Покажи теми - sebastianz55
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Slack update -: Mar 20, 2004, 17:50
Сас Slackcheck си свалих необходимите пакети и с upgradepkg си ги ъпдейтнах.
1.Рестартирах, защото процесорът ми беше на 100% натоварване а според всички други информации от системата - не беше толкова натоварен....
Избирам от LILO да се пусне Слака, казва ми
Loading Slackware.....................
и заспива, черен екран.
2.Пуснах с буут дискета и се оказа, че нямам мрежа!
С netconfig не се оправи, всички демони уж работят, но аз не знам как да проверя (inetd е жив).
както проверих - системата не намира въобще лан картата...?
3.Звук нямам а като напиша alsamixer ми казва:
Цитат
alsamixer: function snd_ctl_open filed for default: no such device

а пък alsaconf ми връща, че нямам саунд карта...
От пръв поглед другото беше нормално, но най-вероятно още нещо ще изскочи.
Та тичам при вас за помощ ако може.
32  Хумор, сатира и забава / Хумор / смешко :) -: Mar 12, 2004, 20:16
http://download.bg/news_view.php?id=2797
33  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Byzantine OS  mouse = GNOME + mouse -: Mar 12, 2004, 20:04
Подариха ми едно списание на диска, към което имаше Линукс ОС базирана на Mozilla /или по точно външния и вид беше взет от нея/.Самата ОС беше доста скромна, но приятна за някои първични нужди.
Впечатлих се особено много обаче от мишката!Толкова добре настроено мишка на Линукс дистрибуция не бях срещал, все едно за мене беше правена.Потърсих из самата ОС /която е около 40MB лайв дистрибуция/, но не успях да намеря опциите за настройка за мишката а файловете, от която ОС-ма беше изградена не можеха да се отворят, така че да прочетеш нещо в тях, бяха компилирани по някакъв начин удобен и за нея.
Въпросът ми е:
има ли някой идея как мога да разбера какви са били настройките на мишката при Бизантин нея или да ми каже начин за финно настройване на мишка.Аз съм с ГНОМ на Слак 9.1 и това ми е едно от нещата, което ме дразни и праи систамата неудобна за ползване.Не мога да постигна желания резултат с туул-а на ГНОМ за настройка на мишката.Дори в КДЕ, където има по-големи възможностти за по финно настройвен отново не бях доволен.
Моля, помагайте.
34  Игри за Linux / Общ форум / Честито! -: Mar 09, 2004, 18:58
Честито Линукс геймъри, дойде и нашият час, настъпи и нашето време.Нека да ни е благословена от Tux новата секция, че да я напълним с много и полезна информация!
Let's play!
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / wine -: Mar 04, 2004, 11:44
борих се с wine  на Слак 9.0 и не успях, но сега на 9.1 трябва и ще успея ама малкопомогнете
изтеглих си пакет за моятат дистрибуция от linuxpackages
installpkg Wine-20040213-i686-S9.tgz
и после обаче това нещо не ще да работи...за пореден път
четох, че има и други начини да се компилира, на този пакет естенствено не е за тях....
ето какво ми дава и къде са някоя от файловете...иначе всичко се води ок
Цитат
root@sebastianz55:/mnt/hda1/Windows# wine NOTEPAD.EXE
wine: cannot open /root/.wine : No such file or directory
root@sebastianz55:/usr/bin# dir wine*
wine*         wineclipsrv*  winefile*      winemaker*     wineshelllink*
wineboot*     wineconsole*  wineg++@       winemine*      winewrap*
winebrowser*  winecpp@      winegcc*       winepath*
winebuild*    winedbg*      wine-kthread*  wine-pthread*
winecfg*      winedump*     winelauncher*  wineserver*
root@sebastianz55:/usr/bin# wine
wine: cannot open /root/.wine : No such file or directory
root@sebastianz55:/usr/bin# winelauncher
Wine called with no arguments.
Invoking /usr/bin/wine  ...
which: no winesetup in (/usr/bin:/usr/local/bin/../bin/../bin:/usr/local/sbin:/u                                            sr/sbin:/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/X11R6/bin:/usr/games:/opt/www/ht                                            dig/bin:/usr/lib/java/bin:/usr/lib/java/jre/bin:/opt/kde/bin:/usr/lib/qt-3.2.1/b                                            in:/usr/share/texmf/bin)


светнете ме къде бъркам, и явно проблема не е в пакета а в мене....
а за този winesetup  търсих и четох ама не успях да разбера какво е, къде е или от къде да го дръпна и да го сложа...
36  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / slack  9.1 GNOME 2.4 5 questions -: Feb 22, 2004, 21:33
вече съм горд собственик на Слак 9.1 благодарение на доставките '<img'> от ЛУГ БГ, но имам няколко въпроса:
1.Видеото ми е nVIDIA GF4 съмсем обикновеното изпълнение:
проблема е:
настройвом си честотата и другите опции и на двете ОС - икс пе и Слак да са ми еднакви за монитора, но като си наглася напримар Слак и след това като пусна икс пе-то екрана се измества в моя случай в ляво т.е. заминава настрани по хоризонталата, същото става ако е наместено за икс пе... някакви идеи как да се преборь, защото е дрязнещо всеки път да си играят с ръчните настройки при все, че и за двете ОС опциите за монитора са ми еднакви.Ползвам драйвера nv.
2.Махнах си от пакетите Mozilla 1.4 която върви с тази версия на слака и си сложих версия 1.6.Сега в гноме имам два браузера Galeоn и просто обикновен Web Browser, които не се пускат, като проверя защо се разбира, че търсят старата мозила.Сегашната е в /usr/local/mozilla
- тук също има странния проблем, че не мога да си пусна мозилата от конзолата с командата mozilla а трябва да пиша /usr/local/mozilla/mozilla - защо така?
идеи някакви по този мозилски въпрос?
3.Сложих си OpenOffice.org1.1.0 и просто не знам как да го пусна или да стартирам някое от приложенията му от конзолата (не се смеяте! много...).Я кажете как ще стане, че се рових ама никъде не успях да намеря - запазвам си правото да съм пропуснал някъде как става аджеба.
- искам да си добавя менюто на опен офис в гноми менюто, и да го ползвам както е при КДЕ - отиваш на иконата на офиса в менюто и си избираш кое приложение желаеш да пуснеш.
- Ники Антонов беше споменал, че Опен Офис има опция за бързо зареждане т.е. при стартирането на Х-а той си се зарежда и си стои в едно малко прозорче в менюто докато не извикаш някое приложение, нещо като tray manager.
как да станет тези неща с офиса?
4.Имам проблем със звука - просто го няма а никъде не ми дава събщение, че такъв няма или има проблем с него или саунд калтата.Разпозната ми е картата, имам ALSA драйвер, само synth and midi devices are not enabled in config (малко перафраза е това).
Пуснах си кнопикс 3.3 и той ми разпозна картата, сложи ми драйвера i810_audio и всичко беше ок?Не мога да се осъзная от къде идва проблема.При кнопикса съзрях sndconfig за настройване на саунд картата - дали има нещо такова и при Слак?
5. Последно.Това ми е стара болка.
Имам едно CD и една записвачка.Кнопикса ми ги разпозна и двете и ги предостави за ползване, тъй да се каже, но Слак, не ще въпреки, че съм му адднал опциите в fstab - каза ви, че няма директория cdrom1 (която специално направих) и до там?Да не би да трябва да се добави нещо в Лилото.
Отново казвам, че става въпрос за Слак 9.1и работна среда GNOME.
Благодаря за вниманието.
37  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / lynx - zabelejka / oplakvane / vapros -: Feb 14, 2004, 00:22
naloji mi se da browsvam s lynx
doidoh na saita i vsi4ki dumi na kirilitza izpisani v lynx na latinitza ima6ti v sbe si "a" se izpisvaha taka
Vr"zki ili V"prosi i otgovori - tova za6to e?
osven tova linkovete za puskane na tema i togovor ne se vijdat i saotvetno ne mogat da se polzvat - tova moje li niakak da se preodolee?
slack 9.0 - v protzes na update '<img'> bez kirilitza...
lynx 2.8.4rel.1
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / къде ми е Х-а? -: Feb 13, 2004, 00:13
Нещо не ми допадна РХ и преди минути си инсталирах обратно Слак 9.0.Всичко си протече ок, избрах си Гнома за дефаулт среда, пускам системата, пиша startx и нищо...екрана се изключва и толкоз.Викам си аз, я да видя сега какво става тука - съобщението за грешка беше - е не може да лоадне gnome icon?Казвам си с това ще се справя по късно, ще се прежаля да пипна КДЕ '<img'> е КДЕ ама не....и то същата работа - cannot connect to X server - гледам процесите, няма какво да му се бърка за Х-а, изключих всичките и пак черен екран.
Пак си казвам...добре я да видя другите - и те същата работа.
Изводи: Проблема не е от инсталацията, дисковете са същите както преди, избраните пакети също, само машината е друга с GeForce 64MB.
Може ли неща да не се погажда монитора, в смисъл честотите и той да не ги поддържа, въпреки, че не вярвам, защото по подразбиране е на най-ниските, така да се каже.
И сега аз ви питам, защо когато стартирам която и да е визуална среда екрана ми goes blank и на всичкото отгоре отива в stand by режим.А в процесите X-а си върви...
Идеи?
39  Хумор, сатира и забава / Хумор / за търсенето.... -: Feb 05, 2004, 23:33
това го срещах в един друг форум за графики и илюстрации, вижте тука:
http://www.thenewfoodlabel.com/signature.gif
40  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / FAQ -: Jan 23, 2004, 21:45
тук идват много нови хора напоследът което ме радва и питат за разни неща, който сме ги обсъждали, но те не знаят това - за това предлагам горе да бутоните по-точно до Помощ да сложим и един FAQ - там да съберем някои основни неща от сайта, от обсъждания, линкове по някои основни теми общо взето, и така ще бъдем в помощ на всички.Освен това ще може да се вмъкнат и някой полезни и насочващи документи за това какво е линукс и защо го има, каква му и структурата, как да се ползва '<img'> и т.н. - а така и статията на Ники ще намери място и потребителите ще имат начална култура за това как да питат, защото ние преди това прилежно ще сме се погрижили да им обясним, кое какво е и как действа и какво трябвада правят при някои основни проблеми.
Какво ще кажете за така синтезираната идея?
41  Хумор, сатира и забава / Хумор / ne6to staro, no..... -: Jan 13, 2004, 10:16
случайно търсих едно нещо а пък попаднах на това
http://www.dev-bg.com/article.php?sid=1184
42  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / xp,RH9 i GRUB -: Jan 08, 2004, 10:34
По стечение на празнични обстоятелства имам нова машина, която е с xp
имам си аз RH 9 -  и искам малко да поизоставя slack-a и да тествам него
предварително преди да съм омазал нещо искам да попитам, има ли някаква хитринка, че grub да не се кара с xp-to - което е без подложка от по стар win.
т.е къде да сложа груб-а?
------------
МНОГО СЕ ИЗВИНЯВАМ, че публикувах този въпрос тук - стана неволно.
Админи и потребители - ни ми се сърдете, моля ви.
Ако може я праместете, за където е...
43  Програмиране / Общ форум / Vesela Koleda i 6tasliva Nova godina -: Dec 24, 2003, 20:34
Скъпи приятели,
пожелавам на всички ви да сте живи здрави и упорити в живота, да постигате целите си и да успявата в начинанията си, пожелавам ви да не се отказвате и в най-трудните моменти и уверени и смели да продължавате напред.
А на любимият ни Open Source му пожелевам да продължава да бъде по-добрата алтернатива и да не се поддава на финикийските знаци, да остане чист и искрен, създаден със самоотвержен труд.
А на този форум мога да му пожелая все така добри администратори, които да го поддържат още много дълги години, за да ни радва и помага.
Весели празници!
44  Програмиране / Общ форум / Slackware upgrade -: Dec 14, 2003, 21:35
За да не се налага да си инсталирате наново Слак-а вижте тези две програми, които могат да го ъпгрейднат:
SlackCheck - тук
Slapt-get - тук
знаете ли ги? '<img'>
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / заместител на Wine? -: Dec 12, 2003, 21:41
Като погледна сега установявам, че съм свалил над 100MB пакети съдържащи wine, по някакъв начин...отделих повече от две седмици в опити да го инсталирам и да тръгне, но така и не се получи.Четох и препорчитах и така и никъде не стигнах до този опция ./tools/wineinstall /един от вариянтите, разбира се/, за това се предавам....
Поразтърсих се из интернет за заместител на wine, но единственото, което откривам е 30-дневата vmware, която е и виртуална машина....
-- Нуждая се от емулатор  за win на практика за три програми...
намерих и това:
Win4Lin by NeTraverse allows you to run a special version of Win98 in Linux. Compared to VMWare, this has the advantage that it's faster, but you still have the license fees.- но и той е платен.
Можете ли да ми препоръчате нещо безплатно?
-- Друг вариант е да се мъча до компилирам изходния код на wine.
-- А ако си сваля wineX и компилирам кода/нали само той e GPL/ ще мога ли да стъртирам същите програми каквото с wine /+поддръжката на directX за игрите на wineX/
споделете опита си....
Страници: 1 2 [3] 4 5