Linux за българи: Форуми

Linux секция за напреднали => Хардуерни и софтуерни проблеми => Темата е започната от: new_2k в Jul 15, 2022, 18:40



Титла: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 15, 2022, 18:40
Здравейте!

Имам три стари скенера: Canoscan Lide 100, 300 и Epson Perfection V19, с които сканирам документи, като преди използвах Simple Scan, а понастоящем - Vue Scan. Дистрибуцията ми е Linux Mint 20.3.
Проблемът е, че при отваряне на която и да е от горепосочените две програми, те всеки път търсят скенера и понякога ми казват, че не го намират и това се случва дори по време на сканиране, което е дразнещо. Интересното е, че нямаше такива проблеми при Linux Mint 19.3, т.е. стартирам, да речем Simple Scan, която веднага изписваше модела на скенера и той си работеше без прекъсвания.

Питането ми е, дали някой знае какво може да липсва в Linux Mint 20.3, за да се появява този проблем?

Предварително благодаря!


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Nik123 в Jul 15, 2022, 18:58
Здравей, колега. Малко встрани от темата, но може да пробваш xsane. Ползвал съм го с няколко вида скенери и не е правило проблеми, ползвам го и понастоящем (Mageia 7 на офисната машина П.П. Поправка, 8 е на офисната машина, Mageia 7 е на единия лаптоп,който понякога вързвам със скенера, но и на двете машини си бачка). .jpeg, .pdf, създава каквото искаш.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 15, 2022, 19:46
Добро предложение, благодаря! Аз, обаче, искам да разбера причината, поради която това се случва. Четох някъде, че в Linux Mint 20 въвели някакви подобрения, които обаче довели до проблеми със сканирането, та затова ги оправили във версия 20.1.
Ето това чета в Release notes:

"Printing and Scanning improvements
In Linux Mint 19.3 (and Ubuntu 18.04) and prior releases printers and scanners relied on the availability of drivers (whether these were included in the Linux kernel or added manually).
In Linux Mint 20 (and Ubuntu 20.04), the distribution shipped with ippusbxd, an implementation of IPP over USB. Thanks to IPP, also referred to as driverless printing/scanning, devices can be detected and used without the need for any drivers and in a standard way. Unfortunately the presence of IPP over USB also means drivers are bypassed and inhibited. Ippusbxd turned out to be a disappointment and created more problems than it solved.
In Linux Mint 20.1 ippusbxd was removed so printing and scanning work the same way as in Linux Mint 19.x and prior releases".

Твърдението в последното изречение при мен не се оказва вярно, поради което съм отворил тази тема.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Naka в Jul 15, 2022, 21:06
аз имам Epson Perfection V10 мисля и нямам такива проблеми. За тези епсон има затворени драйвери от епсън и работят прекрасно. При ценос е един рпм.

Използвам и Xsane. Програмката е много хубава а и има всичко необходимо.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: remotexx в Jul 16, 2022, 02:52
Колега, ти хубаво си на 20.3 ама да не би случайно да е бновяват от по-стари версии и да е минал и през тия "кахърните" и... оттам да му е оснтанал някакъв конфиг?


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 16, 2022, 13:54
Не, не е ъпгрейд, а формат и нова инсталация. Хубаво си вървеше 19.3, но нали излезе 20.3, та си викам, че е време да премина на нея. И още нещо, 20.3 е EDGE Edition и с ядро 5.15, защото не тръгваше вграденото видео на процесора.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Nik123 в Jul 17, 2022, 16:20
Работи ли- не го пипай  :)


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 17, 2022, 17:54
Така е, да, но все щеше да дойде края на поддръжката на 19.3 и тогава пак щях да се натъкна на тоя проблем в 20.3. Пък и кой да си помисли, че точно до скенерите и принтерите ще да стигнат в опитите за подобрения. Остава ми варианта да пробвам с live usb някоя друга дистрибуция, например онази, която ползвах преди Linux Mint 18 и следващите, а именно: MX Linux. Ще пиша тук за сведение, ако имам успех.
Малко извън темата за принтерите и скенерите ще отбележа още, че и вкъщи съм с Linux Mint 20.3, но със стоковото ядро 5.4.0-122. При инсталирането на ядро 5.15 ми изчезна 5.1 звукът от Sound Blaster-a, поради което върнах пак до 5.4.0-122.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Nik123 в Jul 17, 2022, 19:52
Ти си знаеш, от какво имаш нужда, и какво очакваш от хардуера и софтуера. Предния ми пост беше колкото шеговит, толкова и отразяващ моята визия за нещата, не ти го натрапвам :)
На единия си лаптоп съм с Магея 6. Стара дистрибуция, но всичко си работи, даже и КЕП-а, инсталиран с големи мъки. По едно време ми излезе съобщение, че не се поддържала повече, изчезнаха и мирърите с пакетите. Влязох им в сайта, имаше посочен и някакъв IRC канал, влязох там, поприказвахме си с някакви юзъри, оказа се, че за старата ми дистрибуция си има миръри с пакети, просто няма да се ъпдейтват. Прибавих си ги, щото от официалните ме бяха изключили, и всичко си работи. Че бил софтуера стар, дреме ми, нали работи. И да го хакнат, какво ще изкарат- пълномощни, искови молби, жалби и т.н., дето ги има и в системите на съда.
 [_]3


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Nik123 в Jul 18, 2022, 07:56
Колега, а пробва ли предложението на Нака- с драйвър от производителя, за твоите скенери?


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: spec1a в Jul 18, 2022, 11:09
   Обикновено драйвърите от производител са затворени, и това е проблем.

   В случая става дума за скенери от известни и наложили се на пазара
производители и е почти сигурно,че някъде някой е създал драйвери
с отворен код за съответните у-ва.
Просто трябва да се потърси по обстойно в нета.

   Възможно е да има такива,например в проекта "Linux libre",където
всичко е опън сорс,вкл. и драйверите.
В стандартните ядра (т.нар. "vanilla kernel") в kernel.org не всичко е с отворен код.

   При наличието на сорс кода възможностите са много по-големи ...


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Naka в Jul 18, 2022, 12:21
Специално при мене нямаше отворени драйвери до центос7 вкл. и скенера (Епсон) не работеше. А затворените драйвеи бяха стари бяха писани за Центос6, че и по-стари. И нямаше обновления. Обаче учудването ми беше че този стария затворен рпм си тръгна като пич при Центос7, без оплаквания и конфликти. Нещо което много рядко се случва. Което ме наведе на мисълта, че са много добре правени.

-------
сега проверих драйверите са ми от 2015. :o ..Явно много неща са се променили.
Все пак не е много по темата, ама за протокола, за някой закъсал с подобен скенер при центос 7, ето кои пакети имам инсталирани.
iscan-2.30.1-1.usb0.1.ltdl7.x86_64
iscan-data-1.36.0-1.noarch
iscan-plugin-gt-s600-2.1.2-1.x86_64

това, което пише и си спомням е, че това са драйвери за v10-v100 и S600
-------
Колега този v19 оптичен ли е? - с огледала. защото си спомням, че малко след тези скенери се появиха някакви орязки в междинните номера. По тънки и евтини. Само с един движещ се сензор от край до край.


Ако наистина този скенер е работил при  Linux Mint 19.3 (kernel 5.0) и има отворени драйвери това само може да ме радва. Възможно е също за някои скенери да са си останали затворени драйвери, а за другите по-ефтинджос да има.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 18, 2022, 18:44
Не искам да ви въвеждам в заблуждение, че скенерите не работят - те си работят, но не така гладко както преди.
Както знаете, производителят на всеки скенер си е направил освен драйвъри, но и помощна програмка - за Canon е MP Navigator EX, като за Linux няма нищо. За Epson - има драйвър и Epson Scan, но Linux версията не е същата като за Уиндоус.
В началото ползвах Simple Scan, който сам си намираше скенера. За Epson V19 - отидох на сайта им и изтеглих драйвъра им, който инсталирах. Simple Scan не ползвах дълго, защото в един слънчев ден сложих Vue Scan, който е богат на опции за сканиране. Той сам си показва кой скенер е открил, но напоследък по средата на сканирането спира, пак тръгва, понякога казва, че няма скенер, като лечението е: извади и пак вкарай usb-кабелчето. Такъв е и съветът на Hamrick.

Днес в офиса пробвах MX Linux 21 AHS Edition. Също като LM 20.3 - на всяко пускане на Simple Scan търси скенера и го намира. 10 пъти да го стартирам, 10 пъти ще го търси.

Както се казва, да се радвам, че поне работи.
Толкова от мен.
Благодаря на съпричастните към тегобите ми!


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Naka в Jul 18, 2022, 19:22
Вярно ли този скенер е с USB 2.0 Micro-AB Кабел?
Това са много шантави работи и много често прекъсват при най-малкото размърдване или трептене. Също като телефоните. Явно простотията с усб/микро кабелите е заляла целия свят. >:( >:( >:(


Може да е много тъпо, ама що не пробваш да смениш кабела с нов? По някой път такива тъпи работи ни заблуждават и ние си мислим че е от софтуера....Това да прекъсва по средата на сканирането........


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: 4096bits в Jul 18, 2022, 20:57
По принцип първо от там тръгва проверката. Кабелите. Още повече, че както се казва, вече не работи така гладко. Признаците на софтуера са, че счупи ли се нещо, то е счупено. Аз сега трябва да отворя едни слушалки и да им видя кабелчетата, щото и те не работят "гладко". Дясната прекъсва.

Едва ли е софтуерно  ;D


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 19, 2022, 16:15
Epson Perfection V19 - USB 2.0 Micro-AB
Canon Lide 300 - USB2.0 High-Speed Mini-B

Това са им кабелчетата. Проверих ги и се оказаха халтави. Едва ли аз съм спомогнал с издърпването и поставянето им, защото те просто не влизат плътно. Чува се "щрак" и кабелчето пак играе, ако го размърдам.

Не ми е идвало на ума, че може да е от кабелите. Ще ги потърся в някой магазин, пък да видим.



Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: remotexx в Jul 19, 2022, 20:38
Ами ако е откъм другия край ::)
Ами ако е от буксите  :o

П.П. Не искам да те отчайвам колега, ама колкото пъти децата ми кажат че то "от кабела" винаги (досега) се е оказвало че те вече прецакали И буксата и айде нов тел. (ама това само щото като видят че се клати и го подпират на стената и то зарежда.. и колкото изкара така изкара и едва тогава кажат че.. 'то от кабелчето там нещо' ама ние си знаем че вече е за нов тел. допре ли дотам работата)  :P
Те зат'ва няма да изкарат много безжични зарядни че да не им умре (и) тоя бизнес (с кабелчетата)

П.П.П. Едно време инжинерния лаф беше - аз с една (счуепна) керемдка те изучих..., сегашният явно е - Аз с едно счупено /недоклатено/ кабелче те изучих, а вие им направихте безжични зарядни дето няма к'во да им се счупи да трябва да ги дочупваме софтуерно (там през ъпдейтите, или през БИОС да влизаме да попрецакаме батерийките нещо...)  ;D


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Naka в Jul 19, 2022, 20:59
Колега usb кабел минимум 12лв++

качествените може също да ги познеш по оплетката на кабела. Имат нещо като шарки, като текстилна оплетка.

Искам да кажа, че ако бай китаец сложи качествена микро усб букса, ще сложи некачествн кабел дето се къса от огъвания и от оптягания, ако сложи качествен кабел пък буксата ще алтава....Та те така за тези микро много изисквания и всичко трябва да е много качествено.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Acho в Jul 19, 2022, 21:07
Тоя скенер има ли си отделно захранване ?

Или взема пет'тя волта по USB-то ?


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Naka в Jul 19, 2022, 21:21
А да много важно е това. Моя епсон има отделно захранване.... и стандартен усб крокодилски порт :)....Ама ако тези си мислят че може по микро усб да се осигури ток на стъпковите двигатели - жестоко се лъжат......Ама знае ли човек, това е скенер евтинджос.. пък и в модерен свят живеем.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 20, 2022, 01:49
Кабелите дойдоха заедно със скенерите, които пък нямат отделно захранване - един кабел за всичко. Схванах идеята, но няма как. Евтини са, да, но пък разликата в цената със скъпите им събратя съм преценил, че не си заслужава за едното сканиране на документи. Почнал съм с Canon Lide 90, после 100 и 300. Даже мисля да си купя още един такъв скенер, за резерва, защото вече са дефицитни.



Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Acho в Jul 20, 2022, 08:44
Ха дано с новите и качествени кабели всичко да се нормализира.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: spec1a в Jul 20, 2022, 10:34
   Не е изключено самите производители да прецакват нещата.
"Планирано остаряване" и т.н.

   Между другото,имам един плеър от 2009 г. и още работи.
USB кабела му също,подлагал съм го на какво ли не.

А кабели от 2021 г.  се прецакват за има/няма няколко месеца...


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Acho в Jul 20, 2022, 10:39
Хубаво е ако имате един USB тестер, да го закачите на USB порта на компютъра, а кабела за скенера в изхода на тестера. Да се проследят и пеете волта, както и консумацията на дивайса.

Аз имам един такъв тестер (13 в 1), и си го ползвам доста често. Доста е точен и ми е помагал много пъти.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Naka в Jul 20, 2022, 11:51
Кабелите дойдоха заедно със скенерите, които пък нямат отделно захранване - един кабел за всичко.

Света тотално е изпедерастял.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 22, 2022, 11:49
Не бях търсил кабели и исках да се ориентирам по цените, както ме посъветвахте, но видях, че за един и същ продукт те са различни в отделните онлайн-магазини.
За сведение, купих кабел Hama, който първоначално намерих за около 15 лева в няколко магазини и си мислех, че според цената е горе-долу качествен, но след това го намерих в сайта на Hama за 7 лева.
Както и да е, свързах скенера Canon чрез него. Като че ли има ефект. Засега поне не губи връзка.
Мисля, че вече изчерпихме темата.
Приятен ден!


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: 4096bits в Jul 22, 2022, 12:32
Много бързаш... Винаги може да я наспамим  :D


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 22, 2022, 23:15
Да кажа една смешка тогава. Едно време, когато купих Canon Lide 300 и го свързах с компютъра, скенерът беше разпознат и без официалните драйвъри, защото Simple Scan, Xsane и др.п. изписаха Lide 300, но той не искаше да сканира - даваше ми грешка "failed to scan - error communicating with scanner". Инсталирах му драйвъра от сайта, проверявах го с разни команди, посочени във форумите, но без успех. По едно време вече щях да го прибирам в кашона му и пак да връщам Lide 100, когато от кашона изпадна книжката на производителя. Загледах се в първите инструкции и видях картинка на катинарче (Lock or unlock the scanning unit) отдолу на скенера. Веднага го отключих и в изпълнение на указанието - извадих и пак включих usb кабела. Чудото стана и скенерът проработи. Още се чудя защо е този бутон за заключване.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: remotexx в Jul 23, 2022, 08:58
Мдаа старите скенери (поне някои) имаха такива екстри - застопорява ти сканиращите глави да не стане някоя ексцесиия при изпущване и падане от метър-два.. не знам новите как го отиграват тоя момент - най-вертно са на принципа "тъй му е било писано" и "време му е било за нов"

П.П. В нкижката не пишеше ли защо и кога (да) се ползва т.е. кога да се заключват главите?

П.П.П. Мисля че това е същото - познато още и като "Transport Lock" - даже и да не се счупи, но веднъж разместено после двигателечето/тракторчето не може да си определи точната позиция и трябва да се рекалибрира (повечето принтери си го имат тоя тест, печата си там заставката и после те карат да е сканираш ама целта е да си спестиш цялото това главоболие)
https://www.fujitsu.com/global/support/products/computing/peripheral/scanners/erg/siplockerr77.html


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Acho в Jul 23, 2022, 09:09
Това са разните му там транспортни защити. Колко има реална нужда от това, не се знае знае ли се.

Ама то отдавна си е казано - RTFM, но естествено никой не поглежда мануала. Ама който го направи, ще знае за всички подмолни камъни.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Naka в Jul 23, 2022, 11:24
Много бързаш... Винаги може да я наспамим  :D

Да да, сега започваме....това е най-приятната част.

Цитат
П.П.П. Мисля че това е същото - познато още и като "Transport Lock" - даже и да не се счупи, но веднъж разместено после двигателечето/тракторчето не може да си определи точната позиция

Не не стъпкавото двигателче си е относително. то никога не знае къде се намира. Ама при всяко пускане главата кара към крайно положение, том има едни краен изкючвател, най-верятно оптрон и казва ето това е нулата.

Значи за тези ефтинджос скенери пише, че главата е CIS - contact image sensor ($2), което означава че главата е много лека, няма да има огледала, оптики...... А щом е лека и двигателчето ще е нюню, ще дърпа по-малко ток....и евентуално, след хиляди клизми, ограничения и компромиси, ще може да се захранва през микроусб......но пак си остава педерaстия.

Освен това тези CIS - contact image sensor са с доста по ниско качеството, ако листта не е прилепнал плътно - се губи качество. А един документ винаги има огъвания и намачвания, или ако е книга от към ръба страниците са завити и се отдалечават от стъклото.

Цитат
CIS devices typically produce lower image quality compared to CCD devices; in particular, the depth of field is greatly limited, which poses a problem for material that is not perfectly flat.

тези скенери са и доста по тънки.
----

Другите стандартните скенери имат поне две огледала, целият образ, цялата широчина на листа/един ред се фокусира върку една интегрална схема-линейна CCD матрица дълга около 2 см. и понеже изображението се фокусира, този проблем с depth of field ($2) при тях го няма.

при тежка оптична глава, му трябва отделно захранвaне.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Naka в Jul 23, 2022, 11:40
А да cis скенерите освен това не стават и за музика. А стандартните стават.
https://www.youtube.com/watch?v=uLuAZbREZ5U

Само вижте какви крокодилски глави имат оптичните CCD скенери.
Е така изглеждат линейните CCD матрици. https://www.google.com/search?q=CCD+matrix+for+scanner&client=firefox-b-e&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjg_evT1Y75AhXRRPEDHQx9BrIQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1440&bih=738&dpr=1.33#imgrc=jxTxZ6I6cjmvcM&imgdii=wZSGHBDSjZnbwM



Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 23, 2022, 13:54
Книжката не я пазя, по обясними причини. Спомням си само, че пишеше "your device may be locked". На Lide 100 нямаше такъв ключ и ако не бях разгледал книжката, никога нямаше да се сетя, че това е причината. Оттогава насам винаги чета инструкциите на всяка закупена стока, дори да нямам проблем с нея.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Nik123 в Jul 23, 2022, 14:22
Да, колко му е да поспамим  :D

Моя скенер в офиса е Brother нещо си, не съм в офиса в момента и не му помня цифрите след Brother. То всъщност е три в едно- скенер, копир, принтер, има си отделно захранване. Струваше някъде около 500 лева, като го купувах преди години, по спомен. Неприятната изненада беше, че главата му била някаква тестова ли, демо ли, не помня- изпраскваш ограничено число копия и после трябва да си купиш пак от брадъра вече супер-дупер функционална глава, която се презарежда (тая, с която дойде машината- уж не можело). Намерих един техник, пича за 30 лева направи тая "демото", напълно функционална- сменял се някакъв чип в нея и още нещо си, и става хем стандартна, хем и се зарежда. Отпадна нуждата да купувам нова. И оттогава, няколко години, си карам с нея, през няколко месеца техника ми я зарежда - 20 лева зарядката.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Acho в Jul 23, 2022, 15:31
Всеки един принтер се продава със стартерен консуматив. Ако е лазерен - старетерен картридж с тонер. Ако е мастилен - стартерна мастилница.

Ама това никой не го казва на клиента когато му се продава некав принтер. Че от завода си идва зареден на една трета. Е как защо ? За да може да се харчат после консумативите. Я тонер-касети, я мастилници.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: 4096bits в Jul 23, 2022, 18:11
Те и евтинко ги продават. Понякога твърде евтинко. А производителя си взима печалбата за принтера от главите и тонерите. Повечето хора, разбира се, не се замислят, че най-евтиното ще им излезе през носа.  ;D


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Nik123 в Jul 23, 2022, 19:35
Лазерен е моят в офиса, черно-бял. Но не мисля, че 500 кинта преди няколко години  е от най-евтините. Техникът му оправи стартерната глава де, направи я стандартна  ;D
Преди брадъра много назад във времето (повече от 10 години) имах един мастиленоструен лексмарк Z нещо си. Баси кучето беше това, разпробих му и цветната, и черната глава, зареждах го сам години наред, сменях му и дунапрените вътре в главата, два пъти бяха засъхвали главите от непечатане дълго време, след накисване в спирт пак тръгваха, накрая го изхвърлих, защото при едно изтърване на пода му се изпоначупиха пластмасариите, но работеше до последно.
Миналата година купих пак на същата марка евтин малък мастиленоструен, за вкъщи, цветен. Най-вече детето там като си прави проектите, да печата цветно. Като се изхабиха главите, по стар навик ги напълних (мастила колкото щеш из нета), да, ама дръжкиииииии... не печата. Зарових се в нета, "приятна" високотехнологична изненада- някакви еепроми на главите, да броят разпечатванията, мине ли определен брой- не ще, даже и да си му налял мастилото до гушата. Старият лексмарк нямаше такива "подобрения". Естествено, разни фирми са разработили едни "нещица"- устройства, на които слагаш главата и които нулират еепрома след като напълниш главата, но цената им колкото три такива евтини принтера и си струват, само ако си изкарваш хляба с тях. Нови глави, които са почти колкото целия принтер, ако искаш. Набутах го в един шкаф и толкоз.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 23, 2022, 20:09
За офиса миналата година купих един Brother HL-L2352DW. Успешно му инсталирах драйвъра и се радвах на желания от мен двустранен печат, при това ясен и чист, докато свърши тонера му. После се насочих към употребата на съвместимите тонер-касети, от които не останах никак доволен - дадох си само парите, а печаташе съвсем бледо, поради което отидох в един магазин и там напълниха главата. Печаташе малко по-ясно, но пак не се доближаваше дори до печата от оригиналния тонер. В крайна сметка, върнах старото куче HP LJ 1010, защото при него печатът от съвместимите глави винаги е бил чист, гладък и ясен. Е, не печата двустранно, но пък винаги е в готовност и веднага отпечатва, за разлика от Брадър-а, който трябва да събуждам, да го чакам да се приготви, защото "заспива", като се и изключва дори, ако не го събудя.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Naka в Jul 23, 2022, 21:04
за hp лазарните много съм пълнил глави, сменял съм барабани и блейдове и винаги е ставало. няколко пъти обаче ми бяха продали някакъв тонер, който въобще не ми хареса и печаташе бледо. с друг тонер нямаше проблеми.

обаче си карам на стари hp  модели и въобще не искам да ги знам новите глави с чипове и т н.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: Nik123 в Jul 23, 2022, 21:13
.. за разлика от Брадър-а, който трябва да събуждам, да го чакам да се приготви, защото "заспива", като се и изключва дори, ако не го събудя.

Да, има го тоя проблем. В уиндоуския софтуер на брадъра имаше май някаква опция да го изключваш това, но аз го ползвам под линукс и си заспива. При мен си печата така, както си печаташе и като нов, когато го купих, не знам какъв тонер му сипва техникът. Иначе си е кеф двустранния печат. Имаше някакъв трик, за едностранно печатащите принтери, правил съм го отдавна, но вече не помня детайлите. Можеше да му зададеш да печата през страница файла (нечетните), после едностранно отпечатаните листи, както са в пачка, ги тикваш с гърба нагоре в чекмеджето (но трябва да внимаваш с главата нагоре, или с краката нагоре, според принтера), после му задаваш само четните и обратен ред на печатане и ставаше двустранно в крайна сметка, но си беше голяма гимнастика.


Титла: Re: Постоянно търсене на скенер
Публикувано от: new_2k в Jul 23, 2022, 22:14
Е, аз съм нямал късмет с тоя, дето пълни главите, въпреки че му казах за бледия печат и той казва: "това е от мен, иди другаде, като не ти харесва".

Аз също съм пробвал варианта с четните и нечетните страници - работи, но се е случвало да "захапе" някой от обърнатите листи, след което издърпвам листа, който е намачкан или пък отварям принтера, който пък дава грешки, че не може да си завърши работата, трия му printer jobs-a, па то не вдява, та накрая го лекувам с бутона on/off. Затова - само едностранно с hp 1010.