Покажи Публикации - alabal
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 122 123 [124] 125 126
1846  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / NETWORK -: Nov 25, 2003, 02:50
GigaVolt, не се сърди ама откровено се забавлявах от отговора на mrvoland. Е, аз съм чел едно-две твои съобщения и ако съм запомнил правилно си със SuSE 9.0 и говориш за настройките на Yast.
Е, аз използвах SuSE 8.2, не съм и виждал 9, но предполагам, че не са правили радикални промени.
Първо за какво ти е expert configuration, какво настройваш? Второ, предполагам, че не си попълнил всички полета, които ти се отварят, като избереш expert, и при reboot yast възприема само единия адрес, както при обикновената настройка.
SuSE има много подробна документация за настройването на Network  - ако искаш подробности чети Administrator Guide ако не  - User Guide. Виж и какво ти е дал провайдъра какви цифрички и дали наистина ти са необходими експертни настройки.
1847  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / probs s xmms -: Nov 23, 2003, 22:22
Ще се помъча, въпреки че едва ли ще ти бъда полезен.
Дай малко повече информация - пробва ли да усилиш звука с alsamixer - ако си с алса, де. Ако не можеш да откриеш миксера пишеш в конзолата alsamixer и усилваш на макс.
Или можеш да използваш миксера на KDE, обаче сега не мога да си спомня как се казваше програмката (от няколко месеца съм на Gnome).
За това, че плей листа ти не мърда, пак ще предполагам само - xmms е на gtk, а не на qt. (Напоследък четох, че ще го направят на 2.* gtk, вместо оригиналния 1.2, но кога ще стане не е ясно.) Та може да имаш някакви проблеми с gtk. Пробвал ли си да преинсталираш xmms или да го обновиш с apt-get? Може и да помогне, ама може и нищо да не стане.
Ааа, и изчакай да кажат, че са оправили кракнатите сървъри, де.
1848  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / KDE slikbar -: Nov 22, 2003, 15:28
Братко,
прочети пак Readme фйла. И по-точно requirements, т.е. пакетите които трябва да инсталираш. Аз имах подобен проблем със Slickbar, защото не бях инсталирал PyKDE и май още някой и друг пакет (PyQt ако имаше такъв). За да ти работят нормално Slickbar и karamb-ite трябва да имаш тези нервни и глезливи пакети на Python, за предпочитане версия => 2.3.
Не се и съмнявам, че ги има като готови пакети за Slackware.

Или виж на този адрес за FAQ: http://slicker.sourceforge.net/faq.php
там има нещо интересно:
I got it running, but no/few cards show up.
First, check to make sure that there are several *.desktop files in "[kde-directory]/share/apps/slicker. If there are, try running "export KDEDIRS=$KDEDIRS:[kde-directory]" before you start Slicker.
1849  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / probs s xmms -: Nov 21, 2003, 03:41
Тъй като не си казал нищо повече си позволявам да преположа, че използваш KDE. aRts сървъра се управлява от Control Centre, Audio System. Виж дали си го пуснал, май казва че не може да стартира. Пише, че user-a, т.е. ти си задал handler - какво значи това не ми е ясно, но заради него можеш да пуснеш сървъра само като root и вероятно като друг юзър, ако имаш такъв. Виж в контролния център и го тествай.

Дано да свърши работа.

P.S.: Може и да ме лъже паметта, но си мисля, че четох някъде из някакво хау-то, че xmms като root е опасна работа. Но може и да бъркам, така че не си докарвай параноя по този случай.
1850  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / BG fonts pod GNOME - problem. -: Oct 12, 2003, 01:17
Аз поначало тръгнах да го инсталирам от X 4.3.0 барабар с предварително качени всички development пакети на тези които ти изброи (следвах указанията на сайта). Моите проблеми бяха свързани с ужасните пакети за питон, които ако се споменават някъде из документацията то е съвсем мимоходом, а те се оказаха изключително важни и изключително капризни.
1851  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / BG fonts pod GNOME - problem. -: Oct 11, 2003, 17:22
Значи, ако си инсалирал целия 2.4.0 има един пакет който имаше в заглавието нещо като ...chmap като го инсталираш ти излиза графична настройка на клавиатурата за уникод.

Аз пък имам друг проблем - скоро и аз минах на Gnome 2.4.0  (инсталирах го от tarball и беше страшна битка с Python 2.3.2, и всичките от серията 2.0.0 pygtk, gnome-python, pyorbit, gst-python и особено отвратителната библиотека libgnomeprint - изпокъса ми нервите) и не мога да се оправя с енкодинга. Искам да си настроя 1251. Инсталирах си bglinux и зададох 1251. Дали това е достатъчно.
Та къде са глобалните настройки на енкодинга и инсталирането на шрифтове само с fonconfig ли може да стане - няма ли нещо друго.

Всъщност, като изключим този малък уникод проблем съм много доволен.    '<img'>
1852  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / LAN pod SuSe 8.2 -: Oct 10, 2003, 17:12
Братко Гавраил, защо имаш само root user. Та това е абсурдно!!! Вземи си направи друг профил, така направо си просиш сам да си скапеш непоправимо системата, а и ако използваш интернет и имаш локална мрежа - даже и нещо още по-лошо - страхотна уязвимост на системата ти за атаки.
Преди да обясня какво мисля, че трябва да се направи само да кажа, че не съм сигурен дали root usera може да използва lisa или това е позволено да бъде направено само от другите профил, въпреки че се искат администраторски права за стартирането й. Това и на мен ми звучи доста идиотски, ако бъркам нека някой да ме поправи, но мисля че имах среща с една две такива програмки.

Не познавам тази Червена шапчица, нито съм използвал някоя от техните варианти на дистрибуция, но предполагам, че нещата са сходни.
Значи, konqueror е част от KDE и първом трябва да бъде инсталиран съответния пакет за съответния вариант на KDE (зависи кое използваш - 3.1.1, 3.1.2, 3.1.3 или нещо от алфите на 3.2). Та значи инсталваш kdenetwork3-lisa и после отиваш в KDE-> Control Center-> Network  и там трябва да видиш къде са нстройките на lisa. Настойваш ги (отдолу има едни бутончета на които пише Suggested Preferences или нещо в подобен стил, че правят предположения - натискаш ги и обикновенно предположенията им са точни) с параметрите на твоята мрежа и после пишеш в конзолата:
> su
/# lisa start
и работата трябва да стане. Това е просто метода да се настрои и стартира lisa демона в KDE, мисля че не зависи от вида дистрибуция.
Обаче ако си пуснал файър уол и на вътрешната мрежа - ще виждаш само твоя си компютър.

Аааа и друго - четох наскоро, че Linux Neighbourhood има проблеми със сигурността, така че го използвай внимателно, ако го използваш.
1853  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Пилотен проект за Българско Електронно Правителств -: Oct 03, 2003, 22:43
Бе то май е е е-, а XP-правителство.
Ма доколкото познавам хардуера на нашата администрация и за вин95 има място.
1854  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / LAN pod SuSe 8.2 -: Oct 03, 2003, 00:17
Поствай съобщенията които ти дава.
Може и да измислим нещо.
1855  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Пилотен проект за Българско Електронно Правителств -: Oct 01, 2003, 02:02
Това безумие е крайният резултат на един доста дълъг процес започнат още от предното правителство.
Доколкото съм запознат (може би не много добре) електронното правителство започна с доста странен набор от несвързани проекти за неговото изграждане (бяха взели всички налични разработки и ги бяха обединили). После излезе една ужасяващо обтекаема стратегия за е-Правителство и всичко живо се нахвърли да говори в нейните понятия - и правителствен и неправителствен сектор (обещания бюджет от ХХХ млн. лв беше сериозна примамка).
Ако обаче сравним предполагаемия бюджет от 150 млн. лв за 5-6 години (ако не се лъжа, то и да се лъжа не е проблем, защото едва ли някой точно може да каже колко точно пари са изхарчени до тук, колко ще бъдат изхарчени и как) и предлагания резултат в раздел "Услуги" то аджеба човек спокойно може да се запита какво върши администрацията под ръководството на специален министър толкова време и защо накрая трябва да се разчита на една стандартна система'<img'>!!!.
1856  Програмиране / Общ форум / Open Fest -: Oct 01, 2003, 01:43
Ще си позволя да не говоря по темата за опън феста, а само ще кажа, че прекалено крайните мнения са прекалено опасни. Аз съм на 30 години и въпреки това кънтъра ми е болна тема - това относно едното крайно мнение, което според мен ще загуби от своята привлекателност от търсенето на "чисти цели" - трябва да има забавление и нещо малко мръсничко - иначе е съмнително.
Прекрасната видеокарта за н-броя зелени гущери дали наистина е толкова добра за потребителя, след като поставя ограничения за нейното използване дори след като потребителя е придобил вещните права върху нея. Това относно другото мнение.
Иначе казано крайният романтизъм и крайният възглед за изгодата на потребителя нито могат да бъдат доказани, нито могат да намерят общ език.
1857  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / XFCE setup -: Sep 30, 2003, 03:27
Аз съм на SuSE 8.2 и също използвам готовите пакети - никакви проблеми при инсталцията и логването. Изпробвах XFce преди месец и от време на време го използвах (След ъпдейта не си спомням точната бета версия. Лично на мен ми допада малко повече Enlightenment) Значи за този месец около 10 дни съм бил на XFce - съгласен съм - никакви проблеми.
Обаче още с инсталирането на 4.0.0 стана пълен забив първо от стартирането на файл мениджъра. И после няколко поредни забива от Opera.
Та това предизвика моя въпрос по-горе. Иначе XFce си е красив, удобен и бърз.
1858  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / XFCE setup -: Sep 29, 2003, 22:28
Не знам как е при вас, но на мен 4.0.0 ми се струва по-бъгава от кандидатите. Всичко се инсталира нормално, включително всички плъгини, работи си бързо, но от време на време някой програми изключват.
Файл мениджъра е една странна машина и явно има нужда от сериозно дооправяне.
Някой има ли подобни проблеми?
1859  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / LAN pod SuSe 8.2 -: Sep 25, 2003, 23:56
Тъй като не си много изчерпателен, аз ще понапиша туй онуй.
Първо ти трябва Lisa daemon за да виждаш лан мрежата.
Трябва да видиш първо в YaST2 Install Sofware дали имаш инсталиран kdenetwork3-lisa - това най-лесно става като щракнеш на Filter и избереш Search а там в полето напишеш lisa.
Ето и част от техническата информация за пакета:

kdenetwork3-lisa - Network scanner daemon


LISA scans your network for active hosts and offered services. This services can be used in konqueror by using the URL "lan://localhost". You can set the variable USE_LISA to "server" in YaST sysconfig editor, if you want to offer this services to all your local clients.You need not an installed KDE for this package.

След това трябва да настроиш Lisa в Control Cenre->Internet&Network->Local Network с IP адреса и прочие настройки.

След което стартираш Lisa с
> su (Lisa иска администраторски права)
> lisa start
или
> lisa restart
в конзолата?
( След конфигурацията трябва да стартираш и Lisa, а горните две команди правят точно това.)
При всяко стартиране или рестартиране на системата трябва да го пишеш - не е автоматично.
1860  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / HELP ! -: Sep 25, 2003, 02:54
Тъй, що се отнася до еволюшън тя е част от разработката на Ximian.
Това е сайта където тази фирма нарича своите разработки ximian art: http://developer.ximian.com/themes/
Пожелавам ти успех с тях, аз нямах. Там на сайта има и някакви документи, но  не се споменава за твоя проблем - ето и адреса: http://www.ximian.com/support/manuals/evolution_14/book1.html.
За gaim -  ето и сайта им http://gaim.sourceforge.net/index.php?start=10&limit=5 там последната разработка е от края на май и е точно за Мандрейк. Теми за gaim има на http://gaim.sourceforge.net/themes.php
За възката виж този FAQ: I have a question about GTK1.2. на адрес : http://gaim.sourceforge.net/faq.php#q6
Май има някаква заигравка с версиите.
А също и  отговорите по долу в реазделите Using Gaim и Features - май ще са от помощ.
Страници: 1 ... 122 123 [124] 125 126