Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: Bogo в Aug 03, 2016, 20:59



Титла: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: Bogo в Aug 03, 2016, 20:59
С какъв компютър трябва да разполагам за да може да работя нормално ? Или този файърфокс е калпав или какво ?
С пет подпрозореца отворени без нищо да се пипа по тях взима 30% процесор и 60% от паметта !!
Какво подяволите е това ?
Браузъра ли да сменям или задклавиатурното ?
последен ъпдейтнат Дебиан с firefox-esr


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: cybercop в Aug 03, 2016, 21:27
Въпросът ти е малко несериозен, но ще се опитам да ти отговоря сериозно.
От прозорец до прозорец има разлика. Тя идва от съдържанието, което се изобразява в него.
Дали ще можеш да работиш нормално, зависи от това, какво имаш предвид под нормално.
Какво вършиш с машината и, за какво ползваш браузъра.
Много е важно и, наличният ти хардуер, наистина да работи, защото некоректната работа на една видеокарта, можа да ти докара доста неприятни емоции.
За текстообработка, музика и писане във форума са ти достатъчни 512 МБ RAM памет и процесор, по- стар и от i686.
За видео, мултимедийни потоци в You Tube и подобни, трябва да осигуриш малко по- нов процесор, видеокарта от поне 256 МБ, независимо от марката и да имаш предвидена поне 1 ГБ свободна памет само за уеб браузъра. Примерите са много приблизителни, но, все е някакъв ориентир.
Във версията с удължена поддръжка на Firefox не търси вината. Аз също я ползвам на две машини.
https://s19.postimg.org/y62chyagh/FESR.png


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: go_fire в Aug 04, 2016, 00:19
Не си сбъркал интернет-навигатора, не си сбъркал и предмониторното „устройство“, но си сбъркал епохата. За съжаление живеем във времето, когато пилеенето на ресурси и js (което е кажи-речи едно и също) са основни „човешки“ ценности. С една дума, мога дълго да пиша по темата и това няма да помогне на твоята потребност, освен, ако не приемеш за добър съвет да си намериш паралелна реалност. Съжалявам!


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: 4096bits в Aug 04, 2016, 03:24
Лапито ми е все още с 8GB RAM, но вече мисля да го надграждам до 16 точно поради тази причина. Допреди време това стигаше. Сега....
С тази памет, не съм заделял ресурс за swap. И не мисля да го правя. Но... Не ми стига. Не стига за браузъра. Мислех, че е от браузъра, но се оказа, че не е. Инсталирах и други браузъри, направо съм се задръстил от такива. Едно и също е. Има моменти, когато просто не мога и показалеца на мишката да поместя. Докато някъде нещо не му даде малко пространство да си поеме дъх. Инсталирах добавка към лисицата, която показва в заглавката на всеки таб, колко памет заема. Стреснах се.
Преди време, държах по два прозореца с по 60-80 таба и поне в единия повече от половината бях с клипове от тубата - на пауза. Сега не мога и това да направя. Мислех, че от Гугъл са поне малко по-креативни и по-способни, но изглежда, че и там като програмират, не си дават много зор. Преди във книжките по програмиране се обръщаше доста внимание на управлението на паметта, на пестенето на ресурс. От известно време, каквото и да хвана да чета, това просто отсътва.
Та няма какво да се чудиш.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: chen_dzen в Aug 04, 2016, 08:17
chrome с 10 таба , паметта ми е 4GB (~50%) , процесор 10%-15%. От доста време съм с Google Chrome и съм доволен.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: cybercop в Aug 04, 2016, 08:54
Лапито ми е все още с 8GB RAM, но вече мисля да го надграждам до 16 точно поради тази причина. Допреди време това стигаше. Сега....
Интерсно е, че при мен и при компютрите с 2 GB RAM не се чувства недостиг на ресурси. Дори при възпроизвеждане на видео. Лаптопа ми е с 4 GB и, въпреки, че са RAM паметите са доста евтини, не виждам смисъл да надграждам в момента.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: go_fire в Aug 04, 2016, 09:31
chen_dzen само преди години — Опера с ≈ 100± прозореца с 1 ГБ памет, казвах — много е, не съм доволен.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: chen_dzen в Aug 04, 2016, 10:16
Според мен колко таб-а са отворени не е критерий за производителноста на навигатор-а. Освен това в последните години доста се развиха уеб технологиите, появиха се HTML5 (GSAP), WebGL ... etc.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: cybercop в Aug 04, 2016, 10:40
chen_dzen само преди години — Опера с ≈ 100± прозореца с 1 ГБ памет, казвах — много е, не съм доволен.
Сега, тази Opera вече е минало. Както и Firefox 3. И, флаш видеото с ниско качество.
Живеем във време, когато 4 GB RAM от китайски сайт, струва 20 лв. с доставката.
А, човек, който държи отворени сто раздела в браузъра си, трябва да се коментира от някоя лекарска комисия, а не в този форум.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: Naka в Aug 04, 2016, 10:47
Такъв е FF. яде памет като за последно. И най интересното е че като че ли не я освобождава като например затвориш таба на някой тегъв сайт.

Виновни са както от ФФ така и драскачите на сайтове. С тия ЦМС-и напоследък само глупости правят - Ръгат всичко и нужно и не ненужно. И има някаква мода всичко да се прави на JS и да се въртят цикли. - а то в 90% от случаите може да се разреши с CSS.

Другото което забелязвам е че ФФ рендва много бавно. Мисля че заради тези две причини е потребителите масово ползват chrome. Ще кажете ама за съвременните компютри с големите ресурси това не е от значение. Не е ама и там се усеща - може би подсъзнателно.
 




Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: cybercop в Aug 04, 2016, 11:02
Такъв е FF. яде памет като за последно. И най интересното е че като че ли не я освобождава като например затвориш таба на някой тегъв сайт.
Задържат се кеширани изображения, за да не ги зарежда повторно. Системата ще се освободи от тях при липса на достатъчно налична памет. Но, когато я има в излишък, няма смисъл това да се прави.
https://s19.postimg.org/6wqz3g9dd/top1.png
От 1 GB заета памет, половината са кеширани данни.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: go_fire в Aug 04, 2016, 11:16
chen_dzen независимо, колко „кррасиви“ имена като web* ще даваме на пилеенето на ресурси, то си остава пилеене. Паметта била евтина. Ми нека, но може би има по-смислени приложения от това да ни показва малко текст в прозорец. Това някак си ставаше и на килобайти, а не гигабайти. И какво като е евтина? На моя лаптоп отдавна съм ударил лимита, не мога да му сложа повече от два. Първият ми лаптоп го надградих от 64 на 256 и бях в космоса. Сега прашасва в ъгъла. От него не мога да направя дори маршрутизатор.

Нака системите за управление на съдържание не са такъв виновник. Те не работят локално. Но виж там разните реакти, ангулари, ембъри е вече друга история. Като видях двойката на Енгулар си глътнах езика. Предали са всичко, в което вярваха и са го превърнали в луксозна версия на Реакт.

CSS не е решение, първо защото три не се поддържа навсякъде, второ, че се поддържа различно и трето, че не е много по-скромен на лапане.

Иначе Лисока май нямаше проблеми с течове само във версия 0,5, която дори не се казваше така, а Феникс. После на тоя Феникс му изгоряха крилата.

На Лисо (и Хром) харесвам две неща. Вече  не се налага да го убивам, за да си запазя сесията. Второто е, че от някакво време вече не зарежда всички прозорци (Опера например го правеше от временната памет), а само този, който е пред погледа ми. Но пък зареден един път един прозорец, дори да е на заден план, продължава да си изпълнява гнусотиите  и в един момент Лисо кляка.

п.п. Аз май няколко стотин пъти съм казвал, че съвременните интернет-навигатори изземват функциите на ОС. Ей сега тръгнали да правят диспечери на паметта. Всъщност това е практика от как го има Хром.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: Dojnow в Aug 04, 2016, 19:11
Konqueror-ът е икономичен и универсален, но... като отворя в-к. "Дневник" http://www.dnevnik.bg ($2) цялата памет се запълва, компа почти се парализира, Konqueror-а се утрепва, но процеса остава и трябва да му давам kill. За съжаление някои други страници не са напълно функционални, дори с WebKit, а този в stable/testing/sid с WebKit на 32-битов AMD гърми. Пратих съобщение до http://www.dnevnik.bg/service/report/ ($2):
Оправете си java-script-а - прави утечки, препълва паметта+Swap-а, утрепва (kill) браузъра; на други системи го утрепва още при зареждане на началната страница! Възможно инжектиране с вредоносен код! KHTML/WebKit 534.34 Надявам се няма да злоупотребите с е.адреса!
KiB Mem:    773300 total,   718984 used,    54316 free,     1920 buffers
KiB Swap:  2097148 total,  1189764 used,   907384 free,    41292 cached
VIRT  RES  SHR S  %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
2376m 535m  18m D  21.4 70.9  13:02.42 konqueror
...RAM паметите са доста евтини, не виждам смисъл да надграждам в момента.
Смисълът е, че след излизането на DDR4, DDR3 вече e 'oldstable', DDR2 e 'oldoldstable', цените скачат и по-големи 4, 8 GB модули не се намират.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: go_fire в Aug 04, 2016, 19:30
Нищо, те нали М$ пренесоха двигателя си и за нашата ОС, ще минаваме на ИЕ. Шега, майтап, ама срещу насран код няма оправия.

Извън това, fifth пробвал ли си? Много е грозен, вебкита му е стар, ама може да стане. Иначе и аз съм почитател на Конкверор, това е програмата, която най-много ползвам, но четири и нагоре е отврат. Колкото е красив, толкова е нестабилен.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: makeme в Aug 04, 2016, 19:44
Истината е, че както и по-горе казаха колегите, в днешно време всичко що е "WEB" яде ресурси (аз само ще допълня колкото за една прилична игра :) ).  ФФ яде по малко рам от Хрома (това съм го тествал), но не върви по-бързо :( (инстални си ps_mem, най-добре се вижда).
Тук стигаме до процесора и видеокартата :)
Браузърите са започнали да ядат не само рам, а и доста други ресурси (CPU,GPU и IO). На доста лаптопи съм слагал ССД-та точно поради такива причини, но в повечето случаи опираме до CPU. Проблемът се състои в това, че старите процесори, както и мизерните днешни, нямат много добро вградено GPU и когато отвориш сайтове с много анимации и "модерни неща", CPU/GPU-то се изпълва, както и рамта заделена за него(пак се връщам на: страницата яде колкото една стара игра). Разбира се, ако имаш видеокарта със собствена рам, нещата седят по-друго яче.
Нямам идея защо колегата по-горе спомена , че не трябва да се отварят 123123 табове, но всичко е според нуждите...и нуждите подтикват към ъпдейт на хардуера. В момента сме 2016-та и не виждам причина да се връщаме към <2000, където беше нормално да спреш всичко, за да върви нещо друго.
Съветвам те просто, когато пак ти се лагне машината, пусни един "htop" и един "ps_mem" и ще си проличи.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: bvbfan в Aug 04, 2016, 21:09
Ами QtWebkit-а позамря, въпреки че има надежда да се възроди, докато khtml-а седи все още за съвместимост докато го обяват за мъртъв. Новият QtWebengine не съм му фен, базиран на Хромиум, но засега работи добре, макар и с доста памет.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: uphero в Aug 05, 2016, 10:57
Кви машини ползвате, че отняколко таба умират?????
..


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: makeme в Aug 05, 2016, 11:03
@uphero Всякакви :)

@go_fire ps_mem го има в гит -> https://github.com/pixelb/ps_mem и ако не се лъжа в на СентОса хранилището (yum install ps_mem).
За Убунту:
Код:
sudo apt update
sudo apt install python-pip
sudo pip install ps_mem


Така изглежда аутпута:
Код:
sudo ps_mem | tail -n5
753.2 MiB + 101.5 MiB = 854.7 MiB chrome (17)
862.6 MiB +  24.4 MiB = 887.0 MiB firefox
---------------------------------
                          4.2 GiB
=================================

ПП: Между другото, това го пейстнах от работната ми машина, като Хрома има отворени 5 таба а ФФ има 23 :) Сами можете да си правите изводи


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: go_fire в Aug 05, 2016, 12:11
Ох, Питоня, заболява ме сърцето. Така като гледам коментарите май са повече от кода. Никой вече не пише на Ц, тц-тц-тц. Че и администраторски права иска пущината. Еми поитеглих го. Ето най-алчните при мен:

Цитат
  22.6 MiB +  55.5 KiB =  22.7 MiB       tor
 22.8 MiB +   2.2 MiB =  25.1 MiB       mplayer (2)
 25.6 MiB +   4.8 MiB =  30.3 MiB       Xorg
 66.1 MiB +   2.2 MiB =  68.2 MiB       emacs24-x
 81.1 MiB +   6.7 MiB =  87.8 MiB       vlc
157.6 MiB +   3.1 MiB = 160.7 MiB       java
184.3 MiB +   1.2 MiB = 185.5 MiB       enlightenment
229.3 MiB +   4.7 MiB = 234.0 MiB       konqueror
---------------------------------
                        985.8 MiB
=================================


Konqueror ми е със спрени картинки и js и пак харчи повече от прозоречният ми управител.

п.п. Какви машини да ползваме uphero? Много ясно, че стари. Аз например съм с ThinkPad X41. В България се намираме все пак;

п.п.п. Тая двойка в  Емплеърите трябва да значи, че са два, защото имам два на пауза със заредени подкастове, а не, че е mp2, защото не е;

п.п.п.п. Сега ми станаха интересни точно двата реда, които са над отрязаните:

Цитат
13.1 MiB +   1.1 MiB =  14.2 MiB       yakuake
 15.3 MiB + 650.0 KiB =  16.0 MiB       mount.ntfs (12)

Маунта (това е външен диск) яде повече от Якуейк,  който е приложение на Qt!!! Тук е момента да летят проклятия по адрес на Микрософт.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: 4096bits в Aug 06, 2016, 05:47
Констатацията, че трябва да се прегледам е малко неуместна, с оглед на това, че не знаеш, защо правя така.


А относно ресурса, не вярвам, че i7 с с intel HD4600 , отделно с GForce 755-не-знам-си -какво, с 2GB рам, да не може да се справят. Ядячка на ресурси са си браузърите или уеб страниците, не зная, но е факт.
Защо отворен таб на тубата заема към 30МВ памет? Като пусна клип и веднага го спра на пауза, издърпва една значителна част от видеото и това ясно се вижда с просто око, като се погледне червената линия на самото видео.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: chen_dzen в Aug 07, 2016, 00:32
Нали затова е памет, за да се заема. Ако се изключи компа ще е   свободна  :D


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: makeme в Aug 07, 2016, 13:55
Малко то темата:

Както казах по-горе - Firefox яде по-малко ресурси, но върви по зле от Хрома.
Тези дни се разчетох и се оказа, че има проблем! Когато се лагне един от табовете, целия Firefox се лагва и когато един от табовете тръгне да краши, цялия ФФ краши(буквално табовете задушават програмата). Хром го няма този проблем, понеже там всичко е отделен процес.

Във версия 48 са сложили "Multiprocess Windows" с, което се решава този проблем.
Можете да проверите дали е пуснато : about:support -> Multiprocess Windows    1/1 (Enabled by user)

Ако не е, се активира от: about:config -> browser.tabs.remote.autostart -> true
Ако пак не стане (Disabled by..). Tова са останалите конфигурации с,  които трябва да се форсне:
1. extensions.e10sBloc­kedByAddons=false
2. extensions.e10sBloc­ksEnabling=false
3. accessibility.force_disabled=1
4. Search for ‘a11y’ (without quotes) in the filter, select preference browser.tabs.remote.autostart.disabled-because-using-a11y and toggle its value to ‘false’.
5. Добавете и browser.tabs.remote.force-enable -> true


Накрая трябва да ви изглежда така: about:support -> Multiprocess Windows    1/1


Внимание: Това може да ви счупи някой адони , които не го поддържат!!!
Multiprocess Windows е все пак версия 1.0 :)


Крайният резултат:

Код:
293.7 MiB +  52.8 MiB = 346.5 MiB	firefox
586.3 MiB +  40.1 MiB = 626.4 MiB Web Content
---------------------------------
                          3.0 GiB
=================================
Това е с 41 отворени таба!!!!!

Преди имах някой вътрешно-фирмени страници , които можех да отворя само с Хром (ФФ крашваше), а сега отново мога да го зарежа :)


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: mahachi в Sep 04, 2016, 17:59
*


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: koko5 в Sep 06, 2016, 21:40
Към автора на темата: Имах аналогичен проблем, само че под winXP на служебния комп.
Щях да викам админа да преинсталира ОСа защото от седмица безпричинно влачеше като за последно. Оказа се, че проблемите възникват след стартирането на ФФ. Дори след спрян ФФ компа продължаваше да се влачи... до рестартирането на следващия ден.

Копирах си нормален фф портабъл(не ЕSR версия) на харда и работих през него цял ден без проблеми.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: cybercop в Sep 07, 2016, 15:04
Като сме почнали за Firefox ESR.
Наскоро забелязах, че при мен, стартовата страница на Firefox (конкретно за версия 45ESR) бави зареждането на браузъра.
https://s19.postimg.io/uh873ccj7/firefox_ESR.png
След, като сложих за стартова страница, търсачката на Duck Duck Go, зареждането се ускори, може би два пъти. По принцип, ползвам  търсачката с настроена българска локализация и блокирани анимации и реклами.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: go_fire в Sep 07, 2016, 17:57
Като започнахме за DDG, това е най-гадната търсачка на планетата. Толкова е мудна, че е неизползваема. От една страна, сякаш е на Марс, по-скоро някъде отвъд Плутон и връзката до него е невероятно бавна. А понеже това не стига, има някакъв неоптимизиран, писан с левият крак js, който кара машината ми да вие в предсмъртна конвулсия. Чудя се, къде изчезна версията само с html. И това ми било уважаващата ме търсачка. А съвсем настрана, че е същата като Гошовица и ме следи като гестаповец, мамка му.

Не знам, кой болен мозък се опитва да пробутва това чудо.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: jet в Sep 07, 2016, 18:16
Като сме почнали за Firefox ESR.
Наскоро забелязах, че при мен, стартовата страница на Firefox (конкретно за версия 45ESR) бави зареждането на браузъра.
https://s19.postimg.io/uh873ccj7/firefox_ESR.png
След, като сложих за стартова страница, търсачката на Duck Duck Go, зареждането се ускори, може би два пъти. По принцип, ползвам  търсачката с настроена българска локализация и блокирани анимации и реклами.
Сигурно дифолтната им страница опитва да отвори техни сървъри за да си водят статистиките.

Като започнахме за DDG, това е най-гадната търсачка на планетата. Толкова е мудна, че е неизползваема. От една страна, сякаш е на Марс, по-скоро някъде отвъд Плутон и връзката до него е невероятно бавна. А понеже това не стига, има някакъв неоптимизиран, писан с левият крак js, който кара машината ми да вие в предсмъртна конвулсия. Чудя се, къде изчезна версията само с html. И това ми било уважаващата ме търсачка. А съвсем настрана, че е същата като Гошовица и ме следи като гестаповец, мамка му.

Не знам, кой болен мозък се опитва да пробутва това чудо.
Проблема е във вашия телевизор- прословутия български "бързият интернет" щото ви е по-скоро интранет, ДДГ май нямат сървъри в БГ.


Титла: Re: Firefox ESR ми изяжда ресурсите
Публикувано от: cybercop в Sep 07, 2016, 18:24
Като започнахме за DDG, това е най-гадната търсачка на планетата. Толкова е мудна, че е неизползваема. От една страна, сякаш е на Марс, по-скоро някъде отвъд Плутон и връзката до него е невероятно бавна. А понеже това не стига, има някакъв неоптимизиран, писан с левият крак js, който кара машината ми да вие в предсмъртна конвулсия. Чудя се, къде изчезна версията само с html. И това ми било уважаващата ме търсачка. А съвсем настрана, че е същата като Гошовица и ме следи като гестаповец, мамка му.

Не знам, кой болен мозък се опитва да пробутва това чудо.
Никаква връзка с действителността не виждам в това, за което пишеш. Търсачката си работи бързо и без проблеми. Това е изключително уважавана от мен търсачка именно заради работата, защото аз не залитам по идеология.
https://s19.postimg.io/vd99wjblf/duck.png
От настройките избираш, локализация, език, какво да показва и тема.
https://s19.postimg.io/x6c6kuws3/duck2.png
Друго не ти трябва. Разликата при търсенето между нея и тази на Google е минимална.