Покажи Публикации - zahari_bgr
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 10
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Aug 01, 2021, 01:15
4096bits, И други са се сещали за това, което предлагаш. Добавката AdNauseam клика по рекламите, които скрива, а добавката TrackMeNot наводнява търсачките с произволни данни.

Според мен това обаче не е добра идея, защото следенето на това кои страници си посетил си остава и рекламите се зареждат, макар да не се показват. Това харчи трафик и системни ресурси, както и дава възможност за зареждането на друг зловреден код. Като ги блокираш по всички начини - никакви заявки не се правят и нищо не се зарежда или изпълнява.

В чии списъци за следене се поставям, след като само аз, доставчика ми на Интернет или VPN и собственикът на сайта знаят, че съм го посещавал? Когато ги наводниш с боклучави данни, всички също ще разберат това и пак ще могат да те поставят в списък на подозрителни хора. Но те могат да развият и механизми, с които да отсеят плявата.

Ако много хора започнат да блокират рекламите и следенето - това също и даже вече има ефект. Разработват се anti-adblocker-и и anti-anti-adblocker-и. Големите новинарски и аналитични сайтове преминават към fremium модела.

Още утре мога да си поръчам Pixel 4a 5G или Pixel 5 и да му сложа GrapheneOS, с което да се отърва от следенето през мобилния телефон, но не ми се дават 950 или 1350 лева. Поради това, а и понеже ми трябва телефон с Dual SIM се оглеждам за нещо, на което мога да сложа LineageOS, с което да се отърва от Google на телефона си. Има карти от Open Street Map с OsmAnd и много възможности за ориентирана към поверителността електронна поща.

Но на мен това не ми е толкова голям проблем, защото през телефона си почти нищо не правя. Затова не съм се занимавал с начините за ограничаване там. Знам, че също мога да използвам hosts файл, както и че има защитни стени и програми за блокиране на микрофона, освен по време на обаждане. Аз имам много малко приложения и съм си сложил само един платен Malwarebytes. Много програми ти дават възможността и да си платиш и да махнеш рекламите.


jet, Аз ти говоря за блокиране на следенето на посещенията, профилирането и рекламите в Интернет, а ти ми говориш за кредити - кажи ми има ли общо? Какво общо имат кредитите и къде ги намеси? Какви коли, какви къщи, какви жени и деца? Обясни каква е връзката с онова, което аз пиша.

Когато изляза на улицата може да се спъна, да падна и да си разбия главата, или нещо да ми падне отгоре, може и да ме блъсне кола. Затова гледам къде вървя и се оглеждам като пресичам.
Това, което ти ми казваш с две думи е "Спри да се оглеждаш като пресичаш, защото ти така или иначе си безпомощен и нещо всеки момент може да ти падне на главата". Както и "Ти щом се оглеждаш - сигурно и не излизаш от къщи" или "Във вашето село сигурно нямате коли, щом излизаш от къщи.". Това представляват твоите коментари по темата със следенето.

Да кажем, че блокирам 99.99% от следенето, а ти ми казваш, че щом не блокирам и останалите 0.01%, то тогава не си заслужава да блокирам нищо - изобщо. Е, правилно ли е това? Ако не мога да избегна всичко, то трябва да поема всичко, което се хвърля срещу мен - без съпротива, така ли?

Аз не те карам ти да го правиш - ако искаш го прави. Много хора също като теб няма да правят нищо. Други може да възприемат моя подход или този на 4096bits. Защо си мислиш, че някои от тях дори вече не го правят - в по-малка или по-голяма степен? Това, че не се обаждат не значи нищо. Още повече, че сме във форум на потребители на Линукс, а не на фенове на Епъл или Майкрософт.

Какво искаш да ти бъде доказано? Аз ти дадох добавките, дадох ти домейните, дадох ти DNS-а - съмняваш се, че нещо от това ще работи ли? Всичко е с отворен код - докажи ти, че вътре има зловреден код. Сигурно ще ми кажеш, че и в програмите от хранилището на Fedora има зловреден код. Намери го и го посочи - друг човек не може да ти докаже, че няма.
32  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 31, 2021, 05:31
Говориш ми някакви общи приказки, които нямат каквото и да било общо с онова, което аз пиша. За теб съществуват само мултимилярдните международни корпорации.

Тези от тях, чиито услуги аз съм решил да ползвам, имат само данните, които аз съм преценил, че бих им дал. Извън техните услуги те не събират нищо от мен.

И още ще ги ограничавам вбъдеще, докато се освободя от техните услуги. Всеки може да го направи, ако положи достатъчни усилия.

Огромното мнозинство от нещата, които достъпвам в Интернет, нямат общо с тези корпорации. Във физическия свят те нямат достъп до мен, изобщо.

Селебрити за мен е мръсна дума. Интересувам се от сериозни неща и не гледам никакви влогърчета и инфлуенсърчета, а чета книги. Гледам и слушам предимно лекции и анализи - дори музика рядко си пускам.

Дори масовия потребител масово използва блокатори на реклама. Че това е сериозен проблем за събирачите на данни можеш да видиш дори само по реакциите им. И какво ще прави онзи, който ги купи, ако той после не може да достигне до теб и да си върне парите?

Борбата с рекламата започва още от появата на първите DVR. Хората си записват телевизионните предавания за да ги гледат на запис и да могат да превъртат рекламите.

Рано или късно и на Интернет рекламата ще и дойде края и ще се премине на платени абонаменти - както винаги трябваше да бъде. Много сайтове вече преминават към платени абонаменти, като ти дават известно количество безплатен материал.
33  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 31, 2021, 01:42
Много ясно - то има един момент, в който цената започва да изпреварва производителността. Например, 20% повишение в цената да ти даде само 10% повишение на производителността. Най-най-скъпите неща носят по-скоро газария - аз не съм фен на газарията. Но и не бих спестявал от нещо, което ще ползвам дълго време.

Контактите ми са в Google - признавам си. Обаче това, че аз и мой контакт сме гледали едно и също видео не значи нищо. Освен това не вярвам други сайтове, в които имам регистрация, да ми подават пощенския адрес към Google.

Може да имаш отделни регистрации за отделните устройства и никога да не ги смесваш и/или отделни регистрации за различните услуги от един и същи доставчик - примерно Google. Аз за това се замислих наскоро, но все още не го правя. Т. е. Youtube да ми е на отделен акаунт, примерно. Иначе каналите, за които съм абониран следя през RSS, а предложенията, които ми правят за видеа не съм забелязал да са базирани на нещо друго, освен текущото видео и каналите, за които съм абониран. Може би трябва да изтрия всички абонаменти и да ги гледам само през RSS клиента, но всъщност това са източниците, които аз съм избрал и посочил, че искам да гледам, така че нямам против те да ми предлагат материали от тях.

Импортирал съм си контактите веднъж във FaceBook и два пъти в Twitter. Другаде не помня. Сигурно ги пазят, макар да съм им казал да ги изтрият. FaceBook ги знаят така или иначе, защото тези хора са ми сред приятелите там. Но ние не говорим за контактите, а за следенето в мрежата.

Firefox ползвам от първата стабилна версия, защото беше по-лек от Opera, който ползвах тогава. NoScript ползвам от 2009 г. Контейнерите от около 1-2 години след като излязаха. Другит едобавки - по различно време през последните 5 години, да речем. Блокирането в hosts от няколко години. Не съм задължително от пионерите, но имам добър стаж.

Миналата или по-миналата година FaceBook пуснаха да можеш да си видиш какво са те следили извън FaceBook - за мен нямаше нищо. Имаше един момент, в който няколко месеца ползвах Chrome без добавки - тогава веднага видях как FaceBook ме следи по сайтовете, които посещавам, защото веднага промени нещата, които ми предлага. Разликата между това и преди това и след това е ясно забележима. Просто ти явно не ползваш контейнерите на Firefox. Има отделни добавки, които ти оправят Google, FaceBook, Amazon и Twitter - само тях да нацъкаш веднага ще видиш разликата.

Аз никога не съм ползвал Ad Blocker, защото от както инсталирах NoScript - почти не съм имал реклами в браузъра си. Само с тази добавка, ако разрешаваш скриптовете за отделните домейни един по един, можеш да разкараш рекламите, изобщо - те Ad Blocker-ите са базирани точно на нея. А от както им набих домейните в hosts - когато нещо не ми работи, разрешавам временно всичко за конкретния сайт и пак нямам реклами.

Влизам в някой форум или новинарски сайт, и какво? Сигурен съм, че Google, FaceBook, Amazon, Twitter и Microsoft нямат абсолютно никаква идея. Само конкретния сайт има идея и интернет доставчика ми. Ако нещо от тях случайно се зареди, то е в отделно пространство на паметта.

С Temporary Containers всяко зареждане на страница е в отделно пространство от паметта, без достъп до предишни зареждания, освен ако не съм му казал да се зарежда в точно определен контейнер с Multi-Account Containers.

С Linux и Firefoxс добавките човек може да се предпази от следенето в Интернет. Просто трябва да положи усилия да попрочете, накачи и конфигурира всичко, както и понякога да се бори с някой сайт, който няма да върви както трябва. Грешно е да се мисли, че каквото и да правиш - винаги ще те следят и нищо не можеш да направиш, и затова и дори да не се опитваш. Има много хора, които се борят срещу следенето и споделят знанията и инструментите си свободно в Интернет, и дори да не си най-големия специалист - с тяхна помощ можеш да направиш много. Аз вече изложих какво съм правил и правя - който иска да се убеди може да пробва.

Не е вярно, че повечето сайтове не работят без Javascript - много малко сайтове не работят въобще без Javascript, още по-малко сайтове не работят след като разрешиш основния им домейн в NoScript, най-много да трябва да разрешиш още един, максимум два домейна - в 1% от случаите, но нито един от тези, които ти всъщност нарочно не искаш. Библиотеките си ги зареждаш локално с Decentraleyes, както казах.

Ползвам DNS over HTTPS от https://libredns.gr/ от както разбрах за него преди няколко години. Преди това ползвах DNS на интернет доставчика си.

Сега... Ако някоя правителствена служба, като например полицията иска да разбере... Най-малкото трябва да отидат при интернет доставчика ми. Ако ползвам VPN - при VPN доставчика ми. Трябва да отидат при собственика на сайта или неговия хостинг доставчик. Ако искат да ме следят през TOR - трябва да започнат да ме дебнат и всичко да записват. Предишна история няма да могат да ми вземат, освен ако не проникнат в моя компютър. Ако някой похарчи толкова ресурси заради мен - халал да са му данните ми. Те могат да влязат и у нас или да ме причакат на улицата и да ме убият, и после да кажат, че съм оказал съпротива и съм представлявал заплаха. Това може да го направи и всеки, който ме нарочи, след което да избяга - да ме следи в Интернет обаче ще му е по-трудничко от това физически да се разправи с мен. Или да ме следи на 10 годишния ми хардуер, на който има само Линукс, след като премине и през рутера ми - това е прекалена параноя, която не се случва в действителност.
34  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 30, 2021, 22:47
А не може ли човек да желае просто компютъра му да върви бързо - дори да не натоварва компонентите? Както и да му служи за много години напред - както много пъти споменавам в тази тема. Струва си човек да вземе повече от колкото му е нужно в конкретния момент, защото винаги е по-скъпо да направиш 2 покупки вместо 1.

Освен това, освен игрите, графичната и видео обработката, 3D анимации, CAD/CAM,  също могат да се възползват докрай от възможностите на видео картата. Дори само да възпроизвеждаш видео - можеш да го правиш с по-голяма разделителна способност и повече кадри.

RAM ти трябва така или иначе за всичко. Защо да ползваш SWAP и да си забавяш системата?

Ако им блокираш домейните на следящите системи в hosts и разрешаваш Javascript само, когато е свързан с функционалността - нищо не могат да ти следят. Например, мен Google не ме знаят кои сайтове съм посещавал днес, камоли кои страници в тези сайтове. Все още им ползвам Youtube и GMAIL, но търсачката им не ползвам от 10 години.  Нито FaceBook (ако не съм последвал тяхна връзка), нито Amazon, Twitter, камоли пък Microsoft. Всеки сайт може да види само онова, което правя на неговата територия.

Разгледай добавките, които съм посочил. Примерно Decentraleyes зарежда локални копия на Javascript библиотеките, дори и сайта да е поискал някоя библиотека от хранилищата на Google. Disconnect се оправя с уиджетите по сайтовете, ако такива въобще се заредят - при мен не се зареждат. Контейнерите правят да изглежда така, че все едно само тази страница някога е била зареждана в този браузър. От самия Firefox може да удариш взимането на отпечатък, но Ghostery ти помага специфично за това. ClearURLs ти чисти адресите от проследяващите параметри... Допълнително се заблуждават като се сменя юзър агента постоянно, макар повечето вече да не го ползват.

На телефона не правя нищо - ползвам най-много Kindle, Twitter - за нотификациите, и Youtube - никога FaceBook. От телефона си отварям по една страница месечно - средно годишно с браузъра на DuckDuckGo. Искам Kindle за Линукс, но от Amazon не дават, иначе дори бих платил специално за да го ползвам.

IP адреса също могат да ти записват, но ако е динамичен - това не е надеждно. Освен това можеш да ползваш VPN или TOR.

Телевизия не гледам и около мен не се гледа. В някое заведение може да върви телевизия или радио, но тези работи все още не са стигнали до нас, за които се говори във видеото. И все пак е доста съмнително, дори да е възможно като технология. Те се опитаха същото нещо да го направят чрез Bluetooth, но не им се получи, защото хората не си го държат включен. Не знам дали нещо на телефона ми, което работи на заден план, би могло да хване такъв сигнал от околната среда. Т. е. ако аз не съм отворил нещо. Ако стане проблем - сигурен съм, че ще има и начин за неговото блокиране.

Американците са роби на някакви марки - дали ще са Мак Доналдс, Старбъгс, Майкрософт или Епъл... Онези ги дерат дори и без да ги следят. Продуктите на Googleсе ползват, защото са продукти на Google - примерно какви достойнства има един ChromeBook? И ако не бяха продукти на Google нито Android, нито Chrome щяха да навлязат толкова бързо и да имат такъв пазарен дял, нито GMail... Просто американците са абсолютни папагали, купуващи нещо само заради марката. И изобщо не забелязват как ги манипулират постоянно.
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Линукс за смартфон -: Jul 30, 2021, 20:18
Аз си търся телефон с 2 SIM карти, модел от последните 2-3 години - най-много, на който да сложа LineageOS и да се отърва изцяло от Google на телефона си, обаче няма такъв. Политиката на наследниците на Cyanogen да "вдъхват живот" на стари телефони, вместо да се концентрират върху портване за най-популярните модели е абсолютна глупост. Първо се самоубиха, продавайки се на Samsung, а сега и това. Обаче по-добри алтернативи за настоящия момент от тях не виждам за себе си.
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 30, 2021, 19:56
Направили са абсолютно аматьорската грешка, която мислех, че е възможна само за боклуци като Асус, Ацер и т.н., но не за наистина маркови машини. Под процесора са направили процепи отдолу.

Тези процепи са най-вероятно за да му набиваш въздушен поток с подложката отдолу.

Какво против имаш машините на Asus ? Освен това правят най-хубавите дъна.

Какво означава геймърски компютър? Това е просто евтин рекламен лозунг. Има се предвид компютър, на който могат да вървят ресурсоемки програми, а едни от най-ресурсоемките такива са игрите.

В действителност означава, че компютъра се възползва в най-голяма степен от моментното развитие на технологиите. Разполага с близки до пълните възможности на компонентите, а не орязани - както е при моделите от по-нисък клас.

Да, някои модели имат някакви абсолютно глупави простотийки, като споменатото диодно осветление, които да привличат разни тийнейджъри и непорастнали възрастни. Но няма нещо, което да прави един компютър специално за игри.

За какво ми е осветление на задната планка, когато компютъра еизключен? Да няма да го изключвам за да си включа някое от периферните устройства или външна памет?

А със следенето през браузъра можете да се разправите много лесно. Първо, като
блокирате всички домейни, асоциирани със следене и реклами през /etc/hosts. И после ползвате само Firefox с NoScript, Temporary Containers, Multi-Account Containers, Disconnect, Decentraleyes, HTTPS Everywhere, User-Agent Switcher, ClearURLs, Ghostery, Trace... Взаимствате някои настройки от Hardened Firefox или ползвате едно или няколко от другите ръководства за усилване на поверителността в Лисичия браузър и сте железни. Аз преди ползвах и firejail за да изолирам интернетските приложения от останалата система, обаче това им пречи и да си мятат линкове помежду си, и след една преинсталация ме домързя да го конфигурирам наново за да позволя онова, което искам, и го зарязах.

Шпионите, в които се логвам, съм ги изолирал всеки в отделен контейнер и имам още няколко контейнера за други сайтове, които се нуждаят  от записване на някаква информация в браузъра. Имам един профил във Firefox, в който отварям нещата, които не работят, дори след като съм им разрешил скриптовете и това е. Преди това за тази цел ползвах Chrome и после Chromium, но после се усетих и ги разкарах, като си сложих един Ungoogled Chromium (който в хранилищата на Fedora го има под името chromium-browser-privacy) и му сложих ръчно същите добавки, които ползвам във Firefox, но от тогава съм го пускал само веднъж (някои сайтове не работят във Firefox под Линукс, например web.skype.com).
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 29, 2021, 23:33
Спомням си едни бивши шефове. Като им предложихме да говорят с китайците да заменят в тулката на бормашините от петстотин вата с лагер и, че ако го направят, почти няма да идват за ремонт, не поискаха. Досвидяха им се тридесет цента повече върху цената.

Че защо? Те биха могли да вземат $3 или $30 повече от клиента за същата стока, ако я направят по-издръжлива. А може да се освободят и от някои работници, ако им се налага да извършват по-малко ремонти. Така ще спестят много повече от заплати.

Може би по-високият клас лаптопи са с по-добри вентилатори. На брат ми вентилатора си работи и не го е сменял, а неговият лаптоп грее доста повече, така че и вентилатора му работи повече и на по-високи обороти.

Спомням си, че Dell по едно време си бяха поставили за цел да направят наистина хубаво охлаждане за лаптопи. Повечето други под това разбират да не ти грее на ръцете, да не го усещаш - което не е същото. Acer (първия) и Asus (последния) са моите, на брат ми е Lenovo - с Dell не съм имал досег. На майка ми мисля, че пак купихме Asus, а тя си беше купила едно HP преди това, което също много грееше и нещо му изгоря.

На настолна дискретна видео карта ми е отказвал вентилатор - на процесор не е. На един приятел му беше отказал боксовия вентилатор на Core 2 Duo - какво е правил с него не знам, но около 10 години беше работил.

Един друг приятел имаше лаптоп Toshiba, с който беше карал много дълго време, и накрая нещо се беше разтопило даже, но не помня какви бяха детайлите, защото беше преди много години. Той обаче успя да го оправи, значи пак не е било смъртоносно. :D

Най-добре е настолната машина - и откъм охлаждане и откъм производителност и откъм ъпгрейди, което значи и дълъг живот. Първия ми LCD монитор също работи след 14 години и брат ми дори в момента го ползва като втори монитор. Но ако пътуваш - няма как да си разнасяш настолния компютър.
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 28, 2021, 17:45
Най-лошото нещо при лаптопите е охлаждането. И колкото по-тънки стават - толкова по-зле става. Неадекватното охлаждане не само понижава производителността, но и скапва компонентите.

Дори човек да не усеща топлината, охладителната подложка е задължителна, ако иска лаптопа му да изкара дълго време. Дори аз бих препоръчал заедно с новия лаптоп да се закупи и нов резервен вентилатор.

Вентилаторите и на двата лаптопа, които съм имал, спряха да работят след около 5-6 години. Първата охладителна подложка си купих когато започна да се скапва вентилатора на първия ми лаптоп. Когато остана само на нея и не можах да му намеря вентилатор, след известно време нещо изгоря или се разтопи, и така приключи живота си. На този, който ползвам сега, успях да му намеря вентилатор и нищо досега не ми е изгаряло.

Едно от предимствата на SSD пред HDD, освен по-високите скорости е и много по-ниската електрическа консумация и съответно - отделяна топлина. Много асемблатори именно за това започнаха да ги окомплектоват в своите лаптопи.

Веднъж му сменях клавиатурата, защото стана инцидент. В момента на клавиатурата ми липсва клавиша стрелка нагоре, но всички други клавиши си работят добре. Мога да ползвам и външна клавиатура.

Другия му проблем е прекъснат кабел на монитора, в следствие на което прави контакт само в определено положение. Не можах да му намеря друг кабел, макар за по-новите с 1-2 години модели от същата серия да имаше в eBay за по 10 евро. Мога да ползвам и външен монитор.

Батерията ми издържа горе-долу половината време от първоначалното, но това е почти сигурно, че е защото не съм я разреждал и зареждал много пъти. На първия ми лаптоп обаче почти тотално се скапа за почти двойно по-малко време, което аз мога да отдам само на топлината, защото поведението на употреба си беше същото.

Не ми липсва това, че не мога да си сменя процесора и/или видео картата - те са ми половината от цената и в такъв случай по-скоро бих си купил нов лаптоп. Огромното мнозинство от хората изглежда мислят така и затова никой не слага сокети за тях - ако имаше значително търсене, всеки щеше да го прави за да вземе част от този пазар.

Недостатък е единствено, че не можеш да си асемблираш лаптопа сам, както можеш да направиш с настолната машина. Но пък има голямо разнообразие от модели и техните вариации, което ти позволява да си избереш онова, което искаш.
39  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 26, 2021, 14:25
Microsoft си признават, че хардуерните ограничения не са свързани с някакви програмни ограничения, поне не и в този момент:
Цитат
“We know it sucks that some aren’t going to be eligible for Windows 11, but the great thing to remember is the reason we’re doing [this] is to keep to devices more productive and [ensure that they have] security than ever before so they can stay protected in this new workforce,” Microsoft said.

...

“We don’t want all of the admins or all of the consumers out there to have to constantly be thinking [about compatibility],” Microsoft officials said. “What we’ve actually done is bring some of that enforcement inbox so rather than you having to even think about it, your device will actually be able to determine by itself before ever being offered [Windows 11] and wasting that download”.

...

“Group policy will not enable you to get around the hardware enforcement for Windows 11. We will block you from upgrading your device to an unsupported state since we really want to make sure that your devices stay supported and secure,” the company clarified.

Чака ги голяма изненада, когато потребителите откажат да си обновят хардуера. На Windows 10 му трябваха 6 години да достигне 75% от Windows инсталациите, но Windows 11 може и да го бие - в обратен смисъл, или поне да му изравни постижението. Освен, ако Microsoft не направят някаква мръсотия след 4 години, когато изтече поддръжката на Windows 10 - както накрая на поддръжката на Windows XP доста потребители започнаха да изпитват забавяния след инсталирането на някои ъпдейти.

Аз бих заложил за 50% пазарен дял на Windows 11 в края на 2025 г., 33% за Windows 10 и 17% за Windows 7 и 8/8.1. Техния план явно е да накарат всички да обновят до Windows 11 до тогава, но няма да им се получи и този път. До края на 2027 г. може и да го направят.


... просто хората искат да изоставят някои неща, например Експлодера и рендърския енджин. Затова решават да повишат номера на основната версия.

"От 17 август 2021 г. приложенията и услугите от Microsoft Office 365 вече няма да поддържат Internet Explorer и потребителите може да изпитат влошено изживяване или да не могат да използват тези приложения или услуги."

Не помня дали някой спомена премахването на Skype и замяната му с Teams. Само го съсипаха този Skype - от peer-to-peer го направиха централизиран и сега има 40-60 милиона активни потребители или нещо от този род.
40  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 21, 2021, 01:31
След 5 г. пецален.

Не знам какво значи тази дума. Печалба ли? И защо да не си купят нов хардуер тогава, като просто си приберат печалбата, която Microsoft така щедро са им предоставили, и да ги оставят тях без печалба?

Иначе, преди няколко години аз също смятах, че Уеб ще замени абсолютно всичко. И уеб в огромна степен още тогава беше заменил огромната част от нещата. Обаче не виждам от тогава да има по-сериозно движение в тази посока.

Ще трябват нови стандарти - HTML 6, css 4, ECMAScript 13, 14, 15, Web Assembly... Нови транспортни протоколи.  Присъщите на средата програми ще са винаги по-доброто нещо, но разликата трябва да стане пренебрежима, а аз това в момента не го виждам.

Браузърите също трябва да се подобрят. Не може един браузър да ти яде повече ресурси, от колкото всичко останало, заедно с операционната система, и то при положение, че не се изпълнява нищо в него.

Транспортната инфраструктура също трябва да се развие. Ние сега си мислим, че имаме повече, от колкото някога бихме могли да желаем, обаче ако се премине изцяло на междумашинна комуникация - би било крайно недостатъчно.

Все още съм сигурен, че нещата ще вървят в тази посока, но и на това сега бих му дал поне едно 10 години.

Оптимистично съм настроен към хардуера, т. е. преминаване на размера на елементите <= 1 nm. Което, както и до сега, ще ни позволи да поддържаме същото и по-голямо ниво на производителност при намалена електрическа консумация.

Истинската забава ще настъпи, когато физическите лимити наистина бъдат достигнати, и единствената оптимизация може да бъде софтуерна. Мобилните устройства допринесоха страшно много за това през последните 10 години с ограниченото си захранване, но мобилните устройства все още продължават да имат несравнимо по-малка производителност.

Apple ще помогне на ARM да се развие допълнително, но не е ясно какви са лимитите. Някой може и да изкара нещо друго, което никой сега не може да си представи. Вероятно борбата между Intel и AMD по някое време ще утихне, за да се възобнови отново години след това. Спомням си, че имаше новини за някакво завръщане на VIA, а и руснаци, китайци - все още дори не са навлезли, реално. Не, че им залагам каквито и да е било надежди.
41  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 20, 2021, 16:02
Виж какво е положението при браузърите. Chrome води с над 60%, Edge се бори с Safari и Firefox с около по 8% всеки, Opera има около 3%, а всички останали са в рамките на статистическата грешка. При мобилните устройства пак Chrome води с подобен процент, но Safari този път е пред всички останали, Opera е малко по-добре, Firefox се бори да не изпадне въобще, а Edge почти го няма. Там се появява и браузъра на Samsung, който без да го проверявам бих заложил, че използва Google-ския енджин (както и мобилния Edge от самото начало).

Microsoft какво направиха? Първо се опитаха да разработят нов рендеринг енджин. Пробваха за около 5 години, обаче не им се получиха нещата и продължиха да изпадат. След което последваха Opera и преминаха на Chromium. Само Mozilla продължават да поддържат собствения Gecko енджин.

Защо изоставиха Internet Explorer? Искаха да се отърват от 20-годишното наследство, защото поддръжката на съвместимост взе много да им пречи. Но трябваше да продължат да го включват заради стари клиенти, и чак сега в Windows 11 тотално ще го премахнат.

Ако Microsoft решат да изоставят NT и да преминат на Линукс или нещо друго, историята ще е нещо подобно. Трябва пазарният им дял драстично да падне и/или да искат да се отърват от старите зависимости.

Обаче тук инвестицията, която ще трябва да направят, е много порядъци по-голяма. Ще трябва да пренаписват абсолютно всичко. Това, че са портнали някои програми за Линукс може да се каже, че е някакво начало, но това е много малка част от софтуера им. Ами драйвърите?

Най-вероятно ще им отнеме повече от десетилетие и ще глътне десетки милиарди долари. Защо да го правят - за да предадат всичко на Линукс?

В същото време Google вече 6 години разработват собствената Fuchsia операционна система и вече започнаха да заменят Линукс в първото поколение  Nest Hub (smart home devices), като идеята е да замени Линукс навсякъде - включително в Android, за който разработват слой за съвместимост със старите приложения - както казваш. И една от причините е точно това, което казваш - ужасния процес на обновяване, но в Android.

Обновяванията на Windows въобще не са толкова зле, както в Android. И ако Microsoft минат на Линукс, дали няма да имат същите проблеми, както Google? Да, обновяването при десктоп няма нищо общо с обновяването при мобилните устройства, и Линукс дистрибуциите се справят много по-добре, обаче като натрупаш отгоре една камара частен код и нещата може би стават различни.

И този слой за съвместимост дали ще е приблизително толкова добър, колкото оригинала? За WSL се чуват хубави неща, но едва ли е като Линукс инсталацията ми. Ако трябва да направят обратното върху Линукс дали ще стане по същия начин? Предстои да видим какво са направили Google в Android с Fuchsia. Нашите вече повече от 20 години се мъчат с WINE и ReactOSи не могат да го докарат - вярно, че правят обратно инжинерство и нямат нито ресурсите, нито изходния код, и все пак се справят доста впечатляващо.

Microsoft си имат Windows Package Manager, както и магазин за приложения. Сега ще предлагат и Android приложения, но от магазина на Amazon, защото Google ги прецакаха, като обявиха, че сменят пакетната си система. Предстои да видим как са направили поддръжката на Android приложения в Windows. Google пуснаха такава за Линукс, но я спряха заради Oracle и сега е налична само в ChromeOS.

Също е възможно Google да замени изцяло Java с Kotlin в Fuchsia - предстои да видим.  Microsoft си държат на .NET и C# - поне аз не съм чул нещо друго. Разработчиците на Линукс програми сега са се запалили по Rust. Apple замениха Objective C с Swift и сега си имат него. Javascript навлиза навсякъде, имаме и Python. C++ ще съществува вечно.

Според мен през следващите 10 години ще имаме по-голямо разнообразие спрямо предходните 10, също както през предходните 10 имахме по-голямо разнообразие от десетилетието преди тях. Тогава много играчи от 1990-те и преди това изпаднаха, но ще се появят нови и старите ще променят парадигмите си. Закона на Мур продължава и ще продължи повече, от колкото се предвиждаше преди.
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 20, 2021, 05:10
Ами как ще тестваш / разработваш за контейнери ако нямаш Линукс на десктоп-а - WSL.

"However, since WSL 2 now runs on a Linux kernel with full system call capacity, Docker can fully run in WSL 2. This means that Linux containers can run natively without emulation, resulting in better performance and interoperability between your Windows and Linux tools."


А десктоп линукс от МС ще има да почакаш - това няма да се случи.

Не съм казал нищо за десктоп Линукс от МС. Имаше време, когато се развличах с идеята, но едва ли ще стане в обозримото бъдеще. Някой ден, ако Линукс на десктоп достигне 60% пазарен дял, а Windows падне на 20% - тогава може.
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 20, 2021, 02:13
Самоче Майкрософт обясниха, че причината да поддържат/развиват Линукс в техния облак е, че "Клиентите го искат" иначе облакът им ще пустее.

В моя коментар говоря само и единствено за клиентски машини - desktop/laptop/workstation, с изключение на последното изречение. За последното изречение причината е това, което ти казваш.

Но като нищо някой може и да използва WSL и на Windows сървъри. Във въпросното последно изречение обаче имах предвид по-скоро Линукс дистрибуцията им и портовете на техни програми на Линукс преди това.
44  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 19, 2021, 19:35
Междувременно, използването на WSL става все по-лесно.

От една страна, оригиналната идея на WSL беше да накара програмистите да изоставят Линукс, давайки им възможност да правят абсолютно същото, което правят под Линукс, но под Windows.

Чудя се обаче дали това не може да доведе и до един друг ефект - програмистите да започнат да пишат все повече програми за Линукс, с цел да покрият едновременно както Линукс, така и Windows.

Колкото повече Windows потребители използват Линукс програми, толкова по-голяма става вероятността някои от тях да изоставят Windows и да преминат на Линукс  за да получат повече сигурност, поверителност, стабилност и производителност.

Спомнете си защо Линус не иска WINE или друга Windows поддръжка в Линукс ядрото: Хората ще започнат да ползват масово Windows програми и това ще навреди на разработката на Линукс програми, както и това, което казах по-горе, но с обратен знак.

Доста вероятно е според мен М$ да си вкарват голям автогол с поддръжката на Линукс в Windows в дългосрочен план.

Също и при сървърите - защо хората да разработват сървърни Windows програми, след като самите М$ прегръщат Линукс?
45  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 17, 2021, 19:34
Та трябваше да се режат разходи, а най-лесните за махане са разходите за кабелна телевизия и достъп до Интернет. Без тези неща си може. Та така.

Нямаш доставчик на Интернет, който да ти го предлага самостоятелно  - без кабелна телевизия, на цена близка до тази на интернета на мобилния оператор, така ли? Аз също нямам кабелна телевизия , защото не гледам телевизия, но по-скоро бих се отказал от 10 хляба месечно, от колкото от Интернет. Защо не стана един Интернет доставчик - щеше да си имаш Интернет и даже да изкарваш пари от него. :P
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 10