Автор Тема: Ubuntu 6.06.1, edubuntu 7.04 server  (Прочетена 2190 пъти)

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Ubuntu 6.06.1, edubuntu 7.04 server
« -: Aug 19, 2007, 15:54 »
Братя, ТБС и ЯБС!
Докато чакам Fedora Stateless да излезе от technology preview периода си, и тъй като  ltsp5 няма интеграция във Fedora или CentOS реших да видя какво става по света и какво предлагат другите операционни системи.
Естествено реших да видя как стоят нещата в Ubuntu 6.0.6.1 LTS - момчетата явно работят здраво по ltsp интеграция. Изтеглих си desktop и започнах да инсталирам.
Зареди, разпозна хардуера, всичко ок, докато не натиснах два пъти на  иконката install. Не бях се сблъсквал с толкова умопомрачен инсталатор на Линукс дистрибуция от бета версиите на графичния инсталатор на Gentoo! Първо, не разпозна правилно дисковете (без дори и намек за възможност за използване на lvm), второ явно използват някаква странна версия на gparted, която задължително искаше да ми форматира дисковете на ext3 - оправих дисковете с fdisk (милостиво ми бяха оставили витруална конзола), но не можах да го излъжа да не форматира. Не ми предложи да си избирам пакети, среди и прочие и накрая изключително грубо (грубо, защото не разпозна останалите операционни системи) и просташки (просташки, защото не ме попита дали искам или не да инсталира и къде да инсталира grub) пльосна grub на /dev/sda! Крясъците ми, че се държи като windows нищо не помогнаха в случая.
Относно ltsp5 интеграция - бях много доволен - всичко си работеше както го бяха написали, дори и зад dhcp, което е инсталирано на друг сървър. Поразрових по-надълбоко в Ubuntu wiki и се оказа, че в Edubuntu 7.04 има дори и графичен инструмент за управление на тънките клиенти и разни други благини.
Е, добре, казах аз - инсталираме Edubuntu. Изтеглих server CD-то и започна отново борба с инсталирането. Този път ми предложиха добре познатия ми Debian инсталатор, който изсимулира, че работи с lvm, но ме ми разпозна коректно съществуващия lvm на диска. Поне този път не се наложи да преформатирам дискове и можех да добавя /boot дяла си без проблем. Е, и тук не ме пита нищо за grub и си метна като пич собствен grub на /dev/sda! Крясъците ми отново не помогнаха!
Отново разкошно ltsp - прекрасна интеграция, достатъчно добър графичен инструмент за real-time управление на клиентите, малко сигнално жълто-червена тема с досадни икони, но това е малка болка, която се преодолява с няколко промени - изобщо не си заслужава оплакването. Това което ме докара тук до тихо умопомрачение беше некоректното разпознаване на CD/CDRW диска ми. Никога с никоя дистрибуция (над десет изпробвани на този компютър) не съм имал проблеми със CD-то - достатъчно добре познато HITACHI инсталирано на достатъчно добре позната Intel-ска 845 платка! пробвах с какви ли не модули за ide и sata, но отговора на Edubuntu беше: "НЕ ! НЕ! И ПАК НЕ! има входно изходна грешка на устройството и не ме занимавай повече с глупости!". И още нещо - едва не паднах под масата от удивление, че ltsp addon диска към server CD-то, който свалих съдържаше setup.exe и autorun!!!!!!! Е как тогава, аджеба би трябвало да се инсталират addons под Edubuntu (дори и да успея да подкарам CD-то си под тая операционна система).

Та!
Имам следните питания:
Първо, някой чувал ли е някъде някога Ubuntu (респективно Edubuntu) да се използва без проблеми в офис среда?
Второ, някой има ли опит в подобна среда с тези операционни системи? Ако е нестабилна и ми прави проблеми от инсталирането до коректното откриване на хардуер - изобщо няма смисъл да я настройвам и поддържам!
Трето, има сериозна вероятност да пренасям очакванията си от други Линукс ОС към Ubuntu, а инсталацията и инструментите на тази система да са различни - ако е така, къде бъркам ми е въпросът?
И накрая, впечатлението ми е, като че ли Ubuntu прекаляват с лозунга за OS for human beings - или пък ги домързява да сложат повече опции и да доразработят инсталаторите си! Иначе започват да ми приличат сериозно на грубо комерсиална операционна система!
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

the_real_maniac

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1258
  • Kernel panic, me - no panic ;-) :-)
    • Профил
Ubuntu 6.06.1, edubuntu 7.04 server
« Отговор #1 -: Aug 19, 2007, 18:53 »
Извинявай, но мисля ЧЕ ЩЕ ти се наложи да обясняваш, та затова само ще си позволя този кратък въпрос, така че предварително да избегнеш двусмислията:

Какво ще рече

"безпроблемно ползване в офис среда"

 Не, сериозно ПИТАМ !?.

не го разбирам ... безпроблемно няма, стабилно е друго, но това гледам го питаш по долу, така че явно нещо не те разбирам или става някакво двусмислие ;-)

пп: горе - долу интересна тема, интрото за fedora stateless нещо ми беше странно, но ще го видим какво ще излезе от тази ~ fedora :-)
Активен

Powered by Debian GNU / LINUX /// Intel inside ...

„Насилието е последното убежище на некомпетентността“ - Айзък Азимов (1920 — 1992)

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Ubuntu 6.06.1, edubuntu 7.04 server
« Отговор #2 -: Aug 19, 2007, 19:16 »
Добре, питам за стабилно!
Мисля, че е ясно, че ми се струва, че е много нестабилно още от самото  начало и за това питам дали Ubuntu (или по-точно Edubuntu) работи стабилно в офис среда. Мисля да го използвам за ltsp сървър за около 10 машини и нямам намерение да го променям, донастройвам, дооправям след всеки рестарт или update!
Не разбрах какво неясно има.
Относно Fedora Stateless - ако никога не си инсталирал и тествал ltsp е логично и stateless да ти се стори странно - там идеята е да бъдат използвани две допълнителни програми за управление на операционната система за клиентите, dhcp, tftp и прочие (cobbler) и друга за управление на самите клиенти (puppet). Доста грубо може да се каже, че е по различна интеграция на ltsp, а ако трябва по-точно - това е подобен, но и малко по-различен подход от ltsp, защото обхваща и инсталиране на ферма от компютри и поддържане на fat клиенти и май още няколко неща. Stateless влезе в RHEL 5 (съответно CentOS 5) като technology preview. Надявам се по-бързо да го направят стабилно.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

Nikolavp

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 408
    • Профил
    • WWW
Ubuntu 6.06.1, edubuntu 7.04 server
« Отговор #3 -: Aug 19, 2007, 20:32 »
Не съм пробвал/занимавал никога с ltsp, но понеже наскоро видях, че са пуснали статия официална за Gentoo по въпроса. Решавам и теб да препратя, тъй като ми се е набило в главата, че си запознат с тази диструбиция. Ако не си го чел заповядай.
Активен

http://blog-nikolavp.rhcloud.com - простотиите, с които се занимавам в свободното време

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Ubuntu 6.06.1, edubuntu 7.04 server
« Отговор #4 -: Aug 19, 2007, 21:15 »
Така е, братко, запознат съм с Gentoo, но въпросът е в интеграцията - искам ОС на клиентите да е пълнофунционална - това дава голяма свобода (идеята беше започната от  MueKow), а както  гледам  засега е изпълнена само от Depbian и Ubuntu. Иначе в gentoo-wiki.com има и друго howto.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Инсталирах ubuntu 6.0.6 server как...
Настройка на програми
d256h 4 3040 Последна публикация Jul 06, 2006, 15:01
от
Gui за ubuntu server 6.06 lts
Настройка на програми
malone 2 3023 Последна публикация Oct 13, 2006, 12:59
от zeridon
Въпрос за edubuntu
Идеи и мнения
kill_u 7 2606 Последна публикация Jan 07, 2007, 00:24
от kill_u
Edubuntu в училище
Живота, вселената и някакви други глупости
Doris 13 3404 Последна публикация Nov 30, 2007, 22:01
от tyuio
Edubuntu 12.10. Изчезнаха лентите.
Настройка на програми
terlica 3 2054 Последна публикация Nov 06, 2012, 19:00
от terlica