Linux за българи: Форуми

Преводи => Преводи на програми => Темата е започната от: laskov в Mar 05, 2014, 23:24



Титла: Arduino
Публикувано от: laskov в Mar 05, 2014, 23:24
Обикновено децата, които имат желание да се занимават с роботика и програмиране, трябва първо да овладеят в някаква степен английски език, за да могат да четат описанието на езика за програмиране и да създават програми. Научаването на английски винаги е препоръчително, но вече не е задължително! Ако желаете да зарадвате дете, проявяващо влечение към създаването и програмирането на роботи, можете да му направите страхотен подарък, с който то да започне! Ако неговият дядо има влечение към техниката, той със сигурност много ще му помогне! Какво трябва да направите?

Купете комплект Arduino или съвместим от Robotev ($2) или от Olimex ($2). Свалете приложението за програмиране на Arduino (версия 1.5.2 или по-нова) от тук ($2) и го инсталирайте или разархивирайте. В директорията, където сте го инсталирали ще намерите поддиректория с име reference. Преименувайте я на reference-old. Свалете файла reference-new.zip от тук ($2) и го запишете в директорията, където е reference-old. Разархивирайте reference-new.zip. Би трябвало да се получи нова директория reference. Ако се получи директория с друго име, преименувайте я на reference или ако трябва я преместете. Стартирайте програмата arduino. За да е на български език, от File - Preferences изберете български. Излезте от програмата и я стартирайте отново. Тя вече ще е на български. Идете в Помощ - Справочник. Ще видите описанието на езика, също на български.

На тази страница ($2) ще намерите препратки към инструкции как да започнете.

Осигурихте ли си вече дядо-техничар? Всъщност той няма да Ви е нужен, ако Вашето дете вече може да чете!

Желая Ви приятни мигове с Arduino! Проверете за Arduino клуб във Вашия град! Потърсете клипчета в Youtube. При нужда от помощ, питайте във форумите.

Преводът е мой. С удоволствие ще се съобразя с препоръките Ви! Нямам нищо против да поставите файла reference-new.zip на по-подходящо място.

Валентин Ласков


Титла: Re: Arduino
Публикувано от: 4096bits в Mar 06, 2014, 10:57
Смятам, че изучаването на език или способ за програмиране не бива да е обвързано с инсталирането на определен пакет. Имали го това същото, качено на сайт и достъпно за четене през обикновен браузър? Не питам за себе си, а просто така..


Титла: Re: Arduino
Публикувано от: laskov в Mar 06, 2014, 11:31
Да, ето го на английски в официалния сайт на Arduino: Language Reference ($2), а ето тук е ($2) на български.

PS: Средата за програмиране може да се инсталира и пробва и без да имате Arduino хардуер.