009, 22:53



Титла: Проблем при инсталация на wordpress блоаг на UBUNTU
Публикувано от: aspirina97 в Apr 27, 2009, 22:53
Здравейте.
Опитвам се да си инсталирамн eдин wordpress блог но ми казва, че:

"Нямате права да променяте файловете в директорията! Разрешете писането или създайте и попълнете конфигурационния файл wp-config.php ръчно."

а аз с помоща на командата chown -R промених правата на дериекторията var/www/ но пак ми изписва същото защо е така, коя дериектория има предвит, как да го оправя???

p.s Благодаря предварително и се извинявам ако съм объркал раздела


Титла: Re: Проблем при инсталация на wordpress блоаг на UBUNTU
Публикувано от: neter в Apr 27, 2009, 23:24
С chown си задал какви потребител и група за собственици? Тези, с които работи Apache ли? Защото така трябва. Можеш да провериш кои са в конфигурационния файл на Apache (apache2.conf, httpd.conf...). Освен това, значение имат и атрибутите на файловете, които се задават с chmod. Трябва поне единият (потребителят или групата; най-добре и двете, но зависи от ситуацията) да може да пише в тази папка, т.е. атрибутите на файловете да са поне с номер 6 (rw-), а атрибутите на папките със 7 (drwx) съответно за потребителят или групата собственик (може и за двете). Третото число от атрибутите са правата върху файловете за потребители и групи, които не са собственици на файловете и папките. Можеш да дадеш права и за тях да пишат в тези файлове и в тези папки, и така няма да е нужно потребителят и групата собственици на папките и файловете да са същите, с които работи Apache, но това е крайно непрепоръчително ;)