Здравейте,
Колокирана сървърна машина след 250 дни ъптайм, харда реши да спре да работи и просто затри папките "/etc/" ; "/boot" и цялото ядро. Успях да възтановя само информацията, нищо повече. Купих нов твърд диск и се почнаха проблемите ми:
Съвсем нормално и безпроблемно си инсталирам чист "Slackware 13.34" 32 битов и си работи повече от идеално, когато опитвах да компилирам ново ядро (3.1.3), все нещо се случваше което ме разочароваше или драйвърите за лан картата не намираше или някакви модули или каквото и да е друго. След няколко успешни и неуспешни(kernel panic) компилации успях да докарам всичко работещо с изключение на едно от най-важните неща, а именно iptables!
Просто след компилацията когато се опитам да използвам "iptables" и натисна "enter" излиза празен ред. Системата разбира, че има такава команда, но въобще не знае какво прави тя. Опитвах с "iptables -L" ; "iptables-save" ; дори "iptables --help" не работи. Задавам на новото ядро да използва "iptables", зареждам ги не като модули, а в самото ядро да тръгват с него за да не ми се налага всеки път да лоудвам модулите, но успех няма! Няколко пъти компилирах, всичко друго тръгва, но не и това. С оригиналното ядро - проблеми нямам.
Ето как компилирам:
cd /usr/src/linux-3.0.3/
make mrproper
make menuconfig
make dep
make clean
make bzImage
make modules
# mv /boot/vmlinuz /boot/vmlinuz.old
# cp arch/i386/boot/bzImage /boot/vmlinuz
# mv /boot/System.map /boot/System.map.old
# cp System.map /boot/System.map
# make modules_install
и накрая преди reboot правя това: /sbin/lilo
Всичко си тръгва пак казвам с изключение на iptables. Имам запазен .config с който работя и при желание за помощ от ваша страна, може да го прикача тук или да го изпратя по друг начин. Цялата тази интервенция с компилирането на ново ядро я правя поради две причини:
1. За да задам опцията да ми разпознава повече от 4GB рам на 32-битова система
2. Поддържам "Counter-Strike 1.6" сървъри които са ми задължителни да вървят на 1000fps, а именно за да вървят на толкова се правят малко промени в ядрото, пример: Изключва се QoS, Изключва се Kernel Hacking, Изключва се целия Power Managment освен ACPI, слага се ядрото да работи на 1000MHz, вместо на 250MHz, премахва се "CPU Frequency Scaling" и др. Опитах с вече готовия .config от "оригиналното ядро", но два пъти ми даде kernel panic. До днес машината беше в нас за два дни и експериментирах, но беше време да я върна в колокационния център което означава, че нямам повече право за неправилна компилация (kernel panic) Надявам се бях обективен и също се надявам да помогнете. Благодаря Ви предварително.