Покажи Публикации - new_2k
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
46  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Java plugin not working -: Apr 22, 2019, 17:44
Моите уважения и благодарности към потребителя go_fire за мнението му, което ме насочи да направя следното. Прибрах се вкъщи и на домашния компютър, на който съм с MX Linux 18.2, инсталирах Java от хранилищата - оказа се 8-ма версия. При проверка със сайта на Търговския регистър, веднага проработи.
А на Linux Mint 19.1 инсталирах май чрез ppa, не си спомням точно, но както и да не е било, инсталирала се е по-висока версия, която не ми е идвало на ума, че няма да работи с Търговския регистър.

P.S. Защо обаче Java plugin изобщо не иска да се зареди в Pale Moon, както съм описал в темата?
47  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Java plugin not working -: Apr 22, 2019, 15:55
Здравейте!
Днес, 22.04.2019 г., се натъкнах на проблем с java plugin, който не откривам в браузъра Pale moon. До миналата седмица всичко работеше без проблем. Трябва ми за работа с Търговския регистър.

Информация от системата ми за java:
java -version
openjdk version "11.0.2" 2019-01-15
OpenJDK Runtime Environment (build 11.0.2+9-Ubuntu-3ubuntu118.04.3)
OpenJDK 64-Bit Server VM (build 11.0.2+9-Ubuntu-3ubuntu118.04.3, mixed mode, sharing)

ls -al /usr/lib/mozilla/plugins
общо 8
drwxr-xr-x 2 root root 4096 апр 22 12:20 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 дек 20 12:41 ..
lrwxrwxrwx 1 root root   37 апр 12 09:08 flashplugin-alternative.so -> /etc/alternatives/mozilla-flashplugin
lrwxrwxrwx 1 root root   52 апр 22 12:20 libnpjp2.so -> /usr/lib/java/jdk1.8.0_121/jre/lib/amd64/libnpjp2.so

failed to create symbolic link '/usr/lib/mozilla/plugins/libnpjp2.so': Файлът съществува

Обаче:

Последвай връзката до оригиналния файл, към който сочи
/usr/lib/java/jdk1.8.0_121/jre/lib/amd64/libnpjp2.so
не може да бъде открит

Някакви идеи?
48  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Електронен подпис - подписване в браузър -: Jan 05, 2019, 23:17
Аз, който започнах темата, стигам до извода, че от практическа гледна точка, конкретно за Кадастъра, ще бъде най-добре да заявявам услугите по интернет и да получавам готовите документи на гише. Така ще спестя поне ходенето и чакането за подаване на място.

Благодаря за мненията по темата!
Поздрави!
49  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Електронен подпис - подписване в браузър -: Jan 05, 2019, 00:52
Ще ползвам услугите на Агенция по геодезия, картография и кадастър - Електронно подписване на файл на заявление. Файлът се записва на компютъра във формат .xml

Ето защо ме интересува кой софтуер от предлаганите от фирмите доставчици осъществява безпроблемно електронното подписване под Линукс.
50  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Електронен подпис - подписване в браузър -: Jan 04, 2019, 12:08
Здравейте! ЧНГ и от мен!

Изчетох темите за ползването на електронен подпис под Линукс, защото имам намерение да закупя такъв, за да подписвам документи.

При избора на доставчик видях, че B-Trust предлагат т.нар. BISS - локална услуга за подписване в браузер. Информация от техния сайт на адрес:

https://www.b-trust.org/bg/elektronni-podpisi/softuer-za-podpisvane-i-pomoshtni-programi

BISS (Browser Independent Signing Service) е софтуер за подписване с Квалифициран Електронен Подпис (КЕП) при извършване на операции в Интернет браузъра. Използва технология, която позволява локално полагане на електронен подпис без използване на активна компонента. Голямо предимство при използването на BISS е независимост от използвания браузър и неговите ограничения или невъзможност за поддръжка на Java аплети или ActiveX контроли.

Та, въпросът ми е дали някой ползва това приложение, да сподели мнение.
Питам, защото съм се насочил към предлаганото от Infonotary десктоп приложение за подписване на документи.

51  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи -: Jul 23, 2018, 00:12
Черната лента продължава да излиза.
Изведнъж се сетих да провам с Vuescan и всичко беше ОК.
Някой може да каже, че това е лесният, нетипичен за Линукс, вариант, при който проблемът се разреши по уиндоуския начин, ако мога така да се изразя, а именно: чрез независима от операционната система и драйвъри програма.
 
Както и да е. Въпреки някои несгоди при използването на Линукс, аз не съм мислел да се върна към онази ОС, а ще продължавам да свиквам с това, което се предлага от и за Линукс.

52  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи -: Jul 20, 2018, 10:34
Да кажа и аз нещо. По-нагоре в темата някой посочи, че скенерът "тръгнал" на Stretch. Добре, че е тръгнал. А вижте при Linux Mint 19 какъв проблем се появи със скенер Canon Lide 200 - дебела черна лента по средата дори при сканиране на празна страница. Оказа се, че и други са имали този проблем:
https://askubuntu.com/questions/996666/canon-canoscan-lide-200-scans-with-a-black-bar

Последвах препратките и прочетох следното: "this bug is caused by the new ibsane1 1.0.27-1~experimental packages. Предлага се връщане към по-стара версия на пакета.

P.S. Опитах, разбира се, но като заваляха едни редове в командния ред, та не спират. По-късно ще пиша за резултата - дали е изчезнала черната линия при сканиране.

53  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи -: Jul 15, 2018, 21:40
Избраният от мен модел скенер ще се използва за сканиране на документи. Качество не се търси кой знае какво, но все пак благодаря за предложените и други модели от същата марка, които са с по-висока цена.

P.S. Ще ме прощавате, че се включвам в темата без активно да участвам в дискусията, защото нямам задълбочени познания - аз съм обикновен потребител на потребителска техника, поради което нямам по-големи очаквания за техниката от тези да ми върши работа и да е сравнително надеждна, и това е достатъчно, за да съм доволен като потребител.
54  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи -: Jul 12, 2018, 22:35
Благодаря Ви, че чрез Вас открих Еpson и си харесах най-обикновен, за домашна употреба скенер, който смятам да закупя в близко бъдеще. Драйвърът му е от вчера.
Perfection V19
Scanner Driver    Linux
1.3.32    
All-in-one package    
All language
07-11-2018

Поздрави!
55  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как бързо да си направим .pdf файл от сканирани документи -: Jul 11, 2018, 21:05
"Сегашните скенери могат да генерират директно .pdf".

Да, в офиса има един скенер Canon, който чрез собствената си програма MP Navigator EX има опция за така нужния multiple pdf, като има още куп други полезни опции. Та, и аз се замислям за такъв скенер, но както винаги, за Линукс няма версия на продукта. В този смисъл, да попитам тук форумците - знаете ли дали има скенер, производителят на който да е помислил и за Линукс-потребителите?
56  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Status bar - LibreOffice Writer -: Mar 22, 2018, 19:52
Към опасенията на преждепишещите - спокойно, няма да се налага някой друг да "оправя" форматирания от мен по "лесен начин" текст, защото аз само пиша и разпечатвам. По-важно е съдържанието на документа, а оформлението му е на втори план - от естетическа гледна точка, и то повече на мен да ми харесва.

Инак благодаря на всички за дадените съвети и насоки за форматирането - ако имам време, ще се науча.

Приятна вечер!
57  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Status bar - LibreOffice Writer -: Mar 22, 2018, 01:39
Точно това е. Прочетох колко много хора са подкрепили идеята, но досега няма нищо по въпроса. Явно няма и да има. 
58  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Status bar - LibreOffice Writer -: Mar 21, 2018, 23:06
Търсената от мен функционалност я познавам от MS Word 2003, който ползвахме в службата, в която работех преди доста време. Вкъщи, обаче, с дистрибуцията идва LibreOffice и естествено е да правя разлика с MS Word и да търся това, с което съм свикнал. Вярно, намерих го в WPS Writer, макар и "несъвършено" както е в посочения MS Word.
59  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Status bar - LibreOffice Writer -: Mar 21, 2018, 22:30
Разбирам, че доста неща не разбирам в текстообработващата програма - не съм ги учил, защото не са ми трябвали. Разбирам и желанието ви да ме насочите професионално как се работи с програмата, но разберете и вие, че желаният от мен начин е доста по-бърз и удобен за мен - достатъчно е да погледна в лентатата на WPS Writer брояча след неколкократно натискане на space bar и да реша с колко да отместя думата навътре в текста. Приложил съм снимка на лентатата на състоянието.
60  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Status bar - LibreOffice Writer -: Mar 21, 2018, 21:30
Благодаря! Пробвах с табове, но текстът се измества по-навътре в листа, отколкото по начина, който аз ползвах. Освен това, с таб се измества винаги еднакво разстояние, а аз искам някои думи да са повече или по-малко навътре в текста. Пример:
заглавие,
точка 1,
букви
а,
б,
в и т.н.
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8