Linux за българи: Форуми

Преводи => Преводи на програми => Темата е започната от: Combo в Sep 25, 2014, 14:48



Титла: LXDE преведена ли е на български?
Публикувано от: Combo в Sep 25, 2014, 14:48
Има вероятност да купя употребяван лаптоп с 512 Мб. памет.
Тъй като предпочитам софтуерът ми да е на български, бих искал да попитам графичната среда LXDE преведена ли е на български?
Благодаря.


Титла: Re: LXDE преведена ли е на български?
Публикувано от: neter в Sep 25, 2014, 15:20
Да :)


Титла: Re: LXDE преведена ли е на български?
Публикувано от: Combo в Sep 25, 2014, 20:01
Благодаря neter!
Би ли могъл да ми помогнеш още малко - да ме насочиш към подходящ сайт с инструкции за настройка на LXDE?
Някъде четох че настройката на LXDE не била толкова лесна.
Благодаря!


Титла: Re: LXDE преведена ли е на български?
Публикувано от: neter в Sep 26, 2014, 00:11
Лесна, трудна... зависи колко надълбоко решиш да задълбаеш в префасонирането ѝ (което се отнася за всички графични среди). Повечето стандартни настройки откъм функционалност и изглед се намират в менютата (основното меню, менютата на файловия мениджър PCManFM, менютата от десния бутон на мишката върху десктопа и панела) - това са си графични инструменти, така че просто гледай и цъкай.
Има някои по-задълбочени настройки (като поведение на прозорците, виртуалните екрани и промяна на клавишни и миши комбинации), които се описват в текстов вид (по-точно, в XML формат) във файла /home/потребител/.config/openbox/lxde-rc.xml (при теб файлът може да се казва по друг начин, но е в тази папка и е с разширение .xml), който може да ти се стори по-сложен, но има описания и примери в него, така че с малко логична мисъл ще се справиш.
LXDE ползва GTK, така че настройките му за изглед и цветове ще важат за програми, за графиката на които също се използва GTK. За промени в цветовете на прозорци, ползващи Qt (като Skype) трябва да си инсталираш и ползваш QtConfig (в Debian-базираните дистрибуции ти трябват пакетите qt3-qtconfig и qt4-qtconfig). Графично е.
Можеш да променяш още доста настройки в поведението на средата и програмите с инструментите dconf-editor (в пакета dconf-tools) и gconf-editor (пакетът gconf-editor), които са графични и окастрени (например, нямат възможност за добавяне на липсващи настройки) варианти на конзолните dconf и gconftool. С тях може да се видиш малко в мъгла, но и твърде вероятно няма да ти потрябват реално дълго време.
На дъното на задълбаването в префасонирането лежи редактиране на самия програмен код, но това няма да го обсъждаме сега :)


Титла: Re: LXDE преведена ли е на български?
Публикувано от: Combo в Sep 26, 2014, 12:19
Благодаря neter!