Покажи Публикации - new_2k
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 8
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Преоразмеряване на дял -: Aug 17, 2022, 19:17
При разглеждане на едно дело кликнах от любопитство на една молба, подадена от мен до съда по ел.път, подписана с ел.подпис. В един файл бяха качени не само молбата като ел.образ, но и нейната разпечатка, сложен вх.номер, сканирана; разпечатана снимка на страницата от ел.пощата и сканирана; сканирана разпечатка на документ от програма, която показва данни за ел.подписа ми - всичко това е подписано от поне 5 човека - приел, разпечатал, проверил, администратор и още някой имаше.

Да, системата за ел.дела е удобен вариант, когато имам дело в друг град или просто исках да не ходя в съда по време на пландемията, защото трябваше да нося парцала на муцуната.
Обаче, ако всички документи са качени. Имал съм случай с един социален доклад, който го качиха след като свърши делото.
Да не говорим за случай от последните дни - връчиха ми по ел.път решението по делото и след 10 деня ми го донесоха и на хартиен носител. Сега чакат да изтече срокът от второто връчване.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Преоразмеряване на дял -: Aug 17, 2022, 17:17
Хм, нямах куража да направя и аз така, но щом казваш, че минава, значи и аз ще пробвам.
Хайде, чао засега, край на работния ден!
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Преоразмеряване на дял -: Aug 17, 2022, 17:08
Е, как каква?! Онази от сайта им, а именно:
Програмни продукти за обхващане на данни от декларация обр. № 1, обр. №3, обр. № 6 и генериране на данни за плащания от осигурителните каси

https://nra.bg/wps/portal/nra/Programni-produkti/Programni-produkti-za-obhvashtane0-na-danni-ot-deklaracii-ob1-ob3-ob6

Програмката генерира текстовото файлче, което се запазва и после се прикачва в сайта на НАП при подаване на декларацията. Ти ползваш явно някакво веднъж генерирано с нея файлче и после правиш промени в него, така ли?
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Преоразмеряване на дял -: Aug 17, 2022, 17:00
Аз лично не съм ползвал тези пдф формуляри, защото не ми се е налагало. Ако опра до тях, ще ползвам лаптопа с уин 7, който държа за случаи на тотална несъвместимост.
Такъв пример е програмката на НАП-а за подаване на декларации образец 1 и 6, за която преди години много нерви и време изхабих да я подкарам под Линукс, но за съжаление не успях.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Преоразмеряване на дял -: Aug 17, 2022, 16:45
Аз ги отварям с Okular - вади всичките страници.
Първият път, като си исках сканирано копие на дело от съда, и аз така се изложих- звънях да питам що е сканирана само първата страница  ;D ;D После пробвах това-онова и видях, че окуляра ги отваря нормално за четене.

Благодаря, колега!
Преди време съм ползвал Okular за .pdf, но не съм знаел, че отваря .tiff, защото мислех,  че това е формат за картинки. В Linux Mint .tiff се отваря по подразбиране с Xviewer, но е една страница, затова сега пробвах алтернативата на Okular - Xreader, с който отварям .pdf, като вече виждам всички страници от .tiff файла. Инак в съда качват в който формат им дойде на ума - виждал съм .pdf, .tiff, .doc/x.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Преоразмеряване на дял -: Aug 17, 2022, 09:27
Да се включа и аз малко извън темата за .pdf, да попитам с какво отваряте файлове с разширение .tiff ?
Онзи ден в едно ел.дело имаше качени файлове в този формат. Отвори се само една страница и аз взех, че се обадих в съда, та попитах, да не би да са пропуснали да качат и другите страници. Казаха, че страниците са 7 и ме попитаха с каква програма го отварям. Веднага загрях, че проблемът е в моя телевизор. После отворих файла с Gimp и действително видях, че са 7 страници, но пишеше, че са слоеве, излязоха разни опции за импортиране, редакция, а на мен ми трябва само за преглед.
Т.е. няма ли нещо по-просто и прегледно?
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Aug 16, 2022, 16:30
В един блог, под една статия имаше два линка на видеоклипове - пророчески, първият от 1989 г., а вторият от 1990 г.

https://www.youtube.com/watch?v=PlSumHg-py8

https://www.youtube.com/watch?v=zZdZP-iZDhs
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Aug 16, 2022, 15:46
Благодаря на Radoshow за дадените от него насоки и един ден може и да ги приложа, но едва ли ще е скоро, защото офисният ми компютър е настроен да работи с подписа без opensc-pkcs11.so. Т.е. ще следвам принципа - "Щом нещо работи, не го пипай". Но пък за другите, които попаднат на тази тема, поне ще имат избор от работещи указания.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Aug 15, 2022, 18:48
До: 4096bits

Наративът се променя и те просто го следват, независимо какво са прокламирали вчера.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Aug 15, 2022, 10:53
Е, не може всичко да отпадне изведнъж. Не е изгодно, все пак.

А що се отнася до достоверността на статията, тази новина излиза в много други сайтове - npr, nbcnews и др.п., които аз не чета, а само ги привеждам като пример, че излиза тази информация и там, а не да речем в т.нар. конспиративни сайтове.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Aug 14, 2022, 22:47
Имаме новина! Промяна в курса на пландемията - нови насоки (в добра посока)!

https://www.cbsnews.com/news/cdc-covid-19-guidelines-updated-recommendations/



12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 23, 2022, 22:14
Е, аз съм нямал късмет с тоя, дето пълни главите, въпреки че му казах за бледия печат и той казва: "това е от мен, иди другаде, като не ти харесва".

Аз също съм пробвал варианта с четните и нечетните страници - работи, но се е случвало да "захапе" някой от обърнатите листи, след което издърпвам листа, който е намачкан или пък отварям принтера, който пък дава грешки, че не може да си завърши работата, трия му printer jobs-a, па то не вдява, та накрая го лекувам с бутона on/off. Затова - само едностранно с hp 1010.
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 23, 2022, 20:09
За офиса миналата година купих един Brother HL-L2352DW. Успешно му инсталирах драйвъра и се радвах на желания от мен двустранен печат, при това ясен и чист, докато свърши тонера му. После се насочих към употребата на съвместимите тонер-касети, от които не останах никак доволен - дадох си само парите, а печаташе съвсем бледо, поради което отидох в един магазин и там напълниха главата. Печаташе малко по-ясно, но пак не се доближаваше дори до печата от оригиналния тонер. В крайна сметка, върнах старото куче HP LJ 1010, защото при него печатът от съвместимите глави винаги е бил чист, гладък и ясен. Е, не печата двустранно, но пък винаги е в готовност и веднага отпечатва, за разлика от Брадър-а, който трябва да събуждам, да го чакам да се приготви, защото "заспива", като се и изключва дори, ако не го събудя.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jul 23, 2022, 14:20
За сведение, посочената от колегата Хаджийски библиотека opencs-pkcs11.so не работи при издаден от Stampit подпис - той си сака фирмената, поради което от сайта им аз изтеглям "Charismathics - софтуер за управление на смарт карти", в който има папка PKCS11_Library_64Bit, която пък съдържа файла libcmP11.so, след което го слагам в домашната папка и го избирам в BISS на B-trust.
15  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Постоянно търсене на скенер -: Jul 23, 2022, 13:54
Книжката не я пазя, по обясними причини. Спомням си само, че пишеше "your device may be locked". На Lide 100 нямаше такъв ключ и ако не бях разгледал книжката, никога нямаше да се сетя, че това е причината. Оттогава насам винаги чета инструкциите на всяка закупена стока, дори да нямам проблем с нея.
Страници: [1] 2 3 ... 8