Покажи теми - bcdenkov
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Собствената операционна система Clear Linux на Intel - Впечатления -: Nov 05, 2021, 14:56
Някой инсталирвал ли е Clear Linux ?
Гледам, че много я хвалят, но имате ли някакви впечатления?
Мисля да си преинсталирам един Десктоп - Кула компютър и си търся някаква симпатична дистрибуция.
2  Хумор, сатира и забава / Хумор / За твоята сигурност в Интернет и в защита на личната ти сфера -: Oct 28, 2021, 20:24
https://privacytools.io/    &
https://prism-break.org/en/

Препоръчани приложения и платформи:

Търсачки:
DuckDuckGo, StartPage, Searx, Qwant, MetaGer вместо Google, Bing и Yahoo.

Операционна система:
Linux Mint, PureOS, Elementary OS вместо Windows 10

Офис пакет:
LibreOffice, Collabora Office вместо MS Office (365)

Имейл:
ProtonMail, Tutanota вместо Abv.bg, Mail.bg, Gmail, Hotmail, Outlook.com, Yahoo и др.

Моментални съобщения (чат, аудио и видео):
 Signal & Viber, вместо WhatsApp, Facebook’s Messenger, Skype & Telegram 
(виж това сравнение!)
https://www.securemessagingapps.com/

Видео разговори / конференции:
Jitsi Meet, вместо Google Meet, Microsoft Teams, Skype и Zoom

Бележки и задачи:
 Standart Notes, Joplin вместо Google Keep, MS OneNote, MS Tasks

Управление на пароли:
Bitwarden, KeePass, Dashlane, вместо LastPass, 1Password

Личното ми мнение, е че Убунту и подобните на нея Минт и др. при инсталиране на компютър имат задължителна телеметрия към трети страни.

По- добре Arch или  Fedora.
3  Хумор, сатира и забава / Хумор / Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България -: Oct 28, 2021, 20:15
Тъй като краят на договора ми с Мтел наближава (в края на ноември), от около 2 седмици проучвах дали няма някаква по-изгодна оферта за някакъв план за разговори и данни, който хем да съответства на това, което ползвах в момента, хем да е наполовина по-евтин. Оказа се, че има! Аз ги наричам „официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори“ в България и сега ще ви разкажа как стигнах до тях.

Абонат съм на Мтел с актуалния си номер от 2001г. насам. Имам безупречна кредитна история, макар титуляр по сметката до преди 4-5 години да беше колежка на майка ми (заради едни доста по-изгодни договори, сключвани между Мобилтел и министерствата – знаете как беше преди 15-16 години!), аз бях истинският клиент и платец на всички сметки. И то без закъснения. След като прехвърлихме номера на мое име (срещу съответната такса, разбира се!), Мтел не ми разрешиха да прехвърля събраните ми точки. Не че с тях съм можел да направя нещо наистина осезаемо, но ми показа отношението им към крайните клиенти. Т.е. въпреки, че аз оставам лоялен към тях и имат история за мен, те са си определили фиктивен начин да ме третират „подозрително“ и като „нов“ клиент, с нови кредитни лимити и условия, които хем не са примамливи като за съвсем нов клиент, хем пък не мога и да се възползвам от разни преференции за стари клиенти. Яко, а?! Това беше преди около 4-5 години.

Към днешна дата: Това, за което плащам вече 23 месеца, е такса от 35 лв. месечно за неограничени разговори към всички национални мрежи и 10 GB интернет трафик на максималната им скорост. Това беше една официална промоция малко преди Коледа през 2014г. Наскоро един колега (бивш служител на Мтел) ми спомена, че има разни планове, които се дават „под масата“. Освен това ми показа и един форум, където други хора вече бяха получили оферти с подобни неофициални тарифни планове и споделят точно какво бяха успели да преподпишат със съответния оператор. След като попрочетох последните 20-тина поста, от иначе доста дългата тема (над 70 страници), ето какво направих:
Обадих се на Мтел (на *88)

След преход през 4 менюта в техния iVR и около 4 минутно изчакване, успях да дочакам връзка с оператор. Поисках да ми разяснят процедурата по пренос на номер към друг оператор. Казаха ми да остана на линия, за да ме свържат със съответния колега. Чаках още 5 минути! Сигурно, ако не бях в колата с телефон свързан през Bluetooth и пътуващ из софийското задръстване, където не ми пречеше толкова ГОЛЯМОТО изчакване, щях много да им се изнервя. След общо 9 минути чакане ми казаха, че сигурно искам да сменя оператора заради по-добра оферта, която са ми предложили и те (Мтел) също можели да ми предложат по-изгодни оферти. Виж ти! Казах им, че бих искал да си намаля месечния разход (35 лв.) поне на половина с евентуална възможност да запазя условията, които имам.

Тогава въпросната служителка от Мтел, с която говорех и бях чакал последните 5 минути (няма да цитирам имена) ми предложиха следните оферти, които били специални и щели да важат за мен в рамките на една седмица:
Неофициалните планове на Мтел (или поне част от тях)

Разговори: Неограничени минути към всички мобилни мрежи в България (без стационарните!)

+ Достъп до интернет в рамките на:

    8 GB на максимална скорост = 17 лв. месечно
    20 GB на максимална скорост = 25 лв. месечно

Както става ясно от форума, това са оферти, които са били предложени и на други хора.
В края на деня отидох до офис на Виваком

…намиращ се в кварталния ми мол. Там обясних на консултанта ситуацията с изтичането на договора ми след месец и той ми каза, че наистина има оферти, които не са оповестени официално на сайта им и той може да ми ги предложи такава, щом се касае за пренос на номер към тях (Виваком). Попита ме дали искам да ми ги каже или можел и да ми ги напише някъде. Написа ми ги с химикал в една от брошурите им, намиращи се по щандовете.
Неофициалните оферти от Виваком.

Разговори: Неограничени минути към всички мрежи в България (мобилни и стационарни!)

+ Достъп до интернет в рамките на:

    3 GB на максимална скорост = 16 лв. месечно
    9 GB на максимална скорост = 18 лв. месечно
    20 GB на максимална скорост = 25 лв. месечно

До скоро имах известен сантимент към Мтел (може би) поради факта, че бях с тях от началото (2001г. ) и то без да усещам нищо подобно в отношението им към мен като клиент. Но това, което наклони везните към при мен към Виваком беше фактът, че последната година и половина качеството на връзката в мрежата на Мтел в районите, които аз ги ползвам се влоши. Само ще спомена, че не намирам за нормално, на главен столичен булевард като „Шипченски проход“ да не мога да проведа обаждане по 5 минути, тъй като бивам „изхвърлян“ от мрежата. Понеже служебната ми карта е на Виваком, такова нещо при тях не ми се случва. Второто нещо е, че Виваком предлагат и неограничени минути към стационарните мрежи, докато те липсваха в офертата на Мтел.
Ами Теленор?

За да съм информиран до край, на следващия ден реших да проверя и какво ще ми предложат от Теленор – дали и при тях ще извадят „от ръкава“ някои от официалните неофициални тарифни планове. Разбира се, обясних им, че договорът ми изтича и обмислям пренос при друг оператор. Въпросът беше при кого. След кратък разговор ми предложиха следното:
Неофициалните планове на Теленор

Разговори: Неограничени минути към всички мрежи в България (мобилни и стационарни!)

+ Достъп до интернет в рамките на:

    3 GB на максимална скорост, а трафикът към Facebook & Viber е безплатен (не се отчита) = 16 лв. месечно
    5 GB на максимална скорост, а трафикът към Facebook & Viber е безплатен (не се отчита) = 18 лв. месечно
    10 GB на максимална скорост, а трафикът към Facebook & Viber е безплатен (не се отчита) = 25 лв. месечно

Значи и там има такива възможности, щом става въпрос за „открадване“ на клиент от конкуренцията!
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / За Казармата с Любов -: Oct 28, 2021, 13:14
Напоследък много се говори каква армия сме имали и как трябвало задължителната военна служба да се върне отново. От ВМРО дори обмисляли да внесат в НС предложение за връщането ѝ за срок от 6 месеца за лица над 19 г. Щяло да има и варианти за алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца.

И понеже аз съм бил 2 години в служба на отечеството, бих искал да ви разкажа какво представляваше нашата армия.

В голямата си част (защото имаше и изключения, но те винаги потвърждават правилото) тя беше сбирщина на селяндури старшини и офицери, съблюдаващи политическата коректност към БКП. Те се водеха на свръхсрочна служба. Останалата и съществена част, водеща се на срочна служба, от личния състав на армията, бяха уплашени гологлави тийнейджъри, които 2 години основно търкаха танкове, ракети, кораби (по неизвестни причини корабите дори ги търкаха 3 години) и всичката бойна железария закупена от СССР, която добре, че не влезе в бойна обстановка, че врагът щеше да умре от смях, но от друга страна, може би това е било някаква секретна стратегия за унищожаване на потенциалния нападател посредством силни коремни конвулсии. В останалото време, когато не търкаше каквото там има за търкане, личният състав на войската набиваше крак в строева подготовка, по-позната ни като маршируване. Всъщност основната подготовка и умения на десетките хиляди срочно служещи, се изразяваше в маршируване на плаца.

В жега и студ, денем и мрак. Леви, десни, леви, десни…

Разглобяването и сглобяването на автомат Калашников за норматив беше другата основна дисциплина. Виж, стрелбата с него беше цяло събитие, защото се случваше само веднъж годишно и само с по един пълнител. За две години – 60 изстрела с автомат. Толкоз! Страхотна бойна подготовка, без съмнение! Имаше и строителни войски, които се ползваха за безплатни работници на големи и не толкова големи социалистически обекти, а доста често и на по-малки лични такива на някой комунистически васал. Там, може би, са марширували по-малко, понеже имаше много за строене навремето, а безплатната работна ръка трябва да се използва максимално и да не ѝ се губи времето с маршировки и разглобяване/сглобяване на автомат.

За извращенията, боят и униженията нанасяни от стари на млади под благосклонният поглед на старшините и офицерите, убийствата и самоубийствата, “качеството” на храната, “условията” за живот и хигиена, няма да пиша, просто попитайте някой ваш роднина, който в онези години е служил, нека той ви разкаже.

В общи линии това беше армията ни и много се радвам, че не съществува в този ѝ вид и че ако имам син няма да му крадат време от най-хубавите години в живота за да марширува и търка непотребни железа. Бих се радвал много всеки млад човек да мине подготовка по спасяване на човешки живот, даване на първа помощ, ориентиране, гасене на пожар, оцеляване в непозната среда и изобщо да придобие всички тези умения, които биха спасили неговия и други животи в екстремни ситуации, за които всеки ден слушаме в новините и които често завършват със смърт или крайно неприятни последствия. Доста по-полезно от разглобяване на Калашник за норматив и маршируване на плаца, не мислите ли?

Сигурен съм, че тези, които са били в армията, ще ме разберат, а другите, които страдат за нея и искат да я възстановят, бих искал да посъветвам – запишете се в нея, сега е професионална. Дайте пример със себе си и станете волнонаемни! Мрънкането по социални мрежи, телевизионни студия и кафенета по кварталите няма да помогне на никой. Безумието от парламентарната трибуна още по-малко. Бъдете образец, а не мрънкала, които искат да изпратят някъде чужди деца. Благодаря предварително!
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Осемте черти на културните хора -: Oct 09, 2021, 09:54
 Антон Чехов е един от най-големите писатели на руската и световна литература. Една от най-забележителните му черти е, че успя да направи поведението на хората и техните взаимодействия по-значими от сюжетите на неговите истории.
Той е остър наблюдател на човешкото поведение. Имал е способността да улавя атмосфера с тотален реализъм, подчертавайки детайли, които биха останали незабелязани от другите.
Намерението му не е било моралистично, но въпреки това сред вещите му е намерено писмо, което той пише до по-големия си брат, където той изразява поредица от съвети.
Писмото е написано по време на един от престоя му в  Москва  и обяснява  това, което Чехов смята за характеристики на истински културни хора. 

1. Добротата - един от добродетелите, които авторът цени

За Чехов истински културните хора  уважават индивида и затова винаги са снизходителни, нежни, учтиви и съобразяващи се. Когато се преместят да живеят при някого, те не се държат така, сякаш му правят услуга, а когато се изнесат, не казват: „Как може някой да живее с теб!“
Отличителна черта на високо културните хора е как се отнасят към другите. Колкото и големи да са различията между двама души, това не е извинение за свободно управление на конфликти и малтретиране. Всъщност е разумно да се избягва конфликт и да се дистанцираме, ако противоречията са непримирими.

2. Емпатия към страдащите

Чехов казва следното за културните хора:  Състраданието им се простира отвъд просяците и котките. Те са наранени дори от неща с невъоръжено око”. Това обяснява защо те са силно чувствителни към страданията на другите, дори и да не го изразяват.
Да бъдеш много културен, означава високо ниво на разбиране за тези, които страдат. Думата „култура“ идва от латинското „cultus“, в превод „култивиране на човешкия дух“.
Културният човек не е безразличен към болката на своите ближни.
 
3. Отношение към парите

Що се отнася до въпроса за материалните блага, Чехов посочва, че  „културните хора уважават собствеността на другите и следователно плащат дълговете си“. Начинът, по който някой се справя с дълговете си, разкрива много за неговата личност.

4. Отхвърляне на лъжите и преструвките

По въпроса за лъжата и клеветата, според Чехов, истински културните хора имат следните характеристики:  Те са искрени и се страхуват да лъжат.
Те не лъжат дори за малките неща.
Лъжата е обидна за слушателя и го поставя на по-ниска позиция в очите на оратора. Те се държат на улицата, както вкъщи, не се фукат.  От уважение към чуждите уши те по-често мълчат, отколкото говорят”.
Лъжите и преструвките са начин за измама на други човешки същества. От друга страна, искреността е начин да покажете уважение към околните.  Автентичността е знак за самоценност и достойнство.
 Така че слуховете и клюките не трябва да бъдат на дневен ред на културните хора, тъй като те също са начин да поставят останалите в неравностойно положение.

5. Отхвърляне на ролята на жертва

За Чехов културният човек се дистанцира от позициите на виктимизация, които също са аспект на измама. По отношение на това той казва: „Те не се омаловажават, за да събудят състрадание. Те не свирят на струните на сърцата на другите хора, за да могат да ги накар тда им ходят по свирката.”
 Събуждането на състрадание у другите може да донесе някои очевидни ползи в непосредствен план. Но в дългосрочен план се оказва измамна стратегия, която просто отразява липсата на уважение, което някой има към себе си, и подхранва недоверието към другите.

6. Отхвърляне на суетата и самонадеяността

По този въпрос той казва:  „Те нямат плитка суета. Ако изкарат стотинка, те не се държат така, сякаш са изкарали сто рубли, и не се хвалят, че имат достъп там, където други не са допуснати”.
Позволяването на чувството за превъзходство да процъфтява поради временни причини и зависимо от късмета, като пари и социални привилегии е просто демонстрация на липса на еволюция. Този вид хора ценят извисяването над битието и зависят изцяло от външни фактори, за да оценят себе си.

7. Уважение към индивидуалния талант

Всеки човек по света има свой талант. Голяма част от задачата на нашия живот е фокусирана върху откриването и култивирането му. „Ако имат талант, го уважават. Те жертват почивка, жени, вино, суета. Гордеят се с таланта си”. Талантът е едно от най-големите съкровища на хората.
Не е необходимо да сте известен художник или успешен бизнесмен, за да кажете, че човек има дарба. Понякога този дар може да е в малки неща, като например да знаеш как да цениш другите или да имаш способността лесно да разбираш или помагаш.

8. Умереност и грижа в действията

Чехов посочва, че културните хора  „развиват естетическото чувство в себе си. Те се стремят доколкото е възможно да ограничат и облагородят сексуалния инстинкт. Те искат, особено ако са художници, свежест, елегантност, човечност...
Те не пият водка по всяко време на деня и нощта, защото не са прасета и знаят, че не са.” Тези декларации са призив за умереност и чуваемост, които отхвърлят физическите и биологичните ексцесии.
Човешките същества не са организми, а по-скоро хора, които могат и трябва да осмислят това, което правят.
6  Хумор, сатира и забава / Хумор / Автомобил на лизинг. Условия. Какви са подводните камъни? Премерен ли е рискът? -: Oct 09, 2021, 08:36
От коментар в сайт научих, че гражданин на Република България регистрира собствена куха ( не работеща - без да извършва дейност ) фирма с неговите лични данни и адрес с една единствена цел, а тя е:  Закупуване на лизинг на личен автомобил нов от представителството на марката в България. Това шега ли е? Къде са подводните камъни при този случай ако е реален. За какво да се внимава? От какво можем да се опарим при такава замислена игра? Новият автомобил е по- добър от старият. Категорично изключвам такси и таксиметрови превози. Категорично изключвам товарни камиони.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Много въпроси от общ и несъществен характер -: Oct 09, 2021, 01:26
1. Guix Systems - все още се поддържа. Пише, че е върху независима платформа. Самата дистрибуция, с какво може да бъде сравнявана, или на какво да я оприлича, като позната дистрибуция. Може ли да ми бъде полезна с нещо? За какви професии и неща е предназначена?

2. gOS = thiksos - за съжаление отдавна спряна дистрибуция. Хареса ми работният и плот. Пише, че е била съвместима с Гугъл софтуерът.



3. Joli OS - за съжаление отдавна спряна дистрибуция. Хареса ми работният и плот.

3.  Тиликс - Дистрибуцията вече не се подържа. Жалко, че е била само за 386 компютри.

4. УСУ -7.1 Десктоп и УСУ -8.1 Десктоп - много хубави дистрибуции бяха. Всичко беше преведено на Български език. Бяха с много добавен и инсталиран софтуер. В момента са изчезнали от интернет и от никъде не могат да се свалят от мрежата на компютъра. Мисля, че последната им версия по- мой спомен УСУ -9.1 Десктоп не се разбираше с компютърът ми и моят компютър блокираше. Нищо лошо против момчетата от Видин. Чудесна и много добра дистрибуция бяха създали. Имам в предвид само предпоследната УСУ -8.1 Десктоп. Другите не ги познавам, не съм ги пробвал и нямам опит с тях.

5. Какво представляваха фрийсървърите и на какъв принцип работеха. Мисля по- спомен, че бяха до 2004 год. - тоест времето преди торент сайтовете и торент клиентите.

6. При Арч Линукс има ли смисъл от използването и работата с aMule, uDonkey и други подобни от този вид програми. Съществуват ли все още и дали се поддържат? С какво може да са ми полезни?

7. Аз съм с Арч Линукс. Има ли смисъл или нужда да използвам Rss Feed четци за новини на Български книжовен език? Вие използвате ли такива четци за новини и информация в реално време? Как се добавят Български текст и актуална информация за канали на Български език. Имам в предвид най - различни жанрове и теми.

8. Usenet - какво е това и има ли приложение в България и дали е от полза за мен?

Цитат
Usenet - блестяща алтернатива на WWW

Какво е Usenet?

Usenet (Unix User Network) е мрежа, в която се обменят съобщения и файлове. Може да се сравни с огромен интернет форум.

Може би вече сте чували, че Usenet е „Интернет в Интернет“. Това е независима мрежа, която е разработена преди 42 години и по този начин възниква много преди „Световната мрежа“.
Какво намирате в Usenet?

В Usenet можете да намерите хиляди вълнуващи дискусии по голямо разнообразие от теми. В допълнение към чисто текстови дискусии, Usenet съдържа и голямо разнообразие от файлове (така наречените двоични файлове на Usenet).

Файловете, достъпни в новинарските групи Usenet, се предоставят от други потребители. Типът предлагани файлове е подобен на файловете, предлагани в peer-to-peer мрежи и bittorrent. Важна разлика обаче е, че файловете не се намират на компютъра на потребителя, а се изтеглят от сървър за достъп Usenet.

Usenet се характеризира и с големия си брой участници и бързината си. Милионите участници по света предоставят нови теми за дискусия всяка секунда.

От една страна, това е огромен дискусионен форум, в който ежедневно се обменят мнения и информация по различни теми и въпроси. От друга страна, това е неизмеримо голям архив за изтегляне, в който милиони файлове са достъпни за изтегляне - и то по почти всяка възможна тема!
Групи за новини на Usenet

Usenet понякога се нарича „услугата в Интернет с групи за новини“. Статиите, публикувани в Usenet, са сортирани в така наречените групи за новини. Групите за новини са, така да се каже, файлови папки в Usenet. В зависимост от доставчика след това цялото съдържание се съхранява за различен период от време.

Нашият победител в теста USENEXT например предлага достъп до над 100 000 новинарски групи. Текстовите групи за новини се съхраняват на сървърите за 10 години, а двоичните файлове за 8 години. Тук нищо не се губи толкова бързо.

Тъй като толкова много публикации са се натрупали през годините, ръчното търсене в всички папки стана много досадно. Поради тази причина бяха разработени, наред с други неща, четци на новини и услуги за индексиране.
Опитайте usenext безплатно
Как влизате в Usenet?
Доставчик на Usenet

За да получите достъп до Usenet, имате нужда от доставчик на Usenet. Подобно на интернет доставчик, вашият доставчик на Usenet ви предоставя само достъп до Usenet. След това можете да получите достъп до Usenet директно с четец на новини. Трябва да въведете данните за достъп, които сте получили от вашия доставчик на Usenet и можете да започнете.
Можете да намерите преглед на нашите най -добри доставчици в нашия голям сравнителен доставчик на Usenet.
Четец на новини

Четецът на новини е практически търсачката в Usenet. Точно като Google в интернет. Без такъв софтуер Usenet едва ли е възможно да работите с Usenet днес.

 
Потребителят се нуждае от четец на новини за Usenet

За щастие сега има добър и дори безплатен софтуер. Например Tangysoft, holmez и Momentum.
Скорост на сваляне

Във връзка с Usenet винаги се говори за „високоскоростни изтегляния“. За разлика от мрежите peer-to-peer, които често имат изключително бавни скорости на изтегляне, изтеглянията се извършват от професионално управлявани сървъри на доставчик.

Ако имате бърза интернет връзка и бърз доставчик на Usenet, можете да изтеглите избраните файлове с максимална скорост, т.е. с висока скорост. Това е основната причина изтеглянията от Usenet да стават все по -популярни. Можете също така да намерите много групи за новини по специални интереси, от които могат да се изтеглят двоични файлове.
Законен ли е Usenet?

Вероятно един от най -вълнуващите въпроси, когато става въпрос за Usenet. Отговорът също е много прост. "ДА", това е напълно легална услуга. Въпреки това, както навсякъде другаде, трябва да се придържате към действащите закони. Както и в самия интернет, в Usenet има черни овце и не цялото предлагано съдържание е законно.

Изтеглянето на защитен с авторски права филм или пиратско копие на музикален албум от Интернет е незаконно. Същото е и в Usenet.
Можете да научите повече за това в нашата статия "Законна ли е Usenet?"
Опитайте usenext безплатно
Нашата препоръка - USENEXT

Нашият победител в сравнението на доставчика е немският доставчик USENEXT. Съотношението цена-производителност е точно! Тук можете просто да тествате Usenet за 14 дни безплатно:

Повече информация
Най -добрият доставчик на Usenet - UseNeXT


    Оферта - 14 дни безплатен пробен период!
    Безспорен лидер на пазара
    Лесна настройка и конфигуриране

9. Интересувам се от аналози за Линукс и по- специално Арч за следният софтуер за Windows XP Professional.

Цитат
HAL.exe

Процесът, известен като HAL, принадлежи към софтуерната HAL торент търсачка от Microsoft (http://www.microsoft.com).

Цитат
Изтеглете MediaGet за Линукс

Цитат
Download Master за Линукс.

Цитат
Internet Download Manager (IDM) е инструмент за увеличаване на скоростта на изтегляне до 5 пъти, възобновяване и планиране на изтегляния.  За Линукс.
8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Геймърски компютър конфигурируем -: Aug 31, 2021, 18:51
Концентрирана игрална мощност. Компютър с процесор Ryzen 9 5900X (12 x 3,7 GHz - 4,8 GHz) и видеокарта ASUS NVIDIA GeForce RTX 3090 (24 GB GDDR6X).

Колко Български лева ще ми излезе такава конфигурация? Насочил съм се към Плесио. За Линукс.

   Процесор: AMD® Ryzen 9 5900X (12 x 3.7 GHz - 4.8 GHz)
    RAM: 32 GB DDR4 3200 MHz Corsair RGB-RAM
    Графична карта: NVIDIA GeForce RTX 3090 (24 GB GDDR6X) ASUS
    SSD: 2 TB M.2 PCIe 4.0 x4 (NVMe) SSD Corsair
    Дънна платка: ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI)
   
Цитат
Gehäuse Midi-Tower be quiet! Silent Base 802 schwarz mit Glasfenster

    Hersteller: be quiet!
    Modellbezeichnung: Silent Base 802 schwarz mit Glasfenster
    Gehäusetyp: Midi-Tower
    Formfaktoren: ATX, ITX, m-ATX
    Seitenfenster: Ja
    Lüfter Vorne: 1x 120mm (optional) / 1x 140mm (optional), 2x 140mm (enthalten - be quiet! Pure Wings 2)
    Lüfter Hinten: 1x 140mm (enthalten - be quiet! Pure Wings 2)
    Lüfter Oben: 3x 120mm / 3x 140mm (optional)
    Externe Anschlüsse
    USB 3.0: 2x USB 3.0
    USB 3.1 (Typ-C): 1x USB 3.1 (Typ-C)
    Allgemein
    Farbe: Schwarz
    Länge: 539 mm
    Breite: 281 mm
    Höhe: 507 mm

Prozessor AMD Ryzen 9 5900X

    Hersteller: AMD®
    Typ: Ryzen 9 5900X
    Serie: Ryzen 9 Serie 5. Generation
    Sockel: AM4
    Anzahl Kerne: 12
    Anzahl Threads: 24
    Kerntakt: 3.7 GHz
    Turbo-Kerntakt: 4.8 GHz
    Leistung (TDP): 105 W
    Speichertakt: 3200 MHz
    L2 Cache: 6 MB
    L3 Cache: 64 MB

Prozessorkühler Wasserkühlung MSI MAG CoreLiquid 240R

    Hersteller: MSI
    Modellbezeichnung: MAG CoreLiquid 240R
    Anzahl Lüfter: 2
    Radiator
    Größe: 240mm-Radiator
    Lüfter
    Drehzahl U/min: 2000
    PWM: Ja

Arbeitsspeicher 32GB DDR4 Corsair Vengeance RGB PRO Series DIMM Kit

    Hersteller: Corsair
    Modellbezeichnung: Vengeance RGB PRO Series
    Größe: 32 GB
    Typ: DDR4
    Spannung: 1.35 V
    Speichertakt: 3200 MHz


Цитат
Grafikkarte 24 GB NVIDIA GeForce RTX 3090 ASUS TUF GAMING OC

    Hersteller: ASUS
    Modellbezeichnung: TUF GAMING OC
    Hersteller Grafikeinheit: NVIDIA
    Grafikeinheit: GeForce RTX 3090
    Serie: GeForce RTX 3000
    Grafikchip: GA102-300 (Ampere)
    Maximale Auflösung: Digital: 7680 x 4320
    Speichergröße: 24 GB
    Speichertyp: GDDR6X
    Bus Standard: PCIe 4.0
    DirectX: 12
    Externe Anschlüsse
    HDMI: 2x HDMI (Ver. 2.1)
    DisplayPort: 3x DisplayPort (Ver. 1.4a)

Festplatte 2TB Corsair Force Series MP600 M.2 2280 PCIe 4.0 x4 (NVMe) SSD

    Hersteller: Corsair
    Modellbezeichnung: Force Series MP600 PCIe 4.0
    Typ: M.2 PCIe 4.0 x4 (NVMe) SSD
    Größe: 2 TB
    Anschluss: M.2 PCIe NVMe
    Lesegeschwindigkeit MB/s: 4950
    Schreibgeschwindigkeit MB/s: 4250

Mainboard ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI)

    Hersteller: ASUS
    Modellbezeichnung: TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI)
    Chipsatz: AMD® X570 Chipsatz
    Prozessor
    Sockel: AM4
    Audio
    Typ: Realtek® S1200A Codec
    HD Audio: Ja
    Netzwerk
    LAN NIC: Realtek® L8200A
    WLAN NIC: Intel® Wireless AC 9260
    WLAN 802.11: a, ac, b, g, n
    Bluetooth: 5.0
    Externe Anschlüsse
    HDMI: 1x HDMI
    DisplayPort: 1x DisplayPort
    USB 3.0: 4x USB 3.0
    USB 3.1: 3x USB 3.1
    PS/2: 1x PS/2 (Maus-Tastatur-Kombianschluss)
    Allgemein
    Formfaktor: ATX

Netzteil 1250W Chieftec Navitas GPM-1250C

    Hersteller: Chieftec
    Modellbezeichnung: Navitas GPM-1250C
    80+ Zertifizierung: Gold
    Leistung: 1250 W

Betriebssystem Windows 10 Home 64Bit

    Betriebssystem installiert: Microsoft Windows 10 Home 64Bit

Garantie 36 Monate Herstellergarantie + Pickup and Return (Service- und paket PC)

    Typ: Herstellergarantie
    Dauer: 36 Monate
    Art: Pickup & Return / Technischer Support


9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Neurolinux - за изкуствен интелект и управление на задачи -: Aug 30, 2021, 18:34
https://www.neurolinux.net/

Това е личен проект на Мануел Пастор, главен технически директор на Neuratum. Neurolinux е производно произведение от Ubuntu Linux, с някои персонализаций и предварително конфигуриран софтуер.

Neuratum спонсорира този проект, но няма правна отговорност или предлага техническа поддръжка за него.

Софтуерът се предлага под съответните лицензи с отворен код на всеки включен пакет. Моля, проверете отделните софтуерни компоненти, за да проверите лиценза му за използване.

Безплатната операционна система за дълбоко обучение

Всичко, от което се нуждаете, за да започнете да създавате своите проекти за дълбоко обучение.

Използвайте усъвършенствано компютърно виждане в индустриалните процеси. Или просто играйте само за забавление.

Приложете вашите софтуерни решения 2.0 към роботизирани задачи. Дайте на устройствата си нотка интелигентност.

За контакти: admin@neurolinux.net

Neurolinux (C) 2021 от Manuel Pastor.
Спонсорирано от Neuratum

Саит на спонсора и за предназначението и приложението на Neurolinux:

https://neuratum.com/?noredirect=en-GB
10  Хумор, сатира и забава / Кошче / ПГАВТ А.С.Попов - Техникум Попов и личното ми мнение -: Apr 27, 2021, 20:26
Сега като мина време, вече 10 години реших да напиша мнение за т.нар. техникум.
Завърших паралелка със специалност "Телекомуникационни системи". Съвсем накратко мога да напиша, че няма никакъв смисъл от обучение там.
Нито предлагат работа след това, нито докато се кара стаж.
Проверих дали дипломата се признава и дали може да бъде приравнена в Германия, оказа се, че има разлика в часовете по практика там и тук. Часовете по практика в "А.С Попов" са в пъти по-малко отколкото тези в професионално училище в Германия. Следователно не може да бъде и противоречи на това, което казаха от началото когато се записах там, че важи в цял свят.
Трябва да кажа, че учениците правят каквото си искат в часовете. Бият се, няма да забравя как един беше предложил брак на учителката по физика и те ошавени решиха направят съвещание "за да го накажат".

4 години, които изгубих от живота си и вече знам, че това е ценно пропиляно време, което никога няма да мога върна.
Учудващо беше, че на краят целият клас завърши при положение, че имаше ученици, които не можеха да четат и пишат.
Една група от класа половината време прекарваше в кафето наречено - Човката. (и те завършиха)
Може би плюс беше, че в класа, в който бях нямаше наркомани. Имаше един, който беше скачал на бой на мен и на няколко други и той като, че ли се друсаше.
Насилието си беше нещо нормално и те си бяха свикнали. Щом още на първият ден 9 клас на някакъв му бяха спукали главата и имаше кръв до чина.

На учителите въобще не им пукаше дали някой е научил нещо.
Ще добавя, че накрая на изпитите за специалността разрешиха да си носим тетрадките и записките от часовете. Това на практика обезсмисля идеята за изпит, тъй като просто преписваш определението и готово.

Класният ръководител (Соня Ахчийска, човекът класна както я наричаха) си беше преподавател по практика и общо взето нищо не преподаваше, а им пускаше телевизия на учениците, ходеше да пазарува домашно прясно мляко и си мезеше някакви салатки и пиеше с други преподаватели като Христо Иванов (Ицо Дебелия) в една стаичка. Пълна пародия. Знам за случай дето някакъв сложил поялника в електрически контакт.

Като обобщение ще напиша, че учениците там се мразеха, не получават накрая никакви знания и реализация. Тапията, която накрая се получава никъде не може да послужи. (даже и в България)
Ще напиша, че това „техническо образование“ беше за мен губене на време. Не препоръчвам.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Spack. Може ли да ми бъде полезен с нещо? -: Apr 11, 2021, 01:03
Гъвкав мениджър на пакети, поддържащ множество версии, конфигурации, платформи и компилатори.
Относно Spack

https://spack.io/about/


Spack е мениджър на пакети за суперкомпютри, Linux и macOS. Това прави инсталирането на научен софтуер лесно. С Spack можете да създадете пакет с множество версии, конфигурации, платформи и компилатори и всички тези компилации могат да съществуват едновременно на една и съща машина.

Spack не е обвързан с определен език; можете да изградите софтуерен стек в Python или R, да свържете към библиотеки, написани на C, C ++ или Fortran, лесно да разменяте компилатори и да насочвате към конкретни микро архитектури. Използвайте Spack за инсталиране без root в домашната директория, за управление на споделени инсталации и модули или за изграждане на комбинаторни версии на софтуера за тестване.

12  Хардуер за Линукс / Десктопи / Kodachi 8.2 The Secure OS -: Mar 25, 2021, 20:08
Дистрибуция с цел Интернет сигурност от държавата Оман - Някъде между Саудитска Арабия, Йена и Етиопия. Дистрибуцията си идва със собствена парола и работи само в Лайв режим. Мисля, че не се инсталира. Предполагам, че не е преведена на Български език. Може ли с нещо да ми бъде полезна? В момента съм с Арч и го ползвам само за интернет. Използвах Гугъл Преводач.

https://www.digi77.com/linux-kodachi/#Installation

Не съм сигурен дали е безплатна или Комерсиална.

Цитат
Лукови вериги / Луков дял
Генератор на произволни Mac
Изтриване на RAM
Вграден защитен уеб браузър
Вградени VPN от различни доставчици + ваши собствени, ако желаете
i2p, GNUNET
Mymonero, портфейл Electrom BTC
DNSCrypt, с много други опции за dns
Multi Tor изходен чейнджър с функция за изключване на страната на окото
Мулти DNS опции
Stacer linux тунер
Rkhunter / Nuke os или устройство
Синхронизиране / сесиен месинджър / Stegehide-GUI
Wipe Ram / Wipe Free Space / USB Guard / USB Kill / Kill и Nuke OS!
Bleachbit / Nautilus-wipe / KeepassXC / Seahorse / Gpa / Gnupg2 / Enigmail / ufw / gufw / firejail
Geany / Meld / Shutter / FileZilla / Audicity / Terminator / Transmission, Mat
Htop / Rdesktop / Gksu / Ncdu / Xtrlock / Nmap / Pcmanfm / Cairo-dock / Geoip-bin / MPV / Iridium-browser / tenta
Disper / Smbclient / Syslinux-utils / Fcitx / Ibus / Pidgin-Otr / Coyim / wire / Bettergram / noisy / Element / Demonsaw
Zulucrypt / Zulumount / Signal / SiriKali / Denyhosts / Steghide / GnomeNettool / GResolver / OpenShot
Информация за системата и сигурността на работния плот с уникални инструменти Panic room

Страници: [1]